Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 1960 ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

$
0
0

Το πενταώροφο κτήριο είχε κατασκευαστεί το 1960, αρχικά από μια υπηρεσία του τότε υπουργείου Γεωργίας, την ΑΓΡΕΞ, που ασχολούνταν με την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων. Λειτούργησε ως ψυγείο, με το ισόγειο να διαθέτει από μηχανές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ψυκτικά μηχανήματα κι εγκαταστάσεις παραγωγής πάγου, μέχρι και γραφεία. Το 1978 το μόνο που λειτουργούσε ήταν η παραγωγή κολόνων πάγου, που διατίθεντο για τα ψυγεία πάγου αρκετών σπιτιών του Ηρακλείου και για τους ψαράδες. Μετά σταμάτησε και αυτή η διαδικασία, ενώ στη συνέχεια περιήλθε το κτήριο στην κυριότητα του ΟΛΗ, ο οποίος στη δεκαετία του 1990 έκανε μια μελέτη ανασκευής του, ώστε να εξακριβωθεί η στατική του επάρκεια - όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση - και να διαμορφωθεί ως μπίζνες σέντερ του λιμανιού, με γραφεία και καταστήματα. Μάλιστα μετά το 2000 η τότε διοίκηση του ΟΛΗ ανέθεσε μια οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ...



Ο σκοπός, σήμερα είναι όλες οι εγκαταστάσεις του πρώην ψυγείου να μπορέσουν να αναπλασθούν και να προσφέρουν παροχές υπηρεσιών αντίστοιχες με άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια για τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. «Στα πλαίσια αυτά και χωρίς να αναμένουμε τις κατευθύνσεις του υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, προχωρούμε στη μελέτη και κατασκευή παιδικής χαράς και για ΑμΕΑ , η οποία γίνεται για πρώτη φορά τουλάχιστον σε επίπεδο Κρήτης και έτσι πιστεύεται ότι θα ανοίξει τις πύλες του το λιμάνι του Ηρακλείου στους πολίτες.


Πρόκειται για μια πρωτοβουλία εξαιρετικής σημασίας που έχει χαιρετιστεί πολύ θερμά από φορείς, ιδιώτες και οργανώσεις ΑμΕΑ. Στο εν λόγω κτήριο του ψυγείου αναμένονται προτάσεις από τους επενδυτές, οι οποίες θα αναδείξουν την ιστορικότητα και τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά του».




www.neakriti.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

ΤΟ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΛΕΜΕ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

$
0
0
Μάλεμε Κρήτης: Ένα απομονωμένο μικρό χωριό με ήσυχη παραλία και πλούσια ιστορία
Το Μάλεμε Κρήτης είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται γύρω στα 15 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων. Το χωριό δεν έχει μεγάλη ανάπτυξη συγκριτικά με τα γειτονικά θέρετρα του Πλατανιά και της Αγίας Μαρίνας. Ωστόσο, αυτό εξισορροπείται από την πιο ήρεμη, απόμακρη φύση αυτού του χωριού.

Η περιοχή που περιβάλλει το Μάλεμε Κρήτης είναι εντυπωσιακή. Συνδυάζει μια όμορφη αμμουδερή παραλία με πράσινους λόφους στο νότο και το πανέμορφο τοπίο της υπαίθρου με εσπεριδοειδή και ελαιώνες.
Στην καρδιά του Μάλεμε της Κρήτης, θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Υπάρχουν επίσης μια-δυο καλές ταβέρνες στην πιο παλιά πλευρά του χωριού.
Παρόλο που το Μάλεμε της Κρήτης είναι λίγο μακρυά από τα Χανιά, η τοπική γραμμή λεωφορείων είναι επαρκής, με συχνά δρομολόγια μέχρι αργά το απόγευμα.


Η παραλία του Μάλεμε Κρήτης

Η παραλία του Μάλεμε Κρήτης αποτελείται από το πιο δυτικό τμήμα μιας μεγάλης ζώνης υπέροχων αμμουδερών παραλιών, που ξεκινάει στους Αγίους Αποστόλους και περνάει από τα μεγάλα θέρετρα της Αγίας Μαρίνας και του Πλατανιά.
Η παραλία του Μάλεμε είναι μεγάλη, αμμώδης και σχετικά οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες σε κάποια σημεία. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για θαλάσσια παιχνίδια.
Εάν θέλετε μία πραγματικά απόμερη παραλία, πηγαίνετε στη δυτική πλευρά της παραλίας του Μάλεμε. Ένα από τα πλεονεκτήματα της είναι ο μεγάλος αριθμός δέντρων κοντά στην παραλία, που προσφέρουν την απαραίτητη σκια για τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού στην Κρήτη.
Γύρω από την παραλία και μέσα στο χωριό του Μάλεμε θα βρείτε καλές ταβέρνες, καφετέριες, καταστήματα και μίνι μάρκετ.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, μπορείτε να επισκεφτείτε το κοντινό χωριό Ντερές και να κάνετε ιππασία στις ποιοτικές εγκαταστάσεις του.



Η πλούσια ιστορία του χωριού Μάλεμε Κρήτης

Παρόλο που είναι ένα μικρό, σχετικά άγνωστο μέρος, το Μάλεμε έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της Κρήτης και της Ελλάδας του 20ου αιώνα.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η σθεναρή αντίσταση στην Κρήτη, σε συνδυασμό με την ανάλογη έντονη αντίσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην παρεμπόδιση της προέλασης των Γερμανικών δυνάμεων στη Βαλκανική χερσόνησο. Αυτή η καθυστέρηση ανάγκασε το στρατό των Ναζί να επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση μέσα στο χειμώνα, γεγονός που τελικά υπήρξε το κλειδί της ήττας του Χίτλερ στο Στάλινγκραντ, και το οποίο οδήγησε στην τελική ήττα του καθεστώτος των Ναζί και των συμμάχων τους.
Παρόλο που η επίθεση των Γερμανικών δυνάμεων στην Κρήτη εκτελέστηκε από τη βαριά οπλισμένη και κατά πολύ ανώτερη τεχνολογικά αεροπορία των Γερμανών, η θηριώδης αντίσταση των Κρητών έκανε δύσκολη την επιχείρηση κατάληψης του νησιού. Υπήρξε μια από τις πιο σκληρές και βίαιες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστή πλέον ως η Μάχη της Κρήτης.



Το μέρος όπου έλαβε χώρα η πιο κρίσιμη φάση της Μάχης της Κρήτης, ήταν σε μια μικρή πεδιάδα κοντά στην παραλία του Μάλεμε. Εδώ, το 1941, χιλιάδες Γερμανοί αλεξιπτωτιστές ρίχτηκαν από αεροπλάνα σε μια μαζική και αποφασιστική κίνηση των χιτλερικών στρατευμάτων για να τερματίσουν τη μάχη. Ο τοπικός πληθυσμός αντιστάθηκε σθεναρά, μαχόμενος με όποιο μέσο μπορούσε να βρει- κυρίως με αγροτικά εργαλεία, με πέτρες, ακόμη και με γυμνά χέρια! Ως αποτέλεσμα, πολλοί ντόπιοι κάτοικοι και Γερμανοί αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν στη μάχη, ενώ οι Γερμανικές δυνάμεις, παρά τις μεγάλες απώλειες, τελικά κατάφεραν να εισβάλουν στην Κρήτη και στη συνέχεια να την καταλάβουν.
Σήμερα, εκτός από το μνημείο στο νεκροταφείο, υπάρχει στην περιοχή και το Γερμανικό πολεμικό νεκροταφείο (Deutscher Soldaten Friedhof), γύρω στα 3 χιλιόμετρα έξω από το Μάλεμε της Κρήτης. Εδώ έχουν ταφεί οι περίπου 4.500 Γερμανοί αλεξιπτωτιστές - οι περισσότεροι από τους οποίους νεαροί – που έχασαν τη ζωή τους στην επιχείρηση του Μάλεμε. Το πολεμικό νεκροταφείο βρίσκεται σε ένα λόφο, σε μία όμορφη τοποθεσία, υπενθυμίζοντας την ανοησία και τον όλεθρο του πολέμου.
Το Μάλεμε Κρήτης είναι ένα μικρό χωριό με όμορφη, ήσυχη παραλία. Εάν λάβουμε υπόψη την πλούσια ιστορία της περιοχής, το χωριό του Μάλεμε Κρήτης είναι ένας πραγματικά ενδιαφέρον τόπος για να επισκεφθεί κανείς στην περιοχή γύρω από την πόλη των Χανίων.

Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

$
0
0

Εγώ δεν έχω την καρδιάγια να μου δίνει αίμα,
την εχω για να αγαπώ τους φίλους σαν ΕΣΕΝΑ!!

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΑΦΙΞΕΙΣ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

$
0
0

ΑΦΙΞΕΙΣ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΠΑΣΧΑ 2016 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

$
0
0


ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ









ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ




















ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΝΟΝΩΝ ΣΤΑ ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΑ

Ο ΙΟΥΔΑΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ


Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Ο ΙΟΥΔΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ

ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ


500 ΒΑΜΜΕΝΑ ΑΥΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΜΟΧΟ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΥΓΟΥ ΠΟΥ ΒΑΦΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑΣ

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΜΜΑΧΟ ΜΑΣ

ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΙΑ

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ






ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 3 ΚΥΚΛΟΙ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

$
0
0
"3 κύκλοι ζωής"μια οικογενειακή υπόθεση
από τους εικαστικούς Πέτρο Ξενάκη,  Αγλαΐα Περράκη
και Σοφία-Μαρία Ξενάκη.


Παίρνουν τη σκυτάλη και αποτελούν τη συνέχεια στη σειρά εκθέσεων  Εικαστικά Αποτυπώματα. Εγκαίνια τη Δευτέρα 4 Απριλίου, στις 8 μμ, στο Νεώριο Μόρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων. Διάρκεια έκθεσης από 4 έως 13 Απριλίου. Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν από δρώμενο των τριών εικαστικών, σε συνεργασία με τους μουσικούς  Χάφιζ Ακούρ και Κώστα Πατσουράκη.



Mια σύμπραξη τριών εικαστικών. Τρεις κύκλοι ζωής ενωμένοι με τα δεσμά της οικογένειας. Τρεις καλλιτέχνες κάτω από την ίδια στέγη, αλληλεπιδρούν αλλά ταυτόχρονα ο καθένας ξεπροβάλλει με την διαφορετικότητα του. Ερμηνεύουν αρχέτυπες ιδέες, ζωής και θανάτου και καλούν το θεατή να αναγνωρίσει μέσα σε αυτές, τη δική του πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που τελικά είναι συνυφασμένη με την προσωπική του βούληση.



ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 3 ΚΥΚΛΟΙ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΤΙΤΟΥ ΣΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

$
0
0
Πασχαλινή εκδήλωση για παιδιά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου στην πλατεία Αγίου Τίτου από τις 10:00 έως τις 14:00.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Τ.Ε. Ηρακλείου της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε., την αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου και το Europe Direct της Περιφέρειας.


Θα περιλαμβάνει το “παιγνίδι του πασχαλινών αυγών”, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά σε οργανωμένες ομάδες των πέντε θα περνούν από κάποιες “δοκιμασίες”.
Παράλληλα θα υπάρχουν δταστηριότητες όπως χειροτεχνίες και ζωγραφική. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το Glossomobil του γερμανικού Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης με παράλληλες δραστηριότητες και εκπλήξεις.
Για δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων ή πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Heraklion@deutch.gr, μέχρι τις 12 Απριλίου.
 
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΤΙΤΟΥ ΣΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η ΑΥΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΣ ΚΡΗΤΗ ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

$
0
0

Απέραντη, αρχαία, περήφανη και εντυπωσιακή. Η γενέτειρα του Δία και το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος: η αυτού μεγαλειότης Κρήτη. Το πιο φλογερό ταπεραμέντο της Ελλάδας κατοικεί ακριβώς εδώ, ο πλούτος και το βάθος της ιστορίας της σε καθηλώνουν, όπως και το κάλλος των αμέτρητων κολπίσκων, των αρχαίων κάστρων και δρόμων, των ακτών και των ξενοδοχείων της. 
Είναι το νοτιότερο νησί της Ελλάδας, που το φως του ήλιου το λούζει ολόκληρο τον χρόνο. Εδώ το καλοκαίρι ξεκινά τον Απρίλιο και τελειώνει στα τέλη Οκτωβρίου.


..


 Η ζωή στο νησί κινείται σε χαλαρούς, ήρεμους ρυθμούς, ενώ παντού κυριαρχεί μια αρμονική ατμόσφαιρα. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Την Κρήτη την επιβουλεύτηκαν πολλοί κατακτητές. Η αντίσταση στον ξένο εχθρό σφυρηλάτησε τον αυθεντικό Κρητικό χαρακτήρα: περηφάνια, ανεξαρτησία, πατριαρχικός τρόπος ζωής και μια μοναδική αντίληψη της έννοιας της τιμής που συνδυάζεται με μια εντυπωσιακή καλοσύνη και φιλοξενία.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΛΑΧΑΝΑ ΣΤΑ ΕΞΩ ΜΟΥΛΙΑΝΑ ΣΗΤΕΙΑΣ

$
0
0
 

Στο χωριό Έξω Μουλιανά Σητείαςστη συμβολή δυο ποταμών βρίσκεται η γέφυρα του Λαχανά από την οποία ξεκινά η διαδρομή μέσα από το κατάφυτο φαράγγι που καταλήγει στους καταρράκτες του Ρίχτη στο κρητικό πέλαγος, μια θαυμάσια διαδρομή δυο ωρών κάτω από τον ίσκιο πλατάνων, αγριοσυκιών, καρυδιών και άλλων δέντρων με συνεχή ροή νερού όλον τον χρόνο.    


 Το τοξωτό γεφύρι στην τοποθεσία Λαχανά που βρίσκονταν τα περισσότερα περιβόλια του χωριού προκαλεί και σήμερα τον θαυμασμό για την αρτιότητα της κατασκευής και την αρχιτεκτονική του. Έχει κτιστεί με πελεκητές πέτρες που έχουν μεταφερθεί από άλλη περιοχή με θαυμάσια συναρμογή ώστε να αντέξει σε μια ιστορική πλημμύρα που πρέπει να έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα η λεγόμενη και σύγκλιση του Μάη. Σύμφωνα με μαρτυρίες των παλαιοτέρων κατοίκων ξεριζώθηκαν πλατάνια και οι κορμοί τους έφραξαν το γεφύρι και τα νερά το υπερκάλυψαν χωρίς να το παρασύρουν.



Στο ερώτημα πότε και γιατί κτίστηκε αυτό το γεφύρι η απάντηση είναι ότι εξυπηρετούσε την παλαιότερη οδική πρόσβαση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής με την πόλη της Σητείας. Φέρεται να κτίσθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για να διευκολύνει τη διάβαση σε περιόδους πλημμυρών λόγω του μεγάλου όγκου νερού που συγκεντρώνεται από την απορροή των βροχοπτώσεων από τα γύρο βουνά και ιδιαίτερα από την Κεφάλα που καλύπτει τεράστιες εκτάσεις. 


Από τις διηγήσεις των παλαιοτέρων ο μάστορας που έκτισε το γεφύρι καταγόταν από τα Μέσα Μουλιανά και η χρηματοδότησή του θά έγινε επί Κρητικής Πολιτείας ενώ ήταν ακόμη στην Κρήτη οι Τούρκοι. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας 1922-24,οι Τούρκοι κάτοικοι του χωριού Έξω Μουλιανών συγκεντρώθηκαν βίαια από Έλληνες οπλαρχηγούς καταγόμενους από την Κρητσά με την υπόσχεση ότι θα τους πάνε στη Σητεία μέσα από τον τότε μοναδικό δρόμο που περνούσε από τη γέφυρα του Λαχανά, όμως μόλις πέρασαν από τη θέα του χωριού και κατηφόριζαν προς της γέφυρα τους εξόντωσαν όλους και γλύτωσε μόνο μια μικρή τουρκοπούλα που την βάπτισε και την παντρεύτηκε ο χωριανός μας ο Σκαρβελάκης (Σκανδάλης) και αποκαλούνταν από τους χωριανούς Τουρκο-Μαρία. Τα οστά των σφαγιασθέντων βρίσκονται ακόμα στα χωράφια της πλαγιάς κοντά στη γέφυρα του Λαχανά.
     
 

 

 Ο δρόμος που οδηγεί από τη γέφυρα του Λαχανά στη Σητεία παλαιότερα ήταν πολυσύχναστος Στην περιοχή γύρο από τη Γέφυρα καλλιεργούνταν κιτριές και τα κίτρα μεταφέρονταν με μουλάρια στο λιμάνι της Σητείας .Ο δρόμος αυτός περνούσε από το Χαμαίζι και την Σκοπή και η διαδρομή με τα ζώα διαρκούσε 4 με 5 ώρες. Ο δρόμος  προ-υπήρχε της γέφυρας και σύμφωνα με την παράδοση από αυτόν περνούσε ο ποιητής του Ερωτόκριτου Βιτσένζος Κορνάρος για να επισκεφτεί τη γιαγιά του στη Σφάκα, από το Πισκοκέφαλο που ήταν το τόπος κατοικίας του. Λένε δε ότι καθόταν κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων στη θέση της σημερινής γέφυρας και πιο πάνω στου γερο-Αλή την κουφάλα για να ξεκουραστεί και εμπνευστεί την πλοκή του έργου του.

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

$
0
0
 Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των διεθνών οργανισμών, περίπου το 20% των αεροπορικών ατυχημάτων έχουν ως κύρια αιτία τις κακές καιρικές συνθήκες κατά την προσγείωση ή την απογείωση των αεροσκαφών από τα αεροδρόμια. 



Οι βασικές αιτίες είναι η κακή ορατότητα λόγω ομίχλης, οι ξαφνικές καταιγίδες, οι δυνατοί άνεμοι, η χιονόπτωση, οι κεραυνοί, η παρατεταμένη βροχόπτωση, οι αναταράξεις και τα καθοδικά ρεύματα.
Στην Ελλάδα τα αεροδρόμια που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τους χειμερινούς μήνες, είναι το «Μακεδονία». και το Νίκος Καζαντζάκης. Πολλές φορές οι πτήσεις ματαιώνονται λόγω της ομίχλης που περιορίζει την ορατότητα στα 200 - 300 μέτρα, ενώ και οι χιονοπτώσεις είναι συχνό φαινόμενο για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
Στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου οι νότιοι άνεμοι που φυσούν συχνά στο νησί εμποδίζουν πολλές φορές την προσγείωση αλλά και την απογείωση των αεροπλάνων.



Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι όλες οι κινήσεις των αεροσκαφών απεικονίζονται σε μια οθόνη με τον χάρτη της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών και στην παραμικρή αλλαγή της προγραμματισμένης πορείας σημαίνει συναγερμός στην οθόνη των ελεγκτών και σημειώνεται με κόκκινο το στίγμα του αεροσκάφους ώστε να ειδοποιηθεί αμέσως ο πιλότος του.
Στην Ελλάδα, ευτυχώς, η εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων, όπως τυφώνες, θύελλες και ισχυρές καταιγίδες, είναι σχετικά σπάνια. Τα τελευταία χρόνια όλα τα αεροσκάφη είναι εφοδιασμένα με ραντάρ καιρού και οι πιλότοι μπορούν να εντοπίσουν μια καταιγίδα και να την αποφύγουν. Μάλιστα το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν οι νέοι πιλότοι είναι ­ όταν εντοπίσουν ένα έντονο καιρικό φαινόμενο ­ να κάνουν τα τρία Α του αγγλικού αλφαβήτου, που σημαίνουν Avoid, Avoid, Avoid ( απόφυγε, απόφυγε, απόφυγε).



Ωστόσο οι ιδιομορφίες του εδάφους στη χώρα μας και τα πολλά βουνά προκαλούν πολύ συχνά το φαινόμενο των καθοδικών ρευμάτων, ενώ συχνές είναι και οι εμφανίσεις αναταράξεων. Επίσης επικίνδυνες θεωρούνται οι ισχυρές βροχοπτώσεις λόγω της ολισθηρότητας που προκαλούν στους διαδρόμους προσγείωσης των αεροδρομίων και του ανεπαρκούς ελέγχου του δείκτη αντίστασης πέδησης.
Παρ'ότι υπάρχουν ειδικά μηχανήματα MU METER, που μετρούν την πέδηση των τροχών του αεροσκάφους, αυτά δεν χρησιμοποιούνται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Αντίθετα, δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από τους κεραυνούς, αφού όλα τα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με αλεξικέραυνα και το φαινόμενο στη χώρα μας δεν είναι τόσο συχνό όσο σε άλλες περιοχές του πλανήτη.



Ρεύματα και αναταράξεις 

Είναι κινήσεις αέριων μαζών στην ατμόσφαιρα που σε συγκεκριμένη στιγμή έχουν διαφορετική θερμοκρασία από τον αέρα που υπάρχει στο σημείο όπου κινούνται. Παρατηρούνται σε μεγάλα ύψη, πάνω από 10.000 μέτρα, αλλά υπάρχουν και αναφορές για εμφανίσεις του φαινομένου και σε μικρό ύψος από την επιφάνεια της γης.
Οταν μιλάμε για τις αναταράξεις μπορούμε να τις φανταστούμε σαν «ποτάμια» από αέρα που κινούνται στην ατμόσφαιρα και κατά την πτήση ενός αεροσκάφους προκαλούν τα γνωστά «κουνήματα».
Εντονες αναταράξεις παρατηρούνται συνήθως κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας ή όταν το αεροπλάνο μπαίνει μέσα σε μαύρα σύννεφα. Ωστόσο τα «ποτάμια» αυτά εμφανίζονται και όταν ο καιρός είναι καλός.
Υπάρχουν επίσης τα καθοδικά ρεύματα (Windshear), που μπορούμε να τα φανταστούμε σαν «καταρράκτες» από αέρα με διαφορετική θερμοκρασία, τα οποία συναντώνται κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν βουνά.
Οι περιπτώσεις πάντως όπου τα φυσικά αυτά φαινόμενα προκάλεσαν τη συντριβή ενός αεροσκάφους είναι ελάχιστες, μπορούν όμως να προκαλέσουν ανθρώπινα θύματα όπως φαίνεται από τα στοιχεία των αεροπορικών ατυχημάτων.
Προς το παρόν οι ειδικοί ερευνητές συνιστούν στους επιβάτες να φορούν συνεχώς τη ζώνη τους κατά τη διάρκεια της πτήσης και να προσέχουν ιδιαίτερα τα παιδιά.



Οι διάδρομοι με κόκκινο αστέρι το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι όμως τα πράγματα αλλάζουν, αφού οι ισχυροί νότιοι ή ανατολικοί άνεμοι δημιουργούν σε τουλάχιστον πέντε ελληνικά αεροδρόμια συνθήκες που θεωρούνται επικίνδυνες, αφού εμφανίζεται το φαινόμενο wind shear (ισχυρά καθοδικά ρεύματα αέρα).
. Οι άνεμοι αυτοί προκαλούν ρεύματα αέρα που κατεβαίνουν και χτυπούν από το πλάι τα αεροσκάφη την ώρα που οι πιλότοι βρίσκονται στη φάση της προσγείωσης ή της απογείωσης. 
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται ακόμη πιο έντονα σε τέσσερα ελληνικά αεροδρόμια: του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Σάμου και της Μυτιλήνης. Το πρόβλημα των ισχυρών καθοδικών και ανοδικών ρευμάτων με αιφνίδιες μεταβολές στην ταχύτητα και στη διεύθυνση του αέρα θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνο όταν βρίσκει τα αεροπλάνα από το πλάι.
 ΠΗΓΗ:THEGREEKZ  



                            
Τι να προσέχουν οι επιβάτες
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς θα πρέπει, κατά την επιλογή της αεροπορικής εταιρείας αλλά και του χρόνου του ταξιδιού, να λαμβάνουν υπόψη τους ορισμένους αποφασιστικούς παράγοντες:
* Να αποφεύγουν να ταξιδεύουν με πολύ παλιά αεροσκάφη ιδιαίτερα αν ο δείκτης ασφαλείας της αεροπορικής εταιρείας στην οποία ανήκουν βρίσκεται στη χαμηλότερη σειρά του σχετικού πίνακα που συντάσσουν οι διεθνείς οργανισμοί ασφάλειας πτήσεων.
* Να αποφεύγουν αεροσκάφη για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες παρουσιάζουν προβλήματα.
* Να αποφεύγουν τις αεροπορικές εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν αρνητικές εκθέσεις από την Αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA).
* Να αποφεύγουν τις νέες αεροπορικές εταιρείες ώσπου να συμπληρώσουν ένα στοιχειώδη μητρώο ασφαλείας πτήσεων και να αποδείξουν ότι εφαρμόζουν πιστά τους κανονισμούς.
* Να αναφέρουν οτιδήποτε παράξενο νομίσουν ότι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.
* Να μη διστάσουν να το πουν στο πλήρωμα ακόμη και αν κάποια αεροσυνοδός τους αγνοήσει ή τους επιπλήξει. Σε μερικές από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες, επιβάτες είχαν παρατηρήσει κάποιο πρόβλημα και δίστασαν να το αναφέρουν στο πλήρωμα.


* Να αποφεύγουν να ταξιδεύουν όταν εμφανίζεται τυφώνας, ισχυρή καταιγίδα ή χιονοθύελλα. Πολλές φορές οι πιλότοι υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους και τις αντοχές του αεροσκάφους.
* Να προτιμούν τις απευθείας πτήσεις διότι έτσι περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες να συμβεί κάποιο περιστατικό, αφού οι αλλαγές αεροσκαφών και οι πολλές προσγειώσεις και απογειώσεις αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος.
Τι πρέπει να κάνετε αν γίνει ατύχημα
Σύμφωνα πάλι με τους ειδικούς, αν συμβεί αεροπορικό ατύχημα ο τρόπος συμπεριφοράς του επιβάτη πριν ή μετά από αυτό παίζει σημαντικό ρόλο για να γλιτώσει, αν βεβαίως αυτό είναι εφικτό. Ετσι για να έχετε περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης θα πρέπει:
* Οταν εντοπίσετε τη θέση σας στο αεροσκάφος μετρήστε τις θέσεις που σας χωρίζουν από την πλησιέστερη έξοδο κινδύνου. (Σε αρκετές περιπτώσεις από τον καπνό και τον πανικό οι επιβάτες δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τις εξόδους κινδύνου και χάνεται πολύτιμος χρόνος.)
* Ενημερωθείτε για τον τρόπο που ανοίγουν οι θύρες κινδύνου στο αεροπλάνο. (Σε αρκετές περιπτώσεις τα μέλη του πληρώματος καμπίνας είχαν τραυματιστεί ή σκοτωθεί και οι επιβάτες άνοιξαν μόνοι τους τις πόρτες.)
* Οταν ύστερα από κάποιο ατύχημα χρειαστεί να τρέξετε στον διάδρομο του αεροσκάφους, φροντίστε τα χέρια σας να βρίσκονται σταυρωμένα πάνω στο στήθος σας και να ανασηκώνεται τα πόδια σας για να μην σκοντάψετε σε εξογκώματα του διαδρόμου.
* Οταν ταξιδεύετε να φοράτε ρούχα που να καλύπτουν το σώμα σας, να αποφεύγετε τα συνθετικά ρούχα και οι γυναίκες τα καλσόν. (Και αυτό διότι σε περίπτωση πυρκαϊάς έχετε περισσότερες πιθανότητες να γλιτώσετε με λιγότερα εγκαύματα.)
* Τα μικρά παιδιά που δεν έχουν θέση, αν υπάρξει ανάγκη για αναγκαστική προσγείωση είναι καλύτερο να βρίσκονται στο πάτωμα ανάμεσα στα πόδια των συνοδών τους παρά να τα κρατούν στην αγκαλιά τους.
* Σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης η καλύτερη στάση του σώματος είναι να σκύψετε και να πιάσετε με τα χέρια τα πόδια σας. Ανάμεσα στα πόδια και στο στήθος σας θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι.
 ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ

ΤΕΧΝΗ ΚΑΘ ΟΔΟΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

$
0
0
Ανοιχτό κάλεσμα στους καλλιτέχνες
Η Aντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Πολιτισμού, καθώς και τις Ομάδες Παιδείας, Τουρισμού και Πρασίνου τού Δήμου Ηρακλείου, οργανώνει για πρώτη φορά στο Ηράκλειο πολυήμερο καλλιτεχνικό φεστιβάλ με τίτλο «Τέχνη καθ’ οδόν». 


Στόχος του φεστιβάλ που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο είναι:
• η ανάδειξη του καλλιτεχνικού δυναμικού του τόπου,
• η άμεση επαφή και η  εξοικείωση του κοινού με την καλλιτεχνική
   δημιουργία,
• η αισθητική αναβάθμιση σημείων της πόλης 

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ δημιουργοί κάθε είδους (ζωγραφικής, αγιογραφίας, καλλιτεχνικού γκραφίτι, γλυπτικής, μουσικής, θεάτρου, χορού, παρουσιάσεων (performers), κινηματογράφου, video art, φωτογραφίας κ.ά.) καλούνται να προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τους ίδιους και το έργο τους, εργαζόμενοι σε ανοιχτούς, επιλεγμένους χώρους της πόλης, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. To φεστιβάλ θα αναπτυχθεί σε κεντρικές πλατείες και πεζοδρόμους, αλλά και σε σημεία των πολιτιστικών, κυρίως, διαδρομών εντός των τειχών, στα οποία, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιούνται και εικαστικές παρεμβάσεις με στόχο την αισθητική τους αναβάθμιση.
 Στο πνεύμα αυτό και με τους παραπάνω στόχους, καλούνται οι καλλιτέχνες, (Έλληνες ή ξένοι), που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι την 5η Μαΐου 2016, στο γραφείο του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δήμου Ηρακλείου, στο Πολύκεντρο Νεολαίας (Ανδρόγεω 2, Ώρες 10-13 π.μ, πλην Σαββάτου και Κυριακής).
Δήλωση συμμετοχής θα αναρτηθεί επίσης στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου (www.heraklion.gr). Υπεύθυνες επικοινωνίας κα Ιωάννα Γιάνναρη, τηλ. 6937574944, και κα. Μάρα Παναγιωτάκη, τηλ. 6974453675.  Ευπρόσδεκτες επίσης θα είναι ιδέες και προτάσεις για δράσεις που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα στη διάρκειά του Φεστιβάλ. Η διάρκεια και οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΙΩΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΒΓΟ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΤΟΥ

$
0
0
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΣΤΕΛΛΑ ΤΟΥΡΝΑ

Αυτή η ιστορία μυρίζει πιοτό, νταλκά και ανυπακοή, οι μουσικές ρέουν υποχθόνια, τα συνθήματα στάζουν στους τοίχους. Πώς η ζωή μας έγινε όμορφη όταν την είδαμε από μακριά, πόσο αγαπήσαμε αυτή την κουασιμόδεια πόλη, το Ηράκλειο κι ανθίσαμε μες στην ασχήμια του, σαν αγριολούλουδα στο τσιμέντο και τη λάσπη.

Ο Κώστας Χιωτέλης, μια θρυλική φιγούρα του «περιθωρίου» της πόλης, άνοιξε το Αβγό, ένα μαγαζί που έγραψε ιστορία. Μπήκαμε, βγήκαμε, μεγαλώσαμε μέσα του, αλλάξαμε, άλλαξε ο κόσμος, ο αιώνας η πλατεία, έμεινε ένας  χείμαρρος αναμνήσεων να ρέει σ’ αυτή την ιστορία για την αρχοντιά της αλητείας, που έγινε τραγούδι.


Για όσους δεν ξέρουν, το "Αβγό"βρισκόταν στη θέση του σημερινού μπαρ La Brasserie στην πλατεία Κοραή. Μάλιστα τα δύο δέντρα που βρίσκονται εκεί φυτεύτηκαν τότε από τον ίδιο τον Χιωτέλη.

Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτρη Γούτο για την παραχώρηση του ομολογουμένως σπάνιου φωτογραφικού υλικού.
Bonus: ένα τραγούδι για τον Χιωτέλη σε στίχους Συντζανάκη Εμμανουήλ 
και μουσική Γιάννη Παξιμαδάκη

Αχ η τρέλα του Χιωτέλη
Μες του Κάστρου το λιμάνι 
χρόνια ζει ένα αλάνι
με τις ώρες ρητορεύει 
και τους άρχοντες δουλεύει.
--  --  --  --  --  --  --  --
Φεύγει ο νους του ταξιδεύει
μες του μπουζουκιού το τέλι 
και τον κόσμο κυριεύει
Αχ η τρέλα του Χιωτέλη.
--  --  --  --  --  --  --  --
Με τον Πέτρο παίζει τάβλι
στ'ουρανού το ακρογιάλι
μια τον κλέβει δυο τον βρίζει 
τρεις φορές τον λιβανίζει
--  --  --  --  --  --  --  --
Φεύγει ο νους του ταξιδεύει
μες του μπουζουκιού το τέλι 
και τον κόσμο κυριεύει
Αχ η τρέλα του Χιωτέλη.
--  --  --  --  --  --  --  --
Κύριε μου όλο κράζει 
την ομήγυρη σαρκάζει
η ματιά του φλόγες βγάζει
το αβγό στο νου σαν βάζει.
--  --  --  --  --  --  --  --
Φεύγει ο νους του ταξιδεύει
μες του μπουζουκιού το τέλι 
και τον κόσμο κυριεύει
Αχ η τρέλα του Χιωτέλη.
--  --  --  --  --  --  --  --
Όλο μόνος του παλεύει
και τα γένια του χαϊδεύει
περιφέρει το κορμί του 
την ρεμπέτικη ψυχή του.
--  --  --  --  --  --  --  --
Φεύγει ο νους του ταξιδεύει
μες του μπουζουκιού το τέλι 
και τον κόσμο κυριεύει
Αχ η τρέλα του Χιωτέλη.
--  --  --  --  --  --  --  --
Τώρα που 'γινε τραγούδι
θα καεί το πελεκούδι 
μέρα νύχτα θα γλεντάμε 
ναργιλέδες θα πατάμε.
--  --  --  --  --  --  --  --
Φεύγει ο νους του ταξιδεύει
μες του μπουζουκιού το τέλι 
και τον κόσμο κυριεύει
Αχ η τρέλα του Χιωτέλη.

από την κατηγορία  Αγνωστη Πόλη
02.01.2014 • Τελευτ. αλλαγή στις 04.01.2014 //  Γράφτηκε από τη Στέλλα Τουρνά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
Μπαιν–μιξτ στο Λιμάνι Μπαιν–μιξτ στο Λιμάνι
Ετικέτες
Ηράκλειοπόληάνθρωποισύγχρονη ζωή
Σχετικά άρθρα (βάσει ετικέτας)

Ο Πολυχρόνης Στιβακτάκης και η «κρητική» Αντιγόνη
Ευθύμης Μοχιανάκης: γκραφιτάς, ζωγράφος, tattoo artist
Το Ηράκλειο παίζει Squash
Project "Λάκκος: Αναμνήσεις στη Μπουγάδα"
O βοσκός των Αστερουσίων
Η Ντία στον καμβά
"O λεβεντόγερος προστάτης"
"Art is Hard", επεισόδιο 10ο: η τέχνη μετακομίζει στις αποθήκες του Κουμπέ, στο Ρέθυμνο
Βιβλιοπωλείο Πολύγραφος
 Γνωρίστε τον πολιτισμό, τη φύση και τα μνημεία της Κρήτης.
Συνέντευξη με τον Κώστα Χιωτέλη (της Στέλλας Τουρνά)

Πώς έσκασε τ’ Αβγό 

Το άνοιξα στα τέλη του ’82 χωρίς προϋποθέσεις, δηλαδή χωρίς λεφτά και γνώση του αντικειμένου, ή την αβάντα κάποιου εύπορου κοινωνικού κεφαλαίου. Μόνο μια μικρή χρονικά προϋπηρεσία είχα από το ’77 μέχρι το ’78, σ’  ένα κουτούκι που είχαμε φτιάξει κάτω χαμηλά στη Χάνδακος, στο σπίτι του Θανάση του Δαννέλη, το “Περιθώριο”, όπου μαγείρευα κυρίως φασουλάδα, φακές, κουκιά, φάβα με χοντροκομμένο κρεμμύδι και ρέγκες που τις έψηνα με την εφημερίδα στο τραπέζι των ανθρώπων που έρχονταν. Σ’ ένα χρόνο το έδωσα για να ξεπληρώσω τα νοίκια που χρωστούσα. Τίποτα, κάλφας, ράφτης ήμουνα μέχρι τα 24, ο πατέρας μου που ήταν τεχνίτης ξακουστός μ’ έβαλε στη δουλειά λόγω ανάγκης από την Τετάρτη τάξη του δημοτικού. Στο Γυμνάσιο δεν πήγα παρ’ όλο που ήμουν καλός μαθητής, γιατί ζητούσαν από τον πατέρα μου χαρτί κοινωνικών φρονημάτων και η Aσφάλεια δεν του το έδινε αν δεν έκανε δήλωση μετανοίας κι αποκήρυξης, κι έτσι, έμεινα παραγιός στο ραφτάδικο του πατέρα μου.


Μια τυχαία συνάντησή μου με έναν οικογενειακό φίλο,το Γιώργη το Ζεβελάκη στην οδό Σμύρνης, το ’63 ή ’64 καθόρισε σημαντικά όλη την παραπέρα πορεία της ζωής μου. Μου ζήτησε να πάω καμιά μέρα από τα γραφεία των Λαμπράκηδων για να γνωρίσω κι άλλους νεολαίους κι αυτή η πρόσκληση ήταν η μαγική λύση που περίμενα. Μισoδραπέτευσα από το «αεροπλανικό κεφαλοκλείδωμα» που μου είχε επιβάλλει η ζωή μέσω του πατέρα μου, από τότε η Αριστερά ταυτίστηκε μέσα μου με την έννοια της ελευθερίας, πρώτα και κύρια από τον οικογενειακό ζυγό.

Αλλά για ν’ αρχίσω να καταλαβαίνω τι λέγανε αυτοί οι «μπάσταρδοι» αριστεροί, έπρεπε να διαβάζω πολύ, από το πολύ διάβασμα τα σωθικά έβραζαν από την αδικία, έγινε όμως το κεφάλι μου ραντάρ κι άρχισε να βλέπει τα πράγματα και τις καταστάσεις από πολλές πλευρές και με άλλο τρόπο. 

Σύντομα από τα κατορθώματά μου έγινα ένας παιδικός ήρωας της νεολαίας, αυτές οι σχέσεις και η προκαθορισμένη πορεία μ’ έφερε τον Αύγουστο του ’67 στο εδώλιο του κατηγορουμένου για αντιστασιακή δράση κατά της δικτατορίας. Η άγνοια και το θράσος μου, γιατί παρόλα τα βασανιστήρια, όλα αυτά μου φαίνονταν σαν παιχνίδι με τους μεγάλους και τους ενήλικες, μ’ έκαναν να αρπάξω μια δεκάρα από τον πρόεδρο του έκτακτου Στρατοδικείου Χανίων, πριν κλείσω τα 15.

 Όλα τα ράφια, την ξύλινη επένδυση, τις καμάρες του Αβγού, τις χορήγησε με απαλλοτρίωση το εγκαταλελειμμένο αλευροεργοστάσιο του Μαρινάκη 
Στη στενή, εκεί στις λεγόμενες επανορθωτικές φυλακές των Χανίων γνώρισα και τον Μανόλη Παπαϊωάννου κι αυτός για τους ίδιους λόγους ήταν μέσα, δικηγόρος στο επάγγελμα. Εκείνος είναι ο άνθρωπος που το Δεκέμβρη του ’81 με παρότρυνε να πιάσω ένα μαγαζάκι στην Κοραή και να φύγω από το μεϊντάνι που πούλαγα λαμπάδες, μες την παγωνιά. Εκείνος μπήκε εγγυητής και πλήρωσε και τα δυο πρώτα νοίκια, κι έτσι, με περισσή άγνοια και χωρίς καμία προϋπόθεση, μπήκα στη χωρία των μαγαζατόρων της νύχτας, βάζοντας χωρίς να το πάρω χαμπάρι, αρκετούς μοντέρνους νταβατζήδες πάνω στο σβέρκο μου.

Λίγο καιρό πριν απ’ αυτά, γύρω στο ‘80 είχα γνωρίσει έναν λάτρη του Τρότσκι, που έμενε σε μια μονοκατοικία στα Tρία Πεύκα, δυο σπίτια πιο πάνω από το αστυνομικό τμήμα. Σ’ αυτό το σπίτι που ήταν καταφύγιο για όλους τους αποκλεισμένους και διαγραμμένους από τα παραδοσιακά μαντριά αγωνιστές της Αριστεράς, πέρναγα και πίναμε καμιά τσικουδιά με τους Φραγκουλάκηδες, όπου κυρίως με τον μεγάλο, τον Μήτσο, τρωγόμαστε σαν τα σκυλιά όχι μόνο για τα επίκαιρα, αλλά και για τον αναγκαίο και σωστό τάχα μου πολιτικό ρεαλισμό του Τρότσκι. Δυσκολευότανε να πείσει τις αμφιβολίες μου για το ρόλο και τα έργα του και κυρίως για το πώς μπορούσε να γράφει ένα καταπληκτικό κείμενο για τη λογοτεχνία και την επανάσταση και ταυτόχρονα να σφάζει ανελέητα, στο όνομα του επαναστατικού εξανθρωπισμού, σαν άλλος βασιβουζούκος, όλο τον πληθυσμό της Κροστάνδης. Του είπα για την πρόταση του Παπαϊωάννου, για τις δυσκολίες του εγχειρήματος και  τη μεγάλη αφραγκία. Η αβανταριστική του κρίση και η διαθεσιμότητα του -έπιαναν τα χέρια του σε όλα, κτίστης, σοβατζής, βαφιάς, μαραγκοδουλειές, μεγάλη μαστοράντζα- «βρες λίγα δανεικά για τα υλικά και εμένα θα με πληρώσεις μετά που θα το ανοίξεις» μου είπε, η ανέλπιστη πρόσφορα και η εμπιστοσύνη του, με έσπρωξε και πήρα την απόφαση να το βάλομε μπροστά.

Σε καμιά δεκαπενταριά μέρες προσπαθώντας να του κάνω τον βαστάζο, είχαμε τελειώσει όλα σχεδόν τα μερεμέτια κι έπρεπε να βρω φράγκα για ξυλεία για τον πάγκο και τα ράφια, αλλά η φραγκιά είχε ξεραθεί και σα να μην έφτανε αυτό, μπαίνει μια τουρίστρια στο τσαρδί για να  ρωτήσει  προς τα πού πέφτει το Μουσείο, βγαίνει ο Μήτσος έξω σαν αγγλομαθής για να της δείξει προς τα πού και «κουμπώνει» το γλυκό μαζί της. Την άλλη μέρα μου ‘ρχεται καλοντυμένος κι έλαμπε, φαινόταν ότι «ξεχόντριζε» όλη νύχτα και μου ξεφουρνίζει «μαγκόπουλο θέλω κι εγώ λεφτά γιατί πρέπει να θρέψω τον νταλκά  στα πλαίσια της διεθνιστικής αλληλεγγύης». 



Ψαραντώνης, ο «συνέταιρος» 

Φορτωμένος με το χρέος της διεθνιστικής οφειλής, βγήκα προς τη Δαιδάλου περίλυπος και σε απελπισία, ψάχνοντας μες στη μνήμη μου μήπως κι έχω ξεχάσει κανένα γνωστό για δανεικά. Περνώντας απ’ έξω από τον καφενέ του Πασπαράκη, σε  ένα τραπεζάκι μπροστά,  βλέπω τον Ψαραντώνη να πίνει ένα καφέ και να μου γνέφει κουνώντας το δείκτη και τον αντίχειρα αριστερά-δεξιά με νόημα σα να μου ‘λεγε «ήντα γίνεται»; Πλησίασα-ν-τονε και ακούγοντας τον να μου παραγγέλνει καφέ, έκατσα κοντά του σιωπηλά. Φαίνεται πως η παρουσία μου πρέπει να ήτανε συννεφιασμένη και βαριά κι εκείνος κάτι μυρίσθηκε και με περιέργεια με ρωτά «μωρέ σύ ηντά ‘χεις»; Το ενδιαφέρον του με συγκίνησε και ψιλοβουρκωμένος του εξομολογήθηκα την στεναχώρια μου, δεν μου απάντησε, σηκώθηκε όρθιος έβαλε το χέρι στην μπροστινή τσέπη του παντελονιού έβγαλε ένα πάκο λεφτά και χωρίς να τα μετρήσει μου λέει, «πάρε»!

Κόντεψα να βάλω τα κλάματα, είχα ένα κόμπο στο λαιμό κι ίσα ίσα που κατάφερα να του ψιθυρίσω «ρε συ Αντώνη πολλά είναι αυτά τα λεφτά», «πάρτα και μη μιλάς, πες πως είμαστε συνέταιροι». Ευτυχώς που η κωλοφαρδία μου, μου τα έφερε έτσι που κατάφερα να του τα επιστρέψω και μπορώ να τον κοιτάω ακόμα στα μάτια και να τον προσφωνώ ακόμα συνέταιρο, καλή του ώρα όπου κι αν βρίσκεται. 

Ο Ψαραντώνης σηκώθηκε όρθιος έβαλε το χέρι στην μπροστινή τσέπη του παντελονιού έβγαλε ένα πάκο λεφτά και χωρίς να τα μετρήσει μου λέει, «πάρτα και μη μιλάς, πες πως είμαστε συνέταιροι»
Καβάλησα φουριόζος την καφασού και πήγα ευθύς στη «γιάφκα», μπήκα μέσα  φωνάζοντας «Μητσάρα βρήκα λεφτά, πάρτα, πάρτα Λίζα να τα κάνεις κορνίζα», (αλλά μάλλον εκείνο τον καιρό δεν είχε γραφτεί αυτό το τραγουδάκι). Αφού τακτοποιήθηκαν οι διεθνιστικές μας υποχρεώσεις, γυρίζει ο Μήτσος ευχαριστημένος και μου λέει «το βράδυ έχουμε δουλειά», το μυαλό μου πήγε στο πονηρό όπως πάντα, «λες» σκέφτηκα, «να χρειάζεται καμιά διεθνιστική συμπαράσταση»; Αλλά του κάκου, σιγά να μην τα μοιραζόμαστε και όλα, μου ’δωσε ραντεβού στη μία μετά τα μεσάνυχτα μέσα στο εγκαταλελειμμένο αλευροεργοστάσιο του Μαρινάκη στη κατηφόρα μόλις αρχίζει η Ικάρου, τώρα έχει γίνει πάρκινγκ αυτοκινήτων, είχε μαζί του φακούς και κατσαβίδια και αρχίσαμε το ξεμασκούλωμα στις τάβλες από όρεγκον -όλα τα μηχανήματα ήταν ντυμένα με αυτό το κοκκινωπό πανέμορφο ξύλο- σε μερικές νύχτες βγάλαμε φουσκάλες στη μέση της παλάμης από το ζόρικο ξεβίδωμα, τότε δεν είχαν κυκλοφορήσει τα μπλακεντέκερ με μπαταρία και μας έφυγε ο κώλος και όλη η μαγκιά από τo ξεβίδωμα.augo cutΌλα τα ράφια, την ξύλινη επένδυση, τις καμάρες του Αβγού, τις χορήγησε με απαλλοτρίωση ο Μαρινάκης. Ο Μητσάρας ό,τι είχαμε συμφωνήσει να φτιάξει το έφτιαξε και με το παραπάνω, ήταν από τους ελάχιστους αριστερούς που γνώρισα που ήταν συνεπής στο λόγο και στην πράξη του. Όταν άνοιξα, περνούσε κάποιες φορές να με ρωτήσει αν έχω χρήματα να του δώσω, μετά που τον ξόφλησα, χαθήκαμε, γιατί η δική μου ζωή είχε ήδη αρχίσει να μικροαστίζει.   

Εκείνη την εποχή, τα πιο πολλά μαστόρια έκαναν τις δουλειές βερεσέ, στηριζόμενοι ακόμα στη μπέσα και το «λόγω τιμής» και έτσι κατάφερα να το μισοτελειώσω. Το άνοιξα με αρκετές ελλείψεις στη αρχή, αλλά παραδόξως είχε δουλειά και ξόφλαγα τα παλιά και μπάλωνα και τα καινούρια.


Ρασούλης, ο «νονός»

augo rasoulis small Άλλοι άνθρωποι που έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να σταθεί στα πόδια του στην αρχή, ήταν δύο κυρίως, αξίζει η μνεία σε αυτούς, μια που κατά την κρίση μου, ο καθένας συνέβαλε με το δικό του τρόπο, αλλά και γιατί τους αισθανόμουνα για χρόνια φίλους και λίγο σαν πνευματικούς μου μέντορες.

Ο ένας ήταν ο Μανόλης Ρασούλης που εξαιτίας του έδωσα στο μπαρ το όνομα του περιοδικού που έβγαζε εκείνη την εποχή, γιατί όταν άνοιξα το μπαρ και το ’χα ακόμα αβάφτιστο, μας κοινοποίησε την απόφαση του -μετά νομίζω από την κυκλοφορία του τρίτου τεύχους- πως σκέφτεται να το σταματήσει  και να μην το ξαναεκδόσει. Εμένα που τσαλαβουτούσα τότε στην ημιμάθεια, μου κόστισε η απουσία του περιοδικού, μάλλον ήταν ένα αίσθημα πνευματικού πένθους και ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη προσφορά και σοφία του Μανόλη και στην επιθυμία μου για μια συνέχεια, έστω μεταμορφωμένη.

Κι ένα βράδυ, έγραψα σαν σύνθημα και στους  δυο  τοίχους του μαγαζιού
ΑΒΓΟ ΤΟ ΠΙΟ ΓΚΑΓΚΑΝ ΜΠΑΡ ΤΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ
Όταν επέστρεφε από τα ταξίδια του στην Ινδία ο Μανόλης, μας έπαιρνε και πηγαίναμε εκδρομές. Σε μία απ’ αυτές, με βάφτισε Ιωνάθαν! Μας βάφτιζε στην Πρέβελη, σ΄ εκείνο τον μικρό καταρράκτη, διακωμωδούσε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, έκανε και πολλά άλλα Αυγούστεια και του ακλουθούσε πολύς κόσμος. Οι περισσότεροι μυημένοι στοχαστές ενάντια στο σύστημα, λειτουργούσαν τότε φτιάχνοντας ομάδες κάτι σαν μικρό-σέχτες. Το Μανόλη τον τσάκιζε ο νταλκάς, αγαπούσε τις γυναίκες, αλλά τον περισσότερο καιρό ζούσε μόνος. Τον αγαπούσα παρ’ όλα τα λάθη του, ήταν γλυκός άνθρωπος.

Είχε παίξει στο Αβγό με την κόρη του τη Ναταλία όταν ήταν 8 χρονών, την είχε πάντα αγκαλιά, την λάτρευε, τραγουδούσαν και μαζί. Ο Μανόλης στην ουσία είχε βρει τις σημαντικότερες ιδέες που είχε παράξει ο άνθρωπος και προσπαθούσε να τις συνθέσει, έψαχνε έναν άλλο δρόμο, μια άλλη θεώρηση, γιατί τότε η Αριστερά ήταν αποτυχημένη, τσακισμένη, βγήκε μέσα από τον εμφύλιο, από τη δικτατορία με σύνθημα το «ψωμί παιδεία ελευθερία» αλλά τρώγονταν σαν τα σκυλιά, μόλις μαζεύονταν δυο τρεις αριστεροί, γινόταν διάσπαση.


Το καταφύγιο του Βασιλάκη και άλλες ιστορίες 

Ο άλλος είναι ο Δημήτρης Βασιλάκης, που οι γνωριμίες και η σχέσεις που είχε με την κοινωνία της πόλης με βοήθησαν να βγάλω λίγη από τη λουμπενική τσίμπλα που είχα στα μάτια, ο μόνος φίλος που έχω ζηλέψει, μουσικός ρέκτης, λεβέντης, ζητούμενο των γυναικών και αριστοκράτης αστός, ο τρόπος που σκεφτόταν και ζούσε μ’ έκανε να προβληματιστώ σοβαρά για την μέχρι τότε ζωή μου, την ξύλινη γλώσσα της Αριστεράς, τους δογματισμούς, τη βλακεία και τη μιζέρια μας, που τότε για εκείνον εκπροσωπούσα, αυτή ήταν η αιτία άλλωστε που μετά από λίγο καιρό αποστασιοποιηθήκαμε. Είχε νοικιάσει μια όμορφη μονοκατοικία στον Αϊ Γιάννη στο κεφάλι του λόφου, με πολλά λουλούδια και μια μεγάλη συκιά, που από κει μπορούσες να αγναντεύεις την θάλασσα και την Ντία, εκεί γνώρισα και τον προαναφερόμενο Ψαραντώνη. Ένα πρωί πέρασα να πιω καφέ που πάντα ο Δημήτρης είχε έτοιμο μαζί με μια ανοιχτή αγκαλιά, δεν είχα προλάβει να βάλω καφέ και μου φώναξε ο Μήτσος να βάλω άλλον έναν σκέτο σε κάποιο νεοφερμένο, του σέρβιρα τον καφέ χωρίς να τον γνωρίζω, ο Μήτσος πότιζε και δεν συστηθήκαμε, το βράδυ κατά τις 10 ξαναπέρασα και μπαίνοντας μέσα στην αυλή ρώτησα το Μήτσο φωναχτά ποιος ήτανε αυτός που του πρόσφερα το πρωί καφέ. Αυτός μου έκανε νόημα με το χέρι βάζοντας το δείκτη όρθιο πάνω στα χείλια του, κατάλαβα ότι έπρεπε για κάποιο λόγο να σωπάσω και πλησιάζοντας μου λέει σιγά στο αφτί «τον λένε Ψαραντώνη, από το πρωί που έφυγες είναι ακόμα στη συκιά και ρεμβάζει». 

Γέμισα καπνό την πίπα του Ρος Ντέιλι και έβαλα μέσα δυό τρία παιδικά δυναμιτάκια. Την άλλη μέρα σε ένα γάμο που έπαιζε με το Μουντάκη έβγαλε να ανάψει την πίπα, γίνεται το μπαμ, πετάγεται μέσα στο πιάτο της νύφης, πεταχτήκανε τα ζουμιά και μπουγέλωσαν και τον γαμπρό
Εκεί, σ’ αυτό το φιλικό και πνευματικό καταφύγιο, γνώρισα αρκετούς μάγκες και ρέμπελους μουσικούς, κι ας έλεγε ο Ρασούλης ότι τους πάτησε το τραίνο. Το Γιώργη τον Παπαδόπουλο, τον άνθρωπο με νύχια πουλιού, είχε κι αυτός μια μπεμβέ σαν τη δικιά μου χωρίς καφάσι και πηγαινοερχότανε στην Ισπανία καβαλαρία. Τη δύναμη και τη γοητεία του φλαμένκο την χαμπαριάστηκα από τα δάκτυλα και το στήσιμο του κορμιού του. Τον Αχιλλέα Περσίδη, γλυκός, μάγκας και ντερβισόπεδο, τον άκουγα με τις ώρες να αυτοσχεδιάζει στη κιθάρα και ζυμωνότανε μέσα μου η έννοια της ελευθέριας και τα όρια της. Τον Ρος  Ντέιλι, μεγάλο δεξιοτέχνη όλων των εγχόρδων, βαρύς σοβαρός και λιγομίλητος, ο ανθρωπότυπός του, προκαλούσε το πειραχτήρι μέσα μου, γι αυτό ένα βράδυ που καθόμαστε όλη η τότε παρέα στο Λιόγερμα, ένα μπαράκι πίσω από το ξενοδοχείο Αστόρια, έκανα τάχα ότι μου είχαν τελειώσει τα τσιγάρα, του ζήτησα να μου δώσει την πίπα του, την γέμισα καπνό και έβαλα μέσα δυό τρία παιδικά δυναμιτάκια, θεωρώντας ότι μετά από λίγο θα την άναβε και από την τρομάρα του θα γινότανε χαβαλές και τα γέλια θα γέμιζαν την παρέα, αλλά του κάκου, σηκώθηκε  αιφνιδίως κι έφυγε, γιατί ξαφνικά θυμήθηκε ότι την άλλη μέρα το μεσημέρι έπαιζε μαζί με τον Μουντάκη σε ένα γάμο στο Ρέθυμνο, δεν πρόλαβα να του πω τί είχα βάλει μέσα στην πίπα, την έβαλε στην τσέπη κι έφυγε. Την άλλη μέρα ξύπνησε αργά, σηκώθηκε σαν τον παλαβό τρέχοντας να πάει στο Ρέθυμνο με την μοτοσικλέτα, τους πρόλαβε στο σερβίρισμα του βραστού, έκατσε στην παρέα της νύφης και του γαμπρού, έβγαλε να ανάψει την πίπα, γίνεται το μπαμ, του φεύγει και πετάγεται μέσα στο πιάτο της νύφης, πεταχτήκανε τα ζουμιά και μπουγέλωσαν και τον γαμπρό, γέλασαν άλλοι, ο Ρος είναι ακόμα σε αμηχανία.  

Η πόλη μας ανήκει - Τα στέκια 

Πριν ανοίξω το Αβγό σύχναζα στα σκαλοπάτια της Βασιλικής του Αγ. Μάρκου, εκεί μαζευόμασταν όλοι οι  αντί, οι αποδιοπομπαίοι τράγοι των πολιτικών μορφωμάτων της εποχής, οι περισσότεροι διαγραμμένοι και αποκλεισμένοι από τους χώρους της ιστορικής αριστεράς, γιατί δεν συνεμμορφώθειν προς τάς υποδείξεις. Λόγω του αποκλεισμού και της ένδειας, αυτή η «μεγαλοπαρέα» διεκδικούσε το δικαίωμα να κάθεται μέσα  στο κέντρο  της δικιάς τους πόλης, σε θέση θεωρείου, εξάλλου παγκάκι δεν υπήρχε ούτε για δείγμα, βλέπαμε με ειρωνεία και φθόνο την απέναντι «όπερα» των Λιονταριών, με τους στρογγυλοκαθισμένους εύπορους έχοντες. Αυτό δεν το σήκωναν οι κανάγιες μικροαστοί, τους έφερνε δυσφορία, οι φτωχοδιάβολοι  και οι κακομούτσουνοι της πόλης, να κάθονται μπροστά στη βιτρίνα της, έπρεπε για αυτούς να  κρυβόμαστε  σε κάποια γκέτο. Γι αυτό, το πρωτοκάθικο ο Καρέλλης ούρλιαζε, φώναζε την αστυνομία την πυροσβεστική, έβαζε κάγκελα για να διαλύσει πάσει θυσία τον χώρο συνάντησης των «χαζοχαρούμενων φρικιών» στα σκαλοπάτια της Βασιλικής και τους προέτρεπε, μετά που άνοιξε το Αβγό, να πάνε στη πλατεία του Χιωτέλη. Θεωρούσε, από τότε που άνοιξε και λειτουργούσε, ότι η πλατεία Κοραή είχε γίνει ο ψυχογεωγραφικός απόπατος της πόλης, με αυτόν τον άθλιο τρόπο συνέβαλε άθελά του, να γίνει η πρώτη πιάτσα ψυχαγωγίας- διασκέδασης στο Ηράκλειο.   

Πιο πάνω ήταν του Ρεγκηνάκη, μετέπειτα εστιατόριο Κνωσός, η επίσημη έδρα-βιτρίνα για το ραχάτι των νοικοκυραίων, εκεί ήταν το στέκι των τοκογλύφων, των μεγαλοεργολάβων, όλοι οι νικητές του εμφυλίου, πρώην δοσίλογοι, κομματικοί κομισάριοι, όλοι οι κανάγιες της κάθε εξουσίας κρυφοί και φανεροί, εκεί αποφάσιζαν και ρύθμιζαν, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, τα κακώς κείμενα και υπάρχοντα της πόλης.  Λίγο πιο κάτω ήταν και είναι το Δημαρχείο, ο κατ’ εξοχήν χώρος μοιράσματος της πίτας στις εκάστοτε ομάδες εξουσίας, κέντρο της αυθαιρεσίας της υποκρισίας και της διαπλοκής. Όλοι περνούσαν  μπροστά από τα σκαλιά της Βασιλικής και ορισμένοι γιουχαΐζονταν από το πλήθος των καθισμένων στα σκαλιά. Αυτές οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στα «κωλόπαιδα» της Βασιλικής και στην ποιμενική  αισθητική  των νοικοκυραίων, ήταν η αιτία που πέρασα από τον πάγκο του χασαποκαρέλλη αρκετές φορές χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο. Πήγε ένα ξημέρωμα πριν το Πάσχα του ‘81 μαζί με τον διοικητή Ασφαλείας, κόψανε την αλυσίδα και μου κλέψανε το σιδερένιο καρότσι- ντουλάπι που είχα δεμένο στο μεϊντάνι, γεμάτο λαμπάδες και μαγικά αυγά. Το ‘82 πριν αρχίσει ο μουσικός Αύγουστος, έπεισε τον Χατζιδάκι ότι εγώ και κάποιοι άλλοι των σκαλιών θα του χαλούσαμε την ονειρογραφία του και όποτε πήγαινα στις εκδηλώσεις, μου κάνανε τ’ αρχίδια ντουμπερλέκι, μέχρι που με βάλανε τρία βράδια μέσα στο κρατητήριο του αστυνομικού τμήματος των Τριών Πεύκων για εξακρίβωση, ενώ κρατούσα ταυτότητα. Κι άλλα πολλά.


Η διασκέδαση τη νύχτα από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 έως το ‘82 

Από την περίοδο της δικτατορίας υπήρχανε κάποια  μαγαζιά όπου ακουγότανε ξένη μουσική, το Άφρικα του Μανόλη Τζανάκη η «βρικόλακα», τον είχαν βγάλει έτσι γιατί δεν κυκλοφορούσε με  τον ήλιο την μέρα, παρά μόνο την νύχτα, συμπαθής και πρωτοποριακός άνθρωπος, αλλά τζογαδόρος και επαγγελματίας εργένης. Πέθανε στη ψάθα, μονάχος και άφραγκος. Ίσως ήταν η πρώτη μουσική σκηνή στο Ηράκλειο, που παίχτηκαν ζωντανά ξένες μπαλάντες και έντεχνα ελληνικά τραγούδια που πολλά από αυτά ήταν απαγορευμένα από την χούντα. Το Άφρικα, ήταν ένα υπόγειο χαμηλά  στη Βύρωνος, λίγο πριν βγούμε στη Θεοτοκοπούλου και στην τότε κλινική του Ευαγγελισμού. 

ekso cutΈνας άλλος χώρος με μια συμπαθητική αυλή ήταν ο Διόνυσος, πλάι στο πάρκο  Θεοτοκόπουλου, εκεί που είναι τώρα είναι το Τake 5, ήταν ένα μπαρ που συχνάζανε οι γλωσσομαθείς γόνοι των αστών της πόλης, σπουδαγμένοι, ταξιδεμένοι και εξοικειωμένοι με έθιμα  μουσικές και στίχους άλλων χωρών. Εκεί κυρίως, τα βράδια (αλλά και στα μπουγατσατζίδικα των Λιονταριών), ξεκίνησε η σεξουαλική χειραφέτηση και η σταδιακή απελευθέρωση από τα παλιά κρητικά ήθη και έθιμα. Σ’ αυτό συνέβαλε τα μάλα η λυσσασμένη επιθυμία και διαθεσιμότητα των ξένων θηλυκών επισκεπτριών για συνεύρεση. Όσοι ξέρανε ξένες γλώσσες έγιναν τουριστοκυνηγοί, είδαν χαρά στα σκέλια τους, εμείς οι άλλοι βλέπαμε την σάμαλι και τρέχανε τα σάλια μας. Το έκανε ο Νίκος o Βελιγραδής, ένας μουστακαλής, ψηλός, ωραίος άνθρωπος.

Τα ξένα ποτά τότε τα πίνανε οι «εξευγενισμένοι» εύποροι, για τη φτωχολογιά ήταν απλησίαστα, κάνα Σάββατο κι αυτό δύσκολα. 
Αυτοί που σύχναζαν στα μπαρ γοητεύονταν από το περιβάλλον που διαμορφωνόταν, γιατί στην ουσία βιώναμε μια ψευδαίσθηση της κρυφής γοητείας  του αστικού σαλονιού. Τα μπαρ άρχισαν να παίζουν ένα ρόλο απελευθερωτή για κάποια μειοψηφία κοριτσιών, αλλά και για κάποιες γυναίκες που είχαν κερδίσει σχετική αυτονομία από πατέρα και άντρα αφέντη. Τότε άρχισαν να γίνονται ταξικές, πολιτισμικές, συναισθηματικές, και ερωτικές προσμίξεις. Εκείνη την εποχή, για την ερωτική  ευχαρίστηση των ντόπιων γυναικών ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα, αλλά κι εμείς, για να δούμε γυναίκα ντόπια στο μπαρ κάναμε αμάν, μιλάμε για τις μαύρες νύχτες της μοναξιάς, τις νύχτες που δεν ξέρεις πού να πας και πού να ‘ρθείς, για να δεις ένα γυναικείο πρόσωπο ν’ ανακουφιστεί το βλέμμα σου, να πεις: είδα τα μάτια της. Σιγά-σιγά, δειλά στην αρχή, κάποιες οικογένειες αστών άφηναν τα κορίτσια τους μέχρι της 12-1 να πάνε στο Παϊπερ που ήτανε ντίσκο πολυτελείας στο υπόγειο του ξενοδοχείου Αστόρια. Ο Αντρέας Μπέλος που το έκανε, ήταν και είναι από τους λίγους που ασχολήθηκαν με την νύχτα και έβγαλαν πολλά χρήματα. Εκεί ολοκληρώθηκαν στο ρόλο του d.j  δύο από τους καλύτερους που έβγαλε η πόλη, ο Νίκος Σφουγγαράς και ο Στράτος Χυντηράκης. 

Τα πιο λαϊκά κορίτσια πήγαιναν στο Ελέβενκαι το Στρόμπολιπου ήταν απέναντι από το πάρκο Γεωργιάδη. Υπήρχε και η Φωλιά,που ήταν ένα υπόγειο μπαρ μικρό, παραδίπλα από το σημερινό Μικρό Καφέ. Το άνοιξε μες στη δικτατορία ο Ηρακλής Μιχελινάκης, πρώην σταφιδεργάτης, με συνεργάτη έναν κοντούλη τον Κωστή, που σήκωνε πολύ δούλεμα. Σ’ αυτό το μπαρ σύχναζαν μεγάλοι σε ηλικία πότες. Ένα βράδυ, του βάλανε ένα ξυπνητήρι σ’ ένα κουτί σε συσκευασία δώρου και το άφησαν κάτω από ένα τραπεζάκι, παίρνουνε τον Κωστή τηλέφωνο και του λένε πως του έχουνε βάλει μπόμπα, πάει ο Κωστής ψάχνει, βλέπει το κουτί, ακούει και το τικ- τακ του ρολογιού, το  χάφτει, βγάζει έντρομος τον κόσμο έξω, παίρνει την αστυνομία τηλέφωνο, έρχεται η αστυνομία, αποκλείει τον γύρω χώρο, φωνάζει από την ΣΕΑΠ ειδικούς οπλουργούς για να απασφαλίσουν την μπόμπα, έρχονται την ανοίγουν, βρίσκουν το ξυπνητήρι (!) και έγινε από τα γέλια το έλα να δεις, το δούλεμα που έκαναν στο Κωστή… εντωμεταξύ, θεωρήθηκε από την αστυνομία αντιδικτατορική ενέργεια, έψαξαν βρήκαν τους υπαίτιους και τους όρισαν τακτική δικάσιμο, ευτυχώς που το δικαστήριο έγινε μετά που έπεσε η χούντα και την έβγαλαν με κάποιες ψιλές. Όποτε βρισκόμασταν με τον Κωστή τον Καπνιστό που πουλούσε τα κρασιά, απέναντι από τη Φωλιά, τα θυμόμαστε και μας έπιανε νευρικό γέλιο. 

Μέσα στη δικτατορία η λίγο μετά, άνοιξαν τα αδέρφια Λάζαρος και Φώτης Μπαρούσης το Καστέλο μπαρ, ήταν στην οδό Καντανολέοντος, ακριβώς απέναντι από ένα μικρό γωνιακό μαγαζί που πουλάει είδη καπνιστού σήμερα, δυό καλόκαρδα λεβεντόπαιδα, ψυκτικοί στο επάγγελμα, τον πιο μεγάλο τον Λάζαρο τον πείραζα πολύ, ήταν πολύ δυνατός άντρας είχε κάτι χερούκλες σαν παλάμες, μια μέρα δεν κατάφερα να του ξεφύγω και με τσάκωσε, με έπιασε από τον τσίποδα, με σήκωσε ψηλά και με έβαλε με το κεφάλι  μέσα σ ένα βαρέλι με πάγο. Λίγο μετά, δίπλα στο Καστέλο, άνοιξαν τα τρία αδέρφια Χατσέα το Αριγκάτο, οι ίδιοι έφτιαξαν μετά από λίγα χρόνια ένα εστιατόριο πολυτέλειας με πιάνο στο κτίριο του Ντορέ, με νέο κύμα και ελαφρά λαϊκά τραγούδια. Εκεί έζησα κάποια όμορφα  βράδια, παρέα με την ερμηνεία της Πόπης Διαλυνά.

Στα μέσα της δεκαετίας ‘70-‘80 έκλεισε τον ιδιόκτητο χώρο Κάστρο που παρουσίαζε νέα ταλέντα ο Βαγγέλης Μπιτζαράκης και τον νοίκιασε στο Γιώργο Αντωνάκη που άνοιξε το Καφεθέατρο, καφενείο που άφησε τα θεατρικά του σημάδια στη διψασμένη πόλη. Δυστυχώς μετά από κάποια χρόνια, επέλεξε να γίνει πολιτιστικός κομισάριος του σοσιαληστισμού, κι έτσι η πόλη έχασε έναν ταλαντούχο θεατράνθρωπο κι ο Γιώργης έμεινε μ’ ένα άδειο πουκάμισο.

Γύρω  στο ‘77-‘79 άνοιξαν δυο «κουνιστά» παλικάρια στη Δαιδάλου, δίπλα στο ξενοδοχείο του Στουμπίδη Δαίδαλος, το καφέ μπαρ Ανθούσα, τώρα στο ίδιο μέρος έχει κτιστεί πολυκατάστημα δίσκων. Αυτό το μαγαζί έκανε την διαφορά και καθιέρωσε πολιτισμικά, τα καφέ μπαρ στη πόλη του Ηρακλείου, όχι γιατί άνοιξε στον ήδη διαμορφωμένο εμπορικό κεντρόδρομο της πόλης, αλλά γιατί έπαιζε εξαιρετική μουσική, είχε άριστη ποιότητα σε όλα τα προϊόντα που σέρβιρε, ευγενικό και φιλικό σερβίρισμα, πανέμορφη αισθητική στη διαμόρφωση της αυλής και του εσωτερικού του χώρου, όλη η ατμόσφαιρα ήταν εκλεπτυσμένη. Έτσι, αγάλι-αγάλι έσπασε το τσόφλι του φόβου της αντρικής αλαζονικής κυριαρχίας στο ελεύθερο χρόνο της ψυχαγωγίας-διασκέδασης και κέρδισε την εμπιστοσύνη του ωραίου φύλλου. Ίσως από φεμινιστική πλευρά ιδωμένο, να ήταν το πρώτο πολιτιστικό καφενείο γυναικών μέσα στην χωριάτικη αρσενική βαρβατίλα της πόλης. 

Γύρω στο ‘77 η ‘78 άνοιξε ο Στρατής Χυντηράκης το Ντρίμ, Ιδομενέως και Μεραμβέλλου στο υπόγειο του ξενοδοχείου Έλενα. Ο Στράτος ήταν από τους πρώτους d.j στην πόλη, που κατάφερε να πείσει ένα μεγάλο κομμάτι της τότε νεολαίας ότι υπήρχαν κι άλλα όμορφα μουσικά ακούσματα πέρα από τα ελληνικά, (είναι από τους ελάχιστους που αν γίνει ποτέ μια συνοικία της διασκέδασης, θα δικαιούται επάξια να δοθεί σ’ ένα κεντρικό δρόμο της το όνομα του, σαν ελάχιστο φόρο τιμής για την πρόσφορα του στον πολιτισμό). Aπό τότε τα ‘χε φτιάξει με τη Βιβή, την κόρη του Κατσαρού, ένα πανέμορφο κουκλί που φώτιζε με την παρουσία της το χώρο, όμως το εγχείρημα του Ντρίμ έληξε γρήγορα και άδοξα εξαιτίας των ρουφιάνων της ασφάλειας που με πρόσχημα τα σκόρδα και τις φούντες, τον μπουζούριασαν για κάμποσο καιρό. Όταν βγήκε, άνοιξε μαζί με την Βιβήτο Τake 5 στο πάρκο Θεοτοκόπουλου, που με την σειρά του σημάδεψε τα πολιτιστικά δρώμενα της εποχής. 

Υπήρχε το Φλας, απέναντι από τ’ Αβγό που το ‘κανε ο Βασίλης ο Καράγιωργας, το είχε ανοίξει περίπου ένα χρόνο πριν από μένα. Μοιραζόμασταν τότε το πλατεάκι της Κοραή, με τα χώματα ακόμα, δεν είχαμε προβλήματα ποτέ με το Βασίλη, ήμασταν διαφορετικοί ανθρωπότυποι αλλά δεν είχαμε διαφορές, όχι, μετά που ήρθαν οι άλλοι, οι χωριάτες, οι οποίοι είχαν την τάση να φάνε τον κόσμο, να ληστέψουν όχι μόνο το δημόσιο χώρο, αλλά να τα φάνε όλα, άρχισε να χέζεται η Φατμέ μέσα στο γενί τζαμί. Από την απληστία τους χάλασε και ρήμαξε η πιάτσα κι από την άγνοια και την αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης στα θέματα της διασκέδασης, του πολιτισμού και του ελεύθερου χρόνου των πολιτών.flash2 
Πριν την δικτατορία, υπήρχαν δυο λαϊκά κέντρα με μπουζούκια που για μισό αιώνα λειτούργησαν σαν πολιτιστικοί και πολιτισμικοί πυλώνες, τροφοδότες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού σ’ αυτή την άχαρη  κουασιμόδεια πόλη. Το ένα ήταν η ταβέρνα του Λυγερού,που ήταν απέναντι από την καθολική εκκλησία και το έκανε ο Σταύρος ο Λυγερός, ένας λεβέντης δερβισόμαγκας που κι αυτός κι γιος του ο Μαρίνος πέθαναν στη ψάθα, και το άλλο ήταν η Αριάδνη,η μαγαζάρα της διασκέδασης στη λεωφόρο Κνωσού, (φωτιά στα μπατζάκια της για λεωφόρο), ήταν και είναι ακόμα απέναντι από την είσοδο της βίλας Αριάδνη, καμιά πεντακοσαριά μέτρα πριν τον οικισμό. Το έκανε ο Ηλίας Μαθιουδάκης ή «κουνέλιας» το παρατσούκλι του, μάλλον του ‘πόμεινε επειδή παλιότερα ο πατέρας του έκτρεφε κουνέλια, άνθρωπος πολυέμπειρος, με τεράστιο αυτοέλεγχο και γνώστης των ανθρωπίνων παθών. 
Ο μόνος που κατάφερε να προσφέρει στους ηρακλειώτες για πολλά χρόνια όλους σχεδόν τους μεγάλους  ερμηνευτές του λαϊκού μας τραγουδιού. Αν ήμουν κομισάριος πολιτισμού στην συνοικία της ψυχαγωγίας και διασκέδασης, Θα ονοματοθετούσα τον κεντρικότερο δρόμο της με μεγάλα φωτεινά γράμματα, λεωφόρος πολιτισμού ΗΛΙΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ.  


Οι θαμώνες του Αβγού

Σε λίγο καιρό είχε μαζευτεί και σύχναζε όλη η ιστορική αριστερά, εκτός των κουκουέδων, γι’ αυτούς τα μπαρ και η ξένη μουσική ήταν δυτικός τρόπος ζωής, τους χαλούσε τη ρεαλιστική σοσιαλιστική μανέστρα, γι’ αυτό το κόμμα είχε βγάλει ειδικό απαγορευτικό για το Αβγό, όχι μόνο γιατί ήταν το πιο γκαγκάν μπαρ, αλλά κυρίως για να μην κολλήσουν τα μέλη του κανέναν αναθεωρητικό και ανορθόδοξο ιό από τα μολυσμένα υποκείμενα  που σύχναζαν στο χώρο του. Μόνο κάποιες κνίτισες, τους την έκαναν λόγω καύλας, αλλά κι αυτές στη ζούλα. 

Εκείνες τις χρονιές άνοιγαν οι σχολές στο πανεπιστήμιο και ολοκληρωνόταν σιγά-σιγά η επάνδρωση τους, όσοι ξενομπάτηδες φοιτητές και καθηγητές έρχονταν στο Ηράκλειο και όσοι αριστερόφερναν, τα βράδια έβρισκαν καταφύγιο στο Αβγό. Οι περισσότεροι είχαν μια άλλη κουλτούρα που δεν υπήρχε στην πόλη εκείνη την εποχή, η ματιά τους δεν είχε αυτή την προσποιητή αγριάδα από φόβο του ντόπιου, ήταν πιο εξανθρωπισμένοι, με άλλη αυτοπεποίθηση. Μαζί με όλους αυτούς ζυμώθηκα και κάπως εξανθρωπίστηκα κι εγώ, γιατί μη νομίζεις, λύκος ήμουνα. 

Μέσα και σ’ αυτό το κοινωνικό ζυμωτήρι γίνανε διάφορες πολιτιστικές και πολιτισμικές  συγχωνεύσεις που βοήθησαν ένα κάποιο κομμάτι του ντόπιου πληθυσμού να γίνει πιο ανεκτικό στη διαφορά. augo bar cutΕκείνο τον καιρό, ακόμα τις άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος τις χορηγούσε η αστυνομία. Παρ’ όλο που είχα καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, άδεια δεν έβλεπα, ερχότανε συχνά η αστυνομία για έλεγχο, πιο πολύ για να μας την σπάσει. Μια μέρα ήρθαν 15 άτομα με στολές υπηρεσίας, έπεσε ο ένας κάτω κι έβαλε το πολυβόλο και σημάδευε την πόρτα, λες και ψάχνανε τον Γιαγκούλα -έτσι ακριβώς όπως στο περιγράφω- και κυκλώσανε όλο το μπαρ και άρχισαν έρευνα εξονυχιστική, μήπως βρουν κανένα κομμάτι μαύρο, κανένα χάπι - γιατί τότε μόνο τέτοια κυκλοφορούσαν, ούτε πρέζες υπήρχαν- αλλά δεν βρήκαν τίποτα βέβαια, τους έκανα κάποιο  ψιλοτσαμπουκά, τη γλίτωσα στην τρίχα να μη με τσουβαλιάσουν, αλλά κάθε τρεις και λίγο έμπαιναν να κάνουν έρευνα για να μας την σπάσουν και να μας ρίξουν το ηθικό. 

Είχανε περάσει περίπου δυο χρόνια χωρίς άδεια, γύρω στα τέλη του ‘83 ήρθε ένα βράδυ ο Ασλάνης και του είπα το πρόβλημα, είχε εκλεγεί πριν λίγο καιρό βουλευτής με το Πασόκ και παρ’ όλο που η ώρα ήταν περασμένη μετά τις δυο, μου λέει, «έχεις εδώ τηλέφωνο;» Δεν πρόλαβα να του το δείξω και αμέσως πήρε κάποιο τηλέφωνο και κλείνοντας το, μου λέει «αύριο το πρωί να πας από την διοίκηση της αστυνομίας  να σου δώσει ο διοικητής την άδεια του μαγαζιού». Δεν μπορούσα να το πιστέψω, την άλλη μέρα πήγα στη διοίκηση με κάθε επιφύλαξη και ζήτησα τον διοικητή, με δέχτηκε μετά βαΐων και κλάδων, με καλωσόρισε και με προσφώνησε κύριε Χιωτέλη, «η άδεια σας είναι έτοιμη να σας κεράσω κι ένα καφέ; πώς τον πίνετε»; Τα έχασα, ήταν η πρώτη φορά που μπήκα σε αστυνομικό τμήμα και δεν έτρωγα ξύλο, πήρα την άδεια κι έφυγα άφωνος. 

Σερσέ λα φαμ

Όταν άνοιξα το Αβγό είχα ένα νταλκά για μια Θεσσαλονικιά και κάθε τρεις και λίγο την κοπάναγα, έφευγα τα Σαββατοκύριακα, ήτανε μαζεμένοι οι όποιοι φίλοι, τους άφηνα τα κλειδιά κι έφευγα και γύριζα την άλλη μέρα. Μ’ ένα μπουκάλι πιοτό ταξίδευα, πάντα μεθυσμένος. Αυτό κράτησε ένα χρόνο, μετά άρχισα να ισορροπώ, έκανα γαργάρα την πορτοκαλάδα μετ’ ανθρακικού, είδα ότι η σχέση δεν είχε καμιά προοπτική, εν τω μεταξύ άρχισαν να  μου γυαλίζουνε και άλλες, γιατί η γυναίκα στην προσωπική μου ζωή ήταν τεράστιο ζητούμενο, πάντα. Όμως δεν είχα πάει στο γυμνάσιο, όπου λίγο πολύ συνάπτονται οι πρώτες ερωτοτροπίες, δεν είχα βιώσει τη ζωή των περισσότερων παιδιών, όλα τα εφηβικά μου  χρόνια ήμουν αποκλεισμένος από τις χαρές της νιότης, εξαιτίας των συνθηκών, δουλειά, φυλακές, παρανομία, στρατός, είχε συσσωρευτεί μέσα μου από την στέρηση μια λύσσα γενικώς, όχι μόνο σεξουαλική, αλλά περισσότερο συναισθηματική, λύσσα τρυφερότητας, να βρω ένα ταίρι, μια σύντροφο. 

Πολλά κορίτσια και αγόρια από τα δεκάδες που πέρασαν και συνεργάστηκα μαζί τους, μου στάθηκαν με αγάπη και τρυφερότητα στις μεταπτώσεις μου, ποιους και ποιες να πρωτοθυμηθώ, τον Αλέξη τον Σουηδό, το Γιώργο, τον Μιχάλη, τον Γιάννη, την Ελένη, την Ντίνα, τη Μαρία, την Eλευθερία, με όλες ήμουν ερωτευμένος, καλή τους ώρα όπου κι αν είναι.

                         Οι μουσικοί που βγήκαν απ’ τ’ Αβγό, κι άλλοι που μπήκαν                                 

Πολλές γενιές μουσικών πέρασαν από κει, ο Κωστής ο Τζήκας, οι Νεάρχου Παράπλους, οι Χαϊνηδες… Αυτός που συνέβαλε σε αρκετούς και τους βοήθησε μουσικά, ήταν ο Ταραίος ο Βασίλης, ο οποίος ήταν εκεί κάθε βράδυ για ένα μεγάλο διάστημα και κάναμε ατελείωτες κουβέντες, για τον ρόλο της παράδοσης και πως επιδράει πολιτιστικά στα νέα παιδιά  η μεταβίβαση της μουσικής μας ιστορίας. Τον βρήκανε πεθαμένο, βρώμισε το σπίτι και τότε καταλάβανε ότι είχε πεθάνει, τόσο μυστικοπαθής και μοναχικός  άνθρωπος ήτανε. Ο Βασίλης δεν ήταν δάσκαλος μουσικής, αυτοδίδακτος ήταν, είχε μια τρέλα ιδιόμορφη, νόμιζε πως ήταν λιμενάρχης κι έτσι ντυνόταν,  είχε  προχωρημένη  κουζουλάδα, αλλά ήταν εξαιρετικός μουσικός, έπαιζε τα πάντα αλλά κυρίως μπουλγαρί.

Ο πιο ταλαντούχος τότε από αυτή τη φουρνιά ήταν ο Μίλτος Πασχαλίδης. Εκεί μαζεύονταν κάμποσοι, η Μητσάρα ο Ζαχαριουδάκης, ο κουζούλακας ο Δημήτρακας Αποστολάκης εκεί κούμπωσε, δίπλωσε και μπήκε στο ζυγό όπως και πολλοί άλλοι, το καβλόνιο ήταν διάχυτο, τρυφεράντζες, γλύκες, νταλκάδες, ο χώρος αυτός έδωσε χαρά στους περισσότερους που σύχναζαν, όλοι είχαν συμβάλει ο καθένας με τον τρόπο του, να διαμορφωθεί στα σεξουαλικά και στα πολιτικά, σαν απελευθερωμένη ζώνη.

Η Χρηστάρα ο Λιάτης, «γεια μας, γαμώ την Καστοριά μας», ρεμπέτης μπουζουξής κι ασίκης, ο Λιάκος ο Κλαϊνος ο κομισάριος του μπαγλαμά, το Γιαννάκη ο Παξιμαδάκης, που με παρηγορούσε με το μπουζούκι του από τότε.

Ο Ρασούλης έκανε αρκετές συναυλίες στο μαγαζί, αλλά υπήρχαν και βράδια που με δίσκους του και το Μανόλη μέσα, γινόταν της πουτάνας το κάγκελο και να τραγουδάει όλος ο κόσμος, να χορεύει, να σπάει, ω ρε γλέντια! Δεν γινόταν τότε σε κανένα άλλο μαγαζί αυτές οι συλλογικές εύθυμες καταστάσεις. 

Κάποια στιγμή, παρ’ ότι είχα ένα μεγάλο πιάνο, πήρα κι ένα μικρό γιατί ο Λουκιανός ήθελε να παίζει και να βλέπει τον κόσμο καταμούτσουνα, θυμάμαι αρκετούς που έπαιξαν και τραγούδησαν, το Λιούγκο, τον Κηλαϊδόνη, την Τανάγρη, τη Γιαννάτου, τον Ζουράρη, τον Πορτοκάλογλου, τον Χοντρονάκο… Στους Χειμερινούς Κολυμβητές πλήρωσα πέρα από όλα τα άλλα και τέσσερα αεροπορικά εισιτήρια για να μεταφερθεί το μπάσο σε θέση δίπλα  σε  εκείνον που το έπαιζε, πλήρωνα σαν μπουνταλάς ολονώνε τα βίτσια, στο όνομα τις μαχόμενης  καλλιτεχνίας και της αριστερής ενοχής, τα περισσότερα ζωντανά μ’  έβαζαν μέσα με τα τσαρούχια.  

Είχα ένα φίλο που δούλευε στον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο κι έπαιζε καταπληκτικό σαξόφωνο, κάποιες βραδιές του χειμώνα έκανε πολύ κρύο αλλά αφήναμε λίγο την πόρτα ανοιχτή κι έλεγα εγώ ιστορίες και φύσαγε, έπαιζε εκείνος και γέμιζε το μαγαζί. Διηγούμουν φανταστικά θέματα, απ’ αυτά που διάβαζα, ή πάντρευα ιστορίες από την παρανομία και έφτιαχνα αυτοσχέδια θρίλερ από φανταστικές σχέσεις, ανάλογα το κοινό που υπήρχε. Αν ήταν καμιά γυναίκα που μας άρεσε και θέλαμε να την εντυπωσιάσουμε δίναμε τα ρέστα μας, διεκδικούσαμε με απληστία την απόλαυση της ζωής. Γίνονταν καταπληκτικά πράγματα, που τα δημιουργούσε κυρίως η αυτενέργεια και το καβλόνιο των θαμώνων. 

Η φιλοσοφία

Η ιδέα να γράφω συνθήματα στους εσωτερικούς τοίχους του μαγαζιού ήταν κάτι καινούριο και πρωτότυπο, ούτε στην Αθήνα ούτε πουθενά δεν υπήρχε τότε μαγαζί με συνθήματα και φιλοσοφικούς στοχασμούς (του Ρεμπώ, του Μπωντλέρ, του Λάο Τσε) πάνω στους τοίχους σαν διακόσμηση. Ακόμα θυμάμαι τον στίχο του Σάρλ που δέσποζε χρόνια μες στο χώρο, «στην αγαπημένη, την πανέμορφη, που την καρδιά μου, γεμίζει με φως, στο είδωλο το αθάνατο». Ζούσαμε για τον νταλκά και την καύλα της ζωής, ήταν ένας χώρος που υμνούσε τη ζωή και την κάθε μέρα, ευχαριστιόμασταν που ζούσαμε, τη βρίσκαμε, θεωρούσαμε τη ζωή χάρισμα - δώρο.

Όλες μας τις φιλοσοφίες  ό,τι μας έκανε εντύπωση, το βάζαμε σ’ ένα ταμπλό, αφίσες, συμβολικές φωτογραφίες, το ροκ, τα λαϊκά, το ρεμπέτικο, τα βιβλία, δημιουργούσαν μια πρωτόγνωρα ευχάριστη κατάσταση, ήταν για όλους μας ένα καταφύγιο γλεντιού και διασκέδασης. 
xiotelis small
Κάποιες χρονιές είχε και πολλή δουλειά, έφτασε να έχει διψήφιο αριθμό προσωπικoύ, δηλαδή μιλάμε για τρελοκομείο, όπου βέβαια τα είχα ψιλοπαίξει από τα πολλά ξίδια, γι’ αυτό δεν έβγαλα και φράγκο. Υπήρχε γενικά μια σπατάλη, μια πλήρης αταξία, αυτό καλλιεργούσε ένα κλίμα ότι εδώ είναι μια ελεύθερη ζώνη, ναι μεν κάτι δίνουμε, αλλά εδώ είναι και λίγο κωλοχανείο, σε σύγκριση με τις κανονικοποιημένες σχέσεις που υπήρχαν στα άλλα μαγαζιά. Άρτζι μπούρτζι κι ο λουλάς ήτανε, πολύς κόσμος που ερχότανε έλεγε «γράφτα» ή ήτανε φίλος του τάδε, του προσωπικού, «πάρε αυτά που έχω και βλέπουμε», δεν έλεγχα, δεν με άφηνε η ενοχή, αριστερός στη πράξη και εργοδότης δεν τσουλά, σα μια κουτσή αυτοδιευθυνόμενη κοινότητα έμοιαζε. Πληρώνανε βέβαια, κατά καιρούς έβγαλα και λεφτά, αλλά τις πιο πολλές φορές ήμουνα μέσα, πάντα χρωστούσα, ποτέ δεν καβάτζωσα κάτι. Αυτό που κατάφερα, ήταν να  κάνω κάμποσα ταξίδια, από περιέργεια ή για λόγους αλληλεγγύης, κατά τ’ άλλα, επιβίωνα. Όταν το έκλεισα, μετά από 20 χρόνια, αναγκάστηκα να πουλήσω και το σπίτι της μάνας μου, εκεί που έμενα, για  να ξοφλήσω ένα μέρος μόνο των χρεών που είχαν συσσωρευτεί.

Το Αβγό νίκησε την μοναξιά της μεταχρονολογημένης εφηβείας μου και η εμπειρία του γέμισε το στομάχι του μυαλού μου και με έκανε μηρυκαστή και νοσταλγό.
Χιωτέλης Κώστας, άνοιξη του 2013 

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε με λιγότερα στοιχεία ως προς τα στέκια της εποχής, στο περιοδικό Μετρονόμος. Αυτή, είναι η τελική εκδοχή του.

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΠΟ ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

$
0
0
Η Ομάδα Εθελοντών Πολιτών του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ σε συνεργασία με το Goethe-Institut και την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου παρουσιάζει αύριο Τετάρτη 13 Απριλίου την ταινία «Τρέξε, αν μπορείς» του γερμανού σκηνοθέτη Dietrich Brüggemann.


Η ταινία εντάσσεται στον κύκλο προβολών «Η ζωή είναι η ουσία», που λαμβάνει χώρα τις πρώτες τρεις Τετάρτες του Απρίλη στην αίθουσα του Νέου Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (Πλαστήρα και Γιαννίκου).

Ώρα έναρξης 20.00. Είσοδος ελεύθερη.

Συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

 Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΠΟ ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΕΩΡΙΟ ΜΟΡΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 18 ΕΩΣ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

$
0
0

 

Οι εικαστικοί  Αμπελικάκη Αυγή, Αμπελικάκη Κωνσταντίνα, Βολακάκη Ευαγγελία και Δασκαλάκης Κωστής αποτελούν την τρίτη ομάδα στη σκυταλοδρομία εκθέσεων Εικαστικά Αποτυπώματα, που λαμβάνει χώρα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 18 Απριλίου στις 8μμ και η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 27 Απριλίου.


Η Αυγή Αμπελικάκη στη δουλειά που επέλεξε να εκθέσει παρουσιάζει ως αφετηρία την "Ασκητική"του Νίκου Καζαντζάκη και αναφέρεται στην ψυχή όσο και στο σώμα: "Ακροπόδιζε στον αχόρταγο γκρεμό και πολέμα να συνάξεις τ'όραμα. Ανασήκωσε την πολύχρωμη καταπακτή του μυστηρίου - τ ‘άστρα, τις θάλασσες, τους ανθρώπους, τις ιδέες...".

Τα έργα της Κωνσταντίνας Αμπελικάκη μας παροτρύνουν, όπως εξηγεί, να επιτρέψουμε στον πόνο να υπάρχει, μην αφήνοντας το νου να χρησιμοποιήσει τον πόνο για να δημιουργήσει μια ταυτότητα θύματος απ'αυτόν. 


Η Ευαγγελία Βολακάκη δημιουργεί με πηγή έμπνευσης το ποίημα "Πατρίδες, Αέρας, γη"του Κωστή Παλαμά, το οποίο όπως μαρτυρά, περικλείει όλα αυτά που θέλει να αποδώσει: "το χωματόπλαστο κορμί χώμα κι εκείνο. Αέρας,γη,νερό, φωτιά θα ξαναγίνω..."


Η δουλειά του Κωστή Δασκαλάκη όπως ο ίδιος περιγράφει, μοιάζει με εικόνες παρμένες από μικροσκόπιο, μια αναφορά στην εξέλιξη και τη δημιουργία της ζωής, μέσα από φαινομενικά απλές και μικρές δομές όπως τα μόρια, τα άτομα, τα κύτταρα.


ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΕΩΡΙΟ ΜΟΡΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 18 ΕΩΣ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ

$
0
0
Τον  τομέα του Πολιτισμού, αναλαμβάνει στο Δήμο Μαλεβιζίου ο Κώστας Τριγώνης, ο οποίος και παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου για να ασχοληθεί απερίσπαστος με τα πολιτιστικά θέματα του Δήμου, όπως και επιθυμούσε.



Ο Κώστας Τριγώνης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη και όλα τα μέλη του Δ. Σ. για την άψογη συνεργασία, ενώ τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων συνεχάρησαν τον απερχόμενο Πρόεδρο για τον άψογο τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων του και του ευχήθηκαν κάθε επιτυχία και στη νέα θέση που αναλαμβάνει.

Για την κάλυψη της θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου διεξήχθησαν αρχαιρεσίες, με υποψήφιο έπειτα από πρόταση του Δημάρχου Κώστα Μαμουλάκη, τον μέχρι τώρα Γραμματέα του Δ.Σ. Μανώλη Αντωνογιαννάκη και για τη θέση του Γραμματέα τον Βαγγέλη Παρασύρη, οι οποίοι και εκλέχτηκαν.
Ο νέος Πρόεδρος Μ. Αντωνογιαννάκης και ο νέος Γραμματέας Β. Παρασύρης, ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο και το σώμα για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στα πρόσωπά τους και δεσμεύτηκαν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούν με επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

$
0
0
Το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι  ΖDFείναι στην Κρήτη με πολυπλυθέστατο συνεργείο για το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει για τσουνάμι στην Κρήτη. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Παρόντες είναι εθελοντές Σαμαρείτες, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ο επιστήμονας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.



ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

$
0
0
Ο ΜΙΝΑΡΕΣ ΤΟΥ ΑΧΜΕΤ ΑΓΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Από τα πρώτα έργα των τούρκων στα Χανιά Κρήτης μετά την επικράτηση τους το 1645, ήταν η μετατροπή των εκκλησιών σε τζαμιά. Ο ναός του Αγίου Νικολάου αναφορικά, μετατράπηκε σε στρατώνα όπου έμενε το Τάγμα των Γενιτσάρων.
Μέρη του ναού χρησιμοποιούταν για τις καθημερινές προσευχές των Τούρκων στρατιωτών και ονομάστηκε «Χιουγκάρ Τζαμισί» δηλαδή (το τζαμί του Ηγεμόνα). Εδώ φυλασσόταν και το ξίφος του τούρκου Δερβίση, που ήταν ο πρώτος που μπήκε μέσα στην πόλη και θεωρούνταν ιερό και θαυματουργό.
Ο μιναρές ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους που υπάρχουν στην πόλη των Χανίων γιατί είχε δύο εξώστες (σεριφιέδες). Τα μορφολογικά στοιχεία του συγκεκριμένου μιναρέ, που πρόσφατα αναστηλώθηκε ακολουθούν τη βενετσιάνικη παράδοση.



ΤΟ ΔΕΦΤΕΟΔΑΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Η Βασιλική είναι ίσως το παλιότερο μνημείο που έχτισαν οι Βενετοί στον Χάνδακα. Σίγουρα είναι το παλιότερο σωζόμενο, καθώς δημιουργήθηκε το 1239 και ήταν αφιερωμένο στον προστάτης της Βενετίας Άγιο Μάρκο. Μετά την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους μετατράπηκε σε τζαμί, το Δεφτερδάρ Τζαμί, από τον Αχμέτ πασά θησαυροφύλακα (δεφτερδάρ) του κατακτητή του Χάνδακα Κιοπρουλή.


 Ξεχωρίζει στο μέσον, και σε δεύτερο πλάνο, ο μιναρές τον οποίο ανήγειραν οι Τούρκοι μετά την κατάληψη της πόλης, το 1669, στη θέση του παλιού κωδωνοστασίου. Λίγο μετά απʼ αυτή την εποχή το κωδωνοστάσιο κατεδαφίστηκε από το δήμο του Ηρακλείου, ως ανάμνηση μιας σκληρής εποχής.




ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Χτισμένο στην παλιά πόλη (Κάτω Μερά) περίπου στα τέλη του 19ου αι. όταν, όπως αναφέρεται οι Τούρκοι κατέλαβαν και τροποποίησαν την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη



Είναι μεγάλο κτίριο και ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση, που φέρει επιγραφή από το Κοράνι σε μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο. Ο μιναρές του επισκευάστηκε το 1953 και εποπτεύει ολόκληρη την περιοχή. Ακριβώς απέναντι υπάρχει η Οθωμανική κρήνη που έχει κι αυτή επισκευαστεί.




ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΜΕΡΑΤΖΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το κτήριο αυτό αποτελούσε το καθολικό της μονής και ήταν αφιερωμένο στη Παναγία των Αυγουστινιανών "SantaMaria". Η εκκλησία έχει ορθογωνικό σχήμα και στεγάζεται με τρεις μικρούς τρούλους, οι οποίοι αντικατέστησαν την κεραμοσκέπαστη στέγη της βενετικής εκκλησίας. 


Το θύρωμα του κτηρίου είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα του Ρεθύμνου. Το διπλανό παρεκκλήσι ήταν αφιερωμένο στο Σώμα του Χριστού. Η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί το 1657 ενώ το παρεκκλήσι του σε οθωμανικό ιεροσπουδαστήριο. Το 1890 προστέθηκε μεγάλος μιναρές με δύο εξώστες από το μηχανικό Γεώργιο Δασκαλάκη και είναι ο ψηλότερος του Ρεθύμνου. Σήμερα, το "τζαμί Νερατζέ", φιλοξενεί το Ωδείο της πόλης.




ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΒΕΛΙ ΠΑΣΑ  ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το Τζαμί του Βελή Πασά έχει χτιστεί πάνω από μια εκκλησία (Άγιος Ονούφριος) και παρουσιάζει κάποια μοναδικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά.
Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου στεγάζεται στο Τέμενος Μασταμπά, που χτίστηκε περί τα μέσα του 17ου αιώνα και απεικονίζεται σε χαρτογραφίες περιηγητών. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι οι εννέα τρούλοι, τα δεκατρία συνεχόμενα κελιά στη δυτική πλευρά, το Ηγουμενείο και ο Μιναρές, που είναι ο αρχαιότερος της πόλης. Η αυλή και ο κήπος του ήταν κατάφυτοι με καρποφόρα δέντρα και αρωματικά φυτά. Το 1676 το είχε επισκεφθεί ένας Τούρκος περιηγητής, ο Εβλιά Τσελεμπί, και είχε γράψει για το Τζαμί του Βελή Πασά –το άλλο όνομα για το τζαμί– πως: «Βρίσκεται απέναντι από την Πύλη της πόλης, είναι ένας επίγειος παράδεισος που ανήκε στο Τάγμα των Μπεχτασήδων και αξίζει με το παραπάνω να το επισκεφθεί κανείς»





ΑΡΑΣΤΑ ΤΖΑΜΙ 
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

Η Παναγία της πλατείας (Piazza delle Erbe = πλατεία των δημητριακών = η λαχαναγορά τους) ή Madonnina, βρισκόταν στην αρχή των οδών 1821 και Κατεχάκη. Στους καταλόγους των εκκλησιών του Χάνδακα αναγράφεται άλλοτε ως λατινική και άλλοτε ως ελληνική εκκλησία. Στην οθωμανική περίοδο μετατράπηκε στο τέμενος Ρεϊσούλ Κιουτάμπ Χατζή Χουσεΐν Εφέντη και μεταγενέστερα ονομάστηκε «Αραστάς» (= Κλειστή Αγορά), από όπου πήρε το όνομα της η περιοχή, γνωστή μέχρι σήμερα σε όλους τους Ηρακλειώτες. Μετά την ενσωμάτωση της Κρήτης στο ελληνικό κράτος, η Παναγία του Φόρου ανασκευάστηκε ριζικά και χρησιμοποιήθηκε ως κλειστή αγορά. Το 1961, γκρεμίστηκε και στη θέση της κτίστηκε το ξενοδοχείο Ελ Γκρέκο. Στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά την κατεδάφιση, κάτω από το μνημείο αποκαλύφθηκε ναός της Β΄ Βυζαντινής περιόδου.





ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΒΑΛΙΔΕ ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ 
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

Στην οθωμανική περίοδο η σημερινή πλατεία Κορνάρου, στην οποία κάποτε δέσποζε το Τζαμί της Βαλιδέ Σουλτάνας και το φιλανθρωπικό σεμπίλι, αποτελούσε ένα σημαντικό χώρο συνάθροισης των μουσουλμάνων, καθώς υπήρχαν τριγύρω αρκετά καφενεία με ναργιλέδες. Στον ίδιο χώρο γιόρταζαν το Ραμαζάνι και τη μεγάλη τριήμερη γιορτή του μπαϊραμιού.






ΑΓΚΕΜΠΟΥΤ ΤΖΑΜΙΣΙ ή ΚΟΥΧΙΑΚΛΙ ΤΖΑΜΙ 
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

Είναι στο σημερινό δρόμο Μάρκου Μουσούρου. Σώζεται  σε  άριστη κατάσταση.   Eίναι από τις αρχαιότερες λατινικές μονές στην Κρήτη. Τα κελιά και οι ξενώνες  της μονής βρίσκονταν εκεί που είναι σήμερα ο δρόμος.  Τα τελευταία   χρόνια  της  Βενετοκρατίας  είχε  εγκαταλειφθεί και παραχωρήθηκε στους Καπουκίνους.  Την  Τουρκοκρατία  δωρήθηκε  στο  διοικητή του Χάνδακα Αγκεμπούτ Αχμέτ πασάο  οποίος τη  μετέτρεψε  σε  τζαμί  γνωστό  έκτοτε  Αγκεμπούτ  Τζαμισί ή Κουχιακλί τζαμί, δηλαδή με τόξα-καμάρες. Το 1922 φιλοξένησε για χρόνια πρόσφυγες  από τη Μικρά Ασία.Ύστερα από την ανταλλαγή των πληθυσμών της συνθήκης της Λωζάνης, περιήλθε στην κυριότητα  του  Ελληνικού  Δημοσίου  και  εκποιήθηκε  ο  ναός σαν ένα τούρκικο σπίτι σε ιδιώτη. Αργότερα αγοράστηκε  από  την Αρχαιολογική  Υπηρεσία και αναστηλώθηκε .




ΒΕΖΙΡ ΤΖΑΜΙ 
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

Στη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, ο ναός παραχωρήθηκε στον πορθητή του Χάνδακα Φαζίλ Αχμέτ Κιοπρουλή και μετατράπηκε σε τζαμί -το λεγόμενο Βεζίρ τζαμί- ενώ το κωδωνοστάσιο μετατράπηκε σε μιναρέ.
Κατά την παράδοση του Χάνδακα στους Οθωμανούς, το 1669, όλα τα κειμήλια μεταφέρθηκαν στη Βενετία. Συγκεκριμένα, στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας μεταφέρθηκε η Κάρα του Αγίου Τίτου ενώ στην εκκλησία της Σωτηρίας (della Salute) φυλάσσεται ακόμα μέχρι σήμερα η εικόνα της Μεσοπαντίτισσας.
Ο μεγάλος σεισμός του 1856 κατέστρεψε εξ ολοκλήρου το ναό, που κτίστηκε πάλι από την αρχή, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αθ. Μούση.





ΤΖΑΜΙ ΖΟΥΛΦΙΚΑΡ ΑΛΙ
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ


Ο ναός της Σιναϊτικής μονής της Αγίας Αικατερίνης, βορειο-ανατολικά του Αγ. Μηνά, ήταν παλιότερα μετόχι της ομώνυμης  Μονής του Σινά, που τον παραχώρησε στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά το 1924.
Η μονή της Αγίας Αικατερίνης ιδρύθηκε γύρω στον 10ο μ.Χ. αιώνα, και το κτίριο που σώζεται σήμερα ήταν ο κεντρικός ναός της μονής. Ο ναός χτίστηκε τον 16ο μ.Χ. αιώνα με εμφανείς επιρροές της ενετικής αρχιτεκτονικής.
Μετά το 1669 μετατρέπεται σε τζαμί γνωστό με το όνομα Ζουλφιακάρ Αλί τζαμί. Ως μουσουλμανικό τέμενος λειτούργησε μέχρι το 1922 όταν οι τελευταίοι μουσουλμάνοι εγκατέλειψαν το Ηράκλειο με την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.




ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

$
0
0
Συσσίτια, διανομές τροφίμων, ρούχων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης και παντός είδους στήριξη παρέχουν σε όσους έχουν ανάγκη φορείς, σύλλογοι και ομάδες πολιτών που έχουν ενεργοποιηθεί εν μέσω κρίσης.

Όσο οι ανάγκες της κοινωνίας μεγαλώνουν και άνθρωποι στερούνται ακόμα και ένα πιάτο φαγητό, τόσο «ξυπνά» το αίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς.

Ενας «κοινωνικός χάρτη» της πόλης με όλους όσοι έχουν αναπτύξει μία δράση για να σταθούν στο πλευρό των άπορων συνανθρώπων μας και απευθύνουν κάλεσμα, όσοι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν, να συνδράμουν στο έργο τους. 



Στο κέντρο του Ηρακλείου:

1. Συσσίτια πραγματοποιεί η ενορία της Αγίας Τριάδας

2. Τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης διανέμει η διακονία αγάπης (Πλαστήρα 27)

3. Συσσίτια διοργανώνει καθημερινά ο Άγιος Μηνάς

4. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας στεγάζεται στην οδό Καζαντζάκη 6

5. Το σωματείο «Άγιος Ιωάννης ο ελεήμων» βρίσκεται στην οδό Ιουστιανιανού 1

6. Σημαντική είναι η δράση του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

7. Το ΕΚΗ μοιράζει τρόφιμα σε άπορες οικογένειες


Στις συνοικίες της πόλης:

1. Στην 3η δημοτική κοινότητα στεγάζεται το δημοτικό ιατρείο (λ. 62 Μαρτύρων 146)

2. Συσσίτια πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου Δειλινών

3. Σημαντική βοήθεια προσφέρει η ενορία Αγ. Σοφίας στο Ατσαλένιο

4. Ο σύλλογος «Ζεστή αγκαλιά» βρίσκεται στην οδό Παρασκευοπούλου 44

5. Η 4η δημοτική κοινότητα αναδεικνύει κοινωνικό πρόσωπο

6. Επιτροπή πολιτών έχει συσταθεί στην Αγ. Αικατερίνη

7. Συσσίτια πραγματοποιεί η ενορία του Αγίου Γεωργίου στον Πόρο

8. Έντονη δραστηριότητα έχει αναπτύξει η συνέλευση πολιτών στον Κατσαμπά

9. «Φαγητό με την αγάπη μας» προσφέρεται στο γηροκομείο των ιδρυμάτων Καλοκαιρινού


Της Κατερίνας Μυλωνά


Εικόνες ντροπής με ανθρώπους που αναζητούν απεγνωσμένα στα σκουπίδια για να βρουν ένα κομμάτι ψωμί και με μαθητές που λιποθυμούν από ασιτία στα σχολεία έχουν αποτυπωθεί στα μάτια πολλών Ηρακλειωτών που επιχειρούν, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν, να σταθούν στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη.

Παράλληλα, το κοινωνικό τους πρόσωπο δείχνουν ο δήμος Ηρακλείου, η περιφέρεια Κρήτης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και άλλοι φορείς που έχουν αναπτύξει μία έντονη δράση με στόχο να μη μείνει κανείς άνθρωπος στο δρόμο και χωρίς τα απαραίτητα, όπως είναι ένα πιάτο καθημερινά στο τραπέζι του.

Διευθύνσεις και τηλέφωνα φορέων και συλλόγων στους οποίους μπορεί να απευθύνεται όποιος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης.

Στο Κέντρο
Στις ανάγκες των καιρών προσπαθεί να ανταποκριθεί ο δήμος Ηρακλείου μέσω του τμήματος κοινωνικής πολιτικής. Παράλληλα, στην καταγραφή των άπορων οικογενειών έχουν προχωρήσει τα πρώην ΚΑΠΗ που προσέφεραν, ουσιαστικά, μία πυξίδα για τις δράσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιεί ο δήμος ανά διαστήματα.

Σημαντική είναι η βοήθεια που κατά καιρούς προσφέρουν τα Προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και τα Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας του δήμου, τα πρώην ΚΑΠΗ. Στο κέντρο, υπάρχουν τα πρώην ΚΑΠΗ Αγίου Δημητρίου (2810280939, Κοσμά Ζώτου 2, Άγιος Δημήτριος), Αγίας Τριάδας (2810333261, Βουρδουμπάδων 12, Αγία Τριάδα) και το ΚΗΦΗ Αγίας Τριάδας (2810242920, Παλμέτη 14, Αγία Τριάδα).

Πολλές οικογένειες που έχουν ανάγκη έχει στηρίξει το Κοινωνικό Παντοπωλείο της περιφέρειας Κρήτης που στεγάζεται στην οδό Καζαντζάκη 6. Όποιος θέλει να ενταχθεί στις λίστες της περιφέρειας μπορεί να απευθύνεται στη διεύθυνση κοινωνικής μέριμνας στο 2813412510 και όποιος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, χαρτικά και απορρυπαντικά στο τηλέφωνο 2813400224-5.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος έχει απευθύνει έκκληση στον κόσμο να μην αναζητεί τροφή στους κάδους απορριμμάτων αλλά να απευθύνεται στις ενορίες που διοργανώνουν συσσίτια. Στο κέντρο της πόλης, σημαντική δράση έχει αναπτύξει η ενορία του Αγίου Μηνά (2810282402) ενώ είναι γνωστά τα συσσίτια της Αγίας Τριάδας (2810282183). Επίσης, στην οδό Πλαστήρα 27, η διακονία αγάπης πραγματοποιεί συσσίτια κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή ενώ μοιράζει τρόφιμα, είδη ρουχισμού, υπόδησης καθώς και οικιακά σκεύη. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2810300100.

Περισσότερες από 30 με 40 οικογένειες περνούν καθημερινά από τα γραφεία του Φιλανθρωπικού Σωματείου “Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων” που βρίσκεται στην οδό Ιουστινιανού 1 (τηλ. 2810281434). Όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει τρόφιμα και ό, τι δεν έχει ανάγκη από τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.

Γνωστή είναι η πολύπλευρη δράση του περιφερειακού τμήματος Κρήτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που στεγάζεται στην οδό Ρούσου Χούρδου 7 (τηλ. 2810225094). Σημειώνεται ότι τα ρούχα που γίνονται δεκτά είναι καινούργια και όχι μεταχειρισμένα. Η κοινωνική υπηρεσία προχωρά σε διανομή τροφίμων σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν ανάγκη και έχει εξακριβωθεί το πρόβλημά τους μέσω διερεύνησης.

Διανομές τροφίμων κάνει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το οποίο δέχεται προσφορές του κόσμου στη Λ. Δημοκρατίας από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Χρήματα δε γίνονται δεκτά. Όποιος επιθυμεί μπορεί να καλέσει στο 2810282408.





Καμίνια-Δειλινά

Πλούσια δράση έχει αναπτύξει η 3η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου, όπου στεγάζεται και το Δημοτικό Ιατρείο (Λεωφ. 62 Μαρτύρων 146, 2810370603). Με το ΚΕΚΟΙΦ- πρώην ΚΑΠΗ Δειλινών μπορεί να επικοινωνήσει κανείς στο 2810314322 (Εργοτέλους & Ηπείρου γωνία, Δειλινά ), με το ΚΑΠΗ Θερίσσου στο 2810256271 (Μίνωος και Μιχαήλ Αρχαγγέλου γωνία, Θέρισσος) και με το ΚΕΚΟΙΦ - πρώην ΚΑΠΗ Τάλως στο 2810315453 (Μάχης Κρήτης και Ηφαίστου γωνία, Καμίνια).

Συσσίτια διοργανώνονται στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Κόσμο καθώς και κάθε Κυριακή στον Άγιο Στυλιανό στα Δειλινά, στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου των Δειλινών με τη βοήθεια της Επιτροπής Αλληλεγγύης Δειλινών (6974508310).



Μασταμπάς-Ατσαλένιο

Κοινωνικό πρόσωπο έχει αναδείξει η 4η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου (Θέμου Κορνάρου 15 & Μεγ.Αλεξάνδρου, 2810361017), το ΚΕΚΟΙΦ - πρώην ΚΑΠΗ Μασταμπά (Πατριάρχου Φωτίου 46, Μασταμπάς, 2810360973).

Σημαντική είναι η βοήθεια που προσφέρεται σε όσους έχουν ανάγκη από την ενορία Αγίας Σοφίας στο Ατσαλένιο (2810231719) και από τον Άγιο Κωνσταντίνο (νεκροταφείο).

Έντονη είναι η δραστηριοποίηση του κόσμου μέσα από τις γενικές συνελεύσεις κατοίκων, για τη συνέλευση πολιτών Μασταμπά- Θέρισσο και Ατσαλένιο μπορεί να επικοινωνήσει κανείς με τον κ. Στέλιο Πρατικάκη στο τηλέφωνο 6974 626715.

Εδώ και 15 χρόνια δραστηριοποιείται ο σύλλογος «Ζεστή Αγκαλιά» (Παρασκευοπούλου 44, 6937022832) που απευθύνει έκκληση στον κόσμο να προσφέρει τρόφιμα- κυρίως- αλλά και σε ιδιοκτήτες χώρων εστίασης να στηρίξουν την προσπάθειά του.

Κατσαμπάς-Πόρος-Ν. Αλικαρνασσός


Συσσίτια διοργανώνει η ενορία του Αγίου Γεωργίου στον Πόρο (2810343654, 2810229044) ενώ όσους έχουν ανάγκη προσπαθεί να βοηθήσει η 2η Δημοτική Κοινότητα (Φλωρίνης 22 & Δαβάκη, Πόρος, 2810300384). Μπορεί να επικοινωνήσει κανείς με το ΚΕΚΟΙΦ - πρώην ΚΑΠΗ Πόρου στο τηλέφωνο 2810330318 (Μεγάλου Κωνσταντίνου 15, Πόρος), το ΚΕΚΟΙΦ - πρώην ΚΑΠΗ Κατσαμπά στο 2810301437 (Αγησιλάου 4, Κατσαμπάς) και Ν. Αλικαρνασσού στο 2810221738 (Διονυσίου 13 & Αρτεμησίου, Νέα Αλικαρνασσός).

Δεκάδες οικογένειες που δεν μπορούν να εξασφαλίζουν τα προς το ζην έχει στηρίξει η επιτροπή κατοίκων του Πόρου (6945 840388, κ. ΓΙανναράκη Ζαχαρένια) και Κατσαμπά (6942 604065, κ. Νίκος Τσίγκος).


Αγ. Ιωάννης

“Φαγητό με την αγάπη μας” προσφέρουν και τα Ιδρύματα Α. και Μ. Καλοκαιρινού.

Καθημερινά, από μια ειδική εγκατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο του Γηροκομείου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού στον Αγιο Ιωάννη, διανέμονται περισσότερα από 140 πλήρη γεύματα σε οικογένειες ή μοναχικούς ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Κοινωνική δράση έχουν αναπτύξει τα ΚΕΚΟΙΦ - πρώην ΚΑΠΗ Φορτέτσας (2810360399, Ιπποκράτους 8, Φορτέτσα) και Αγίου Ιωάννη (2810235675, Χατζάκη 40, Άγιος Ιωάννης).


Αγ. Αικατερίνη


Σημαντική είναι η δράση της Ομάδας Αλληλεγγύης της Αγίας Αικατερίνης.

Με ανακοίνωσή της, η ομάδα ζητά την ευγενική χορηγία από αρτοποιεία του νομού (ψωμί, παξιμάδι κτλ) για να στηριχθούν άνεργοι, ΑμεΑ και άποροι άνθρωποι.
Τα μέλη της ομάδας τονίζουν πως κάθε χορηγία, προσφορά και δωρεά είναι καλοδεχούμενη.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να καλέσει κανείς στο τηλέφωνο 6981027164.

Διαδίκτυο


Υπό κατασκευή είναι η ιστοσελίδα www.prosfora.net.gr που δημιουργεί ο δήμος Ηρακλείου με στόχο να ενώσει άτομα που έχουν ανάγκη και όσους θέλουν να προσφέρουν.

Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας προσφορά αλληλεγγύης θα γίνεται δεκτή: Με email στο prosfora@heraklion.gr. Με fax στο 2810 317368

Πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο 2810243360.

Παράλληλα, γνωστή στην κοινωνία του Ηρακλείου είναι η Ομάδα αλληλεγγύης και προσφοράς “Give” που δραστηριοποιείται μέσω facebook (http://www.facebook.com/groups/191965727492595/).

Σημειώνεται πως όσο περνάει ο χρόνος και η κρίση βαθαίνει, τόσο περισσότεροι φορείς δραστηριοποιούνται προκειμένου να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη.
Πηγή: Πατρίς

ΔΕΙΤΕ ΔΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΓΥΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ZDF

$
0
0
ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΟΣΧΟΛΑΚΗΣ



Το τηλεοπτικό συνεργείο του γερμανικού καναλιού ZDF βρέθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης για τα γυρίσματα ενός ντοκυμαντέρ με θέμα το τσουνάμι.
Μαζι με το συνεργείο ειναι μαζι του και οι γνωστοί δημοσιογράφοι της Γερμανίας: Harald Lesch και Dirk Steffens.

..

The TV crew of the German channel ZDF found in Crete Heraklion for shooting a documentary on the tsunami.
Together with the crew is with him and known journalists of Germany: Harald Lesch and Dirk Steffens.

Das TV-Team des deutschen Sender gefunden ZDF in Kreta Heraklion für einen Dokumentarfilm über die Tsunami-Schießen.
Zusammen mit der Besatzung ist mit ihm und bekannten Journalisten aus Deutschland: Harald Lesch und Dirk Steffens.

ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ

$
0
0




Εχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη χώρων πρασίνου στην πόλη του Ηρακλείου. καθώς επίσης και στην δημιουργία παιδικών πάρκων.
Μπράβο στην δημοτική αρχή της πόλης για την δημιουργία του συγκεκριμένου χώρου που βρίσκεται κάτω απο το ενετικό φρούριο του Αγίου Δημητρίου  στην περιοχή της Ανάληψης.
Κούνιες, τραμπάλες, τσουρλήθρες και παγκάκια για τους γονείς.
Όμορφα φυτά και λουλούδια που συνοδεύουν και χαλαρώνουν οπτικά την επίσκεψη μας στο πάρκο.
Αλλά.......... γιατί πρέπει να υπάρχει πάντα ένα αλλά !

Τουαλέτες πουθενά.







Viewing all 43316 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>