Στο καθήκον θα βρεί και φέτος η έλευση του νέου χρόνου, χιλιάδες εργαζόμενους διαφόρων κλάδων στην Κρήτη.
Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, ταξί, λιμενικό σώμα, Τηλεοράσεις και Ραδιόφωνα, περίπτερα, Μπάρ, Κέντρα διασκεδάσεως, Σερβιτόροι, Μάγειρες κ.α, είναι μερικά απο τα επαγγέλματα που θα διανυκτερεύουν την βραδιά της Αλλαγής του χρόνου.
Υπάρχουν ορισμένες υπηρεσίες που όλο τον χρόνο διανυκτερεύουν για την δική μας ασφάλεια .έτοιμες να δεχτούν το τηλεφώνημα μας - αχρείαστο να είναι. Το νούμερο166 για το ΕΚΑΒ, το νούμερο 100 για την αστυνομία, το νούμερο 199 για την πυροσβεστική, και το 108 για το λιμενικό.
Παρέα στην αλλαγή του χρόνου και φέτος θα κρατήσει για κάποιους ένα μικρόφωνο, ένα πιστόλιένα νυστέρι χειρουργείου για ακόμη μια χρονιά θα περάσουν αλλιώς τις ημέρες των Χριστουγέννων με βασική προτεραιότητά τους την ασφάλεια, την υγεία αλλά και την ψυχαγωγία μας.
Το να είσαι αστυνομικός είναι έτσι κι αλλιώς εκ φύσεως κάτι επικίνδυνο. Το να έχεις, όμως, υπηρεσία την ημέρα της Αλλαγής του χρόνου εκτός από επικίνδυνο μήπως είναι και λίγο παλούκι; «Η αλήθεια είναι πως είναι στενάχωρο να δουλεύεις στις γιορτές, αλλά τι να κάνουμε. Είναι κάτι που το περιμένω και έχω προετοιμαστεί καιρό πριν ξέροντας πως είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Όπως λέμε μεταξύ μας το έγκλημα δεν ξεκουράζεται ποτέ. Εξάλλου, μπαίνοντας στο σώμα ήξερα πως είναι κάτι που θα έπρεπε να θυσιάζω συχνά». Ζητάμε να μάθουμε εάν τον ενοχλεί το γεγονός του ότι δεν εκτιμάται, ειδικά τέτοιες μέρες, η δουλειά του αστυνομικού από τους πολίτες τους οποίους βέβαια η ίδια προστατεύει . Ορίστε τι μας απάντησε: « Υπάρχουν φορές που νιώθω αδικημένος αλλά στο επάγγελμα αυτό δε χωράει εγωισμός. Εκτιμάται ή όχι εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε. Έχουμε δώσει και εμείς δικαιώματα για αρνητικά σχόλια, δε λέω, αλλά έχουμε δείξει και πολλά καλά στοιχεία που δεν αναγνωρίζονται. Πάντως μας κάνει πολύ χαρούμενος όταν στις γιορτές οι πολίτες είναι ευδιάθετοι και μας χαιρετούν δίνοντας μας ευχές».Αλήθεια, το πνεύμα των Χριστουγέννων αγγίζει τους αστυνομικούς; Είναι πιο χαλαροί τις ημέρες των Χριστουγέννων στα πρόστιμα και τις παραβάσεις; «Ναι. Τέτοιες μέρες είμαστε λίγο πιο ελαστικοί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δε θα κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».
Ούτε για τον εχθρό σου μην ευχηθείς να περάσει μέσα σε νοσοκομείο τις γιορτές, είτε ως επισκέπτης είτε ως ασθενής. Εμείς βρήκαμε τη Νένα, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο και μέσα από τη 19χρονη εμπειρία της, προσπάθησε να μας δώσει να καταλάβουμε γιατί είναι τυχεροί όλοι όσοι περνούν τα Χριστούγεννα στο σπίτι τους.
«Η χριστουγεννιάτικη βάρδια», λέει η Νένα, «στην αρχή δείχνει δύσκολη και απογοητευτική, ίσως γιατί εκείνη την ημέρα σου κοστίζει λίγο περισσότερο που αφήνεις την οικογένεια σου, αλλά στο τέλος συνειδητοποιείς ότι δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Άσε δε που στις αργίες υπάρχουν ελάχιστοι ασθενείς και λιγότερο προσωπικό που αυτόματα σημαίνει και μικρότερο συνωστισμό». Θέλαμε να μάθουμε και για τους ασθενείς που νοσηλεύονται τέτοιες μέρες. Και μάθαμε: «Η αντίδραση των ασθενών δε διαφέρει πολύ και από τη δική μας. Τα βάζουν κυρίως με τη τύχη τους αλλά στο τέλος το αποδέχονται γιατί συνειδητοποιούν ότι πραγματικά θα πρέπει να παρατείνουν οπωσδήποτε τη νοσηλεία τους και στην περίοδο των εορτών. Πάντως να ξέρετε ότι η κάθε αντίδραση ποικίλει. Διαφορετική αντίδραση αντιμετωπίζεις από έναν πολυτραυματία και άλλη από έναν καρκινοπαθή. Ανάμεσα στους γιατρούς όμως και στους ασθενείς υπάρχουν και οι συγγενείς των τελευταίων. Αλήθεια, επηρεάζονται και τα δικά τους Χριστούγεννα; «Οι συγγενείς από τη μια προσπαθούν να περιποιηθούν τον άνθρωπο τους και από την άλλη προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις υπόλοιπες εκκρεμότητες που αφήνουν πίσω. Παλιότερα υπήρχαν και συγγενείς που παρακαλούσαν τους γιατρούς για την παράταση της νοσηλείας των δικών τους , ιδιαίτερα όταν αυτοί ήταν ηλικιωμένοι, λόγω διακοπών. Αυτό ευτυχώς δεν παρατηρείται πια».