Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

Οι Γίγαντες του TALOS πάνω σε ξυλοπόδαρα Ένα μοναδικό θέαμα στα γενέθλια του TALOS PLAZA την Τετάρτη 11 Ιουλίου

$
0
0


Το θέατρο Όμμα Στούντιο συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του TALOS PLAZA και παρουσιάζει στις  11  Ιουλίου 2018, στις  8.30  το βράδυ  ένα χάπενινγκ με 2 ξυλοποδαράδες, τον Αντώνη Διαμαντή και την Μυρτώ Παπαδοπούλου, με θέμα τον Μύθο του Τάλου παράλληλα με αναφορά στην ιστορία του TALOS PLAZA. Ένα οπτικοακουστικό θέαμα με σκοπό  το κοινό να  γνωρίσει καλύτερα την ιστορία του χώρου, αλλά και τον υπέροχο μύθο του Τάλου, του πρώτου ρομπότ της αρχαιότητας.
 Λίγα λόγια για το Θέατρο Όμμα Στούντιο:
Οι Γίγαντες του TALOS πάνω σε ξυλοπόδαρα«Είναι  το μοναδικό θέατρο στη Κρήτη και ένα από τα παλιά στην Ελλάδα, που δίνει παραστάσεις θεάτρου δρόμου με ξυλοπόδαρα και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα θέατρο δρόμου (Φωτιές , σημαίες   ακροβατικά, παντομίμα.)
Έχει δώσει παραστάσεις   σε Φεστιβάλ θεάτρου δρόμου στην Ελλάδα και έχει πάρει μέρος σε  Διεθνή  Θεατρικά Φεστιβάλ θεάτρου δρόμου σε: Λατινική Αμερική (Κολομβία), Μέση Ανατολή (Ινδία),  Αφρική (Αίγυπτος) και Ευρώπη( Ρωσία ,Σερβία ,Δανία)  με διάφορες παραστάσεις αλλά κυρίως με την παράσταση "Ορφέας και Ευρυδίκη"που βασίζεται στον ομώνυμο αρχαιοελληνικό μύθο-σε θεατρική διασκευή  και σκηνοθεσία Αντώνη Διαμαντή- και  η οποία έχει προσκληθεί αυτό το καλοκαίρι και θα παρουσιαστεί στις 2 και 3 Αυγούστου  για να "ανοίξει"το Ninsville  Jazz Festival  στη πόλη Νίκαια  της Σερβίας ,με τη συμμετοχή  Σέρβων μουσικών    οι οποίοι θα επενδύσουν  την παράσταση με  ζωντανή μουσική  Τζαζ  αλλά και Σέρβων ηθοποιών».
Το υπόλοιπο πρόγραμμα των γενεθλίων του TALOS PLAZA, περιλαμβάνει:
Ρυθμό, με ελληνική και ξένη μουσική από τον dj Στέλιο Βασιλειάδη.
Μagic και BUBBLE SHOW: "Μια μαγική  παράσταση γεμάτη σαπουνόφουσκες! Ελάτε να μεταφερθούμε στο χώρο της μαγείας με οδηγό τη  φαντασία κι ύστερα να πετάξουμε στον κόσμο της σαπουνόφουσκας, ο οποίος σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστος...!!! Όριο ηλικίας σ'αυτήν  την παράσταση.... δεν υπάρχει!!"
ZUMBA FITNESS master class και STRONG BY ZUMBA SHOW: Μια μοναδική εμπειρία χορευτικού θεάματος από τους καλύτερους επαγγελματίες του είδους.
Η βραδιά θα κλείσει με μια μαγευτική επίδειξη βεγγαλικών από την εταιρία   ART FIREWORKS.

 Οι Γίγαντες του TALOS πάνω σε ξυλοπόδαρα    Ένα μοναδικό θέαμα στα γενέθλια του TALOS PLAZA την Τετάρτη 11 Ιουλίου

Παρασκευή και 13 – Η μεγάλη καλοκαιρινή εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου στο Μαρίνα Ηρακλείου

$
0
0
Όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη καλοκαιρινή εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Ηρακλείου, που φέτος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουλίου, στις 21:00, στο λιμάνι Ηρακλείου, στον ανακαινισμένο και ειδυλλιακό χώρο του Μαρίνα.



Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο SUMMER DINNER Party, με καλό φαγητό, Ελληνική και ξένη μουσική από τον DJ Lefteris Psomas και καλοκαιρινή διάθεση, που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της νέας Ροταριανής χρονιάς.
Η πρόσκληση είναι ανοικτή σε ροταριανούς και μη, το κόστος συμμετοχής είναι μόλις 20 € ανά άτομο και περιλαμβάνει πλήρες μενού και κρασί. Αξίζει να τονιστεί ότι όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής δράσης του Ροταριανού Ομίλου Ηρακλείου.


Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Πρόεδρο του Ρ.Ο.Η. Gian Andrea Garancini (6979346584) και τον Β’ Αντιπρόεδρο Μανόλη Φούμη (6934141401).

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 9 Ιουλίου στο Βενεράτο ο 9ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου Με 8 γλύπτες

$
0
0
Γλύπτες από τέσσερις χώρες θα «συνομιλήσουν» καλλιτεχνικά για το υπέρτατο αγαθό της παγκόσμιας ειρήνης, δημιουργώντας παράλληλα οκτώ έργα τέχνης από μάρμαρο, στο 9ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 29 Ιουλίου 2018 στην υπαίθρια γλυπτοθήκη Βενεράτου της δημοτικής ενότητας Παλιανής. Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν ελεύθερα να επισκέπτονται τον χώρο που θα φιλοτεχνούν τα έργα τους οι εννέα καλλιτέχνες και να παρακολουθούν πώς δημιουργούνται τα γλυπτά από μάρμαρο. Στη συνέχεια, τα έργα αυτά θα αποτελούν περιουσία του δήμου Ηρακλείου και θα τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους.
Το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση δήμου Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ) με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Μέγας χορηγός της διοργάνωσης είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, που χορήγησε το σύνολο των όγκων μαρμάρου Βόλακα που θα φιλοτεχνήσουν οι καλλιτέχνες.


Στο διεθνές συμπόσιο Γλυπτικής με θέμα την ειρήνη, θα πάρει μέρος ο Σύρος γλύπτης Aktham AbdoulHamid που θα έρθει στο Ηράκλειο από την μαρτυρική Δαμασκό όπου πριν τον πόλεμο διοργάνωνε και ο ίδιος συμπόσια Γλυπτικής! Επίσης, θα συμμετέχουν οι γλύπτες από την Βουλγαρία Radoslav Sultov και από το Περού Alberto Gedeón Soto. Θα πάρουν ακόμα μέρος ο Έλληνας γλύπτης που ζει και εργάζεται στον Καναδά Βασίλης Βασίλη και οι γλύπτες Ανδρέας Αραπάκης, Χαρά Πλατάκη, Ιωσήφ Σηφάκης,
Αμαλία Φλώρου και Μανώλης Χαρκούτσης. Όλοι οι γλύπτες έχουν παραλάβει το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη», μεταφρασμένο ή στην ελληνική γλώσσα.
Στο πλαίσιο του συμποσίου θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό αλλά και μαθήματα ψηφιδωτού για μικρούς και μεγάλους από τον ψυχολόγο – ψηφιδογράφο Κώστα Θαλασσινάκη. Η πρώτη συνάντηση με θέμα τη δημιουργία των τμημάτων για τα μαθήματα ψηφιδωτού θα γίνει την Πέμπτη 12 Ιουλίου στις 6 μ.μ. στο χώρο της υπαίθριας γλυπτοθήκης (Βενεράτο).
Σημαντική στη διοργάνωση του συμποσίου είναι η συμβολή των τοπικών συμβουλίων και των πολιτιστικών συλλόγων Βενεράτου, Αυγενικής, Κερασίων, Σίβας και Δαφνών, του συλλόγου Γυναικών δημοτικού διαμερίσματος Παλιανής «Άμπελος» και του αθλητικού σωματείου «Παλιανή». Επίσης, πολύτιμη είναι η συμβολή τοπικών επιχειρήσεων.

Το διεθνές συμπόσιο Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου ιδρύθηκε το 2006 από τον τότε δήμο Παλιανής μετά από πρόταση και με τη συμβολή εθελοντών της περιοχής και σήμερα αποτελεί σημαντικό θεσμό με διεθνή ακτινοβολία. Είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά συμπόσια Γλυπτικής στην Ευρώπη και το μοναδικό στην Ελλάδα που γίνεται με μία χρονική συνέχεια.
Έχει ήδη αποδώσει εξαιρετικά έργα τέχνης, αρκετά εκ των οποίων έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους είτε στο Ηράκλειο είτε στο δημοτικό διαμέρισμα Παλιανής.


Στις εργασίες του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης

$
0
0
Τις εργασίες που πραγματοποιεί η Δημοτική Αρχή στον περιβάλλοντα χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Μαρίνας επιθεώρησε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Άρη Σαλούστρο και τον π. Μιχάλη Μανιαδή.


Πρόκειται για την κατασκευή ενός μεγάλου τοιχίου στην βόρεια πλευρά του Ναού, με στόχο την στατική ενίσχυση, την λειτουργική, αλλά και αισθητική αναβάθμιση του χώρου. Στις εργασίες περιλαμβάνεται επίσης και η κατασκευή μιας σειράς καθιστικών (παγκάκια) στο προαύλιο χώρο, για την εξυπηρέτηση και την άνεση των επισκεπτών.


Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Προχωρήσαμε σε ορισμένες απαραίτητες εργασίες σε έναν ιστορικό Ναό του Δήμου μας, ένα πολύ παλιό μοναστήρι με ιστορία μεγαλύτερη του ενός αιώνα, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους πιστούς όλης της Κρήτης – και όχι μόνο. Με τα έργα αυτά προστατέψαμε και αναβαθμίσαμε τον περίβολο του Ναού, δημιουργώντας παράλληλα καλύτερες συνθήκες παραμονής για τους χιλιάδες των επισκεπτών της Αγίας Μαρίνας.
Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω των π. Μιχάλη Μανιαδή για τη συνεργασία, όπως επίσης και τον Αντιδήμαρχο Άρη Σαλούστρο και τα στελέχη της τεχνικής μας υπηρεσίας για το πολύ καλό αποτέλεσμα».

Νέα δίκτυα δωρεάν Wi-Fi σε Παλαιόκαστρο και Καβροχώρι

$
0
0
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης των νέων δικτύων ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο, στην πλατεία του Καβροχωρίου και στην παραλία του Παλαιόκαστρου.

Τα νέα δίκτυα Wi-Fi εγκαταστάθηκαν από τη Δημοτική Αρχή με στόχο την παροχή δωρεάν υπηρεσιών διαδικτύου μέσω Wi-Fi, ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από ίδια έσοδα του Δήμου και έχει καλύψει μέχρι στιγμής άνω του 80% των δημόσιων χώρων στο Μαλεβίζι.


Υπενθυμίζεται ότι δωρεάν ασύρματη σύνδεση δικτύου υπάρχει στο Γάζι στην πλ. Μ. Κατσαμάνη, στα Καλέσα, το Κεραμούτσι, το Καμάρι, τις Κορφές, το Λουτράκι, τον Σάρχο, τη Μονή, τη Τύλισο, το Αστυράκι, το Καμαράκι, τον Καμαριώτη, τη Δαμάστα, το Μάραθος και το Φόδελε στο Μουσείο El-Greco. Στο πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχή για το επόμενο διάστημα, περιλαμβάνεται η δημιουργία ανάλογων δικτύων στην παραλία της Αγίας Πελαγίας, στις Γωνιές, τη Ροδιά και τον Κρουσώνα.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Συνεχίζουμε τις εγκαταστάσεις ασύρματων δικτύων σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου μας, ένα πρόγραμμα αναγκαίο για να δώσουμε σε όλους τους συμπολίτες μας τη δυνατότητα ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, να μπορούν οι ξένοι επισκέπτες του Μαλεβιζίου, εύκολα και χωρίς κόστος, να χρησιμοποιούν αυτά τα ασύρματα δίκτυα που έχουμε εγκαταστήσει, να επικοινωνούν και να προβάλλουν τις ομορφιές του τόπου μας σε όλο τον κόσμο.
Αξίζουν πολλά μπράβο στα στελέχη του τμήματος πληροφορικής του Δήμου μας, για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει».

Κρητική βραδιά απο την Αρχιεπισκοπή Κρήτης σήμερα Δευτέρα 9 Ιουλίου

$
0
0
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης διοργανώνει για φιλανθρωπικό σκοπό, σήμερα Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018 και ώρα 9.30΄ μ.μ., Κρητική Μουσική Βραδιά, στο Κηποθέατρο «ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ» (Είσοδος από Λ. Πλαστήρα).
 Αντί εισιτηρίου, θα συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα δοθούν σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, μέσω του φιλανθρωπικού τομέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης «Διακονία Αγάπης».

(Θερμή παράκληση, τα τρόφιμα να μην έχουν υπερβεί την ημερομηνία λήξης).
 Στην Εκδήλωση, θα χορέψουν οι Σχολές Παραδοσιακών Χορών «Αορείτες».
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Σαν σήμερα 9 Ιουλίου1 956 ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 Ρίχτερ που χτυπά τη Σαντορίνη φέρνει τσουνάμι στην Κρήτη

$
0
0
Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός στον ευρωπαϊκό χώρο τον 20ο αιώνα. Εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1956 κι έπληξε, κυρίως, τη Σαντορίνη. Συνοδεύτηκε από τσουνάμι ύψους 25 μέτρων και προκάλεσε θύματα και σημαντικές καταστροφές.
Ο Εγκέλαδος προειδοποίησε το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου με μία σεισμική δόνηση της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού. Δεν φαίνεται να ανησύχησε ιδιαίτερα τον πληθυσμό των Κυκλάδων, που συνέχισε τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου (05:11) εκδηλώθηκε ο κυρίως σεισμός από τον ίδιο εστιακό χώρο και κατέλαβε εξ απήνης τους κατοίκους των Κυκλάδων, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στις αγκάλες του Μορφέως. Ήταν μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έντασης 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι. Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι εφημερίδες της εποχής, η σεισμική δόνηση ισοδυναμούσε με την έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών.
Ο σεισμός έπληξε κατά βάση τη Σαντορίνη, όπου καταμετρήθηκαν 53 νεκροί και καταγράφηκαν οι σοβαρότερες ζημιές. Το 35% των σπιτιών κατέρρευσαν και το 45% παρουσίασαν μεγάλες ή μικρές ζημιές. Ολοσχερώς καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια. Εκτός από τη Σαντορίνη, σοβαρές βλάβες υπέστησαν τα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Πάρος, Νάξος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Λειψοί. Συνολικά, καταστράφηκαν 529 σπίτια, 1.482 έπαθαν σοβαρές βλάβες και 1.750 ελαφρές. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.
Ο κύριος σεισμός συνοδεύτηκε από μεγάλο θαλάσσιο κύμα βαρύτητας (τσουνάμι), το ύψους του οποίου έφθασε τα 25 μέτρα στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού, τα 20 μ. στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας, τα 10 μ. στη Φολέγανδρο και ήταν ασθενέστερο σε διάφορες άλλες ακτές του Νοτίου Αιγαίου μέχρι τη Σμύρνη. Από το τσουνάμι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Κάλυμνο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής. Το τσουνάμι εξασθενημένο έφθασε μέχρι την Καλαμάτα και κατέστρεψε πολλές μικρές βάρκες που βρίσκονταν στο λιμάνι.
Ο σεισμός έβαλε σε δοκιμασία τον κρατικό μηχανισμό, που δεν είχε συνέλθει ακόμη από τους μεγάλους σεισμούς του 1953 στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κήρυξε τη Σαντορίνη σε κατάσταση «τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως» και επισκέφθηκε ο ίδιος την πληγείσα περιοχή στις 14 Ιουλίου.
Πολλές χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων. Η μόνη χώρα της οποίας τη βοήθεια αρνήθηκε η Ελλάδα ήταν η Μεγάλη Βρετανία, ίσως λόγω του Κυπριακού, που τότε βρισκόταν σε έξαρση με την εξέγερση της ΕΟΚΑ.
Μία από τις πιο σημαντικές παρενέργειες του μεγάλου σεισμού ήταν η μεγάλη εσωτερική μετανάστευση του πληθυσμού της Σαντορίνης, κυρίως προς την Αθήνα.
Πηγή: sansimera.gr

Σε εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται στις παραλίες και διευκολύνει τους λουόμενους, προχώρησε ο Δήμος Χανίων

$
0
0
Σε εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται στις παραλίες και διευκολύνει τους λουόμενους, προχώρησε ο Δήμος Χανίων. Ειδικότερα, από τα συνεργεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου έχουν τοποθετηθεί ήδη αποδυτήρια στις ακόλουθες παραλίες:

  • Χρυσή Ακτή
  • Ν. Χώρα (Τέρμα)
  • Άγ. Απόστολοι (πλησίον γηπέδου)
  • Άγ. Απόστολοι (πλησίον Ιερού Ναού)
  • Καλαθάς
  • Άπτερα


Παράλληλα, τα συνεργεία έχουν τοποθετήσει ντουζιέρες σε παραλίες του Δήμου, ενώ ολοκληρώθηκαν και οι απαραίτητες διαγραμμίσεις για τη διευκόλυνση των ΑμεΑ.
Στόχος της δημοτικής αρχής των Χανίων είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους λουόμενους και η αισθητική αναβάθμιση των παραλιών.

Κρητικό γλέντι στην Τύλισο την Παρασκευή 13 Ιουλίου για την αποπεράτωση της δανειστικής βιβλιοθήκης του χωριού

$
0
0

Σε ανακοίνωσή του ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου αναφέρει ότι έπειτα από την επιτυχία της χοροεσπερίδας που διοργάνωσε πέρυσι, για την αγορά φορητού απινιδωτή και την εκπαίδευση ομάδας για τη χρήση του, θέτει τώρα ως στόχο την αποπεράτωση της δανειστικής βιβλιοθήκης του χωριού.



Όπως αναφέρεται:
"Καλούμε λοιπόν, όλους εσάς που μας στηρίζετε σε κάθε μας βήμα, για να παρευρεθείτε στην χοροεσπερίδα που διοργανώνουμε την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 και ώρα 21:00 στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Τυλίσου για να διασκεδάσουμε με τους καλλιτέχνες Βασίλη Σταυρακάκη και Μιχάλη Καλλέργη και να χορέψουμε με το συγκρότημα των σχολών 《 Περυσινάκη Νικολάου 》. 

Τιμή εισόδου 15€ με πλήρες μενού και κρασί. Τιμή εισόδου παιδιών από 7 έως 12 ετών, 7€. Για παιδιά έως 6 ετών, η είσοδος είναι δωρεάν".

Κρητικό γλέντι στην Τύλισο την Παρασκευή 13 Ιουλίου για την αποπεράτωση της δανειστικής βιβλιοθήκης του χωριού

Επιτυχημένη η παρουσίαση της μελέτης: Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης της Λαγκάδας

$
0
0
Με αμείωτο ενδιαφέρον και με μεγάλη συμμετοχή παρουσιάστηκαν χθες, τα αποτελέσματα της μελέτης: «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης της περιοχής Λαγκάδας του Δήμου Χερσονήσου» σε ανοικτή εκδήλωση στην πλατεία του Αβδού.
Με απώτερο στόχο της δημοτικής αρχής την «αναπτυξιακή επανεκκίνηση» της Λαγκάδας, σχεδιάστηκε η μελέτη για την υλοποίηση ενός «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης της Λαγκάδας», μιας καινούργιας προσέγγισης που θέτει τις βάσεις και καθορίζει τους αναπτυξιακούς όρους, τις κατευθύνσεις και προϋποθέσεις με επίκεντρο τη νέα πραγματικότητα για την περιοχή, το φράγμα Αποσελέμη.


Οι παρεμβάσεις-προτάσεις που περιέχονται στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης της περιοχής Λαγκάδας του Δήμου Χερσονήσου όπως παρουσιάστηκαν από τον υπεύθυνο της μελέτης, οικονομολόγο, κ. Νικ. Δρακωνάκη, είναι συμβατές στο σύνολό τους τόσο με τα δεδομένα της περιοχής όσο και με το σχεδιασμό-προγραμματισμό του Δήμου Χερσονήσου, στοχεύοντας στη μείωση των ενδοδημοτικών ανισοτήτων, τη διατήρηση του περιβάλλοντος, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με κύριο χαρακτηριστικό την ολοκληρωμένη προσέγγιση και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι τοπικές κοινωνίες της Λαγκάδας (Ποταμιές, Αβδού, Γωνιές, Μοχός, Κράσι, Κερά) συμμετείχαν ουσιαστικά στη διαδικασία της διαβούλευσης, αντάλλαξαν απόψεις και γνώσεις για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη.


Στόχος είναι η Λαγκάδα να διατηρήσει την τοπική ταυτότητά της και να γίνει από πέρασμα, προορισμός και, βέβαια, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων με αύξηση της απασχόλησης και του τοπικού εισοδήματος, ανέφερε ο δήμαρχος, Γιάννης Μαστοράκης. «Η αντίληψή μας, το όραμά μας για την περιοχή εστιάζει στην προοπτική η Λαγκάδα να αποτελέσει πόλο έλξης για επιστροφή και μόνιμη διαμονή πληθυσμού που κατάγεται από την περιοχή, καθώς και τόπο εγκατάστασης νέων που την επιλέγουν ως τόπο κατοικίας, τόπο εργασίας και αυτό-απασχόλησης.

Παράλληλα, φιλοδοξούμε να αποτελέσει τόπο εγκατάστασης νέων παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ανάληψης στοχευμένων επενδυτικών πρωτοβουλιών κυρίως στον τριτογενή τομέα (εμπόριο, εστίαση, αναψυχή και διαμονή), καθώς επίσης και χώρο συνέχισης της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, η διάχυση της παράκτιας τουριστικής δραστηριότητας προς την ενδοχώρα και η προσέλκυση επισκεπτών από άλλες περιοχές, θα καταστήσει τη Λαγκάδα λόγω και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, ιδανικό χώρο επίσκεψης, περιήγησης, αναψυχής, φιλοξενίας, διασκέδασης και μάθησης.»

Εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο όπως προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι πρωταγωνιστής σε αυτήν την προσπάθεια ανασυγκρότησης παραμένει τοπικός πληθυσμός, που ήδη από τη διαδικασία της διαβούλευσης με την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίησή του φαίνεται ότι έχει αγκαλιάσει με θέρμη την καινούργια προσέγγιση για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.



Στην εκδήλωση συμμετείχαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους οι βουλευτές Ηρακλείου, κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Σπύρος Δανέλλης, οι πρώην δήμαρχοι κκ. Κώστας Λαγουδάκης και Χάρης Ροδιτάκης, ο πρόεδρος Δ.Σ. Χερσονήσου, κ. Κώστας Τσαντηράκης, οι αντιδήμαρχοι κκ. Εμμ. Πλευράκης, Ευθύμιος Μουντράκης, Κώστας Παρλαμάς και Εμμ. Κουλούρας, ο πρόεδρος ΝΠΔΔ Προστασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θανάσης Καλαϊτζάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Καλλιόπη Αγγελή και Γιάννης Σέγκος, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, κ. Δέσποινα Πλευράκη, η γενική γραμματέας του Δήμου, κ. Νατάσα Νηστικάκη, και πλήθος κόσμου.

Ο νέος οικισμός των Ρομά στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασού

$
0
0

Στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασού στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα δίπλα απο τα παλιά σφαγεία  και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής δημιουργήθηκε εδώ και κάμποσο καιρό ένας νέος οικισμός - πρότυπο για την πόλη του Ηρακλείου.
Ο καταυλισμός των Ρομά - Αθίγγανων που δειλά δειλά έχουν αρχίσει να χτίζουν 
 ( φαντάζομαι με πληρωμένο τον ΕΝΦΙΑ ) κατασκευές απο ξύλο και ελενίτ σπίτια όπου και διαμένουν.



Αν κάποιος επισκεφτεί την περιοχή θέλοντας σαν Ελληνας πολίτης και δεδομένου ότι το δικαιούται να περπατήσει ή να προχωρήσει με το αυτοκίνητο του στο παραλιακό μέτωπο θα αντικρύσει σκουπίδια, απο παλιά έπιπλα, είδη υγιεινής σπασμένα, χώματα και μπάζα απο οικοδομές και βέβαια μυρωδιές που σε κάνουν να επιστρέψεις στον πολιτισμό... που ακόμα ψάχνουμε σε αυτή την πόλη.
Αναρωτιέμαι ποιός είναι υπεύθυνος για την τάξη στην περιοχή και για την εφαρμογή του νόμου. Η δημοτική αρχή κρίνουμε ότι πρέπει να φροντίσει για την καθαριότητα της περιοχής.

Εικόνες ντροπής, κρυμμένες όμως καλά απο τα φώτα μιάς πόλης γεμάτη ιστορία και πολιτισμό.





Βράβευση της ακτής του Mythos Palace Resort & Spa με «Γαλάζια Σημαία»

$
0
0
H ακτή του Μythos Palace Resort & Spa στoν Καβρό Αποκορώνου βραβεύτηκε για 8η συνεχή χρονιά με τη διάκριση της «Γαλάζιας Σημαίας», μια πιστοποίηση που αποδίδεται σε οργανωμένες ακτές που πληρούν αυστηρά κριτήρια καθαριότητας, οργάνωσης, υποδομών και ασφάλειας.
Η τελετή απονομής του βραβείου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 στις 11.00 παρουσία της διεύθυνσης του ξενοδοχείου και εκπροσώπων του Δήμου Αποκορώνου.


Η «Γαλάζια Σημαία», σύμβολο ποιότητας αλλά και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της ομάδας του Mythos Palace Resort & Spa, ανεμίζει και φέτος στην ακτή του ξενοδοχείου, πιστοποιώντας ότι οι επισκέπτες μας μπορούν να απολαμβάνουν πεντακάθαρα νερά, εύκολη πρόσβαση, υψηλού επιπέδου υποδομές, ναυαγοσωστικά μέσα, ενώ επίσης έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις περιβαλλοντικές δράσεις που διοργανώνουμε.
Το Mythos Palace Resort And Spa είναι ένα πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Γεωργιούπολη Χανίων. Το ξενοδοχείο βρίσκεται περίπου 20 λεπτά με τα πόδια από Λίμνη Κουρνά και απέχει 3 χλμ. από το κέντρο της πόλης.

Εσπερινός και θεία λειτουργία εις ανάμνηση των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Γεράσιμου του Παλλαδά στις 10 και 11 Ιουλίου στην Καλλονή του Δ. Αρχανών Αστερουσίων

$
0
0


Στο χωριό Καλλονήτου δήμου Αρχανών Αστερουσίων πραγματοποιείται εις ανάμνηση των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Γεράσιμου του Παλλαδά ( ο οποίος βρίσκεται στην είσοδο του χωριού απο την πλευρά των Πεζών ) εσπερινός την Τρίτη 10 Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσει την επομένηημέρα Τετάρτη 11 Ιουλίου θεία λειτουργία εις ανάμνηση των εγκαινίων.
Θα ακολουθήσει μετά το πέρας της λειτουργίας κέρασμα.



Η παρουσία σας θα μας τιμήσει

Ενορία Καλλονή Πεδιαδος

Ο Άγιος Γεράσιμος ο Παλλαδάς γεννήθηκε το 1633 μ.Χ. γεννήθηκε στο χωριό Σκιλλούς της Πεδιάδος Κρήτης από ευγενείς και ευσεβείς γονείς. Ο πατέρας του Θεόδωρος υπήρξε πρωτοπαπάς και ιεροκήρυκας στον Χάνδακα και είναι γνωστή μία ομιλία του που εξεφώνησε στη μνήμη των Αγίων δέκα μαρτύρων των εν Κρήτη το 1633 μ.Χ. Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα από τον πατέρα του. Κατόπιν μετέβη για σπουδές στην Κέρκυρα και την Βενετία. Γνώριζε ελληνικά, λατινικά και εβραϊκά· «φιλότιμος γαρ ων και δεξιάς φύσεως δια το μνημονικόν, εν λόγοις μέγας εγένετο τη μαθήσει πάντας τους κατ’ εκείνου καιρού υπερβαίνων».


Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δεν κατάφερε να μεταβεί στην Κρήτη λόγω της αλώσεως της από τους Τούρκους. Έτσι δίδασκε και κήρυττε στην Πελοπόννησο, τα Ιωάννινα, την Άρτα και την Παραμυθία. Άγνωστο πότε, εξελέγη μητροπολίτης Καστορίας, στην οποία χρημάτισε διδάσκαλος, παρέχοντας δείγματα της σοφίας και της αγιότητός του. Τον Μάϊο του 1686 μ.Χ. του δόθηκε επιτροπικώς η μητρόπολη Αδριανουπόλεως. Ο Καισάριος Δαπόντες γράφει ότι ο Μαυροκορδάτος «έκαμεν Αδριανουπόλεως τον από Καστορίας σοφώτατον Γεράσιμον».

Στις 25 Ιουλίου 1688 μ.Χ. εξελέγη πατριάρχης Αλεξανδρείας, διαδεχθείς τον αποθανόντα στο σεισμό της Σμύρνης Πατριάρχη Παρθένιο (1678 - 1688 μ.Χ.) τον από Βηθλεέμ. Κύριο μέλημά του ήταν η διάδοση του θείου λόγου. Σώζονται πολλές χειρόγραφες ομιλίες του. Λόγω μεγάλων χρεών του πατριαρχείου αναγκάσθηκε να περιέλθει τις ρου­μανικές χώρες και τη Ρωσία διενεργώντας εράνους. Οι άρχοντες τον δέχονταν με τιμές και του προσέφεραν πλούσια δώρα, εξασφαλίζοντας τα εκεί μετόχια του πατριαρχείου. Εργάσθηκε για την επίλυση του χρονίζοντος σιναϊτικού προβλήματος και συνέταξε κανονισμό για το πτωχοκομείο της μονής Αγίου Γεωργίου Καΐρου. Ανέπτυξε πλούσια αλληλογραφία με προσωπικότητες της εποχής του, όπως τον Μέγα Πέτρο της Ρωσίας, τον πάπα Ρώμης Κλήμεντα ΙΑ΄, την Εκκλησία της Κύπρου και της Κρήτης.




Στις 20 Ιανουαρίου 1710 μ.Χ., μετά 22 ετών γόνιμη πατριαρχεία, παραιτείται λόγω ασθενείας, γήρατος και χάριν της ησυχίας υπέρ του Επισκόπου Χίου Σαμουήλ: «Γήρατι όμως ήδη κατακαμφθείσα - η μετριότητα του, όπως γράφει στην παραίτηση του ο ίδιος - και πάθεσι νοεροίς περιπεσούσα, την του σώματος δύναμιν εγνώρισεν ατονήσασαν και εις μνήμην έχουσα το τέλος της ζωής και το του θανάτου άφευκτον και άδηλον και άωρον, τοις πάσι χάριν κέκρικεν ειπείν, και μόνην της ησυχίας ασπάσασθαι, ως φίλην θεώ και την της ψυχής προξενούσαν σωτηρίαν… Τούτων δε πάντων λύπη συσχεθέντων εν δάκρυσι θερμοίς και πνεύματι συντετριμμένω ουκ εδέξαντο την αγγελίαν, αλλ’ ηξίουν ημάς μεταβαλείν τον σκοπόν και την αιτίαν του τοιούτου απροσδοκήτου αυτών απορφανισμού επυνθάνοντο μήποτε δια λύπην η παραπικρασμόν η ενόχλησίν τινος των πατέρων η των χριστιανών, προετράπημεν εις τούτο, ημείς δε παντοίοις τρόποις και λόγοις βεβαιώσεως επιστώσαμεν τους πάντας, ότι δια μόνην την ησυχίαν και την της ψυχής ημών σωτηρίαν τούτο γίνεται μόλις ουν κατένευσαν τω ημετέρω σκοπώ, ω εν ονόματι του μεγάλου θεού».

Ο πατριάρχης Γεράσιμος παρέμεινε στο Ταμιάθιο ως τον Μάϊο του 1712 μ.Χ. Κατόπιν μετέβη για εφησυχασμό, μελέτη και προσευχή στην ιερά μονή Βατοπαιδίου, όπου και ανεπαύθη οσιακώς τον Ιανουάριο του 1714 μ.Χ. Στον τάφο του υπήρχε η επιγραφή: «Εκοιμήθη ο δούλος του θεού και μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κυρ Γεράσιμος εν έτει αψιδ’΄μηνι Ιανουαρίω ιε’΄ Ινδικτιώνος». Η κάρα του φυλάγεται σε ασημένια λειψανοθήκη στο άγιο βήμα του Καθολικού της μονής.

Οσοι αναφέρονται σε αυτόν τον εγκωμιάζουν για τη λογιότητα και την αγιότητά του: Ο μοναχός Καισάριος Δαπόντες ο Ξηροποταμηνός γράφει: «Ανήρ σοφώτατος και αγιώτατος, θεολόγος, φιλόσοφος, ανιχνευτής του βάθους των θείων Γραφών, δαημονέστατος της ελληνικής, εβραϊκής και λατινικής γλώσσης εχρημάτισε…». Ο έξ Απορρήτων Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος έγραφε προς τον ίδιο: «Τον δε λειμώνα των αρετών και των χαρίτων, ώσπερ αυτώ τέθηλε και επανθεί και κοσμεί ποικίλοις καρποίς, και την αθάνατον υμίν ευωδίαν αποπνέει.. διοφρήδην έπεισιν εκείνο γε΄ ότι το της οικουμένης κριτήριον, την θεοφρούρητον ρήσιν καθέδραν των Αλεξανδρέων, εν καιροίς ιδίοις, αξιολογωτάτην ανδρών ουδέποτε κατέλιπιν έρημον η θεία πρόνοια..». Αξιοσημείωτοι είναι και οι λόγοι του Γερασίμου Μαζαράκη: «Ο Γεράσιμος πρέπει να συναριθμηθή μεταξύ των μεγάλων της Ανατολής Πατριαρχών και προμάχων της Ορθοδοξίας, ως δια του λόγου, της γραφίδος και του παραδείγματος καταπολεμήσας επιτυχώς τας προσπαθείας της Δύσεως. Μη δε τις νομίση ότι ο κίνδυνος, ον διέτρεχεν η Ανατολή, ήτο τότε μικρότερος του επί Κυρίλλου. Η Εκκλησία της Ρώμης διδαχθείσα εκ των πραγμάτων ότι ουδέν ηδύνατο να κατορθώση δια της βίας, μετεχειρίζετο νυν πολιτικήν διαλλαγής και δια ιεραποστόλων, συστάσεως σχολείων εν Ανατολή και εκδόσεως συγγραμμάτων, εξηκολούθει να επιδιώκη την πραγματοποίησιν των προαιωνίων πόθων της. Μεγάλως τότε κατερραδιουργούντο ο ημέτεροι, ιδία δε εν Παλαιστίνη και Συρία… Τας ενεργείας ταύτας επολέμησεν ο Γεράσιμος δια τε της προς τους εν Τριπόλει της Συρίας επιστολής του και του μεγάλου σεβασμού, ου παρά τοις εν Συρία και Παλαιστίνη απήλαυε».

Έργα του αγίου Γερασίμου σώζονται: θεολογικά, υμνογραφικά, φιλοσοφικά και φιλολογικά. Βιογράφος του είναι ο συνώνυμος και ένας των διαδόχων του Γεράσιμος Γ΄ ο Γηράρης (1783 - 1788 μ.Χ.), ο όποιος στις 20 Μαΐου 1785 μ.Χ. γράφει: «Βίος του εν Αγίοις Πατρός ημών Γερασίμου Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Κρητός και Παλλαδά καλουμένου Μητροπολίτου πρότερον Καστορίας». Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Απήλθεν εις τας αιωνίους και μακαρίους των δικαίων σκηνάς, ίνα κατατρυφά της θείας ελλάμψεως, ελλαμφθείς πρότερον εντεύθεν, ως έμαθε παρ’ αυτού του αγίου Πνεύματος, ως και ημάς εδίδαξεν. Αλλ’ ω πάτερ άγιε και σεβάσμιε, ο ελλαμπόμενος και δεχόμενος τας θείας ελλάμψεις εντελώς, δος και ημίν άπασι τοις αγαπώσι τα σα ένθεα προτερήματα, όπως διά σου χειραγωγούμενοι, φωτισθώμεν και ημείς μη ετέρως σε βλέπειν, μηδ΄εις δεξιά η αριστερά παρεκκλίνειν…».

Ακολουθία συνέθεσε ο νυν μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος Κογεράκης. Η επίσημη αναγνώριση του έγινε από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στις 17 Σεπτεμβρίου 2002 μ.Χ.

Το αρχαιολογικό μουσείο Ιεράπετρας

$
0
0


Tο Μουσείο δημιουργήθηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα κάτω μάλιστα υπό τουρκική κατοχή. Άλλαζε συχνά αναγκαστικά στέγη. Σήμερα
στεγάζεται στην Εμπορική Οθωμανική Σχολή, το κτίριο της οποίας έχει κηρυχθεί διατηρητέο και έχει παραχωρηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού
από τον Δήμο Ιεράπετρας.



Στις συλλογές περιλαμβάνονται:  

Μινωική τέχνη:γραπτές μινωικές σαρκοφάγοι,λυχνάρια,υστερομινωικά ΙΙΙ αγγεία (1400-1200 π.Χ.),κυρίως ψευδόστομοι αμφορείς και κρατήρες.

Γεωμετρική τέχνη: (ειδώλια, αγγεία), 9ος-8ος αιώνας π.Χ.

Αρχαϊκή τέχνη: (κυρίως ειδώλια και ανάγλυφα πλακίδια). Τέλη 7ου-6ου αιώνα π.Χ.

Κλασική και Ελληνιστική Τέχνη: (αγγεία και ειδώλια), 5ος-1ος αιώνας π.Χ.

Ελληνορωμαϊκή τέχνη: (αγγεία και ειδώλια). Τέλη 1ου π.Χ. -  4ου μ.Χ. αιώνα. Γλυπτά και αγάλματα ρωμαϊκών χρόνων. Επιγραφές επιτύμβιες
και αναθηματικές, ελληνορωμαϊκών χρόνων.

Πήλινη σαρκοφάγος (Αρ. Μουσείου 899). Προέρχεται από λαξευτό πεταλοειδή τάφο του 1450-1400 π.Χ. από την περιοχή Επισκοπής Ιεράπετρας. Είναι κιβωτιόσχημη, με σαμαρόσχημο κάλυμμα, που στη μία απόληξη της κορυφής έχει βουκράνιο και στην άλλη ανθρωπόμορφο ειδώλιο. Οι παραστάσεις που καλύπτουν όλες τις επιφάνειες διακοσμούνται με σκηνές, σε πλαίσια, από την καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο.



Τιμητική επιγραφή (Αρ. Μ. 53), η οποία στήθηκε για να θυμίζει την τιμή που έκανε η πόλη της Ιεράπυτνας στον Τίτο Κλαύδιο Αρισταγόρα να τον ονομάσει προστάτη και έκδικο, δηλαδή προστάτη των συμφερόντων του Δήμου, γιατί επισκεύασε με δικά του χρήματα το κατεστραμμένο κτήριο των Δημόσιων Αρχείων.




Πήλινο πλαστικό αγγείο (Αρ. Μ. 280). Το αγγείο έχει σχηματισθεί από την κωμική παράσταση γέρου που κάθεται στα πόδια του. Η κεφαλή δυσανάλογα μεγάλη, με μακριά γενειάδα, τεράστια φουσκωτή κοιλιά και κοντά πόδια που με δυσκολία τον στηρίζουν. Το στόμιο του αγγείου βρίσκεται πάνω στο κεφάλι του.



Διαστάσεις: 0,101 εκ. Μέγιστη Διάμετρος Χείλους σωζόμενη: 0,029 εκ. Πάχος: 0,007 εκ. Προέλευση: Χαλασμένος. Τομέας Α. Σπίτι Α.1. Σώζεται ένα μεγάλο τμήμα (χείλος/σώμα/βάση) που αντιστοιχεί στο 1/3 περίπου συγκολλημένο από πολλά όστρακα και συμπληρωμένο με γύψο. Επίσης, σώζονται όστρακα που συνανήκουν αλλά δεν κολλούν ούτε μεταξύ τους αλλά ούτε και με το μεγάλο συγκολλημένο τμήμα του αγγείου. Σε ένα από αυτά σώζεται τμήμα της λαβής. Βάση επίπεδη με γωνιώδη περιφέρεια. Σώμα κωνικό, κοίλου περιγράμματος. Χείλος κοντό έξω νεύον, τριγωνικής διατομής. Λαβή κάθετη και υπερυψωμένη, τοξοειδής φύεται από το χείλος. Πηλός καστανοπορτοκαλής με γκρίζο ανοιχτόχρωμο πυρήνα στο κάτω μέρος του σώματος. Λεπτός με αρκετές προσμίξεις, ανομοιόμορφης όπτησης. Αλείφωμα υπόλευκο, σχετικά πυκνό και διατηρείται κατα τόπους. Βαφή πορτοκαλόχρωμη. Διακόσμηση εσωτερικά: Πλατιές ταινίες εγκάρσια τοποθετημένες στο χείλος. Ακολουθούν 3 οριζόντιες ταινίες στο σώμα και άλλη μία στη βάση. Διακόσμηση εξωτερικά: Ταινία στην περιφέρεια της βάσης. Άλλη μια στο χείλος και στο μέσον του σώματος που σχηματίζουν ζώνη με οριζίντια και πλατιά οφιόσχημη ταινία (πλοκάμι χταποδιού), η οποία ξεκινά εκατέρωθεν μετόπης με δικτυωτό.

4 ποιήματα της ποιήτριας Ευαγγελίας Πετρουγάκη

$
0
0

Η Ευαγγελία Πετρουγάκη κατάγεται από τον Ευαγγελισμό του Δήμου
Μινώα-Πεδιάδος και ζει στο Ηράκλεο Κρήτης. Σπούδασε στη Φιλοσοφική
 Σχολή του Παν|μίου Αθηνών και εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση
 Εκπαίδευση.
 Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν
 περιληφθεί σε ποιητικές ανθολογίες. Μεταφρασμένα ποιήματά της υπάρχουν
στην Ανθολογία "Έλληνες και Ούγγροι ποιητές των ημερών μας" BOYDAPEST,
> 2008. To 2009 εκδόθηκε η ποιητική της συλλογή "Ενθύμιο Φως", Αθήνα ,
εκδ. Ταξιδευτής.


 (Από την Ποιητική Συλλογή «Ενθύμιο Φως»)

  Στην  ίδια   όχθη
Δεν ήξερε άλλο δρόμο.
Ακολουθούσε πάντα
τη ροή των γεγονότων
Τους δρόμους τους ανοίγουν
τα ποτάμια
έλεγε
και μεις βαδίζουμε στην όχθη
πάντα στην ίδια όχθη
Τί να τους κάνουμε
τους δρόμους
Οι δρόμοι είναι τα ποτάμια
και κάπου θα υπάρχει
ένα γεφύρι.



Από την ενότητα «Ενθύμιο φως

Πριν  βγει στο φως
το παρελθόν της ιστορίας
το θέαμα απαγορεύεται.
Ο παραβάτης τιμωρείται
με μια υποψία Ευριδίκης
σε ξεκούρδιστη λύρα
κακόηχο τραγούδι
και μια επάνοδο τυφλή.

Πάντα από απόσταση
προσεγγίζεται η αλήθεια
εκτός αν επιλέξεις
ολοκαύτωμα.



     Σ΄  ένα   εργόχειρο

Μα πως γίνεται
να βρίσκεσαι ολόκληρη
στου συρταριού το βάθος
σ΄ ένα εργόχειρο μισό
ένα κρυμμένο λάθος
διαρκείας.
Πως γίνεται
να βρίσκεσαι ολόκληρη
με την καρέκλα
το πλεκτό και τη βελόνα σου
πλάι στης σιωπής
το παγωμένο σώμα
της μνήμης λάφυρα ασκύλευτα.
Μπορεί και να σε ψυχοπόνεσε
ο σκοτεινός  βαρκάρης
ξέροντας πως δε σ’ άρεσαν
ποτέ τα μισοτελειωμένα
και σ’ άφησε
εκεί  στην ίδια θέση
να πολεμάς
με τέχνη Πηνελόπης
ν΄ αφήνεις πόντους
και περάσματα
εύκολα να ξηλώνει
το τελεσίδικο
για μένα
νά ‘ρθω να το ξαναβρώ
στου συρταριού το βάθος
ακέραιο το χάδι σου
μανούλα μου.



       Από την ενότητα : MEMORIA FLORIDA

Άσματα ρόδων
αθυροστομίες κρίνων
βακχεία κισσού
ακροβασίες δρόσου
Απριλίου
θάλλουσα μέθη.
Φυλλομανής
ήχους γονιμικούς
έρχεσαι
κυμβαλίζουσα
Άνοιξη
μικρή
χωριατοπούλα μου.


  VIII

Μόνη
στο πανηγύρι της χαράς
απόκληρη τσουκνίδα
έφτιαξε το κεντρί νυγμό
που πάει βαθιά πολύ βαθιά
μες την καρδιά της.
Τους άλλους λίγο ακουμπά
μόνο σαν ξεχειλίζει
το φαρμάκι.

Με φλεγόμενη βουτιά έκλεισε το «Agios Nikolaos Cliff Diving 2018»

$
0
0

Με την «φλεγόμενη βουτιά» από ύψος 20 μέτρων, που γίνεται για πρώτη φορά στον κόσμο, έκλεισε το τρίτο «Agios Nikolaos Cliff diving 2018» που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 7και 8 Ιουλίου στη λίμνη του Αγίου Νικολάου.


Το κορυφαίο σόου του καλοκαιριού στην Κρήτη, ολοκληρώθηκε με μια πραγματικά πρωτότυπη και υψηλής επικινδυνότητας βουτιά που έκανε ο 42χρονος Ηλία Σκούρωφ. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία καταδύτης του κόσμου, κέρδισε για πολλοστή φορά το θερμό χειροκρότημα των θεατών, σε μια βουτιά που απαιτεί μεγάλη ακρίβεια στην εκτέλεση της. Η καυτή επιλογή που έκανε να τυλιχτεί με φλεγόμενο βαμβάκι και να βουτήξει στη λίμνη, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη και το θέαμα στο ζενίθ, για τους χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το φυσικό αμφιθέατρο της λίμνης Βουλισμένης, ήταν η πιο παράτολμη κατάδυση που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Ρώσος.




Στο φετινό «Agios Nikolaos Cliff diving 2018», ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ), η Περιφέρεια Κρήτης και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καταδύσεων από Υψηλά σημεία (WHDF), με τη συνδρομή δεκάδων εθελοντών που δούλεψαν μεθοδικά και με μεγάλη διάθεση, κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα διήμερο με υψηλή οργανωτική αρτιότητα και μοναδική αισθητική εικόνα που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών. Οι διοργανωτές φρόντισαν να παρουσιάσουν μια άκρως εντυπωσιακή τελετή λήξης, με τον ύμνο των παιδιών στην Ειρήνη, το μινωικό δρώμενο, τις νυκτερινές θεαματικές καταδύσεις, το λέιζερ σόου στην τεράστια «οθόνη» των βράχων της λίμνης και τα βεγγαλικά που φώτισαν τον κρητικό ουρανό.







Ήταν, «μια μεγάλη γιορτή που προβάλλει την πόλη του Αγίου Νικολάου και την Κρήτη, στην Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων», όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης για την καλή συνεργασία και υποστήριξη και την Παγκόσμια Ομοσπονδία, αφού όλοι μαζί καθιερώνουν «ένα μοναδικό αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα το οποίο αποκτά διακριτά και μοναδικά χαρακτηριστικά σε παγκόσμιο επίπεδο», στοιχείο που αναγνώρισε η Παγκόσμια Ομοσπονδία.    



«Αυτή η διοργάνωση είναι μοναδική στον κόσμο. Όπως και αυτό το μέρος, η λίμνη και ο Άγιος Νικόλαος. Ένα μοναδικό αμφιθέατρο στη μέση της πόλης με χιλιάδες κόσμο να μας εμψυχώνει», τόνισε Στέφανι Λίντερ, επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καταδύσεων από Υψηλά Σημεία (WHDF) εκφράζοντας την μεγάλη ικανοποίηση της ίδιας αλλά και τον ενθουσιασμό των αθλητών και αθλητριών για τη φετινή διοργάνωση του «Agios Nikolaos Cliff diving 2018» και ευχαριστώντας τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Χάρη Αλεξάκη και τον Πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΝ Λευτέρη Ραφαϊλάκη για την εκπληκτική διοργάνωση. Να σημειωθεί τέλος πως η εκδήλωση στηρίζεται από μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής τις οποίες βράβευσαν η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, ο βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.








1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού, Παράδοσης και Τεχνών : "Του Κύκλου Τα Γυρίσματα"στις 30 και 31 Ιουλίου στην Σητεία

$
0
0
Η πρώτη χορευτική ΑΛΥΣΙΔΑ Στειακού Πηδηχτού στην πόλη της Σητείας , είναι γεγονός

Αποτελούμενη απο Χορευτές, Μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων και Εθελοντές κάθε ηλικίας, τρεις χορευτικές ομάδες θα αγκαλιάσουν την παραλιακή της Σητείας με κεντρικό σημείο συνάντησης την Κεντρική Πλατεία Σητείας


Ένας απο τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους της παραδοσιακής Κρητικής μουσικής της γενιάς του, ο Δημήτρης Μπετίνης, ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών τα πρώτα του βήματα στην παραδοσιακή μουσική με την συμμμετοχή του σε διοργανώσεις πολιτιστικών Συλλόγων, γάμους και παραδοσιακά γλέντια εντός και εκτός Κρήτης.
Φέτος με την συμμέτοχή του στο 9ο Φεστιβάλ Μνήμης των Τουρκοκρητικών στο Κουσάντασι της Τουρκίας συνέβαλε στην διάδοση του πολιτισμού μας και των εθίμων του τόπου μας. Αξίζει να σημειωθεί οτι διατηρεί πολλά χρόνια συνεργασίας με τους μουσικούς απο τους οποίους αποτελείται η ομάδα του: -Κερούλης Γιώργος (λαούτο) -Τζανάκης Μάνος (λαούτο-μαντολίνο) -Κουρουπάκης Γιώργος (μπάσο)
One of the most recognised representatives of traditional Cretan music of his generation, Dimitris Betinis, made his first steps in traditional music at the age of 13 by participating in events of several Cultural Clubs, weddings and traditional festivals in and outside Crete. This year, with his participation at the 9th Turkish Cypriot Memorial Festival in Kusadasi, Turkey, he helped spreading out our culture and customs of our country. It is important to mention that he maintains his cooperation with the musicians of whom his team is composed for many years: -Keroulis George (Lute) - Tzanakis Manos (Lute-Mandolino) - Kouroupakis Giorgos (Bass)

  • ΣΧΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΛΙΤΣΑ ΒΕΖΥΡΑΚΗ / SCHOOL OF TRADITIONAL DANCES LITSA VEZYRAKI

Η Σχολή Παραδοσιακών Χορών Λίτσα Βεζυράκη ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 με σκοπό την μελέτη και μετάδοση των παραδοσιακών χορών της Κρήτης, με ιδιαίτερη έμφαση στους χορούς Ανατολικής Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας στην νέα γενιά. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πλήθος χορευτικών παραστάσεων τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και εκτός Κρήτης συμπεριλαμβανομένων αρκετών φεστιβάλ στο Θέατρο της Δώρας Στράτου αλλά και στην Κάρπαθο ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί και με αρκετούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα.
Από το 2015 έως σήμερα είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO. Μαζί με έναν μεγάλο αριθμό χορευτών θα συμμετάσχει και τις 2 ημέρες του Φεστιβάλ παρουσιάζοντάς μας χορούς από την Κρήτη και την Μ.Ασία ενώ παράλληλα θα διοργανώσει την Χορευτική Αλυσίδα του Σητειακού Πηδηχτού που θα λάβει χώρα στις 31/07 και ώρα 20:00 κατά μήκος της παραλιακής Σητείας και θα καταλήξει στο άγαλμα του Β.Κορνάρου.
The School of Traditional Dances Litsa Vezyraki began in May 2013 with its purpose to study and share with the new generation the knowledge regarding the traditional dances of Crete, with particular emphasis on the dances of Eastern Crete and the rest of Greece. So far it has participated in many dance performances both locally and outside Crete, including several festivals such as the annual festival held at Dora’s Stratou Theatre and in Karpathos. It has also collaborated with several Associations across Greece. Since 2015 until today, it is one of the members of the International Dance Council of UNESCO. Along with a large number of dancers, it will be participating in the the Festival both days, presenting us dances from Crete and Asia, while at the same time it will be organizing the Dancing Chain of Sitiakos Pidichtos, which will take place on 31/07 at 20:00. along the coastal Sitia and will end up at the statue of Vitsentzos’ Cornaros
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΡΚΙΟΛΑΚΗ-ΚΡΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ/ MANOLIS CHARKIOLAKIS TRADITIONAL MUSIC BAND


Ένα απο τα επίσης επιτυχημένα τοπικά συγκροτήματα της Κρητικής Μουσικής θα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στον χώρο διεξαγωγής του 1ου Φεστιβάλ Πολιτισμού , Παράδοσης και Τεχνών , αυτό του Μανώλη Χαρκιολάκη , διασκεδάζοντας τους παρευρισκόμενους με χορούς και τραγούδια του τόπου μας. Ο Μανώλης Χαρκιολάκης απο πολύ μικρή ηλικία είχε δείξει το ενδιαφέρον και την αγάπη του για την Κρητική μουσική. Με υπομονή και επιμονή κατάφερε να ξεχωρίσει και να αναδειχθεί με πολλές συμμετοχές σε παραδοσιακά γλέντια και φεστιβάλ της Κρήτης. Το μουσικό του σχήμα αποτελείται απο τους: -Χριστοδουλάκη Νίκο (λαούτο) -Ρέλιο Νίκο (κρουστά - τραγούδι) -Παθιάκη Βαγγέλη (λαούτο)
One of the successful local bands of Cretan music, which we will have the pleasure of hosting at the 1st Festival of Culture, Tradition and Arts, is also that of Manolis Charkiolakis. It will entertain all those who will be present with the dances and songs of our country. Manolis Charkiolakis, since he was very young, had shown his interest and love for Cretan music. With patience and persistence managed to stand out and become famous with many participations in traditional festivals of Crete. His musical band consists of: - Christodoulakis Nikos (lute) - Relios Nikos (percussion instruments-vocals) - Pathiakis Vangelis (lute)
  • ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΑΤΑΙΑ ΕΣΤΙΑ
Ο χορός γεννήθηκε από πολλές και διαφορετικές ανάγκες του ανθρώπου να εκφράσει τα συναισθήματά του σε κάθε στιγμή της ζωής του .Γι αυτό η Κρήτη χορεύει και στον πόνο και στη χαρά.
Έτσι γεννήθηκε στις 25-10-2016 και η Κραταιά Εστία , από διαφορετικές προσωπικότητες με κοινή αγάπη τον χορό, τον στίχο και τη μουσική του τόπου μας.
Κραταιός είναι ο πολύ δυνατός - η Εστία έχει πολλές έννοιες .Για μας είναι η φωτιά που συμβολίζει το πάθος και την αγάπη μας για την ίδρυση αυτού του συλλόγου και παράλληλα έχει την έννοια της οικογένειας για τον τρόπο που λειτουργεί και μας δένει μέσα από κάθε δραστηριότητα.
Η απόφαση της ίδρυσης ήταν κοινή θέληση να πορευτούμε μαζί, όλοι εμείς που δεθήκαμε μέσα από το χορό, χωρίς προσωπικό όφελος .
Η ομάδα αυτή είναι μια μεγάλη αγκαλιά που έχει σκοπό να κρατήσει αναμμένη την φλόγα της παράδοσής μας και να προστατέψει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.
Dance Cultural Association “Krataia Estia’” Dance was born from many different needs of man to express his feelings at every moment of his life. That is why Crete dances both in pain and joy. So, on the 25th of October 2016, “Krataia Estia’” was born, by different personalities with common love the dance, the lyrics and the music of our country. The word “Krataios’ means ‘somebody who is very strong’- The word “Estia” has many meanings. For us, it is the fire that symbolizes our passion and love for the foundation of this club and at the same time it works as a family because of how it works and ties us through every activity . The decision for this establishing was a common will to walk together, all of us who are bonded through dancing, without any personal gain. This group is a big hug that aims to keep the flame of our tradition lit and protect the morals and customs of our country.
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΟΠΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
Kαταγωγή από Κριτσά και Κρούστα ,ζει και δραστηριοποιείται στον Άγιο Νικόλαο.
Μια Τετάρτη απόγευμα το καλοκαίρι του 1990 ακούγεται για πρώτη φορά σε μια ραδιοφωνική εκπομπή . Αυτή ήταν η αρχή και τη συνέχεια τη γνωρίζουμε λίγο πολύ από εκπομπές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές. Με την δισκογραφία έρχεται σε επαφή από τα εφηβικά της χρόνια και συνεχίζει να συμμετέχει στιχουργικά σε δουλειές μέχρι και σήμερα. Τρεις από τις δισκογραφικές δουλειές που συμμετείχε στιχουργικά έχουν γίνει χρυσές επιτυχίες .
Το 2013 σταθμός στην πορεία της ήταν η έκδοση του βιβλίου της ‘’Το παραμύθι του έρωτα και της αγάπης’’ .Ένα λεύκωμα με μαντινάδες, ποιήματα και φωτογραφίες . Το βιβλίο ξεκίνησε το ταξίδι του με την 1η παρουσίαση στον Άγιο Νικόλαο υπό την αιγίδα του ΛτΕ και συν διοργάνωση Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν, με την συμμετοχή πλήθος μουσικών, με τους οποίους έχει συνεργαστεί . Η 2η παρουσίαση έγινε στην Αθήνα με την υποστήριξη και την βοήθεια του Προέδρου του Λαογραφικού ομίλου ‘’Κουρήτες ‘’ Μανώλη Παττακού με την μουσικοχορευτική συμμετοχή των μελών του ομίλου.
Τo 2013 τιμήθηκε από το ‘’Μουσικοχορευτικό Σύλλογο ‘’Τα Σφακιά ‘’ στην εκδήλωση Συνάντηση με την παράδοση ‘’ Αφιέρωμα στην γυναίκα της Κρήτης’’ για την προσφορά της στον ποιητικό λόγο της Κρήτης.
Το 2015 τιμήθηκε επίσης για την προσφορά της στην Κρητική Παράδοση και τη Λαογραφία στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής και χορών που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο.
Το 2017 τιμήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαλλών για την προσφορά της στην Κρητική παράδοση και παράλληλα στην ίδια εκδήλωση ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής για τον Παγκρήτιο διαγωνισμό μαντινάδας που πραγματοποιήθηκε.
Από το 2009 έως το 2016 ήταν μέλος του ΛτΕ στο παράρτημα του Αγίου Νικολάου και υπεύθυνη της χορευτικής ομάδας , με την οποία είχε την τιμή να συμμετέχει σε δύο φεστιβάλ εκτός Ελλάδας, σε πλήθος εκδηλώσεων και στο Πανελλήνιο συνέδριο Λυκείων το 2013 που ήταν αφορμή να αναλάβει για την περίοδο 2013-2016 την καθοδήγηση των χορευτικών τμημάτων του ΛτΕ.
Σήμερα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου ‘’Κραταιά Εστία ‘’ με έδρα τον Άγιο Νικόλαο συνεχίζοντας την προσφορά της στην παράδοση και συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου.
Popi Nikiforou: Her origin is from Kritsa and Krousta. She lives and works in Agios Nikolaos. A Wednesday afternoon in the summer of 1990, she is first heard on a radio show. That was the beginning and then we know the rest mostly from the radio and television broadcasts. She came in contact with the discography since her teenage years and continues to work as a rhymer until today. Three of the records in which she participated as a rhymer, have become golden hits. In 2013, the publication of her book "The Fairytale of Love " was a milestone. An album with mantinades, poems and photos. The book began its journey with the 1st presentation in Agios Nikolaos under the auspices of the Hellenic Air Force and co-organized with the participation of a number of musicians with whom she has collaborated. The second presentation was held in Athens with the support and assistance of the President of the folk group "Kourites", Manolis Pattakos, with the music and dance participation of the members of the abovementioned group. In 2013, she was honored by the '' Music and Dance Club '' Sfakia '' in the event named as “Meeting with the tradition '' Tribute to the wife of Crete '' for her contribution to the poetic speech of Crete. In 2015, she was also honored for her contribution to Cretan Tradition and Folklore within the 2nd Festival of Traditional Music and Dance held in Agios Nikolaos. In 2017, she was honored by the Cultural Association of Malles for her contribution to the Cretan tradition, and at the same event she was a member of the selection panel for the Pancretan contest of “Mantinada” held. From 2009 to 2016, she was a member of the Lyceum of Greek Women at the St. Nicholas branch and was responsible for the dance group, with which she had the honor to participate in two festivals outside Greece, at a number of events and also at the Pan-Hellenic Lyceum Conference in 2013, which was the occasion to take over the leadership of the dance sections of the League for the period 2013-2016. Today she is one of the founding members of the Dance Cultural Association "Krateaia Estia", based in Agios Nikolaos, continuing her contribution to tradition and participating actively in all activities of the club.
ΠΥΘΑΡΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
Ο Νίκος Πυθαρούλης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο ,από πολύ μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη του για τον στίχο (μαντινάδα) κ γενικοτερα την Κρητική μουσική μιας κ είναι μέλος Κρητικού παραδοσιακού συγκροτήματος .Η πρώτη μαντινάδα που έγραψε ήταν στην ηλικία 8 ετών και από εκεί ακολούθησε πληθώρα από μαντινάδες που πολλες από αυτές έχουν ενταχθεί σε δισκογραφικές δουλειές διαφόρων καλλιτεχνών. Πρότυπο του ειναι ο μεγαλος μαντιναδολογος Μιχαλης Στεφανακης.Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τον ακούγαμε πίσω απ το μικρόφωνο μεγάλου ραδιοφωνικού σταθμού στην Ιεραπετρα της Κρήτης όπου κ είναι ο τόπος διαμονής του.
Nikos Pytharoulis was born in Rethymnon. From a very young age, he showed his love for the versification (‘’mantinades’’) and generally the Cretan music since he is a member of a Cretan traditional band. He wrote his first verses – “mantinada” at the age of eight and since then a number of ‘mantinades’ followed, many of which have been included to the recordings of various artists. His reference point is the great rhymer, Michalis Stefanakis. For a long time we heard him behind the microphone of a big radio station in Ierapetra of Crete which is also his place of residence .
ΤΑΚΑΚΗ ΑΝΝΑ
Η Άννα Τακάκη Μαρκάκη είναι ποιήτρια, συγγραφέας και αρθογράφος. Γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Ζήρος, Σητείας, την εποχή που ήκμαζε η μουσικοχορευτική παράδοση, εκεί όπου τα ακούσματα και η γνήσια ιδιωματική γλώσσα την επηρέασαν στο μετέπειτα λογοτεχνικό έργο της. Έχει εκδόσει έξι ποιητικές συλλογές, εκ των οποίων οι τέσσερεις είναι σε κρητική ποίηση, δύο πεζά (κρητικές ηθογραφίες) και προσφάτως ένα θεατρικό στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα . Αρκετό ποιητικό και συγγραφικό έργο της είναι ανέκδοτο. Έχει πάρει μέρος σε Παγκόσμια και τοπικά Λογοτεχνικά Συνέδρια, έχει βραβευτεί για την ποίησή της από τον παγκόσμιο πολιτιστικό φορέα «Αμφικτυονία Ελληνισμού», και έχει τιμηθεί από τοπικούς φορείς για την προσφορά της στην παράδοση. Ποίηση και μαντινάδες της περιλαμβάνονται στο SD «Ριζοχάρακο» σε μελοποίηση της Καλλιόπης Βασιλείου.
Anna Takaki Markakis is a poet, writer and columnist. She was born in the mountainous village of Ziros, Sitia, at the time when the music-dancing tradition flourished, where the listening and the authentic idiomatic language influenced her in her latest literary work. She has published six poetic collections, four of which are in Cretan poetry, two prose texts (Cretan novels of manners) and recently a play in the local linguistic idiom. Enough of her poetic and literary work is unpublished. She has taken part in World and Local Literary Conferences, has been awarded for her poetry by the world cultural organization ‘’Amphictyonia of Hellenism”, and has been honored by local institutions for her contribution to tradition. Her poetry and “mantinades” are included in the CD "Rizoharako" in Kalliopi’ s Vassiliou setting to music.

ΤΡΙΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
  • ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΗΤΕΙΑΚΟΥ ΠΗΔΗΧΤΟΥ / DANCING CHAIN

2 χορευτικές ομάδες οι οποίες θα ξεκινήσουν απο το Σημείο 1 (Τράπεζα Πειραιώς) και Σημείο 2 (Τελωνείο Σητείας), θα καταλήξουν στο Άγαλμα του Βιτσέντζου Κορνάρου σε ένα παραδοσιακό Κρητικό γλέντι, με την συμμετοχή χορευτικών ομάδων, μελών Πολιτιστικών Συλλόγων και εθελοντών !! ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ εκμάθησης Σητειακού Πηδηχτού θα διεξαχθούν στον χώρο διδασκαλίας της Σχολής Παραδοσιακών Χορών της Λίτσας Βεζυράκη , στην Δασκαλογιάννη 13, στην Σητεία τις παρακάτω ημερομηνίες: 04/07 , 11/07, 18/07 & 25/07 στις 19:00! Δηλώσεις Συμμετοχής έως το Σάββατο 30/06:
  • ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ/ALEXANDROS PAPADAKIS TRADITIONAL MUSIC BAND

Ο Αλέξανδρος Παπάδακης γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και κατάγεται από τον Άρδαχτο Αγίου Βασιλείου όπου και διαμένει.
Σε ηλικία 9 ετών ο Αλέξανδρος με δάσκαλο τον αδελφό του πατέρα του Μαθιό Παπαδάκη πιάνει για πρώτη φορά την λύρα στα χέρια του.Στη συνέχεια μαθήτευσε στο πλάι διάφορων δασκάλων όπως ο Αστρινός Ζαχαριουδάκης, ο Γιάννης Κακουδάκης , ο Δημητρακάκης Γιάννης ο οποίος ήταν και χωριανός του. Στο Ελληνικό Ωδείο υπήρξε μαθητής του του Ζαχάρη Σπυριδάκη καθώς και του Παντελή Τζανακάκη.
Ιδιαίτερη όμως επιρροή στο μουσική του εξέλιξη άσκησαν ο Μελαμπιανός λυράρης Μανώλης Μαργαρίτης και ο καταξιωμένος λαουτιέρης Πέτρος Καρμπαδάκης από την Κίσσαμο.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις έχοντας διασκεδάσει Κρήτες και μη ανά την Ελλάδα , αλλά και μέλη της ομογένειας ανά τον κόσμο (Αμερική ,Καναδά,Αυστραλία..). Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού έχει συνεργαστεί με τους Γιάννη Μαρκόπουλο, τη Δόμνα Σαμίου και το Λύκειο των Ελληνίδων, στο Μέγαρο Μουσικής με τον εθνομουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων στο θέατρο της Δώρας Στράτου.
Είναι πτυχιούχος του Ελληνικού Ωδείου στην κρητική λύρα και διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής. Κατά καιρούς έχει διδάξει σε μουσικά γυμνάσια του Λεκανοπεδίου Αττικής και στην Κρήτη ,καθώς και σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους.
Το παρόν χρονικό διάστημα σπουδάζει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ελληνικού πολιτισμού ενώ παράλληλα παραδίδει μαθήματα λύρας και πνευστών (ασκομπαντούρα, χαμπιόλι).
Alexandros Papadakis was born in 1979 in Athens and comes from the village Ardachto of the region of Agios Vasilios, where he also lives. At the age of nine, Alexandros with his uncle, Mathios Papadakis, first grabs the cretan lyre in his hands. He then studied by the side of many teachers such as Astrinos Zacharioudakis, Yiannis Kakoudakis, Dimitrakakis Yiannis, who was also his fellow villager. At the Greek Conservatory, he was a student of Zacharis’ Spyridakis and Pantelis’ Tzanakakis. However, Manolis Margaritis, an artist who comes from Melabes and the famous lute player, Petros Karbadakis from Kissamos, had a special influence on his musical evolution. He is a graduate of the Greek Conservatoire in the Cretan lyre and has a diploma in Byzantine Music. From time to time he has taught at musical high schools in Attica and Crete, as well as in various cultural clubs. He has participated in various cultural events having entertained Cretans and non-Greeks, as well as members of the Greek community around the world (America, Canada, Australia ...). At the Herod Atticus Conservatory he has collaborated with Yannis Markopoulos, Domna Samiou and the Lyceum of Greek Women at the Concert Hall with the Ethnomusicologist Lambros Liavas and has participated in a number of events at the theater of Dora Stratou. He is currently studying at the Hellenic Open University, in the Hellenic Civilization Department, while he’ s also teaching lyre and wind instruments (askompadura, hambioli).
  • ΧΟΡΩΔΙΑ ΩΔΕΙΟΥ ¨ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ¨ -ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ

Ένα ταξίδι με μουσικές στιγμές και χορδίσματα σε ένα πολυκύμαντο παρελθόν της παραδοσιακής μας μουσικής με αρχή την 1η μουσική σύνθεση του Ερωτόκριτου εώς και την σύγχρονη ερμηνεία του αλλά και μελωδίες από την Μ.Ασία θα μας παρουσιάσει την δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ η χορωδία του ωδείου ¨Φραγκίσκος Λεονταρίτης¨.
Σολίστ στη λύρα και φωνή Σήφης Στειακός Μαντολίνο Θεόφιλος Μπαγορδάκης Λαούτο Ιωσήφ Καναβάκης
Ακορντεόν - Πιάνο - Μουσική Διεύθυνση Παντελή Δέσποινα
Συμμετέχει το Χορευτικό Συγκρότημα της Σχολής Παραδοσιακών Χορών Λίτσα Βεζυράκη
The second day of the Festival the choir of the conservatory Frangiskos Leontaritis will travel us on a journey with musical moments and tunings throughout the surgy past of our traditional music starting with the first music composition of Erotokritos as well as its modern interpretation and melodies from Asia Minor. Soloist in the lyre and vocals : Sifis Steiakos Mandolin : Theofilos Bagoradis Lute : Joseph Kanavakis Accordion - Piano - Music Director : Pantelis Despina The Dance Group of the School of Traditional Dances Litsa Vezyraki participates in the event.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 30 & 31 /07 /2018

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Νοτίου Άξονα θα βρίσκονται στον χώρο Διεξαγωγής του 1ου Φεστιβάλ, Πολιτισμού και Παράδοσης με την παρουσίαση Παραδοσιακών Συνταγών και ΔΩΡΕΑΝ ΚΕΡΑΣΜΑ για το κοινό με σκοπό την προβολή του Σητειακού Διατροφικού Πολιτισμού !
Cultural Associations will be at the 1st Festival, Culture and Tradition, with the presentation of Traditional Recipes and treats for the public in order to promote Nutrition Culture of Sitia!
  • ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ¨Ο ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ¨

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Σητείας "Ο Βιτσέντζος Κορνάρος''θα είναι μαζί μας στο 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού, Παράδοσης και Τεχνών: ''Στου Κύκλου Τα Γυρίσματα''και θα έχουν όλοι την ευκαρία να δουν απο κοντά την Τέχνη της Υφαντικής σε Παραδοσιακό Αργαλειό αλλα και περίτεχνα Χειροποίητα Υφαντά της Κρήτης!!
Progressive Association of Sitia "The Vitsentzos Kornaros" The Progressive Association of Sitia "Vitsentzos Kornaros" will be with us at the 1st Festival of Culture, Tradition and Arts: "On Cycle The Spinning" and they will all have the opportunity to see the Art of Weaving in Traditional Loom, but also there will be an exhibition of handmade woven fabrics of Crete !!

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΗΤΕΙΑΣ ¨ΔΙΚΤΥΝΝΑ¨
Ο Σύλλογός μας δίνει την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν από κοντά την Τέχνη της Τερζίδικης Μεθόδου και την Κατασκευή Χειροποίητης Παραδοσιακής Κρητικής Φορεσιάς (Γυναικείας και Αντρικής) , ενώ παράλληλα θα παρουσιασθούν Εκθέματα και Χειροποίητες Δημιουργίες της κ.Βεζυράκη Ευαγγελίας.
Cultural Workshop of Sitia “Diktynna” Our Association gives the opportunity to the participants to get acquainted with the Art of the Terzidian Method and the Handmade Traditional Cretan Costume (both men’ s and women’ s), while exhibits and handmade creations of Mrs. Evangelia’ s Vezyraki will be presented.
ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΤΙΒΑΝΙΩΝ - ΠΑΠΠΟΥΤΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ


Μαζί μας και τις 2 ημέρες του Φεστιβάλ ο φίλος μας κ. Νίκος Παππουτσάκης απο το Ηράκλειο Κρήτης, ο οποίος θα μας παρουσιάσει τα εκθέματά του και θα μας δείξει ολη την διαδικασία κατασκευής Κρητικών Στιβανιών!!
Both days of the Festival, our friend, Mr. Nikos Papoutsakis, from Heraklion of Crete, will be with us to present us his exhibits and show us the whole process of making Cretan Stivals.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ - MINOERA
Μαζί μας το Κρητικό Παραδοσιακό Παραδοσιακό Κρητικό Κόσμημα Minoera με τα εκθέματα και τις υπέροχες δημιουργίες του!
ΣΤΟ 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ: “ΣΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ” , ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ !!
Ποιό είναι το «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ»
Το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ είναι η Νεφέλη. Είναι και ο Αντώνης. Και η Βάσια. Και η Φωτεινή και ο Νίκος. Είναι κάθε παιδί ή έφηβος που νοσεί με καρκίνο στην Ελλάδα. Είναι ο τρόπος τα παιδιά αυτά και εμείς, οι οικογένειες τους, να μιλήσουμε ανοιχτά για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
Από τα πιο απλά πράγματα, π.χ. την υγιεινή των χεριών που διασφαλίζει τον περιορισμό των λοιμώξεων που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των παιδιών που βρίσκονται σε θεραπεία, μέχρι τα πιο πολύπλοκα, όπως η προαγωγή της κλινικής έρευνας στη χώρα μας, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ διεκδικεί παρέμβαση στην προσπάθεια ο καρκίνος παιδικής και εφηβικής ηλικίας να πάψει να είναι θέμα ταμπού, αλλά και να βρεθούν όσο το δυνατό περισσότεροι σύμμαχοι ώστε κάθε παιδί που νοσεί να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου νοσηλεία, αποτελεσματική θεραπεία και, τελικά, δικαίωμα στη ζωή.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ
• Στηρίζουμε το επιστημονικό-ερευνητικό έργο των Παιδιάτρων Αιματολόγων Ογκολόγων της χώρας μας, συγκεντρώνοντας πόρους για στήριξη καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
• Ενημερώνουμε μέσω της ιστοσελίδας www.karkinaki.gr, της πρώτης και μόνης έως σήμερα «πύλης» ενημέρωσης για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
• Διεκδικούμε εκπροσώπηση των οικογενειών παιδιών και εφήβων με καρκίνο σε διεθνείς οργανώσεις. Πρόσφατα το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, έγινε τακτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), μέλος της European Cancer Patient Coalition – ECPC, μέλος PANCARE (Pan-European Network for Care of Survivors after Childhood and Adolescent Cancer) και μέλος του CCI (Childhood Cancer International) .
Εκπρόσωποι του Συλλόγου Καρκινάκι θα βρίσκονται στον χώρο του Φεστιβάλ μας και τις 2 ημέρες Διεξαγωγής!
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Χώρος Διεξαγωγής : Κεντρική Πλατεία Σητείας
Είσοδος ελεύθερη.

Συνδιοργάνωση :
Περιφέρεια Κρήτης
Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου
Δήμος Σητείας, ΔΟΚΑΣ.
Location of event: Central











Square Of Sitia
Co-organization: DOCAS, MUNICIPALITY Of SITIA.

Το μινωικό μέγαρο Νίρου στην περιοχή του Βαθειανού Κάμπου

$
0
0

Το μινωικό μέγαρο Νίρου βρίσκεται 15km ανατολικά του Ηρακλείου, στην περιοχή του Βαθειανού Κάμπου. Πρόκειται για μια σχεδόν τετράγωνη διώροφη έπαυλη με έκταση 1000τμ και 40 δωμάτια, κτισμένη δίπλα στη θάλασσα.






Στο μέγαρο βρέθηκαν το 1918 τέσσερις μεγάλοι ιεροί πέλεκες από μπρούντζο. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό θρησκευτικών αντικειμένων σε στάδιο επεξεργασίας, υποδηλώνει ότι ο χώρος αποτελούσε εργαστήριο μινωίτη αρχιερέα που διέθετε θρησκευτικά αντικείμενα στους πιστούς. 700m δυτικά του μεγάρου έχουν εντοπιστεί ίχνη ενός μικρού μινωικού οικισμού και του λιμανιού του.





Το κτίριο ήκμασε τον 16ο αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε τον 15ο αιώνα π.Χ.. Είχε δύο εισόδους, πλακόστρωτη αυλή, αποθήκες, εργαστήρια, ιερό, μικρό κλιμακοστάσιο και διαμερίσματα. Ο χώρος είναι επισκέψιμος ύστερα από συνεννόηση με το φύλακα του χώρου. 





ΠΗΓΗ cretanbeaches. ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Το θαυματουργό πηγάδι στο χωριό Θραψανό του δήμου Μινώα Πεδιάδας

$
0
0


Ανατρέχοντας σε καταγεγραμμένα ιστορικά στοιχεία αλλά και από τις ανέκδοτες ιστορίες που ακούμε ακόμα και σήμερα από τους παλαιότερους βλέπουμε ότι το χωριό είναι πλούσιο σε θρύλους και παραδόσεις.



Από τους σπουδαιότερους θρύλους του χωριού είναι τα θαύματα που κατά γενική ομολογία των χωριανών, στα παλαιότερα χρόνια, έχουν συντελεστεί στο πηγάδι, που βρίσκεται έξω από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και από το οποίο προήλθε το όνομα της σαν Παναγία η Πηγαδιώτισσα (αναφέρεται πολλές φορές στη διαθήκη του Ανδρ. Κορνάρου).
Στο πηγάδι αυτό, από το οποίο έπαιρναν νερό παλαιότερα οι κάτοικοι έχουν πέσει πολλοί άνθρωποι, αλλά κατά ένα υπερφυσικό τρόπο το πηγάδι υπερχειλίζει και τους βγάζει έξω χωρίς να πνιγούν.

Η τελευταία αναφορά που μνημονεύεται σε φυλλάδιο με τα "Θαύματα της Παναγίας της Πηγαδιώτισσας"είναι του Αντώνη Μαυραντωνάκη κάτοικου του χωριού που το 1914 σε ηλικία 10 ετών έπεσε στο πηγάδι και το πηγάδι υπερχειλίζοντας τον έβγαλε έξω.
Αναφέρεται επίσης ότι και ο Ανδρέας Κορνάρος που δεν πίστευε στο θαύμα αλλά κάποτε βρέθηκε εκεί, όταν είχε πέσει μια γυναίκα, και είδε, λέει ο ίδιος, το νερό που την έβγαλε πάνω σώα, μετανόησε για την απιστία του και μπήκε στην εκκλησία, ζητώντας από την Παναγία συγχώρηση, για την απιστία του. (βλ. Αγάπιου Λάνδου, "Αμαρτωλών Σωτηρία", Αθήναι 1908, σ.478).
Το νερό του πηγαδιού θεωρείται επίσης θαυματουργό σύμφωνα με πολλές νεώτερες μαρτυρίες.


Σύμφωνα με μια παράδοση, όταν έχτιζαν το πηγάδι, για να σταματήσουν τη ροή του νερού, τοποθέτησαν μέσα το εικόνισμα της Παναγίας. Όταν κτίστηκε το πηγάδι οι κάτοικοι μετέφεραν την εικόνα στην εκκλησία. Την άλλη, όμως, μέρα το εικόνισμα βρέθηκε και πάλι μέσα στο πηγάδι χωρίς να το έχει μεταφέρει εκεί κανείς.

Στην ίδια εκκλησία της Παναγίας της Πηγαδιώτισσας κατά την Τουρκοκρατία ζούσε κάποιος ιερομόναχος που λέγεται ότι ίδρυσε το πρώτο κρυφό σχολειό της περιοχής. Σε ένα κελί μαζεύονταν οι μαθητές και μάθαιναν στοιχειώδη γραφή και ανάγνωση από το ψαλτήρι. Επειδή δεν είχαν, όμως, τετράδιο και μολύβι, πήγαιναν στα ποτάμια που πέταγαν συνήθως ψόφια ζώα, έπαιρναν τη σπάλα και πάνω της έγραφαν με ένα χαλίκι.
Τη μακάβρια αυτή εφευρετικότητα των μικρών μαθητών την εξιστορούσε στους παλιότερους ο Νιριανομιχάλης, που ήταν μαθητής την εποχή εκείνη.

Στην περιοχή που βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη θέση όπου παλιότερα υπήρχε το χωριό Νυμφοδώρα (σήμερα την λέμε Υποδώρα) που λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι γιατί η περιοχή ήταν δώρο μιας Νύφης.
Άλλοι πιστεύουν ότι εκεί υπήρχε εκκλησία που ήταν αφιερωμένη σε τρεις γυναίκες μάρτυρες, τη Νυμφοδώρα, τη Μητροδώρα και τη Μηνοδώρα.
Λέγεται ότι στις Λιβάδες στην μικρή λίμνη στο Θραψανό που ήδη έχουμε αναφέρει, το βράδυ έβγαιναν νεράιδες και χόρευαν με όποιον έβρισκαν μπροστά τους, μέχρι την ώρα που λαλούσε ο πετεινός. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή εξαφανίζονταν.

Γράφτηκε από τον  Γιώργος Εμμ Πλουμάκης



ΠΗΓΗ: http://www.e-thrapsano.gr/

Article 19

$
0
0

Το Καβούσι είναι ένα ιστορικό χωριό στο Δήμο Ιεράπετρας στο νομό Λασιθίου στην ανατολική Κρήτη . Βρίσκεται 19 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ιεράπετρας, 26 χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 42 χλμ δυτικά από Σητεία . Το χωριό βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες της Θρυπτής οροσειρά.


 Πολλά αρχαιολογικά μνημεία έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή του Καβουσίου, μεταξύ των οποίων είναι Vronda , Κάστρο , Azoria , Chrysokamino και το νησάκι Ψείρα . Καβούσι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3,6 χιλιομέτρων νότια της Θόλου παραλία. Το χωριό έχει μια υπέροχη θέα στον κόλπο του Μιραμπέλλο και τον Ισθμό της Ιεράπετρας.
















ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>