Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

$
0
0

Η Ιερά Μονή Φανερωμένης Κρήτης ή Ιεράπετρας είναι μια ιστορική Μονή που βρίσκεται στη περιοχή της Ιεράπετρας και προς τα ΝΔ. του όρμου «παχιά άμμος». Η Μονή αυτή είναι περισσότερο γνωστή στους κατοίκους της Κρήτης ως Μονή «Παναγία των Γουρνιών». Το Καθολικό της Μονής είναι κτισμένο μέσα σε σπήλαιο εντός του οποίου και βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας κατά τον 15ο αιώνα όπου και φέρεται ότι κτίσθηκε ο ναός και στη συνέχεια το Μοναστήρι.
Η Ιερά Μονή Φανερωμένης Κρήτης είναι ανδρώα Μονή αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο. Πλην του Ηγουμένου τη μονή υπηρετούν 3 μοναχοί. Διοικητικά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας που αποτελεί μετά των άλλων 6 Ιερών Μητροπόλεων Κρήτης την ημιαυτόνομη Αρχιεπισκοπή Κρήτης, εκκλησιαστική επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Φανερωμένης δίδασκαν ανάγνωση και γραφή όχι μόνο στούς νέους που είχαν βρει καταφύγιο στο Μοναστήρι αλλά και στα παιδιά των γύρω χωριών. Παρότι ο τούρκος κατακτητής είχε απαγορεύσει τη λειτουργία σχολείων, ελπίζοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα έσβηνε η φλόγα της επαναστάσεως, στην Ιερά Μονή Φανερωμένης λειτούργησε το πρώτο κρυφό σχολειό της Κρήτης. Σ’ αυτό ο παπάς δάσκαλος, κατά τους ζοφερούς χρόνους της τουρκοκρατίας, υπεδαύλισε στις ψυχές των ελληνοπαίδων την φλόγα της πίστεως προς τη θρησκεία και την πατρίδα, γιγάντωσε τον πόθο της ελευθερίας και χαλύβδωσε την απόφαση του αγώνα για την εθνική αντίσταση.



Στο Μοναστήρι της Φανερωμένης, κάτω από το μελιχρό φως του λυχναριού η του καντηλιού, τα χριστιανόπουλα μάθαιναν μαζί με τα εκκλησιαστικά γράμματα και για τον Μέγα Αλέξανδρο, τον μαρμαρωμένο βασιλιά και για την αρχαία δόξα του ελληνισμού. Σ’ αυτό το εργαστήρι της πίστεως και του πατριωτισμού μάθαιναν εκτός από τα κολυβογράμματα, τον τρόπο εκείνο που θα τους βοηθούσε να αγιάσουν τις σκέψεις και τα αισθήματα, τον εσωτερικό τους χαρακτήρα και το μέσο που θα τους οδηγούσε αποτελεσματικά στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και στην αναγέννηση του έθνους μας. Εκεί τονώνονταν η εθνική συνείδηση και η πίστη προς το Θεό, ενισχύονταν και αναπτερώνονταν η αγωνιστική διάθεση των σκλαβωμένων κρητικών και αύξανε ο πόθος τους για την ελευθερία του έθνους.


Η αίθουσα, στην οποία λειτουργούσε το Κρυφό Σχολειό, βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μονής και δεξιά της κεντρικής εισόδου και του περιβόλου της. Πρόκειται για μια αίθουσα με μεγάλο οντά ενσωματωμένη στο συνολικό κτηριακό συγκρότημα της Μονής, με μικρά πολεμιστοειδή παράθυρα, όπως απαιτούσαν οι συνθήκες της εποχής που κτίστηκε.



Στο σχολειό αυτό φοίτησε και η θρυλική Ροδάνθη, η κόρη του πρωτόπαππα της Κριτσάς, που έγινε αργότερα το «πρωτοπαλήκαρο» του οπλαρχηγού Καζανομανώλη. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών οδηγήθηκε κρυφά από τον πατέρα της στην Ι. Μονή Φανερωμένης, όπου, κάτω από το λιγοστό φως που ανάδιδε η φλόγα του ταπεινού καντηλιού, ολοκληρώθηκε η «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» ανατροφή που της έδωσαν οι ευσεβείς γονείς της και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στα αιώνια ιδανικά της ορθόδοξης πίστης και της πατρίδας.  Η Ροδάνθη, η θαυμάσια αυτή και εμπνευσμένη Κρητικοπούλα, είχε σχολείο ευσεβείας και πατριωτισμού τη Μονή της Παναγίας Φανερωμένης, με τη βοήθεια και προστασία της οποίας, πραγματοποιούσε αμίμητες πράξεις υπέροχου ηρωϊσμού και αυτοθυσίας, κατορθώματα, που αναπτέρωναν το ηθικό των σκλάβων και προκαλούσαν το φόβο και το δέος στούς τούρκους κατακτητές.
Η ηρωΐδα αυτή, αφού εφόνευσε τον Χουρσίτ Αγά στο χωριό Χουμεριάκο, γιατί επιβουλεύτηκε την τιμή της, μεταμφιεσμένη σε άνδρα και με το ψευδώνυμο «Σπανομανώλης» κατατάχτηκε στο σώμα του Καπετάν Καζάνη και υπήρξε σκληρός τιμωρός των Τούρκων της περιοχής. Τελικά έπεσε μαχόμενη στη μάχη της Κοντάρατος το 1823.

ΦΩΤ - http://www.cretanbeaches.com/


Η Kυριακή της Τυρινής στο Ι. Ησυχαστήριο Αναστάσεως του Κυρίου και Άξιον Εστί Ιεράπετρας

$
0
0

Την Κυριακή της Τυρινής, 18 Φεβρουρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στο κατάμεστο από πιστούς Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάσεως του Κυρίου και Άξιον Εστί Ιεράπετρας.

Αντί κηρύγματος αναγνώσθηκε από τον ίδιο τον Σεβ. ο Κατηχητήριος Λόγος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στην οποία έλαβε μέρος ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πόλεως Ιεράπετρας, και παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα ο  επί σειρά ετών Εφημέριος και Πνευματικός του Ι. Ησυχαστηρίου Παν/τος Αρχιμ. Αναστάσιος Χατζάκης, ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος ευχήθηκε στον Γέροντα, την Ηγουμένη Χριστονύμφη Μοναχή και σε όλο το εκκλησίασμα καλή και ευλογημένη Αγία και  Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι του μοναστηριού.
   

Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τα Σχέδια Βελτίωσης στην Επισκοπή

$
0
0
Ενημερωτική εκδήλωση από την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χερσονήσου σχετικά με τις επενδύσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που χρηματοδοτούνται από τα «Σχέδια Βελτίωσης» (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 - Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3 του υπομέτρου 4.1 «Στήριξη για επενδύσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις») πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Επισκοπή στην αίθουσα Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής.


Η ενημέρωση έγινε από το γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, κ. Γιώργο Παντουβάκη, ενώ παραβρέθηκαν και οι γεωπόνοι κ. Ελένη Παρασύρη και κ. Στέλιος Γιακουμάκης.
Την ενημέρωση παρακολούθησαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, κ. Νίκος Ηγουμενίδης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Γιώργος Μεραμβελιωτάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Χρηστάκης και Γιάννης Σέγκος.
Έγινε αναλυτική παρουσίαση των στόχων των συγκεκριμένων δράσεων, των πιστώσεων που διατίθενται στην Περιφέρεια Κρήτης για τη χρηματοδότησή τους, των προϋποθέσεων που υπάρχουν για να κριθεί κάποιος ενδιαφερόμενος ως δικαιούχος, αλλά και για να είναι η εκμετάλλευσή του επιλέξιμη, των δαπανών που χρηματοδοτούνται και του τρόπου βαθμολόγησης των προτάσεων που θα υποβληθούν.


Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Επιχείρησης Δήμου Χερσονήσου και μετεωρολόγος, κ. Μιχάλης Καρακατσάνης, ενημέρωσε για τις δυνατότητες τροποποίησης καιρικών φαινομένων, με στόχο την εντοπισμένη αύξηση του ύψους των βροχοπτώσεων.

Ευχαριστήριο μήνυμα Δημάρχου Καλογεράκη Ζ. για τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας

$
0
0

Χιλιάδες κόσμου διασκέδασαν και ξεφάντωσαν την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου,
 στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:00
 στο Αρκαλοχώρι .



   Με τον καιρό να είναι σύμμαχος μικροί και μεγάλοι δημότες αλλά και
επισκέπτες συμμετείχαν με τον δικό τους τρόπο στο καρναβάλι
χειροκροτώντας για την ευρηματικότητα των καρναβαλιστών αλλά και τις
πολυπληθείς εντυπωσιακές ομάδες. Συνολικά 17άρματα και πεζοπόρα
τμήματα χόρεψαν στο ρυθμό της μουσικής σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων
και γλεντιού που κατέκλυσαν  την  κεντρική  οδό του Αρκαλοχωρίου.
   Χωρίς απρόοπτα η παρέλαση ολοκληρώθηκε και όλοι συγκεντρώθηκαν
στην Πλατεία Ελευθερίας όπου επικράτησε το αδιαχώρητο στoμεγάλο
ντισκοτέκ πάρτι που διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
   Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν με τα “τσικνίσματα” ολοκληρώθηκαν εχθές,
με τα κούλουμα να γιορτάζονται στα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα
με πέταγμα χαρταετού και παραδοσιακά εδέσματα.



   Θερμό ευχαριστήριο μήνυμα από τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας κ.
Ζαχαρία Καλογεράκη:
 «Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους ανθρώπους που όλο αυτό το
διάστημα κατέβαλλαν τα μέγιστα ώστε να διεξαχθούν με επιτυχία οι
αποκριάτικες εκδηλώσεις. Στους εθελοντές κάθε ηλικίας, στους
Πολιτιστικούς συλλόγους για τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν αλλά και
για την προσφορά τους όλο αυτό το διάστημα, τον ΔΟΠΑΠ, τους χορηγούς,
τους φορείς  καθώς και την οργανωτική επιτροπή για την πραγματικά άψογη
διοργάνωση. Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε δημότες και επισκέπτες που
χωρίς  αυτούς  καμία εκδήλωση  δεν θα είχε επιτυχία. Καλή Σαρακοστή ! ».

Ο Αργαλείος στα παλιά κρητικά σπίτια

$
0
0

Ο αργαλειός είναι μηχανή που χρησιμοποιούνταν για την ύφανση. Χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα κατά την προβιομηχανική εποχή και αργότερα κυρίως στις αγροτικές περιοχές, στην οικιακή οικονομία των οποίων διαδραμάτισε βασικό ρόλο, καθώς αποτελούσε το κύριο μέσο ύφανσης καικλωστοϋφαντουργίας. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση ο κλασικός, ξύλινος, κινούμενος με μυϊκή ενέργεια αργαλειός αντικαταστάθηκε από το μηχανικό αργαλειό. Σήμερα έχει σχεδόν καταργηθεί, καθώς η διαδικασία της ύφανσης έχει μηχανοποιηθεί και στη θέση του αργαλειού χρησιμοποιείται η υφαντική μηχανή. Ο ξύλινος αργαλειός απαντάται μόνο σε ελάχιστα σπίτια απομακρυσμένων περιοχών και σε μουσεία λαϊκής τέχνης.


Ήταν μια απλή κατασκευή από ξύλο με τη μορφή χονδρών σανίδων ή ορθογώνιας διατομής μακρόστενων καδρονιών. Πάνω σε ένα κυλινδρικό εξάρτημά του τύλιγαν την κόκκινη κλωστή που χρησιμοποιούσαν ως βάση για την ύφανση και την ονόμαζαν στημόνι. Όλες αυτές οι κλωστές απλώνονταν από τον κύλινδρο σε δεκάδες παράλληλα ζεύγη προς έναν άλλο κύλινδρο, ίδιο με τον προηγούμενο, που βρισκόταν στο αντίθετο μέρος του αργαλειού, εμπρός από τη θέση του ατόμου που τον χειριζόταν. Όλα τα παράλληλα ζεύγη του στημονιού περνούσαν μέσα από δύο χτένια που βρίσκονταν το ένα εμπρός από το άλλο και πιο συγκεκριμένα, οι μισές περνούσαν μέσα από το ένα και οι άλλες μισές μέσα από το άλλο. Έτσι πατώντας ένα μοχλό, τα χτένια μετακινούνταν το ένα προς τα πάνω και το άλλο προς τα κάτω δίνοντας τη δυνατότητα ανάμεσα από τις κλωστές (στημόνι) να περάσουν τις μάλλινες χοντρές, κλωστές που θα γίνονταν κουβέρτες ή στρωσίδια.



Μετά από τα δύο αυτά χτένια, το στημόνι περνούσε μάσα από ένα άλλο σκληρό και δυνατό χτένι που οι άκρες του κρέμονταν με δύο λεπτές σανίδες από το πάνω μέρος της κατασκευής, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να μπορεί να κινείται όλο το χτένι παράλληλα με τις κλωστές του στημονιού ακολουθώντας τη φορά του. Κάθε φορά που περνούσαν τη μάλλινη κλωστή, με αυτό το σκληρό χτένι χτυπούσαν, κινώντας το μπρος-πίσω με δύναμη, τη μάλλινη κλωστή να πάει πολύ κοντά στην προηγούμενη που είχαν περάσει. Αυτό το χτύπημα ήταν το χαρακτηριστικό χτύπημα του αργαλειού που έχει εμπνεύσει και λαϊκούς ή δημοτικούς δημιουργούς. Για να γίνει μια κουβέρτα ή ένα όποιο αποτέλεσμα χρειαζόταν πολλές ώρες δουλειάς


ΤΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΓΑΛΕΙΟΥ

  • Αντιά: δύο στρογγυλά ξύλα με διάμετρο 10-15 εκατοστών που στο ένα άκρο έχουν τετράγωνη κατάληξη με τέσσερις τρύπες. Στο μπροστινό (προστάντι), που το συγκρατεί η κουρούνα, τυλίγεται το υφαντό καθώς φτιάχνεται, ενώ το άλλο στο πίσω μέρος (πισάντι), πάνω στο οποίο τυλίγεται το στημόνι, το συγκρατεί η ποταμίστρα.
  • Κουρούνα: κοντόχοντρο κυλινδρικό ξύλο που στηρίζει το «προστάντι» και το συγκρατεί.
  • Ποταμίστρα: μακρύ κυλινδρικό ξύλο που στηρίζει και συγκρατεί το «πισάντι».
  • Χτένι: παραλληλόγραμμο με ύψος 10-12 εκατοστά περίπου, με πλήθος από λεπτά δόντια από καλάμι που προσαρμόζονται σε δύο στενά παράλληλα καλάμια ή ξύλα.
  • Μιτάρια: κυλινδρικά ξύλα παράλληλα μεταξύ τους που πάνω τους είναι δεμένοι πολλοί λεπτοί σπάγκοι. Ανάλογα με το υφαντό άλλοτε χρησιμοποιούσαν δύο και άλλοτε τέσσερα.
  • Ξυλόχτενο: δύο οριζόντια ξύλα με αυλακιές. Αυτά δένονταν με δύο μικρότερα ξύλα κάθετα. Μέσα τους προσαρμόζεται και κλειδώνει το χτένι με το οποίο χτυπιέται το υφάδι.
  • Σαΐτα: ξύλο ελλειψοειδές που ήταν σκαμμένο εσωτερικά και κατά μήκος συγκρατούσε μια βέργα. Στη βέργα τύλιγαν το βαμβακερό νήμα που με το πέταγμα περνούσε μέσα στο στημόνι.
  • Μασούρι: ξύλο λεπτό, μήκους 40-50 εκατοστών που τύλιγαν πάνω του το μάλλινο νήμα που με το πέταγμα περνούσε μέσα στο στημόνι.
  • Ποδαρικά: δύο μικρά ξύλα συνδεδεμένα με τα μυτάρια που τα πατούσαν διαδοχικά. Έτσι άνοιγε το στημόνι (το στόμα) για να περνάει η σαΐτα



Το πιο απαραίτητο και το πιο πολύτιμο εργαλείο για την κάθε νοικοκυρά ήτανε ο αργαλειός. Έχοντας αργαλειό στο σπίτι της, στο πιο ευάερο και πιο ευήλιο δωμάτιο, κάθε αγροτική οικογένεια, ήταν σαν να είχε στη δούλεψή της ένα ατομικό υφαντουργικό εργαστήρι, που κάλυπτε όλες τις ανάγκες σε είδη ρουχισμού και κλινοστρωμνής.
Το στήσιμο του 
αργαλειού δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση. Ήθελε σταθερότητα και ζύγισμα, για να μη μετατοπίζεται με τα τραντάγματα από τις κινήσεις που έκανε η νοικοκυρά. Στα περισσότερα σπίτια του χωριού o αργαλειός ήταν μόνιμα στημένος, κάτω από χαγιάτια (μπαλκόνια), στο κατώι δίπλα πάντα από παράθυρο και προσωρινά πολλές φορές στην άκρη του δωματίου στο σπίτι
Ο 
αργαλειός φτιαχνόταν από τέσσερα ισομεγέθη γερά και βαριά όρθια ξύλα δέντρου, που συνδέονταν και με άλλα ξύλα, με ειδικούς αρμούς και είχε τα έξης εξαρτήματα:
Ας ξεκινήσουμε από το βασικό αντί, που είχε το νήμα. Αυτό τοποθετείται απέναντι από την υφάντρα. Το νήμα αυτό χωρισμένο από τον γκάρδιο (σιδερένια βέργα), σχηματίζει 2 επιφάνειες, οι οποίες πέρναγαν μέσα από τα
μιτάρια και τα χτένια και κατέληγαν στο αντί, που ήταν μπροστά στην υφάντρα και λεγόταν σχιστάνι. Τούτο το έλεγαν έτσι, γιατί φέρει σχίσιμο στη μέση ώστε να περνάει το ύφασμα.
Τα μιτάρια ήταν δικτυωτά πλέγματα νημάτων, σε σχήμα 8. Ήταν στερεωμένα τα νήματα σε δυο λεπτές σανίδες, που είχαν σταθερή θέση. Λέγονται μιτάρια, γιατί το νήμα λέγεται και μίτος (βλ. Μίτος της Αριάδνης, Θησέας, Λαβύρινθος – από τη μυθολογία).

ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΟΛΙΘΟ

Από εκεί οι κλωστές πήγαιναν στα καρούλια ή καρέλια, στην οροφή του αργαλειού. Αυτά κρέμονταν κι είχαν την ικανότητα με τις πατήθρες ή ποδαρίτσες, που κρέμονται απ’ αυτά, να μετακινούνται οι κύκλοι του 8, πότε πάνω και πότε κάτω. Οι πατήθρες πατιόνται όταν ήθελε η υφάντρα να μετακινήσει τις δυο επιφάνειες των νημάτων. Στη συνέχεια οι κλωστές περνάνε μάσα από τα χτένια. Και αυτά ήταν φτιαγμένα από μικρά τεμάχια καλαμιού ή σύρματος, που ήταν στερεωμένα σε 2 παράλληλα τεμάχια σανιδιών. Το άνοιγμα που αφήνουν τα καλαμάκια χαρακτήριζε τα χτένια σε: 1) Δασόχτενα (δασιά υφάσματα – πουκάμισα και σκουτιά), 2) Ρασόχτενα (για τα ράσα των παπάδων) και 3) Πανόχτενα (για λιόπανα, αντρομίδες, βελέντζες, κιλίμια, κάπες, σαγίσματα) και λοιπά. Το χτένι μπαίνει σε μια θήκη, που το στερέωνε κι έτσι η υφάντρα το κτύπαγε με όση δύναμη χρειαζόταν για να σφίξει το νήμα. Η θήκη αυτή κρέμεται από την οροφή του αργαλειού.
Ανάμεσα λοιπόν στις 2 επιφάνειες των τεντωμένων νημάτων, που ανεβοκατεβαίνουν, χορεύει η σαΐτα, που είναι μακρόστενο ρομβοειδές εργαλείο, με κοιλιά στη μέση, για να μπαίνουν τα μασούρια και τα κουλούκια. Τα μασούρια και τα κουλούκια ήταν μικρά σωληνάκια, που πάνω τους τυλιγόταν το υφάδι.
Φτάσαμε έτσι κοντά στα χέρια της υφάντρας. Μπροστά της έχει στερεωμένο το σχιστάνι. Με σφήνες το περιστρέφει κάθε τόσο και λιγάκι, για να χοντρύνει το βιλάρι.
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνταν 3 είδη αργαλειού: ο πλαγιαστός, ο όρθιος και του λάκκου. Ο πλαγιαστός ήταν ο πιο συνηθισμένος. Φτιαγμένος από 4 ξύλα που συνδέονταν χαμηλά με 4 χοντρά σανίδια και με άλλα 4 στην κορυφή τους.
Οι γυναίκες έφτιαχναν μ’ αυτόν φουστάνια, μεσοφόρια, ποδιές, φανέλες, γιορντάνια και μπούστα, για τον εαυτό τους. Για τους άνδρες έφτιαχναν παντελόνια, πουκάμισα, βράκες, φανέλες, κάπες και καπότες με τις κουκούλες.


Ο άλλος, εξίσου σημαντικός, τομέας προσφοράς του αργαλειού ήταν τα κλινοσκεπάσματα της οικογένειας. Πολύχρωμες μπατανίες, χράμια, βελέντζες, σαλίσματα, κιλίμια, κουρελούδες, και τσαντίλες. Απ’ αυτά τα είδη, οι βελέντζες και τα σαλίσματα είχανε και μια επιπρόσθετη επεξεργασία. Τα πηγαίνανε υποχρεωτικά στηνεροτριβή (σ’ αυτή έστριβε το νερό ο μυλωνάς, όταν δεν είχε άλεσμα). Τα βάζανε σε μια μεγάλη φυσική (συνήθως) γούρνα κι έπεφτε από ψηλά τρεχούμενο νερό. Αυτό συνεχιζότανε για μια βδομάδα περίπου. Είχε σαν αποτέλεσμα, με το συνεχές κτύπημα του νερού, να φουσκώνουν, να βγάζουν χνούδι κι έτσι γίνονταν πιο απαλά στη χρήση τους.
Κύριες πρώτες ύλες το μαλλί, το βαμβάκι, το λινάρι και το μετάξι. Προϊόντα που τα έβρισκαν σχετικά εύκολα, κι αυτό βέβαια γιατί ήταν κτηνοτρόφοι και γεωργοί.
Για να φτάσουν αυτά τα υλικά στον αργαλειό, έπρεπε να προηγηθεί μια μακριά διαδικασία.
ΤΟ ΜΑΛΛΙ: Ήταν και είναι η σπουδαιότερη πρώτη ύλη. Μ’ αυτό ύφαιναν σε όλη την Ελλάδα κιλίμια για το πάτωμα, μπατανίες, χράμια, τορβάδες-σάκους δηλ. για τη μεταφορά τροφίμων ή εργαλείων-κάπες και σκουτιά (μάλλινα κατώτερης ποιότητας). Τα πρόβατα κουρεύονται την άνοιξη. Το μαλλί ζεματίζεται, μετά πλένεται στη βρύση ή στον ποταμό, το στέγνωναν και το λανάριζαν (= έξαιναν).
Ύστερα γινόταν η διαλογή. Το πιο καλό βγαίνει από τη ράχη του ζώου. (Οι 
Σαρακατσαναίοι μπορούσαν να ξεχωρίσουν μέχρι και σαράντα λογιών μαλλί). Το μακρύ το έγνεθαν στη ρόκα, το κοντό στην τσικρίκα (είδος διπλής ρόκας). Ορισμένα είδη (ταγάρια, σακιά ελαιοτριβείου, διάδρομοι) γίνονται από τραγόμαλλο κι έχουν πιο τραχιά υφή. Το γνέμα τυλιγόταν στο αδράχτι, για να καταλήξει τελικά στα σαΐτα του αργαλειού. Ήταν το υφάδι, ενώ το στημόνι (=πολύ γερή κλωστή, που δεν κοβόταν κατά την ύφανση) ήταν το μοναδικό είδος που χρειαζόταν να αγοράσουν οι νοικοκυρές για να υφάνουν.



ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ: Εμφανίζεται στην Ελλάδα τον 2ο αι. Τα 18ο αι. αποτελεί, με τη μορφή νήματος, σπουδαίο εξαγωγικό προϊόν. Τα Αμπελάκια, η Τσαρίτσανη, ο Τίρναβος, οι Σέρρες και η Αγιά ευημερούσαν χάρη σ’ αυτό. Αφού το ξεκουκίσουν, το κόβουν με το δοξάρι (=εργαλείο σε σχήμα τόξου, με το οποίο ξαίνουν το βαμβάκι και το μαλλί) κι ύστερα το κλώθουν με τη ρόκα και το αδράχτι.
ΤΟ ΛΙΝΑΡΙ: Η συγκομιδή του γινόταν από γυναίκες, με επικεφαλής τη δραγομάνα. Το θέριζαν, όπως το σιτάρι, το έκαναν δεμάτια κι άφηναν το κάθε δεμάτι μέρες μέσα στο νερό για να μαλακώσει πολύ και μετά το πέρναγαν από το μαγκάνι, για να φύγει η εξωτερική φλούδα, να γίνει δηλαδή τέλεια αποφλοίωση. Θέλει υπομονετικό κοπάνισμα, βρόχιασμα (=να φύγουν οι κόμποι), βούρτσισμα, ώσπου να μείνει το καθαρό λινάρι, το σκουλί, που το γνέθουν για να φτιάξουν το ράμμα, δηλ. το λεπτότατο νήμα που περνά από το βελόνι. Η επεξεργασία του είναι πολύπλοκη.
Από το χοντρό λινάρι φτιάχνουν σακιά, ντορβάδες, τσαντίλες και καραβόπανα. Από το λεπτό, εσώρουχα και πουκάμισα.


ΤΟ ΜΕΤΑΞΙ: Έρχεται στην Ελλάδα την εποχή του Ιουστινιανού. Ήταν το σπουδαιότερο προϊόν της περιοχής του Αξιού, της Χαλκιδικής, του Πηλίου του θεσσαλικού κάμπου και της Πελοποννήσου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα μετάξι είναι «ωμό», δηλ. δε χρειάζεται γνέσιμο.
Χρειάζονταν όμως και βαφικές ύλες για να δώσουν χρώμα στις πρώτες ύλες. Ως τα τέλη του 19ου αι., μοναδική ύλη βαφής ήταν τα φυτικά χρώματα, που έμεναν αναλλοίωτα στο ηλιακό φως και στο πλύσιμο και έδιναν λαμπερούς χρωματισμούς. Από το ριζάρι (=φυτό) έβγαζαν οι Αμπελακιώτες το ονομαστό κόκκινο χρώμα. Οι φλούδες των φρέσκων καρυδιών δίνουν το μαύρο, το λουλάκι το γαλάζιο και τα φύλλα της άσπρης μουριάς, σε συνδυασμό με λίγα φύλλα μηλιάς, το κίτρινο καναρινί.
Το νήμα πλέον είναι έτοιμο να μπει στον αργαλειό να αρχίσει η ύφανση. Ο  αργαλειός κυριάρχησε στο ελληνικό νοικοκυριό πάνω από 3 χιλιετίες.






ΠΗΓΗ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

“Ένα παράξενο ζευγάρι” του Neil Simon στο Θέατρο Μορφές κάθε Τετάρτη και Σάββατο

$
0
0
Δεκαετία ’80. Νέα Υόρκη. Δύο φίλοι, εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες, αποφασίζουν να συγκατοικήσουν μετά από τους ναυαγισμένους γάμους τους.

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν διαπιστώσουν ότι ο ένας είναι αφόρητα ακατάστατος και ο άλλος νοσηρά τακτικός. Μέσα από πανέξυπνους διαλόγους, ο αριστοτέχνης της κωμωδίας Σάιμον φιλοτεχνεί μια εικόνα της σύγχρονης Αμερικής, όταν το περίφημο αμερικάνικο όνειρο έχει πια ξεθωριάσει...



Η κλασική κωμωδία του αμερικανού συγγραφέα, που ανέβηκε πρώτη φορά στο Μπρόντγουεη τη δεκαετία του '70, έγινε μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο με το δίδυμο Τζακ Λέμον και Γουώλτερ Ματάου και από τότε φιλοξενείται στις μεγαλύτερες σκηνές όλου του κόσμου, φέτος στο Φουαγιέ του Θεάτρου Μορφές.



Mετάφραση:
Ερρίκος Μπελιές
Μουσική Επιμέλεια:
Γιάννης Παραουλάκης
Σκηνικά:
Σίμος Χριστοδούλου
Κοστούμια:
Γιασμίν Τιμότίγιεβιτς
Φώτα / Ήχος:
Νίκος Αρετάκης


Παίζουν οι ηθοποιοί:
Δομήνικος Ταβερναράκης
Τάσος Καϊσαρλής
Σίμος Χριστοδούλου
Κώστας Φραντζεσκάκης Γιάννης Παραουλάκης
Ρένα Πασπάτη
Γιασμίν Μεραμβελιωτάκη
Σκηνοθεσία:
Σίμος Χριστοδούλου









ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ στις 21:00
στο ΦΟΥΑΓΙΕ του ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΟΡΦΕΣ

Κρατήσεις θέσεων: 6974 315983




Θέατρο Μορφές

Αρχ/που Ευγενίου 3, πάροδος Λ.Κνωσσού, Ηράκλειο
Τηλ – Φαξ: 2810 321 622 e-mail: theatromorfes@windowslive.com
theatromorfes.blogspot.gr

Η θεατρική παράσταση «ΦΥΛΛΟ-ΦΥΛΛΟ ΤΗΝ ΚΟΥΚΙΑ» του Γιάννη Καλαντζόπουλου στο Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης στις 20 και 21 Φεβρουαρίου

$
0
0
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης θα παρουσιάσει στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου τη διαδραστική θεατρική παράσταση «ΦΥΛΛΟ-ΦΥΛΛΟ ΤΗΝ ΚΟΥΚΙΑ» του Γιάννη Καλαντζόπουλου.

  ΤΡΙΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 – ΩΡΑ 17:00 & ΩΡΑ 19:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 – ΩΡΑ 17:00 & ΩΡΑ 19:00

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 4 ΕΥΡΩ
Πληροφορίες: Θεατρικός Σταθμός τηλ. 2810243320


Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Καλαντζόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια-Επιμέλεια φωτισμού: Ξανθή Κόντου
Χορογραφίες: Ελένη Σταυροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη Χρήστος Ραχιώτης

Παίζουν, τραγουδούν, χορεύουν και εκτελούν ζωντανά τη μουσική οι ηθοποιοί:
Ερατώ-Μαρία Μανδαλενάκη, Μιχάλης Νταουντάκης, Σοφία Χαλαζιά.

Μια πανέξυπνη αλληγορία που μεταδίδει με ξεκαρδιστικό τρόπο στα παιδιά όλη την συσσωρευμένη λαϊκή σοφία του τόπου μας, εξυμνώντας την εργατικότητα, τη σύνεση, τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και την αλληλεγγύη.



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Ένας ανέμελος γεροντάκος παράκουσε τη μυαλωμένη γυναίκα του και αντί να φυτέψει τα τελευταία τους κουκιά, ώστε να έχουνε και για τον χειμώνα, τα έφαγε. Εκτός από ένα! Που φύτρωσε κι έφτασε μέχρι  τον ουρανό. Έκπληκτος ο γεροντάκος σκαρφάλωσε και, φύλλο-φύλλο, έφτασε στην κορφή της θεόρατης κουκιάς. 
Εκεί συνάντησε τον Ήλιο και το Φεγγάρι που μάλωναν για το ποιος είναι καλύτερος από τους δυο τους. 
Χάρη στην καλοσύνη αλλά και την διπλωματικότητα του φτωχού αγρότη, ο Ήλιος και το Φεγγάρι θα φιλιώσουν και θα χαρίσουν στον γέρο τρία πολύ χρήσιμα δώρα: ένα μαντιλάκι, μια κότα κι ένα ραβδί. 
-Τι αντιπροσωπεύουν και τι συμβολίζουν άραγε αυτά τα δώρα; 
-Θα τα χρησιμοποιήσει σωστά ο γεροντάκος μας; 
-Ποια εμπόδια θα συναντήσει στο δρόμο του; 
-Και πόσο θα τον βοηθήσει η μυαλωμένη γριά του να δώσει λύση σε όλα τους τα προβλήματα;

Το εργατικό κέντρο Ηρακλείου δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των ΟΤΑ,

$
0
0

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου, συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των ΟΤΑ, οι οποίοι αντιδρούν στη ρύθμιση της κυβέρνησης που προβλέπει την ένταξη όλων των παιδιών από 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, χωρίς την εναλλακτική επιλογη από την οικογένεια.


Οι Εργαζόμενοι στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και στους Παιδικούς Σταθμούς της Κρήτης συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Λότζια, συμμετέχοντας στην 24ωρη κινητοποίηση που κήρυξε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιοκόμων και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των Εργαζομένων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και του ΕΚΗ, ο Δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός , τάθηκε υπέρ του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων, ενώ επισημάνθηκε κ το αίτημα της ΚΕΔΕ, να αποσυρθούν άρθρα από το Ν/Σ για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που αφορούν στην ένταξη παιδιών ηλικίας 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.


Στο υπόμνημα επισημαίνεται πως η αιφνιδιαστική και χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας απολύτως διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, να συμπεριλάβει στο Νομοσχέδιο διάταξη με την οποία καθιερώνεται η ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων (4) ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε χιλιάδες οικογένειες, παιδιά και εργαζόμενους σε πετυχημένες δομές Δήμων, όπως είναι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί όλης της χώρας.
Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλέσει σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους, η ψήφιση νομοθετική διάταξης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.


Γνωρίστε την παραλία Σφηνάρι στον Νομό Χανίων

$
0
0

Το Σφηνάρι βρίσκεται 60km δυτικά των Χανίων και 30km νότια της Κισσάμου, μπροστά στο ομώνυμο χωριό, που είναι κτισμένο στην έξοδο μιας καταπράσινης κοιλάδας και περιτριγυρίζεται από πανέμορφα ψηλά βουνά.


Είναι μια από τις ελάχιστες όμορφες παραλίες της δυτικής ακτογραμμής της Κρήτης που προτιμάται ιδιαίτερα από όσους αναζητούν την ηρεμία. Το Σφηνάρι είναι μια όμορφη αμμουδερή παραλία με βότσαλα σε μερικά σημεία. Υπάρχουν αρκετές υποδομές διαμονής και εστίασης στην περιοχή. Η παραλία είναι ιδανική για μάσκα, όταν δεν φυσάει από τα δυτικά. Υπάρχουν κι αλμυρίκια, όπου μπορείτε να βρείτε σκιά. Εκτελούνται δρομολόγια λεωφορείων για Σφηνάρι από το σταθμό των Χανίων και της Κισσάμου.


Σημείωση: Αξίζει να περπατήσετε στο απότομο ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί πίσω από τον βραχώδη όγκο του Ακρωτηρίου Κόρακας, νότια της παραλίας. Εκτός από τη φανταστική θέα, από την άλλη πλευρά βρίσκεται μια πανέμορφη παραλία, τα Πλατανάκια, που είναι εντελώς απόμερη και γενικά άγνωστη. Με προσεκτική κατάβαση, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε αυτή.










ΦΩΤΟ: http://www.experttravel.gr/


ΠΗΓΗ: http://www.cretanbeaches.com/

Πωλούνται χαρταετοί, παρκάραμε, ανοίξαμε και σας περιμένουμε

Next: Το Σφηνάρι βρίσκεται 60km δυτικά των Χανίων και 30km νότια της Κισσάμου, μπροστά στο ομώνυμο χωριό, που είναι κτισμένο στην έξοδο μιας καταπράσινης κοιλάδας και περιτριγυρίζεται από πανέμορφα ψηλά βουνά. Είναι μια από τις ελάχιστες όμορφες παραλίες της δυτικής ακτογραμμής της Κρήτης που προτιμάται ιδιαίτερα από όσους αναζητούν την ηρεμία. Το Σφηνάρι είναι μια όμορφη αμμουδερή παραλία με βότσαλα σε μερικά σημεία. Υπάρχουν αρκετές υποδομές διαμονής και εστίασης στην περιοχή. Η παραλία είναι ιδανική για μάσκα, όταν δεν φυσάει από τα δυτικά. Υπάρχουν κι αλμυρίκια, όπου μπορείτε να βρείτε σκιά. Εκτελούνται δρομολόγια λεωφορείων για Σφηνάρι από το σταθμό των Χανίων και της Κισσάμου. Σημείωση: Αξίζει να περπατήσετε στο απότομο ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί πίσω από τον βραχώδη όγκο του Ακρωτηρίου Κόρακας, νότια της παραλίας. Εκτός από τη φανταστική θέα, από την άλλη πλευρά βρίσκεται μια πανέμορφη παραλία, τα Πλατανάκια, που είναι εντελώς απόμερη και γενικά άγνωστη. Με προσεκτική κατάβαση, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε αυτή. ΦΩΤΟ: http://www.experttravel.gr/ ΠΗΓΗ: http://www.cretanbeaches.com/
$
0
0

Πλέον αποτελεί ... παράδοση πλανόδιοι πωλητές να συγκεντρώνονται σε κάθε γωνιά  της πόλης του Ηρακλείου για να πουλήσουν χαρταετούς.

Στις μεγάλες εξόδους τις πόλης αλλά και μέσα στην πόλη, κάτω απο γέφυρες, σε διασταυρώσεις δρόμων και βέβαια στις εξόδους της πόλης πρός τα χωριά, οι πάγκοι με κάθε λογής χαρταετούς έδωσαν ένα διαφορετικό χρώμα στη σημερινή ημέρα.
Ξύλινα δοκάρια με αυτοσχέδιες κατασκευές όπου απάνω τους παρουσιαζόταν σχέδια απο παιδικούς ήρωες έως ομάδες ποδοσφαιρικές.


Βέβαια υπήρχαν και οι πωλητές... όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστης του site που αρκέστηκαν να παρουσιάσουν την πραμάτεια τους μόνο με το αυτοκίνητο τους και όχι με κατασκευές.
Οπότε παρκάρουμε, κάθετα στην άκρη του δρόμου και...
( ανοίξαμε και σας περιμένουμε )

Το Σφηνάρι βρίσκεται 60km δυτικά των Χανίων και 30km νότια της Κισσάμου, μπροστά στο ομώνυμο χωριό, που είναι κτισμένο στην έξοδο μιας καταπράσινης κοιλάδας και περιτριγυρίζεται από πανέμορφα ψηλά βουνά. Είναι μια από τις ελάχιστες όμορφες παραλίες της δυτικής ακτογραμμής της Κρήτης που προτιμάται ιδιαίτερα από όσους αναζητούν την ηρεμία. Το Σφηνάρι είναι μια όμορφη αμμουδερή παραλία με βότσαλα σε μερικά σημεία. Υπάρχουν αρκετές υποδομές διαμονής και εστίασης στην περιοχή. Η παραλία είναι ιδανική για μάσκα, όταν δεν φυσάει από τα δυτικά. Υπάρχουν κι αλμυρίκια, όπου μπορείτε να βρείτε σκιά. Εκτελούνται δρομολόγια λεωφορείων για Σφηνάρι από το σταθμό των Χανίων και της Κισσάμου. Σημείωση: Αξίζει να περπατήσετε στο απότομο ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί πίσω από τον βραχώδη όγκο του Ακρωτηρίου Κόρακας, νότια της παραλίας. Εκτός από τη φανταστική θέα, από την άλλη πλευρά βρίσκεται μια πανέμορφη παραλία, τα Πλατανάκια, που είναι εντελώς απόμερη και γενικά άγνωστη. Με προσεκτική κατάβαση, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε αυτή. ΦΩΤΟ: http://www.experttravel.gr/ ΠΗΓΗ: http://www.cretanbeaches.com/

$
0
0
Η ολοκλήρωση των εσωτερικών εκθεσιακών χώρων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ήταν το θέμα συζήτησης του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με τον Διευθυντή του μουσείου καθηγητή Μωυσή Μυλωνά, τον Πρόεδρο του συλλόγου Φίλων του μουσείων Γιώργου Αεράκη και του αναπληρωτή Διευθυντή του μουσείου Νίκο Πουλακάκη. 


Στη συνάντηση που έγινε στη Περιφέρεια οι εκπρόσωποι του μουσείου Φυσικής Ιστορίας αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των εσωτερικών εκθεσιακών χώρων με βάση την εγκεκριμένη μελέτη που έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια καθώς όπως είπαν στόχος είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του και να μπει στον Ευρωπαϊκό χάρτη ως προορισμός με «πρωταγωνιστικό» ρόλο σε Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα οι εκπρόσωποι του μουσείου ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη ότι, έχει αποδώσει η μέχρι σήμερα συνεργασία και στήριξη της Περιφέρειας στην αναβάθμιση της υποδομής και λειτουργίας του μουσείου καθώς-όπως είπαν- υπάρχει συνεχής αύξηση της επισκεψιμότητας, των εσόδων, και ότι είναι ένα μουσείο ανοιχτό στη κοινωνία, έχοντας μειώσει από πέρυσι την τιμή εισιτηρίου. 

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στα Ζωνιανά

Previous: Το Σφηνάρι βρίσκεται 60km δυτικά των Χανίων και 30km νότια της Κισσάμου, μπροστά στο ομώνυμο χωριό, που είναι κτισμένο στην έξοδο μιας καταπράσινης κοιλάδας και περιτριγυρίζεται από πανέμορφα ψηλά βουνά. Είναι μια από τις ελάχιστες όμορφες παραλίες της δυτικής ακτογραμμής της Κρήτης που προτιμάται ιδιαίτερα από όσους αναζητούν την ηρεμία. Το Σφηνάρι είναι μια όμορφη αμμουδερή παραλία με βότσαλα σε μερικά σημεία. Υπάρχουν αρκετές υποδομές διαμονής και εστίασης στην περιοχή. Η παραλία είναι ιδανική για μάσκα, όταν δεν φυσάει από τα δυτικά. Υπάρχουν κι αλμυρίκια, όπου μπορείτε να βρείτε σκιά. Εκτελούνται δρομολόγια λεωφορείων για Σφηνάρι από το σταθμό των Χανίων και της Κισσάμου. Σημείωση: Αξίζει να περπατήσετε στο απότομο ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί πίσω από τον βραχώδη όγκο του Ακρωτηρίου Κόρακας, νότια της παραλίας. Εκτός από τη φανταστική θέα, από την άλλη πλευρά βρίσκεται μια πανέμορφη παραλία, τα Πλατανάκια, που είναι εντελώς απόμερη και γενικά άγνωστη. Με προσεκτική κατάβαση, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε αυτή. ΦΩΤΟ: http://www.experttravel.gr/ ΠΗΓΗ: http://www.cretanbeaches.com/
$
0
0

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 



Σε μία τρομερή έκπληξη βρίσκεται ο θεατής που επισκέπτεται το μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού Ζωνιανά στο Νομού Ρεθύμνου.



Το μουσείο "ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ"που ο 85χρονος πια κ. Διονύσης Ποταμιάνος, τα τελευταία 25 χρόνια έχει δημιουργήσει μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία, περιλαμβάνει  φυσικό μέγεθος κέρινα ομοιώματα, που αναπαριστούν σκηνές με ολόκληρη την ιστορία της Κρήτης.






Το μουσείο πραγματικό κόσμημα για την περιοχή που βρίσκεται, καλλιτεχνικά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα διεθνή μουσεία κέρινων ομοιωμάτων.
Μεταφέρει τον επισκέπτη μέσα από την τέχνη σε ένα ιστορικό παρελθόν που η αναπαράσταση του γίνεται σε τέτοιο πραγματικό μέγεθος που του δίνει την εντύπωση ότι τα ιστορικά αυτά γεγονότα συμβαίνουν σε παροντικό χρόνο.  
Το μουσείο βρίσκεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για χώρο 1000 τετραγωνικών μέτρων και συνολικά τα εκθέματα είναι χωρισμένα σε θεματικές ενότητες ανάλογα με την ιστορική περίοδο που καλύπτουν. 




Στο μουσείο υπάρχουν τα κέρινα ομοιότητα σημαντικών μορφών όπως του Ελ. Βενιζέλου, του Κορνάρου, του Θεοτοκόπουλου, του Καζαντζάκη, του Νικηφόρου Φωκά, του Δασκαλογιάννη κ.λ.π. που διατηρούνται στη μνήμη του καθένα μας, αλλά και ιστορικών γεγονότων όπως του ολοκαυτώματος της μονής Αρκαδίου και συνολικά παρουσιάζεται η ιστορία της Κρήτης σε διάφορες χρονικές περιόδους.
Πέρα από τα καλλιτεχνικά εκθέματα, σημαντική εμπειρία είναι για τον επισκέπτη η επαφή με τον ίδιο το δημιουργό κατά την ξενάγηση που του κάνει ο ίδιος στο μουσείο. Καλός γνώστης της παράδοσης και της ιστορίας ο ίδιος, του μεταδίδει το πάθος του τη ζωή, τη δημιουργία, τον πανέμορφο κόσμο της τέχνης που μόνο μέσα από τα μάτια ενός καλλιτέχνης μπορεί να κάποιος να αισθανθεί.

Τηλέφωνο μουσείου: 28340 61087





















ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΡΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΑΠΑΚΙ ΚΡΗΤΗΣ

$
0
0
Πεντανόστιμη σούπα που θα φτιάξετε πολύ εύκολα με βασικά υλικά το καρότο και κρητικό απάκι. Θα τη γαρνίρετε με μαϊντανό, λίγο απάκι και δροσερό γιαούρτι.

Διαβάστε τη συνταγή για την καροτόσουπα με απάκι Κρήτης:
Μερίδες : 4
Χρόνος προετοιμασίας : 10m
Χρόνος ψησίματος : 60m
Έτοιμο σε : 1:10 h
Υλικά συνταγής:
  • 1 κιλό καρότα τρυφερά, σε μέτρια κομμάτια
  • 250γρ. απάκι Κρήτης, σε μικρά καρέ
  • 2 κρεμμύδια ξερά μέτρια, σε ψιλά καρέ
  • 2 πατάτες μέτριες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
  • 1200ml ζωμό κρέατος (ή λαχανικών)
  • 1 κρόκο αβγού
  • 100γρ. γιαούρτι
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το σερβίρισμα:
  • 4 – 6 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα από μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • http://www.fimes.gr/
  • Στο φαράγγι του Πρέβελη θέσεις της Παλαιολιθικής εποχής από το 130.000-700.000

    $
    0
    0
    Την αρχαιότερη ένδειξη ναυσιπλοΐας στον κόσμο εντόπισαν στην Κρήτη Αμερικανοί και Ελληνες αρχαιολόγοι διεξάγοντας απλώς μία επιφανειακή έρευνα.
    Στην περιοχή του Πλακιά στη νότια Κρήτη διεπιστημονική ομάδα υπό τη διεύθυνση του Τόμας Στάσερ της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και της Ελένης Παναγοπούλου της Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας εντόπισαν θέσεις της Παλαιολιθικής εποχής, οι κυριότερες των οποίων βρίσκονται στο φαράγγι του Πρέβελη και χρονολογούνται από το 130.000-700.000 πριν από σήμερα. Και δεδομένου ότι η Κρήτη ήταν και τότε νησί, αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη πρώιμης ναυσιπλοΐας, διεθνώς!

    Τα εργαλεία που ήρθαν στο φως (χειροπελέκεις και τσεκούρια) παραπέμπουν κατά τους αρχαιολόγους στην Αχελαία πολιτισμική παράδοση, η οποία συνδέεταιμε τους Homo heidelbergensis και Homo erectus. Τα παλαιολιθικά αυτά εργαλεία μάλιστα βρέθηκαν σε συνάφεια με ανυψωμένες θαλάσσιες αναβαθμίδες, τις οποίες οι γεωλόγοι χρονολογούν τουλάχιστον στα 130.000 χρόνια.
    Εκπληκτικά λοιπόνείναι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, αφού τεκμηριώνουν θαλάσσια ταξίδια στη Μεσόγειο δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ ότι γνωρίζαμε ως τώρα ενώ ταυτόχρονα μεταβάλλουν και την εκτίμηση των γνωσιακών ικανοτήτων των πρώιμων μορφών του ανθρώπου. Αξίζει νααναφερθεί μάλιστα ότι ως σήμερα και παρά τη μακρόχρονη διερεύνηση της Κρητικής προϊστορίας, αδιαμφισβήτητα τεκμήρια κατοίκησης του νησιού πριν από τη Νεολιθική περίοδο (7.000-3000 π.Χ.) δεν είχαν εντοπισθεί.
    Η ανακάλυψη πάντως έγινε το 2008 και 2009 αλλά μόλις τώρα έγινε γνωστή. Κι'αυτό χάρις στην ένταξή της στις δέκα σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2010 από το αμερικανικό περιοδικό «Archaeology»,από όπου προφανώς ενημερώθηκε και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Το γεγονός επομένως αφήνει για μία ακόμη φορά ερωτηματικά γι ατην λειτουργία των ξένων αρχαιολογικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και για το έλλειμμα ενημέρωσης των αρμόδιων ελληνικών αρχών για τη δράσητους και τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

    ΠΗΓΗ - ΤΟ ΒΗΜΑ

    Άγιοι και ήρωες της επανάστασης στον ίδιο ναό με τον ίδιο σεβασμό

    $
    0
    0
    Οι Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Παπαφλέσσας, Νικηταράς, Δασκαλογιάννης και η Μπουμπουλίνα, ήρωες της επανάστασης για την απελευθέρωση το 1821, βρίσκονται «τιμητικά» τοποθετημένοι στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στα Ανώγεια Μυλοποτάμου.



    Πρόκειται για την απόφαση του ιερέα της περιοχής να εντάξει στις τοιχογραφίες τα πρόσωπα των ηρώων της Επανάστασης για να έχουν οι νέοι, ως φωτεινά παραδείγματα αυτούς τους «Άγιους» όπως τους χαρακτηρίζει ήρωες, που χωρίς να φοβηθούν, αγωνίστηκαν για την ελευθερία του γένους και του έθνους.

    Ο ιερέας, πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης, με σημαντικό ποιμαντικό έργο στην ευρύτερη περιοχή, συνομίλησε με το ΑΠΕ- ΜΠΕ για τη συγκεκριμένη απόφασή του την οποία είχε κοινοποιήσει και στον μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο θέλοντας, όπως είπε, να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη τού ιεράρχη της Μητρόπολης, όπου ανήκει διοικητικά.



    Απαντώντας για την πρωτοβουλία αυτήν αλλά και το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει, αναφέρει:

    «Αρκετοί, αγνοούν την προσφορά της Εκκλησίας στον αγώνα, αλλά το γεγονός ότι η επανάσταση του 1821 έγινε «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία» δεν κρύβεται.
    Όπως σωστά δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Αμερικής Δημήτριος, «οι Έλληνες δεν είμαστε σημερινοί σ'αυτό τον πλανήτη, έχουμε μια ιστορία», έχουμε και ιστορία και ιστορική συνείδηση. Εισήλθαμε στη Σαρακοστή, την περίοδο που μας οδηγεί στην Εβδομάδα των Παθών, στη Σταύρωση και ελπίζουμε να αξιωθούμε να ζήσουμε και την Ανάσταση της Πίστης και του Γένους μας. Η περίοδος αυτή από κοινού με τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού και της εθνικής μας παλιγγενεσίας, είναι γιορτές που μας διδάσκουν όλα όσα έχουμε ανάγκη για να μπορούμε να αποκωδικοποιούμε τα μηνύματα των καιρών».

    Οι έννοιες «Θεός» και «θρησκεία» με τις έννοιες «επανάσταση» και «ελευθερία» πόσο συνδέονται και πόσο επηρέασαν την απόφασή σας για να τοποθετήσετε τους ήρωες του 1821 απέναντι από το ιερό της εκκλησίας;

    «Συνδέονται απόλυτα, η πίστη και η εκκλησία, ο θεός είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του αγώνα του '21, είναι οι φορείς των νοημάτων και των μηνυμάτων. Η γλώσσα της Εκκλησίας και η επαναστατική γλώσσα προσδιόρισαν το ιδεολογικό και πνευματικό στίγμα του αγώνα, που είναι τόσο θρησκευτικό όσο και εθνικό. Η επανάσταση των Ελλήνων πέρα από την προσωπική τους δράση βασίστηκε και στη βοήθεια του Θεού. Η Επανάσταση ήταν συνδυασμός, όπως έχει αποτυπωθεί ιστορικά και σε καταγραφές κειμένων, του έργου του Θεού και των Ελλήνων. Αυτός ο συνδυασμός εκφράστηκε και επίσημα από τα διοικητικά όργανα του αγώνα, όπως οι Εθνοσυνελεύσεις, αλλά και ατομικά από τους διαφόρους αγωνιστές και οπλαρχηγούς».

    Σύμφωνα με τον πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη, υπάρχει η δυνατότητα συνύπαρξης των αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους ήρωες της Επανάστασης: «Η επανάσταση ξεκινά με τη συμπαράσταση του Θεού, η οποία ζητήθηκε ποικιλοτρόπως από τους αγωνιστές του 1821. Κηρύσσεται μάλιστα ως θρησκευτική πράξη με τελετουργικό εντός των ναών, και ολοκληρώνεται με πανηγυρικές διακηρύξεις στο όνομά Του και με δοξολογίες του Θεού. Η πίστη στον Θεό είναι συγκεκριμένη και σαφής, αναφέρεται στον τριαδικό Θεό. Η τριαδικότητα του Θεού εκφράζεται στα κείμενα συμβολικά και φραστικά. Ο Ρήγας Φεραίος στη "Νέα πολιτική του Διοίκησι"προτείνει το εξής έμβλημα της σημαίας και της στολής των αγωνιστών: "Η σημαία οπού βάνεται εις τα μπαϊράκια και παντιέρες της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι εν ρόπαλον του Ηρακλέους με τρεις σταυρούς". Οι τρεις σταυροί αυτή την τριαδικότητα υποδηλώνουν».



    ​Όπως σημειώνει ο ιερέας των Ανωγείων: «...στα κείμενα του 1821, εκτός από την ιδιαίτερη θρησκευτική τους γλώσσα, που αποκαλύπτει τη θρησκευτική, ορθόδοξη υποδομή των αγωνιστών και του αγώνος, αναφέρονται και σύμβολα, που και αυτά αποτελούν ένα άλλο πολύ σημαντικό και πολύ σπουδαίο σύστημα έκφρασης ιδεών. Τέτοια σύμβολα είναι ο σταυρός και οι εικόνες του Χριστού, της Παναγίας, διαφόρων Αγίων, κυρίως στρατιωτικών, όπως του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Κων/νου και της Αγίας Ελένης».
    ​Έχει αναφερθεί πολλές φορές το πρόσωπό σας, για μια επαναστατική διάθεση που σας διέπει, αλλά και προβληματίσει, ειδικά την ημέρα που καλέσατε τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και συνομιλήσατε μαζί του εντός του ναού, κλείνοντας πίσω σας τις πόρτες. Τι έχετε να απαντήσετε, στην περίπτωση που παρεξηγηθεί η τοιχογράφηση του ναού με τα πρόσωπα των ηρώων του 21' ;

    «Ήρωες υπήρξαν όλοι όσοι έθεσαν τη ζωή τους στην υπόθεση του πρώτου ιδανικού κάθε ανθρώπου, στην υπόθεση της ελευθερίας. Είναι απόλυτα συμβατή και θεμιτή η παρουσία των Ελλήνων Ηρώων της Επανάστασης του 1821.Εμείς σήμερα, ορμώμενοι από ένα βαθύ σεβασμό στις ιδιαίτερες προσωπικότητες των ηρώων, που κοσμούν πλέον τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου των Ανωγείων, νιώθουμε περηφάνια για το ιστορικό, εθνικό και κοινωνικό νόημα της "παρουσίας"τους ανάμεσά μας. Η θέση τους μέσα στον ναό, είναι η θέση που έχουν όλοι οι καλοί και άξιοι να καλούνται χριστιανοί ορθόδοξοι.

    Πιστεύουμε ότι η παρουσία τους θα βοηθήσει όλους μας σην κατάκτηση της συνείδησης της προσφοράς στην πατρίδα, διότι η ιστορία "τιμωρεί", όταν την αγνοείς. Αυτό που προτείνω μα και αυτό που προτρέπω προς όλους κυρίως τους νέους είναι να κάνουμε τρόπο ζωής και ας αναδείξουμε ως ύψιστες αξίες την αγάπη στην πατρίδα και την προσφορά στο κοινό καλό, για να γράφεται η ιστορία μας από εμάς και όχι από άλλους. Κι όσοι τυχόν με κατηγορήσουν, το πιθανότερο είναι να μην γνωρίζουν, όσο θα έπρεπε, την ελληνική ιστορία, την ιστορία των "αγίων"ηρώων της».

    Ο πατέρας Ανδρέας Κεφαλογιάννης έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό στα Ανώγεια, φέρνοντας πολλούς νέους κοντά στο πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, έχει δημιουργήσει κοινωνικά φροντιστήρια μελέτης και ενισχυτικής διδασκαλίας, έχει οργανώσει ημερίδες και συζητήσεις με θέματα που απασχολούν τους νέους και τις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα λειτουργεί ενοριακά σχολή εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, και όλα αυτά πάντα, όπως επισημαίνει, δωρεάν. Καλεί μάλιστα όλους τους νέους να μην εγκαταλείψουν το πεδίο της γνώσης, να μην ξεμακρύνουν από την παράδοση, αλλά και σε όσους φεύγουν για σπουδές ή εργασία εκτός των Ανωγείων, να μην ξεχνούν τον τόπο τους. «Η αγάπη προς τη γενέθλια γη μας, βοηθάει πάντα στην μετέπειτα πορεία μας και η σχέση μας με τα ήθη τα έθιμα τον πολιτισμό μας και την παράδοση θεωρώ πως είναι πολύ καλός πυλώνας για να στηρίξουμε τις προσπάθειες μας για την πατρίδα μας την Ελλάδα» επισημαίνει.

    «Πορτρέτα και εικονιζόμενοι στη ρωμαϊκή Κρήτη» την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου στο Ρέθυμνο

    $
    0
    0
    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, στο πλαίσιο διαλέξεων με θέμα Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προγραμματίζει διάλεξη, με ομιλήτρια την καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παυλίνα Καραναστάση, με θέμα «Πορτρέτα και εικονιζόμενοι στη ρωμαϊκή Κρήτη», την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου και ώρα 18.30 στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Νικ. Φωκά 130).



    Σύντομο βιογραφικό
    Η Παυλίνα Καραναστάση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία, Αρχαία Ιστορία και Αιγυπτιολογία στο Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης (1974-1984), όπου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή. Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 1987/88 μέχρι το 2005, από το 2005 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει στα ελληνικά, γερμανικά και αγγλικά και έχει εκδώσει βιβλία για την ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην Τέχνη και κοινωνία κατά την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, στην πλαστική των αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ιδιαίτερα των ρωμαϊκών χρόνων, στην εικονογραφία των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, καθώς και σε ζητήματα «εκρωμαϊσμού» και ταυτότητας στην ανατολική επικράτεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

    Πρόσφατες δημοσιεύσεις:
    - Karanastasi, Ρ., Die Reliefdarstellungen der Winde, in: Kienast, H.J.; Karanastasi, Ρ.; Schaldach, Κ., Der Turm der Winde in Athen. Archaologische Forschungen, 30 (Wiesbaden 2014) 169-195.
    - Καραναστάση, Π., Νέα στοιχεία για τη ρωμαϊκή Ελεύθερνα, στον τόμο: Π. Καραναστάση - Α. Τζιγκουνάκη - Χ. Τσιγωνάκη (επιμ.), Αρχαιολογικό Έργο Κρήτης 3. Πρακτικά της 3ης Συνάντησης Ρέθυμνο, 5-8 Δεκεμβρίου 2013 (Ρέθυμνο 2015) 417-428.
    - Karanastasi, Ρ., Roman imperial sculpture from Crete. Α re-appraisal, in: Francis, J.E.; Kouremenos, Α. (eds.), Roman Crete. Νeω perspectives (Oxford 2016) 101-118.
    - Καραναστάση, Π., Η Άρτεμις/Δίκτυννα από το Δικτυνναίον. Ο εικονογραφικός τύπος και η πρόσληψή του κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, in: Ε. Voutyras - Ε. Papagianni - Ν. Kazakide, Bonae Gratiae. Μελέτες ρωμαϊκής γλυπτικής προς τιμήν της καθηγήτριας Θεοδοσίας Στεφανίδου-Τιβερίου (Θεσσαλονίκη 2017) 61-70.

    «Πορτρέτα και εικονιζόμενοι στη ρωμαϊκή Κρήτη» την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου στο Ρέθυμνο

    «Εφυγε» η Δόξα του Αϊ Γιώργη! Η κηδεία θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι

    $
    0
    0
    Μια εμβληματική  μορφή του Αϊ Γιώργη και μια καλή Ανωγειανή η Δόξα Σαμόλη – η Δόξα, του Αγίου Γεωργίου και της Εκκλησίας, την οποία υπηρέτησε περίπου μισό αιώνα ως επίτροπος- “έφυγε” σήμερα Τρίτη από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 12 μ.μ από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Ανώγεια.
    Ήταν στις αρχές του Νοεμβρίου του 2017 στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή όταν η Δόξα Σαμόλη τιμήθηκε από την εκκλησία μας παρουσία του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιου ο οποίος μεταξύ άλλων είχε πει για τη Δόξα:

    “Θέλω να τιμήσω τη Δόξα Σαμόλη, που είναι ταυτισμένη με τούτο τον τόπο, με τούτο το Ναό, με τον Άγιο. Δόξα τω Θεό επί πολλές σειρές ετών αξιώθηκε να τον διακονεί και είμαι σίγουρος ότι αν ήθελε να μιλήσει θα έλεγε πολλά από τις πνευματικές εμπειρίες που έχει ζήσει εδώ μέσα όλα αυτά τα χρόνια συντροφιά με τον μεγάλο Άγιο των Ορθοδόξων, τον τόσο λαοφιλή Άγιο, τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο του οποίου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων σήμερα γιορτάζει η εκκλησία μας.
    Την ευχαριστώ από καρδιάς και θα ήθελα μαζί με όσα είπε ο π.Ανδρέας να προσθέσω την ευαρέσκεια της τοπικής μας εκκλησίας και της Μητρόπολης μας για το πρόσωπο της και την αφοσίωση της  οικογένειας της στη διακονία αυτής της εκκλησίας, στην δική σας τελικά διακονία. «
    Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

    Τα Άνω Άκρια του δήμου Γόρτυνας

    $
    0
    0

    Τα Άνω Άκρια είναι χωριό και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Γόρτυνας στην επαρχία Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου. Απέχει 40 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και βρίσκεται σε ημιορεινή έκταση στα υψώματα της βόρειας πλευράς της πεδιάδας της Μεσαράς. Στα ανατολικά του χωριού υπάρχει πηγή. Τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται είναι λάδι, σταφίδα και κτηνοτροφικά φυτά. Στον οικισμό υπάρχει Δημοτικό Σχολείο



    Τόσο τα Άνω όσο και τα Κάτω Άκρια αναφέρονται σε παλιές βενετικές απογραφές. Στον Καστροφύλακα (Κ98) αναφέρονται ως Acrapano, με 160 κατοίκους και Acracato, με 154 κατοίκους.




    Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στα Άνω Άκρια κατοικούσαν Τούρκοι και υπήρχε τζαμί με ωραίο μιναρέ. Στη θέση του τελευταίου ανεγέρθηκε ο σημερινός ναός του χωριού.
    Όταν τα Άνω Άκρια έγιναν κοινότητα, υπήχθησαν σε αυτήν και το Τσιφούτ Καστέλλι, οι Ατσιπάδες και η Μουρνιά. Μαζί με τα Κάτω Άκρια αποτέλεσαν Δημοτικό διαμέρισμα με το Σχέδιο Καποδίστριας, το 1999.
    Κατά την Ενετοκρατία, οι Ατσιπάδες αναφέρονται με το όνομα Azupades de Acra και 48 κατοίκους, η Μουρνιά με το όνομα Murnea και 102 κατοίκους και το Καστέλλι ως Boniffacio proprio, με 56 κατοίκους το 158


    Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    $
    0
    0

    Όποια καρδιά του χωρισμού μαχαίρι τη χτυπήσει -
     όσο κι αν είναι δυνατή θα τηνε γονατίσει.

    Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Η ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΑΚΡΙΒΩΝ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΩΝ

    Viewing all 43316 articles
    Browse latest View live


    <script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>