Αιφνιδιαστική και μη αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η στάση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου να βρεθεί ενάντια στην παραχώρηση των Ενετικών Τειχών στο δήμο, ζητώντας την απομάκρυνση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων από τα Τείχη και το γκρέμισμα δεκάδων κτηρίων και την υποβάθμιση ... της Βίγλας στο ύψος της Λεωφόρου Δημοκρατίας!
ΖΗΤΩΝΤΑΣ
Την απομάκρυνση όλων των Αθλητικών Εγκαταστάσεων από τα Τείχη ( ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις Μαρτινέγκο- Εργοτέλη,και τα γήπεδα μπάσκετ Ηρακλείου στη Δουκός Μποφόρ και ΟΦΗ στην Εφόδου). Ο Δήμος είχε προτείνει να περιοριστούν οι εγκαταστάσεις, κυρίως εκεί που έχουν γίνει κάποιες υπερβάσεις από τα σωματεία, αλλά να μην απομακρυνθούν, αφού είναι ταυτισμένες με τη λειτουργία της πόλης. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, όμως προς γενική έκπληξη ζητά να φύγουν όλα!
Την απομάκρυνση πάνω από 40 κτσμάτων, καταστημάτων και κατασκευών και ο χώρος να υποβαθμιστεί και να καταπέσει στο ύψος της Λεωφόρου Δημοκρατίας. Αυτό προφανώς- σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο πολεοδομίας Ηρακλείου κ. Αναστασάκη δεν μπορεί να γίνει, διότι ούτε τα χρήματα υπάρχουν αλλά ούτε μπορούν έτσι ΄να φύγουν δεκάδες οικήματα.
Την κατάργηση της πεζογέφυρας του Αγίου Ανδρέα που συνέδεε μέρος των τειχών με τη Θάλασσα, κι αυτό χωρίς να αιτιολογείται επαρκώς και τέλος ανακαλούνται όλες οι άδειες για τα γήπεδα του Τένις του Ο.Α.Α.Η που αποτελούν εστίες άθλησης για εκατοντάδες συμπολίτες μας.
Την ίδια ώρα η εισήγηση διατηρεί τα δύο μεγάλα Πάρκιγκ στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην Καινούργια Πόρτα ενώ καταργεί άλλα μικρότερα, όπως στο Κομμένο Μπεντένι και την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, δημιουργώντας και πάλι προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Η Λότζια που θεωρεί ως πολεμική πράξη την στάση των Αρχαιολόγων εκτιμά πως δεν μπορεί με τη "μουσειοποίηση"του οχυρωματικού περιβόλου να προστατευθούν τα τείχη, αλλά αντίθετα αν γίνει έτσι που τα θέλουν θα συμβάλουν στη δημιουργία εχθρικού κλίματος από την κοινωνία ακυρώνοντας την πολύ μεγάλη παρέμβαση του δήμου.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΙΓΛΑΣ
Τα σπίτια ολοένα και εγκαταλείπονται, ακόμα και από τους οικονομικούς μετανάστες που έμεναν κάποτε (τα όρια της ανθρώπινης ανέχειας δεν έχουν εθνικότητα). Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί είναι στο έλεος του «κολλήματος» ανάμεσα στο Υπ.Πολιτισμού και το δήμο Ηρακλείου, όντας κτίσματα τα οποία εφάπτονται στο τείχος και δεν μπορούν να αναπαλαιωθούν, να συντηρηθούν ή να ανοικοδομηθούν με ιδιωτικές ή δημόσιες πρωτοβουλίες
Η Γειτονιά της βίγλας έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα λόγω της λαικής της αρχιτεκτονικής της.
ενώ οι άνθρωποι που ακόμα κατοικούν στην περιοχή της βίγλας κουβαλούν την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου.
Τα εγκαταλελειμένα αυξάνονται άλλωστε με γοργούς ρυθμούς χρόνο με το χρόνο... Αυξάνονται όμως και οι αρουραίοι που θα ξεχειμωνιάσουν μαζί μας και φέτος, τρώγωντας καλά από τις σακούλες σκουπιδιών που ξεχύνονται στο πέρασμα των αυτοκινήτων (αφού ως γνωστόν δεν υπάρχουν κάδοι, αφού δε χωράνε να περάσουν τα μεγάλα φορτηγά συλλογής απορριμάτων). Τουλάχιστον έχουμε γραμμές για καλωδιακή τηλεόραση και διαδίκτυο – δεν έχω παράπονο.
Ερειπωμένα σπίτια που κουβαλούν την ιστορία του Ηράκλειου του χθές.
Σήμερα το ανατολικό μέτωπο του προμαχώνα, βρίσκεται κάτω από τις επιχωματώσεις με τις οποίες σχηματίστηκε το επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκε η λεωφόρος Δημοκρατίας και το πάρκο Γεωργιάδη. Το δυτικό του μέτωπο σώζεται ολόκληρο. Ο χώρος της τάφρου κάτω από το ευθύγραμμο τμήμα των προμαχώνων Βιτούρι και Ιησού, έχει γίνει δημοτικός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ - www.entercity.g
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ