Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΡΤΙΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ

$
0
0


Τα Πάρτιρα είναι χωριό και πρώην κοινότητα της επαρχίας Μονοφατσίου με 404 κατοίκους (το 2001) και αποτελεί Δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ Απέχει από το Ηράκλειο 39,3 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία. Έτσι, η οικονομία του χωριού στηρίζεται στο λάδι και στο κρασί.


 Μεταξύ άλλων, λειτουργούν Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο. Στα Πάρτιρα συναντούμε τις εκκλησίες του Αγίου Παντελεήμονα, της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Μαρίνας και το προσκύνημα της Παναγίας Κεράς. Ο οικισμός πανηγυρίζει στις 28 Μαΐου και στις 27 Ιουνίου.

Με 555 κατοίκους το 2001, το Δημοτικό διαμέρισμα Παρτίρων συγκροτούν οι οικισμοί:
  • τα Πάρτιρα [ 404 ] , έδρα.
  • η Μικρά Επισκοπή [ 0 ], με 25 κατοίκους το 1971 και ακατοίκητη σήμερα.
  • η Μπαδιά [ 68 ] , σε υψόμετρο 300μ. Βρίσκεται 43,2 χλμ. από το Ηράκλειο.
  • η Τουρλωτή [ 83 ] , που έχει την εκκλησία του Ευαγγελισμού. Η απόστασή της από το Ηράκλειο είναι 43,7 χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 320 μ. Οι περισσότεροι από τους σημερινούς κατοίκους κατάγονται από το Λασίθι.

Το όνομα Πάρτιρα το συναντάμε για πρώτη φορά σε έγγραφα του Δουκικού Αρχείου του Χάνδακα του 1368 με τη γραφή Partira Το χωριό αναφέρεται στον Καστροφύλακα και μάλιστα δύο οικισμοί. Πρόκειται για τα Partira Catto, με 121 κατοίκους και Partira Apano με 42 κατοίκους στην επαρχία Μπελβεντέρε. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στον οικισμό κατοικούσαν 22 οικογένειες Τούρκων και 128 άτομα το 1834 και το 1881 αντίστοιχα.

Αναφορικά με τους άλλους σημερινούς οικισμούς του Δημοτικού διαμερίσματος, η Μικρά Επισκοπή ήταν παλαιότερα έδρα της Επισκοπής Αρκαδίας, ενώ κατά την Τουρκοκρατία κατοικούνταν αποκλειστικά από Τούρκους. Το 1583 τη βλέπουμε ως Piscopi de Arcadia με 105 κατοίκους (Κ 97). Στην ίδια απογραφή (Κ 96) αναγράφεται η Μπαδιά (Pandea) με κατοίκους 71. Το όνομά της πιθανόν να προέρχεται από το abbadia-badia=μοναστήρι. Η Τουρλωτή επίσης αναφέρεται Truloti, με 24 κατοίκους. Κατά την Τουρκοκρατία ζούσαν 5 οικογένειες Τούρκων το 1834 και 65 άτομα το 1881

Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες στην κοινότητα Παρτίρων υπάγονταν και οι καταργηθέντες σήμερα οικισμοί της Βιτσιλιάς (25 κάτοικοι το 1971, υψ. 460 μ.), το όνομα της οποίας σημαίνει φωλιά της βιτσίλας (κρητική ονομασία του γύπα) και της Χαλασούς (25 κάτοικοι το 1971, υψ. 380 μ.). Το 1583 τα χωριά αυτά αναφέρονται Vicilea με 28 κατοίκους (Κ 97) και Calassó με 53 κατοίκους (Κ 96). Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και σε αυτούς τους οικισμούς κατοικούσαν μόνο Τούρκοι.


ΠΗΓΗ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟ 4ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΝΕΣ

$
0
0


Ξεκινάει αύριο 3 και συνεχίζεται και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 στις Αρχάνες η μεγάλη παιδική γιορτή που αποτελεί πλέον θεσμό για την τοπική κοινωνία.
Στην προσπάθεια των διοργανωτών ένα παιδικό φεστιβάλ να μην είναι μόνο γιορτή αλλά να έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα ξεκινούν μια σειρά θεματικών ενοτήτων.


 
Φέτος το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα ΖΩΑ και ο τίτλος του θα είναι:
 «Ό,τι αγαπάς, δεν το πετάς.»





ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

$
0
0

Συνεχίζεται έως την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 θα φιλοξενείται στην αίθουσα «Αποθήκη Πολιτισμού» στο Μελιδόνι η Δ’ Έκθεση Αγιογραφίας των Αγιογράφων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, που περιλαμβάνει έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που υπηρετούν με εξαιρετικό αποτέλεσμα την Βυζαντινή τέχνη της εικονογραφίας.

Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 6 το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής και θα είναι ανοιχτή καθημερινά κατά τις ώρες 10:00 – 12:00 και 18:00 – 20:00 έως την ημέρα ολοκλήρωσης της.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΖΩΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ 7 ΕΩΣ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

$
0
0

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Παν/μίου Κρήτης, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και η Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία διοργανώνουν στο Ηράκλειο Κρήτης το 13ο Διεθνές Συνέδριο Ζωογεωγραφίας και Οικολογίας από 7 έως 11 Οκτωβρίου 2015 (http://13iczegar.nhmc.uoc.gr/). Το συνέδριο θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Πρόκειται για ένα συνέδριο που γίνεται ανά 3 έτη από τη Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και αφορά όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη ζωική ποικιλότητα (χερσαία, θαλάσσια, γλυκών υδάτων) με έμφαση σε περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο.
Στο συνέδριο συμμετέχουν σημαντικοί επιστήμονες από διάφορες περιοχές, κυρίως, της Ευρώπης από το χώρο της Συστηματικής, της Οικολογίας, της Βιογεωγραφίας, της Εξέλιξης και της Διαχείρισης ζωικών οργανισμών. Έχουν ήδη εγγραφεί περισσότεροι από 160 ξένοι και Έλληνες επιστήμονες από 20 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και αρκετοί φοιτητές στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά πολλούς από τους σημαντικότερους καταξιωμένους επιστήμονες της παγκόσμιας κοινότητας. Θα παρουσιαστούν περί τις 75 προφορικές και 110 αναρτημένες ανακοινώσεις (πόστερ) και θα οργανωθούν ειδικά συμπόσια και στρογγυλά τραπέζια.
Οι ανακοινώσεις του συνεδρίου εντάσσονται στις εξής θεματικές ενότητες: Συστηματική Ζωικών οργανισμών, Οικολογία Ζωικών οργανισμών, Βιογεωγραφία, Φυλογένεση και Φυλογεωγραφία, Πληθυσμιακή Γενετική και Γενετική Τοπίου, Διαχειριστική Βιολογία και Γενετική, καθώς και άλλα σύγχρονα βιογεωγραφικά θέματα.
Παράλληλα, στο κοινωνικό μέρος του συνεδρίου, προγραμματίζονται εκδρομές σε διάφορες περιοχές της Κρήτης.
Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών θα είναι και οι:
Dr. Adalgisa Caccone (Department of Ecology & Evolutionary Biology, Yale University, New Haven CT, USA) η οποία θα μιλήσει για «Giant Galápagos tortoises: the phylogeography of a charismatic adaptive radiation»
Dr. Christopher Meyer (Smithsonian Institution National Museum of Natural History, USA), ο οποίος θα μιλήσει για «Lessons from the Moorea Biocode Project»
Dr. Bella S. Galil (National Institute of Oceanography, Israel), η οποία θα μιλήσει για «The environmental impacts of the enlargement of the Suez Canal»
Dr. Katerina Harvati-Papatheodorou, (Eberhard Karls Universität Tübingen, Senckenberg Center for Human Evolution and Paleoecology, Paläoanthropologie, Tübingen, Germany) η οποία θα μιλήσει για «Human Evolution and the Role of South-Eastern Europe: Dispersal corridor or Refugium?»

Η διοργάνωση του συνεδρίου στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό γεγονός και προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιαστεί το σοβαρό επιστημονικό έργο που γίνεται στην Ελλάδα στο χώρο της οικολογίας και της βιογεωγραφίας, αλλά και να αναδειχθεί παγκοσμίως ο τεράστιος φυσικός πλούτος της χώρας μας και, ιδιαίτερα, της Κρήτης.
Χορηγοί του συνεδρίου είναι η Περιφέρεια Κρήτης και οι Μινωικές Γραμμές.
Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη 8/10, ώρα 08.45 πμ, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

$
0
0
Οι Δομές  «Βοήθεια στο Σπίτι» της Κοινωφελούς   Επιχείρησης, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Πρόνοιας  του Δήμου Ηρακλείου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων οργάνωσε τη δράση «Προσφέροντας στην Κοινότητα» που περιλάμβανε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις δωρεάν.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου ,στο κέντρο της πόλης (Πλατείας Ελευθερίας) και στον εξωτερικό χώρο της Λότζια.

Στους συμμετέχοντες έγινε μέτρηση Σακχάρου αίματος, Αρτηριακής Πίεσης, και Οξυγόνου.



Τα υπόλοιπα σημεία ήταν η Πλατεία Αγίας Αικατερίνης   

-Αλικαρνασσός (Προαύλιο χώρο Αγ. Νικολάου)

- Βενεράτο

-Κάτω Ασίτες

-Άγιος Μύρωνας

-Προφήτης Ηλίας


-Άγιος Σύλλας

ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

$
0
0
Μέσω Ιντερνετ θα πραγματοποιείται πάνω από το 1/3 των κρατήσεων για ταξίδια στην Ευρώπη, όχι στο άμεσο μέλλον αλλά μέχρι το 2016.



Το εντυπωσιακό στοιχείο προέκυψε σε εκδήλωση της Google για τον «Τρόπο που ταξιδεύουμε» όπου παρουσιάστηκαν οι νέες τάσεις που διαμορφώνονται διεθνώς στον τρόπο που αναζητούν πληροφορίες ή κάνουν κρατήσεις για τα ταξίδια τους. Σύμφωνα με τον Google, το διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε must για τους ταξιδιώτες οι οποίοι παραμένουν συνδεδεμένοι στο Ιντερνετ σε όλη τη διάρκεια των διακοπών τους. Με όποια συσκευή βρουν πρόχειρη μπροστά τους: υπολογιστή, κινητό ή tablet. Είναι το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούν είτε όταν προγραμματίζουν ένα ταξίδι, είτε «βολτάρουν» σε μια νέα πόλη που επισκέπτονται είτε μοιράζονται με φίλους εμπορίες από τις διακοπές τους (φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.).
Από έρευνα για το ταξίδι που πραγματοποίησε η Ipsos MediaCT τον Ιούνιο του 2014 για λογαριασμό της Google, το 37% των πωλήσεων των ξενοδοχείων στην Ευρώπη θα γίνονται διαδικτυακά μέχρι το 2016. Οι μηχανές αναζήτησης εξακολουθούν να είναι η αφετηρία απ” όπου ξεκινούν τις αναζητήσεις τους για ταξίδια οι χρήστες του διαδικτύου. Πριν αποφασίσουν, μάλιστα, να κάνουν κάποια κράτηση το… ψάχνουν τουλάχιστον 2,4 βδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων επισκέπτονται κατά μέσο όρο 18 ιστοσελίδες αναζητώντας ξενοδοχείο. Τα τελευταία στοιχεία προέρχονται από την έρευνα «Google/Millward Brown Digital Hotel Shopper» (Δεκέμβριος 2014).

Οι χρήστες κινητών αναδεικνύονται σε πολύφερνους πελάτες για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθώς, μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο, οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για διακοπές στην Ελλάδα μέσω της συγκεκριμένης κατηγορίας συσκευών αυξήθηκαν 72%. Η Αθήνα παραμένει με διαφορά ο δημοφιλέστερος προορισμός αναζήτησης από ξένους που θέλουν να έλθουν για διακοπές στη χώρα μας. Ακολουθούν σε δημοφιλία η Κρήτη, Μύκονος, Κως . Το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Google, είναι να αξιοποιήσουν τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να «συναντηθούν» με τους υποψήφιους ταξιδιώτες στις πολλές διαφορετικές φάσεις που εκείνος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να οργανώσει το ταξίδι του.

Κι αν αναρωτιέστε πόσο μεγάλη μπορεί να είναι αυτή η «δεξαμενή» πελατών για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, τα στοιχεία της σχετικής έρευνας δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για την «ευκαιρία» που προκύπτει. Κι αυτό καθώς το 51% των νοικοκυριών της Ε.Ε χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τα ταξίδια τους. Σύμφωνα με μελέτη του 2013 του Oxford Economics για την επίδραση του διαδικτυακού περιεχομένου στον Ευρωπαϊκό τουρισμό, η Ελλάδα μπορεί τα επόμενα χρόνια να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 3% προσθέτοντας 100.000 νέες θέσεις απασχόλησης εφόσον αυξηθεί καθ’όλη τη διάρκεια του έτους η διαδικτυακή δραστηριότητα του ελληνικού τουρισμού.
πηγή: capital.gr

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΚΟΝΤΟΜΑΝΙΚΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

$
0
0


Εδώ μπορείτε να απολαύσετε την ηλιοθεραπεία, τη μεσημεριανή σιέστα και το κολύμπι σε τιρκουάζ νερά ακόμα και το φθινόπωρο και μάλιστα με πολύ μικρό κόστος... Ανακαλύψτε έναν τόπο μαγικό, όπου ο ήλιος λάμπει συνεχώς και οι άνθρωποι κυκλοφορούν με κοντομάνικα, και πάρτε μια γεύση από αυτό που ονομάζουμε «indian summer»...


Γαλάζια νερά και χρυσή ψιλή άμμος, τιρκουάζ σπηλιές, καυτός ήλιος μέχρι το χειμώνα, φιδογυριστοί δρόμοι σε απέραντες εκτάσεις ανάμεσα σε βουνά με χαμηλή βλάστηση και το Λιβυκό πέλαγος. Φαράγγια και παλιά μοναστήρια, γκρεμοί που κόβουν την ανάσα, ελαιώνες και εξωτικά δάση με φοίνικες. Πόλεις και χωριουδάκια. Κόσμος που σε παρασύρει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να γλεντήσεις α λα κρητικά... ταυτόχρονα όμως και μια απέραντη σιωπή -λες και είσαι μόνος στη γη- όταν το έχεις ανάγκη. Αυτή είναι η μαγευτική Κρήτη. Ένας τόπος με την άγρια, φυσική ομορφιά μιας γυναίκας που δεν μπορεί κανείς να τιθασεύσει. 




Στο νησί που αγαπήσαμε από τα βιβλία, από τον Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη μέχρι τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, φαίνεται πως δεν υπάρχει φθινόπωρο. Το καλοκαιράκι συνεχίζεται μέχρι τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για απόδραση. Τώρα που τα σύννεφα συνωστίζονται πάνω από τον ουρανό της πόλης, εμείς της γυρίζουμε την πλάτη και διασχίζουμε τη Νότια Κρήτη έστω και για λίγες μέρες. 



Ακολουθώντας τις δαντελένιες ακτές του νησιού, κάνουμε βουτιές στους γραφικούς κολπίσκους της Παλαιόχωρας, της Σούγιας, της Αγίας Ρουμέλης, της Αγίας Γαλήνης και εξερευνούμε όλη την περιοχή των Σφακίων. Θαυμάζουμε το σεληνιακό τοπίο στις παραλίες του Αγίου Παύλου στο νομό του Ρεθύμνου. Περνάμε τα βουνά στα Αστερούσια Όρη, που έχουν κάτι από το Φαρ Ουέστ, και φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής, στο νότιο Λασίθι. Εκεί που ο λίβας χαϊδεύει τα χιλιόμετρα της εξωτικής αμμουδιάς γύρω από τη σχεδόν όλο το χρόνο ηλιόλουστη Ιεράπετρα. 



Σε όλη τη διαδρομή θα κάνουμε στάσεις και θα διασχίσουμε φαράγγια, θα ανακαλύψουμε χωριά που δεν αναφέρονται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς και θα συναντήσουμε αυθεντικούς Κρητικούς, που θα μας καλωσορίσουν με ρακές και σφακιανές πίτες.


Α.Α

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΙΑΝΑ

$
0
0

"Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ"ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

«Μνημειακό» έχει ανακηρυχθεί  από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)   το ελαιόδεντρο της φωτογραφίας λόγω της ιδιαιτερότητας του σχήματος και  της αισθητικής του ανάγλυφου του κορμού του.

Το Ελαιόδεντρο  αυτό που βρίσκεται στην θέση Καρδαμιανά του Δ.Δ. Γέννα του Δήμου  Συβρίτου σε υψόμετρο 387 μ.  και είναι  ποικιλίας  Θρουμπολιάς   εμβολιασμένης  σε υποκείμενο  Αγριελιάς.
Ο κορμός του δέντρου έχει ειδικό σχήμα και ιδιαίτερη αισθητική.  Αρχικά δίδει εντύπωση τεσσάρων δέντρων πολύ κοντά μεταξύ τους. Εύκολα όμως διαπιστώνεται ότι  πρόκειται  περί ενός  δέντρου  με μεγάλη  κεντρική βάση από την οποία εκφύονται  τέσσερεις διαφορετικοί κύριοι βραχίονες, ενώ φαίνεται ότι υπήρχαν  και  άλλοι δύο οι  οποίοι έχουν αφαιρεθεί.
Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,8μ από το έδαφος έχει   μέγιστη διάμετρο 3,60 μ. και  περίμετρο 10,10 μ ενώ στην βάση  του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 3,90μ. και περίμετρο 16,70μ.

ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΧΑΝΔΑΚΑ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1508

$
0
0




Ένα ποίημα για το σεισμό που κατέστρεψε τον Χάνδακα τον Μάιο του 1508. Ένα σεισμό που κράτησε όσο "χρειάζεται κανείς να πει λίγο βιαστικά το Πάτερ ημών". Το 7ο βιβλίο της σειράς Παλιότερα κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. 
Εισαγωγή, επιμέλεια κειμένου, νεοελληνική απόδοση και επίμετρο από την Τασούλα Μαρκομιχελάκη. Φωτογραφία εξωφύλλου Χαρά Μαρκάκη (λεπτομέρεια της μακέτας του βενετσιάνικου Χάνδακα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης).


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1018663744816368&set=a.426694354013313.119034.100000182560064&type=1&fref=nf

ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΣΤΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΤΟΥΡΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

$
0
0



Το θρυλικό Μακρύ Στενό, η οδός Νικηφόρου Φωκά, κεντρικός δρόμος της παλιάς τουρκογειτονιάς του Ρεθύμνου- που ξεκινά από τον Δημοτικό Κήπο και καταλήγει στη Φορτέτζα. 


Είναι από τα ομορφότερα σοκάκια της πόλης, γεμάτο βενετσιάνικα σπίτια με εκπληκτικά θυρώματα και παλιές πέτρινες κρήνες. Περνάει από τον ναό της Κυρίας των Αγγέλων (κτίσμα της Ενετοκρατίας) και ανηφορίζοντας σας φέρνει στη Φορτέτζα. 



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1998 ΠΕΘΑΙΝΕΙ Η ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΙΣΑ ΛΙΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

$
0
0


Η Λιλή Ζωγράφου (1922 - 1998) ήταν Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1950 με τη συλλογή διηγημάτων Αγάπη, για την οποία απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές.


Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 17 Ιουνίου του 1922, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Ο πατέρας της ήταν εκδότης εφημερίδας «Ανόρθωση», με ιδιαίτερα φιλελεύθερες ιδέες για την εποχή του και πάθος για τη δημοσιογραφία. Η Λιλή Ζωγράφου φοίτησε στο «Λύκειο Κοραής» και στο «Καθολικό Γυμνάσιο Ουρσουλινών» της Νάξου[εκκρεμεί παραπομπή]. Σπούδασε φιλολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής και ενώ ήταν έγκυος, φυλακίστηκε για αντιστασιακή δράση και γέννησε στην φυλακή την θυγατέρα της, μετέπειτα ποιήτρια Ρένα Χατζηδάκη (1943–2003). Μετά την απελευθέρωση, εργάσθηκε ως δημοσιογράφος σε γνωστά περιοδικά και εφημερίδες, ταξιδεύοντας παράλληλα πολύ στην Ευρώπη και στις Ανατολικές χώρες. Την περίοδο 1953–1954 έζησε στο Παρίσι.


 
Δημοσίευσε μικρά έργα της σε λογοτεχνικά περιοδικά και πρωτοεμφανίστηκε στην βιβλιογραφία το 1949 με την συλλογή από νουβέλες με τίτλο «Αγάπη». 'Εγινε ευρύτερα γνωστή 10 χρόνια αργότερα, με το βιβλίο της για τον Νίκο Καζαντζάκη, «Νίκος Καζαντζάκης, ένας τραγικός». Kατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967–1974) δημοσίευε στο δεκαπενθήμερο περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ – που απευθυνόταν σε καλλιεργημένες γυναίκες της μέσης τάξεως – άρθρα με ανατρεπτικό και πολιτικά τολμηρό περιεχόμενο που έκρυβαν τον κίνδυνο να εξοργίσουν την στρατιωτική εξουσία. Εξέφρασε έτσι τις δυνάμεις της νεολαίας που επρόκειτο αργότερα να κάνουν τη δική τους εξέγερση. Τα αρθρα εκείνα έμπασαν στον Τύπο της εποχής ένα καινούργιο ρεύμα ελευθερίας και ανανεώσεως και έγιναν σημεία αναφοράς και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον – όχι μόνον για τις γυναίκες αναγνώστριες του περιοδικού, που είδε την κυκλοφορία του να απογειώνεται. Έδινε τότε διαλέξεις και οι αίθουσες ήταν κατάμεστες από νέο κυρίως κόσμο. Το 1971 έγραψε και το βιβλίο της για τον Ελύτη, «Ελύτης Ο Ηλιοπότης», το οποίο είχε δώσει στον ίδιο να το διαβάσει πριν δημοσιευτεί. Ο Ελύτης δεν το ενέκρινε, την απέτρεψε – σχεδόν της απαγόρευσε – να το δημοσιεύσει. Εκείνη όχι απλώς το δημοσίευσε αλλά και σε δημόσιες διαλέξεις της φανέρωσε, με πολλή στενοχώρια, την αποδοκιμασία του ποιητή για το βιβλίο της.

 

Ο Ελύτης, ο οποίος αργότερα βραβεύθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας, ίσως ήταν ευαίσθητος να μην «παρερμηνεύεται» η ποίησή του, αλλά και η Λιλή Ζωγράφου υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να γράφει αυτά που είδε στην ποίησή του. Αυτή η πνευματική ελευθερία, η εγρήγορση και η έντιμη μαχητικότητα είναι χαρακτηριστική της Ζωγράφου σε όλα όσα έκανε και έγραψε, ακόμη και στα «λάθη» της. Δημοσίευσε 24 βιβλία (μυθιστορήματα, νουβέλες και δοκίμια) που έχουν κάνει αλλεπάλληλες εκδόσεις. Έγραψε σημαντικά δοκίμια για Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Επιπλέον, το μυθιστόρημά της «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1994) διασκευάστηκε για την ελληνική τηλεόραση. Ο λόγος της υπήρξε αντισυμβατικός και χαρακτηρίστηκε ως η σκοτεινή θεά Εκάτη της λογοτεχνίας μας



ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ
    Αγάπη (1949),
    Νίκος Καζαντζάκης – Ένας τραγικός (1959),
    Βιογραφία – Άπαντα Μ.Πολυδούρη (1961),
    Και το χρυσάφι των κορμιών τους (1961),
    Οι καταραμένες (1962),
    Οι Εβραίοι κάποτε (Μίκαελ) (1966),
    Ο ηλιοπότης Ελύτης (1971),
    Παιδεία ώρα μηδέν, ή της εκμηδένησης (1972),
    Τι απόγινε κείνος που ήρθε να βάλει φωτιά (Θέατρο, 1972),
    Αντιγνώση, τα Δεκανίκια του Καπιταλισμού (1974),
    17 Νοέμβρη 1973 – Η νύχτα της μεγάλης σφαγής (1974),
    Κ. Καρυωτάκης – Μ. Πολυδούρη, Η αρχή της αμφισβήτησης (1977),
    Επάγγελμα: Πόρνη (1978),
    Η γυναίκα που χάθηκε καβάλα στο άλογο (1981),
    Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο παρακαλώ; (1983),
    Η γυναίκα σου η αλήτισσα (1984),
    Η Συβαρίτισσα (1987),
    Νύχτωσε αγάπη μου, είναι χτες (1990),
    Που έδυ μου το κάλλος (1992),
    Παραλήρημα σε ντο μείζονα (1992),
    Σύγχρονός μας ο Κάφκα (1993),
    Η αγάπη άργησε μια μέρα (1994),
    Από τη μήδεια στη Σταχτοπούτα – η ιστορία του φαλλού (1998)
    Παλαιοπώλης Αναμνήσεων (1998)

ΚΡΗΤΗ Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ

$
0
0


Κρητικά παραδοσιακά προϊόντα».
 Η συγκεκριμένη επιγραφή υπήρχε τα τελευταία χρόνια λίγο-πολύ σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Τη συναντούσαμε σε κάθε λογής καταστήματα τροφίμων, από μεγάλα ενημερωμένα σουπερμάρκετ έως τα πιο απίθανα καταστήματα ψιλικών. Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις το τελικό προϊόν ήταν αμφιβόλου ποιότητος και προέλευσης. Η αλήθεια είναι πως η Κρήτη συντηρούσε ανέκαθεν τη φήμη της γης της επαγγελίας για κάθε λογής γεωργικό προϊόν. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ήπιο και σταθερό κλίμα της, στον πιο ηλιόλουστο κάμπο της Ελλάδας και, βέβαια, στην προσήλωση των ανθρώπων στην καλλιέργεια της γης. Η γευστική «αγία τριάδα» του νησιού είχε να κάνει με το λάδι, τη ρακή και το κρασί. Ακολουθούσαν βότανα, τυριά πρώτης γραμμής και οπωροκηπευτικά. Με τον καιρό, όμως, και κρατώντας ως άλλοθι το «καλό όνομα»,  η ποιότητα των καρπών της κρητικής γης άρχισε να πέφτει δραματικά. Ισως η ποσότητα λειτούργησε εις βάρος της ποιότητας.

Σκίτσο: Αλεξάνδρα Καρακατσάνη

Το κρασί ανακάμπτει

Κάπως έτσι, το κρητικό κρασί τα τελευταία χρόνια ζούσε σε ανυποληψία. Ενώ οι υπόλοιπες ζώνες, αν και λιγότερο αναγνωρισμένες, τροφοδοτούσαν την αγορά με σύγχρονα, ανταγωνίσιμα δείγματα γραφής σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κρήτη επέμενε σε μέτρια, κάποιες φορές οξειδωμένα κρασιά εσωτερικής νοοτροπίας και κατανάλωσης. Ας μην αναφερθούμε καλύτερα στην εμφάνιση, όπου ο Ζορμπάς και τα στιβάνια είχαν την τιμητική τους στο εικαστικό της φιάλης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως το 2000, δουλεύοντας σε ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία της Κρήτης με παγκόσμιο ειδικό βάρος, σέρβιρα τοπικά κρασιά που η γεωγραφική ένδειξη ήταν κολλημένη με αυτοκόλλητη ταινία...

Το κρητικό θαύμα

Κι όμως, περίπου 15 χρόνια μετά, το κρητικό κρασί αποτελεί πρόταση και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα υπόλοιπα ελληνικά τοπωνύμια. Στέκομαι λιγάκι, θέλοντας να τονίσω το επίτευγμά τους, σε όσα προανέφερα: είναι δύσκολο και άξιο αναφοράς να ξεκινάς μια προσπάθεια από μηδενική βάση, όπως έκανε, λόγου χάρη, η περιοχή της Δράμας, αλλά το να ξεκινάς από αρνητικό συντελεστή καθιστά το έργο σχεδόν ακατόρθωτο. Στον επαναπροσδιορισμό του κρητικού κρασιού συνέβαλε αρχικά το νέο αίμα ντόπιων παραγωγών, οι οποίοι είτε βρήκαν τα οινοποιεία των γονέων τους και τα εκσυγχρόνισαν είτε ξεκίνησαν κάτι από την αρχή. Πρώτο μέλημά τους ήταν να απεμπολήσουν τη μακροχρόνια υπερωρίμανση σε δρύινα βαρέλια που προσέδιδε έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα στο κρασί, κάποιες φορές οξειδωμένο, με εμφανή πορτοκαλί χροιά. Αφήνοντας στην άκρη τις τοπικές μνήμες με την έλλειψη ισορροπίας και δομής, επένδυσαν ως επί το πλείστον σε γηγενή σταφύλια της κρητικής γης με θαυμαστά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής η ιστορία τούς δικαιώνει. 


Μεθυστικές ζώνες

Πρακτικά, οι αμπελουργικές ζώνες χαρακτηρίζονται από πολυμορφικότητα τόσο εντός των ορίων τους όσο και μεταξύ τους. Κατευθυνόμενοι εξ Ανατολών προς Δυσμάς, συναντάμε την περιοχή της Σητείας που έχει ως κυρίαρχη ερυθρή ποικιλία το Λιάτικο και δίνει μέσου βάρους κόκκινα κρασιά, ενώ στα λευκά συνυπάρχουν οι λευκές Βηλάνα και Θραψαθήρι. Στην κατηγορία των επιδόρπιων οίνων βρίσκουμε εξίσου επιτυχημένα λιαστά κρασιά από την ποικιλία Λιάτικο.

Ανατολικότερα, στον Νομό Ηρακλείου, που είναι και η πιο παραγωγική περιφέρεια, συναντάμε τρεις ζώνες. Η περιοχή των Πεζών βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και παράγει λευκά με ποικιλιακή σύνθεση 100% Βηλάνα και ερυθρά από το χαρμάνι των ποικιλιών Κοτσιφάλι και Μανδηλάρι. Βορειότερα, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, βρίσκεται η περιοχή των Αρχανών με εξίσου βαθύ ιστορικό αρχείο στην καλλιέργεια του αμπελιού. Η ζώνη είναι χαρακτηρισμένη ΠΟΠ μόνο για ερυθρά κρασιά, με το χαρμάνι να παραμένει το ίδιο με των Πεζών. 

Δυτικότερα, εντός των ορίων του Νομού Ηρακλείου, βρίσκεται η λιγότερο γνωστή από τις τρεις αμπελουργικές ζώνες, οι Δαφνές. Εδώ κυριαρχεί το Λιάτικο, δίνοντας ερυθρά κρασιά με τονισμένο τον αρωματικό-βοτανικό χαρακτήρα της ποικιλίας. Τελευταίος σταθμός είναι ο αμπελώνας των Χανίων, με φανερά σημεία ανάκαμψης. Γηγενής ποικιλία είναι το Ρωμαίικο που πρωταγωνιστούσε στην παραγωγή του Μαρουβά, ενός υψηλόβαθμου οξειδωμένου κρασιού, που είχε πολύ καλή συμπεριφορά στο τραπέζι της τοπικής κουζίνας. Στις μέρες μας καλλιεργούνται με επιτυχία οι ποικιλίες του Ροδανού και σε μικρότερη κλίμακα άλλες διεθνείς και γηγενείς ποικιλίες. Εκτός από τις ζώνες ΠΟΠ και τα επιτρεπόμενα σταφύλια εντός των ορίων τους επικρατεί μια έντονη κινητικότητα στην καλλιέργεια σταφυλιών, όπως το Βιδιανό, μια λευκή ποικιλία που μονοπωλεί τελευταία τις επιλογές των αμπελουργών του Ηρακλείου, ή το χαρμάνι Syrah-Κοτσιφάλι, που πλέον έχει εδραιωθεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών.


Συνοδεία φαγητού

Το σύγχρονο κρητικό κρασί, θα το κατέτασσα αβίαστα στην κατηγορία των κρασιών φαγητού, κρασιών που έχουν την ανάγκη συνύπαρξης με το φαγητό, ώστε να αναδείξουν τον πλούτο τους. Ισως και να κλείνω με νόημα το μάτι στη μεγαλύτερη ευκαιρία του τοπικού κρασιού να συμπορευτεί με την πιο σημαντική (και μοναδική στοιχειοθετημένη) μορφή τοπικής κουζίνας της χώρας μας. Αν μη τι άλλο, πλέον δεν είναι κρασιά ιδιοσυγκρασίας, είναι καλά κρασιά και μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όχι μόνο για λόγους πατριδολαγνείας.

10 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ VIATOR.COM

$
0
0


Κερδίζοντας κάθε χρόνο τις εντυπώσεις ως ένας από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς, το πανέμορφο νησί της Κρήτης φιγουράρει για ακόμα μια φορά σε διεθνή ταξιδιωτικά site.

Αυτή τη φορά, η ταξιδιωτική ιστοσελίδα viator.com αφιερώνει ένα άρθρο της στην Κρήτη, αναφέροντας του δέκα λόγους για τους οποίους αξίζει να την επισκεφτεί κάποιος.
Ξεκινώντας, ο συντάκτης αναφέρει ότι το νησί της Κρήτης είναι διάσημο ως το λίκνο του πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο. Κατοικήθηκε πριν από 9.000 χρόνια από τους Μινωίτες και σήμερα το νησί είναι διάσπαρτο από αρχαία ερείπια, ενώ διαθέτει ένα εντυπωσιακό ορεινό τοπίο και πολλές αμμώδεις παραλίες.
Σας παρουσιάζουμε τη λίστα με τα πιο όμορφα μέρη στην Κρήτη, σύμφωνα με το viator.com:

Τα τείχη του Ηρακλείου

Τα πανίσχυρα βενετσιάνικα τείχη του 13ου αιώνα, τυλίγουν το παλιό λιμάνι του Ηρακλείου, προσφέροντας την καλύτερη θέα στο μικρό οχυρωμένο φρούριο Κούλε. Δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το οικοδόμημα θα δείτε το Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου λαξευμένο στη λιθοδομή, πάνω από την κεντρική πύλη. Αυτό το μοτίβο ενετικής εξουσίας, υπάρχει σε πολλά μνημεία της βόρειας Ιταλίας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Παλιά Πόλη Χανίων

Τα Χανιά είναι η ομορφότερη πόλη της Κρήτης και το παλιό της κομμάτι είναι γεμάτο συναγωγές, τζαμιά και εκκλησιές, καθώς και υπέροχα κτίρια τούρκικης και βενετσιάνικης προέλευσης, συγκεντρωμένα γύρω από τον παραλιακό δρόμο του λιμανιού. Θα βρείτε μοντέρνες μπουτίκ, μπαρ και ταβέρνες στην προκυμαία, δίπλα στο θόλο του Τζαμιού του Χασάν Πασά και στο Ενετικό Μεγάλο Αρσενάλι.

Μάλια

Τα μινωικά ερείπια στα Μάλια μπορεί αν μην είναι τόσο γνωστά, όπως η Κνωσός, αλλά σίγουρα είναι πιο ήσυχα, παρά την έντονη φήμη της ομώνυμης πόλης. Εδώ θα βρείτε πολλά μνημεία για εξερεύνηση, όπως τα ερείπια ενός τεράστιου ανακτορικού συγκροτήματος, με επιβλητικές βίλες, κάποιες από τις οποίες διέθεταν πολυτελή μπάνια. Όλα αυτά είναι χτισμένα σε ελαιώνες, αν και η θέα στη θάλασσα έχει χαθεί, λόγω των προστατευτικών που έχουν τοποθετηθεί γύρω από το συγκρότημα.

Φαράγγι της Σαμαριάς

Ξεκινώντας από τον Ομαλό, η θρυλική διαδρομή της Σαμαριάς στα Λευκά Όρη ξετυλίγεται μέσα σε ένα στενό, βραχώδες φαράγγι για 18 χιλιόμετρα, πριν καταλήξει στην Αγία Ρούμελη. Από εκεί , τα καραβάκια μεταφέρουν τους πεζοπόρους στη Χώρα Σφακίων, όπου λεωφορεία και ταξί συνδέουν το σημείο με το Ηράκλειο και τα Χανιά. Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ανοιχτό μόνο το καλοκαίρι, αλλά δίνει στους περιπατητές την ευκαιρία να δουν αγριοκάτσικα, χαλιά με άγρια βότανα και αρπακτικά πουλιά.

Λουτρό

Το χαριτωμένο παραθαλάσσιο χωριό Λουτρό μπορεί είναι προσβάσιμο μόνο με βάρκα ή με τα πόδια. Έχει παραμείνει ένα ευχάριστο και παραδοσιακό λευκό χωριό και περνώντας την ημέρα εκεί είναι σαν ένα ταξίδι στο χρόνο. Είναι το μεγαλύτερο μυστικό της Κρήτης, προσφέροντας κολύμπι, ένα χαλαρό γεύμα σε μια ταβέρνα ή χαλαρές στιγμές βλέποντας τα καραβάκια να έρχονται από τη Χώρα Σφακίων.

Μονή Αρκαδίου

Η χρυσή πέτρινη εκκλησία του μοναστηριού στο Αρκάδι κοντά στο Ρέθυμνο αξίζει μια επίσκεψη για τα Ενετικά γλυπτά του και το μοναδικό καμπαναριό. Συμβολίζει ακόμα της ιστορία του αγώνα της Κρήτης για την ανεξαρτησία. Το 1866, πάνω από 1.000 άνθρωποι κατέφυγαν εδώ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του νησιού κατά της Τουρκοκρατίας. Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στο μοναστήρι, οι αποθήκες πυρίτιδας εξερράγησαν και εκατοντάδες πρόσφυγες σκοτώθηκαν. Όσοι γλίτωσαν την έκρηξη σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους και ένα μνημείο σηματοδοτεί το σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους.

Παναγία της Κεράς

Φαινομενικά φτιαγμένη από μικροσκοπικά στρογγυλά παρεκκλήσια και τρία τριγωνικά αετώματα, το εσωτερικό αυτής της μικρής βυζαντινής εκκλησίας πάνω από τους Μεσελέρους είναι μαγευτική, λόγω των ξεθωριασμένων τοιχογραφιών της. Προσφέρει επίσης μοναδικήθέα στον κόλπο του Μιραμπέλλου στην βόρεια - ανατολική ακτή.

Σπιναλόγκα

Το άγονο νησάκι της Σπιναλόγκας ήταν αποικία λεπρών μέχρι το 1957 και πήρε ζωή από το βιβλίο της Victoria Hislop “Το Νησί”. Σήμερα είναι ακατοίκητο, αλλά μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί με πλοίο από την Ελούντα. Οι έρημοι δρόμοι της Σπιναλόγκα, οι παλιές πέτρινες κατοικίες, οι οχυρώσεις και το νεκροταφείο έχουν μια φοβερή και τραγική ομορφιά καθώς γλιστρούν αργά στην εγκατάλειψη.

Μάταλα

Μία από τις πιο διάσημες παραλίες της Κρήτης, τα Μάταλα, έγινε διάσημη στη δεκαετία του 1970, όταν ζαλισμένοι χίπις κατέβηκαν στο νησί από όλη την Ευρώπη. Εξακολουθεί να είναι δημοφιλής προορισμός, αλλά δεν είναι πλέον και τόσο μποέμ. Η αμμώδης παραλία προσφέρει ένα σκηνικό, που μοιάζει με κηρήθρα, με πολλές σπηλιές και ένα χαλαρό χωριό με άφθονες ταβέρνες με θαλασσινά. Δείτε το ηλιοβασίλεμα ακριβώς πάνω από το νησάκι στη μέση του κόλπου.

Κνωσός

Το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού αναδεικνύει τα ερείπια ενός από τους πρώτους εκλεπτυσμένους πολιτισμούς του κόσμου, μιας πόλης που άκμασε εδώ και χιλιάδες χρόνια ως η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο. Τα μνημεία της Νεολιθικής εποχής και της Εποχής του Χαλκού είναι τα πιο εντυπωσιακά στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι μερικές από τις βίλες και τα τμήματα του γιγαντιαίου παλατιού του βασιλιά Μίνωα, που χτίστηκε αρχικά γύρω από το 2.000 π.Χ., ανακαινίστηκαν ατυχώς στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

ΟΤΑΝ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 365 μ.Χ ΑΝΥΨΩΣΕ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ 9 ΜΕΤΡΑ - ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΗ

$
0
0

Στις 21 Ιουλίου του 365 μ.Χ. και λίγο μετά την ανατολή του ήλιου έλαβε χώρα ο ισχυρότερος σεισμός που έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία της Μεσογείου και το μέγεθος του ξεπερνούσε τα 8,3 Ρίχτερ και κατά μερικούς έφτανε και τα 8,7 Ρίχτερ στο ίδιο περίπου εστιακό σημείο με τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό.




 Ο σεισμός προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην Ελλάδα, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο και μέχρι τη Μικρά Ασία. Καταστράφηκαν σχεδόν όλες οι αρχαίες πόλεις της Κρήτης. Το σεισμό ακολούθησε μεγάλο τσουνάμι όπου σκέπασε την ξηρά με νερά μέχρι και σε βάθος 3 χιλιομέτρων.




Η αρχαία πόλη της Απτέρας δέχθηκε μεγάλο πλήγμα και ενώ ήδη βρισκόταν εκείνη την περίοδο σε παρακμή, Μπόρεσε μετά το σεισμό να σταθεί για λίγο ξανά στα πόδια της μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ. όπου δέχθηκε το τελειωτικό χτύπημα από έναν ακόμα σεισμό.
Ο σεισμός του 365 μ.Χ. προκάλεσε ανύψωση της Κρήτης από τη δυτική της πλευρά μέχρι και 9 ρα. 
Χαρακτηριστικά ο Ρωμαίος ιστορικός Αμμιανός Μαρκελλίνος αναφέρει για το σεισμό «…τρομερή καταστροφή ξέσπασε ξαφνικά σ’ ολόκληρο τον κόσμο, παρόμοια της οποίας δεν βρίσκει κανείς πουθενά, ούτε στους θρύλους ούτε στα αληθινά ιστορικά γεγονότα. Λίγο μετά το πρώτο φως της αυγής, αφού προηγήθηκαν βροντές και αστραπές, ολόκληρη η γη συνταράχθηκε. Η θάλασσα αποσύρθηκε και τα νερά της τραβήχτηκαν σε τέτοια έκταση ώστε ο βυθός της αποκαλύφθηκε….»



Στην ανατολική πλευρά του κόλπου της Σούδας και κοντά στο κάβο Δράπανο, βρίσκεται ένα νησί γνωστό με το όνομα Κάργα. Λίγο πιο πέρα ο φημισμένος Κάραβος, πετρωμένο πειρατικό καράβι από το χέρι της Παναγιάς σύμφωνα με το θρύλο. Παρατηρώντας προσεκτικά θα διαπιστώσει κάποιος την ανύψωση και των δύο νησιών αλλά και των άγριων ακτών του Αποκόρωνα λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Αποτέλεσμα της σεισμικής δραστηριότητας εκείνης της εποχής που όμως φαίνεται ακόμα πιο έντονα στο δυτικότερο άκρο της Κρήτης στο ακρωτήριο της Γραμβούσας.

ΤΟ ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

$
0
0

Εξωτερικά της ανατολικής πλευράς των ενετικών οχυρώσεων και κοντά στην αμμώδη παραλία, στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας είχε δημιουργηθεί ένα ολόκληρο χωριό Αράβων που τους ονόμαζαν «χαλικούτες». Αυτοί ζούσαν μέσα σε χαμόσπιτα και καλύβες και εργαζόταν στο λιμάνι και στην αγορά σε δουλειές που δεν έκαναν οι ντόπιοι. Η περιοχή αυτή ονομαζόταν στα τουρκικά Kum Kapisi (Πόρτα της Άμμου) από την ενετική Πύλη που σώζεται ακόμη εκεί.

".....Η μεταξύ Χανίων και Χαλέπας αμμώδης έκτασις Κουμ-Καπί παρεχωρήθη εις Βεγγαζίους, οίτινες αντί οικιών είχον σκηνάς, τας οποίας κατεσκεύαζον οι ίδιοι. Τούτο απετέλη μίαν ασχημίαν, καθόσον ο συνοικισμός ούτος των Βεγγαζίων, καταλαμβάνων το ωραιότερον μέρος της έξω πόλεως, λόγω της γειτνιάσεως αυτού προς την θάλασσαν εκώλυε την ένωσιν των Χανίων μετά της Χαλέπας.....».



«... Ολοι του οι κάτοικοι στεγάζονταν σε καλύβες κανωμένες από πασάλους ξύλινους και στεγασμένες και ντυμένες από ντενεκέδες. Το τελευταίο αυτό οικοδομικό υλικό αφθονούσε στα Χανιά, γιατί όλο το φωτιστικό υλικό (το πετρέλαιο ή γκάζι εξ ου και γκαζοντενεκές) εισαγόταν σε τέτοια δοχεία, τοποθετημένα ανά δύο μέσα στις γκαζόκασες..... Οι πρώτοι Χαλικούτες, έτσι λέγονταν μ''ένα κοινό όνομα, όλοι αυτοί οι μαύροι και ημίλευκοι Αφρικανοί, μαζεύτηκαν στην Κρήτη και κυρίως στα Χανιά, από τα σκλοβοπάζαρα της Ανατολής, για τις δουλειές των δούλων (χαμάληδες, βαρκάρηδες, λούστροι) και κάθε άλλη παρακατεινή και βρωμερή δουλειά...... Ετσι σιγά σιγά εγκαταστάθηκαν στην πολιτεία μόνιμα, αφού οικόπεδο και οικοδομικό υλικό υπήρχε δωρεάν......."



 "......Από την συνοικίαν Κουμ-Καπί αφηρέθη το άθροισμα εκείνων των σκηνών και εις την θέσιν αυτήν ωκοδομήθησαν οικίαι λίθινοι. Δυστυχώς δεν ελήφθη εγκαίρως κυβερνητική πρόνοια και ο συνοικισμός εκείνος με τα μικρόσπιτα και τους στενούς και σκολιούς δρόμους παρουσιάζει ακόμη εικόνα Αφρικανικού χωρίου........"
Σήμερα η περιοχή αυτή είναι μια από τις πιο αναπτυγμένες της πόλης και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες, λόγω των πολλών και καλών εστιατορίων και καφέ, αλλά και της μοναδικής θέας προς τη θάλασσα.


www.tvsport.gr ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ SITE ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

$
0
0

TO TVSPORT

Ενα καινούργιο site βρίσκεται ήδη στον αέρα... που συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη συμμετοχή του κόσμου.
Καλή αρχή, καλή δύναμη και ιντερνετικό δρόμο με επιτυχίες.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΤΣΙΔΕΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ

$
0
0




Ο Πατσίδερος (278 κάτοικοι το 2001) είναι χωριό και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος (πληθυσμος 16.810,απογραφη 2011) με έδρα το Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου στην πρώην επαρχία Μονοφατσίου. Είναι χτισμένο στην ανατολική πλαγιά λόφου με υψόμετρο 564 μέτρα με όμορφη θέα στο όρος Δίκτη. Απέχει 29 χλμ. από το Ηράκλειο Κύρια προιόντα είναι το ελαιόλαδο και τα οινοστάφυλα. Οι κάτοικοι ασχολούνται και με την κτηνοτροφία. Οι ιεροί ναοί είναι ο Μιχαήλ Αρχαγγελος (κεντρική εκκλησία) η Αγ. Παρασκευή ,ο Αγ. Αντωνίος, ,η Παναγία, ο Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος (στη περιοχή Πύργος, λίγο έξω απο το χωριό). Οι τρεις τελευταίες είναι παλιές εκκλησίες και σώζονται υπολείμματα τοιχογραφιών .





Η ονομασία του χωριού είναι άγνωστο από πού προήλθε. Το 1583αναφέρεται Pacid(h)aro με 61 κατ. (Καστροφύλακας, Κ97). Κατά το Στέργιο Σπανάκη, η ονομασία δεν έχει σχέση με το paciero (paciere)= ειρηνοποιός.Αργότερα αποτέλεσε έδρα κοινότητας, στην οποία υπήχθη και το χωριό Ζίντα. Στην εκκλησία της Παναγίας λειτούργησε μία Μονή με τρία παρακείμενα κελιά.



Η Μονή αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση καθώς λειτούργησε ως κρυφό σχολειό στα χρόνια της τουρκοκρατίας με 2 δασκάλους.Ο ένας απο αυτούς ονομάζονταν Μιχαήλ Πατερόπουλος [επιβεβαιώνεται και απο τον Ν.Καζαντζάκη στο βιβλίο "αναφορά στο Γκρέκο", ως ο πρώτος του δάσκαλος]. Ο Μ.Πατερόπουλος μαζί με τη γυναίκα του και το γιό του Νικόλαο βρήκαν τραγικό θάνατο στη μεγάλη σφαγή της 25ης Αυγούστου 1898 στο Ηράκλειο.Ο άλλος δάσκαλος ήταν ένας ιερομόναχος που απο τους κατοίκους του χωριού ονομαζόταν "Γερομόναχος". 






Το κτίριο της Μονής καταστρεφόταν σε κάθε επανάσταση. Συγκεκριμένα, το 1896 οι Τούρκοι κατέκαψαν την Μονή που αργότερα ανοικοδομήθηκε με έξοδα της Μονής Αγίου Γεωργίου Απανωσήφη. Η εκκλησία σήμερα εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου (γενέθλιο της Θεοτόκου) όμως μέχρι το 1866 ήταν αφιερωμένη στην Κοίμηση, για αυτό τιμάται και εκείνη την ημέρα. Στο ανώφυλλο της εξώπορτας υπάρχει χαραγμένη η χρονολογία 1695












ΠΗΓΗ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΤΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

$
0
0
Τοπικές Συγκοινωνίες

Αστικά Λεωφορεία (μπλέ) εξυπηρετούν την πόλη του Ηρακλείου από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Με αφετηρία το λιμάνι της πόλης δρομολόγια εκτελούνται και προς τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

 Πληροφορίες: 2810-226065 και 220795. Web: http://astiko-irakleiou.gr/


Υπεραστικά Λεωφορεία (πράσινα) συνδέουν το Ηράκλειο με όλους τους Νομούς της Κρήτης για την άνετη μετακίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών. Για να δείτε τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων σε όλη την Κρήτη, μπορείτε να επισκεφθείτε το http://www.ktelherlas.gr (ΚΤΕΛ Ηρακλείου - Λασιθίου) και τοhttp://www.bus-service-crete.com (ΚΤΕΛ Χανίων - Ρεθύμνου)



Τα κύρια δρομολόγια των Υπεραστικών Λεωφορείων από το Ηράκλειο είναι:

Ηράκλειο - Λασίθι
 (Χερσόνησος-Μάλια-Αγ.Νικόλαος-Ιεράπετρα-Σητεία-Βιάννος-Μονοφάτσι)

Αφετηρία: Λιμάνι Ηρακλείου. Για πληροφορίες δρομολογίων μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο: 2810-245019, ή στο 2810-245020



Ηράκλειο - Χερσόνησος - Σταλίδα - Μάλια

Ηράκλειο - Αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης - Άγιος Νικόλαος - Ιεράπετρα

Ηράκλειο - Αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης - Άγιος Νικόλαος - Σητεία

Ηράκλειο - Σίσσι - Μίλατος

Ηράκλειο - Οροπέδιο Λασιθίου

Ηράκλειο - Αρχάνες

Ηράκλειο - Αγία Πελαγία

Ηράκλειο - Βιάννος

Άγιος Νικόλαος - Ελούντα - Πλάκα

Άγιος Νικόλαος - Κριτσά

Ιεράπετρα - Σητεία

Σητεία - Παλαίκαστρο - Ζάκρος

Σητεία - Βάι

Ηράκλειο - Μεσσαρά (Μεσσαρά-Μυλοπόταμος-Μαλεβύζι)

Αφετηρία: Χανιώπορτα. 


Για πληροφορίες ωραρίων και δρομολογίων μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο:Τηλ.2810-255965


Ηράκλειο - Φαιστός

Ηράκλειο - Μάταλα

Ηράκλειο - Τυμπάκι - Αγία Γαλήνη

Ηράκλειο - Λέντας

Ηράκλειο - Ανώγεια

Ηράκλειο - Μοίρες

Ηράκλειο-Ρέθυμνο-Χανιά

Αφετηρία:Λιμάνι Ηρακλείου. 


Για πληροφορίες ωραρίων και δρομολογίων μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο: 2810-245019 ή στο 2810-245020



Ηράκλειο - Ρέθυμνο - Χανιά
Τα κύρια δρομολόγια Υπεραστικών Λεωφορείων από το Ρέθυμνο είναι:

Ρέθυμνο - Αμάρι

Ρέθυμνο - Αγία Γαλήνη

Ρέθυμνο - Πλακιάς - Πρέβελη

Ρέθυμνο - Αρκάδι

Ρέθυμνο - Ανώγεια

Ρέθυμνο - Ελαφονήσι

Ρέθυμνο - Ροδάκινο - Σφακιά

Ρέθυμνο - Ομαλός

Ρέθυμνο - Πάνορμο

 
Τα κύρια δρομολόγια Υπεραστικών Λεωφορείων από τα Χανιά είναι:

Χανιά - Ρέθυμνο

Χανιά - Ομαλός (Φαράγγι Σαμαριάς)

Χανιά - Σφακιά

Χανιά - Σούγια

Χανιά - Κίσσαμος - Παλαιόχωρα

Χανιά - Θέρισσος

Χανιά - Κολυμπάρι - Κίσσαμος - Φαλάσαρνα

Χανιά - Ελαφονήσι

Χανιά - Καλύβες - Αλμυρίδα



Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΗ

$
0
0

ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΗ
ΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ - ΚΡΑΤΟΣ ΚΥΔΩΝΙΑ

$
0
0

Η Κυδωνία ήταν σημαντική αρχαία πόλη-κράτος στην Βόρειοδυτική ακτή της Κρήτης, στο σημείο όπου σήμερα είναι κτισμένη  η πόλη των Χανίων. Κατά τον θρύλο, η Κυδωνία ιδρύθηκε από τον Βασιλιά Κύδων, γιο του Ερμή και της Ακακαλλίδας, κόρης 
του Βασιλιά Μίνωα.


Οι κάτοικοι της Κυδωνίας αναφέρονται στο δωδέκατο βιβλίο της Αινειάδας, όπου οι εξαιρετικές ικανότητες τους στην τοξοβολία χρησιμοποιούνται σε μία εκτεταμένη Βιργιλική παραβολή περιγράφοντας την κάθοδο του Θυμού στην Γιουτούρνα.
Η ακριβής τοποθεσία της Κυδωνίας προσδιορίστηκε από τον Ρόμπερτ Πάσλεϊ (Robert Pashley ο οποίος, βασιζόμενος αποκλειστικά σε αρχαία ιστορικά κείμενα και χωρίς κάποια αρχαιολογική αποκάλυψη  τοποθέτησε την πόλη στην περιοχή 
του σημερινού λιμανιού και του λόφου Καστέλλι. Ευρήματα από τις σύγχρονες αρχαιολογικές ανασκαφές εκτίθενται στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.


Χαρακτηρίζεται ως «πόλη-παλίμψηστο» λόγω των αλλεπάλληλων στρωμάτων κατοίκησης, ως «η αρχαιότερη πόλη της Κρήτης» και ως μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Τα Χανιά. Αρκεί, μάλιστα, να περπατήσεις ένα ή δύο, το πολύ, οικοδομικά τετράγωνα, για να διαπιστώσεις το παλίμψηστό της. Όχι μόνο σε βάθος, παρατηρώντας σε μια ανασκαφή τα πολλά στρώματα πόλεων που αποκαλύφθηκαν, αλλά και στην επιφάνεια, καθώς σώζονται πλάι-πλάι ίχνη από την 3η χιλιετία π.Χ. έως την Τουρκοκρατία.



Στη συνοικία Σπλάντζια, στην οδό Δασκαλογιάννη, διατηρείται στο ημιυπόγειο μιας σύγχρονης κατοικίας η μοναδική στη δυτική Κρήτη «δεξαμενή καθαρμών», που αποκαλύφθηκε και που αποδεικνύει περίτρανα ότι εκεί αναπτύχθηκε ένας ανακτορικός πολιτισμός. Απέναντι από το μινωικό ιερό συγκρότημα με το άδυτο ή τη «δεξαμενή καθαρμών» και κάτω από το οδόστρωμα της οδού Δασκαλογιάννη, όπου διασώζονται καταχωμένα μινωικά κτήρια, βρίσκεται ο Άγιος Ρόκκος, μια μικρή καθολική εκκλησία του 1630, αφιερωμένη στον Άγιο-προστάτη κατά της πανώλης. Το μισό δάπεδο του ενετικού ναού είναι γυάλινο και επιτρέπει τη θέαση των μινωικών αρχαιοτήτων, που έχουν εντοπιστεί κάτω από τα θεμέλιά του.



ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΝΤΗ
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live




Latest Images