Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 43316

Η ΙΣΤΟΡΙΑ... ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

$
0
0

Του Μανόλη Καρέλλη, π. δημάρχου και ευρωβουλευτή Ηρακλείου

• Η πρόταση για την κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου ανήκει στον αείμνηστο Ανδρέα Καλοκαιρινό. Την κατέθεσε, λίγο μετά τις δημοτικές εκλογές του 1975, τις πρώτες μετά την κατάρρευση του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967, που έληξαν με τη σημαντική νίκη της “Δημοκρατικής Συνεργασίας” που είχε κατέλθει με επικεφαλής τον Μανόλη Καρέλλη, ενώ ο Ανδρέας Καλοκαιρινός αναδείχθηκε ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.






Η πρόταση του αείμνηστου Ανδρέα Καλοκαιρινού πέρασε σχεδόν ομόφωνα. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο - κράτησε χωρίς ταλαντεύσεις ως το 1989 - που η δημοτική αντιπολίτευση (μιλάμε για το Δήμο Ηρακλείου) μπορούσε να συζητά τα θέματά της και να “παίρνει” αποφάσεις. Προσωπικά υποστήριξα, αλλά όχι με ιδιαίτερη θέρμη, πρέπει να το ομολογήσω εκ των υστέρων, μια άλλη, λιγότερο συγκεντρωτική πολιτική, για τη δημιουργία πολιτιστικών χώρων. Πίστευα, συγκεκριμένα, ότι οι χώροι που αναφέρονται στον Πολιτισμό πρέπει να “διαχέονται” στον ιστό της πόλης και πρέπει να αποφεύγεται η συγκέντρωσή των σ’ ένα μόνο σημείο, όπως προβλεπόταν με το υπό δημιουργία Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.





• Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 1989, όταν βρισκόμουν στη θέση του Δημάρχου Ηρακλείου, υποστήριξα ουσιαστικά την πρόταση του αείμνηστου Ανδρέα Καλοκαιρινού που είχε στο μεταξύ γίνει δημοτική απόφαση, ενώ φρόντισα, επίσης με ουσιαστικό τρόπο, για τη δημιουργία πολιτιστικών χωρών που “διαχέονται” στον ιστό της πόλης. Έτσι προώθησα τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου που μας έδωσε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, εκείνο που τώρα υλοποιείται με το υπό εκτέλεση έργο. Δικιά μου, εξάλλου, ήταν και η πρόταση που έκανα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού για την από μέρους των οικονομική ενίσχυση του Δήμου Ηρακλείου, πρόταση που αποδέχθηκαν ο τότε Νομάρχης Ηρακλείου και ο αείμνηστος Ανδρέας Καλοκαιρινός που συμπλήρωναν το Διοικητικό Συμβούλιο των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.




“1. Η τουριστική κίνηση της Κρήτης, με βασικό κέντρο το Ηράκλειο, αυξάνει θεαματικά από χρόνο σε χρόνο, ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επιθυμία κάθε επισκέπτη του τόπου και των αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιοχών του “να πάρει μαζί του κάτι που είδε και του έκανε εντύπωση”.

2. Ο πολιτισμός και η εξαγωγή του είναι το σημαντικότερο προϊόν που μπορεί να προσφέρει ο τόπος μας στον διεθνή καταμερισμό της αγοράς.

3. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει απόλυτη ανάγκη από πρόσθετους πόρους για την άσκηση της πολιτιστικής πολιτικής του και για τη λειτουργία του πολιτιστικου-συνεδριακού κέντρου του, τους πόρους δε αυτούς μπορεί να εξασφαλίσει η προτεινόμενη επιχείρηση.

4. Η δημιουργία πρόσθετων ευκαιριών παραγωγικής απασχόλησης στην τοπική αγορά εργασίας ήταν πάντα ιδιαίτερα επιθυμητή, αυτές, δε ακριβώς τις ευκαιρίες θα δημιουργήσει η προτεινόμενη επιχείρηση.






Viewing all articles
Browse latest Browse all 43316

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>