Μεγάλη Δευτέρα (Κυριακή Βαΐων βράδυ)
Τη Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:
α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ια-κώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.
β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χρισ-τός (Ματθ. 21, 18-22). Συμβολίζει τη ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρπη από καλά έργα όσο και κάθε άνθρωπο που στερείται πνευματικών καρπών, αρετών.
Ας σκεφτούμε: Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν αλλά δεν χάνουν την πίστη τους στο Θεό;
Βλέπετε γύρω σας συμπεριφορές που δεν φέρνουν θετικά αποτελέσματα στις ζωές των ανθρώπων;
Μεγάλη Τρίτη (βράδυ Μ. Δευτέρας)
Το σχετικό ευαγγέλιο αναφέρει τη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά της υποκρισίας των Γραμματέων και των Φαρισαίων. Ακούγονται οι δύο παραβολές της ημέρας που συνδέονται με την προετοιμασία για την τελική κρίση και φωτίζουν τη σχέση των ανθρώπων με τον Θεό:
α) Των δέκα παρθένων: «Πέντε εξ αυτών ήσαν φρόνιμοι» και είχαν πάρει μαζί με τα λυχνάρια τους και αρκετό λάδι, «πέντε ήσαν μωραί», τα λυχνάρια τους έσβησαν και δεν έγιναν δεκτές στο γαμήλιο δείπνο.
β) Των ταλάντων: μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να καλλιεργούμε και να αυξάνουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.
Ας σκεφτούμε:
Με ποιους τρόπους ετοιμαζόμαστε να δεχτούμε τον Χριστό;Γνωρίζουμε τα χαρίσματα με τα οποία μας προίκισε ο Θεός;
Μεγάλη Τετάρτη (βράδυ Μ. Τρίτης)
Είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47) που μετανιω-μένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο, και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγά-λη αγάπη και πίστη στον Κύριο, ενώ ψάλλεται ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας. Το τροπάριο της Κασσιανής.
Το απόγευμα της Μ. Τετάρτης τελείται στις εκκλησίες μας το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου. Δια-βάζονται Επτά ευαγγέλια και Επτά ευχές και ο ιερέας «σταυρώνει» τους πιστούς με το αγιασμένο λάδι στο μέτωπο, στο πιγούνι, στα μάγουλα και τις παλάμες.
Ας σκεφτούμε: Προσφέρουμε το πολύτιμο δώρο της μετάνοιας στον Κύριό μας;
Μεγάλη Πέμπτη (βράδυ Μ. Τετάρτης)
Ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή το δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 17-30α), του Μάρκου (14, 12-26) και του Λουκά (22, 7-23), όπου ο Κύριος μας παρέδωσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Ο Ιερός Νιπτήρας, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (23, 6-12), του Λουκά (22, 24-28) και του Ιωάννη (13, 1-20), δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα για τον τρόπο που πρέπει να διακονούμε ο ένας τον άλλον.
Η Υπερφυής Προσευχή, δηλαδή η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψή του, όπως περιγ-ράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (17, 1-26), όπου φανε-ρώθηκε πλήρως και η τέλεια ανθρώπινη φύση Του, μέσα από τα συναισθήματα που βί-ωσε τις ώρες της αγωνίας αλλά και την αποδοχή του Θείου θελήματος.
Η προδοσία του Ιούδα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Ιησού, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 47-56), του Μάρκου (14, 43-50), του Λουκά (22, 47-53) και του Ιωάννη (18, 1-11).
Ας σκεφτούμε:
Εμείς συμμετέχουμε στο δείπνο στο οποίο μας καλεί ο Κύριος Ιησούς Χριστός;
Πόσο πρόθυμοι είμαστε να φροντίζουμε με απλότητα ο ένας τον άλλον;
Είναι η προσευχή ένα ενεργό μέρος της ψυχής μας;
Μεγάλη Παρασκευή (βράδυ Μ. Πέμπτης)
Τελείται η «Ακολουθία των Παθών» όπου θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Δηλαδή:
τα πτυσίματα,
τα μαστιγώματα,
τις κοροϊδίες,
τους εξευτελισμούς, τα κτυπήματα, το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως
την Σταύρωση και τον Θάνατο του Χριστού μας.
Μεγάλη Παρασκευή (πρωί)
Θυμόμαστε το γεγονός της Ταφής του Κυρίου και
την Κάθοδό Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς.
Τελούνται η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης, δηλ. η Ταφή του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και τον Νικόδημο τον Φαρισαίο, μέλος του Μεγάλου Συμβουλίου και κρυφό μαθητή του Κυρίου.
Μεγάλη Παρασκευή (βράδυ)
Ψάλλονται τα Εγκώμια του επιτάφιου θρήνου και γίνεται η περιφορά του Επιταφίου
Ας σκεφτούμε: Θυσία και αγάπη μπορούν να συνυπάρχουν χωρίς τον Χριστό;
Μεγάλο Σάββατο (πρωί)
Η 1η Ανάσταση, δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λύτρωσης όλης της κτίσης από την φθορά και τον θάνατο!
Μεγάλο Σάββατο (12μμ βράδυ, Κυριακή)
Η ζωηφόρος Ανάσταση του Κυρίου μας, ήττα του θανάτου και της φθοράς και αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από τον Πανάγιο Τάφο.
Κυριακή του Πάσχα (11.00 το πρωί ή το απόγευμα)
Τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο και διατρανώνεται παγκοσμίως η νίκη του θανάτου και η εποχή της Καινούριας Διαθήκης, της χαράς και της Αναστάσιμης ελπίδας.
Ας σκεφτούμε για το νόημα των ημερών αυτών, των Παθών και της Ανάστασης του Xριστού:
Λυπούμαστε για τις δικές μας αμαρτίες και αφού μετανιώνουμε ειλικρινά μπορούμε τη σωτηρία που έφερε ο Χριστός, μέσα από την θυσιαστική Του αγάπη, να την κάνουμε και προσωπική σωτηρία!