Στο μνημείο του Κερίτη τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού για τους εκατοντάδες ανθρώπους από τα χωριά της Κοιλάδας του Κερίτη και την γύρω περιοχή που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης.
Το «παρών» έδωσαν στρατιωτικές και πολιτικές Αρχές, η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικησης, Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων, Συλλόγων, οι Πρέσβεις Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας, ξένες αντιπροσωπείες, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.
Την εκδήλωση συντόνιζε η φιλόλογος κα Ελένη Μαναρώλη, αρμόδια στα Πολιτιστικά θέματα του Δήμου Πλατανιά ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
Κεντρική ομιλία έκανε η φιλόλογος του Γυμνασίου Αλικιανού κα Ευγενία Αποστόλου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Το Μάιο του 1941 όλη η Ελλάδα είχε καταληφθεί από τα γερμανικά στρατεύματα. Μόνο η Κρήτη ήταν ακόμα ελεύθερη. Μια από τις πιο ηρωικές στιγμές του δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου ήταν η μάχη της Κρήτης. Στις 20 Μαίου στις 6.30 το πρωί αρχίζει η γερμανική επίθεση από αέρος. Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές συγκρούονται κατά τόπους με τα συμμαχικά στρατεύματα τα οποία συνεπικουρούνται από μαχητές από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, ενώ ενισχύονται και από τον ντόπιο πληθυσμό.
Μόλις έγινε αντιληπτή η πτώση των αλεξιπτωτιστών συνέβη κάτι πρωτόγνωρο. Η αδούλωτη κρητική ψυχή έκανε πάλι το θαύμα της. Άνδρες, γυναίκες, νέοι, γέροι και παιδιά με όπλα πρωτόγνωρα, τσεκούρια, μαχαίρια, κατσούνες και ότι άλλο βρέθηκε στα χέρια τους ρίχτηκαν στη μάχη ενάντια σε αυτούς που ήρθαν να πατήσουν την Ιερή Γη. Εδώ ίσχυσε το κάλεσμα του Διγενή Ακρίτα «απού ‘χει άρματα ας τα κρατά κι απού δεν έχει ας έρθει».
Ο αγώνας ήταν δύσκολος, μα οι υπερασπιστές του νησιού ήταν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τους επιδρομείς να κατακτήσουν τον τόπο τους. Μάχονται γενναία, σκοτώνουν πολλούς εχθρούς αλλά τα αεροπλάνα όλο και φέρνουν ενισχύσεις. Την ίδια ώρα εκατοντάδες βομβαρδιστικά καταστρέφουν με τις βόμβες τους χωριά και πόλεις. Δέκα ολόκληρες μέρες κρατά αυτή η κόλαση της φωτιάς και του πυρωμένου ατσαλιού. Οι γερμανοί αφού καταλαμβάνουν τα μεγάλης στρατηγικής σημασίας αεροδρόμια του νησιού Μάλεμε και Τυμπάκι καταφέρνουν να κυριεύσουν την Κρήτη…».
Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, κατάθεση στεφάνων, ενώ παιάνισαν οι Εθνικοί Ύμνοι των Συμμαχικών Χωρών και της Ελλάδας από τη στρατιωτική μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών. Η τελετή έληξε με κέρασμα και χορό από το παραδοσιακό κρητικό συγκρότημα «Βιγλάτορες» του Αλικιανού.
Αναλυτικό ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί στα «Χανιώτικα νέα» της Δευτέρας.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr