Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 43316

ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΙ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ

$
0
0
Η Κρήτη βγάνει οπλαρχηγούς κι αθρώπους τω γραμμάτω,
κι “αγράμματους” που αλλάζουνε την τάξη των πραμάτω..(Μαντινάδες Μήτσου Σταυρακάκη)
Ο Δήμος Ανωγείων τιμάει ΣΗΜΕΡΑ Κυριακή 19 Ιουνίου τους μεγάλους ευεργέτες του τόπου μας, Μιχάλη και Λετίτσια Σταυρακάκη, με επιστημονική ημερίδα το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού σχολείου, όπου θα μιλήσουν εκπαιδευτικοί και Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και με μουσική βραδιά αργότερα στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”, ενώ θα έχει προηγηθεί και η ονοματοδοσία του δρόμου μπροστά από το σχολείο με τα ονόματα τους.

Ήταν το έτος 1954, λίγα χρόνια μόνο έχουν περάσει από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, αλλά και της καταστροφικής εμφύλιας διαμάχης των Ελλήνων. Τα Ανώγεια ακόμα μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να ορθοποδήσουν μετά το Ολοκαύτωμα  του Αυγούστου του 1944 που είχε ισοπεδώσει τα πάντα. Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο έρχεται εκείνη τη χρονιά και είναι προσφορά ενός ζευγαριού Ανωγειανών που ζούσαν μακριά από τον τόπο τους. Επιθυμούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην αναστήλωση των Ανωγείων. Επιλέγουν να βοηθήσουν στην αναστήλωση της Παιδείας , της μόρφωσης και του Πολιτισμού. Χτίζουν το Σταυράκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Ανωγείων και βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του. Ήταν το 1954 και πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του παρουσία όλων των Ανωγειανών . Βαθιά μέσα τους εκείνη την ημέρα οι πρόγονοι μας γνώριζαν ότι αυτό ίσως θα ήταν το έργο πνοής που θα εξασφάλιζε στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον από το δικό τους. Δεν έκαναν λάθος. Γι’ αυτό τίμησαν εκείνη την ημέρα τους δυο ευεργέτες, τον Μιχάλη και την Λετίτσια Σταυρακάκη (Σταυράκη) και μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να τους τιμάμε αναγνωρίζοντας την σπουδαία προσφορά τους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Κυριακή 19 Ιουνίου 2016
Αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού σχολείου:
H ημερίδα θα ξεκινήσει στις 11 π.μ.
Αντώνης Χουρδάκης(Ιστορικός της εκπαίδευσης)
Μανώλης Δρακάκης (Ιστορικός)
Δημήτρης Σαλούστρος (Φιλόλογος)
Κατερίνα Φωστιέρη (Ιστορικός)
Κατερίνα Δαλακούρα (Ιστορικός της εκπαίδευσης)
Βαγγέλης Τζούκας (Ιστορικός)
Γιώργης Νικολακάκης(Κοινωνικός Ανθρωπολόγος)
Το βράδυ στις 9 μ.μ συναυλία στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”
Συμμετέχουν:
Ross Daly-Βασίλης Σταυρακάκης-Μιχάλης Σταυρακάκης-Κέλυ Θωμά-Γιώργος Μανωλάκης-Γιάννης Παπατζανής-
Νικηφόρος Σταυρακάκης-Αντώνης Σταυρακάκης-Γιώργος Σταυρακάκης
Η Αυτοβιογραφία του Μιχαήλ Σταυρακάκη
Με αφορμή την εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης που θα γίνει την Κυριακή 19 Ιουνίου για τους ευεργέτες, επανεκδόθηκε η αυτοβιογραφία του του Μιχαήλ Ιωάννου Σταυρακάκη 62 χρόνια μετά την πρώτη της έκδοση το 1954.
Ο Μιχάλης Σταυρακάκης ξεκινάει την αυτοβιογραφία του με δυο μαντινάδες:
Αν θέλετε να μάθετε πως πέρασα στα ξένα,
τι έμαθα τι άκουσα θα μάθετε εδώ πέρα..
———————————————————
Ότι σας λέω επαδά δεν είναι παραμύθια,
μόνον όλα μου συνέβησαν και όλα είν’ αλήθεια..


Στο βιβλίο αυτό που αξίζει και πρέπει να διαβάσει κάθε Ανωγειανός ο Μιχαήλ Σταυρακάκης περιγράφει γλαφυρά την ζωή του από την γέννηση του το 1879 μέχρι και το 1953, λίγους μήνες πριν τα εγκαίνια του Σταυράκειου Γυμνασίου. Αξίζει να σας μεταφέρουμε ένα απόσπασμα από τον πρόλογο της αυτοβιογραφίας:
“Το βιβλίο θα ανατυπωθεί όπως ήταν στην πρώτη του έκδοση, χωρίς αλλαγές ή προσθήκες στο πολυτονικό σύστημα γραφής, για να έχουν την δυνατότητα οι νεώτεροι να ενημερωθούν για τη ζωή και τα πεπραγμένα του Μιχ.Ιωάννου Σταυρακάκη. Του ανθρώπου που στην ευαίσθητη ηλικία των 11 χρόνων, φτωχός, ξυπόλητος κι αγράμματος ξενιτεύτηκε αρχικά στη Σμύρνη και αργότερα στην Αμερική για να αναζητήσει καλύτερη τύχη.
Μετά από απίστευτες δυσκολίες, κακουχίες κι αντιξοότητες που θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε στο παρόν βιβλίο, κατάφερε να ορθοποδήσει και να προκόψει, χάρις στην πίστη του, στη δύναμη και τη θέληση του ανθρώπου. Ο Μ.Σταυρακάκης δεν έγινε εκατομμυριούχος, κατάφερε όμως με την επιμονή και την εργασία του να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα για αυτόν και την οικογένεια του. Ο πραγματικός του πλούτος ήταν το μεγαλείο της ευαίσθητης ψυχής του.
Όσα αγαθά και να αποκτήσει ο άνθρωπος δεν τα ευχαριστιέται αν δεν τα μοιραστεί με τους ανθρώπους που αγαπά και νοιάζεται. Διέθεσε λοιπόν ένα σεβαστό ποσό για την εποχή και κτίστηκε το Γυμνάσιο στην γενέτειρα του, τα κατεστραμμένα από τον πόλεμο Ανώγεια, σε μια εποχή που τέτοια σχολεία υπήρχαν μόνο στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά των απανταχού της Κρήτης Ανωγειανών όπως και σ’ αυτά της ευρύτερης περιοχής Μυλοποτάμου αλλά και άλλων περιοχών, να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο και στη συνέχεια, πολλοί από αυτούς να διαπρέψουν στον χώρο των γραμμάτων και της επιστήμης.
Αξίζει εδώ να προσθέσουμε κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, πως και το Δημοτικό σχολείο στα Αρμανώγεια στο Μονοφάτσι, κτίστηκε με δωρεά του Μιχαήλ Σταυρακάκη, σταματώντας την καθημερινή ταλαιπωρία των μικρών παιδιών που πήγαιναν με τα πόδια στα γειτονικά χωριά για να μάθουν γραφή και ανάγνωση. Η ευεργεσία του Μ.Σταυρακάκη προς την γενέτειρα του τα Ανώγεια είναι κορυφαία έκφραση διαχρονικών αξιών και φιλοπατρίας.Ο άνθρωπος χρειάζεται παιδεία και γνώση γιατί μέσω της παιδείας και της γνώσης μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια και να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν. Για αυτό η αξία της πράξης του ευεργέτη Μ.Σταυρακάκη είναι παγκρήτιας και πανελλήνιας εμβέλειας.
Με την εκδήλωση μνήμης και την ανατύπωση της αυτοβιογραφίας του, τιμούμε τον άνθρωπο και τον ευεργέτη Μιχαήλ Ι.Σταυρακάκη και προσπαθούμε ως σκεπτόμενοι πολίτες να αποτρέψουμε την ιστορική λήθη κι ότι αυτό συνεπάγεται και να βοηθήσουμε τους νεότερους  να γνωρίσουν προσωπικότητες που οι πράξεις τους άφησαν ένα σημαντικό αποτύπωμα στη μνήμη μας..”.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 43316

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>