Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

$
0
0

Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα - σημερινή Τρεμετουσιά - όπως γράφουν πολλοί) από οικογένεια βοσκών, που ήταν κάπως εύπορη. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν άλλαξε επάγγελμα. Συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός.
Σαν χαρακτήρας, ο Άγιος, ήταν απλός, αγαθός, γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του. Τις Κυριακές και τις γιορτές, συχνά έπαιρνε τους βοσκούς και τους οδηγούσε στους ιερούς ναούς, και κατόπιν τους εξηγούσε την ευαγγελική ή την αποστολική περικοπή. Ο Θεός τον ευλόγησε να γίνεται συχνά προστάτης χήρων και ορφανών.




Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Γρήγορα, όμως, η σύζυγός του πέθανε. Για να επουλώσει το τραύμα του ο Σπυρίδων αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου.

Μετά από πολλές πιέσεις, χειροτονήθηκε ιερέας. Και πράγματι, υπήρξε αληθινός ιερέας του Ευαγγελίου, έτσι όπως τον θέλει ο θείος Παύλος: «Ἀνεπίληπτον, νηφάλιον, σώφρονα, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, τέκνα ἔχοντα ἐν ὑποταγῇ μετὰ πάσης σεμνότητας» (Α'προς Τιμόθεον γ' 2-7). Δηλαδή ακατηγόρητο, προσεκτικό, εγκρατή, σεμνό, φιλόξενο, διδακτικό, και να έχει παιδιά που να υποτάσσονται με κάθε σεμνότητα. Έτσι και ο Σπυρίδων, τόσο σωστός υπήρξε σαν ιερέας, ώστε όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος στην Κύπρο, δια βοής λαός και κλήρος τον εξέλεξαν επίσκοπο.



Από τη θέση αυτή ο Σπυρίδων προχώρησε τόσο πού στην αρετή, ώστε τον αξίωσε ο Θεός να κάνει πολλά θαύματα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Άγιος Σπυρίδων με το κύρος της αγίας και ηθικής ζωής του στην Α'Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας (Μικρά Ασία) και στην οποία συμμετείχε, κατατρόπωσε τους Αρειανούς και αναδείχτηκε από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης. Μάλιστα, όπως αναφέρει η παράδοση, αφού μίλησε για λίγο, κατόπιν έκανε το σημείο του Σταυρού και με το αριστερό χέρι, που κρατούσε ένα κεραμίδι, εις τύπον της Αγίας Τριάδος είπε: «Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρός» και έκανε να φανεί προς τα επάνω απ'το κεραμίδι φωτιά, δια της οποίας είχε ψηθεί αυτό. Όταν δε είπε: «Καὶ τοῦ Υἱοῦ», έρρευσε κάτω νερό, δια του οποίου ζυμώθηκε το χώμα του κεραμιδιού. Και όταν πρόσθεσε: «Καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος» έδειξε μέσα στη χούφτα του μόνο το χώμα που απέμεινε.


Ο Άγιος Σπυρίδων κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 350 μ.Χ.


ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ 
ΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

Μικρό χωριό πάνω στον παλιό δρόμο προς το Οροπέδιο Χανδρά (Σητεία- Πάνω Επισκοπή- Χανδρά ) σε απόσταση 15 χλμ. από τη Σητεία. Ονομαζόταν Κανένε, προφανώς από οικογενειακό όνομα, ενώ το σημερινό του όνομα οφείλει στον πολιούχο του χωριού Αγιο Σπυρίδωνα. 



ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ 
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΡΟΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Γυρίζοντας πισω και ακολουθοντας τον δρόμο προς Σούγια στον δρόμο μας η τελευταία εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας όπου τιμάται η μνήμη του στης 12 Δεκεμβρίου.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ 
ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Το Μαράθι βρίσκεται 17km ανατολικά των Χανίων και 5km ανατολικά της στρατιωτικής βάσης της Σούδας. Βρίσκεται σε έναν μεγάλο κόλπο του Ακρωτηρίου Χανίων που κοιτάει ανατολικά, γεγονός που το κάνει απάνεμο και γαλήνιο, σε σχέση με τις υπόλοιπες βόρειες ακτές της Κρήτης
Στην παραλία στο Μαράθι υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα όμορφο μέρος για γάμο ή βάπτιση.



ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ
ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Στο Καστέλι βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής και του Αγίου Σπυρίδωνα. Η εκκλησία έχει ιδιόρρυθμο σχήμα με δύο κλίτη, το ένα κοντύτερο και μικρότερο από το άλλο. Η εξωτερική διακόσμηση στα παράθυρα και στις πόρτες παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

$
0
0


Στο Καστέλι βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής και του Αγίου Σπυρίδωνα. Η εκκλησία έχει ιδιόρρυθμο σχήμα με δύο κλίτη, το ένα κοντύτερο και μικρότερο από το άλλο. Η εξωτερική διακόσμηση στα παράθυρα και στις πόρτες παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.






http://www.crete.tournet.gr/

ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

$
0
0


Μικρό χωριό πάνω στον παλιό δρόμο προς το Οροπέδιο Χανδρά (Σητεία- Πάνω Επισκοπή- Χανδρά ) σε απόσταση 15 χλμ. από τη Σητεία. Ονομαζόταν Κανένε, προφανώς από οικογενειακό όνομα, ενώ το σημερινό του όνομα οφείλει στον πολιούχο του χωριού Αγιο Σπυρίδωνα. 






Στην περιοχή του υπάγεται «του Φυγέτο ο Μύλος»που χτίστηκε το 1471 μ.χ και βρίσκεται μέσα σε μια πολύ όμορφη καταπράσινη ρεματιά με πηγαία νερά και οργιώδη βλάστηση. 




«του Φυγέτο ο Μύλος»



«του Φυγέτο ο Μύλος»



«του Φυγέτο ο Μύλος»



«του Φυγέτο ο Μύλος»









ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΚΕΙΜΕΝΑ - http://www.cretesitia.gr/

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΡΟΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

$
0
0

Τα Νέα Ρούματα είναι ένα μικρό γραφικό χωρίο στους πρόποδες των Λευκών ΟρέωνΑνήκει στον δήμο Μουσούρων και έχει 61 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Βρίσκεται σε υψόμετρο 320 μέτρων και απέχει περίπου 26 χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων πηγαίνοντας προς Σούγια.  Το όνομα του λένε ότι το απέκτησε από της πολλές πηγές (πηγή -> ρούμα) και στην αρχή ονομαζόταν Ρούματα Νέα. Έχει πυκνή βλάστηση και πολλή καλή γεωγραφική θέση καθώς καλλιεργούν  πορτοκάλια, ελιές, αμπέλια, αβοκάντο αλλά και κάστανα .


Γυρίζοντας πισω και ακολουθοντας τον δρόμο προς Σούγια στον δρόμο μας η τελευταία εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας όπου τιμάται η μνήμη του στης 12 Δεκεμβρίου.



Η "ΑΓΙΑ"ΣΑΝΙΔΑ, Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ, Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝ ΠΛΑΚΟΥΝΤΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΣΤΡΟ

$
0
0


Την περίοδο της Ενετοκρατίας προστάτης της συντεχνίας των «ΠΛΑΚΟΥΝΤΟΠΟΙΩΝ» δηλαδή των Φουρνάρηδων , των ανθρώπων που έφτιαχναν Κουλούρια και παξιμάδια ήταν ο Άγιος Σπυρίδωνας.


Στο Μεγάλο Κάστρο γύρω στα 1870 στην περιοχή που βρίσκεται ο Άγιος Τίτος, υπήρχε ένας φούρνος και ο φούρναρης λεγόταν Φουντουλάκης.
Αυτός λοιπόν έψηνε τα ψωμιά των Χριστιανών αλλά και των Τούρκων.
Τα πήγαιναν στο φούρνο πάνω σε μια σανίδα , μια  Τάβλα.
Ο Φουντουλάκης είχε πελάτη και ένα Τούρκο Αγά που η συμπεριφορά του ήταν κάπως περίεργη.
Πήγαινε το ψωμί ο ίδιος στο φούρνο για ψήσιμο, τοποθετημένο πάνω σε μια μικρή, πολύ παλιά και χοντρή σανίδα. Περίμενε να φουρνιστεί και έπαιρνε τη σανίδα του πίσω αφού την τύλιγε σε μια καθαρή άσπρη πετσέτα.  Επέστρεφε αργότερα και έπαιρνε το ψημένο ψωμί, το οποίο ξεχώριζε από ένα σημάδι που έκανε πάνω στη ζύμη.
Αυτή η εμμονή του Αγά να φέρνει ο ίδιος το ψωμί για ψήσιμο και η προστασία της σανίδας έβαλε σε υποψίες τον φούρναρη.
Ο Φουντουλάκης έμαθε πως το ψωμί του Αγά φούσκωνε χωρίς προζύμι , τοποθετώντας το μόνο πάνω στην τάβλα.
Μια μέρα  το ψωμί το πήγε η Αραποπούλα υπηρέτρια του Αγά στο φούρνο.
Ο Φουντουλάκης την ξεγέλασε και την έπεισε να αφήσει τη σανίδα εκεί και να έρθει να την πάρει αργότερα με το ψημένο ψωμί.
Όταν έμεινε μόνος με τη σανίδα, πρόσεξε ότι πάνω της υπήρχε ζωγραφισμένη  η μορφή κάποιου Αγίου αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει τίνος. Στη συνέχεια αυτός έκρυψε καλά τη σανίδα.
Όταν επέστρεψε η μικρή Αραποπούλα, της είπε πως οι σανίδες μπερδεύτηκαν και την πήρε άλλος πελάτης.
Όταν το έμαθε ο Αγάς πήγε έξαλλος στο Φουντουλάκη , λογομάχησαν , τον απείλησε , στο τέλος τον μαχαίρωσε  στο αυτί.
Αν και επενέβει ο ίδιος ο Πασάς Μπίλμπασης, και ο Αγάς ομολόγησε τη θαυματουργή δράση της εικόνας, ο Φουντουλάκης δεν απεκάλυψε που έκρυψε την «Αγία» Σανίδα.


Για να γλυτώσει τα χειρότερα , έφυγε για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου έμεινε  
αρκετά χρόνια εργαζόμενος ως κουλουράς.
Όταν επέστρεψε ο Φουντουλάκης στο Μεγάλο Κάστρο, οι Τούρκοι είχαν σχεδόν φύγει.

Πήρε την « Αγία» Τάβλα από εκεί που την είχε αφήσει τόσα χρόνια και την έδειξε σε ένα έμπειρο Αγιογράφο, τον Χατζή Αλέξανδρο. Αυτός αναγνώρισε στην ξεθωριασμένη όψη τη μορφή του Αγίου Σπυρίδωνα. Προστάτη των Πλακουντοποιών του Μεγάλου Κάστρου!!! Προστάτη και του ίδιου του Φουντουλάκη!!
Ήταν ο Άγιος Σπυρίδωνας η « μυστική» δύναμη που τα ψωμιά ανέβαιναν χωρίς προζύμι?


Ο Φουντουλάκης μετά την αποκάλυψη της μορφής του Αγίου , πλήρωσε 10 γρόσια τον Αγιογράφο για να επιζωγραφίσει την ξεθωριασμένη εικόνα , να φανεί η μορφή του Αγίου.
Στη συνέχεια τη δώρισε στο σωματείο των Πλακουντοποιών και έγινε η επίσημη 
εικόνα του σωματείου.
Στη συνέχεια, επειδή η εικόνα ήταν μικρή, προσθέσανε γύρω γύρω ξύλο ώστε να μεγαλώσει και ζωγραφίστηκαν δύο Άγγελοι στην πάνω πλευρά.
Μέχρι το 1910, η εικόνα αυτή μεταφερόταν στην πομπή τη μέρα της γιορτής του Αγίου στις 12 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια το εορτάζον μέλος του Σωματίου  τη «φιλοξενούσε» στο σπίτι του μέχρι την επόμενη χρονιά.
Το 1910, με έξοδα του σωματείου κατασκευάστηκε περίτεχνο ξυλόγλυπτο εικονοστάσι , όπου τοποθετήθηκε η ιερή εικόνα και βρίσκεται έως τις μέρες μας στην εκκλησία του αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.




Πηγές:  Φυλλάδιο « Ιστορία της ιεράς εικόνος του Αγίου Σπυρίδωνα »,Μητρ.Ναός Αγίου Μηνά, εκδ. Γ΄2013
Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη. Νίκος Ψυλλάκης
 Zhtunteanagnostes.blogspot.gr

Ο ΕΟΡΤΑΖΩΝ Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΤΖΑΓΚΑΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

$
0
0

 Σπύρος Χαιρέτης με καταγωγή απο το Καμάρι του Νομού Ηρακλείου ήταν τσαγκάρης στο επάγγελμα για πολλά χρόνια, και διατηρούσε το μικρό του κατάστημα δίπλα στην Αρμένικη εκκλησία στην περιοχή καμαράκι στο Ηράκλειο Κρήτης. Καλλιτέχνης στο να μπαλώνει παπούτσια, να πιάνει ένα κομμάτι  δέρμα και  με το καλαπόδι να το κάνει στιβάνι, μπότα.
Τον θυμάμε μικρός να πηγαίνω με τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου και να τον βέλπω χωμένο μπροστά στον πάγκο του ανάμεσα σε δέρματα και κόλλες, φορώντας την ποδιά του.


Ο Σπύρος Χαιρέτης συνταξιούχος όπως είπαμε παραπάνω βρήκε πλέον περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί πιο ενεργά με το μεράκι του που δεν είναι άλλο απο την ζωγραφική και την ξυλογλυπτική.
Ενας ανήσυχος Άνθρωπος ήταν πάντα, και τα χέρια του πάντα δούλευαν απο τις εντολές που έστελνε το μυαλό του και η ματιά του.



Ζωγράφισε πάνω σε πέτρα, σκάλισε κορμούς δέντρων, έγραψε ποίηση, διάβασε πολλά βιβλία και έμαθε Ιταλικά. Γερός και δυνατός ακόμα κοντά στα 80 του χρόνια συνεχίζει να αγωνίζεται και να εκπλήσει τον κόσμο και τους φίλους του με τις δημιουργίες του.




Στις φωτογραφίες τον βλέπετε δίπλα στο τζάκι του, και στην έκθεση που συμμετείχε στο χωριό Αρχάνες του Νομού Ηρακλείου.





Επιμέλεια / φωτογραφίες - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1916 ΤΟ ΚΑΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΝΑΘΕΜΑ

$
0
0


Στα τέλη του 1916 ο Εθνικός Διχασμός ανάμεσα σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος φρονούσε ότι η Ελλάδα ως χώρα θαλασσινή επιβάλλεται να εξέλθει στον πόλεμο (Α'Παγκόσμιος) με τις δυνάμεις της Αντάντ, ενώ ο βασιλιάς Κωνσταντίνος θεωρητικά υπερασπιζόταν την ουδετερότητα της χώρας.




Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραμένει στη Θεσσαλονίκη, επικεφαλής της κυβέρνησης της «Εθνικής Άμυνας», ενώ στην πρωτεύουσα κυριαρχούν οι βασιλικοί με τον βασιλιά Κωνσταντίνο να ηγείται του «Κράτους των Αθηνών» . Και οι δύο προχωρούν σε διώξεις των αντιπάλων τους. H Ελλάδα έχει κοπεί στα δύο.
H επέμβαση των γαλλικών δυνάμεων το Νοέμβριο του 1916 και ο βομβαρδισμός περιοχών της Αθήνας γύρω από το Στάδιο και κοντά στα Ανάκτορα, εξαγρίωσε τους αντιβενιζελικούς, που κατηγόρησαν τους αντιπάλους τους ως προδότες. «Ο φονεύων βενιζελικόν δεν φονεύει άνθρωπον», διακήρυτταν. Κύμα τρομοκρατίας κατά των βενιζελικών ξεσπά στην Αθήνα. 




Η επιτροπή που ανέλαβε αργότερα να ερευνήσει τις καταγγελίες των θυμάτων της βίας, επιβεβαίωσε 35 φόνους, 922 παράνομες φυλακίσεις, 503 περιπτώσεις λεηλασίας και 31 αναστολές κυκλοφορίας εφημερίδων.
Από τον Εθνικό Διχασμό δεν ξέφυγε και η Εκκλησία της Ελλάδος. Οι μητροπολίτες της λεγόμενης Παλαιάς Ελλάδας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Θεόκλητο (οι περιοχές που είχαν ελευθερωθεί πριν από το 1912), συντάσσονται με τον Κωνσταντίνο, ενώ οι μητροπολίτες των «Νέων Χωρών» με τον Βενιζέλο.
Μέσα στο κλίμα αυτό, διοργανώνεται ογκώδης αντιβενιζελική πορεία στις 12 Δεκεμβρίου 1916. Με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο, οι διαδηλωτές κατευθύνονται στο Πεδίο του Άρεως για να αναθεματίσουν τον «σατανά» της πολιτικής ζωής του τόπου Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι πέτρες του Αναθέματος έφθασαν στην Αθήνα και ρίχτηκαν στο Πεδίον του Άρεως.




Εκεί, όπου σήμερα βρίσκεται το άγαλμα της Αθηνάς, ο κάθε διαδηλωτής ρίχνει μία πέτρα και επαναλαμβάνει την κατάρα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Θεόκλητου: «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν, ανάθεμα έστω». Μια καθαρά συμβολική πράξη, δηλωτική όμως της έντασης των παθών που επικρατούσε εκείνη την εποχή στη χώρα μας.
Επί ένα χρόνο η Ελλάδα ζει σε καθεστώς εμφύλιας σύρραξης, που δεν αφήνει αδιάφορους τους συμμάχους, οι οποίοι αναγκάζουν σε παραίτηση τον Κωνσταντίνο. Ο Βενιζέλος επιστρέφει νικητής στην Αθήνα και σχηματίζει κυβέρνηση στις 13 Ιουνίου 1917.
Αμέσως προχωρεί στην πολεμική κινητοποίηση ολόκληρης της χώρας στο πλευρό της Αντάντ, ενώ προβαίνει σε εκκαθαρίσεις στην εκκλησία, τη διοίκηση και τον στρατό, για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τους βασιλικούς και το «Κράτος των Αθηνών».
Με νόμο ήρε την ισοβιότητα των δικαστών και την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να κηρυχθούν έκπτωτοι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος και οι μητροπολίτες που είχαν πρωτοστατήσει στο «Ανάθεμα», να απολυθούν 570 δικαστικοί όλων των βαθμίδων και 6.500 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ αποστρατεύθηκε το 40% του συνόλου των μόνιμων αξιωματικών του στρατού.


ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

$
0
0

14-12-2015 Δευτέρα 8.30 π.μ. - 14.00 μ.μ.
15-12-2015 Τρίτη 8.30 π.μ. - 14.00 μ.μ. & 17.00 μ.μ. - 21.00 μ.μ.
16-12-2015 Τετάρτη 8.30 π.μ. - 14.00 μ.μ. & 17.00 μ.μ. - 21.00 μ.μ.

17-12-2015 Πέμπτη 8.30 π.μ. - 14.00 μ.μ. & 17.00 μ.μ. - 21.00 μ.μ.
18-12-2015 Παρασκευή 8.30 π.μ. - 14.00 μ.μ. & 17.00 μ.μ. - 21.00 μ.μ.
19-12-2015 Σαββάτο 8.30 π.μ. – 18:00 μ.μ.
20-12-2015 Κυριακή 10.00 π.μ. - 14.00 μ.μ. & 17.00 μ.μ. - 21.00 μ.μ.



21-12-2015 Δευτέρα 8.30 π.μ. - 14.00 μ.μ. & 17.00 μ.μ. - 21.00 μ.μ.
22-12-2015 Τρίτη 8.30 π.μ. - 14.00 μ.μ. & 17.00 μ.μ - 21.00 μ.μ
23-12-2015 Τετάρτη 8.30 π.μ - 14.00 μ.μ & 17:00 μ.μ – 21:00 μ.μ
24-12-2015 Πέμπτη 8:30 π.μ – 20:30 μ.μ (Συνεχές )
25-12-2015 Παρασκευή ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
26-12-2015 Σαββάτο ΚΛΕΙΣΤΑ
27-12-2015 Κυριακή 10.00 π.μ. - 14.00 μ.μ. & 17.00 μ.μ. - 21.00 μ.μ.

28-12-2015 Δευτέρα 8.30 π.μ. - 14.00 μ.μ. & 17.00 μ.μ. - 21.00 μ.μ.
29-12-2015 Τρίτη 8.30 π.μ. - 14.00 μ.μ. & 17.00 μ.μ - 21.00 μ.μ
30-12-2015 Τετάρτη 8.30 π.μ – 14.00 μ.μ & 17:00 μ.μ – 21:00 μ.μ
31-01-2015 Πέμπτη 8:30 π.μ – 19:00 μ.μ (Συνεχές )
01-01-2016 Παρασκευή ΚΛΕΙΣΤΑ
02-01-2016 Σαββάτο ΚΛΕΙΣΤΑ
03-01-2016 Κυριακή ΚΛΕΙΣΤΑ

04-01-2016 Δευτέρα 8.30 π.μ – 14.00 μ.μ
05-01-2016 Τρίτη 8:30 π.μ - 14:00 μ.μ & 17:00 μ.μ – 21:00 μ.μ
06-01-2016 Τετάρτη ΚΛΕΙΣΤΑ – ΦΩΤΑ .




Επιστροφή στο κανονικό χειμερινό ωράριο:
Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο: 8.30 π.μ. - 14.00 μ.μ.
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 8.30 π.μ. - 14.00 μ.μ. & 17.00 μ.μ. – 20.30 μ.μ.



ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

$
0
0
Οι CretaMums, η Σχολή Μπαλέτου ΕΝ ΧΟΡΩ, το Realfamilyfood.com και ο Παιδικός Σταθμός Ροδομηλιά www.rodomilia.gr σας προσκαλούν στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή και Παζάρι που διοργανώνουν για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού!
Χορευτικά δρώμενα, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής για παιδιά, κουκλοθέατρο και παζάρι με Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, στολίδια για το δέντρο και γλυκά, όλα φτιαγμένα από τις CretaMums σε πολύ καλές τιμές!



Θα πωλούνται επίσης βιβλία, παιχνίδια και κοσμήματα δεύτερο χέρι.
Θα συγκεντρώνονται βρεφικές κρέμες, συσκευασμένα τρόφιμα και είδη υγιεινής για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

$
0
0

Ανά χώρα
Ανδόρρα (AD) Bon Nadal
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (AE) I’d miilad said oua sana saida
Αφγανιστάν (AF) De Christmas akhtar de bakhtawar au newai kal de mubarak sha
Αλβανία (AL) Gιzuar Krishlindjet
Αρμενία (AM) Shnorhavor Sourp Dzunount
Ολλανδικές Αντίλλες (AN) Bon Pasco, Bon Anja
Ανκόλα (AO) Boas Festas
Ανταρκτική (AQ) Merry Christmas, Felices Pasquas, Hristos Razdajetsja
Αργεντινή (AR) Feliz Navidad!
Αμερικανική Σαμόα (AS) La Maunia Le Kilisimasi
Αυστρία (AT) Frohe Weihnachten
Αυστραλία (AU) Happy Christmas
Αρούμπα (AW) Bon Pasco, Bon Anja
Αζερμπαϊτζάν (AZ) Tezze Iliniz Yahsi Olsun
Βοσνία-Ερζεγοβίνη (BA) Sretam Bozic, Hristos se rodi
Μπαρμπάντος (BB) Merry Christmas
Μπαγκλαντές (BD) Shuvo Baro Din
Βέλγιο (BE) Zalig Kerstfeest
Μπουρκίνα Φάσο (BF) Joyeux Noel
Βουλγαρία (BG) Vessela Koleda
Μπαχρέιν (BH) Mboni Chrismen
Μπουρούντι (BI) Noeli Nziza, Joyeux Noel
Μπένιν (BJ) Joyeux Noel
Βερμούδες (BM) Merry Christmas
Μπρουνέι Νταρουσαλάμ (BN) Selamat Hari Natal
Βολιβία (BO) Feliz Navidad
Βραζιλία (BR) Feliz Natal
Μπαχάμες (BS) Happy Christmas
Μπουτάν (BT) krist Yesu Ko Shuva Janma Utsav Ko Upalaxhma Hardik Shuva
Μπουβέ νησί (BV) remove
Μποτσουάνα (BW) Merry Christmas
Λευκορωσσία (BY) Winshuyu sa Svyatkami
Μπελίζ (BZ) Merry Christmas
Καναδάς (CA) Merry Christmas, Joyeux Noel
Κήλλινγκ νησιά (CC) Merry Christmas, Selamat Hari Natal
Κεντρική Αφρική (CF) Joyeux Noel

Ανά Γλώσσα

Geseënde Kersfees – AFRIKAANS
Gezuar Krishtlindjen – ALBANIAN
eid meelad sa’eed – ARABIC
Shenoraavor Nor Dari yev Pari Gaghand – ARMENIAN
Tezze Iliniz Yahsi Olsun – AZERI
Egu Berri Zerientsuak – BASQUE
shuvo naba barsha – BENGALI
Nedeleg Laouen – BRETON
gong tsok sing dan – CANTONESE
Veselé Vánoce – CZECH
Glædelig Jul – DANISH
Zalig Kerstfeest – DUTCH
Merry Christmas – ENGLISH
Gajan Kristnaskon – ESPERANTO
Häid Jõule – ESTONIAN
Hyvää Joulua – FINNISH
Joyeux Noël – FRENCH
Noflike Krystdagen – FRISIAN
Nollaig Cridheil – GAELIC
Fröhliche Weihnachten – GERMAN
Καλά Χριστούγεννα (Kala Cristougenna) – GREEK
Navidad Ara Pora – GUARANI
Barka Dΰ Kirsμmatμ – HAUSA
Mele Kalikimaka – HAWAIIAN
shub naya baras – HINDI
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket – HUNGARIAN
Gleðileg Jól – ICELANDIC
Nollaig Shona Dhuit – IRISH
Buon Natale – ITALIAN
kurisumasu omedeto – JAPANESE
tan chuk ha – KOREAN
Wanikiya Tonpi Womiyuskin – LAKOTA
Selamat Hari Natal – MALAY
Il-Milied It-Tajjeb – MALTESE
gong zhu sheng dan – MANDARIN
Meri Kirihimete – MAORI
Kasmish Bihozhi – NAVAJO
Gledelig Jul – NORWEGIAN
Pulit Nadal – OCCITAN
Bon Pasku – PAPIAMENTO
Gutpela Krismas Tru – PIJIN
Feliz Natal – PORTUGUESE
Bung Nadal – ROMANSCH
Ia Manuia Le Kerisimasi – SAMOAN
Veselé Vianoce – SLOVAK
Feliz Navidad – SPANISH
Kuwa Na Krismasi Njema – SWAHILI
God Jul – SWEDISH
Maligayang Pasko – TAGALOG
Yeni Yilinizi Kutlar – TURKISH
Nadolig Llawen – WELSH

http://www.funday.gr/

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

$
0
0

 Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων “Χριστούγεννα 2015 –  Πρωτοχρονιά  2016”, η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου παρουσιάζει την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 στις 20:30 με  Είσοδο Ελεύθερη την Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
Adeste fideles                                                 Λατινικός ύμνος

Ave verum corpus                                                       W. A. Mozart

Κοντάκιον των Χριστουγέννων                                    Ρωμανός ο Μελωδός
(Η Παρθένος σήμερον)                                    Εναρμόνιση: Γ. Κιαγιαδάκης

Shendrick                                                                    Ουκρανικό Χριστουγεννιάτικο

El grillo                                                                        Josquin de Pres

Scarborough Fair/Canticle                                            Παραδοσιακό/Simon & Garfungel

Don't worry be happy                                      Bobby McFerrin Διασκ. Γ. Κιαγιαδάκης

Aquarius                                                                      G. MacDermot
Let the sunshine in                                                       G. MacDermot
            Από το μιούζικαλ “Hair”

California dreamin                                                       The Mamas & the Papas

Eleanor Rigby                                                  Beatles

For He's going and married Yum-Yum                        Arthur Sullivan
            Από την οπερέτα “Mikado”

Adeste fideles                                                             Λατινικός ύμνος
                                                     -------------
Διεύθυνση: Γιάννης Κιαγιαδάκης                                         Πιάνο: Νίκος Κοκκίνης

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

$
0
0


Ελιά - ελαιόλαδο .... Πόσες ιστορίες δεν έχει να διηγηθεί καθένας από εμάς που έχουμε μέσα μας αυτά τα μοναδικά προϊόντα .. Ιστορίες που έρχονται στη μνήμη μας κυρίως από τα παιδικά μας χρόνια ...


Έτσι τα νηπιαγωγάκια του 9ου, 10ου και 22ου μας ταξίδεψαν με ένα τρόπο μαγικό στο παρελθόν, στο σήμερα αλλά και στο μέλλον αυτών των προϊόντων, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου με συνδιοργανωτές το ΣΕΔΗΚ και το παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου.



Τα παιδιά των νηπιαγωγείων παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα σχετικά με την Ελιά και το Λάδι, καθώς και έκθεση κατασκευών και ζωγραφικής. Στο τέλος της εκδήλωσης δώθηκαν έπαινοι στα σχολεία που συνεργάζονται στην εκδήλωση.



ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

$
0
0


Το χωριό του Μαγουλά είναι από τα πρώτα χωριά που κατοικήθηκαν στο Οροπέδιο. Είναι το πιο ψηλό χωριό στο Οροπέδιο, αφού το τελευταίο του σπίτι βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από τα 900 μέτρα. Είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Οροπεδίου, καθώς σε όλο το χωριό είναι χτισμένο ανάμεσα σε δέντρα και γύρω από το χωριό υπάρχουν μικρά άλση. Παράλληλα, έχει και μια πανοραμική θέα στο λασιθιώτικο κάμπο. Στο Μαγουλά βρέθηκαν και μινωικοί τάφοι στις παρυφές του χωριού. Μέσα από το χωριό περνάει ένας αγροτικός δρόμος που καταλήγει στην όμορφη κοιλάδα του Κλώρου, την οποία καλλιεργούσαν παλαιότερα οι κάτοικοι του χωριού και παρήγαγαν πληθώρα αγροτικών προϊόντων, όπως αμύγδαλα, κρασί, σιτάρι κ.ά.








Το τοπωνύμιο του χωριού πιθανόν να προέρχεται από το επώνυμο του πρώτου οικιστή, που πρέπει να ήταν Μαγουλάς, όπως έγινε και με πολλά χωριά της επαρχίας (Λαγού, Τζερμιάδω, Φαρσάρω κ.λπ.). Υπάρχει άλλη μια εκδοχή ότι προήλθε από την μορφολογία της τοποθεσίας που έχει κτιστεί, καθώς καλύπτει όλη την πλευρά ενός λόφου που είναι σαν μάγουλο ανθρώπου. Η πιο πιθανή ετυμολογία πρέπει να είναι η πρώτη για διάφορους λόγους. Το επώνυμο του πρώτου οικιστή Μαγουλά υπάρχει και σήμερα στο Ηράκλειο ως Μαγουλάκης. Παράλληλα, το 1583 αναφέρεται ως Magula Mettocchio από τον ιστορικό Καστροφύλακα (Κ 104) στα μετόχια της επαρχίας Λασιθίου, αλλά δεν αναφέρει αριθμό κατοίκων. Ο Ιστορικός Βασιλικάτα στον κατάλογο των μετοχιών της επαρχίας αναφέρει το Magula Metochio με 15 σπίτια (Μνημεία Κρητης Ις τ. V, σ.28). Σε σχέση με τα άλλα μετόχια ήταν μεγαλύτερο. Τα βενετικά έγγραφα αναφέρουν ως μετόχια τους πρώτους οικισμούς της επαρχίας, γιατί η Βενετία απαγόρευε τη μόνιμη κατοίκηση των ενοικιαστών των κτημάτων της επαρχίας, τα οποία ανήκαν στο βενετικό δημόσιο, και δεν επέτρεπαν το κτίσιμο μονίμων κατοικιών. (Βλ. σχετικά, Σ.Γ. Σπανάκης, Συμβολή στην ιστορία τού Λασιθίου κ.λπ.).


Στην τούρκικη απογραφή του 1671 αναφέρεται ως Magula με 9 οικογένειες (Ν. Σταυρινίδη, Μεταφράσεις, Β', σ.136).Στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834 αναφέρεται ως Maghula με 25 οικογένειες (Pashley, Travels in Crete, II, 321). Τούρκοι δεν κατοίκησαν στο Λασίθι. Το 1881 αναφέρεται ως Μαγουλάς στο δήμο Ψυχρού με 161 κατοίκους. Το 1900 είναι στον ίδιο δήμο με 143 κατοίκους. Το 1920 έχει δική του κοινότητα με 130 μονίμους κατοίκους. Το 1928 αναφέρεται και πάλι στην κοινότητα Ψυχρού με 201 κατοίκους, το 1940 με 223, το 1951 με 208, το 1961 με 152, το 1971 με 121, το 1981 με 111, το 1991 με 113 και το 2001 με 94 μονίμους κατοίκους.





Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο μαλικιανέ αγασί της επαρχίας Λασιθίου ήταν ο Χανιαλής (καταγόταν από τα Χανιά και γι'αυτό ονομαζόταν έτσι) και το όνομά του ήταν Ζαδέ Αχμέτ αγάς. Αυτός είχε τη θερινή του κατοικία στο Μαγουλά, όπου είχε κάνει και μια βρύση, που σώζεται μέχρι σήμερα. Πλούτισε από το μαλικιανέ του Λασιθίου. Το 1720 άλλαξε το φορολογικό σύστημα των μουκατά(δων), δηλαδή το φόρο της αγροτικής παραγωγής, ο οποίος ενοικιάζονταν κάθε χρόνο και καθιερώθηκε η ενοικίασή του εφ'όρου ζωής του ενοικιαστή, γνωστό με τη λέξη μαλικιανέ. Μαλικιανέ αγασί ήταν ο ενοικιαστής του φόρου. (Βλ. Ν. Σταυρινίδη, Μεταφράσεις Δ'σ.68). Ήταν ο πλουσιότερος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Κρήτη. Διάφοροι λόγοι είχαν προκαλέσει την καταδίκη του. 



Για να αποφύγει τη θανάτωσή του κρύφτηκε στο Μαγουλά και από εκεί πήγε μαζί με το γραμματικό του, που καταγόταν από το Μαγουλά και λεγόταν Ντολαψής, στο μετόχι του, τη Μύρτο Ιεράπετρας. Πίστεψε τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του διοικητή Μουσταφά Ρεσίτ Κιουταχή πασά και γύρισε στο Ηράκλειο. Τη νύκτα της 25ης Δεκεμβρίου του 1815 τον κάλεσε ο πασάς δήθεν φιλικά στο διοικητήριο, όπου τον έπνιξε ο ίδιος, όπως αναφέρει σε ένα εκκλησιαστικό βιβλίο ο παπάς του Μαγουλά. (Βλ. Ν. Σταυρινίδης, επιφυλλίδα στην εφημερίδα «Πατρίς» Ηρακλείου, 28-5-1964).






ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΙΣ

$
0
0
Συνεχίζεται δεύτερη ημέρα σήμερα Σάββατο  12 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Στέγης  Ανηλίκων Ηρακλείου,  η Γιορτή- Παζάρι στο Χώρο της Στέγης που βρίσκεται στην οδό Κωνσταντίνου Πολυχρονάκη 5 στον Μασταμπά. Τηλ.2810310092
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν  από τις 16:30 έως τις 21:30 το βράδυ.
Οι εθελοντές αλλά και τα παιδιά της Στέγης έχουν ετοιμάσει με αγάπη και μεράκι υπέροχες κατασκευές  ,οπότε   οι επισκέπτες θα μπορούν να αγοράσουν  τα χριστουγεννιάτικα τους δώρα.
Διάφορες εκπλήξεις και δρώμενα   θα περιμένουν τους καλεσμένους μας όπως θεατρικό από τα παιδιά μας,  μουσική παράσταση  με τραγούδια  από το Ωδείο ΠΡΕΛΟΥΔΕΙΟ , χορευτικά από τον όμιλο ΠΑΠΑΔΟΚΩΣΤΑ ,μουσική από το παιδικό Ραδιόφωνο   RADIO FAMILY 89.5 ,μπαλονοκατασκευές και  λαχειοφόρος αγορά με υπέροχα Δώρα και βέβαια γλυκές και αλμυρές νοστιμιές για όλους !
Η  Στέγη Ανηλίκων Ηρακλείου συμβάλλει ενεργά στη πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων που ενδέχεται να οδηγηθούν λόγω του οικογενειακού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος ή άλλων συνθηκών και αιτιών.  Φιλοξενούνται σε 24ωρη βάση αγόρια ηλικίας 6-18 ετών με υλική και κοινωνική στήριξη σε αυτά  και στις οικογένειές τους με εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, πολιτιστική καλλιέργεια και ψυχαγωγία.
Το προσωπικό της Στέγης συνεπικουρεί ομάδα εθελοντών που αναλαμβάνει το διάβασμα των παιδιών καθώς και την υλοποίηση δραστηριοτήτων (μουσική, χορός, αθλητικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες), εντός και εκτός της Στέγης.

ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

$
0
0
Το νέο ωράριο που θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου. Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων ενημερώνει τα μέλη του, για το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την περίοδο των γιορτών 2015 – 2016.

Τρίτη 15 – 12 – 2015 9 – 2 και 5.30 – 9
Τετάρτη 16 – 12 – 2015 9 – 2 και 5.30 – 9
Πέμπτη 17 – 12 – 2015 9 – 2 και 5.30 – 9
Παρασκευή 18 – 12 – 2015 9 – 2 και 5.30 – 9
Σάββατο 19 -12 – 2015 9 – 3
Κυριακή 20 – 12 – 2015 11 – 8
Δευτέρα 21 – 12 – 2015 9 – 2 και 5.30 – 9
Τρίτη 22 – 12 – 2015 9 – 2 και 5.30 – 9
Τετάρτη 23 – 12 – 2015 9 – 9
Πέμπτη 24 – 12 – 2015 9 – 9
Παρασκευή 25 – 12 – 2015 Κ Λ Ε Ι Σ Τ Α
Σάββατο 26 – 12 – 2015 Κ Λ Ε Ι Σ Τ Α
Κυριακή 27 – 12 – 2015 Κ Λ Ε Ι Σ Τ Α
Δευτέρα 28 – 12 – 2015 9 – 2 και 5.30 – 9
Τρίτη 29 – 12 – 2015 9 – 2 και 5.30 – 9
Τετάρτη 30 – 12 – 2015 . 9 – 9
Πέμπτη 31 – 12 – 2015 . 9 – 6
Παρασκευή 1 – 1 – 2016 Κ Λ Ε Ι Σ Τ Α
Σάββατο 2 – 1 – 2016 Κ Λ Ε Ι Σ Τ Α
Κυριακή 3 – 1 – 2016 Κ Λ Ε Ι Σ Τ Α
Δευτέρα 4 – 1 – 2016 9 – 2 και 5.30 – 9
Τρίτη 5 – 1 – 2016 9 – 2 και 5.30 – 9
Τετάρτη 6 – 1 – 2016 Κ Λ Ε Ι Σ Τ Α
Πέμπτη 7 – 1 – 2016 9 – 2 και 5.30 – 9


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΑΠΟ 19 ΕΩΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

$
0
0
Ένα Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ αφιερωμένο στην Αγάπη και τη Χαρά θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Δήμου Ιεράπετρας τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Με τη συνδρομή του Δήμου και του ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α του Δήμου Ιεράπετρας και τη ενεργή συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου, του Τοπικού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των Προσκόπων, των Οδηγών, Σχολών Χορού, διαφόρων συλλόγων και φορέων της πόλης  θα πραγματοποιηθούν και φέτος ποικίλες εκδηλώσεις και εορταστικές δραστηριότητες, δημιουργώντας ένα χαρούμενο γιορτινό κλίμα στην πόλη της Ιεράπετρας.

Η «πλατεία των Χριστουγέννων» στο κέντρο της πόλης θα φιλοξενήσει εορταστικά δρώμενα από τις 19 έως τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα το «Χριστουγεννιάτικο χωρίο» στο  παρκάκι θα δημιουργήσει μια όμορφη γιορτινή ατμόσφαιρα
Οι εορταστικές εκδηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δένδρου και μια μεγάλη συναυλία με τους REC  στην κεντρική πλατεία την Τρίτη  15 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, 19:00, κεντρική πλατεία,  Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δένδρου, Συναυλία με το συγκρότημα REC
 ----------------------------------
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, 20:00, αιθ. Μελίνα Μερκούρη, Μουσικοθεατρική Παράσταση από το ΚΑΠΗ του Δήμου Ιεράπετρας, επιμ. Λένα · Φραγκούλη 
 ---------------------------------
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, 
--10:00 -14:00 κεντρική πλατεία, Χριστουγεννιάτικες
Κατασκευές & 11:00 Καραόκε και χορευτικά από το
Σύλλογο η Κρήτη Δίνει Ζωή με τη στήριξη του  
Ραδιοφωνικού Σταθμού ΗΧΟ FM και της Σχολής Χορού
Dance Fusion της Κλαίρης Λιβανού
--13:00, κεντρική πλατεία, Χριστουγεννιάτικες  μελωδίες από τη Μικτή Χορωδία της Μουσικής Σχολής του Δήμου Ιεράπετρας, επιμ. Μαρία Παπαγιανάκη        
--17:00, κεντρική πλατεία,  Χριστουγεννιάτικες
Κατασκευές από το Δημιουργικό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι
baby parking  της Σχολής Χορού Dance Fusion της Κλαίρης
Λιβανού
--17:00, κεντρική πλατεία, Ψυχαγωγικά παιχνίδια από το
Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού  

----------------------------------
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου
--17:00, κεντρική πλατεία,  Χριστουγεννιάτικες
Κατασκευές από το Δημιουργικό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι 
baby parking  της Σχολής Χορού Dance Fusion της Κλαίρης
Λιβανού
--19:00, αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»   Χριστουγεννιάτικη Γιορτή της Μουσικής Σχολής του Δήμου Ιεράπετρας
 ------------------------------------
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου
--19:00, κεντρική πλατεία, Ευχάριστες Ξεχωριστές  
Δραστηριότητες από τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
--20:00, κεντρική πλατεία, Παρουσίαση Μοντέρνων Χορών
από τη Σχολή Χορού Dance & Fitness της Ρένας Καπαράκη
--19:00, αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» Χριστουγεννιάτικη 
Παράσταση από το ΚΔΑΠ Μουσικοκινητικής Αγωγής του
Δήμου Ιεράπετρας
 -----------------------------
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου,
, κεντρική πλατεία, οι Ξυλοπόδαροι του ΟΜΜΑ STUDIO περιηγούνται στην Ιεράπετρα και παρουσιάζουν  την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Κάρολου Ντίκενς. Από παιδική σκηνή του θεάτρου ΟΜΜΑ STUDIO
 --18:00, κεντρική πλατεία, Εργαστήρι Παραδοσιακής Μυζηθρόπιτας από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Προοπτική»
  -------------------------------
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου,
--18:30, κεντρική πλατεία, Ευχάριστες Ξεχωριστές  
Δραστηριότητες από τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
 ------------------------------
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου
Ευχές και Κάλαντα από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας στο Γηροκομείο
--Κάλαντα από τους Οδηγούς στους δρόμους και
τις γειτονιές της πόλης
--19:00, κεντρική πλατεία, Παραδοσιακοί Χοροί από τις 
Σχολές Χορών του Δημήτρη Καπαράκη
   Σάββατο 26 Δεκεμβρίου
19:30, Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού, αίθουσα Γυμνασίου Κουτσουρά,  Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Χορωδία και τη Φιλαρμονική της Μουσικής Σχολής του Δήμου Ιεράπετρας, επιμ. Μαρία Παπαγιαννάκη  
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου
--18:00, κεντρική πλατεία, Παραδοσιακό Μουσικοχορευτικό Παιχνίδι από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Προοπτική» και Εργαστήρι Παραδοσιακής Μυζηθρόπιτας
--19:00, κεντρική πλατεία, Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες
από την Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας, επιμ. Μαρία
Παπαγιαννάκη  
--18:00, Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού, αίθουσα
Γυμνασίου Κουτσουρά,  Christmas Show, ψυχαγωγικές     
δραστηριότητες και ομαδικά παιχνίδια με το Αϊ Βασίλη, τον
Ρούντλοφ και τον Χιονούλι. Ένα χριστουγεννιάτικο
πρόγραμμα από την Μαρουλίτα   

-------------------------
Τρίτη 29 Δεκεμβρίου
 --18:00, κεντρική πλατεία,  Christmas Show, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ομαδικά παιχνίδια με το Αϊ Βασίλη, τον Ρούντλοφ και τον Χιονούλι. Ένα χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα από την Μαρουλίτα   
 ----------------------------------
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου
         --18:00, κεντρική πλατεία, Χριστουγεννιάτικη Συναυλία
         από την Μικτή Χορωδία της Μουσικής Σχολής του Δήμου
         Ιεράπετρας, επιμ. Μαρία Παπαγιανάκη   
 --------------------------------
Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου
, Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες και Κάλαντα από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας στους δρόμους της πόλης

     Η άφιξη του Αϊ Βασίλη από το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού    
Παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες στην «Πλατεία των Χριστουγέννων» θα λειτουργούν:
- το «Εικαστικό Εργαστήρι των Χριστουγέννων» με τη συμμετοχή καθηγητών από το Εικαστικό Εργαστήρι και τη Μουσική Σχολή (πρωινές και απογευματινές ώρες)
-το Σπιτάκι του Εμπορικού Συλλόγου όπου θα προσφέρονται κεράσματα και θα πραγματοποιούνται κληρώσεις για τους καταναλωτές που έκαναν τα ψώνια τους από τα καταστήματα της Ιεράπετρας
-το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» από 21 Δεκεμβρίου έως και 1 Ιανουαρίου  με δραστηριότητες από το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο Σπίτι του Αϊ Βασίλη, στο Καραμελόσπιτο, το Παραμυθόσπιτο, το Σπίτι του Ερυθρού Σταυρού, στην Κουζίνα και στην Καφετέρια των Χριστουγέννων και  στις διάφορες εκθέσεις και δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται
-το Σπιτάκι των Προσκόπων Ιεράπετρας, οι οποίοι από 21 έως και 31 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιούν δραστηριότητες και ψυχαγωγικά παιχνίδια για παιδιά
-Το Παζάρι της Αγάπης στο οποίο θα λάβουν μέρος διάφοροι σύλλογοι φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 

ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

$
0
0
Aνακοινώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο το εορταστικό πρόγραμμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Ιεράπετρας.



Διαβάστε αναλυτικά:

13/12/2015 ΚΥΡΙΑΚΗ 11:00 -20:00



14/12/2015 ΔΕΥΤΕΡΑ 9:00-14:00  17:00-21:00
15/12/2015 ΤΡΙΤΗ 9:00-14:00  17:00-21:00
16/12/2015 ΤΕΤΑΡΤΗ 9:00.14:00  17:00.21:00
17/12/2015 ΠΕΜΠΤΗ 9:00-14:00  17:00-21:00
18/12/2015 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:00-14:00  17:00.21:00
19/12/2015 ΣΑΒΒΑΤΟ 9:00-18:00
20/12/2015 ΚΥΡΙΑΚΗ 11:00 -20:00



21/12/2015 ΔΕΥΤΕΡΑ 9:00-21:00
22/12/2015 ΤΡΙΤΗ 9:00-21:00
23/12/2015 ΤΕΤΑΡΤΗ 9:00-21:00
24/12/2015 ΠΕΜΠΤΗ 9:00-21:00
25/12/2015 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
26/12/2015 ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΛΕΙΣΤΑ
27/12/2015 ΚΥΡΙΑΚΗ 11:00-20:00



28/12/2015 ΔΕΥΤΕΡΑ 9:00-21:00
29/12/2015 ΤΡΙΤΗ 9:00-21:00
30/12/2015 ΤΕΤΑΡΤΗ 9:00-21:00
31/12/2015 ΠΕΜΠΤΗ 9:00-21:00
1/1/2016 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
2/1/2016 ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΛΕΙΣΤΑ 
3/1/2016 ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ 



4/1/2016 ΔΕΥΤΕΡΑ 9:00-14:00 
5/1/2016 ΤΡΙΤΗ 9:00-14:00 17:00-21:00 
6/1/2016 ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΟΡΤΗ ΦΩΤΩΝ



ΑΠΟ 7/1/2016 ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ Δ/Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΕΣ ΓιΟΡΤΕΣ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΔΩΡΙΣΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΝΩΣΗΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΕΣ

$
0
0
Μια μεγάλη σειρά από βιβλία και εγκυκλοπαίδειες προσέφερε ο Σύλλογος των Ανωγειανών της Αθήνας “Ιδαίον Άντρο” προς το Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.
Την παράδοση των βιβλίων έκανε ο έφορος του συλλόγου των Ανωγειανών κ. Γιάννης Σπιθούρης παρουσία του π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη στον χώρο του Εργαστηρίου, από όπου και η φωτογραφία μας.


Η σημαντική αυτή προσφορά εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο την πλούσια βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου Γνώσης που καλύπτει πλέον μια μεγάλη γκάμα που αφορά όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα.
Το Εργαστήρι Γνώσης ευχαριστεί θερμά τον σύλλογο των Ανωγειανών της Αθήνας που με τις δράσεις του ανυψώνει το όνομα του χωριού μας και εκτός συνόρων εδώ και πολλές δεκαετίες.

ΤΑ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ Ο ΜΟΝΑΝΤΕΡΟΣ - ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΨΙΛΑΚΗ

$
0
0
 Τα μπουλούκια της Κρήτης και ο Μανωλάκης ο Μονάντερος
Ελάχιστα πράγματα γνωρίζομε σήμερα για τους αυτοσχέδιους θιάσους που ταξίδευαν με όλα τα μέσα (λεωφορεία, φορτηγά, γαϊδούρια) ή και οδοιπορούσαν για να δίνουν παραστάσεις από τη μιαν άκρη του νησιού ώς την άλλη


Κείμενο - φωτογραφίες: Νίκος Ψιλάκης
(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΥΠΕΡ Χ, τεύχος 70, Καλοκαίρι 2014)

Τον έλεγαν Μανώλη Γεωργιτσάκη. Μα οι περισσότεροι δεν τον ήξεραν με τ'όνομά του. Μονάντερο τον έλεγαν από μικρό, από τότε που συμμετείχε σε σχολικούς θιάσους. Μέχρι που αυτό το κοινότατο παρατσούκλι, που περιέγραφε κάποτε τους πολύ αδύνατους ανθρώπους, τους κοκαλιάρηδες, έγινε για τον ίδιο ταυτότητα: ο Μανωλάκης ο Μονάντερος. Και μόνο το όνομα αρκούσε για να ξεσηκωθούν τα σταφιδοχώρια στο πόδι, για να γεμίσουν οι πλατείες κι οι καφενέδες. Γιατί ο Μανωλάκης ήταν ηθοποιός. Ιδιότυπος θιασάρχης. Δημιουργούσε μικρούς περιφερόμενους θιάσους (τα «μπουλούκια» του παλιού καιρού) και γύρναγε την Κρήτη από τη μιαν άκρη ώς την άλλη
Πολλά έχουν γραφτεί για τα μπουλούκια της Ελλάδας, για μια σπουδαία παράδοση που φαίνεται να ξεκίνησε τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια και κράτησε για ενάμισι αιώνα σχεδόν. Απ'όσο γνωρίζω, δεν έχουν μελετηθεί τα μπουλούκια της Κρήτης, οι τοπικοί αυτοσχέδιοι θίασοι που δούλεψαν σχεδόν αποκλειστικά στην ύπαιθρο. Οι μεγάλες πόλεις δεν προσφέρονταν. Άλλωστε, στο Ηράκλειο και στα Χανιά έρχονταν φημισμένοι αθηναϊκοί θίασοι και έδιναν παραστάσεις για πολλές ημέρες. Βεάκης, Κοτοπούλη, Μαδράς, Λογοθετίδης και πολλά άλλα μεγάλα ονόματα περνούσαν βδομάδες ολόκληρες στο νησί και μάζευαν κόσμο και κοσμάκη στις λεγόμενες θεατρικές αίθουσες (μια απ'αυτές ήταν και η Μινώα, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου). Για να προσελκύσουν το ντόπιο κοινό ανέβαζαν κατά καιρούς έργα τοπικών συγγραφέων, συνήθως ηρωϊκά, όπως του Αντ. Βορεάδη, του Γυμνασιάρχη Παλιεράκη, του Δημοσιογράφου Γιάννη Μουρέλου και άλλων. Το ενδιαφέρον αυτό φαινόμενο ξεκίνησε από τις αρχές του 20ού αιώνα. Τον Γενάρη του 1911 ο θίασος Στεφάνου ανεβάζει το έργο «η Κρήτη Παλαίουσα» του Αντ. Βορεάδη κι ένα μήνα μετά ο θίασος Καλογερίκου - Οικονόμου ανεβάζει το έργο «Θεία Δίκη» του ντόπιου Ηρακλειώτη συγγραφέα Νικολ. Σήφακα.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι τα τοπικά μπουλούκια δεν είχαν καμιά τύχη μπροστά σε τόσα μεγάλα ονόματα του θεάτρου και στο συνωστισμό που παρατηρούνταν κάθε βράδυ στις διασκευασμένες αίθουσες.  
Δεν είναι γνωστό πότε και πώς σχηματίστηκαν τα πρώτα τοπικά μπουλούκια. Ούτε ποιοι ήταν οι αυτοσχέδιοι ηθοποιοί που τα στελέχωναν. Τούτο το κείμενο δεν φιλοδοξεί να καλύψει τα κενά της τοπικής θεατρικής ιστορίας, αλλά να δώσει μιαν αμυδρή εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτούργησαν τα μπουλούκια κατά την περίοδο 1930 -1960. Μοναδική πηγή του υπήρξαν οι ατέλειωτες συζητήσεις που έκανε ο συντάκτης του κατά τη δεκαετία του 1980 με τον μοναδικό θεατρίνο που ξεπέρασε το φόβο και τις προκαταλήψεις και βρέθηκε να παίζει θέατρο για τους λεπρούς της Σπιναλόγκας. Τον Μανώλη Γεωργιτσάκη, τον πασίγνωστο Μονάντερο. Κάποιες από τις συζητήσεις μας καταγράφηκαν σε κασέτες. Από άλλες κρατήθηκαν μόνο σημειώσεις. Και μια αφήγησή του κινηματογραφήθηκε το 1987.

Το δάκρυ για τη Ζωζώ Νταλμάς
Τον Μανώλη Γεωργιτσάκη τον ήξερα από παιδί. Όταν σταμάτησε τις περιοδείες άνοιξε ένα μαγαζάκι στο κέντρο του Ηρακλείου, στον Αραστά. Επισκεύαζε αναπτήρες και πουλούσε ρολόγια και διάφορα μικροπράγματα (π.χ. στυλό με πολλά χρώματα). Για πρώτη φορά μίλησα μαζί του στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Τον είχα τακτικότατο επισκέπτη στα γραφεία της εφημερίδας όπου δούλευα τότε, περνούσε σχεδόν κάθε μέρα για να πει κάποιο καλαμπούρι ή κάποιο ανέκδοτο. Και, κυρίως, για να ιστορήσει περιστατικά από τη θεατρική περιπέτειά του. Ήταν γεράκος πια. Αλλά δεν είχε χάσει ούτε τη λεβεντιά ούτε την κορμοστασιά του κι ας κρατούσε πάντα το Αερολίν στο χέρι. Δύσκολα έπαιρνε την αναπνοή του. Όταν μιλούσε για το σανίδι τα ξεχνούσε όλα. Και τα γερατειά, και την αρρώστια.
Ονόματα μυθικά περνούσαν από μπροστά μας, Ζωζώ Νταλμάς, Ροζίτα Εσκενάζι... Γιατί ο Μανώλης Γεωργιτσάκης είχε θητεύσει και στην Αθήνα, σε θιάσους της εποχής. Από κει είχε ξεκινήσει τη θεατρική του καριέρα, από δεύτερους ρόλους...  Κι από περιοδείες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε χωριά και σε πόλεις. 'Έλεγε πως δεν ξεχνούσε ποτέ τα ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη, τους Έλληνες που περίμεναν τη Ζωζώ τους.
- Ώστε, την ήξερες τη Ζωζώ Νταλμάς!
- Σπουδαία γυναίκα. Την έκαμαν τσιγάρο και αφίσα για σαπούνια. Λέγανε πολλοί πως αγόραζαν τσιγάρα Σαντέ για να βλέπουν τη Ζωζώ. Μα εμένα με στεναχώρεσε. Ξέρεις ότι ήταν ερωμένη του Κεμάλ Ατατούρκ;
- Κάπου το έχω διαβάσει...
- Εμένα ρώτα αν θες να μάθεις την αλήθεια. Εκεί ήμουν, έφυγε μια βραδιά και βρέθηκε με τον Κεμάλ. Τι να κάμομε; Έτσι είναι αυτά. Μα να ξέρεις ότι η  Ζωζώ δεν ήταν άνθρωπος της δεκάρας. Τον γούσταρε τον Κεμάλ. Κατάλαβες; Δεν της κρατώ κακία.
Την πίκρα δεν την έκρυβε. Ούτε το δάκρυ... Τα υπονοούμενα πολλά, οι λεπτομέρειες λίγες.


Παιδικό όνειρο το θέατρο
Εκείνα τα χρόνια (δεκαετία του 1980) μεσουρανούσε η Μελίνα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Ο Μανωλάκης ήθελε να τη συναντήσει, την περίμενε να κατεβεί στην Κρήτη για κάποια επίσημη επίσκεψη. Δεν ξέρω τι ήθελε να της πει. Δεν έμαθα. Μα κι εκείνος δεν κατάφερε να τη δει. Είπαμε, ήταν άρρωστος πια! Ήξερα ότι διεκδικούσε κάποια σύνταξη, αλλά δεν νομίζω να κατάφερε να την πάρει. Βρήκαμε το τηλέφωνο της Μελίνας και του το δώσαμε. Έκανε σαν μικρό παιδί που του χάρισαν ένα καινούργιο παιγνίδι.
- Θα ήθελες να παίξεις μαζί της στο θέατρο;
- Ακόμη και μια παράσταση θα με έκανε ευτυχισμένο.
Ο Μανωλάκης ήταν εξαιρετικός αφηγητής. Δονούνταν σύγκορμα σαν μιλούσε για τη ζωή του. Μερικές φορές δάκρυζε κιόλας. Καμάρωνε που μια ηθοποιός ήταν τότε Υπουργός Πολιτισμού. Πίστευε πως το θέατρο είναι σχολείο.
Στο θέατρο τον μύησαν οι δασκάλοι του στο δημοτικό. Έπαιξε σε κάποιες θεατρικές παραστάσεις, ξετρελάθηκε κι αποφάσισε ότι δεν θα έκανε τίποτ'  άλλο στη ζωή του. Και είναι αλήθεια ότι κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα τα σχολεία της Κρήτης είχαν ανεβάσει εξαιρετικές παραστάσεις. Παράδειγμα, ο ρόλος του Καζαντζάκη στην Αντιγόνη, που συζητήθηκε πολύ στο Μεγάλο Κάστρο.
Έφηβος ακόμη βρέθηκε στην Αθήνα, προσπάθησε να κερδίσει τη ζωή και την καλλιτεχνική καταξίωση. Ίσως τα πιο σημαντικά επιτεύγματά του ήταν η γνωριμία με τους μεγάλους του αθηναϊκού θεάτρου και, κυρίως, την Ζωζώ Νταλμάς. Τον πήρε μαζί της. Πήγαν μέχρι την Πόλη. Δεν θυμόταν χρονολογίες. Θυμόταν μόνο πως, εκεί στην Πόλη, σημειώθηκε το γεγονός που τον συγκλόνισε: η σχέση της Ζωζώς με τον Κεμάλ.
Και τα μπουλούκια της Κρήτης;
-Λίγα! Στα χωριά έφτιαχναν θεατρικές ομάδες από παλιά. Έβρισκαν ένα έργο και το έπαιζαν. Αν πήγαινε καλά το έπαιζαν ξανά. Κι αν το μάθαιναν σε γειτονικά χωριά μπορεί να πήγαιναν κι εκεί. Όχι παραπέρα, όμως.
Από άλλες μαρτυρίες, καθώς και από διάφορες πηγές μαθαίνομε ότι μετά την Κατοχή παρατηρήθηκε ένα απίστευτο ξέσπασμα στα χωριά. Η συσσωρευμένη πίκρα έπρεπε να εκτονωθεί. Στα περισσότερα χωριά οι νέοι ανέβαζαν θέατρα. Η Γκόλφω και η Βοσκοπούλα έδιναν κι έπαιρναν. Ακόμη κι ο Πατούχας παίχτηκε πολλές φορές στα χωριά. Ο Μανωλάκης διέγνωσε πολύ γρήγορα τη δίψα του κόσμου. Τα περισσότερα ταξίδια του τα έκαμε τότε, μετά το 1945. Η περίοδος αυτή κράτησε σχεδόν είκοσι χρόνια.
Δεν υπήρχαν πολλοί θεατρίνοι. Τους ηθοποιούς που τον συνόδευαν τους εκπαίδευε ο ίδιος. Ξεκινούσαν από το Ηράκλειο και δεν ήξεραν πότε θα επέστρεφαν πίσω. Δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός, κανένα πρόγραμμα· βλέποντας και κάνοντας. 
Καμάρωνε πως εκείνος είχε φέρει το καινούργιο στην Κρήτη. Σκηνικά, επαγγελματικά κουστούμια, θεατρικά τρυκ, αυτοσχέδιες σκηνές που τις έστηνε ο ίδιος στις πλατείες και τους καφενέδες. Έχοντας δουλέψει με τα αθηναϊκά μπουλούκια, μπορούσε να γνωρίζει πολλά για τη δομή και τη λειτουργία τους. Καμάρωνε που μπορούσε να παίξει ολόκληρο έργο και τα μισά λόγια να είναι... δικά του. Ήξερε να αυτοσχεδιάζει ανάλογα με το κοινό. Και στους ηθοποιούς που τον ακολουθούσαν έκανε συνέχεια... σεμινάρια. Τι έπρεπε να κάνουν, πώς έπρεπε να φέρονται, και πώς μπορούσαν να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του κοινού. Μόνο που ο αυτοσχεδιασμός, έλεγε, είναι το πιο δύσκολο πράμα στο θέατρο. Αν την πεις την μπούρδα, δεν μπορείς να την πάρεις πίσω.
- Πετούσα έναν κρητικό λόγο, έκανα καλαμπούρια, πετούσα από τη χαρά μου αν έβλεπα ευχαριστημένους τους θεατές.
Το ρεπερτόριο
Τον ρωτούσα πώς πήγαινε από χωριό σε χωριό και χαμογελούσε. Όλα τα μεταφορικά μέσα τα είχε χρησιμοποιήσει. Από ταξί μέχρι... γάιδαρο! Κι αν δεν υπήρχε άλλος τρόπος, υπήρχαν και τα πόδια. Ποδαρόδρομος! Έπαιρναν στους ώμους τις μεγάλες βαλίτσες με τις πραμάτειες, τα κοστούμια και τα σκηνικά και ξεκινούσαν. Κάπου θα έβρισκαν απόσκιο. Κι όσο για τον ύπνο, κανένα πρόβλημα. Στα πιο πολλά χωριά συνορίζονταν οι χωρικοί ποιος θα τους έπαιρνε στο σπίτι του. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάστηκε να μείνουν στα καφενεία του χωριού. Αλλά κι εκεί γινόταν αληθινό τσιμπούσι με τα κεράσματα που τους κουβαλούσαν.
Μετά την Κατοχή είχαν μεγάλη πέραση τα σταφιδοχώρια του Μαλεβιζίου και της Πεδιάδας. Κι αν έβλεπαν οι θεατρίνοι ότι πήγαιναν καλά οι εισπράξεις... δεν έφευγαν. Έμεναν και δυο, και τρεις, και τέσσερις ημέρες. Κάθε μέρα είχαν και κάτι καινούργιο. Δράμα τη μια, κωμωδία την άλλη.
- Δεν πηγαίναμε ποτέ να παίξομε ένα έργο. Αυτά τα κάνουν σήμερα, εμείς ξέραμε πεντέξι έργα και μπορούσαμε να τα παίξομε χωρίς πρόβα. Τα ξέραμε τα λόγια. Λέγαμε: στο τάδε χωριό θέλουνε δράμα, στο τάδε κωμωδία. Ούτε μια βραδιά δεν καθίζαμε.
Τα έργα τα διάλεγε μόνος του. Ακόμη και στα στερνά του χρόνια θυμόταν απέξω ολόκληρους ρόλους. Τη Βοσκοπούλα, την Ασμέ, τη Λύσσα...
Ο Μανωλάκης πέθανε γύρω στο 1990 . Και πέθανε μαζί του μια ολόκληρη εποχή... 

Viewing all 43316 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>