Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 43316

Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΟΛΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

$
0
0

Της Κατερίνας Μυλωνά

Ένας θησαυρός ευρημάτων από την περίοδο της Αραβοκρατίας έχει αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο κέντρο της πόλης!
Στις οδούς 25ης Αυγούστου και Βύρωνος ήρθαν στο φως πηγάδια, κρήνες, νομίσματα, ογκόλιθοι, δεξαμενές και μια σειρά άλλων ευρημάτων που ανέτρεψαν τα σχέδια των ιδιοκτητών των οικοπέδων για αξιοποίησή τους….

«Έχουμε βρει πολλά και έχουμε να ανακαλύψουμε πολύ περισσότερα… κάθε οικόπεδο που ανοίγουμε μέσα στον παλιό ιστό της πόλης μας βγάζει πάρα πολύ σημαντικά αρχαία», είπε στην «Π» η αρχαιολόγος της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Λιάνα Σταρίδα.
Πολύ σημαντικά είναι τα ευρήματα από το οικόπεδο που βρίσκεται στις οδούς Βύρωνος και Θαλήτα, απέναντι από τον πύργο Candia.
«Έχουμε ευρήματα διαφόρων οικοδομικών φάσεων, ιστορικών περιόδων, τα σημαντικότερα, κατά πάσα πιθανότητα, ανήκουν στην περίοδο της Αραβοκρατίας, όπως προκύπτει από τα ευρήματα, που είναι νομίσματα, κεραμικά και κάποια αρχιτεκτονικά μέλη», εξηγεί η κ. Σταρίδα.
Όλο το μεγάλο κτήριο με τα κατώφλια, δίπλα στους πεσσούς, παραστάδες, γούρνες, τους ογκόλιθους ανήκουν στο αραβικό κτήριο, όπως προκύπτει από τα ανασκαφικά ευρήματα.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως πρόκειται για δημόσιο κτήριο, λόγω των διαστάσεών του και της επιμελημένης δόμησης, όμως δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τη χρήση του.
Ωστόσο, πιστεύουν ότι έχει σχέση με το νερό καθώς στο οικόπεδο δεσπόζει το πηγάδι, το οποίο έχει και νερό που τρέχει, ενώ υπάρχουν παντού αγωγοί, δεξαμενές και άλλα στοιχεία που συγκλίνουν σε αυτό.
«Δεν ξέρω αν τελειώνοντας την έρευνα θα έχουμε βγάλει συμπέρασμα γιατί λίγο-πολύ η αραβική αρχιτεκτονική εδώ ειδικά στο Χάνδακα ήταν τελείως άγνωστη.
Κάθε στοιχείο, λοιπόν, αραβοκρατίας που βγάζουμε μας είναι καινούργιο και αντικείμενο μελέτης, φυσικά. Οπότε αυτά τα στοιχεία που έχουν βρεθεί εδώ είναι ένα γερό αντικείμενο μελέτης, ανεξαρτήτως τι θα γίνει στην πορεία», τονίζει η κ. Σταρίδα.
Σε παρακείμενο οικόπεδο έχει βρεθεί μια ολόκληρη αραβική φάση με την ίδια δόμηση στους τοίχους, με μια καταπληκτική κρήνη, πηγάδι και πλακόστρωτα. «Γενικά, σε όλο το κέντρο το παλιό της πόλης, από την Δαιδάλου, τη Χάνδακος ως τη θάλασσα, όπου και να σκάψουμε καταλήγουμε τελικά σε αραβικά», εξηγεί.
Οι εργασίες στο συγκεκριμένο οικόπεδο ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο και οι αρχαιολόγοι πρέπει να καλύψουν όλη την έκταση για να διαπιστώσουν τα βάθη και την πυκνότητα των ευρημάτων.
Το επόμενο βήμα είναι να γίνει φωτογράφιση, αποτύπωση, ανασκαφική έκθεση και στη συνέχεια αναλαμβάνουν τα αρμόδια συμβούλια και το υπουργείο Πολιτισμού.
Σημαντικά είναι, επίσης, τα ευρήματα από το οικόπεδο που βρίσκεται στο τέλος της 25ης Αυγούστου, δίπλα στην ταβέρνα «Τα ψάρια».
Κατά τη διάρκεια σωστικής μελέτης, βρέθηκε μια επιμήκης θολωτή κατασκευή, η χρήση της οποίας παραμένει άγνωστη. Αρχικά, οι αρχαιολόγοι θεώρησαν ότι ήταν επυλίδα επειδή σχετίζεται με την πύλη των Νεωρίων, μπορεί, όμως, να ήταν απλώς ένας αποθηκευτικός χώρος.
Το συγκεκριμένο σημείο, μέχρι τη δεκαετία του ‘60 λειτουργούσε ως καφενείο ήταν ο τεκές του Γώγου και δεν ήξερε κανείς ότι βρισκόταν εκεί μια θολωτή κατασκευή ενετική.
Βρέθηκε, ακόμα, ένας φωταγωγός, μια δεξαμενή σε καλή κατάσταση, ένα φρεάτιο, ένα πηγάδι, το οποίο από τα όστρακα και στοιχεία που υπάρχουν, χρονολογείται στη Βυζαντινή περίοδο, το 10ο αιώνα.


Πηγή:Πατρίς

http://sofoscrete.blogspot.gr/

Viewing all articles
Browse latest Browse all 43316

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>