Τι λέμε ανακύκλωση;
Ανακύκλωση είναι η δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιούμε αντικείμενα που ενώ μοιάζουν με άχρηστα και θα κατέληγαν στα σκουπίδια διατηρούν σημαντικό μέρος της αξίας τους. Ανακύκλωση, λοιπόν. Μια μαγική λεξούλα που κρύβει πλούτο μέσα της.
Ποια αντικείμενα ανακυκλώνουμε;
ΧΑΡΤΙ - ΓΥΑΛΙ - ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ.
Γιατί ανακυκλώνουμε;
Γιατί τα καλά της ανακύκλωσης είναι πολλά. Να μερικά από τα καλά της. Είναι χρήσιμα υλικά. Δεν χάνουν την αξία τους. Πουλώντας τα κερδίζουμε χρήματα. Ξαναλυώνονται για να φτιαχτούν πάλι χαρτί, γυαλί, μέταλλο. Εξοικονομούμε επομένως πρώτες ύλες, ενέργεια, προστατεύουμε το περιβάλλον, δημιουργούμε νέες θέσεις δουλειάς στις βιομηχανίες. Βοηθάμε την οικονομία της πατρίδας μας.
Ποια είναι τα στάδια ανακύκλωσης του χαρτιού;
α) Πακέτα χαρτιού για ανακύκλωση. β) Ο χώρος στον οποίο ξεχωρίζεται το χαρτί. 3) Η μονάδα διαλογής χαρτιού. 4) Η μηχανική διαλογή.
Ποια είναι τα στάδια ανακύκλωσης του γυαλιού;
1) Σπασμένα γυαλιά. 2) Εργοστάσια παραγωγής γυαλιού.
Ποια είναι τα στάδια ανακύκλωσης του αλουμινίου;
1) Κέντρο ανακύκλωσης αλουμινένιων κουτιών. 2) Χυτήριο. Τα αλουμινένια κουτιά λυώνονται. 3) Το μέταλλο μπαίνει στη διαδικάσία της έλασης. 4) Καινούρια κουτιά. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε.
Τι έχουν πετύχει σχολεία που κάνουν ανακύκλωση;
Σχολεία με την πώληση ανακυκλωμένων υλικών συγκέντρωσαν χρήματα. Με αυτά αγόρασαν κομπιούτερ, φωτοτυπικά, μηχανήματα, δημιούργησαν δανειστική βιβλιοθήκη, πήγαν εκδρομή. Διοργάνωσαν διαγωνισμούς με βραβεία που αγοράστηκαν από τα χρήματα που συγκέντρωσαν από την πώληση ανακυκλωμένων υλικών.
Τι είναι οι πρώτες ύλες;
Το χαρτί, το γυαλί, το μέταλλο δεν φτάνουν στα χέρια μας σαν χαρτί, σαν γυαλί, σαν μέταλλο. Βγαίνουν από κάποια άλλα υλικά που τα λέμε πρώτες ύλες. Οι ύλες από τις οποίες δημιουργείτε το χαρτί, το γυαλί και το μέταλλο είναι α) για το χαρτί το ξύλο. β) Το γυαλί βγαίνει από την άσβεστο, την άμμο και την σόδα. γ) Το μέταλλο βγαίνει μέσα από τα σπλάχνα της γης που το λέμε ορυκτό. Κάνοντας, λοιπόν ανακύκλωση εξοικονομούμε τις πρώτεε ύλες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ μπορούμε να πούμε ότι με την ανακύκλωση προστατεύουμε τον πλανήτη γη. α) Λιγότερες χωματερές. β) Λιγότερα σκουπίδια. γ) Λιγότερες μεταφορές, λιγότερο νέφος! δ) Λιγότερη ρύπανση από τις βιομηχανίες. ε) Λιγότερα μεταλλεία "πληγές"της φύσης.
Ποια υλικά ΔΕΝ μαζεύουμε;
Για το χαρτί: ΔΕΝ μαζεύουμε χάρτινες συσκευασίες από γάλα ή αναψυκτικά. Συσκευασίες σοκολάτας, τσιγάρων. Γιατί περιέχουν και άλλα υλικά.
Για το γυαλί: ΔΕΝ συγκεντρώνουμε τα μπουκάλια με τα καπάκια ή τα πώματα.
Για το αλουμίνιο: ΔΕΝ μαζεύουμε κουτιά από κονσέρβες φαγητού από γάλα, από καφέ, γιατί δεν είναι από αλουμίνιο.
Ποια υλικά μαζεύουμε;
Για το χαρτί: Μαζεύουμε τις εφημερίδες, τα παλαιά τετράδια, αφού βγάλουμε πρώτα το εξώφυλλο, τα παλαιά βιβλία, τα περιοδικά, τα χαρτόνια.
Για το γυαλί: Μαζεύουμε όλα τα μπουκάλια.
Για το αλουμίνιο: Μαζεύουμε τα αλουμινένια κουτιά των αναψυκτικών και μόνο αυτών που έχουν το σήμα της ανακύκλωσης. Επίσης, τα αλουμινένια κουτιά είναι πιο ελαφριά, δεν κολλάει μαγνήτης πάνω τους. Στα σιδερένια κολλάει.
Ας γίνει τρόπος ζωής η ανακύκλωση, γιατί το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας!!
Τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα εμείς;
Μειώστε τα απορρί΅΅ατα προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.
Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.
Αποφεύγετε τις συσκευασίες ΅ιας χρήσης. Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
Επαναχρησιμοποιείστε υλικά αντί να τα πετάτε στα σκουπίδια. Μήπως τα παλιά προϊόντα ή συσκευές σας μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον άλλο συμπολίτη σας;
Προσέχετε τις συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζετε. Οι γυάλινες συσκευασίες είναι κατά τεκμήριο φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις πλαστικές και τις αλουμινένιες συσκευασίες.
Χρειάζεστε πάντα πλαστικές σακούλες; Προτιμήστε ΅ία πάνινη τσάντα ή ΅ία χάρτινη σακούλα.
Ανακυκλώστε! Πιέστε το Δήμο σας να ξεκινήσει προγρά΅΅ατα ανακύκλωσης αν δεν το κάνει ήδη. Η νέα νομοθεσία επιβάλλει την ανακύκλωση όλων των απορριμμάτων (όχι μόνο των συσκευασίων, αλλά και των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, των οχημάτων, των ορυκτελαίων, των μπαταριών, των οικοδομικών αποβλήτων, κ.λπ).
Χρησιμοποιήστε επαναχρησι΅οποιού΅ενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας αντί να τις καλύπτετε ΅ε αλουμινόχαρτο.
Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου σας. Δώστε το στο συνεργείο και ΅η το ρίχνετε στην αποχέτευση.