Σαν σήμερα πριν από 68 χρόνια, στις 11 Δεκεμβρίου του 1946, αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η UNICEF για να προσφέρει τροφή, ρούχα, περίθαλψη στα παιδιά της Ευρώπης που ήταν αντιμέτωπα με την πείνα και τις ασθένειες. Η UNICEF παρείχε απευθείας βοήθεια και στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ελλάδα για 22 χρόνια, από το 1947 έως το 1969 με προγράμματα εκπαίδευσης μαιών και νοσοκόμων, παστερίωσης του γάλακτος, υποστήριξη νοσοκομείων, συσσίτια και άλλα.
- Το 1948 η UNICEF βοηθάει να κτιστούν νέες εγκαταστάσεις γάλακτος στην Πολωνία, παρέχοντας σε πάνω από 600.000 παιδιά το καθημερινό τους γάλα.
- Το 1949 βγαίνει η πρώτη κάρτα της UNICEF βασισμένη σε μια ζωγραφιά που έστειλε ένα κοριτσάκι από την Τσεχοσλοβακία για να την ευχαριστήσει για τη βοήθειά της.
- Το 1953 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επέκτεινε την αποστολή της οργάνωσης για την κάλυψη των μακροπρόθεσμων αναγκών των φτωχών παιδιών των αναπτυσσόμενων χωρών.
- Το 1954 ο DannyKaye γίνεται ο Πρώτος Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF.
- Το 1955 η UNICEF εμβολιάζει 1 εκατομμύριο παιδιά στην Ινδονησία ενάντια στην παραμορφωτική νόσο των τροπικών.
- Το 1965 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
- Το 1977, ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF με σκοπό να στηρίξει πλέον και η χώρα μας το έργο της οργάνωσης, ένα έργο φέρνει σε πέρας με επιτυχία επί 37 χρόνια με τη στήριξη των χιλιάδων δωρητών και εθελοντών της. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή αποτελεί επίσης έναν σταθερό συνήγορο των δικαιωμάτων των παιδιών στη χώρα μας.
- Το 1979 ορίζεται ως Διεθνές Έτος για το Παιδί καλλιεργώντας την ιδέα ότι τα παιδιά πρέπει να προστατευθούν διεθνώς. Για πρώτη φορά κατατέθηκε στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών ένα προσχέδιο για τα Δικαιώματα των Παιδιών.
- Το 1981 η UNICEF συμβάλλει στην έγκριση του Κώδικα Μητρικού Θηλασμού.
- Το 1982 η UNICEF προωθεί τέσσερις χαμηλού κόστους τεχνικές για την ανάπτυξη: παρακολούθηση ανάπτυξης, ενυδάτωση από το στόμα,μητρικό θηλασμό και εμβολιασμό των παιδιών.
- Το 1989 υιοθετείται η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τα περισσότερα κράτη (Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2/12/92). Ο Αντώνης Σαμαράκης, ανακηρύσσεται Πρώτος Έλληνας Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF.
- Το 1990 πραγματοποιείται στην έδρα του Ο.Η.Ε. η Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά.
- Το 1991 η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ανακηρύσσεται Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF.
- Το 1993 η Νάνα Μούσχουρη ανακηρύσσεται Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF.
- Το 1996 η έκθεση της Graca Marchel για τις συνέπειες των ενόπλων συρράξεων στα παιδιά, δέχεται παγκόσμια αναγνώριση. Περισσότερα από 125 εκατομμύρια παιδιά εμβολιάζονται κατά της πολιομυελίτιδας στην Ινδία.
- Το 2001 η UNICEF πρωταγωνιστεί στη διοργάνωση της Ειδικής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά για να εξασφαλίσει πως τα παιδιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.
Σήμερα η UNICEF εργάζεται σε 190 χώρες για να βοηθήσει τα παιδιά, ιδιαίτερα τα πλέον ευάλωτα και περιθωριοποιημένα, οπουδήποτε και να βρίσκονται.
Η UNICEF συνέβαλε σημαντικά, ιδιαίτερα τα τελευταία 25 χρόνια, σε σημαντικές βελτιώσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής των παιδιών:
- Παιδική Επιβίωση - Μείωση στο μισό του αριθμού των παιδιών κάτω των 5 ετών που πεθαίνουν κάθε χρόνο, από σχεδόν 12 σε 6 εκατομμύρια.
- Φτώχεια - Μείωση σε πάνω από το μισό του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, από 47% σε 18%.
- Εκπαίδευση - Αύξηση της εγγραφής στην προσχολική εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο κατά περισσότερο από 30%.
- Παιδική Εργασία - Μείωση του αριθμού των παιδιών ηλικίας 5-17 ετών που εμπλέκονται στην παιδική εργασία σχεδόν κατά ένα τρίτο.
- Υγιεινή - Σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής, μια αύξηση περίπου 2 δις ανθρώπων από το 1990.
Σας ενημερώνουμε ότι και φέτος, όπως και κάθε χρόνο η UNICEF διαθέτει μία αξιόλογη σειρά ποιοτικών σχολικών ειδών, που δίνουν στους μαθητές/τριες τη χαρά της προσφοράς στα λιγότερο προνομιούχα παιδιά του πλανήτη. Η πώληση των ειδών UNICEF αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς τρόπους εξεύρεσης πόρων για την εξασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση για ακόμα περισσότερα παιδιά.
Είμαστε σίγουροι ότι η φετινή συλλογή θα χαροποιήσει τους μαθητές και θα καλύψει τις ανάγκες των εκπαιδευτικών. Αναλυτικότερα, τα σχολικά είδη που διατίθενται είναι: τα πολύ γνωστά τετράδια UNICEF σε σετ των τεσσάρων τεμαχίων, καθώς και μεμονωμένα τετράδια και σπιράλ, γραφική ύλη, σακίδια και κασετίνες.
Επιπλέον, σας επισυνάπτουμε το έντυπο παραγγελίας προς διευκόλυνση της διαδικασίας. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε για ηλεκτρονική αποστολή του εντύπου παραγγελίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη UNICEF στο τηλ.: 210-7246266, ώστε να το λάβετε ηλεκτρονικά και έγχρωμο. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να ενημερωθούν τόσο για την ανθρωπιστική δράση της UNICEF στον κόσμο, όσο και για την πλήρη συλλογή της και από την ιστοσελίδα της www.unicef.gr.