Ο Ιερός Ναός Παναγίας Κεραγραμμένης βρίσκεται στη ρίζα βράχου σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων στο ομώνυμο μετόχι, βορειοδυτικά του οικισμού του Σταυρού (Καπίστρι) και νοτιοανατολικά της Μονής Βρυωμένης. Δυτικά του Ναού υπάρχει μικρή πηγή μέσα σε συστάδα βράχων και κάτω από την πηγή σε μικρές πεζούλες υπάρχουν αμπέλια και κήποι. Η θέα προς τον κάμπο της Ιεράπετρας και το Λιβυκό πέλαγος είναι εντυπωσιακή.
Πρόκειται για ναό αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Το προσωνύμιο του ναού οφείλεται στο γεγονός ότι είναι κατάγραφος με εντυπωσιακό τοιχογραφικό διάκοσμο. Είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός διαστάσεων 9,00 Χ 5,00 μ. με δύο εγκάρσια ενισχυτικά τόξα (σφενδόνια). Οι τοιχογραφίες σώζονται σε μεγάλη έκταση αλλά σε καθόλου καλή κατάσταση. Το εικονογραφικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν εκτενή χριστολογικό κύκλο είκοσι παραστάσεων στις ανώτερες ζώνες της καμάρας. Χαμηλότερα και πάνω από την ζώνη των ολόσωμων αγίων αναπτύσσεται ένας σχετικά εκτενής θεομητορικός κύκλος, προφανώς λόγω της αφιέρωσης του ναού στην Παναγία. Στον δυτικό τοίχο κυριαρχεί η παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας .
Η ποιότητα του διακόσμου είναι υψηλή σύμφωνα με τα δεδομένα που επικρατούν στην μνημειακή ζωγραφική της Κρήτης στις αρχές του 15ου αι.
Το θύρωμά του είναι λιθόγλυπτο και η διακόσμηση του συμπληρώνεται από «ρόδια» (διακοσμητικά πινάκια)
Πενήντα μέτρα πάνω από το Ναό σε σπηλαιώδες κοίλωμα λέγεται ότι βρέθηκε εικόνισμα της Παναγίας από βοσκό και στη θέση αυτή χτίστηκε μικρό Ναΐδριο. Σήμερα σώζονται στο σημείο αυτό σημάδια ασβεστοκονιάματος πάνω στον βράχο και τετράγωνη εγκοπή.
http://www.imis.gr/