Η Φάμπρικα βρίσκεται καλά κρυμμένη μέσα στα σοκάκια της Μυρσίνης και αγκαλιασμένη στις τρεις πλευρές της από σπίτια. Για αυτό ρωτώντας πας όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στο χωριό.
Γειτονεύει με ανθρώπους καλούς και ευγενικούς, με γενναιοδωρία και απλοχεριά σε ότι χρειαστεί και με μεγάλη υπομονή και αντοχή στην ένταση της μουσικής σε πάρτυ, συναυλίες και πρόβες μουσικές, στις φωνές των ηθοποιών σε παραστάσεις και πρόβες θεατρικές, στο πινγκ πονγκ του πινγκ πονγκ, τους πανηγυρισμούς των νικητών και τις κραυγές των χαμένων σε όλα τα παιχνίδια, και σε ποικίλα άλλα πολλά...
Η Φάμπρικα αποτελεί ενιαίο χώρο με εμβαδόν ~65τ.μ., ανισοϋψείς τοίχους 2.50-4.00μ., μονόρριχτη στέγη που ανοιγοκλείνει με στυλ, μια κεντρική και μία βοηθητική είσοδο. Χωρίζεται σε δύο επίπεδα με εναλλασσόμενη ανάλογα των περιστάσεων εσωτερική διάταξη (σκηνή-πλατεία ή κερκίδα/ δράση-θεατές/ πίστα-μπαρ/ παιχνιδότοπος-καθιστικό).
Είναι εξοπλισμένη με βιντεοπροβολέα και πάνινο πανί προβολής, ελαφρώς απαρχαιωμένα ηχεία και ανάλογη κονσόλα, κασετόφωνο που τα παίζει όλα εκτός από κασέτες, μπαλαντέζες, μηχανή καπνού για σήματα, πάγκους πολλαπλών χρήσεων, καρέκλες, τραπέζια και εξοπλισμό μπαρ.
Ακόμα έχει προικιστεί από διάφορους χορηγούς με τραπέζι πινγκ-πονγκ, επαγγελματικό στόχο, επιτραπέζια παιχνίδια, ψυγείο, θερμαντικά σώματα, πάγκο μπαρ, τραπεζάκια κ.α.
Η Φάμπρικα επεκτείνεται κατά τη διάρκεια ορισμένων εκδηλώσεων στον ανισόπεδο εξωτερικό χώρο μέχρι και το γειτονικό αμφιθεατρικό ρέμα.
Διαθέτει προσωρινά μικρή αποθήκη στο ρέμα που η χρήση της έχει παραχωρηθεί στον Προοδευτικό Σύλλογο Μυρσίνης από τους ιδιοκτήτες Θαλασσινό Εμμανουήλ, Κουκουράκη Καλλιόπη και Κουκουράκη Μαλαματένια στη μνήμη των Δέσποινας Θαλασσινού και Ιωάννη Κουκουράκη.
Τέλος, απέχει ελάχιστα από την κοινοτική τουαλέτα που κατασκευάζεται (Άνοιξη 2013) από το Δήμο Σητείας μετά από πρωτοβουλία του Προοδευτικού Συλλόγου Μυρσίνης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μυρσίνης, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στη διάρκεια εκδηλώσεων.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ
Μετά την πολύχρονη προσπάθεια να αποκτήσουμε μόνιμη ιδιόκτητη στέγη, επιτέλους το 2007 αγοράσαμε μια παλιά Φάμπρικα, που βγάζανε το λάδι πριν από πολλά χρόνια και θα μας βγάζει το λάδι μέχρι να την φτιάξουμε όπως τη θέλουμε, για να μπορούμε στη Μυρσίνη χειμώνα - καλοκαίρι, με βροχές (λέμε τώρα) και με καύσωνες να κάνουμε αμπελοφιλοσοφικά ξενύχτια, σεμινάρια, προβολές, καφρίλες, φιλοξενίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικο-χορευτικές κουλουμούντρες, τσάμικα και άλλα κόλπα για party σας και party μας.
Καταρχήν ξεμπαζώσαμε το γειτονικό στη Φάμπρικα ρέμα και το μετατρέψαμε σε περιστασιακό αμφιθέατρο που εγκαινιάστηκε το διήμερο Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Αυγούστου 2007 με παράσταση Καραγκιόζη και κινηματογραφικές προβολές. Ταυτόχρονα ξεμπαζώσαμε και τη Φάμπρικα από τόνους κοπριάς και σκουπιδιών. Ο επίσημος αγιασμός της Φάμπρικας έγινε το Σάββατο 11 Αυγούστου 2007 με οινοπνεύματα και μουσικές.
Πρώτος στόχος: Εκδήλωση σε ιδιόκτητο χώρο: Επετεύχθη!
Τον Ιούνιο του 2008 όλα τα καλά παλικάρια του Συλλόγου μαζευτήκανε και σαν τις παλιές καλές μέρες ρίξανε παρέα μια χαμοταράτσα, να χορεύγει ο κόσμος όπως του καπνίζει. Και να πάλι τον Αύγουστο χοροί, μουσικές, οινοπνεύματα και ψησταριές. Και να οι πρώτες προβολές μέσα στη Φάμπρικα: κινηματογράφος τη μια, ντοκιμαντέρ την άλλη, πάντα με άφθονο ποπ-κορν.
Πήρανε πια τα μυαλά μας αέρα έτσι ξέσκεποι που ήμασταν και βάλαμε στόχο να κάνουμε τη Φάμπρικα θέατρο σα να 'ταν κτίριο στο Γκάζι. Κάναμε κάτι γκρεμίσματα, κάτι σοβαντίσματα, κάτι από δω κάτι από κει και τον Αύγουστο του 2009 -σκηνή-πλατεία-φώτα-ήχος- κάναμε τέσσερις παραστάσεις σερί με όσο κοινό χωρούσε και δε χωρούσε (κυρίως δε χωρούσε).
Το 2010 εκτός από το πάρτυ που είχε ήδη γίνει παράδοση, το κλειδί της Φάμπρικας πέρασε σε διάφορα χέρια: εκδήλωση-πάρτυ από τους μικρούς Μυρσινιώτες και για τους μικρούς σε ηλικία φίλους, καθημερινό καταφύγιο-καφενείο για τους νεαρούς των νέων του χωριού, ανεπίσημα και άτυπα μαθήματα κρητικών χορών στους περαστικούς…
Δεύτερος στόχος: Ποικιλία χρήσεων και εξωστρεφείς δράσεις σε ιδιόκτητο χώρο: Επετεύχθη!
Στο μεταξύ στις γενικές συνελεύσεις και στα διοικητικά συμβούλια έδιναν και έπαιρναν τα σχέδια, τα σκαριφήματα, οι κατόψεις, οι ανόψεις, οι προσόψεις και οι απόψεις με κύριο στόχο τη στέγαση της στέγης μας και με κύριο πρόβλημα το κοστολόγιο του κόστους. Μέσα στο καταχείμωνο στις αρχές του 2011 έγινε υποστολή στα ένδοξα κεραμίδια Μασσαλίας, έπεσε το τείχος του Βερολίνου (η μεσοτοιχία δηλαδή της Φάμπρικας) και έγινε προσωρινά ο ουρανός ταβάνι.
Το καλοκαίρι του 2011 με τη χωρητικότητα της Φάμπρικας να έχει φτάσει στους 70-80 θεατές ανέβηκε η θεατρική παράσταση "Προφιτερόλ". Η επιτυχία της επέτρεψε στις αρχές του 2012 να γίνει πραγματικότητα η στέγαση σε στυλ εναλλασσόμενο αναλόγως καιρού και διάθεσης. Λίγο αργότερα, στις 25 Φεβρουαρίου, η Φάμπρικα μασκαρεύτηκε σε πειρατικό πλοίο και έκανε το παρθενικό του χειμωνιάτικο ταξίδι.
Τρίτος στόχος: Χειμωνική εκδήλωση σε ιδιόκτητο χώρο: Επετεύχθη!
Κάπως έτσι άρχισε η Φάμπρικα να ανεβάζει τις μετοχές της στο περίγυρο και να λογίζεται στους χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν κι άλλες συλλογικότητες, ομάδες, εκδηλώσεις κ.α. Πρώτος μέτοχος έγινε την Πρωταπριλιά του 2012 το Γυμνάσιο Τουρλωτής με μια ζεστή θεατρική παράσταση.
Τέταρτος στόχος: Φιλοξενούμενη εκδήλωση σε ιδιόκτητο χώρο: Επετεύχθη!
Και η Φάμπρικα συνεχίζει να εξελίσσεται…
http://prosym.gr/SB_L_2_fabrica.htm