Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΠΑΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

$
0
0

 Το νέο βίντεο για την καμπάνια του ενυδρείου έχει την υπογραφή του Θοδωρή Παπαδουλάκη.

..


Οσοι έχουν επισκεφτεί το Ενυδρείο της Κρήτης CretAquarium, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα ενυδρεία στη Μεσόγειο, έχουν εντυπωσιαστεί.

Οσοι
δεν το έχουν επισκεφτεί, μπορούν να πάρουν μια ιδέα για το τι τους
περιμένει, βλέποντας αυτό το βίντεο το οποίο βρίσκεται στο Βορειοδυτικό
τμήμα της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΠΑΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


ΑΝΗΦΟΡΙΣΑΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΣΤΥΡΑΚΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

$
0
0


Το Αστυράκι είναι χωριό στο νομό Ηρακλείου, με 241 κατοίκους. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ. Βρίσκεται στην επαρχία Μαλεβιζίου. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 27 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και τη γεωργία, ωστόσο η απόδοση του εδάφους είναι ανεπαρκής και έτσι αναγκάζονται να εργάζονται σε ξένες εργασίες. Τη δεκαετία του ' 70 πολλοί από αυτούς μετανάστευσαν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Στον οικισμό λειτουργεί Δημοτικό σχολείο και υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου χωρίς κερκίδες. Μέσα στο χωριό βρίσκεται ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Στις 21 Μαΐου τελείται το πανηγύρι στο Αστυράκι.





Το ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα (Δ.δ. Αστυρακίου) έχει συνολικά 250 κατοίκους και περιλαμβάνει με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2001:
Το Αστυράκι (παλαιότερα Αστυράκιον), έδρα του δημοτικού διαμερίσματος.
Το Καμαράκι (παλαιότερα Καμαράκιον), με μόλις 9 κατοίκους. Αυτό το χωριό υπαγόταν στο Αστυράκι και όταν ακόμη το τελευταίο ήταν Κοινότητα. Τη δεκαετία του ' 60 από τον οικισμό έφυγαν παραπάνω από το μισό του πληθυσμού. Πολιτιστικά δραστήριος είναι ο πολιτιστικός σύλλογος Καμαρακίου.





Το Αστυράκι αναφέρεται (Astirachi) στον κατάλογο του Καστροφύλακα (Κ 174) το 1583, με 81 κατοίκους, υπαγόμενο τότε στην επαρχία Μυλοποτάμου. Στο Κ 175 της ίδιας πηγής αναφέρεται και ο οικισμός Καμαράκι (Camarachi), με 110 κατοίκους.
Στην περιοχή του χωριού Αστυράκι βρίσκεται σπήλαιο, που φέρει το όνομα Σαλές ή Αγρανίτας. Κατά τις κρητικές επαναστάσεις, το εν λόγω μέρος αποτέλεσε καταφύγιο για τους κατοίκους. Κοντά στον οικισμό Καμαράκι είναι ο Μαρμαρόσπηλιος ή Χαϊνόσπηλιος, ο οποίος πολλές φορές λέγεται από τους κατοίκους "Λαβύρινθος". Εκεί είχε το καταφύγιό του ο διάσημος χαΐνης Παλμέτης (1790-1834), από όπου και το όνομα.
Το 1867 έλαβε χώρα μεταξύ των χωριών Αστυράκι και Καμαριώτη μεγάλη μάχη κατά την οποία σκοτώθηκαν 500 Τούρκοι.




Ο επισκέπτης μαγεύεται από το τοπίο, είτε διασχίζοντας την Τύλισο και το πανέμορφο Γωνιανό φαράγγι είτε ερχόμενος από το Δήμο Μυλοποτάμου. Ακόμη μέσω χωματόδρομου μπορεί κανείς να επισκεφθεί το χωριό Φόδελε αλλά και άλλα χωριά της περιοχής όπως Δαμάστα, Μάραθος ακολουθώντας την παλιά εθνική οδό.
Οι κάτοικοι του χωριού, λίγοι αλλά φιλόξενοι και εργατικοί, ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και την γεωργία. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η κρητική διατροφή και ο μεσογειακός τρόπος ζωής, που ακολουθούν, τους καθιστά τους μακροβιότερους της περιοχής.



Το χωριό αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών κυρίως το καλοκαίρι καθώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές για θερινές αλλά και χειμερινές διακοπές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία διαθέτει το χωριό.








Το χωριό οφείλει το όνομα του στον Αστύρακα, ιερό φυτό που χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια για την παραγωγή θυμιάματος. Οι αρχαίοι Κρήτες λάτρευαν τον Απόλλωνα ως Στυρακίτη, δενδρική θεότητα, κληρονόμο του πανάρχαιου θεού της βλάστησης. Υπήρχε, μάλιστα, και το Στυράκιον όρος.



Η ανησυχία και η αγάπη  για πολιτιστικές δραστηριότητες στον τόπο, οδήγησε στη δημιουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου με την επωνυμία «Ο Αστύρακας». Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου 2010 με αφορμή έναν στόχο, να σμίγουμε, γιατί με αυτόν τον τρόπο παράγεται πολιτισμός. ΣΥΛΛΟΓΟΣ σημαίνει ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, οι απανταχού Αστυρακιανοί, οι έχοντες σχέσεις με αυτούς αλλά και οι φίλοι των Αστυρακιανών.


      Βασικός στόχος αποτελεί η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε δύναμη ανάπτυξης για το χωριό. Τα πλούσια φυσικά τοπία της περιοχής, το σπήλαιο, που φέρει το όνομα Σαλές ή Αγρανίτας, ο Μαρμαρόσπηλιος ή Χαϊνόσπηλιος είναι σπάνιας ομορφιάς και παράλληλα τόποι ιστορικής αναφοράς. Νιώθουμε την ανάγκη να τους προβάλλουμε και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από την ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την παράδοση αλλά και να συντηρήσουμε και να αναδείξουμε τα μνημεία της περιοχής. Να βάλουμε και εμείς τις πινελιές μας στον οικισμό που λέγεται Αστυράκι, να συμβάλουμε αναπτυξιακά ώστε να συνεχίσει την ύπαρξή του.
    




Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

$
0
0

Όσο μακριά’ναι το κορμί η σκέψη είναι κοντά σου, 
χωρίς να θέλω έρχεται στα χείλη τ’όνομά σου.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΜΙΑ ΕΛΙΑ ΕΝΑ ΑΜΠΕΛΙ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ

$
0
0

Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.
ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΑΙΣΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

$
0
0


ΥΛΙΚΑ

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 5 κιλ., για τη ζύμη
Αυγό, 15 τμχ., για τη ζύμη
Ελαιόλαδο, 4 ποτήρι/-α, για τη ζύμη
Ζάχαρη άσπρη, 6 ποτήρι/-α, για τη ζύμη
Μαγιά, ΄250 γρ., του φούρνου, νωπή, για τη ζύμη
Μαστίχα, λίγη κοπανισμένη
Μυζήθρα γλυκιά, 4 κιλ.
Αυγό, 2 τμχ., με τη μυζήθρα
Μέλι, 1 ποτήρι/-α, με τη μυζήθρα
Κανέλα, με τη μυζήθρα
Γαρύφαλλο, με τη μυζήθρα
Νερό, 2 ποτήρι/-α, με τη μυζήθρα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

"Στο αλεύρι βάνεις λίγη κοπανισμένη μαστίχα. Βάνεις πρώτα τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και περίπου μισό κιλό αλεύρι τα ζυμώνουμε και αφήνουμε να ανεβούν. Μετά ρίχνουμε όλα τα υλικά και το προζύμι και τα μαλάσσουμε και ζυμώνουμε τη ζύμη να γίνει μαλακή.
Μαλάσσουμε όλα τα υλικά που γράφει η συνταγή για την μυζήθρα. Κανονίζεις να είναι γλυκιά η μυζήθρα προσθέτοντας αν θέλει ζάχαρη. Ανοίγεις χοντροπό φύλλο. Κόβεις στρογγυλά κομμάτια με κάποιο καπάκι μεγαλύτερο από το άνοιγμα νεροπότηρου. Βάζεις λίγη μυζήθρα στη μέση και γυρίζεις τις τέσσερις πλευρές ώστε να γίνει σαν φάκελος ή τρίγωνο. Για να κολλήσουνε οι άκρες βουτάς τα δάχτυλα σου σε ροδόνερο ή σε νεραντζόνερο. Στις άκρες τα πατείς με ένα κλειδάκι για να μην ανοίξουνε. Άμα θες να τα κάνεις στρογγυλά βάζεις το δείχτη από μέσα και απέξω τσιμπάς με τα δυο σου δάχτυλα και το κάνεις πλισεδωτό (τα λέμε λυχναράκια). Αφού ανεβούνε τα αυγώνεις από πάνω και ρίχνεις λίγο σησάμι. Λαδώνεις τη λαμαρίνα τα βάνεις και τα φουρνίζεις. Όταν τα βγάλεις ρίχνεις απάνω νερατζόφυλλα και τα αφήνεις να κρυώσουνε και να πάρουνε μυρωδιά."

http://agro.in.gr/

11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΥΠΑ ΤΙΜΑΤΕ Ο ΟΜΩΝΥΜΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

$
0
0

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Αντίπας έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διομιτιανού (81 - 96 μ.Χ.). Ήταν σύγχρονος των Αγίων Αποστόλων, οι οποίοι και τον χειροτόνησαν Επίσκοπο της Εκκλησίας της Περγάμου, όταν ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής Ιωάννης ήταν εξόριστος στην Πάτμο. Στην Αποκάλυψη ο Άγιος Αντίπας αποκαλείται από τον Απόστολο Ιωάννη πιστός ιερέας και μάρτυρας (Αποκάλυψη Ιωάννου, β' 13).

Ως αρχιερέας της Εκκλησίας της Περγάμου, ποίμανε το λογικό του ποίμνιο με κάθε ευσέβεια και αρετή. Όντας Επίσκοπος Περγάμου και ενώ ήταν πολύ γέρος, συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες, όταν οι δαίμονες παρουσιάσθηκαν σε αυτούς και τους είπαν ότι δεν μπορούν να κατοικούν στον τόπο εκείνο εξαιτίας του Αντίπα. Γι'αυτό οδηγήθηκε στον ηγεμόνα και εξαναγκάστηκε με βία να αρνηθεί τον Χριστό και να θυσιάσει στα είδωλα. Εκείνος (ο ηγεμόνας) κατέβαλε κάθε προσπάθεια να πείσει τον Άγιο να αρνηθεί τον Χριστό, λέγοντάς του ότι τα παλαιότερα είναι πολυτιμότερα, ενώ εκείνα που εμφανίζονται πρόσφατα δεν έχουν καμία αξία. Του είπε δηλαδή ότι η θρησκεία των εθνικών, η ειδωλολατρία, είναι παλαιά, αυξήθηκε διά μέσου των αιώνων και έχει πολλούς οπαδούς, γι'αυτό και είναι πολύ σπουδαιότερη από την πίστη των Χριστιανών, που εμφανίσθηκε τελευταία και έχει πολύ λίγους πιστούς. Στο επιχείρημα αυτό του ηγεμόνος ο Άγιος απάντησε με την ιστορία του Κάιν. Είπε δηλαδή σε αυτόν, ότι η αδελφοκτονία του Κάιν, αν και αυτός είναι πολύ αρχαιότερος, προκάλεσε και προκαλεί τον αποτροπιασμό σε άπειρα πλήθη ανθρώπων και ουδείς ευσεβής άνθρωπος τη ζηλεύει. Ο ηγεμόνας εξοργίσθηκε πάρα πολύ από την απάντηση του Αντίπα και τότε έδωσε εντολή να τον ρίξουν σε ένα πυρωμένο χάλκινο ομοίωμα βοδιού, όπου τελειώθηκε ο βίος του, το έτος 92 μ.Χ.


Ο ναός του Αγίου Αντύπα. βρίσκεται στο χωριό Εθιά του δήμου Αρχανών Αστερουσίων στον νομό Ηρακλείου, εορτάζει στις 11 Απριλίου.


Η ονομασία του χωριού είναι φυτωνύμιο, από το Ιτιά<Εθιά. Το χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά  το 1577. Από τον Καστροφύλακα αναφέρεται Ettea (K 98) με 46 κατοίκους το 1583. To 1834 κατοικούνταν από 10 οικογένειες Χριστιανών και 5 Τούρκων. Το 1881 οι Χριστιανοί ήταν 127. Όταν η Εθιά έγινε κοινότητα, σε αυτήν υπήχθη και ο οικισμός Ροτάσι.


Η Εθιά είναι χωριό στην επαρχία Μονοφατσίου, στα Αστερούσια Όρη, σε υψόμετρο 740 μέτρων. Υπάγεται διοικητικά στο Δημοτικό διαμέρισμα Εθιάς του δήμου Αστερουσίων. Με βάση την απογραφή του 2001, έχει 32 κατοίκους. Απέχει από το Ηράκλειο 55,5 χλμ.
Βρισκεται στις νοτιοδυτικές υπώρειες του υψώματος Ασφεντηλιάς , όπου στεγάζεται και τηλεοπτικός σταθμός








http://www.osi.gr/

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΟΝΑΚΙ ΤΟΥ ΣΑΜΗ ΜΠΕΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

$
0
0
Υπογραφές μαζεύουν Ηρακλειώτες προκειμένου να εμποδίσουν την κατεδάφιση του κτιρίου... Τις ... 800 έφτασαν οι υπογραφές που ήδη έχουν συγκεντρωθεί στο διαδίκτυο στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε για να σωθεί το κτίριο Σαμή Μπέη, της οδού Ιδομενέως στο Ηράκλειο.

Τις υπογραφές μαζεύουν  Ηρακλειώτες προκειμένου να εμποδίσουν την κατεδάφιση του κτιρίου  το οποίο, ωστόσο, έχει κριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως επικίνδυνο και πρέπει να κατεδαφιστεί. Οι δημότες θέλουν να στείλουν ένα "μήνυμα" στο δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό ζητώντας να παρέμβει.
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΟΝΑΚΙ ΤΟΥ ΣΑΜΗ ΜΠΕΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΧΑΝΔΑΚΑ

$
0
0

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής περιήγησης στην Candia του 1640 απέσπασε μεταξύ πολλών άλλων υποψηφιοτήτων το τρίτο βραβείο στο Tourism Awards 2016. Η τελετή της απονομής πραγματοποιήθηκε σε ειδική επίσημη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 6 Απριλίου.


Το δήμο Ηρακλείου εκπροσώπησε ο εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Τουρισμού   Gian Andrea Paolo Garancini ο οποίος παρέλαβε και το βραβείο.

Στα βραβεία είχαν τη δυνατότητα  να υποβάλουν υποψηφιότητα κάθε φορέας του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα όπως και της τοπικής αυτοδιοίκησης που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού καθώς και  της αξιοποίησης και προβολής του πολιτισμικού προϊόντος. Η ενότητα στην οποία υποβλήθηκε η συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου αφορούσε τον τομέα του «Digital Toursim» (ψηφιακό τουρισμό) και πιο συγκεκριμένα «Εφαρμογές για έξυπνες φορητές συσκευές (smartphones & tablets)».  
Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης εφαρμογής έγκειται στο γεγονός ότι η οθόνη της φορητής συσκευής του χρήστη μετατρέπεται σ’ ένα «παράθυρο» στο χρόνο. Θεωρείται αρκετά καινοτόμα για τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δεδομένα όσον αφορά στην έκταση της περιοχής παρέμβασης (η εντός των τειχών πόλη του Ηρακλείου), το σχεδιασμό, τον τρόπο και το μέσον παρουσίασης. Καθώς ο χρήστης της εφαρμογής κινείται μέσα στα όρια της παλιάς πόλης, μέσα από συγκεκριμένες διαδρομές, η Ενετική Κάντια ξεδιπλώνεται μπροστά του. Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί έναν πλήρη, «ζωντανό», ψηφιακό ξεναγό στα μνημεία και την ιστορία της πόλης του 17ου αι., που αναδεικνύεται μέσα από την τρισδιάστατη προβολή του μνημειακού της πλούτου. 
Η εφαρμογή υλοποιήθηκε για Android και φιλοξενείται στις αντίστοιχες με την κάθε πλατφόρμα ηλεκτρονικές αγορές (market places). 


Το έργο που είχε ενταχθεί στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2007-2013 με τον τίτλο «Ηράκλειο, κάθε βήμα ... ένα ταξίδι στην ιστορία» - Ηλεκτρονική Περιήγηση στην Παλιά Πόλη Ηρακλείου» υλοποιήθηκε από την ΠΡΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΒΕΕ με υπεργολάβους το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, την εταιρεία ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ - ΛΑΔΑΣ Ι. & ΣΙΑ Ο.Ε. καθώς και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ενώ την επίβλεψη από πλευράς Δήμου είχαν το ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ & ΕΝΕΤΙΚΩΝ ΤΕΙΧΩΝ  και το ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ του Δήμου Ηρακλείου. 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΧΑΝΔΑΚΑ


ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΜΟΥΔΑΤΣΑΚΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΤΙΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

$
0
0
Ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης θα απονεμηθεί στον καθηγητή Θεατρικής Παιδείας και Αγωγής του Λόγου, Τηλέμαχο Μουδατσάκι. Η τελετή αναγόρευσης θα γίνει την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο Δ3 στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

Όπως αναφέρει το zarpanews το έργο του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης. Να σημειωθεί ότι ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις στο παρελθόν είχε διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ.
Ο τιμώμενος θα παρουσιάσει βιωματικό θεατρικό εργαστήριο.

ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΜΟΥΔΑΤΣΑΚΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΤΙΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΜΑΡΚΟΜΙΧΕΛΑΚΗ ΕΔΩ ΕΙΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

$
0
0
Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, με τη συνδρομή του Δήμου Ηρακλείου, παρουσιάζει, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ΣΗΜΕΡΑ Δευτέρα 11 Απριλίου 2016, στις 19.00, το νεο εκδοθέν βιβλίο της Τασούλας Μαρκομιχελάκη Εδώ, εις το Κάστρον της Κρήτης… : ένας λογοτεχνικός χάρτης του βενετσιάνικου Χάνδακα., University studio press, Θεσσαλονίκη, 2015, και σας προσκαλεί να παρευρεθείτε.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν :
ο Θεοχάρης Δετοράκης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
η  Βασιλική Συθιακάκη, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου
ο Βασίλης Ρούβαλης, συγγραφέας – δημοσιογράφος, και η συγγραφέας
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Αταλάντη Μιχελογιαννάκη, εκπαιδευτικός, διδάκτωρ Φιλολογίας, μέλος του Δ. Σ. του Κε. Κρη. Λο.
Την εκδήλωση θα συντονίζει η Νένα Γαλανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΜΑΡΚΟΜΙΧΕΛΑΚΗ ΕΔΩ ΕΙΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΚΥΔΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 23 ΧΡΟΝΙΑ

$
0
0
Τις τελευταίες ημέρες της στο τηλεοπτικό τοπίο της Κρήτης, αλλά και ειδικότερα των Χανίων, διανύει η τηλεόραση Κύδων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zarpanews.gr, τα τεράστια προβλήματα οικονομικής φύσεως που αντιμετωπίζει το τηλεοπτικό κανάλι, που τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 1993 εκπέμπει με έδρα τα Χανιά, αναγκάζουν την διοίκηση του καναλιού να ρίξει «μαύρο», πιθανότατα και τις επόμενες ημέρες.  Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει συναντήσεις της διοίκησης με τους εργαζομένους, ωστόσο, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, η απόφαση φαίνεται να έχει παρθεί.
 Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται οι πρώτες απολύσεις στελεχών του καναλιού, ακολουθώντας πάντα την εργατική νομοθεσία. Η διοίκηση δεσμεύτηκε, και ελπίζουμε να το κάνει, να αποζημιώσει τους εργαζόμενους οι οποίοι χρόνια τώρα στηρίζουν το κανάλι και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, βάζουν πλάτη δουλεύοντας έως και έναντι…
 Αξίζει να σημειωθεί πως η Τηλεόραση Κύδων τα τελευταία 23 χρόνια διαδραμάτισε έναν από τους πλέον σημαντικούς ρόλους στα τηλεοπτικά δρώμενα του νησιού, αποτελώντας την κυριότερη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για πάρα πολλά χρόνια, ιδιαίτερα στη δυτική Κρήτη.
zarpanews.gr

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η 4η ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

$
0
0
Τα εγκαίνια της 4ης έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου θα γίνουν σήμερα Δευτέρα 11 Απριλίου και ώρα 7μ.μ. στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο.
Την έκθεση διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου.
Παιδιά και ενήλικοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα εκατοντάδες βιβλία της Εκθεσης, να συνομιλήσουν με τους προσκεκλημένους συγγραφείς, να λάβουν μέρος σε δρώμενα σχετικά με το λογοτεχνικό βιβλίο.
Τα πρωινά θα επισκέπτονται την Εκθεση σχολεία της περιοχής, θα συναντούν συγγραφείς και λογοτέχνες, ενώ τα απογεύματα θα λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.


Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Δευτέρας 11 Απριλίου ο συγγραφέας και εικονογράφος κ. Χρήστος Γουσίδης θα μιλήσει με θέμα: “Ο εικονογράφος και η σχέση του με τα βιβλία”. Αντίστοιχα την Τρίτη 12 Απριλίου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου “Οικο-λογίες” του κ. Αθανασίου Δεικτάκη, την Τετάρτη 13 Απριλίου η παρουσίαση του βιβλιου “Η αράχνη που δεν ήξερε να υφαίνει” από τη συγγραφέα Αικατερίνη Μουτσάκη και την Πέμπτη 14 Απριλίου θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου “Ο Βασιλιάς των ονείρων” από τη συγγραφέα Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη και θα παρουσιαστεί το συγγραφικό έργο του κ. Γεωργίου Καμβυσέλλη “Από την Αιολική Άνοιξη στην Κισαμίτικη Γη”, ενώ την Παρασκευή 15 Απριλίου από τις 9π.μ. – 1:30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη λογοτέχνη Φωτεινή Σεγρεδάκη, με θέμα “Ακάθιστος ύμνος σήμερα… τα παιδιά “αγγίζουν” γλυκά θρύλους και έξοχα προσωνύμια της Παναγίας”.
Σημειώνεται ότι η Εκθεση θα παραμένει ανοικτή για το κοινό από τις 9π.μ. έως τις 9μ.μ.



4η ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΠΟ 11 ΕΩΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΧΟΥ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

$
0
0

Ημερήσια Εκδρομή!
Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Μοχού «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» διοργανώνει την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 εκδρομή προς Ίμβρο, Σφακιά, Φραγκοκάστελλο, Αρμένους, Ρέθυμνο. 
Αναχώρηση από Μοχό στις 7:30 το πρωί της Κυριακής και από Σταλίδα 7:45, με κατεύθυνση προς το οροπέδιο Ασκύφου.



Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς το χωριό Ίμβρος, έπειτα στη χώρα Σφακίων και κατόπιν στο Φραγκοκάστελλο για φαγητό.
Κατόπιν θα αναχωρήσουμε για Ρέθυμνο όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεναγηθούμε στην πόλη. 
Ξενάγηση – συνοδεία από την κ. Ρένα Παπαδογιαννάκη.
Τιμή κατ’ άτομο 13€.
Πληροφορίες – εγγραφές για την εκδρομή στα τηλ. 6982135531 και 6973408091 
Υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις!

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ 14 ΕΩΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

$
0
0

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας σε συνεργασία με το ΕΠΑ.Λ. Σητείας διοργανώνουν τριήμερο δράσεων με τίτλο «Ανοιχτό σχολείο στην κοινότητα». Οι δράσεις θα υλοποιηθούν από την Πέμπτη 14 Απριλίου μέχρι και το Σάββατο 16 Απριλίου 2016. 



Το τριήμερο περιλαμβάνει:

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 στο λιμενοβραχίονα (στις πάπιες)
4μ.μ. έως 10μ.μ.: Graffiti, τουρνουά πινγκ πονγκ, τουρνουά σκάκι, επιτραπέζιο παιχνίδι παγκόσμιας γεωγραφίας «Tourmania», μάθημα πρώτων βοηθειών από την Ε.Δ.Ε.Α.Κ., μουσική, συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα, ομιλία για την εξάρτηση και την πρόληψή της, μπουφέ, μπαζάρ χρησιμοποιημένων και χειροποίητων αντικειμένων, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.


Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στο Πολύκεντρο Σητείας
7:30 μ.μ.: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο λόγος των αποκλεισμένων», του Γ.Κεραμιδιώτη
9 μ.μ.: Προβολή της ταινίας «Τα παιδιά της χορωδίας», του C. Barratier

Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στο Πολύκεντρο Σητείας
5 μ.μ.: Ημερίδα με θέμα «Ο ενεργός ρόλος του σχολείου στην πρόληψη της εξάρτησης: ένα ανοιχτό, κοινοτικό σχολείο».
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας αναπτύσσει στην πόλη της Σητείας ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων. Το πρόγραμμα λειτουργεί από το 2008 και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν. Αποτελεί καρπό συνεργασίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΑμΚΕ «ΚΟΝΤΡΑ». Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.). 


Με βάση τη φιλοσοφία του προγράμματος η πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων, την επικοινωνία, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ενεργοποίηση, την ανάληψη ευθυνών, τη φιλία, την αγάπη και την υποχώρηση του ατομικιστικού προτύπου ζωής. Σ’ αυτή τη λογική το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας πραγματοποιεί παρεμβάσεις με στόχο την προαγωγή των παραπάνω αξιών με την εμπλοκή του συνόλου της σχολικής κοινότητας (μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικοί). Με βάση αυτό το σκεπτικό, το πρόγραμμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνεργάζεται με το ΕΠΑ.Λ. Σητείας και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, πρόγραμμα και ΕΠΑ.Λ., σχεδίασαν από κοινού το τριήμερο αυτό.
Σας περιμένουμε στις εκδηλώσεις μας.

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ 14 ΕΩΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ 1920

$
0
0


Φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Kρήτης από το 1920 δημοσιεύτηκαν από το αρχείο του περιοδικού National Geographic τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας.


Γυναίκες, άνδρες και μικρά παιδιά απαθανατίστηκαν από τον φωτογραφικό φακό των Maynard Owen Williams και Wilhelm Tobien.







ΚΑΦΕΝΕΙΩΝ ΜΟΝΟ ΣΙΓΑΡΕΤΤΩΝ Γ.Ζ ΤΖΑΝΑΚΗΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΤΟΧΙ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

$
0
0




Στο χωριό Κάτω Μετόχι, στο οροπέδιο λασιθίου βρίσκεται δίπλα στο παλιό σχολείο όπου πλέον είναι τα γραφεία του πολιτιστικού συλλόγου ένα καφενείο μίας άλλης εποχής με την παλιά ταμπέλα  
ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ ΜΟΝΟΝ ΣΙΓΑΡΕΤΤΩΝ Γ.Ζ ΤΖΑΝΑΚΗΣ 




Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

$
0
0
 

Ο μεγαλοπρεπής Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Φωτεινής βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος της πόλης εντός του αύλειου χώρου του συγκροτήματος των κτιρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Η ανέγερση του περικαλλούς Καθεδρικού Ναού, που διάρκεσε συνολικά περίπου είκοσι χρόνια από τη θεμελίωσή του, στηρίχτηκε αποκλειστικά στις προσφορές του φιλόθεου λαού και των δύο επαρχιών της  Ιεράς Μητροπόλεως. 


Ο θεμέλιος λίθος του Καθεδρικού Ναού τοποθετήθηκε στις 30 Νοεμβρίου  1969 με αγιαστική ιερά ακολουθία. Στις 24 Ιανουαρίου 1982 εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στη Θεία Λατρεία ο Ιερός Ναός του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» κάτωθεν του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής. Στις 12 Νοεμβρίου 1992, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Κρήτη, ετέλεσε τα Θυρανοίξια του Καθεδρικού Ναού, ενώ η καθιέρωση και ο καθαγιασμός των ιερών εγκαινίων στον κεντρικό Ναό της Ισαποστόλου και Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής και των υπόλοιπων δύο κλιτών που αφιερώθηκαν στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο (νότιο) και στον Μέγα Φώτιο (βόρειο) τελέστηκαν με ξεχωριστή λαμπρότητα στις 2 Μαΐου 1993 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φιλόθεο Β΄ με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Κυρίλλου και Πέτρας κ.κ. Νεκταρίου.



Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Φωτεινής, που δεσπόζει στην «νύμφη του Λυβικού» αποτελεί μία από τις πέντε Ενορίες της πόλεως, στην οποία υπάγεται το τρίκλιτο παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέου, Αγίου Τρύφωνος και των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλεως.



ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟΧΑΡΗ ΔΕΤΟΡΑΚΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΙΣ 27 ΜΑΙΟΥ

$
0
0


Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, θέλοντας να τιμήσει τον Θεοχάρη Δετοράκη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την προσφορά του στην Εκπαίδευση, στην Παιδεία, στην Έρευνα, στα Γράμματα και στην Κρήτη, οργανώνει τιμητική εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα, στην Αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στις 19.30, και σας προσκαλεί να παρευρεθείτε.


Για την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του Θεοχάρη Δετοράκη θα  μιλήσουν :
ΟΜιχαήλ Πασχάλης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης
ΟΓιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
 Θεσσαλονίκης
ΟΝίκος Παπαδογιαννάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρόεδρος της Ιστορικής και Λογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης
ΗΕλπινίκη Νικολουδάκη – Σουρή, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και                                            
ΗΑθηνά Καβουλάκη, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης




Πρόγραμμα εκδήλωσης
19.30 Καλωσόρισμα από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας
 Χαιρετισμοί εκπροσώπων Αρχών και Φορέων
19.50   Μιχαήλ Πασχάλης, ‘’ Το κομμένο χέρι του Ιωάννη Δαμασκηνού ‘’ : μετά
             τριάκοντα έτη
20.10   Γιώργος Μαργαρίτης, Το ιστορικό – ιστοριογραφικό έργο του Θεοχάρη
  Δετοράκη
20.30 Νίκος Παπαδογιαννάκης, Ο βυζαντινολόγος Θεοχάρης Δετοράκης
20.50 Ελπινίκη Νικολουδάκη – Σουρή, Ο νεοελληνιστής και λαογράφος Θεοχάρης
Δετοράκης
21.10 Αθηνά Καβουλάκη, Ο δάσκαλος και ερευνητής Θεοχάρης Δετοράκης
21.30    Παρεμβάσεις – Καταθέσεις μαρτυριών
21,50    Επίδοση στον τιμώμενο αναμνηστικού διπλώματος
21.55 – 22. 10  Αντιφώνηση του τιμώμενου

Την εκδήλωση θα συντονίζει ο Μιχάλης Τζεκάκης, πρώην διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης



 ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟΧΑΡΗ ΔΕΤΟΡΑΚΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΙΣ 27 ΜΑΙΟΥ

ΕΤΟΣ 1936 ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟ

$
0
0


«Στην Κρήτη πρωτοείδα το φως του ήλιου και γι’ αυτό Κρητικόπουλο με βάπτισαν. Τη γνώρισα καλά την ιδιαίτερη πατρίδα μου γιατί έφτασα και στο μικρότερο χωριό της(…) Αρχισα να πηγαίνω και στην Αθήνα, στη Μεσσηνία, στο Λεωνίδι, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Θεσσαλονίκη έτσι όπως με βλέπετε με τα βρακάκια μου, με τ’ άσπρα ποδηματάκια μου, με την κατσούνα μου. Μ’ αρέσει η φορεσιά μου πολύ, μα αν πηγαίνω συχνά στα ελληνικά αυτά μέρη, μπορεί να την αλλάξω και τότε θα ονομαστώ Ελληνόπουλο».

Aπρίλιος 1936. Η καρδιά του πρώτου διασχολικού, παγκρήτιας -και όχι μόνο- εμβέλειας, περιοδικού για μαθητές Δημοτικού Σχολείου που φέρει την ονομασία “Το Κρητικόπουλο” χτυπά εδώ και 6 μήνες στα Χανιά. Δυστυχώς, όμως, το τεύχος του Απριλίου έμελλε να είναι το τελευταίο. Οι πολιτικές εξελίξεις της εποχής και το κλίμα ανελευθερίας και διώξεων που εντείνονται, διακόπτουν την έκδοση.
Ογδόντα χρόνια μετά οι “διαδρομές”, με οδηγό τον δάσκαλο και ιστορικό ερευνητή Γιώργο Πιτσιτάκη, επιχειρούν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο με στόχο να αναδείξουν πτυχές ενός πρωτοποριακού εκδοτικού εγχειρήματος που ακόμα και σήμερα θα φάνταζε καινοτόμο και εκπαιδευτικά σύγχρονο. Ενός εγχειρήματος που γεννήθηκε στα Χανιά αλλά “ταξίδεψε” πέρα από τα όρια της Κρήτης, έβαλε τα παιδιά στη θέση των πρωταγωνιστών κι έδωσε ελεύθερο βήμα στους μαθητές ακόμα και των πιο απομακρυσμένων σχολείων.



ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Το “Κρητικόπουλο” θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση τον Νοέμβριο του 1935.
«Το περιοδικό γεννιέται σ’ ένα μικρό δωμάτιο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Εκείνη την εποχή υπηρετούσαν στα Χανιά εκπαιδευτικοί φωτισμένοι, εκπαιδευτικοί – προσωπικότητες. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του “Κρητικόπουλου”», σημειώνει ο κ. Πιτσιτάκης.
Στην ταυτότητα του περιοδικού αναφέρονται ως διευθύνουσα επιτροπή τρεις δάσκαλοι: οι Μάνος Μασούρης 7ο Δημ. Σχολείο (επικεφαλής), Θοδωρής Αρώνης 9ο Δημ. Σχολείο (συντάκτης) και Αντ. Μαρής 8ο Δημ. Σχολείο (διαχειριστής), ενώ το εγχείρημα αγκαλιάζεται από τον διευθυντή του Σχολείου Παντελή Βαβουλέ.
“Ψυχή” του εγχειρήματος ήταν ο νεαρός δάσκαλος Μάνος Μασούρης. «Ο Μάνος Μασούρης είχε γεννηθεί στα Χανιά το 1907 αλλά είχε καταγωγή από την Κόρινθο. Σπούδασε στο Διδασκαλείο των Χανίων και στη συνέχεια διορίστηκε στα Χανιά», αναφέρει ο κ. Πιτσιτάκης.
Ο Μασούρης από πολύ νεαρός είχε δείξει ότι επρόκειτο για μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Συμμετέχει στην περίφημη ομάδα του Κρητικού Φιλολογικού Συλλόγου όπου έρχεται σε επαφή με τους Μ. Κριαρά, Β. Κτιστάκη, Ν. Τωμαδάκη, Π. Κορνάρο κ.ά. και μπολιάζεται με τις ιδέες των μεγάλων δασκάλων και οραματιστών του Εκπαιδευτικού Ομίλου όπου πρωτοστατούν οι Δ. Γληνός, Α. Δελμούζος, Μ. Τριανταφυλλίδης κ.ά.
Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται η έκδοση του δεκαπενθήμερου εκπαιδευτικού περιοδικού “Παιδαγωγικές Σελίδες” που κυκλοφορεί από τον Οκτώβρη του 1934 και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς. Ο Μάνος Μασούρης, ο Παντελής Βαβουλές, η Αγλαΐα Κυρμιζάκη, ο Γιάννης Φιωτάκης και πολλοί άλλοι συμμετέχουν ενεργά στην έκδοση.
«Εκεί έπεσε για πρώτη φορά η ιδέα για το “Κρητικόπουλο”. Για ένα μαθητικό περιοδικό που να αφορά τα παιδιά των δημοτικών καθώς μέχρι τότε υπήρχε εκδοτική δραστηριότητα -και μάλιστα έντονη- μόνο από τις μαθητικές κοινότητες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», επισημαίνει ο κ. Πιτσιτάκης. Είναι χαρακτηριστικό το σημείωμα των εμπνευστών του περιοδικού στο 6ο τεύχος των “Παιδαγωγικών Σελίδων” τον Δεκέμβρη του 1934: «Το δημοτικό σχολείο στερείται αποκλειστικά δικού του περιοδικού. Κι όμως ξέρουμε, πως σήμερα με τις νέες διδακτικές αρχές το περιοδικό παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στο μορφωτικό, ηθικοπλαστικό όσο και ψυχαγωγικό σκοπό του σχολείου. Δίνει ευκαιρίες στον ελεύθερο πλουτισμό των γνώσεων του παιδιού και στην ανάπτυξη της αγάπης προς το βιβλίο.[…] Υστερα από πολλές σκέψεις[…] παίρνομε την πρωτοβουλία για την έκδοση ενός παιδικού περιοδικού συμπληρώνοντας το κενό».
Ακόμα και σήμερα, 80 χρόνια μετά, τα λόγια αυτά δείχνουν να μην έχουν χάσει τίποτα από τη φρεσκάδα των σκέψεων που περιέχουν…



ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Οι εκπαιδευτικοί και εμπνευστές της προσπάθειας περιγράφουν με σαφήνεια τους στόχους και τις φιλοδοξίες του υπό έκδοση περιοδικού: «Το περιοδικό για ν’ ανταποκριθεί στις πνευματικές απαιτήσεις των μικρών μας παιδιών θα γράφεται και θα διευθύνεται από παιδιά. Θα καταρτισθή επιτροπή από 5 παιδιά, που με την εποπτεία μας θα αναλάβη το έργο της εξεύρεσης και της κριτικής της ύλης[…]. Το περιοδικό αυτό θα καθρεφτίζη στο μεγαλύτερό του μέρος τη σχολική εργασία και τη ζωή του παιδιού-μαθητή της περιφερείας μας με ανταποκρίσεις από τ’ άλλα σχολεία της Κρήτης και της Ελλάδας.[…] Την εκλογή του τίτλου την αφήνουμε στα παιδιά[…]».
Ο κ. Πιτσιτάκης υπογραμμίζει το καινοτόμο στοιχείο της ενεργής συμμετοχής των παιδιών: «Ηταν πραγματικά ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για την εποχή του. Μέχρι σήμερα, με βάση τις πολλές μελέτες που έχουν γίνει για το μαθητικό έντυπο, δεν ξέρουμε καμία περίπτωση τέτοιας μεγάλης εμβέλειας περιοδικού να διευθυνόταν από παιδιά».
Το στοιχείο αυτό επισημαίνεται ήδη από το 1ο τεύχος στο πρωτοσέλιδο όπου κάτω από τον τίτλο αναγράφεται: «Εκδίδεται από παιδιά δημοτικών σχολείων». Ακόμα όμως και ο τίτλος της έκδοσης “Το Κρητικόπουλο” είναι προϊόν της παιδικής ευρηματικότητας και φαντασίας…



ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ – ΕΡΕΥΝΑ
Από την πρώτη του έκδοση το “Κρητικόπουλο” θα εντυπωσιάσει με το εύρος της ύλης του αλλά και τα εμπνευσμένα κείμενα που περιέχει. «Μέσα στα τεύχη του μπορούμε να βρούμε πράγματα που δεν αποτυπώνονται πουθενά αλλού και με αυτή την έννοια αποτελούν ιστορικές πηγές. Τα παιδιά γράφουν για κάθε είδους θέμα που ζουν, με μια γλώσσα ζωντανή, τη γλώσσα που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους, κάτι που κάνει τα κείμενα ακόμα πιο γοητευτικά», σχολιάζει ο κ. Πιτσιτάκης.
Πράγματι ξεφυλλίζοντας ο αναγνώστης τα τεύχη του “Κρητικόπουλου” θα βρεθεί μπροστά σε δημοσιεύματα που αφορούν από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι τα μυστικά της κατασκευής των λουκάνικων, κι από ρεπορτάζ για ένα ατύχημα που συνέβη σε ένα σχολείο μέχρι αρθρογραφία πάνω στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις όπου -ήδη από το 1936- ο συντάκτης “προφητεύει” το ξέσπασμα ενός ακόμα Μεγάλου Πολέμου.
Ενδεικτικοί της πλούσιας θεματογραφίας είναι οι τίτλοι των κειμένων: “Πώς ιδρύθη το φαρμακείο μας”, “Μια λαϊκή παράδοση για το φεγγάρι”, “Από τον πόλεμον Ιταλών – Αβησσυνών”, “Βίος του Αγίου Νικολάου”, “Πώς περάσαμε στον κινηματογράφο”, “Για τα βάσανα των χωριών” κ.ά.
«Τα κείμενα αποτυπώνουν με γλαφυρό τρόπο την καθημερινότητα των παιδιών στο σπίτι, στο χωράφι κ.ά. Επίσης, υπάρχουν καταγραφές για την ιστορία και τα αρχαιολογικά μνημεία της κάθε περιοχής. Υπάρχουν δημοσιεύματα για την τοπική πολιτική επικαιρότητα αλλά και δημοσιογραφικά κείμενα που αναφέρονται στο παρελθόν όπως το ιστορικό της δημιουργίας του δημοτικού Κήπου του Ρεθύμνου. Υπάρχουν ακόμα κείμενα που περιγράφουν τις εκδρομές των παιδιών», σημειώνει ο κ. Πιτσιτάκης και προσθέτει: «τα θέματα στα 6 τεύχη του πάρα πολλά, ωστόσο, αξίζει να αναφερθούμε ενδεικτικά σε ένα. Τα χρόνια εκείνα εμφανίστηκαν τα πρώτα ραδιόφωνα. Το περιοδικό εντυπωσιασμένο γράφει για “νέο θαύμα της επιστήμης και του κόσμου” και συνεχίζει: “Είναι ένα κουτάκι που σε κάνει ενώ είσαι στην πιο απόμερη γωνιά του νησιού να ακούς το τραγούδι που τραγουδάει η καλύτερη τραγουδίστρια του κόσμου ή το θεατρικό έργο που παίζει στο Παρίσι π.χ. ένα θέατρο[…]. Τι στοιχίζει σ’ έναν που κάνει 10.000 οκάδες σταφίδα ή 5.000 οκάδες λάδι ή έχει 500 πρόβατα να δώση 10 έστω 15 χιλιάδες ν’ αγοράση ένα. Με τα λεφτά αυτά βάζει μέσα στο χωριό του και στο σπίτι του όλο τον κόσμο”».



ΑΠΗΧΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ
Τα νέα της κυκλοφορίας του “Κρητικόπουλου” θα διαδοθούν πολύ γρήγορα. Οι μαθητές της εποχής περίμεναν κάθε τεύχος με μεγάλη ανυπομονησία. Μοναδική είναι η μαρτυρία του σημαντικού λαογράφου των Σφακιών και συνεργάτη των “Χ.Ν.” Κανάκη Γερωνυμάκη την οποία παραθέτει ο κ. Πιτσιτάκης: «Ο Κανάκης Γερωνυμάκης μου έχει αναφέρει ότι τα χρόνια εκείνα (1935-36) ήταν μαθητής στο δημοτικό σχολείο του Βουβά κι είχαν ένα σπουδαίο δάσκαλο, τον Γιώργη Μανταδάκη.
Μια μέρα, τους έφερε στην τάξη το “Κρητικόπουλο” με τη χαρακτηριστική φωτογραφία του κοπελιού ντυμένου με την κρητική φορεσιά στο εξώφυλλο. Οπως μου είπε ο Γερωνυμάκης, τα παιδιά το έπαιρναν και το διάβαζαν με λαχτάρα καθώς δημοσίευε εκθέσεις από διάφορα σχολειά της Κρήτης. Τους άρεσε πολύ και περίμεναν με ανυπομονησία να ’ρθει το επόμενο τεύχος».
Αν και βραχύβιο το “Κρητικόπουλο” άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον μαθητικό Τύπο. «Υπήρξε το μοναδικό διασχολικό περιοδικό μέχρι 48 χρόνια μετά, το 1983, να εκδοθούν τα “Χανιωτάκια”. Παράλληλα, η μεγάλη εκπαιδευτική παρακαταθήκη που άφησε το “Κρητικόπουλο” ήταν ότι υπήρξε ένα περιοδικό που έδωσε απόλυτη ελευθερία έκφρασης στους μαθητές. Από τα κείμενα διαπιστώνει κανείς ότι δεν υπήρχε κανένα ταμπού. Φιλοξενούσε ακόμα και νεκρολογίες μαθητών! Μιλούσαν δηλαδή για οτιδήποτε ήταν μέσα στη ζωή τους», επισημαίνει ο κ. Πιτσιτάκης.
Η έκδοση του “Κρητικόπουλου” θα διακοπεί οριστικά τον Απρίλιο του 1936 καθώς η κοινωνία βυθίζεται στο σκοτάδι της ανελευθερίας και η χώρα οδηγείται σταδιακά στη δικτατορία του Μεταξά και αργότερα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η “ψυχή” του περιοδικού, ο φωτισμένος εκπαιδευτικός Μάνος Μασούρης, θα συνεχίσει να υπηρετεί με την καθημερινή του στάση την ιδέα της ελευθερίας. Μια ιδέα την οποία θα πληρώσει τελικά, όπως και άλλοι εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί της εποχής, με την ίδια του τη ζωή καθώς θα εκτελεστεί από τους Ναζί για τη συμμετοχή του στην Αντίσταση…




ΤΟ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΌ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

$
0
0

Το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται στην γωνία των  οδών  Πεδιάδος  και Εβανς 93. Κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1930 και είναι ιδιοκτησίας  της οικογένειας  Νικηταρά.  Πρόκειται για πολύ απλή αρχιτεκτονική. Σήμερα στεγάζει εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο και οικία στο δεύτερο όροφο.


Viewing all 43316 articles
Browse latest View live
<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>