Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 43316

Η ΣΟΥΜΑΔΑ ΤΟ ΠΟΤΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ Η ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

$
0
0


Δροσιστική και αρωματική, η σουμάδα είναι το χαρακτηριστικό ποτό του γάμου και των εορτών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από την Κρήτη έως τη Χίο και τη Νίσυρο, τη Σίφνο, την Άνδρο, τη Λευκάδα. Το χειμώνα την πίνουμε ζεστή με λίγη κανέλα, ενώ το καλοκαίρι δροσερή με παγάκια, απολαμβάνοντας το μοναδικό άρωμα του αμύγδαλου. Στη Χίο φτιάχνεται από πικραμύγδαλα, στα Επτάνησα τη σερβίρουν με παξιμαδάκι κόλιαντρου και σε πολλά μοναστήρια η σουμάδα είναι το συμβολικό κέρασμα που προσφέρεται στους επισκέπτες. Με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, την εποχή του μεσοπολέμου ήταν το αναψυκτικό των κυριών, ευγενικό και φινετσάτο, ενώ και σήμερα πολλά ξενοδοχεία την επιλέγουν ως ποτό καλωσορίσματος για τους καλεσμένους τους



Επιστροφή στην παράδοση
Ο κ. Αντώνης Γιαλελάκης, μετά τις σπουδές στην Πάντειο, αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του, τη Νεάπολη Λασιθίου, και να ασχοληθεί με τον τοπικό πλούτο: τα αμύγδαλα. Εκεί, πριν από μερικά χρόνια άνοιξε ένα μικρό εργαστήρι, όπου φτιάχνει παραδοσιακή σουμάδα και αμυγδαλωτά, δίνοντας ξανά ζωή στα τοπικά προϊόντα. «Στη ζωή μπορείς να ξεκινήσεις από τα πιο ταπεινά πράγματα, με μικρά βήματα, και για μένα έπαιξε σημαντικό ρόλο ο συμβολισμός της σουμάδας, ήθελα να διατηρήσω την παράδοση με αυτό τον τρόπο», μας είπε. «Πιστεύω ότι έχουμε ευθύνη για όλα. Το αμύγδαλο είναι σύμβολο γονιμότητας και συνδέεται με το γάμο και τις χαρές, εξαιτίας του λευκού του χρώματος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κουφέτα, που συνοδεύουν απαραίτητα κάθε γάμο, είναι κι αυτά φτιαγμένα από αμύγδαλα. Η σουμάδα, που φτιάχνεται από αμυγδαλόγαλα, δεν περιέχει συντηρητικά, γι'αυτό διατηρείται στο ψυγείο και έχει τις ιδιότητες του γάλακτος, περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορούν να την πιουν ακόμα και όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Όταν θέλουμε να τη σερβίρουμε, αραιώνουμε σε ένα μεγάλο ποτήρι 1-2 δάχτυλα σιρόπι με νερό και αν μας φανεί υπερβολικά γλυκιά, μπορούμε να στάξουμε δύο σταγόνες χυμό λεμονιού».

  • Η συνταγή που μας δίνει ο κ. Γιαλελάκης είναι παλιά, οι ρίζες της φτάνουν στα τέλη του 19ου αιώνα, στον πρώτο καφετζή του καφενείου «Κέντρον». Πέρασε από στόμα σε στόμα και ο γέρος καφετζής κ. Ευάγγελος Σκοντινάκης με μεγάλη χαρά και προθυμία τη μοιράστηκε μαζί του ώστε: «Να μη χαθούνε τα παλαιηνά! Να τήνε λες σε όλο τον κόσμο, η σουμάδα είναι ξεχασμένη, προσπάθησε να τήνε ανεπιάσεις πάλι», όπως του είπε. Μέχρι τότε όλοι οι άλλοι είχαν αρνηθεί να του δώσουν τη συνταγή, την κράταγαν επτασφράγιστο μυστικό! Αν θέλετε να δείτε ακριβώς πώς φτιάχνεται η σουμάδα, μπορείτε να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο στο YouTube, πληκτρολογώντας στην αναζήτηση: «gialelakis soumada».
Σουμάδα παραδοσιακή και θα σου μείνει αξέχαστη!
Ο κ. Γιαλελάκης μετέτρεψε τις μονάδες μέτρησης των υλικών σε γραμμάρια, ώστε να είναι πιο εύκολο να εκτελεστεί από τους σημερινούς επίδοξους μάγειρες! «Η αναλογία», μας είπε, «είναι ένα - επτά - δέκα, ένα μέρος αμύγδαλα, επτά ζάχαρη και 10 λίτρα νερό».
Υλικά
  • 640 γραμμάρια αμύγδαλα
  • 5 πικραμύγδαλα
  • 4,5 κιλά ζάχαρη
  • 5 λίτρα νερό
  • λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Ζεματίζουμε τα αμύγδαλα για να τα λευκάνουμε και όσο είναι ακόμη ζεστά τα ξεφλουδίζουμε. Τα χτυπάμε στο γουδί μέχρι να γίνουν πολτός ή για ευκολία στο μπλέντερ με την προσθήκη λίγου νερού. Βάζουμε τον πολτό σε ένα τουλπάνι, προσθέτουμε το νερό και σουρώνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα στύβοντας καλά. Βάζουμε στη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς με υπομονή. Χρειάζεται προσοχή στο βράσιμο, γιατί φουσκώνει σαν το γάλα! Όταν γίνει σαν σιρόπι, το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε στο μείγμα το ανθόνερο. Σύμφωνα με τον μπαρμπα-Βαγγέλη, το πόσο ανθόνερο και πικραμύγδαλο θα προσθέσουμε είναι «κατά το γούστο μας».

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.womenonly.gr/

Viewing all articles
Browse latest Browse all 43316

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>