Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ - ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΨΙΛΑΚΗ

$
0
0
Τα βότανα στην κουζίνα

Μαγειρική με επιλογές από το φαρμακείο της φύσης

Ας αξιοποιήσομε καλύτερα το ανεξάντλητο φαρμακείο της φύσης! Και ας παρασκευάσομε εδέσματα που θα συνδυάζουν την υπέροχη γεύση με την υγιεινή διατροφή. 


Αυτό το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν κρίκο που θα επανασυνδέσει τον σύγχρονο άνθρωπο με τη φύση, δηλαδή με τον τρόπο διατροφής που ακολούθησε ο άνθρωπος του μεσογειακού χώρου για χιλιάδες χρόνια. 

Σε ειδικό κεφάλαιο παρατίθενται όλες οι πληροφορίες που αφορούν στα πιο χαρακτηριστικά βότανα, καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα για να γίνεται πιο εύκολη η αναγνώρισή τους. Παράλληλα, 250 συνταγές για φαγητά, ροφήματα, αρωματισμένο ελαιόλαδο, ξίδι, ποτά κ.α. μας ξεναγούν στον υπέροχο κόσμο της φυσικής γεύσης. Πρόκειται για εδέσματα που έχουν επιλεγεί από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ή αποτελούν δημιουργικές γαστρονομικές εμπνεύσεις. 


Κι ακόμη, ιστορικά, ιατρικά, λαογραφικά και μυθολογικά στοιχεία συμπληρώνουν την έκδοση που φιλοδοξεί να βοηθήσει τον σύγχρονο άνθρωπο να αντλήσει ιδέες για καλύτερη διατροφή και υγεία! 



Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

$
0
0

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του  Βαπτιστή   σώζεται  σχεδόν ακέραιος  στη συμβολή  των  οδών  Καρτερού   και 1821, που  σήμερα στεγάζει καταστήματα.   Η   εκκλησία  αναφέρεται  και από το  Gerola, ο  οποίος  έκανε  την κάτοψή της.  Ηταν λατινική εκκλησία του  Τάγματος   των  Φραγκισκανών στην    οποία    τάφηκαν  οι    Δούκες Petro   Badoer   και   Petro   Emiliani. 
Οι Τούρκοι  τη  μετέτρεψαν  σε τ ζαμί του  Μαχμούτ  Αγά  (ή Σεϊτάν Ογλού).Ο ναός ήταν δίκλιτος. Ο ναός μετά  την απελευθέρωση από τους  Τούρκους  έγινε  κι αυτός ανταλλάξιμος  και  πουλήθηκε.  Τη δεκαετία  του  1930  στέγασε  τον  πρώτο  βουβό  κινηματογράφο του Ηρακλείου.  
Στο Β΄ Παγκόσμιο  Πόλεμο  καταστράφηκε ολόκληρο σχεδόν το ανατολικό τμήμα.


ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ - ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗ

$
0
0
Δυο φορές το χρόνο, 20 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου, ο νοητός άξονας της Γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του Ήλιου. Τη συγκεκριμένη στιγμή ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία κατακόρυφα με τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.
Η Φθινοπωρινή ισημερία (22 Σεπτεμβρίου)καθορίζει την έναρξη του Φθινόπωρου, που εκτείνεται μέχρι το χειμερινό ηλιοστάσιο (21-22 Δεκεμβρίου). Η διάρκεια της ημέρας συνεχώς μειώνεται, κατά 2 περίπου λεπτά το 24ωρο, ενώ αντίστοιχα μεγαλώνει η διάρκεια της νύχτας κατά 2΄.Έτσι στις 21-22 Δεκεμβρίου η διάρκεια της ημέρας είναι 9 ώρες και η νύχτα 15 ώρες. Το ίδιο αυτό χρονικό διάστημα συμβαίνουν τα αντίθετα στο νότιο ημισφαίριο της Γης. Έχουν Άνοιξη, οι ημέρες τους συνεχώς μεγαλώνουν και οι νύχτες τους μικραίνουν. Κατά τη Φθινοπωρινή ισημερία (22 Σεπτεμβρίου) αρχίζει μια 6/μηνη περίοδος συνεχόμενης ημέρας στο Νότιο πόλο και μια 6/μηνη νύχτα, αντίστοιχα, για το Βόρειο. Ακριβώς τα αντίθετα συμβαίνουν για το Βόρειο και Νότιο πόλο κατά την Εαρινή ισημερία.

Τα ηλιοστάσια είναι δύο: 
Χειμερινό και Θερινό. Λέγονται ηλιοστάσια, γιατί στιγμιαία συμβαίνει στάση και αλλαγή της κίνησης της γης σχετικά με το νοητό κάθετο άξονά της. Για το Βόρειο ημισφαίριο της Γης το Χειμερινό ηλιοστάσιο είναι 21-22 Δεκεμβρίου. Καθώς περιστρέφεται η Γη και συγχρόνως κινείται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, στρέφει διαρκώς και περισσότερο το Βόρειο ημισφαίριο προς τον Ήλιο, με αποτέλεσμα στο ημισφαίριο αυτό να αυξάνει η διάρκεια της ημέρας πέραν των 9 ωρών, για να φτάσει στις 21 Μαρτίου( Εαρινή ισημερία) στις 12 ώρες και κατά το Θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου) στις 15 ώρες. Από την ημερομηνία αυτή η κίνηση της Γης ως προς το νοητό άξονά της και τη θέση του Ήλιου αλλάζει. Στρέφει διαρκώς και περισσότερο το Νότιο ημισφαίριο προς τον Ήλιο, που έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς στο ημισφαίριο αυτό η διάρκεια της ημέρας, ενώ στο δικό μας, το Βόρειο ημισφαίριο, μικραίνει αντίθετα η διάρκεια της ημέρας και ισόποσα μεγαλώνει η διάρκεια της νύχτας, ώστε, όταν φτάσομε στη Φθινοπωρινή ισημερία(22 Σεπτεμβρίου) η διάρκεια ημέρας και νύχτας να είναι ακριβώς η ίδια, 12 ώρες. Το ίδιο συνεχίζεται μέχρι το Χειμερινό ηλιοστάσιο (21-22 Δεκεμβρίου), για να φτάσει η μεν ημέρα στις 9 ώρες η δε νύχτα στις 15 ώρες για το Βόρειο ημισφαίριο και ακριβώς αντίθετα για το Νότιο ημισφαίριο.

 

Οι 4 εποχές του έτους στη Βόρεια και Νότια εύκρατη ζώνη της Γης οφείλονται στη θέση που παίρνει ο νοητός άξονας της Γης σε σχέση με τον Ήλιο, κατά την περιστροφή και περιφορά της Γης μας γύρω από τον ήλιο σε ελλειπτική τροχιά και στην απόστασή της από αυτόν. Είναι όμως αντίθετες. Όταν εμείς στο Βόρειο ημισφαίριο έχομε Φθινόπωρο, στο Νότιο έχουν Άνοιξη. Όταν έχομε χειμώνα, στο Νότιο έχουν καλοκαίρι.Στην Τροπική ζώνη της Γης, όπως και στις δύο Πολικές, Βόρεια και Νότια, δεν υπάρχει διαφοροποίηση των εποχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά αρχαιοελληνικά ημερολόγια, όπως των Λακεδαιμονίων και των Μακεδόνων, είχαν ως αφετηρία (Πρωτοχρονιά) τη Φθινοπωρινή Ισημερία.
Φθινόπωρο, λοιπόν, από σήμερα. Μας το έδειξε και ο σημερινός ουρανός , ο σκεπασμένος με σταχτόμαυρα σύννεφα και ο βροχερός καιρός σε όλη σχεδόν τη χώρα μας.

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ σε όλους!!!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΜΜ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗΣ
συνταξιούχος δάσκαλος

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

$
0
0

Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο – Πέμπτη 22.09.2016
Ο Δήμος Χερσονήσου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας Κινητικότητας [European Mobility Week 2016], διοργανώνει ποδηλατάδα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016, εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο (car free day).
Η ευρωπαϊκή εκστρατεία για το 2016 επικεντρώνεται στο θέμα ‘Έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα – μία επένδυση στην Ευρώπη’.
H εκκίνηση της ποδηλατάδας, θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 μ.μ. στο Δημαρχείο στις Γούρνες [ΠΑΒΓ] – στο Ηρώο.
Σημειώνεται ότι σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν και δεν διαθέτουν δικό τους ποδήλατο, ο Δήμος Χερσονήσου θα μεριμνήσει με περιορισμένο αριθμό ποδηλάτων, ως εκ τούτου θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Διαδρομή >>>



Κάθε συμμετέχων πριν την εκκίνηση, θα πρέπει να παραδώσει το σχετικό έγγραφο [το οποίο θα υπάρχει στη Γραμματεία], περί ανάληψης της ευθύνης συμμετοχής στον αγώνα, ο ίδιος προσωπικά.
Επιπρόσθετα κρίνεται υποχρεωτική η ύπαρξη κράνους.
Η ποδηλατοβόλτα θα ξεκινήσει δίπλα από το χώρο του Δημαρχείου στις Γούρνες στο Ηρώο στις 17.00 και θα ακολουθήσει πορεία ανατολικά μέχρι το Συνεδριακό κέντρο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει στροφή αριστερά και πορεία προς τη θάλασσα, όπως φαίνεται και στο σχέδιο με την μπλε γραμμή.
Στον παραλιακό δρόμο η Ομάδα, θα λάβει χώρα στροφή δεξιά και πορεία προς την ανατολή, μέχρι το δυτικό τοίχο του ξενοδοχείου AMIRANDES που θα είναι η πρώτη στάση.
Στην Α’ Στάση θα υπάρχει τραπέζι με ομπρέλα για τους εθελοντές και θα διανεμηθούν αναψυκτικά & νερά στους συμμετέχοντες. Θα υπάρξει μικρό διάλειμμα για να συγκεντρωθούν και πάλι οι συμμετέχοντες.
Με το τέλος του διαλλείματος η βόλτα θα ξεκινήσει και πάλι, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο δυτικά, μέσα από την Πρώην Αμερικάνικη Βάση, μπροστά από το ενυδρείο και θα κατευθυνθούν οι Ποδηλάτες προς το χώρο κάτω από τις κατασκηνώσεις (πρώην ΠΙΚΠΑ).



Στο χώρο [Β’ Στάση] θα υπάρχει παρόμοια εγκατάσταση με την προηγούμενη, με εθελοντές για την αντίστοιχη προσφορά νερού – αναψυκτικού.
Μετά το απαραίτητο διάλλειμα για να συγκεντρωθούν οι συμμετέχοντες, η πορεία συνεχίζεται ανατολικά μέχρι το Ενυδρείο, και στη συνέχεια δεξιά και οι Ποδηλάτες ανηφορίζουν μέχρι τον χώρο τερματισμού (ίδιος με της εκκίνησης).
Μετά το πέρας της ποδηλατοβόλτας, οι συμμετέχοντες επιστρέφουν τα ποδήλατα – αφορά όσους έχουν παραλάβει από το Δήμο - και στη γραμματεία θα γίνει διανομή στους ‘Μικρούς Συμμετέχοντες ‘ κάποιου αναμνηστικού.
Στο χώρο θα υπάρχει χορηγία κάποιου εδέσματος.
Θα ακολουθήσει Ομιλία από τον κ. Γ. Λιονάκη, Πρόεδρο του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α), αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΥΣΣΕΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑ ΣΤΙΣ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

$
0
0
Σεμινάριο Μινωικής Ζωγραφικής γιά ζωγράφους στην Κερά, από τον Ρουσσέτο Παναγιωτάκη στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού στον Δήμο Χερσονήσου.




3 Η Έκθεση Τέχνης Κρήτης 24-30/09/2016
Master class: Ρουσσέτος Panagiōtákēs roussetos παναγιωτάκης
Τίτλος: 7000 χρόνια μινωική πίνακα ημερομηνία: 25/09 ώρα: 15:00
Τόπος: Roussetos εργαστήριο





ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΥΣΣΕΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑ ΣΤΙΣ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑ 2 ΑΟΡΑΚΙΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΑΥΤΟΓΡΑΦΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

$
0
0
Παίκτες του Ολυμπιακού που βρίσκονται στο Ηράκλειο για το ''Crete 1st International Basketball Tournament''θα είναι σήμερα στο κλειστό «Δύο Αοράκια» προκειμένου να μιλήσουν και να υπογράψουν αυτόγραφα σε μικρούς και σε μεγάλους φίλους τους. Συγκεκριμένα θα είναι στην διάθεση των φιλάθλων από 6.15μμ εως 6.40μμ.
Στο μεταξύ το Σάββατο στις 11.30πμ στο κλειστό «Δύο Αοράκια» οι προπονητές των ομάδων του τουρνουά θα δώσουν συνέντευξη τύπου.


ΠΕΡΑΣΑΝ 40 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΤΣΙΧΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΤΑΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

$
0
0
Πέρασαν κιόλας 40 ημέρες απο τον θάνατο του Ματθαίου Τσιχλάκη ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή ο βράδυ της Τρίτης 16 Αυγούστου μετά απο πολύμηνη ταλαιπωρία με την υγεία του .
Οι οικογένεια του τελεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου & ώρα 8:30 π.μ.
40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αναλήψεως στην Ανάληψη Χερσονήσου
για την ανάπαυση της ψυχής του μαζί με όλους εσάς, που τον αγαπήσατε και τον θυμάστε.



Η ΣΥΖΥΓΟΣ
Αντιγόνη Τσιχλάκη

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Μαρία Τσιχλάκη & Κων/νος Λουράκης
Δανάη Τσιχλάκη & Ιωάννης Βόμβας
Γεώργιος Τσιχλάκης & Ελένη Καρπούζογλου

ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ
Πέπη & Κώστας , Μάνος , Μαρίνος , Αντιγόνη , Ηλιάννα,
Μάνθος , Αντώνης , Κων/νος

ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ
Ισμήνη & Νίκος Στιβακτάκης
Καλλιόπη Χα. Ελευθερίου Τσιχλάκη


ΤΑ ΑΝΙΨΙΑ ~ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

ΚΑΦΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ



Ο αείμνηστος Μάτθαίος Τσιχλάκης είχε για πολλά χρόνια ο πρώτο κατάστημα γενικού εμπορίου στο οροπέδιο Λασιθίου.
Εβρισκες απο ψιλικά έως παπούτσια, βαπτιστικά, ξυλεία, τρόφιμα, υδραυλικά της εποχής αλλά και λάμπες.
Το κατάστημα άνοιξε στο οροπέδιο Λασιθίου μεταπολεμικά  και εξυπηρέτησε μέχρι και την δεκαετία του 2000, χιλιάδες κάτοικους του οροπεδίου.
Στο χωριό Αγιος Γεώργιος στο οροπέδιο Λασιθίου του νομού ΄Λασιθίου υπάρχει μια ταμπέλα ενός καταστήματος μίας άλλης εποχής που ανήκει εδω και 10 χρόνια στις αναμνήσεις των χωριανών.


ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΓΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΡΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 24 ΚΑΙ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

$
0
0
Με σύνθημα «Κρήτη αναπνοιά μου!» ο Λαογραφικός Σύλλογος Κρητών Θεσσαλονίκης «Τα’ Αγρίμια» σε συνεργασία με τον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης διοργανώνουν το Κρητικό πανόραμα γεύσης και μουσικής το ερχόμενο σαββατοκύριακο 24 και 35 Σεπτεμβερίου στο στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Μενεμένη.
Το… μενού περιλαμβάνει γνήσιο κρητικό γλέντι με παραδοσιακούς μεζέδες από το νησί και τραγούδι με χορό. 




ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΓΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΡΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  ΣΤΙΣ 24 ΚΑΙ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

$
0
0
Δήλωσε συμμετοχή στην δράση: «Αγαπάμε Ηράκλειο – Καθαρίζουμε την πόλη!»



Ολοένα και αυξάνεται το ενδιαφέρον των συλλόγων, των φορέων, αλλά και των πολιτών, που δηλώνουν δυναμικά παρόν στη πρωτότυπη δράση που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, από τις 11:00 έως τις 12:00 το μεσημέρι, με τίτλο: «Αγαπάμε Ηράκλειο – Σκούπα, φαράσι & καθαρίζουμε την πόλη!»
Μια δράση που αναμένεται να στείλει προς πάσα κατεύθυνση τα μηνύματα της συνεργασίας, του εθελοντισμού και της αγάπης για το Ηράκλειο, μαζί με το μήνυμα της καθολικής αντίδρασης προς όλους αυτούς που συστηματικά ρυπαίνουν την πόλη.
Οι προετοιμασίες της εκδήλωσης συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και συνεχείς συναντήσεις των εμπλεκομένων Αντιδημαρχειών Καθαριότητας, Παιδείας, Κοινωνικών Δομών, Εθελοντισμού και Τουρισμού, καθώς και των Προέδρων των Δημοτικών Διαμερισμάτων, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι θα έχουμε μια πανστρατιά δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή:
Μέσω της σελίδας της δράσης στο Facebook, με τίτλο «Δήμος Ηρακλείου – Δράση Καθαριότητας».
Μέσω του Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου Gian Andrea Garancini (τ. 6979346584)
Μέσω του Δικτύου Εθελοντών Δήμου Ηρακλείου (υπ. κ. Ελένη Κυριακάκη, τ. 6974008680).
Την ημέρα της δράσης, Σάββατο 1 Οκτωβρίου, 11:00 π.μ., στο σημείο συγκέντρωσης που θα βρίσκεται κοντά τους.


Λίγα λόγια για τη δράση


Η φιλοσοφία είναι απλή: Σκουπίζουμε όλοι μαζί την πόλη, την ίδια ημέρα, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, για 60’.
Καθαρίζουμε τόσο τα κεντρικά σημεία (πάρκα – πλατείες) όσο και δρόμους στο κέντρο και τα προάστια, ο καθένας με δικά του μέσα (σκούπες φαράσια).
Οι οργανωμένοι φορείς, οι σύλλογοι, κλπ, συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των δημοτικών διαμερισμάτων και αναλαμβάνουν δράση, ενώ ο κάθε πολίτης, αναλαμβάνει να καθαρίσει έξω από τον χώρο του (σπίτι – κατάστημα).
Στη δράση πρωτοστατεί η υπηρεσία Καθαριότητας με όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα και το προσωπικό, ενώ συμμετέχουν όλα τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, που πιάνουν σκούπες και φαράσια μοιρασμένοι σε όλο τον Δήμο.
Μία ημέρα, Μία ώρα για να καθαρίσουμε την πόλη μας. Αξίζει η προσπάθεια!

ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

$
0
0
 Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2016 όπως κάθε χρόνο, η αντ/ρχία Τουρισμού & Απασχόλησης του Δήμου Χερσονήσου θα οργανώσει ένα δεκαπενθήμερο εκδηλώσεων, στις οποίες καλούνται να συμμετέχουν κυρίως οι τουρίστες επισκέπτες με σκοπό να αποκομίσουν μια επιπλέον εμπειρία που θα τους συνδέσει με τον τόπο που επέλεξαν για τις διακοπές τους.
Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία ενός ρεύματος επισκεπτών, προς το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, οι οποίοι θα έρχονται για αυτό τον λόγο, γνωρίζοντας δηλαδή για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις και επιθυμώντας να συμμετέχουν σε αυτές.



Επιπρόσθετα, η διοργάνωση του δεκαπενθημέρου των εκδηλώσεων εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς όπως:
α)   τον εμπλουτισμό της ταξιδιωτικής εμπειρίας των τουριστών
β)   την αναβάθμιση των παρεχόμενων δραστηριοτήτων του τόπου προς τους τουρίστες επισκέπτες 
γ)   την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και κουλτούρας.
δ)   την ικανοποίηση των τουριστών που έχουν αυξημένο  ενδιαφέρον για πολιτιστικές δραστηριότητες και την προσέλκυση επιπλέον τουριστών με αυτό το ενδιαφέρον.
ε)    την ενίσχυση της επισκεψιμότητας του προορισμού, προς το τέλος της τουριστικής περιόδου
στ)  την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, λόγω των εκδηλώσεων, εμπλουτισμός προϊόντος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων εντάσσονται αυτές που εθελοντικά οργανώνουν οι τοπικοί σύλλογοι, δηλαδή η τοπική κοινωνία, ο επιχειρηματικός κόσμος, με την οικονομική, υπηρεσιακή και υλική στήριξη του Δήμου, καθώς και όλους τους φίλους και οικοδεσπότες των επισκεπτών.

Ως εκ τούτου, σας ενθαρρύνουμε και σας προσκαλούμε και φέτος να συμμετέχετε ενεργά στην οργάνωση των εκδηλώσεων με την προσφορά μέρους των εδεσμάτων που θα προσφερθούν. 
Συγκεκριμένα, στις κάτωθι ημερομηνίες προβλέπονται εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και παρακαλούμε πολύ η προσφορά σας σε φαγητό να αφορά μικρές ατομικές μερίδες που να αντιπροσωπεύουν την τοπική μας γαστρονομία. 


Διευκρινίζουμε ότι οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν και άλλα σημαντικά μέρη όπως μουσικοχορευτικό από εθελοντές των τοπικών συλλόγων, επίδειξη και παρασκευή λουκουμάδων, επίδειξη παρασκευής ρακί, επίδειξη παρασκευής τυριών, ζωντανή μουσική κλπ. 
Όλα τα παραπάνω, για τα οποία μεριμνούν οι τοπικοί σύλλογοι, ο Δήμος και οι εθελοντές, είναι σημαντική προσφορά προς τους πελάτες σας. 
Το ενδιαφέρον για το καλύτερο αποτέλεσμα είναι κοινό και παρακαλούμε για την ανταπόκριση σας.

Τα φαγητά πρέπει να μεταφερθούν σε δίσκους στους οποίους απευθείας θα προσφερθούν (σε μπουφέ) και θα πρέπει ανά είδος να είναι τουλάχιστον 150 μικρές ατομικές μερίδες. Μπορείτε να παρέχετε παραπάνω από ένα είδος εάν επιθυμείτε.
Οι μπουφέδες η τα μεμονωμένα σκεύη με τα φαγητά θα πρέπει να μεταφερθούν από την επιχείρηση σας, με δικό σας μέσο - εκτός άλλης συμφωνίας με τους συλλόγους, στον χώρο των εκδηλώσεων και να βρίσκονται εκεί έτοιμα προς παρουσίαση, έως τις 19.00
Είναι πολύ σημαντικό στο σημείο αυτό να σας διευκρινίσουμε ότι, εάν μια επιχείρηση προτείνει να στήσει τον δικό της πάγκο και με δικό της προσωπικό να προσφέρει το φαγητό που θα ετοιμάσει - με ανταποδοτικό όφελος την επιτόπου διαφήμισή της με τα μέσα που θα επιλέξει, αυτό είναι αποδεκτό και θα εγκριθεί η πρότασή της.
Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ακόμα μία φορά ότι είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε τις προτάσεις σας για την καλύτερη διοργάνωση του δεκαπενθημέρου τουρισμού, για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.


Σας αναφέρουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την ως άνω συμμετοχή σας ενώ σύντομα θα σας στείλουμε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του δεκαπενθημέρου, για την ενημέρωση των πελατών σας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ)

1) ΣΤΗ ΣΤΑΛΙΔΑ - Τετάρτη 28/09/2016, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ 

2) ΣΤΑ ΜΑΛΙΑ - Δευτέρα 26/09/2016, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

3) ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ - Τρίτη 27/09/2016, ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ - ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ, ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ Ν. ΝΕΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

3) ΣΤΙΣ ΓΟΥΒΕΣ - Παρασκευή 30/09/2016, ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΚΑΤΩ ΓΟΥΒΕΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΛΟΓΟΤΥΠΩΝ ΤΟΥΣ


Mε εκτίμηση


Ευθύμιος Μουντράκης
Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Απασχόλησης
Δήμου Χερσονήσου 

ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

$
0
0

Η Πολιορκία του Χάνδακα υπήρξε η τελευταία μάχη των Βενετών στον Μεγάλο Κρητικό Πόλεμο, την προσπάθειά τους να διατηρήσουν την Κρήτη, που κατείχαν απο το 1211. Η πολιορκία του Χάνδακα, του σημερινού Ηρακλείου, ξεκίνησε το Μάιο του 1648 με την άφιξη του οθωμανικού στόλου και την απόβαση των Οθωμανών έξω από την πόλη. Διοικητής τους ήταν ο μετέπειτα Βεζίρης Κιοπρουλού Φαζίλ Αχμέτ πασάς, ενώ διοικητής των πολιορκημένων ο Φραντσέσκο Μοροζίνι, μετέπειτα κατακτητής του Μωρέα και Δόγης. Οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν πυροβολικό προκειμένου να διασπάσουν τα τείχη της πόλης, χωρίς αποτέλεσμα. 


Σε απάντηση της πολιορκίας οι Βενετοί επιχείρησαν να αποκλείσουν τα Δαρδανέλλια, καθώς και να κάνουν απόβαση στην περιοχή του Χάνδακα, όμως και οι δυο προσπάθειες απέτυχαν. Την ίδια τύχη είχε και μια εκστρατεία των Γάλλων να απελευθερώσουν την πόλη το 1669, που κατέληξε σε καταστροφή με την ανατίναξη μάλιστα της Γαλλικής υποναυαρχίδας από ατύχημα. Κατόπιν αυτών ο Μοροζίνι μη έχοντας επιλογή διαπραγματεύτηκε την παράδοση της πόλης, την οποία αποδέχθηκαν οι Οθωμανοί, επιτρέποντας στο σύνολο των υπερασπιστών της πόλης που είχαν απομείνει -περίπου 3.600- να αποχωρήσουν με κάποια από τα υπάρχοντά τους. Ο πληθυσμός, στον οποίο δόθηκε περιθώριο δώδεκα ημερών καλού καιρού για να ετοιμαστεί, επιβιβάστηκε σε πλοία με κατεύθυνση τα νησιά του Ιονίου, τα οποία κατείχαν τότε οι Ενετοί, στα οποία ωστόσο λίγοι από τους πρώην κατοίκους του Χάνδακα έφτασαν. Ο Μοροζίνι κατηγορήθηκε για την εγκατάλειψη της πόλης, ωστόσο αθωώθηκε ύστερα από σύντομη δίκη.
Η πολιορκία του Χάνδακα πέρασε στο ευρωπαϊκό φολκλόρ της εποχής ως σύμβολο του αγώνα των Χριστιανικών δυνάμεων εναντίον των Μουσουλμάνων. Διήρκεσε 21 χρόνια και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πολιορκία της ιστορίας.


Η συνθήκη παράδοσης της πόλης υπογράφτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1669 από τον Κιοπρουλή Πασά και τον Φραντσέσκο Μοροζίνι. Σύμφωνα με τον Νικόλαο Σταυρινίδη, τα μεσάνυχτα της 26ης Σεπτεμβρίου 1669, οι Ενετοί κατέβασαν τον πελώριο Σταυρό που είχαν στήσει στα 1648, στο πιο ψηλό μέρος του φρουρίου στο Πύργο του Μαρτινέγκο, σε ανάμνηση μιας μεγάλης νίκης τους κατά των Τούρκων. Ο Εβλιγιά Τσελεμπή περιγράφει πως κατά την παράδοση του Χάνδακα παραδόθηκαν στον Κιοπρουλή 83 κλειδιά δημοσίων κτιρίων της πόλης και του φρουρίου μέσα σε ένα ασημένιο πιάτο και ο Κιοπρουλής έριξε 600 δουκάτα μέσα στο καπέλο του Βενετσάνου απεσταλμένου και από 400 για τους δύο συνοδούς του. Στην τελετή παράδοσης της πόλης παραβρέθηκαν εκτός άλλων ο μκρός αδελφός του Κιοπρουλή, Μουσταφάς Μπέης και ο Αντρέας Μπαρότσης, ουσιαστικός συνετελεστής της προδοσίας της πόλης.


ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΝ ΘΕΟΧΑΡΗ ΔΕΤΟΡΑΚΗ ΣΤΙΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

$
0
0
Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου η απονομή του «Βραβείου Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου στον Θεοχάρη Δετοράκη


Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20.00, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Απονομής του «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη.
Την απονομή θα κάνει ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.

Ο Θεοχάρης Δετοράκης, είναι ομότιμος καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα με την βυζαντινή φιλολογία, η αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και την πολυτάραχη ιστορία της, τον παρακίνησε στην έρευνα και στη μελέτη του πολιτισμού της. Τοποθετώντας την στο κέντρο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων προσέφερε στις κρητολογικές σπουδές πλήθος ιδιαίτερα σημαντικών εκδόσεων.



Ενδεικτική επιλογή από την εκτενέστατη βιβλιογραφία του Θεοχάρη Δετοράκη, οι εκδόσεις του: «Ανέκδοτα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης» (1976), «Kοσμάς ο Mελωδός: Bίος και Έργο» (1979), «Ιστορία της Κρήτης» (1990), «Βυζαντινή φιλολογία: Τα πρόσωπα και τα κείμενα» (1995 και 2003), «Bενετοκρητικά Mελετήματα» (1996), «Βυζαντινή θρησκευτική ποίηση και υμνογραφία» (1997), «Σφραγίδες Κρητικής Ελευθερίας [1821-1898]» (1998), «Αγία Σοφία» (2004), επίσης, τα εξαιρετικά επιμελημένα από τον ίδιο βιβλία: Ιωάννης Kονδυλάκης, «Kρητικόν Λεξιλόγιον» (1990), Στέφανος Ξανθουδίδης: «Bιογραφικά - βιβλιογραφικά» (1990).

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΝ ΘΕΟΧΑΡΗ ΔΕΤΟΡΑΚΗ ΣΤΙΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΣΑΜΠΙΟΝΑΡΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

$
0
0
Εκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Ζωγραφίζω ΧΑΝΙΑ ΙΙΙ”, από την Πολωνή ζωγράφο Renata Kusik Plonka θα πραγματοποιηθεί στην Πύλη Sabbionara, από 23 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, με ώρες λειτουργίας 10.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00. Τριάντα (30) πίνακες ελαιογραφίας με εικόνες από την πόλη μας, τα Χανιά, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του νομού μας, όπως τους αποτυπώνει στον καμβά της, η Πολωνή ζωγράφος.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΣΑΜΠΙΟΝΑΡΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΚΡΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΕΙΟ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

$
0
0

Για συνθήκες ασφυξίας μέσα στις οποίες εργάζονται οι έκτακτοι αρχαιολόγοι τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια έργα έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων σε αιφνιδιαστική τους παρέμβαση κατά την επίσημη έναρξη του 12ου Κρητολογικού Συνεδρίου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.Μεταξύ άλλων στην παρέμβασή τους ανέφεραν  την ανυπαρξία προσλήψεων στην αρχαιολογική υπηρεσία, τις πιέσεις που δέχονται από τους ιδιώτες εργολάβους αλά και την ελαστικοποίηση της εργασίας τους την ώρα που οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται ιδεολογικά το αρχαιολογικό έργο προβάλλοντας τον πολιτισμό ως ένα ακόμα εμπορικό προϊόν διαθέσιμο προς πώληση στους τουρίστες.

Αυτή την περίοδο η κατάσταση των έκτακτων αρχαιολόγων δεν μπορεί παρά να περιγραφεί με τα μελανότερα χρώματα. Η ανεργία μαστίζει στη κυριολεξία τον κλάδο. Οι λιγοστές θέσεις που προκηρύσσουν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων βγαίνουν με το σταγονόμετρο και η πλήρωσή τους σχετίζεται περισσότερο με τη συσσώρευση τίτλων σπουδών και πιστοποιητικών από την πλευρά των υποψηφίων. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα-ΕΣΠΑ, που αποτελούν την κύρια, αν όχι τη μόνη πηγή χρηματοδότησης του πολιτισμού, έχουν ξεκινήσει να τρέχουν με απελπιστικά αργούς ρυθμούς και η απορροφητικότητά τους προβλέπεται χαμηλή για το επόμενο διάστημα. Εξάλλου τα ευρωπαϊκά προγράμματα-ΕΣΠΑ χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την περαιτέρω εργολαβοποίηση και ιδιωτικοποίηση του αρχαιολογικού έργου και το περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Με τον τρόπο αυτό παγιώνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η πρόσληψη φθηνού εργατικού δυναμικού, όπως οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα που πληρώνονται με μισθούς πείνας και δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Ενώ, με τη λήξη των προγραμμάτων οδηγούνται στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο της αρχαιολογίας και την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες συνεχίζουν να είναι υποστελεχωμένες.   Από την άλλη μεριά, οι αρχαιολόγοι που δουλεύουν στις ανασκαφές οι οποίες χρηματοδοτούνται από ιδιώτες και εργολήπτριες εταιρίες, που κι αυτές έχουν μειωθεί λόγω της κρίσης, δυσκολεύονται να διεκδικήσουν τη Συλλογικη Σύμβαση Εργασίας και συχνά πιέζονται αφόρητα από τους ιδιώτες και τους εργολάβους πολλοί από τους οποίους θεωρούν ότι οι πληρωμές των αρχαιολόγων μπορούν να περιμένουν. Επιπρόσθετα, η μελέτη υλικού και γενικότερα η έρευνα εξακολουθούν να προσλαμβάνονται ως ευγενή σπορ που απλά εμπλουτίζουν το βιογραφικό και γεμίζουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των αρχαιολόγων οι οποίοι σπάνια πληρώνονται ικανοποιητικά -αν πληρώνονται, ενώ σχεδόν ποτέ αυτή η επιστημονική εργασία δεν προσμετράται στην προϋπηρεσία τους. Δυστυχώς μία τέτοια αντίληψη για την έρευνα καλλιεργείται τεχνηέντως ήδη από τα χρόνια του πανεπιστημίου.  

 Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν συνθήκες ασφυξίας. Πολλοί από μας σκέφτονται να εγκαταλείψουν την αρχαιολογία, ενώ αρκετοί αναζητούν διέξοδο στις σχολές ξεναγών χωρίς αυτό να συνιστά μία ανέξοδη ή σίγουρα αποτελεσματική λύση.   Ως πότε η πολιτεία θα εκμεταλλεύεται ιδεολογικά τον πολιτισμό χωρίς όμως να εξασφαλίζει στους αρχαιολόγους μία αξιοπρεπή εργασία; Γιατί δεν γίνονται προσλήψεις στις υποστελεχωμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων, αλλά αντίθετα προκρίνονται λύσεις πρόχειρες μέσω των ελαστικών μορφών εργασίας; Πότε θα αρχίσει να αμείβεται η εργασία των πτυχιούχων αρχαιολόγων στις πανεπιστημιακές ανασκαφές; Πότε θα συσταθεί επιτέλους ο οργανισμός διαμεσολάβησης για τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας; Πώς θα βρούμε τρόπους να υπάρχουμε μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται;   Διαβλέποντας μάλιστα την τάση εργολαβοποίησης της εργασίας μας να συμβαδίζει με τη γενικότερη αντίληψη που θέλει τον πολιτισμό ως ένα ακόμα εμπορικό προϊόν διαθέσιμο προς πώληση στους τουρίστες, σας καλούμε να προασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνάμα με το αίτημα για σταθερές και μόνιμες θέσεις για όλες τις ειδικότητες στο Υπουργείο Πολιτισμού.   •  Απόλυτη προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς. • Πλήρη ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Απαιτούμε μια Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία θα στηρίζεται στα πόδια της και δεν θα είναι όμηρος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της Ε.Ε. ώστε να διεξάγει την απαιτούμενη προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς. • Προβολή και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων όχι με κριτήρια ανάπτυξης όπως ορίζονται από την ΕΕ. Αύξηση του προϋπολογισμού για τον πολιτισμό – Διεξαγωγή του έργου με εθνικούς πόρους και εφαρμογή του αποκλειστικά με το θεσμό της αυτεπιστασίας. • Στελέχωση και υπερκάλυψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με μόνιμο και σταθερό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών. • Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας, τέλος στην ομηρία των εργαζομένων (πεντάμηνα - οκτάμηνα).

ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΔΕΣΕ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ MIRCEA

$
0
0
Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και συνάντηση με τον Κεντρικό Λιμενάρχη Ηρακλείου Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Σαϊτάκη Δημήτριο, θα πραγματοποιήσει αύριο στις 10 το πρωί αντιπροσωπεία Αξιωματούχων του ρουμάνικου ναυτικού, που επιβαίνει στο εκπαιδευτικό πλοίο «MIRCEA» (Μίρτσεα).
Το εν λόγω πλοίο, στο πλαίσιο πραγματοποίησης εκπαιδευτικού πλου, κατέπλευσε σήμερα στο λιμένα Ηρακλείου, θα παραμείνει μέχρι πρωινές ώρες της 24/9/2016 πλαγιοδετημένο στον προβλήτα IV-V Ανατολικά (πύλη καρνάγιου) και θα είναι  επισκέψιμο από το κοινό.

προγραμμα
Το εκπαιδευτικό πλοίο «MIRCEA» κατασκευάστηκε μεταξύ 1938-1939 στα ναυπηγεία "Blohm und Woss"του Αμβούργου της Γερμανίας, διαθέτει τρία κατάρτια για τετράγωνα πανιά και εντάσσεται στην λεγόμενη κατηγορία των καραβιών μπράκ. Η φήμη του εκπαιδευτικού πλοίου, το κατατάσσει ως ένα εθνικό σημείο αναφοράς και σύμβολο του στόλου της Ρουμανίας.

ΚΡΥΠΤΕΣ ΚΙΑΙ ΚΡΥΣΦΥΓΕΤΑ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

$
0
0
Το άρθρο αυτό δεν φιλοδοξεί να εξαντλήσει αυτό το τεράστιο θέμα επιδιώκει όμως να σώσει κάποιες μαρτυρίες του 97χρονου Μιχάλη Ρούλιου και να δείξει ότι η αντίσταση δεν ήταν έργο μόνο κάποιων επωνύμων αλλά κυρίως του συνόλου σχεδόν του Ανωγειανού λαού.
Στα Ανώγεια το αποκούμπι των κατατρεγμένων της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας μας δημιουργήθηκαν θεσμοί και μέσα για την προστασία τους από τις διώξεις της ξένης και ντόπιας εξουσίας που κατά καιρούς είχε επιβληθεί.
Στην εποχή της Τουρκοκρατίας δημιουργήθηκαν υπόγειες τρύπες και σήραγγες που επικοινωνούσαν τα γειτονικά σπίτια και οδηγούσαν στα άκρα του χωριού. Σε περιπτώσεις τυλίγματος(περικύκλωσης) του σπιτιού ή της γειτονιάς οι καταδιωκόμενοι ξετρυπούσαν μέσα από αυτές και απέφευγαν την σύλληψη. Τα γεγονότα αυτά διέσωσαν ως τις μέρες μας η ονομασία της γειτονιάς βόρεια του Αη-Γιάννη, τα Ξετρυπιανά και το επίθετο της ανωγειανής οικογένειας Ξετρύπη.


Μια άλλη μορφή κρυπτών ήταν τρύπες που έσκαβαν στα υπόγεια, επιμελώς καλυμμένες, που έκρυβαν τα <<κλεψίμια>>. (κλεμμένα ζώα). Κάποτε έπαιρνε την μορφή αντίστασης στην ληστρική της εκμετάλλευση και δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή πραγματικότητα.
Στην Κατοχή και τα δύο παραπάνω αναφερόμενα μέσα χρησιμοποιήθηκαν ως κρησφύγετα των Αντιστασιακών, μαζί με άλλα τα οποία κατασκεύασαν τότε οι Ανωγειανοί. Ο αριθμός τους υπερβαίνει, σύμφωνα με την μαρτυρία του Μ.Ρούλιου τα 50. Χαρακτηριστικά αναφέρει :<< Εγώ είχα φτιάξει ένα μαζί με τον Γιώργη τον Νιώτη στο σπίτι του, όμως δεν το χρησιμοποιήσαμε. Όταν έπιασαν και εκτέλεσαν τον Στεφανογιάννη και τους έντεκα Ανωγειανούς, στο τύλιγμα του Φλεβάρη του 44, μπήκαμε καμία 15αριά στο κρησφύγετο στο σπίτι του Καζανομανώλη(Μανώλη Χαχλιούτη) στο Λαγγό. Κατέβαινες από τον οντά από μια τρύπα κάτω από το κρεβάτι καλυμμένη από βελάνια και από χαρούπια για το χοίρο. Εξωτερικά δεν είχε πόρο και έτσι δεν φανερωνόταν η υπαρξή του.>>
Επίσης ως κρύπτες χρησιμοποιήθηκαν σπηλιές και τρύπες όχι μόνο για την προστασία των ανθρώπων αλλά και για την φύλαξη τροφίμων και οικιακού εξοπλισμού από τις ληστρικές επιδρομές των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους. Σε μια τέτοια τρύπα, στο Μανδράκι ανατολικά του χωριού, η ΕΑΜική οργάνωση είχε κρύψει ένα ραδιόφωνο και καθημερινά με απόλυτη μυστικότητα δυο μέλη της οργάνωσης έπαιρναν ειδήσεις και ενημέρωναν τα μέλη της με δελτίο.


Μία άλλη μορφή κρυσφήγετων ήταν τα σπιτάκια που υπήρχαν στα χωράφια για τα εργαλεία και για την προστασία των γεωργών σε περίπτωση αιφνιδιαστικής κακοκαιρίας. Ένα τέτοιο στην θέση Πλατάνι, λίγες δεκάδες μέτρα νότια της σημερινής δεξαμενής είχε φτιάξει ο Γιώργος Ξημέρης ,αντιστασιακός, πιθανότατα την περίοδο της Κατοχής. Οι διαστάσεις του 4 μέτρα μήκος επί 2,60 πλάτος και 1,75 ύψος, σκαμμένο στα πλάγια και ο εξωτερικός τοίχος ήταν συνέχεια της δεσιάς (ξερολιθιάς) και η οροφή δώμα από λεπιδόχωμα δεν ξεχώριζε με το περιβάλλον. Το σπιτάκι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την ΕΑΜική οργάνωση για αρκετό διάστημα να κοιμούνται 10-15 ώστε σε περίπτωση περικύκλωσης του χωριού να βρίσκονται έξω από τον κλοιό. Το πρωί αν δεν έβλεπαν τα μαρτάρικα, οικόσιτα ζώα να βγαίνουν από το χωριό, δεν πόριζαν και έπαιρναν μέτρα προφύλαξης και αντίδρασης.
Τα μιτάτα, χρησιμοποιήθηκαν ως καταλύματα των αντάρτικων ομάδων και καταδιωκόμενων, δεν μπόρεσαν όμως να χρησιμοποιηθούν ως κρύπτες αφού βρίσκονταν στην απαγορευμένη από τους Γερμανούς ζώνη και σε περίοπτες και γνωστές στις επιδρομές θέσεις.
Τις κρύπτες, κάποιοι τις χρησιμοποίησαν την μετεμφυλιακή περίοδο στην φύλαξη των παράνομων κομμουνιστών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Εγώ, αναφέρει ο Μ. Ρούλιος ,όταν έκρυβα τον Ντανάκαλε (Γιάννη Δακανάλη) στο Λαγγό ένα πρωί η περιοχή είχε αποκλεισθεί από την χωροφυλακή. Τον έβαλα στην κρύπτη, που υπήρχε από παλαιότερες εποχές. Ο αποκλεισμός όμως είχε γίνει για άλλη αιτία. Είχε υπάρξει αιματηρή σύρραξη μεταξύ γεωργών και βοσκών. Εγώ δεν είχα σχέση με τα γεγονότα αυτά και δεν ήρθαν να ψάξουν το σπίτι μου, συμπληρώνει.
Τις κρύπτες αυτές τις χρησιμοποίησαν και κάποιοι <<παράνομοι>> για μικρό ή μεγάλο διάστημα και κατά την διάρκεια της δικτατορίας. Ένας από αυτούς ο δήμαρχος ο Γιώργης ο Κλάδος.
Οι περισσότερες από αυτές τις κρύπτες και καταφύγια καταστράφηκαν τον Αύγουστο του 1944, στο κάψιμο του χωριού. Κάποιες που σώθηκαν κατεδαφίστηκαν στην ανοικοδόμηση και στην επέλαση του τσιμέντου. Κάποια κατάλοιπα σίγουρα υπάρχουν, χρέος του δήμου και των πολιτών είναι να τα διατηρήσουν και να τα αναδείξουν σώζοντας έτσι την ιστορική μνήμη.

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ

$
0
0

Από το 823 που η Κρήτη κατακτήθηκε από τους μωαμεθανούς, έγιναν πολλές απόπειρες για την ανάκτησή της, όλες όμως ανεξαιρέτως απέτυχαν. Οι Άραβες της Κρήτης, σε συνεργασία με τους ομοθρήσκους τους της Ασίας, της Αφρικής και ιδιαίτερα της Ταρσού, καθώς και με την πρόθυμη σύμπραξη πολλών αρνησίθρησκων, δεν έπαψαν να λεηλατούν τα νησιά και τα παράλια του κράτους, κυριεύοντας μεγάλες πόλεις και κατά καιρούς κυριαρχώντας στο Αιγαίο.


Η αποτυχία του Γογγύλη
Η ναυτική δύναμη των Αράβων της Κρήτης είχε υποστεί δεινή συμφορά το 924 με τη νίκη κοντά στη Λήμνο με ναύαρχο τον Ιωάννη Ραδινό, το 956. Όμως, επί Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου η εκστρατεία που έγινε για την ανάκτηση της Κρήτης με ηγεμόνα τον Κωνσταντίνο Γογγύλη απέτυχε παταγωδώς, διότι ο βασιλιάς εκείνος διέπραξε το λάθος να την αναθέσει σε άνδρα παντελώς ανάξιο. Από τότε φαίνεται ότι ο Νικηφόρος Φωκάς σχεδίαζε να επαναλάβει το εγχείρημα και άρχισε να προετοιμάζεται για το σκοπό αυτό, διότι στην αρχή του έτους 960 υπήρχαν έτοιμα 2.000 πυρφόρα χελάνδια, 1.000 δρόμωνες και 307 φορτηγά, τα οποία οι χρονογράφοι ονομάζουν «φορτηγά πλοία που έχουν τροφή και όπλα πολεμικά». Εκτός τούτων, υπήρχε πεζικό από Θράκες, Μακεδόνες, Ανατολικούς και Σλάβους.
Οι τελικές αποφάσεις για το νησί
Εντούτοις, στο συμβούλιο που συγκροτήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να αποφασίσει οριστικά για την εκστρατεία, οι περισσότεροι από τους συγκλητικούς την καταψήφισαν, υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες αποτυχίες και το πλήθος των αδικοχαμένων ανθρώπων και των χρημάτων, περιγράφοντας τους θαλάσσιους κινδύνους και τη μεγάλη επιπλέον βοήθεια που θα μπορούσαν να πάρουν οι μωαμεθανοί στην Κρήτη από την Αφρική και την Ασία. Ανέφεραν μάλιστα και κάποιον άλλο λόγο, ιδιαίτερα σημαντικό τα χρόνια εκείνα, ότι, σύμφωνα με φήμη που κυκλοφορούσε, ο πορθητής της Κρήτης θα καταλάμβανε τη βασιλεία. Να ήταν άραγε η φήμη αυτή μία από τις συνήθεις προφητείες που οι προληπτικοί με προθυμία ασπάζονταν ή να ήταν κάτι πιο συγκεκριμένο, διότι πολλοί από το στενό περιβάλλον του Ρωμανού φοβούνταν μήπως ο Φωκάς, ο οποίος και πριν από αυτό είχε αποκτήσει μεγάλη δόξα, θα μπορούσε μετά την ανάκτηση της Κρήτης να γίνει τόσο ισχυρός, ώστε να πάρει πλησίον του Ρωμανού Β’ την ίδια θέση που είχε σφετερισθεί από τον πατέρα του ο Ρωμανός
Λεκαπηνός; Το βέβαιο είναι ότι οι περισσότεροι από τους συγκλητικούς, είτε για το λόγο αυτό είτε για άλλους, διαφωνούσαν με την εκστρατεία.

Αλλά με τη μειοψηφία που επέμενε να επαναληφθεί ο αγώνας, συντάχθηκε ο Ιωάννης Βρίγγας. Ο παρακοιμώμενος Ιωσήφ, λέει η χρονογραφία του Πορφυρογέννητου, αφού στάθηκε στο μέσον είπε: «Εμείς βασιλιά, γνωρίζουμε όλοι όσα δεινά μας προκάλεσαν οι αρνητές του Χριστού. Είναι δίκαιο να αναλογιστούμε τις σφαγές και τους βιασμούς των θυγατέρων και τις καταστροφές των εκκλησιών και τους αιχμαλώτους που συνέλαβαν από τα παραθαλάσσια θέματα. Και είναι πρέπον υπέρ των χριστιανών και των ομοφύλων να αγωνιστούμε και να μη φοβηθούμε την απόσταση, τη θάλασσα και το άδηλο της νίκης, ούτε τη φήμη για το αδύνατο της εκστρατείας. Πρέπει μάλιστα εμείς να πειθαρχήσουμε στη θεόπεμπτη σκέψη και προσταγή, διότι αυτό σου έρχεται στο νου από το Θεό. Διότι και η καρδιά του βασιλιά στα χέρια του Θεού βρίσκεται. Γι’ αυτόν το σκοπό να σταλεί ο σωστός και πιστός δούλος σου, ο δομέστικος των σχολών της βασιλείας σου που έχει κυβερνήτη το Θεό». Αυτά είπε ο παρακοιμώμενος και απέμενε ή να επιμείνει ο βασιλιάς στην αρχική του γνώμη ή να την
αλλάξει. Θα μπορούσε βέβαια να διστάσει, καθώς οι περισσότεροι από τους συγκλητικούς του υπεδείκνυαν εκτός των άλλων ότι σε περίπτωση επιτυχίας, πιθανόν να διακινδύνευε ο θρόνος του. Άλλος θα δίσταζε, ο Ρωμανός όμως δεν το έκανε και, αφού συντάχθηκε με τη γνώμη του παρακοιμώμενου, διέταξε να ολοκληρωθούν οι τελευταίες αναγκαίες προετοιμασίες. Πράγματι, πολύ σύντομα ο Νικηφόρος αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη και βάδισε προς τα Φύγελα της Λυδίας, τα οποία βρίσκονται νότια της Εφέσου, εκεί όπου θα συγκεντρωνόταν όλος ο στόλος. Απέστειλε στο μεταξύ κάποια ταχυδρομικά πλοία, τα οποία διέταξε «κατασκοπήσαι και κρατήσαι γλώσσαν», όπως λέει η χρονογραφία, όπου το «κρατήσαι γλώσσαν», που σημαίνει τη λήψη πληροφοριών, θυμίζει παραδόξως τον ανάλογο γαλλικό ιδιωματισμό “prendre langue”. Αφού πληροφορήθηκε ότι ο εμίρης της Κρήτης Αβδούλ Αζίζ και οι ανώτεροι άρχοντες του φρουρίου του Χάνδακα ζούσαν αμέριμνοι στις αγροτικές τους επαύλεις, τον Ιούλιο του 960 απέπλευσε από τα Φύγελα με όλη τη στρατιωτική δύναμη και
προσορμίστηκε κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού.



Η πολιορκία του Χάνδακα
Ο εχθρός είχε προφθάσει να παραταχθεί σε κάποια απόσταση από τη θάλασσα, αλλά δεν τόλμησε να αντισταθεί στην απόβαση, επειδή φοβήθηκε εξαιτίας του καινούργιου τρόπου με τον οποίο έγινε. Διότι, σύμφωνα με το σύγχρονο Λέοντα το Διάκονο, ο οποίος περιέγραψε λεπτομερώς τα της εκστρατείας αυτής, ο Νικηφόρος έριξε κλίμακες ή καλύτερα γέφυρες και αφού τις συνέδεσε από τα πλοία με την παραλία, αποβίβασε ταχύτατα τη στρατιά, ένοπλη και έφιππη. Ύστερα από αυτό, διαίρεσε στα τρία τη φάλαγγα και, αφού ήχησε το πολεμιστήριο σάλπισμα, επιτέθηκε εναντίον των εχθρών με το τρόπαιο του σταυρού να προπορεύεται. Η μάχη δεν κράτησε πολύ. Οι εχθροί δεν μπόρεσαν να αντέξουν την ορμή των αυτοκρατορικών ταγμάτων και των ιλών, τράπηκαν σε φυγή και κατέφυγαν στο φρούριο έχοντας μεγάλες ανθρώπινες απώλειες. Τότε ο Νικηφόρος επιχείρησε την πολιορκία του Χάνδακα. Ασφάλισε το στρατόπεδο του και συγκέντρωσε το στόλο σε απάνεμο σημείο του επινείου, δίνοντας διαταγή να εμποδίζουν κάθε εξωτερική βοήθεια. Συγχρόνως άλλοτε στέλνοντας
αποσπάσματα στο εσωτερικό του νησιού και άλλοτε φεύγοντας ο ίδιος και οδηγούμενος από τους ντόπιους, απέτρεπε κάθε απόπειρα βοήθειας, την οποία οι μωαμεθανοί της Κρήτης σκέπτονταν να δώσουν στους πολιορκημένους στο φρούριο.

Εντούτοις, αν και ο Χάνδακας αποκλείσθηκε από παντού και εγκαταλείφθηκε στις δικές του δυνάμεις από τους εμίρηδες της Αιγύπτου και του Χαλεπίου, από τους οποίους ο Αβδούλ Αζίζ μάταια ζητούσε βοήθεια, οι πολιορκημένοι αντιστέκονταν σθεναρά. Πέρασαν πολλοί μήνες και όταν ήλθε ο χειμώνας, ο στρατός υπέφερε από τις κακουχίες, από το κρύο και την έλλειψη τροφίμων και με πεσμένο το ηθικό άρχισε να απαιτεί την επιστροφή στις εστίες του. Η καρτερικότητα όμως του Νικηφόρου και η πειθαρχία στην οποία συνήθισε τα τάγματά του υπερκίνησαν τη δυσκολία και σε αυτό βοήθησε και ο παρακοιμώμενος Ιωσήφ, που φρόντισε να στείλει άφθονες ποσότητες σιτηρών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η χρονογραφία που γράφτηκε με εντολή του Πορφυρογέννητου με σκοπό να παραθέσει όσα ο Νικηφόρος εκφώνησε για να ανεβάσει το πεσμένο ηθικό των στρατιωτών, αντιγράφει κατά λέξη το λόγο, που, σύμφωνα με τον Θεοφάνη, είχε εκφωνήσει κάποτε ο Ηράκλειος στους στρατιώτες του, όταν βρισκόταν γύρω από τη Γάζα της Ατροπατινής Μηδίας, αποδεικνύοντας
παραδόξως την πνευματική στειρότητα του συγγραφέα της. Το ατόπημα αυτό δεν το βρίσκουμε στον Λέοντα το Διάκονο, διότι ο λόγος που αποδίδει σε κάποια άλλη φάση της πολιορκίας στον Νικηφόρο Φωκά είναι πολύ πιο συναφής με τα γεγονότα.


Η πτώση του Χάνδακα.
Τελικά, έπειτα από οκτάμηνη πολιορκία, ο Χάνδακας κυριεύθηκε στις 7 Μαρτίου 961 ύστερα από αιματηρή έφοδο. Ο Νικηφόρος φύλαξε για το βασιλιά τα πολυτιμότερα από τα λάφυρα και επέτρεψε στο στρατό του την υπόλοιπη λεηλασία της πόλης, η οποία ήταν γεμάτη θησαυρούς από την πειρατεία. Αφού πήραν τα πάντα από το φρούριο, κατεδάφισαν το τείχος του. Έπειτα ο στρατός προχώρησε στο εσωτερικό της χώρας και, αφού υπέταξε με μεγάλη ευχέρεια τους μωαμεθανούς που βρίσκονταν εκεί, επέστρεψε στο Χάνδακα. Στην πόλη αυτή πάνω σε λόφο ψηλό και απότομο, που είχε άφθονους πίδακες νερού, πολύ κοντά στην εντελώς ερειπωμένη πόλη, έχτισε ο Νικηφόρος ένα οχυρό φρούριο, στο οποίο έδωσε το ελληνικό όνομα Τέμενος και το ασφάλισε με αξιόμαχη φρουρά, για να χρησιμεύει ως ορμητήριο της ανανεωμένης ελληνικής κυριαρχίας στην Κρήτη. Δεν αρκέστηκε όμως μόνο σε αυτό, αλλά προσκάλεσε στο νησί πολλούς νέους χριστιανούς αποίκους, Αρμένιους και Έλληνες, και έτσι εξηγείται το ότι μέχρι σήμερα σώζονται στις επαρχίες Αποκορώνου και Ρεθύμνης κάποια
χωριά που ονομάζονται Αρμένι. Επιπλέον προνόησε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης στους μωαμεθανούς του νησιού, καθώς και για την αναζωπύρωσή της και στους ντόπιους, στους οποίους είχε ποικιλοτρόπως νοθευτεί από τη μακρόχρονη εκείνη μωαμεθανική κυριαρχία. Για το σκοπό αυτό ήρθε στην Κρήτη ο όσιος πατέρας Νίκωνας, ο επικαλούμενος Μετανοείτε, ο οποίος κήρυξε το λόγο του Θεού, επισκεύασε τις ερειπωμένες εκκλησίες και ανέγειρε άλλες νέες, από τις οποίες η πλέον ονομαστή ήταν της αγίας Φωτεινής, που κατασκευάστηκε στα ερείπια αρχαίου ναού και απείχε από τη Γόρτυνα δρόμο τριών ημερών. Όμως πολλοί από τους Άραβες που παρέμειναν στην Κρήτη, διατήρησαν τη θρησκεία τους και μέχρι και σήμερα υπάρχουν στην επαρχία Αμάρι κάποια χωριά των οποίων οι μωαμεθανοί κάτοικοι θεωρούνται απόγονοι των Αράβων εκείνων, καθώς φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά που δηλώνουν την αραβική καταγωγή τους, ενώ οι περισσότεροι άλλοι μωαμεθανοί της νήσου είναι Έλληνες που εξαναγκάστηκαν να αλλάξουν θρησκεία επί τουρκοκρατίας.


Η επιστροφή του Νικηφόρου
Ο Νικηφόρος Φωκάς, όταν έκανε αυτά και «αφού έφερε την ηρεμία σε όλο το νησί», όπως λέει ο Λέοντας ο Διάκονος, επέστρεψε στο Βυζάντιο με τα λάφυρα και τους αιχμαλώτους. Εκεί ο αυτοκράτορας Ρωμανός τον υποδέχθηκε μεγαλοπρεπώς και θριαμβευτής δια μέσου της βασιλεύουσας έφτασε στον Ιππόδρομο ακολουθούμενος και επευφημούμενος από ολόκληρο το δήμο, που συγκεντρώθηκε για να θαυμάσει το θέαμα, που ήταν πράγματι λαμπρό. Προπορεύονταν οι άμαξες που μετέφεραν τα λάφυρα, άφθονο χρυσό και άργυρο σε άκοπο βαρβαρικό νόμισμα, πέπλους χρυσοκέντητους, τάπητες βαμμένους με πορφύρα, καθώς και κειμήλια κάθε είδους, αριστοτεχνικά επεξεργασμένα, που έλαμπαν από το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους. Οι πανοπλίες, τα ξίφη, οι θώρακες ήταν όλα διακοσμημένα με χρυσό, ενώ τα δόρατα, οι ασπίδες και τα τόξα ήταν αμέτρητα. Όσοι παρακολούθησαν την παρέλαση αυτή νόμιζαν ότι έβλεπαν να περνά μπροστά από τα μάτια τους όλος ο πλούτος της βαρβαρικής χώρας και να εισρέει άφθονα σαν ποταμός. Ακολουθούσαν οι πολυάριθμοι αιχμάλωτοι, μεταξύ των
οποίων διακρίνονταν ο Αβδούλ Αζίζ, οι γυναίκες και τα παιδιά του, ταπεινωμένοι, στενάζοντας και οδυρόμενοι. Η Κωνσταντινούπολη από πολύ καιρό δεν είχε αξιωθεί ένα τέτοιο δείγμα της δύναμης του κράτους, ενώ η οικτρή τύχη του τελευταίου εμίρη της Κρήτης φαινόταν να προαναγγέλλει την ολοσχερή πτώση των μωαμεθανών.


Μετά τον θρίαμβό του ο βασιλιάς φέρθηκε με επιείκεια.
Μετά το θρίαμβο του όμως ο βασιλιάς φέρθηκε με επιείκεια στον ηττημένο αντίπαλό του, δίνοντας του πλούσια δώρα και ένα προσοδοφόρο κτήμα κοντά στην πρωτεύουσα, όπου ο πρώην εμίρης έζησε το υπόλοιπο της ζωής του με άνεση και τιμή, διατηρώντας την πάτρια θρησκεία του. Οι απόγονοι του όμως δέχθηκαν το άγιο βάπτισμα και κατά διαστήματα τους συναντάμε στην ιστορία με την επωνυμία Ανεμάδες. Ο γιος του εμίρη Ανεμάς ήταν ένας από τους βασιλικούς σωματοφύλακες και διέπρεψε το 972 στον πόλεμο κατά των Ρώσων. Πολύ αργότερα ο απόγονος του, Μιχαήλ Ανεμάς, συνωμότησε με τους αδελφούς του Αλεξίου Α’ Κομνηνό, συνελήφθη και φυλακίστηκε σε κάποιον πύργο κοντά στις Βλαχέρνες, που ονομάστηκε έπειτα πύργος του Ανεμά και χρησίμευε ως δεσμωτήριο για τους κατηγορουμένους για εσχάτη προδοσία.


ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Η Ανάκτηση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά υπήρξε ασφαλώς ένα από τα πιο σπουδαία γεγονότα της μεσαιωνικής μας ιστορίας. Αν η Κρήτη παρέμενε υποταγμένη στους μωαμεθανούς μέχρι τις αρχές του 13ου αιώνα, όταν καταλήφθηκε από τους Βενετούς, πιθανώς δεν θα απέμενε ούτε ίχνος ελληνισμού στο νησί. Όμως, επειδή αναζωογονήθηκε το 961 και μέχρι το 1205, δηλαδή για 250 περίπου χρόνια, και ενισχύθηκε με πολλούς τρόπους από τη μοναρχία της Κωνσταντινούπολης, κατόρθωσε να αντέξει και στη βενετική και στη νέα μωαμεθανική κυριαρχία. Παραλείποντας όλα τα υπόλοιπα, τον ελληνισμό, παρόντα αιώνα να αγωνίζεται επανειλημμένως και γενναία για την ανεξαρτησία του. Δικαίως λοιπόν το κατόρθωμα εκείνο υμνήθηκε και από την ποίηση με πέντε ακροάσεις του διακόνου Θεοδοσίου όπως πριν από 300 χρόνια είχαν υμνηθεί οι νίκες του Ηρακλείου από έναν άλλο διάκονο, τον Γεώργιο Πισίδη. Δυστυχώς, η ποίηση του Θεοδοσίου, όπως και του Πισίδου, δεν είναι αντάξια του κατορθώματος το οποίο επιχείρησε να υμνήσει. Το μόνο προτέρημα που έχει είναι
ότι μαρτυρεί, όπως και εκείνη, τη διαρκή επίδραση των αναμνήσεων και παραδόσεων του αρχαίου κόσμου, ιδίως του ελληνικού, διότι συνεχώς μνημονεύει τον Όμηρο και τους ήρωες του, καθώς και τον Ξενοφώντα, τον Δημοσθένη, τον Φίλιππο, τον Αλέξανδρο και τον Πλούταρχο.

Η ανακατάκτηση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά ήταν σπουδαίο γεγονός για τη μεσαιωνική ιστορία.
Από το βιβλίο: Μάχες, του φιλολόγου, Δημητρίου Θαλασσινού.
Ο Δημήτριος Θαλασσινός γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασσική φιλολογία και θεολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και διοίκηση επιχειρήσεων στα ΚΑΤΕΕ Πάτρας. Έχει γράψει πολλά άρθρα, κυρίως για το Βυζάντιο αλλά και για την εποχή της Αναγέννησης. Συνεργάτης των περιοδικών «Εικονογραφημένη Ιστορία» και «Ιστορικά Θέματα». Είναι Πατέρας της Άννας Μαρίας.
Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Νικηφόρος Φωκάς: «ο λευκός θάνατος των Σαρακηνών». Η πολιορκία του Χάνδακα, 07 Μαρτίου 961 μ. Χ. – Δημητρίου Θαλασσινού.

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

ΠΗΓΗ

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ Crete 1st International Basketball ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

$
0
0
Γνωριμία με τα αστέρια των ομάδων και τουρνουά 3on3 περιλαμβάνει το σαββατιάτικο πρόγραμμα του 'Crete 1st International Basketball Tournament''


Δράση και το Σάββατο περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ''Crete 1st International Basketball Tournament''που θα διεξαχθεί στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο του Ηρακλείου, στα «Δύο Αοράκια», από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχή του Ολυμπιακού, του Ερυθρού Αστέρα, της Αναντολού Εφές και της Χάποελ Ιερουσαλήμ. Στο πλαίσιο του τουρνουά που συνδιοργανώνουν Δήμος Ηρακλείου, ALFA PLUS Α.Ε με την συμπαράσταση της ΕΚΑΣΚ και υπό την αιγίδα της ΓΓΑ, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν αγώνες 3on3 καθώς το event «Team Players Meet and Creet».
Οι συμμετέχοντες στους αγώνες θα έχουν την ευκαιρία από τις 12 το μεσημέρι έως την μία να γνωρίσουν τα αστέρια των τεσσάρων ομάδων και να φωτογραφηθούν μαζί τους.


Όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος πρέπει να είναι στις 9 το πρωί του Σαββάτου στο Κλειστό στα Δυο Αοράκια. Οι αγώνες θα διαρκέσουν μέχρι τις τρεις το μεσημέρι και όλα τα έσοδα από τις συμμετοχές θα διατεθούν στο νεοσύστατο σωματείο μπάσκετ με αμαξίδιο ΕΣΚΑ Ηρακλείου.

Θυμίζουμε ότι το τουρνουά ξεκινάει την Παρασκευή 22/9 με δυο παιχνίδια.
18.00: Αναντολού Εφές – Χαποέλ Ιερουσαλήμ
20.30: Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας



ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ Crete 1st International Basketball  ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΧΑΝΙΑ

$
0
0
Κατασκευάστηκε το 1948 ως επιβατηγό/φορτηγό. 

Τα τεχνικά στοιχεία του ήσαν όμοια με αυτά του αδελφού πλοίου «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ»
Το 1965 αγοράστηκε από την Ατμοπλοία Αιγαίου των Αδελφών Τυπάλδου και μετασκευάστηκε στον Πειραιά. Δεν έκανε πολλά δρομολόγια δεδομένου ότι μετά το ναυάγιο του «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ», το Δεκέμβριο του 1966 στη Φαλκονέρα, κατέρρευσε ο όμιλος Τυπάλδου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι το πλοίο παρέμεινε ανενεργό μέχρι που διαλύθηκε στον Ασπρόπυργο το 1979. 

ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

$
0
0
Με τον όρο Περιπολικό λέγεται κάθε υπηρεσιακό μέσον, αυτοκίνητο, σκάφος (ακταιωρός), ή ελικόπτερο Διωκτικών Αρχών ή Στρατιωτικών Υπηρεσιών με το οποίο εκτελείται περιπολία. Τα περιπολικά αυτοκίνητα πόλεων συνήθως είναι μεγάλου κυβισμού, ώστε να έχουν τη δυνατότητα γρήγορης καταδίωξης ή αποκλεισμού πορείας οχημάτων ή μοτοσικλετών στα οποία επιβαίνουν πρόσωπα που έχουν διαπράξει αδικήματα.

mitsubishi galant της Α.Π. (Αστυνομίας Πόλεων), λευκό 
(εδώ είναι σε φωτο του 1983)




ΦΙΑΤ 125

nissanpatrolhj7 1980

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ

volvo264

nissan stanza

CHEVROLET Chevelle της Ε.Β.Χ. (Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής), λευκό 
(εδώ είναι σε φωτο του 1970)



ΜΙΤΣΟΥΜΠΙΣΙ CALANT ΕΤΟΣ 1983



nissanpatrolh ΕΤΟΣ 1980

Mitsubishi Galland


CHEVROLET Chevelle της Ε.Β.Χ. (Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής), λευκό 
(εδώ είναι σε φωτο του 1970)

cortinaelhor 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ


ΤΖΙΠ ΑΡΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ 1971


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>