Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Γηροκομείου της πόλης μας στη Χαλέπα στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την πρώτη γυναίκα οργανοπαίκτη παραδοσιακών οργάνων της Κρήτης Ασπασία Παπαδάκη, φιλοξενούμενη του Ιδρύματος.
Tην εκδήλωση πλαισίωσαν τα μουσικά συγκροτήματα του Παύλου Παπαδάκη και Ηλία Χορευτάκη, ενώ χόρεψαν ομάδες από “Το Ρόδο” και τους “Σταυραετούς”. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Γιώργος Βιτώρος. Το “παρών” έδωσαν αρκετοί αυτοδιοικητικοί Α΄ και Β΄ βαθμού, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων καθώς και ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου με άλλους κληρικούς.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο κ. Γιώργος Βιτώρος υπογράμμισε τα εξής: «Απόψε ειλικρινά φλέγεται η ψυχή μου να αρχίσει η εκδήλωση για να δείξει όλος αυτός ο κόσμος την αγάπη του σε μια γυναίκα ταλέντο, πολύ μεγάλο ταλέντο που δεν ήταν μόνο λυράρισσα ή βιολατόρισα, Η Ασπασία Παπαδάκη υπήρξε και οργανοπαίχτης και κατασκευαστής των οργάνων και ποιήτρια και ζωγράφος, αλλά και δάσκαλος των κρητικών οργάνων». Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «η Κρήτη τής οφείλει πάρα πολλά και μπράβο στο Γηροκομείο, μπράβο στο Ράδιο Φάρος που σκεφτήκανε αυτή την εκδήλωση».
Για την Ασπασία Παπαδάκη μίλησαν με χαιρετισμό τους αρκετοί επώνυμοι, μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου Γεώργιος Κουκλάκης ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους συντελεστές της εκδήλωσης καθώς και τον παρουσιαστή της βραδιάς κ. Γεώργιο Βιτώρο, ο λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης, οι δήμαρχοι Χανίων και Αποκορώνου Τάσος Βάμβουκας και Χαράλαμπος Κουκιανάκης αντίστοιχα, ο πρώην βουλευτής Χανίων Σήφης Μιχελογιάννης, και ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την ομιλία του λαογράφου κ. Αποστολάκη για την Ασπασία Παπαδάκη, όπως μας την εξιστόρησε ο ίδιος προς το τέλος της εκδήλωσης, λέγοντας: «Στις 23 του Νοέμβρη του 1976, γύρω στο μεσημέρι περπατούσα από το “Ρολόι” του Δημοτικού Κήπου με τη Δόμνα Σαμίου και τον Σίμωνα Καρά του Συλλόγου προς διάδοση εθνικής μουσικής και συνεργάτες της ΕΡΤ που έφτασαν στα Χανιά και θέλανε να προχωρήσουν προς τα Δικαστήρια. Όταν φτάναμε στο “Ρολόι” ακούνε μια καταπληκτική μουσική κρητική με βιολί και μου λένε από που ακούγεται αφού δεν βλέπουμε κανένα γλέντι ούτε τίποτα. Ελάτε να σας λύσω την απορία τους είπα και τους πήγα στο περίπτερο που είναι στην αρχή της οδού Κοραή απέναντι από το Οικονομικό τότε γυμνάσιο που η Ασπασία διατηρούσε το περίπτερο αυτό και που η οποία έπαιζε με τόσο ενθουσιασμό και κέφι και απέναντι της τα παιδιά χόρευαν οι μαθήτριες του Οικονομικού γυμνασίου. Ήταν κάτι πολύ συγκινητικό που έκανε την παρέα μου να πάνε να την συγχαρούν και αυτή πολύ χαρούμενη ευχαρίστησε και μένα και εκείνους».
Ο ίδιος συνέχισε και μ’ ένα δεύτερο περιστατικό λέγοντας: «Στις 31 του Δεκέμβρη του 1985 το βράδυ 18.30’ ακριβώς είχα την εβδομαδιαία εκπομπή μου στην ΕΡΑ Χανίων και παρουσίαζα εκείνη την βραδιά παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα λαογραφικά της Πρωτοχρονιάς και τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Επήρα και τη συχωρεμένη τη μάνα μου 90 χρονών και τον πρώτο μου ξάδερφο τον Χρήστο Μπουλντά κι εκείνον να μου πούνε τα κάλαντα όταν εγώ τελείωνα τα έθιμα. Μου λέει λοιπόν δίχως να είμαι σίγουρος αν ήταν η Καίτη Αλέξη, ότι έπρεπε να είχα μαζί μου κι έναν οργανοπαίχτη. Πήγα αμέσως δίπλα στη δισκοθήκη που ήταν υπεύθυνος ο Μανώλης Μπαλωμενάκης και του λέω μήπως έχει μείνει κανένας οργανοπαίχτης από την προηγούμενη εκπομπή; Είναι εδώ η Ασπασία, μου λέει και πήγαμε αμέσως να τη βρούμε και της λέω. Έρχεσαι να μου συνοδέψεις δύο γερόντους στα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα του Σελίνου; Μεγάλη μου τιμή, απάντησε και μου έβγαλαν μάλιστα στη συνέχεια μια φωτογραφία στο στούντιο την οποία της παρέδωσα πριν από λίγο για ενθύμιο».
Read more: http://www.haniotika-nea.gr
ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Η μόνη γυναίκα που έπαιξε και λύρα και βιολί σε δύσκολα χρόνια για την Κρητική Μουσική Δισκογραφία και όχι μόνο...
Το στερνοπαίδι μιας τετραμελούς οικογένειας η Ασπασία Παπαδάκη, γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Πλάκα της επαρχίας Αποκορώνου Χανίων. Η οικογένεια της έχει να επιδείξει έναν πλούσιο κατάλογο με λαϊκούς μουσικούς, βιολάτορες, λυράρηδες, λαουτιέρηδες και τραγουδιστές.
Ο πατέρας της Φραγκιός Παπαδάκης, έπαιζε λαούτο και ήταν αδελφός του ξακουστού λυράρη Μιχάλη Παπαδάκη (Πλακιανού). Ο αδελφός της Παύλος σπουδαίος λαουτιέρης και τραγουδιστής ήταν βασικός της συνεργάτης από το ξεκίνημα της.
Ηχογράφησε για πρώτη φορά το 1962 σε ηλικία 30 ετών έναν δίσκο 45"που περιείχε το Συρτό με τίτλο "Παράξενο Πουλί". Με τον αδερφό της Παύλο, που την συνοδεύει πάντα με το λαούτο του, έχουν κάνει πολυάριθμες εμφανίσεις σε γάμους, πανηγύρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
(Mε τον αδερφό της Παύλο το 1977 από το αρχείο της Δόμνας Σαμίου)
ΠΗΓΗ:http://kritikiparadosi.gr/