Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

Εορτασμός της Μάχης της Κρήτης με πλούσιες εκδηλώσεις απο σήμερα Τρίτη 16 έως 21 Μαίου στα Χανιά

$
0
0
Με λαμπρές εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν από τις 16 έως τις 21 Μαΐου θα εορταστεί η 76η επέτειος της Μάχης της Κρήτης στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 16 Μαΐου: στις 8 μ.μ. με εγκατάσταση  – έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Αστερίου στο Γιαλί Τζαμισί.
 Η έκθεση θα διαρκέσει  έως 21 Μαΐου με ώρες λειτουργίας: 10:00-15:00 – 18:00-22:00, Θα ακολουθήσουν επετειακές εκδηλώσεις:


•Την Τετάρτη 17 Μαΐου στις 6.30 μ.μ. στο λιμανάκι Νέας Χώρας.
•Την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 11 π.μ. Κολυμπάρι – Μνημείο Ευελπίδων.
•Την Παρασκευή 19 Μαΐου στις 10 π.μ. στο Φρούριο Φιρκά με επισκέψεις στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και στο Γιαλί Τζαμισί. Την ίδια ημέρα στη 1.30 μ.μ. στην (πρώην) 42η Οδό Τσικαλαριών και στις 6.30 μ.μ. στον Γαλατά στο Μνημείο Ελληνο-Νεοζηλανδών.
•Το Σάββατο 20 Μαΐου στις 11 π.μ. στον Αλικιανό – Μνημείο Κερίτη,στις 6 μ.μ. στη Σούδα στο Συμμαχικό Νεκροταφείο και στις 8 μ.μ. στο Πνευματικο Κεντρο Χανιων (Κεντρικη Εκδηλωση Π.Ε. Χανίων).
•Την Κυριακή 21 Μαΐου οι εκδηκώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11 π.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χανίων, στη 1 μ.μ.: στο Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε και στις 6.30 μ.μ. στο Αεροδρόμιο Μάλεμε και στο Μνημείο Μάχης Κρήτης με την καθιερωμένη ρίψη αλεξιπτωτιστών από την 1η ΜΑΛ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνουν και αθλητικές διοργανώσεις ως εξής:
•Αγώνες Πρακτικής Σκοποβολής Επιπέδου 2 «Μάχη της Κρήτης» στις 6 και 7 Μαΐου στο Σκοπευτήριο Σκινέ .
•Αγώνες Στίβου «Μάχη της Κρήτης»:: 7 Μαΐου στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων •Παγκρήτιοι Αγώνες Κυπέλλου Ζίου – Ζίτσου «Μάχη της Κρήτης» στις 20 και 21  Μαΐου στο  Κλειστό Γυμναστήριο Ταυρωνίτη
•Περιφερειακοί Αγώνες ελαφρών και υπερελαφρών αεροσκαφών «Μάχη της Κρήτης» στις 26, 27 και 28 Μαΐου στο: Αεροδρόμιο του Μάλεμε •Διεθνείς Αγώνες Ξίφους Μονομαχίας Ανδρών – Γυναικών «Μάχη της Κρήτης» στις 27 Μαΐου στο Κλειστό Γυμναστήριο του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Χανίων.
•Διεθνές GRAND PRIX Σταθερού Στόχου «Μάχη της Κρήτης» στις 28 και 29 Μαΐου στο Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων
•Πανελλήνιοι Ποδηλατικοί Αγώνες Δρόμου «Μάχη της Κρήτης» στις  18 και 19 Ιουνίου στην Παλαιόχωρα.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Εκθεση ζωγραφικής εγκατάστασης με τίτλο «ΕΝ ΤΩ ΜΗNΙ ΑΘΥΡ» 426, 1527, 4465… ενάντια στη λήθη…», δημιουργία – επιμέλεια του εικαστικού καλλιτέχνη και ζωγράφου, Δημήτρη Αστερίου, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της 76ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης, που συνδιοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Στόχος της έκθεσης είναι να αποδοθεί φόρο τιμής στους νέους αυτούς που ξεσηκώθηκαν ενάντια στο άδικο της επίθεσης, πήραν μέρος στη «Μάχη της Κρήτης» το 1941 και έχασαν τις ζωές τους.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 16 Μαΐου στις 20:00, στο Γιαλί Τζαμισί.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 21 Μαΐου, με ώρες λειτουργίας: 10:00-15:00 & 18:00-22:00.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΛΑΕΚ
Εκδήλωση – συζήτηση για τη Μάχη της Κρήτης και την αντίσταση του Κρητικού λαού στη ναζιστική λαίλαπα, οργανώνει η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (αίθουσα 1ου ορόφου ), την Τετάρτη 17 Μαΐου στις 7 μ.μ..
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
•7 μ.μ.: Καλωσόρισμα. Γιατί αυτή η εκδήλωση.
•7.10 μ.μ.: Αρχόντισσα Παπαδερού – Ναναδάκη, φιλόλογος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΙΛΑΕΚ, Η Μάχη της Κρήτης και η Αντίσταση του Κρητικού Λαού.
•7.30 μ.μ.: Έλια Βαρδάκη, δρ. κοινωνικής ανθρωπολογίας – ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο  Οξφόρδης, διδάσκουσα πολιτισμική ανθρωπολογία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Deree στην Αθήνα, μέλος του Δ. Σ. της ΙΛΑΕΚ:  Τοπικότητες, Αντιστάσεις και η σημασία της ίδρυσης Μουσείου της Μάχης  της Κρήτης.
•7.50 μ.μ.: Παρεμβάσεις – Τοποθετήσεις Αρχών και Φορέων (για την ίδρυση Μουσείου).
•8.10 μ.μ.: Παρεμβάσεις – Προτάσεις πολιτών (για την ίδρυση Μουσείου).
•8.30 μ.μ.: Συζήτηση.
Την εκδήλωση θα συντονίζει η Ευγενία Παπαϊωάννου, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
χανιωτικα νεα




Εορτασμός της Μάχης της Κρήτης με πλούσιες εκδηλώσεις απο σήμερα Τρίτη 16 έως 21 Μαίου στα Χανιά

Ανοικτές Πόρτες στα Οινοποιεία της Κρήτης στις 27 και 28 Μαΐου

$
0
0

Ετοιμαστείτε για μία μοναδική περιπλάνηση στα οινοποιεία της Ελλάδος!

Ανοικτές Πόρτες στα Οινοποιεία στις 27-28 Μαΐου 2017!



Ανοικτές Πόρτες στα Οινοποιεία της Κρήτης στις 27 και 28 Μαΐου

Παρουσιάζεται το βιβλίο ( ΠρωτοθυγατέρεςΗ μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης ) την Πέμπτη 18 Μαίου στον Αγιο Νικόλαο

$
0
0
Η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου «Λυχνοστάτης», ο Δήμος Αγίου Νικολάου και ο ΠΑΟΔΑΝ συνδιοργανώνουν την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «Ρεξ» εκδήλωση αφιερωμένη στον επικ. καθηγητή  Οφθαλμολογίας κ. Γεώργιο Μαρκάκη.
Θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Πρωτοθυγατέρες: Η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης» και θα προβληθεί το  ντοκιμαντέρ «Το μέσα φως».

Το βιβλίο «Πρωτοθυγατέρες» του κ. Γεωργίου Μαρκάκη, που έχει ήδη παρουσιαστεί σε Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη), Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Σητεία και Ιεράπετρα, έχει επίκεντρο τη μαντινάδα ως αναπόσπαστο στοιχείο του άυλου πολιτισμού της Κρήτης και ως ιδιαίτερο κοινωνικό φαινόμενο.
Το Ντοκιμαντέρ «Το μέσα φως» έχει λάβει τις εξής διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (ARFF), Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας (Αύγουστος 2015), Τιμητική Διάκριση και Ειδική Μνεία στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (Οκτώβριος 2015).
Οι συντελεστές: Σκηνοθεσία-σενάριο Σταύρος Ψυλλάκης, Διεύθυνση φωτογραφίας Μιχάλης Γεράνιος, Μουσική Βαγγέλης Φάμπας, Μοντάζ Σταύρος Ψυλλάκης, Γιάννης Κατσάμπουλας, Παραγωγή Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης».
Στην ταινία ο επικ. καθηγητής Οφθαλμολογίας και ιδρυτής του μουσείου «Λυχνοστάτης» κ. Γιώργης Μαρκάκης, καταθέτει με αφηγηματικό τρόπο βιώματα και αναμνήσεις του και ξεναγεί τον θεατή στον τόπο της δημιουργικής του πνοής, στο Μουσείο «Λυχνοστάτης». Η ταινία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε διεθνή και πανελλήνια φεστιβάλ και έχει προβληθεί δύο φορές από την ΕΤ2.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Παρουσιάζεται το βιβλίο ( ΠρωτοθυγατέρεςΗ μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης ) την Πέμπτη 18 Μαίου στον Αγιο Νικόλαο

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΛΑΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΤΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

$
0
0
Ο Εμμανουήλ Κελαϊδής γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1900 στην ιστορική κωμόπολη Απτέρα του νομού Χανίων, καταγόμενος από την ιστορική οικογένεια των Κελαϊδήδων, οπλαρχηγών των κρητικών επαναστάσεων και αγωνιστών των Μακεδονικών πολέμων. Επεράτωσε τις εγκυκλίους σπουδές του στο Γυμνάσιο Βάμου Αποκορώνου της Κρήτης, το έτος 1918 και στη συνέχεια γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να σταδιοδρομήσει κατόπιν ως δικηγόρος.


Αλλά τον επόμενο μόλις χρόνο διέκοψε τις σπουδές του, λόγω στρατεύσεώς του ως κληρωτός. Υπηρέτησε στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και ύστερα από ένα εξάμηνο, μετατέθηκε στη Μικρά Ασία, υπό τη σημαία του 7ου Συντάγματος Κρητών. Ελαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Μετώπου της γραμμής ΔορυλαίουΚοτυαίουΑκροϊνό, κατά τον Ιούλιο του 1921. Οι πανάρχαιες αυτές πόλεις της ελληνικής Φρυγίας, έχουν μετονομαστεί από τους Τούρκους σε Εσκί Σεχίρ το Δορυλαίον, σε Κιουτάχια το Κοτυαίον και σε Αφιόν Καραχισάρ το Ακροϊνόν. Για τη συμμετοχή του στο πεδίο των μαχών, τιμήθηκε με το αριστείον ανδρείας και στη συνέχεια εισήχθη επ'ανδραγαθία στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, από την οποία αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1922 ως δόκιμος αξιωματικός Πεζικού. Μετά την αποχώρηση του ελληνικού Στρατού από τη Μικρά Ασία, υπηρέτησε στη Μακεδονία και τη Θράκη και περί τα τέλη Οκτωβρίου 1924 μετετάγη στο νεοσύστατο τότε Σώμα της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Εκπαιδεύτηκε ως χειριστής αεροπόρος, στη Σχολή Αεροπορίας του Σέδες, πλησίον της Θεσσαλονίκης και το Νοέμβριο του 1925 ονομάστηκε ανθυπολοχαγός Αεροπορίας. Παρέμεινε στη Σχολή Αεροπορίας ως εκπαιδευτής των νέων αεροπόρων, για μια ολόκληρη πενταετία και εκπαίδευσε στον αέρα τα περισσότερα από τα παλαιά στελέχη του Όπλου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κελαϊδής υπήρξε ο μόνος εκπαιδευτής αέρος ο οποίος υπηρέτησε στη θέση αυτή για πέντε ολόκληρα χρόνια. Γιατί τα καθήκοντα του εκπαιδευτή, ήταν ιδιαίτερα επίπονα και εξαιρετικά επικίνδυνα, με τις μικρές επιδόσεις και την περιορισμένη ασφάλεια που παρείχαν τα εκπαιδευτικά αεροπλάνα της εποχής εκείνης.


Το Μάιο του 1930, μετέβη στη Μεγάλη Βρετανία και φοίτησε στην περίφημη για την εποχή της «Κεντρική Σχολή Πτήσεων», στην οποία εκπαιδεύονταν οι επιτελικοί αξιωματικοί της αγγλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μεθοδικός, ψύχραιμος, αλλά και τολμηρός, ο Κελαϊδής σύντομα αναδείχθηκε μεταξύ των εκπαιδευομένων ως άριστος αεροπόρος, έτσι ώστε να αποσπάσει επάξια τον αυθόρμητο θαυμασμό και τους ειλικρινείς επαίνους των Βρετανών εκπαιδευτών του. Τις εξαιρετικές επιδόσεις στον αέρα του Εμμανουήλ Κελαϊδή, αναγνώρισε ο Βρετανός διοικητής του Κέντρου με συγχαρητήρια επιστολή του προς την ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου. Στη συνέχεια, όταν ο Κελαϊδής επανήλθε στην Ελλάδα, ο τότε υπουργός Αεροπορίας Α. Ζάννας, του απένειμε την τιμητική διάκριση της «εύφημου μνείας» του γεγονότος τούτου. Τοποθετήθηκε, κατόπιν, διοικητής του «Κέντρου Εκπαιδεύσεων Χειριστών Διώξεως» το οποίο συγκροτήθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά στη χώρα μας. Είναι το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο στη χώρα μας, στο οποίο διδάχτηκε για πρώτη φορά, η πτήση δι'οργάνων, δηλαδή η τεχνική της τυφλής πτώσεως. Όταν δηλαδή ο χειριστής του αεροπλάνου, βρίσκεται είτε εντός πυκνών νεφών είτε εν καιρώ νυκτός και επομένως, στερούμενος εξωτερικών οπτικών στοιχείων, κατευθύνεται στον προορισμό του, μόνο με τη βοήθεια των τεχνικών οργάνων του αεροσκάφους, δηλαδή της πυξίδας, του υψομέτρου του ταχυμέτρου κ.λπ. Αλλά, ήδη, από την άνοιξη του 1937, τα σκοτεινά νέφη του επερχόμενου πολέμου, άρχισαν να επισκιάζουν απειλητικά τον αίθριο μέχρι τότε ουρανό της ανέμελης Ευρώπης. Μιας Ευρώπης, ξέγνοιαστης και ρομαντικής που ήθελε πάντα να ζει και να διασκεδάζει στη μακαριότητα της ωραίας ειρηνικής εποχής, της περίφημης εκείνης «Μπελ Επόκ». Την ίδια, όμως, εποχή η χιτλερική Γερμανία άρχισε μεθοδικά να ακονίζει τις πολεμικές της λόγχες, έτοιμη σχεδόν για την καινούργια ανθρωποσφαγή που προετοίμαζε από χρόνια τώρα. Τότε η μεν Γερμανία ήταν υπερήφανη για τα τελειότερα άρματα μάχης που κατασκεύαζε, η δε Γαλλία για τα καλύτερα κρασιά που παρήγαγε... Κάποτε, όμως, η Ευρώπη ξύπνησε αργοπορημένη από το θανάσιμο λήθαργο της ψυχρής της αδιαφορίας και ατένισε με απερίγραπτο δέος, το θανάσιμο φάσμα του επερχόμενου πολέμου...


Με την πείρα του προηγούμενου πολέμου, ήταν βέβαιο ότι σε μια νέα πολεμική σύρραξη, η Αεροπορία θα έπαιζε τον κυριότερο ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Και αυτή ήταν η αναμφισβήτητη διαπίστωση όλων των κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών. Η χώρα μας, με αξιοθαύμαστη αποφασιστικότητα, κατόρθωσε εγκαίρως να εκσυγχρονίσει την μέχρι τότε καχεκτική και πρωτόγονη Πολεμική μας Αεροπορία, με όσα πενιχρά μέσα μπορούσε στοιχειωδώς να διαθέσει ο τότε ελλειμματικός κρατικός Προϋπολογισμός... Αγοράστηκαν τα πρώτα σύγχρονα ΜπλενΧάιμ, τα ευεργετικά Χένσελ και τα εξελιγμένα Γκλαντιέιτορς. Οργανώθηκαν οι πρώτες τρεις Μοίρες διώξεως ενώ παράλληλα κατασκευάστηκαν νέα πολεμικά αεροδρόμια, στην τοποθεσία «Βασιλική» πλησίον της Καλαμπάκας, στη θέση «Κατσίκα» των Ιωαννίνων, στον Αμπελώνα βορείως της Λάρισας, στο Αργός Ορεστικόν κ.λπ. Έτσι, όταν η θύελλα του πολέμου ξέσπασε και στη χώρα μας, σαν λαός κατορθώσαμε να αμυνθούμε με υπερηφάνεια μπροστά στην καταθλιπτική υλική υπεροχή των δύο πανίσχυρων τότε ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών, της φασιστικής Ιταλίας και της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας. Η Διοίκηση των Μοιρών Διώξεως ανετέθη στον Εμμαν. Κελαϊδή ο οποίος και διετήρησε αυτή την ηγετική θέση σε όλη τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου... Τα κατορθώματα και τους ηρωισμούς της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1940, καταγράφει με αξιοπρόσεκτη ιστορική ακρίβεια και αξιέπαινη αντικειμενικότητα, ο βετεράνος αεροπόρος και ευδόκιμος συγγραφέας Ηλίας Καρταλαμάκης, στο περισπούδαστο έργο του «Η Αεροπορία στον πόλεμο του '40». Εκεί αφιερώνεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο για την προσωπικότητα και τη δράση του Εμμ. Κελαϊδή… Μετά τη Μάχη της Κρήτης —στα τέλη Μαΐου του 1941— οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας συνέχισαν τον πόλεμο κατά του κοινού εχθρού, στο πλευρό των Συμμάχων, στη Μέση Ανατολή. Ο Κελαϊδής ανέλαβε καθήκοντα ως διοικητής, της ελληνικής αεροπορικής Βάσης της Γάζας, μιας μεγάλης κωμόπολης στην άκρη της ομώνυμης λωρίδας, εκεί όπου σήμερα αντιπαρατάσσονται Ισραηλινοί και Παλιστίνιοι. Αργότερα, η εθνική κυβέρνηση του ανέθεσε καθήκοντα εκπροσώπου στην Κρήτη, όπου πλέον η Εθνική Αντίσταση είχε λάβει παλλαϊκό χαρακτήρα. Από τον Ιανουάριο του 1944, με την ανωτέρω επίσημη ιδιότητα του, υπήρξε ο συντονιστής της δράσης των ανταρτικών δυνάμεων κατά των Γερμανών κατακτητών, μέχρι την απελευθέρωση της Κρήτης. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Κρήτη και την τελική παράδοση τους, πέτυχε να τηρηθεί με απόλυτη επιτυχία η τάξη σε ολόκληρη τη Μεγαλόνησο και να αποφευχθεί έτσι ο εμφύλιος αλληλοσπαραγμός, ο οποίος ατυχώς είχε αρχίσει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με την εκδήλωση της κομμουνιστικής ανταρσίας —την άνοιξη του 1946— στον Εμμανουήλ Κελαϊδή ανετέθηκαν τα καθήκοντα του διοικητή της «Ανωτέρας Διοικήσεως Αεροπορίας» η οποία είχε την ευθύνη της δραστηριότητας των αεροπορικών δυνάμεων της χώρας προς καταστολή της νέας απειλής. Άξια ιδιαίτερης αναφοράς, είναι η συμβολή της Αεροπορίας στις τελικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις —το θέρος του 1949— στο Γράμμο και το Βίτσι.

Η Πολεμική μας Αεροπορία, διαθέτουσα μια δύναμη από 40 περίπου αεροπλάνα καθέτου εφορμήσεως, τύπου «ΧελλΝτάιβερς» αμερικανικής κατασκευής, κατόρθωσε να αποκόψει τις δυνάμεις των συμμοριτών από τις πηγές του ανεφοδιασμού τους από τη γειτονική Αλβανία. Έτι αναγκάστηκαν να συμπτυχθούν οριστικά στη γειτονική χώρα και στην τότε Γιουγκοσλαβία, ώστε να τεθεί τελικώς τέρμα στη μακροχρόνια αιματοχυσία του ελληνικού λαού. Τον Απρίλιο του 1950, ο Εμμανουήλ Κελαϊδής ανέλαβε την αρχηγία της Αεροπορίας, ενώ, προηγουμένως, είχε διατελέσει υφυπουργός Αεροπορίας στην κυβέρνηση του Ιωάννη Θεοτόκη. Μεγίστη υπήρξε η εθνική προσφορά του Εμμ. Κελαϊδή στην προσπάθεια της χώρας για την μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Πέτυχε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αντικαταστήσει το παλιό υλικό των ελικοφόρων αεροπλάνων, με σύγχρονα αεριωθούμενα αεροσκάφη, ενώ παράλληλα περάτωσε τη μετεκπαίδευση του προσωπικού στις σύγχρονες απαιτήσεις της αεροπορικής τεχνικής. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία κατόρθωσε να συναγωνιστεί επιτυχώς και να διακριθεί μεταξύ όλων των άλλων αεροπορικών δυνάμεων των υπολοίπων χωρών του NATO. Το πρώτο ελληνικό ακροβατικό σμήνος των Αεριωθουμένων, το γνωστό «ΑΚΡΟΤΗΜ» ήταν σκέψη και οργάνωση του Εμμ. Κελαϊδή. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, των πενήντα ετών, εντούτοις εκπαιδεύθηκε και πετούσε και με αεριωθιούμενα αεροσκάφη, δίνοντας έτσι το παράδειγμα στους νεότερους του, ότι «στον αέρα —όπως έλεγε— μετράει η δύναμη της ψυχής και όχι η αδυναμία του σώματος...». Αποχώρησε το Δεκέμβριο του 1954, λόγω ορίου ηλικίας, φέροντας το βαθμό του αντιπτεράρχου και του επίτιμου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Έχει τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα και με πλειάδα ελληνικών και ξένων παρασήμων και τιμητικών διακρίσεων. Μετά την αποστρατεία του, διορίσθηκε γενικός διευθυντής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, θέση την οποία διατήρησε επαξίως μέχρι την άνοιξη του 1964. Ο Εμμ. Κελαϊδής πέθανε στην Αθήνα την 26η Ιανουαρίου 1989.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΡ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ  20ος ΑΙΩΝΑΣ
                                                         Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
                                                http://anemourion.blogspot.gr/

Σήμερα Τρίτη τα εγκαίνια της Εκθεσης φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα ( Επαφή ) στην πύλη Βιτούρι έως 21 Μαίου

$
0
0
Η Φωτογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει και σας προσκαλεί στην καθιερωμένη ετήσια έκθεση φωτογραφίας της με θέμα "Επαφή"στην πύλη Βιτούρι (Παρ. 3η Πεδιάδος Βίγλας 36) από τις 16 έως τις 21 Μαίου καθημερινά 10:00-14:00 και
17:00-21:00


Κατά τη διάρκεια της εβδομάδος:
-17/05, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης

-20/05, στις 20:30 ομιλία του γνωστού φωτογράφου Σταύρου Σταματίου για τη φωτογραφία
stavrosstam.blogspot.gr



-Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα μαζευτούν ειδη ατομικής υγιεινής τα οποία θα μοιραστούν σε άπορα παιδιά και οικογένειες από την εθελοντική ομάδαATAXTOI. Συγκεκριμένα θα μαζεύουμε:
ξυραφακια, αφρους ξυρισματος, βαμβακι, χαρτι υγειας, σαπουνια, σαμπουαν, αφρολουτρα, οδοντοπαστες, οδοντοβουρτσες
μωρομαντηλα, σερβιετες, σκονη ρουχων και ότι άλλο σχετικό μπορείτε να διαθέσετε

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη τους χορηγούς της έκθεσης:

Και το ΔιαRτηρητέο για την υποστήριξη όλη τη φετινή χρονιά!!



Σήμερα Τρίτη τα εγκαίνια της Εκθεσης φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα ( Επαφή ) στην πύλη Βιτούρι έως 21 Μαίου

Εκδήλωση με θέμα “Θάνατος και ταφή στην Κρήτη από τη Μινωική εποχή μέχρι σήμερα στο Ηράκλειο την Πέμπτη 18 Μαίου

$
0
0
Εκδήλωση με θέμα “Θάνατος και ταφή στην Κρήτη από τη Μινωική εποχή μέχρι σήμερα υπό την προσδοκία της Αναστάσεως (Προσέγγιση μέσα από μύθους, έθιμα και παραδόσεις)” που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου. 
Την εκδήλωση οργανώνουν το βιβλιοπωλείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και ο Ι. Ν. Αγίων Κων/νου και Ελένης Ηρακλείου. 

Ομιλητές θα είναι οι: 
Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης, Προηγούμενος Ι.Μ. Ιβήρων Άγ. Όρους. 
κ.Νίκος Ψιλάκης Συγγραφέας -Δημοσιογράφος 
κ. Ηρακλής Πυργιανάκης Αρχιτέκτων – Μηχανικός.


Θα συντονίσει ο κ. Ιωάννης Λίλης λέκτορας Π.Α.Ε.Α.Κ.- πρόεδρος Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων.

Εκδήλωση με θέμα “Θάνατος και ταφή στην Κρήτη από τη Μινωική εποχή μέχρι σήμερα στο Ηράκλειο την Πέμπτη 18 Μαίου

ΤΟ ΙΧΝΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΝΑ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗ

$
0
0

Ενα Ντοκιμαντέρ της Διονυσίας Κοπανά, που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία,  “To Ίχνος του χρόνου” αφιερωμένο στη ζωή του σπουδαίου Έλληνα αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη που έδωσε όλη τη ζωή του στις ανασκαφές και έγινε για δεκαετίες ο αγαπημένος των Ανωγειανών κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του τόσο στην Ζώμινθο, όσο και στο Ιδαίο Άντρο.




Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της ταινίας , «ο Γιάννης Σακελλαράκης δεν έκανε τίποτα άλλο στη ζωή του παρά να αναζητά τη βαθιά κρυμμένη αλήθεια, την αθέατη όψη των πραγμάτων.«Ένδον σκάπτε», συνήθιζε να λέει, και όπως έσκαβε ευλαβικά και επίμονα, το χώμα για να ανακαλύψει το κρυμμένο παρελθόν, το ανθρώπινο ίχνος, έτσι έκανε και με την ίδια τη ζωή και την ουσία των πραγμάτων».

Η ταινία με μια βαθιά, διεισδυτική ματιά, επιχειρεί να παρουσιάσει την προσωπικότητά του, προσθέτοντας όμως και αυτή τη διάσταση: του σπουδαίου διανοητή και δάσκαλου, του «ανασκαφέα ψυχών» που επηρέασε καταλυτικά όλους όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν δίπλα του.
Η ταινία επιχειρεί να μυήσει τον θεατή στον κόσμο αυτής της ξεχωριστής προσωπικότητας. Ακολουθεί τα ίχνη του δάσκαλου, του μύστη, του στοχαστή, του ανασκαφέα στους τόπους που σημάδεψαν τη ζωή του και αποκαλύπτει την ιδιαίτερη σχέση του με το χρόνο, την καταβύθισή του στο παρελθόν, την κρητική του τύχη, που μόνο τυχαία δεν υπήρξε.

Τέσσερα χρόνια κράτησαν τα γυρίσματα και οι συνεργάτες της ταινίας ακολούθησαν τα αχνάρια του Σακελλαράκη στο Ιδαίον Άντρο τα ανεμόσπηλια, στο φαράγγι των Νεκρών στη Ζάκρο, στο νεκροταφείο στο Φουρνί των Αρχανών , στην κορφή του Ψηλορείτη.
Μεγάλο βάρος δόθηκε στην κινηματογράφηση του φυσικού περιβάλλοντος, σε όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς ο ίδιος ο Σακελλαράκης πίστευε πως αν άφηνε κάτι στην κρητική αρχαιολογία αυτό θα ήταν η διάσταση των βουνών: η ανάδειξη της μινωικής σιωπής και της μεγαλειώδους μινωικής γαλήνης. Γι αυτό και επιμείναμε στη διερεύνηση της σχέσης του Σακελλαράκη με τη Φύση και τον ιδιαίτερο τρόπο συνομιλίας του με τα φυσικά στοιχεία αλλά και την εσωτερική, σχεδόν μυστική σχέση που ανέπτυξε με τους εκεί ανθρώπους καθώς και το ίχνος που άφησε στην ψυχή τους η συνάντηση μαζί του.


Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν χάρη στην αγόγγυστη συμπαράσταση της Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, το δε σύνολο των εξόδων γυρίσματος καλύφθηκε από το Ίδρυμα Κωστόπουλου.
Ο Γιάννης Σακελλαράκης υπήρξε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και μέλος της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας από το 1963. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Πήρε πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, στην Κρήτη, στο Μουσείο Ηρακλείου, αρχικά ως επιμελητής (1963-1968) κι αργότερα ως διευθυντής του (1980-1987) και στην Αθήνα ως επιμελητής και έφορος των Προϊστορικών Συλλόγων (1970-1980) και υποδιευθυντής (1987-1994) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. 

Ανέσκαψε στις Αρχάνες, μαζί με τη σύζυγο του Έφη Σακελλαράκη, καθώς και στο Ιδαίο Άντρο και τελευταία στα Κύθηρα και ανακάλυψε την Ζώμινθο. 



Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Αμβούργου και Χαϊδελβέργης και δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα, κυρίως για τους πρώιμους πολιτισμούς του Αιγαίου. Έδωσε πολλές δεκάδες διαλέξεις σ'όλο τον κόσμο και έλαβε μέρος σε πλήθος συνέδρια και συμπόσια. Υπήρξε μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών σωματείων.

Βραβεύθηκε μαζί με την Έφη Σακελλαράκη από την Ακαδημία Αθηνών και τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 2004 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το χρυσό σταυρό του Τάγματος της Τιμής.




Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ ΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΓΑΛΑ

$
0
0
Το εκκλησάκι του Αγ. Σώζοντος που βρίσκεται στο βραχώδες ακρωτήριο συνδέονται αρκετοί θρύλοι και παραδόσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο λαογραφικής μελέτης. Η πιο γνωστή από αυτές αναφέρεται σε ένα πλοίο που η σφοδρή τρικυμία το παρέσυρε κοντά στα βράχια με κίνδυνο να εξοκείλει. Ο πλοίαρχος επικαλέσθηκε τη βοήθεια του αγίου της ημέρας και υποσχέθηκε να κτίσει ένα ναό  με μέλι και γάλα, αν σωθεί. 


Το πλοίο σώθηκε και ο καπετάνιος που απέδωσε τη σωτηρία του στον άγιο της ημέρας, τον Αγ. Σώζοντα, εκπλήρωσε το τάμα του, κτίζοντας το μικρό εκκλησάκι στην άκρη της θάλασσα πάνω στους θαλασσοδαρμένους βράχους. Στο βόρειο άκρο, το μέτωπο του απότομου βράχου προς τη θάλασσα είναι σημαδεμένο με τρεις λευκούς σταυρούς, ορατούς ακόμα και σήμερα από τα διερχόμενα σκάφη, που σύμφωνα με την τοπική παράδοση έγιναν από τον διασωθέντα καπετάνιο.
Παλαιότερα η μετάβαση στο Προσκύνημα είχε περισσότερο οργανωμένη μορφή. 
Οι πιστοί από το Ηράκλειο και την Αγ. Πελαγία μπορούσαν να μεταβούν στον ιδιαίτερα δυσπρόσιτο χώρο του ακρωτηρίου με πλοιάρια που πραγματοποιούσαν συχνά δρομολόγια.
  Ακόμη και σήμερα πολλοί προσεγγίζουν το χώρο με διαφόρων ειδών σκάφη, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ακολουθούν τα σβησμένα πια ίχνη του δύσβατου μονοπατιού των παλιών προσκυνητών.
  Δίπλα στο εκκλησάκι βρίσκεται ο παλιός φάρος που κατασκευάστηκε το 1921 και λειτούργησε συστηματικά έως το 1949. Ο φάρος του Αγ. Σώζοντος χτίστηκε ταυτόχρονα με το Φάρο του ακρωτηριού Λίθινο και του ακρωτηρίου Κουφονησιού, ως αποτέλεσμα των νέων αναγκών που δημιουργήθηκαν για εγκατάσταση φάρων κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις αποστολές πλοίων στα νησιά του Αιγαίου και τις ακτές της Μικράς Ασίας.
  Στις μέρες μας, σώζεται μόνο μια απλή μεταλλική κατασκευή  διαβρωμένη από την αλμύρα της θάλασσας. Το παλιό μπαλκόνι του Φάρου καταστράφηκε από τους Γερμανούς, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν σαν στόχο βολής.

Η 96 ΧΡΟΝΗ ΚΡΗΤΙΚΙΑ ΚΑΤΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΠΟΥ ΘΥΜΑΤΑΙ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

$
0
0

Της Κατερίνας Μηναδάκη
Μεγάλωσε σε μία οικογένεια που έθαψε άνδρες για την πατρίδα. Μεγάλωσε δίπλα σε έναν παππού οπλαρχηγό με ιστορίες για Τούρκους και μάχες σκληρές. Και πριν προλάβει να γευτεί τη ζωή ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τη βρήκε στην τρυφερή ηλικία των 20 χρόνων. 95 ετών σήμερα η κα. Κατίνα Δασκαλάκη θυμάται λεπτό προς λεπτό το ξημέρωμα της 20ης Μαΐου και πως ξεκίνησε η Μάχη της Κρήτης, μία μάχη που γράφτηκε στην ιστορία με χρυσά γράμματα!
Μιλά για το βομβαρδισμό εκείνης της μέρας πριν αρχίσουν να πέφτουν από τον ουρανό οι αλεξιπτωτιστές της Ναζιστικής Γερμανίας, περιγράφει πως ο άμαχος πληθυσμός ενός ολόκληρου χωριού κρύφτηκε στο φαράγγι του Βενεράτου για να ξεφύγει από τα αεροπλάνα του κατακτητή, μιλά για τους άταφους νεκρούς του χωριού και τον πόνο που βίωσε αλλά και για τις αγγαρείες με τις βόμβες στα γόνατα των γυναικών ...

Ο βομβαρδισμός των 17 ημερών
«Ο αδερφός μου ο Γιάννης δεν είχε επιστρέψει από το Αλβανικό μέτωπο. Η οικογένεια μου υπέφερε ... πενθούσαμε...πονούσαμε πολύ! Εκείνη τη μέρα, στις 20 του Μάη του 1941, ήρθε ο πατέρας μου από το καφενείο και μας είπε όταν ακούστηκαν οι πρώτες σειρήνες, να κρυφτούμε στο καταφύγιο που είχε φτιάξει στην αυλή του σπιτιού.
Πριν προλάβουμε να μπούμε στο ανάχωμα άρχισαν να περνάνε από πάνω μας και πολύ χαμηλά τα γερμανικά αεροπλάνα. Έριξαν βόμβες σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους στο χωριό μας ... Έφυγαν και ξαναήρθαν! Ο θόρυβος ήταν πολύ μεγάλος και αυτό γινόταν όλη τη νύχτα. Δεν ξέραμε αν το έκαναν για να μας σκοτώσουν ή για να μας τρομάξουν. Τα γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν το αεροδρόμιο Ηρακλείου, την πόλη αλλά και την περιοχή μας ... Όσο για τους αλεξιπτωτιστές τους, έπεσαν κοντά στην περιοχή του Εσταυρωμένου σήμερα, όπως μάθαμε μετά ... Δεν τολμούσαμε να βγούμε από το ανάχωμα. Κι όταν ξημέρωσε αρπάξαμε δύο σεντόνια και φύγαμε από το χωριό, κατεβήκαμε στο Άγιο Φανούριο που ο παππούς ο Τσαγκαραντώνης είχε ένα μύλο... εκεί πήγαμε να κρυφτούμε! Όλο το σόι των Ξενάκηδων πήγε στο μύλο του Αγίου Φανουρίου αλλά και όλο το χωριό, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι έφυγαν και κατέβηκαν στον Απόλλωνα, όπως λέγεται η περιοχή. Το Βενεράτο άδειασε ... οι κάτοικοι του έμεναν μέσα στα χωράφια και κάτω από τους βράχους επί 17 μέρες πεινώντας και υποφέροντας! Δεν μπορώ ούτε να θυμάμαι τι υποφέραμε τότε... Ήμουν 20 χρονών, φοβόμουν, έκλαιγα 17 μέρες συνέχεια ... Ήταν φρικτό αυτό που ζήσαμε όλη νύχτα και όλη μέρα με τα αεροπλάνα από πάνω μας να σφυρίζουν και εμείς μέσα στα βάτα, τα χόρτα, τα ρυάκια νηστικοί και ταλαιπωρημένοι ...» λέει η κα. Κατίνα, μία από τις εγγονές του οπλαρχηγού Αντώνη Ξενάκη ή Τσαγκαραντώνη.
Οι άταφοι νεκροί και ο ομαδικός τάφος
Η ηλικιωμένη σήμερα γυναίκα θυμάται πως οι Γερμανοί βομβάρδισαν το χάνι του Βενεράτου, το σημερινό νέο Βενεράτο. Περιγράφει πως η μία βόμβα έπεσε εκεί που σήμερα βρίσκεται το σπίτι της και πως σκοτώθηκαν συγχωριανοί της ...


Ο αδερφός της κυρίας Κατίνας Γιάννης
«Έριξαν βόμβες στο χάνι του χωριού. Ο πατέρας μου έχτιζε ένα σπίτι εκεί. Η μία βόμβα έσκασε στην μία κολώνα δίπλα, το σπίτι ήταν μισοτελειωμένο. Το σημάδι φαίνεται ακόμα και σήμερα στην πέτρα ... Εκείνη τη μέρα σκοτώθηκαν άνθρωποι στο χωριό μας. Όταν βγήκαμε μετά από 17 μέρες από τα χωράφια και τα ρυάκια πήγαμε στα σπίτια μας, αναζητήσαμε τους νεκρούς μας. Το Βενεράτο έχασε πολλούς ανθρώπους σε εκείνο το βομβαρδισμό. Βρήκαμε τους νεκρούς μας, τους θάψαμε όλους μαζί ... μαζί και τους Βρετανούς των οποίων τα τζιπάκια είχαν δει οι Γερμανοί και είχαν βομβαρδίσει το χωριό! 23 ανθρώπους έχασε το Βενεράτο ...έχασα έναν πρώτο θείο στο βομβαρδισμό του Βενεράτου, τον πρώτο μου ξάδερφο όταν έπεσαν οι αλεξιπτωτιστές στο νεκροταφείο του Ηρακλείου ...Μεγάλος πόνος, φρικτές μέρες...αυτά που ζήσαμε δεν περιγράφονται ...»


Με πείσμα μπροστά στο Φ. Σούμπερτ... αγκαλιά με τις οβίδες
Η 95χρονη σήμερα γυναίκα θυμάται πως η ζωή τους βρήκε ένα ... ρυθμό με τους Γερμανούς μέσα στα πόδια τους αλλά και τους δοσίλογους. Θυμάται πως βρέθηκε να κάνει αγγαρεία τρίβοντας οβίδες και κατάφερε να απαλλαγή όταν με πείσμα ζήτησε να δει το Γερμανό διοικητή της περιοχής, τον περιβόητο Φρίτς Σούμπερτ, σφαγέας και επικίνδυνος που ταλαιπώρησε πολύ τους Κρητικούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής και για ένα χρονικό διάστημα είχε το διοικητήριο του στην Αυγενική.
«Είχα χάσει τον αδερφό μου στην Αλβανία, η μάνα μου έκλαιγε μέρα νύχτα και ο άνθρωπος των Γερμανών στην περιοχή με ανάγκαζε να πηγαίνω στην αγγαρεία λέγοντας ότι αν δεν ακολουθούσα θα ερχόταν να με πάρει με τη μηχανή με το καλάθι που είχαν οι Γερμανοί. Πήγαινα στην Αυγενική όπου όλη τη μέρα καθαρίζαμε οβίδες.



Μας τις έβαζαν μπροστά μας σε ένα καλοφτιαγμένο κουτί και στη συνέχεια τις βάζαμε στα πόδια μας, τις βουρτσίζαμε και τις αλείφαμε με ένα ειδικό λάδι διότι ήταν παλιά τα πυρομαχικά τους. Υπήρχε όμως μία εντολή που έλεγε ότι όσοι είχαν χάσει συγγενή στενό στην Αλβανία μπορούσαν να απαλλαγούν από την αγγαρεία. Και αφού δε με άφηνε ο δοσίλογος, πήγα μόνη μου μαζί με μία ακόμα κοπέλα που είχε το ίδιο πρόβλημα με μένα, στον Σούμπερτ! Στεκόμασταν εκεί μέχρι που μας είδε. Φορούσαμε μαύρα. Αναγκάστηκε να μας καλέσει στο γραφείο του. Μας είπε ευγενικά ότι δεν ήταν αρμόδιος για την περίπτωση μας και ότι έπρεπε να πάμε στον άλλο διοικητή στα Κεράσα. Φοβόμασταν όμως να πάμε από το δρόμο. Έτσι πήγαμε μέσα από τα χωράφια. Εκεί καταφέραμε να εξηγήσουμε ότι είχαμε κάθε δικαίωμα να απαλλαγούμε από τις αγγαρείες και ... τα καταφέραμε! Από αυτόν που δεν μπορούσαμε να απαλλαγούμε εύκολα ήταν ο... διερμηνέας τους αλλά τελικά πήραμε και χαρτί που μας απάλλασσε !»
Αργότερα και μετά τον πόλεμο η κα. Κατίνα παντρεύτηκε έναν συγχωριανό της, έναν άντρα που πήγε στην Αλβανία, πολέμησε στην Αντίσταση με την ομάδα του Μπαντουβά και τιμήθηκε ως αντιστασιακός. Ο Θεμιστοκλής Δασκαλάκης επέστρεψε στο χωριό του από τους τελευταίους και δεν έπαψε ποτέ να παλεύει για την πατρίδα μέχρι που έφυγε και ο τελευταίος Γερμανός από τη χώρα... Σήμερα, εκείνος μπορεί να μη ζει αλλά εκείνη 70 και πλέον χρόνια μετά τη γερμανική Κατοχή δεν έχει σβήσει από τη μνήμη της ούτε μία μικρή λεπτομέρεια από αυτά που έζησε ... Τα διηγείται σε κάθε ευκαιρία στα εγγόνια και στα δισέγγονα της και αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας ....

ΕΠΩΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟΥ 16ου 17ου ΑΙΩΝΑ

$
0
0

Επώνυμα του παρελθόντος-Κρήτη, 16-17ος αιών.

Παραθέτω τα ονοματεπώνυμα απλών Κρητικών την περίοδο της Βενετοκρατίας 

στην Κρήτη, τον 16ο και 17ο αιώνα.




Ανδρέας Καλογεράς-πετροκόπος, 1568

Αντώνης Γερακάρης- βαρελάς, 1628

Γεώργης Αφράτης- εργάτης σε τσαγκαράδικο, 1575

Γεώργιος Καραντηνός- φαρμακοποιός, περ.1493-1501

Γεώργιος Μουζουράκης- ιερέας, περ.1509

Γιάννης Αγοραστός- πετροκόπος, 1568

Γιάννης Κανάκης- οικοδόμος, 1616

Δημήτρης Ρουχαστής- περ.1641

Δημήτρης Στανίλας-βαρελάς, 1639

Δράκος Καράβελας-βοηθός αρτοποιού(λαβορέντες), περ.1635

Δράκος Κυπριώτης- τσουκαλάς, 1642

Εμμανουήλ Γρηγορόπουλος- περ. 1493-1501

Ιερεμίας Παλλαδάς-ζωγράφος, ιερομόναχος, 1628

Ιωάννης Αρκολέων- ράφτης, 1579

Ιωάννης Ασπρέας- τσαγκάρης, 1575

Κωνσταντής Σανούδος- τσουκαλάς, 1642

Κωσταντής Καλοχούσος- βοηθός σε βαρελοποιείο, 1617

Μανέας Καλλέργης- εργάτης σε ραφτάδικο, 1579

Μανιός Φερφιράς- τσουκαλάς(τζηκαλάς), 1642



Νικολός Αγουστινόπουλος-βαρελάς,1639

Νικολός Ζερβός- νοτάριος, περ.1620

Νικολός Καλιάκης-αρτοποιός, περ.1635

Νικολός Ράλης- βαρελάς, περ.1633

Νικολός Σίδερος- μαθητευόμενος ράφτης, 1575

Νικολός Σουλάς- κουρέας,περ. 1620

Νικολός Φώσκολος- ράφτης, 1575

Νικολός Χανδακίτης-χτίστης, 1585

Πανταλέος Μουσούρος-βαρελάς, 1634

Σταυριανός Βάρδας-παπάς, 1616

Στεφανής Χαλκιόπουλος- χτίστης, 1585

Τζανάκης Πεδιώτης- βαρελάς,περ.1620

Τζουάνες Παπαδόπουλος- απομνημονευματογράφος, 17ος αιώνας

Τζώρτζης Μελισουργός- πρωτομάστορας των βαρελάδων, περ.1633

Τζώρτζης Παπαδόπουλος- βαρελάς, 1639

Τζώρτζης Παπαδόπουλος- μαθητευόμενος κουρέας, περ.1620

Τζώρτζης Σκορδίλης- Βαρελάς, 1617

Φραγκιάς Ξαγοραστός- τσαγκάρης, περ.1575



Πηγή: Χρόνος εργασίας και ελεύθερος χρόνος των επαγγελματιών του Χάνδακα την ύστερη βενετική περίοδο, Αγγελική Πανοπούλου, Βυζαντινά Σύμμεικτα, 2003

Σας παρουσιάζουμε 32 λόγους που μας αρέσει το καλοκαίρι

$
0
0
Καλή η άνοιξη, με τα λουλούδια και τις πεταλούδες της, αλλά σαν το καλοκαίρι, και μάλιστα στην Ελλάδα, τίποτα! Και όσο κι αν η λοιπή επικαιρότητα φροντίζει για το ακριβώς αντίθετο.
Δείτε 32 ακόμα λόγους για τους οποίους αγαπάμε το καλοκαίρι περισσότερο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου και γιατί το έχουμε ανάγκη φέτος περισσότερο από ποτέ. 


*Γιατί πάμε διακοπές! Ξεκουραζόμαστε, Χαλαρώνουμε και γεμίζουμε μπαταρίες για τη νέα σεζόν. 


*Γιατί, για τους περισσότερους, αποτελεί το τέλος της σεζόν: Την περίοδο που οι δουλειές και τα projects ολοκληρώνονται και που «ό,τι κάναμε-κάναμε»… Δουλεύουμε στο ρελαντί μέχρι να φύγουμε για διακοπές και από Σεπτέμβρη, τα κεφάλια μέσα πάλι. 


*Γιατί κλείνουν τα σχολεία και έχουμε την δυνατότητα να περνάμε περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο με τα παιδιά μας, χωρίς να τα κυνηγάμε να διαβάσουν και να αγχωνόμαστε οικογενειακώς για τις επιδόσεις τους στις σχολικές εξετάσεις.


 *Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις ανώτερες και ανώτατες σχολές, τις οποίες αποχαιρετάμε με δάκρυα χαράς ή λύπης (ανάλογα με το πόσα μαθήματα χρωστάμε για Σεπτέμβρη…) 


*Δεν είναι λίγοι που το καλοκαίρι επισκέπτονται κατά τις διακοπές τους τόπους καταγωγής τους, τα μέρη στα οποία μεγάλωσαν, και εκεί συναντούν γονείς, συγγενείς και παιδικούς φίλους που τόσο έχουν επιθυμήσει.


 *Γιατί υπάρχουν αμέτρητα καταπληκτικά τραγούδια, για κάθε γούστο, που εκθειάζουν το καλοκαίρι και που κάθε φορά που τα ακούμε μας πιάνουν χτυποκάρδια προσμονής!


Γιατί η Ελλάδα, όπως και να το κάνουμε, είναι χώρα καλοκαιρινή: Με όλα τα καταπληκτικά νησιά της, τις μοναδικές παραλίες της και τον ουρανό που βάφεται στο ωραιότερο μπλε αντικατοπτρίζοντας την θάλασσα που γαληνεύει και μας περιμένει… 


*…Για να απολαύσουμε τα μπάνια μας σε κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου. 


*Γιατί χάρη στα μπάνια μαυρίζουμε, αδυνατίζουμε, τα μαλλιά μας αποκτούν τέλειες ξανθές ανταύγειες και γενικώς γινόμαστε ακαταμάχητα γοητευτικοί! Προσέχουμε, ωστόσο, τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου (Διαβάστε: Ήλιος: Μύθοι και αλήθειες). 


*Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι το καλοκαίρι ευδοκιμούν τα φλερτ και γεννιούνται νέοι έρωτες, οι οποίοι ακόμα κι αν δεν κρατήσουν, μας φτιάχνουν τουλάχιστον την διάθεση και μας κορυφώνουν την αυτοπεποίθηση. 


*Για πολλούς, μάλιστα, το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι ιδανική εποχή για να έρθουν σε επαφή με ξένους τουρίστες, να εξασκηθούν στις ξένες γλώσσες και -γιατί όχι- να δημιουργήσουν φιλίες που πιθανώς συνεχιστούν και τον χειμώνα.


 *Γιατί είναι η μόνη εποχή του χρόνου που η χώρα έχει ελπίδες να αυξήσει τα έσοδά της από τον τουρισμό.


*Τα απομακρυσμένη νησιά ξυπνούν από την χειμερία νάρκη: Οι ντόπιοι ανοίγουν τα beach bars, απλώνουν τραπεζάκια σε αυλές και βεράντες, αερίζουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και φορούν τα πιο ειλικρινή τους χαμόγελα για να υποδεχτούν τους καταταλαιπωρημένους κατοίκους των πόλεων. 


*Κάποια από τα πιο διασκεδαστικά σπορ γίνονται καλοκαίρι: Ρακέτες, beach volley, beach soccer, tubes, surf και windsurf, θαλάσσιο σκι, αναρρίχηση, κανό… και φυσικά, χτίσιμο κάστρων στην άμμο! 


  *Γιατί τρώμε παγωμένο καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα, βερίκοκα, τα πρώτα σταφύλια και λαχταριστά παγωτά –και μάλιστα χωρίς τύψεις, γιατί όσο αδυνατίσαμε-αδυνατίσαμε. Δίαιτες και άλλα τέτοια καταπιεστικά από Σεπτέμβρη πάλι.


*Ακόμα, στα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα, με δαχτυλάκια γεμάτα άμμο και αλμύρα, απολαμβάνουμε φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και δροσερά ουζάκια. 


*Γιατί ακόμα κι αν πρέπει να δουλέψουμε, περιέργως μας ενοχλεί λιγότερο από όταν δουλεύουμε χειμώνα: Μας είναι πιο εύκολο να ξυπνήσουμε το πρωί, οι δρόμοι έχουν πολύ λιγότερη κίνηση και έχουμε σχεδόν πάντα διάθεση για ένα απογευματινό κοκτέιλ μετά την δουλειά (γιατί να κλειστείς στο σπίτι με τόσο ωραίο καιρό;). 


*Μιλώντας για έξοδο, τα καλοκαιρινά clubs, τα θερινά σινεμά, τα beach bars δε μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με τα αντίστοιχα χειμερινά!


 *Στις 21 Ιουνίου, μάλιστα, είναι και το θερινό ηλιοστάσιο –η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου και η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού. Η ημέρα εκείνη αποτελεί ιδανική δικαιολογία για να… το ξενυχτήσουμε! 


*Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε και τα δύο -για τους περισσότερους- τριήμερα του καλοκαιριού: Ένα αυτό του Αγίου Πνεύματος (στις 13 Ιουνίου) και ένα της Παναγίας (15 Αυγούστου «πέφτει» φέτος Δευτέρα). 


*Αλλά ακόμα κι αν ο καιρός μας τα χαλάσει, μία καλοκαιρινή βροχούλα είναι πάντα ευπρόσδεκτη για να δροσίσει λίγο! 


*Γιατί μπορεί η ζέστη να είναι συχνά ανυπόφορη αλλά η δροσιά από την σκιά των δέντρων, τα κυριακάτικα μεσημέρια στα καφέ της Πλάκας είναι ανεκτίμητη –σχεδόν συγκινητική. 


*Γιατί τις νύχτες, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, κοιμόμαστε με το νανούρισμα των τζιτζικιών και τα πρωινά ξυπνάμε με κελαηδίσματα που δεν έχει ακόμα προλάβει να καλύψει ο βήχας των εξατμίσεων. 


*Γιατί το καλοκαίρι ξεκινούν οι εκπτώσεις -φέτος, μάλιστα, ακούγεται ότι θα ξεκινήσουν νωρίτερα από άλλες χρονιές- και, επιτέλους, οι βόλτες μας στα μαγαζιά θα βρουν νόημα. 


*Γιατί θα αγοράσουμε καινούργιο μαγιό! Ή έστω πέδιλα ή τσάντα για την θάλασσα και αντηλιακά και θα βγούμε ανανεωμένοι στις παραλίες.


 *Γιατί το καλοκαίρι πραγματοποιούνται οι περισσότεροι γάμοι και έτσι βρίσκουμε μερικές ακόμα αφορμές για shopping και διασκέδαση! 


*Και τα events δεν σταματούν εδώ: Κάθε καλοκαίρι όλο και κάποια σημαντική αθλητική διοργάνωση φροντίζει να εξυψώνει τα φίλαθλα αισθήματά μας και να αντικαθιστά τις άπειρες ώρες επαναλήψεων της tv με πολύ πιο ενδιαφέροντα θεάματα.  


*Και να μην ξεχάσουμε φυσικά τις συναυλίες του καλοκαιριού. Δεν αναφερόμαστε μόνο στα μεγάλα ονόματα που προβλέπεται να εμφανιστούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στις μικρότερης κλίμακας συναυλίες που πραγματοποιούνται στα νησιά και στα περισσότερα θέρετρα από Έλληνες καλλιτέχνες, σε μορφή περιοδείας.(Διαβάστε: Συναυλίες 2011: 30 τρόποι να ξεχάσετε την κρίση).


 *Γιατί η ολοκαίνουργια φωτογραφική μας μηχανή επιτέλους δικαιολογεί την αξία της. Το καλοκαίρι όλοι βγάζουμε φωτογραφίες με μανία! Ποια από αυτές θα έχει άραγε την τιμή να κοσμεί το desktop μας τον ερχόμενο χειμώνα; 


*Το ομορφότερο φεγγάρι του χρόνου, η αυγουστιάτικη πανσέληνος, η οποία φέτος τοποθετείται χρονικά στις 24 Αυγούστου, όχι μόνο φωτίζει τη νύχτα μας μαγευτικά, αλλά και συνοδεύεται, συνήθως, με πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις. 


*Το μπαλκόνι, η βεράντα ή ο κήπος μας γίνεται το καλοκαίρι το στέκι μας: Εκεί μπορούμε να απολαύσουμε την πανσέληνο, να μαζευτούμε με φίλους για ποτό, φαγητό και παιχνίδι, ενώ από εκεί μπορούμε κατά κάποιον τρόπο να κοινωνικοποιηθούμε, γνωρίζοντας περισσότερους «μπαλκωνάτους» γείτονες. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με το Euro το 2004, θυμάστε;


 *Μπορεί οι καλοκαιρινές βόλτες μας με ποδήλατο να ξεκίνησαν την Άνοιξη, όμως το καλοκαίρι γίνονται πια καθημερινό φαινόμενο. 


της Έλενας Μπούλια 
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

H Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, οργάνωσε μία σειρά εκδηλώσεων για τους επιβάτες της εταιρείας Celestyal Cruises

$
0
0

H Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, οργάνωσε μία σειρά εκδηλώσεων από τις 27/4/2017 έως τις 14/5/2017 για τους επιβάτες της εταιρείας Celestyal Cruises που απολαμβάνουν επισκέψεις στα ελληνικά νησιά και σε δημοφιλείς προορισμούς όπως Μύκονο, Σάμο, Πάτμο, Κουσάντασι, Ηράκλειο και Σαντορίνη. 


Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τη συμμετοχή οργανωμένων γκρουπ από την Ταϊβάν και άλλες περιοχές της Ασίας για πρώτη φορά στις κρουαζιέρες της Celestyal Cruises. Δεξιοτέχνες μουσικοί και χορευτές του τόπου μας, προσέφεραν θέαμα στους επιβάτες κατά την αναχώρηση τους, ενώ παράλληλα προσφέρθηκαν και παραδοσιακά εδέσματα. 



Η άφιξη επιβατών από την Ασία στο Ηράκλειο για πρώτη φορά με οργανωμένα γκρουπ μέσω της κρουαζιέρας, σηματοδοτεί το άνοιγμα του κλάδου για επιβάτες από την Ασία και αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του home porting για το λιμάνι του Ηρακλείου και στην ενίσχυση της προβολής του τουριστικού προϊόντος του νησιού.





 Για τον ΟΛΗ ΑΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΦΙΛΙΠΠΗΣ

Τιμητική εκδήλωση στον Δήμου Χερσονήσου για τον εορτασμό της 76ης επετείου από την ιστορική Μάχη του Κοψά το Σάββατο 20 Μαίου

$
0
0
Ο Δήμος Χερσονήσου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους και την εκκλησία, διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον εορτασμό της 76ης επετείου από την ιστορική Μάχη του Κοψά (Μάχη της Κρήτης, Μάιος 1941), που έλαβε χώρα στη περιοχή «Κοψά» της Ανώπολης.

Η περιοχή του Κοψά επόπτευε την ζώνη ρίψης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών και χρησίμευσε ως εκ τούτου, λόγω της γεωμορφολογίας της, ως ιδανική στρατιωτική θέση άμυνας μίας μονάδας του ελληνικού στρατού. Εβδομήντα, περίπου Έλληνες στρατιώτες οπλισμένοι μόνον με τουφέκια, αντιμετώπισαν νικηφόρα ογδόντα περίπου Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με πολυβόλα και ατομικά αυτόματα όπλα. Σκοτώθηκαν είκοσι δύο και αιχμαλωτίστηκαν περίπου σαράντα με πενήντα Γερμανοί αλεξιπτωτιστές.



Ο δήμος Χερσονήσου αναγνωρίζοντας την υψηλή του ευθύνη στο να συντηρήσει τη συλλογική μνήμη και την ιδιάζουσα, υπερτοπικής σημασίας, συγκεκριμένη ιστορική  μάχη στην Ανώπολη, έχει ήδη ξεκινήσει την διαδιακασία αίτησης για την έκδοση προεδρικού διατάγματος, για την καθιέρωση της επετείου της Μάχης Κοψά, ως επίσημης τοπικής εορτής και αργίας για τον δήμο Χερσονήσου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Μαϊου 2017, στο λόφο του Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη του  Δήμου Χερσονήσου. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Kρήτης Ειρηναίος τελώντας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ στη συνέχεια θα γίνει Επιμνημόσυνη Δέηση – Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο  κ. Γιάννης Χρηστάκης.
Η λειτουργία θα ξεκινήσει στις 7:00 το πρωί και στη συνέχεια στις 10:00 θα γίνει η έναρξη της εκδήλωσης.
Τιμητική εκδήλωση στον Δήμου Χερσονήσου για τον εορτασμό της 76ης επετείου από την ιστορική Μάχη του Κοψά το Σάββατο 20 Μαίου 

                                                                       
                                                                                                                       

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

$
0
0

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί  καί ένας  από τους  ελκυστικότερους  τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Η  γεωγραφική της θέση  ανάμεσα σε τρεις ηπείρους την κατέστησε το «μήλο της έριδος" ανάμεσα στους ισχυρούς  της κάθε  εποχής. Ως αποτέλεσμα της  συνεχούς επαφής , με πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς στην διάρκεια των αιώνων, οι κάτοικοι του νησιού έχουν αναπτύξει  μια ιδιαίτερη κουλτούρα, διαφορετική από την υπόλοιπη Ελλάδα.Οι κάτοικοι της Κρήτης  φημίζονται για τη φιλοξενία τους (σύμφωνα με ελληνική μυθολογία, ο Ξένιος Δίας - θεός της φιλοξενίας- γεννήθηκε στην Κρήτη),  τις ζωντανές τους παραδόσεις και την  αγάπη τους  για την φύση.
Οι συνεχείς εναλλαγές στο απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο καθώς και η μεγάλη γκάμα υποδομών που διαθέτει το νησί, προσελκύουν ένα τεράστιο αριθμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.


Πολυτελή παραθαλάσσια ξενοδοχεία, μικρά  boutique ξενοδοχεία πόλεως, VIP  ιδιωτικές βίλες, πέτρινα  παραδοσιακά αγροτόσπιτα ή απλά καθαρά τουριστικά διαμερίσματα  είναι στην διάθεση των επισκεπτών. Εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και μίσθωσης  λεωφορείων οι οποίες εδρεύουν στην Κρήτη  εξυπηρετούν  και βοηθούν τις  μετακινήσεις  κατά την διάρκεια των διακοπών. Παράλληλα  ένα πλήθος δραστηριοτήτων  και εκδρομών στην Κρήτη  είναι στην διάθεση των επισκεπτών. Μεγάλα και μικρά βουνά δεσπόζουν στο νησί  από την Δύση έως την Ανατολή. Ανάμεσα στα βουνά  βρίσκονται  απέραντοι ελαιώνες και εκτάσεις  εσπεριδοειδών, παράγοντας προιόντα εξαιρετικής ποιότητας. Από τους γόνιμους αμπελώνες παράγετε κρασί εξαιρετικής  ποιότητας αλλά και η κρητική τσικουδιά. Από τους πρόποδες των βουνών ξεκινούν πανέμορφες παραλίες οι οποίες βρέχονται από το Αιγαίο και το  Λιβυκό πέλαγος. Όπου και να  γυρίσετε το βλέμμα σας, θα δείτε  διάσπαρτα  μνημεία  τα οποία μαρτυρούν την ιστορία του νησιού  προσφέροντάς  ένα ταξίδι στο παρελθόν.
 Η πλειονότητα των ( 600.000 περίπου κατοίκων του νησιού ) ζουν στη βόρεια ακτή, όπου βρίσκονται  kai οι τέσσερις κύριες  πόλεις της Κρήτης, τα Χανιά,το Ρέθυμνο,το Ηράκλειο (η πρωτεύουσα  του νησιού) και ο Άγιος Νικόλαος. Η Κρήτη διαθέτει  2 διεθνή αεροδρόμια. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου κεντρικά (το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα) και το αεροδρόμιο των Χανίων στην δυτική Κρήτη.



ΡΕΘΥΜΝΟ:
Το Ρέθυμνο (επίσης γνωστό ως ΡΕΘΕΜΝΟΣ ή ΡΙΘΥΜΝΑ ), είναι η πρωτεύουσα της  ομώνυμης περιοχής στην κεντρο-δυτική Κρήτη, μια παραθαλάσσεια μεσογειακή  πόλη με  περίπου 40.000 κατοίκους. Το Ρέθυμνο είναι  ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς στον οποίο διατηρούνται ζωντανές η αυθεντικότητα και οι παραδόσεις της Κρήτης. Πρωτοχτίστηκε (αρχαία Ρίθυμνα  ή Αρσινόη), στη Μινωική εποχή και ήταν αρκετά ισχυρή πόλη για να διατηρήσει ανάπτυξη και να έχει τα δικά της νομίσματα. Ένας από αυτά (δύο δελφίνια μέσα σε κύκλο) είναι ακόμη και σήμερα το έμβλημα της πόλης. Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι  η καλύτερα διατηρημένη παλιά πόλη της Κρήτης ,διατηρεί  την αριστοκρατική της εμφάνιση  και είναι χτισμένη ,σχεδόν εξ ολοκλήρου  από τους Βενετούς ( με την αρχιτεκτονική  της Αναγέννησης) αλλά και  τους Οθωμανούς. Το ενετικό φρούριο ( η Φορτέτζα)με κτίρια που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, οι αψιδωτές περίτεχνες πόρτες διάσπαρτες μέσα στην πόλη, οι πέτρινες σκάλες, η πλατεία Rimondi με τις διάσημες κρήνες ( τα βρυσάκια), η Μεγάλη Πόρτα, η Λότζια των Ενετών, το μικρό γραφικό λιμανάκι με τον αιγυπτιακό φάρο , το Τζαμί Νερατζέ (Δημοτικό Ωδείο σήμερα), οι πανύψηλοι μιναρέδες και τα στενά δρομάκια είναι μερικά από τα μνημεία που θα συναντήσετε στη βόλτα σας στην παλιά πόλη. Η πόλη του Ρεθύμνου διαθέτει  Αρχαιολογικό Μουσείο, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ( γκαλερί Κανακάκης), καθώς και μερικά μικρότερα μουσεία και κέντρα τέχνης.



Ο νομός  Ρεθύμνου έχει πληθυσμό 82,00  κατοίκων περίπου και καλύπτει μια έκταση 1,500 χλμ2 περίπου. Από αυτά, μόνο 507 καλλιεργούνται, 936 είναι βοσκότοποι, 36 καλύπτονται από οικισμούς και 17 km2 καλύπτονται από δάση Μεσογειακού Δρύ, πεύκα και σφενδάμους. Το  Ρέθυμνο διαθέτει μεγάλες ατελείωτες παραλίες στα βόρεια , αλλά και πάρα πολλές μικρότερες και απομονωμένες κυρίως στα νότια. Πάρα πολλά μοναστήρια, ξωκλήσια και εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι, ενετικά και τούρκικα μνημεία και παραδοσιακά χωριά είναι διάσπαρτα στην ύπαιθρο. 

Ροδάκινο-Νότια Κρήτη-Πλακιάς:

Το χωριό Ροδάκινο  βρίσκεται στη νότια ακτή της  Κρήτης, πάνω από την  παραλία του Κόρακα. Απέχει 42 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου 25 χλμ. από τη Χώρα Σφακίων και 13 χιλιόμετρα από το  Φραγκοκάστελλο.  Το ένα μέρος του χωριού βρίσκεται  πάνω σε ένα λόφο (Πάνω Ροδάκινο),το άλλο είναι πιο  κοντά στην παραλία (Κάτω Ροδάκινο). Η περιοχή είναι γεμάτη από μικρές παραλίες  σε μερικές από τις οποίες υπάρχει  πρόσβαση μόνο με τα πόδια. Ο δρόμος προς το Ροδάκινο είναι ασφαλτοστρωμένος και δύο φορές την ημέρα (το καλοκαίρι), υπάρχει συγκοινωνία με λεωφορείο από το Ρέθυμνο. Υπάρχουν μερικά μικρά ξενοδοχεία, πολυτελείς βίλες,  ανακαινισμένα αγροτόσπιτα, μερικά  τουριστικά στούντιο, ταβέρνες στην παραλία και ένα μίνι μάρκετ στο χωριό. Το Ροδάκινο είναι ένας ήσυχος προορισμός διακοπών.




ΧΑΝΙΑ

Τα Χανιά είναι η μεγαλύτερη πόλη στη δυτική Κρήτη  με πλούσια ιστορία και πολιτισμό.Παρά το ότι βομβαρδίστηκε ανηλεώς κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η παλιά πόλη των Χανίων είναι η δεύτερη καλύτερα διατηρημένη στην Κρήτη. Η πολιτιστική της κληρονομιά και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική συνδυάζονται επιτυχώς με το σύγχρονο τρόπο ζωής της πόλης. Μοναδικά μνημεία των Χανίων είναι ο Φάρος (Φάρος), τα ενετικά ναυπηγεία (Νεώρια), το Μεγάλο Αρσενάλι, οι πολυάριθμες εκκλησίες και τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια. Τα Χανιά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης (παλιότερα η πρωτεύουσα) με περίπου 70.000 κατοίκους σην πόλη και 130.000 στην ευρύτερη περιοχή. Στο σύγχρονο σύγχρονο κομμάτι της πόλης στο οποίο ζούν και εργάζονται οι περισσότεροι κάτοικοι, είναι λιγότερο παραδοσιακό, αλλά  υπάρχουν περιοχές με γοητευτική ομορφιά  και με ιστορικό ενδιαφέρον. Η περιοχή της Χαλέπας ήταν η περιοχή της τοπικής αριστοκρατίας. Πολλά από τα ιστορικά κτίρια της περιοχής (συμπεριλαμβανομένων των παλαιών πρεσβειών ξένων χωρών) είχαν καταστραφεί ή εγκαταλειφθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Τα τελευταία όμως χρόνια αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για την αποκατάσταση τους.
Η περιοχή των Χανίων είναι πλούσια από αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, ψηλά βουνά (Λευκά Όρη), παραδοσιακά χωριά και μερικά από τα σημαντικότερα φαράγγια της Κρήτης (το φαράγγι της Σαμαριάς,το φαράγγι της Ίμβρου κ.α.).Το κλίμα είναι τυπικά μεσογειακό κλίμα, με ηλιόλουστο ξηρό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα. Υπάρχει ηλιοφάνεια γύρω στο 70% του έτους και το μέσο εύρος θερμοκρασιών είναι από 12 έως 30 C. Στα Χανιά υπάρχει μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων από ξενοδοχεία πολυτελείας, boutique ξενοδοχεία, πολυτελείς βίλες μέχρι οι αγροικίες, κάμπινγκ και ξενώνες νεότητας.




ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ΧΑΝΔΑΚΑΣ)

Το Ηράκλειο (πρώην Candia) αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό, οικονομικό και επιστημονικό κέντρο της Κρήτης. Ο πρώτος Ευρωπαϊκός πολιτισμός, ο  Μινωικός πολιτισμός άνθισε σ'αυτή τη γη πριν 5000 χρόνια. Το Ηράκλειο είναι μια πόλη με ρίζες στο παρελθόν, στραμμένη όμως προς το μέλλον. Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα με πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων.Το Ηράκλειο συγκεντρώνει την μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα του νησιού, καθώς είναι το κύριο λιμάνι της εισόδου για την πλειοψηφία των επισκεπτών της Κρήτης . Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, το Ηράκλειο έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στον ακαδημαϊκό και τεχνολογικό τομέα. Επίσης είναι μια κοσμοπολίτικη και δυναμική πόλη, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο κατά την οποία χιλιάδες επισκέπτες ψωνίζουν στην αγορά ή επισκέπτονται τα μουσεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Το Ηράκλειο παρέχει πληθώρα  τουριστικών υποδομών καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των επισκεπτών με πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και παμπ, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και αμέτρητα εμπορικά καταστήματα.
Μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε στο Ηράκλειο είναι:  Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού, η κρήνη των Λεόντων, η Αγορά, ο Κούλες στο λιμάνι, η ενετική Λότζια, το μουσείο Φυσικής Ιστορίας.



ΛΑΣΙΘΙ

Το Λασίθι είναι η ανατολικότερη περιοχή στο νησί της Κρήτης. Πρωτεύουσα πόλη είναι ο  Άγιος Νικόλαος,  με άλλες πόλεις την Ιεράπετρα,την  Σητεία καιτην Νεάπολη. Σημαντικός τουριστικός προορισμός της περιοχής, είναι και η περιοχή της Ελούντας  στον κόλπο του Μεραμπέλου. Ανατολικά της Ελούντας βρίσκεται το νησί της Σπιναλόγκας ένα μεγάλο ενετικό φρούριο το οποίο υπήρξε αποικία λεπρών. Στο όρος Δίκτη βρίσκεται το Οροπέδιο Λασιθίου, διάσημο για τους ανεμόμυλους του. Το Βάι (ανατολικά της Σητείας) είναι γνωστό για φοινικόδασος του. Η περιοχή  Λασιθίου διαθέτει υπέροχες παραλίες και ελκυστικό ήπιο κλίμα  κατά την διάρκεια του χρόνου προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την υφήλιο. Ιδιαίτερα  ποιοτικές τουριστικές εγκαταστάσεις είναι διαθέσιμες στην περιοχή της Ελούντας , όπως μοναδικά πολυτελή ξενοδοχεία και επαύλεις.

Άγιος Νικόλαος:

Η πόλη του Αγίου Νικολάου ( Άγιος) είναι η πρωτεύουσα του Λασιθίου , μιά από τις πιο αναπτυγμένες τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα. Βρίσκεται κατά μήκος της δυτικής ακτής του κόλπου του Μεραμβέλου. Η πόλη του Αγίου Νικολάου είναι το επικοινωνιακό-πολιτιστικό-εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής, με περίπου 10.000 κατοίκους .Το κλίμα στον Άγιο Νικόλαο είναι ήπιο με εξαιρετικά χαμηλή υγρασία καθιστώντας τον ιδανικό μέρος για να χαλαρώσει και να ανακτήσει κάποιος την χαμένη του ενέργεια.Κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου υπάρχει ακτοπλοική σύνδεση με την Κω, Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο. Πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι του Ηρακλείου. Σημεία τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε στην περιοχή είναι Λίμνη Βουλισμένη (Λίμνη),  το Αρχαιολογικό μουσείο και το κέντρο της πόλης.


Ελούντα-Σπιναλόγκα:

Ο δρόμος από τον Άγιο Νικόλαο για την Ελούντα προσφέρει μια ασύγκριτη θέα στον κόλπο του Μεραμπέλλου με τις δαντελένιες ακρογιαλιές. Το χωριό της Ελούντας έχει αναπτυχθεί  τα τελευταία 20 χρόνια με εξαιρετικά, ξενοδοχεία, ωραία εστιατόρια, καταστήματα, μπαρ κλπ. Στην χερσόνησο της Ελούντας έχουν βρεθεί ερείπια της αρχαίας πόλης Ολούς. Καθημερινά αναχωρούν από την Ελούντα και την Πλάκα σχεδόν κάθε ώρα βάρκες για το νησί της Σπιναλόγκας, διάσημο για  το Ενετικό  φρούριο, κυρίως όμως επειδή υπήρξε η τελευταία αποικία λεπρών στην Ευρώπη.


Ιεράπετρα:

Η Ιεράπετρα είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης  με πληθυσμό περίπου 17.000 κατοίκους και η μοναδική μεγάλη πόλη στη νότια ακτή της Κρήτης. Η παλιά πόλη της Ιεράπετρας είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα με στενά αδιέξοδα δρομάκια  και μικρά σπίτια. Ο τουρισμός και η γεωργία αποτελούν τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες στην Ιεράπετρα. Η μεγάλη ποσότητα των λαχανικών και των φρούτων που παράγονται και εξάγονται από εδώ κάνει τους κατοίκους της περιοχής, τους κατά μέσο όρο , πλουσιότερους ανθρώπους στην Κρήτη. Το κλίμα είναι εξαιρετικά ήπιο με μέση θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου το χρόνο.


Μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε στην Ιεράπετρα:

Το νησί Χρυσή (προστατευόμενη περιοχή, λόγω της φυσικής  του ομορφιάς, απέναντι από την πόλη), το δάσος του Σελάκανου, το φαράγγι της Σαρακήνας, το φαράγγι  του Χα (ο βασιλιάς των φαραγγιών), το όρος Θρίπτη, το φράγμα των Μπραμιανών, ο Μακρύς Γιαλός, η εκκλησία Βασιλική.

Το 3ο Δημοτικό σχολείο Σητείας στο πρόγραμμα Erasmus

$
0
0

Το 3ο Δημοτικό σχολείο Σητείας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ που πραγματοποιήτε τη διετία 2015-2017. Στο πρόγραμμα αυτό συνεργάζετε με επιλεγμένα σχολεία της Πολωνίας και της Ιταλίας, με θέμα «Living with passion».
Το διάστημα 7-15 Μαίου στα πλαίσια του ERASMUS+ με τίτλο "Ζήστε με πάθος"φιλοξενήθηκαν στη Σητεία 14 μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί από την Πολωνία και 12 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί από την Ιταλία. Έμειναν σε σπίτια μαθητών και παρακολουθούσαν καθημερινά δραστηριότητες του Σχολείου.


 Ξεναγήθηκαν σε αξιοθέτα της περιοχής μας, είδαν Σητειακούς και άλλους κρητικούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μητέρας, διανυκτέρευσαν σε σκηνές (1 βράδυ) στην παραλία και γνώρισαν τον κρητικό τρόπο ζωής. Στη συνέχεια την Δευτέρα 15/5 αναχώρησαν για το Ηράκλειο, όπου επισκέφθηκαν το Ενυδρείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Κνωσσό και στη συνέχεια αναχώρησαν για την Αθήνα, για εκδρομή έως και την Πέμπτη 18/5 όπου μεταξύ άλλων θα επισκεφθούν τη Βουλή των Ελλήνων, την Ακρόπολη το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό ιστορικό Μουσείο, τον Εθνικό Κήπο, το Παναθηναικό Στάδιο, το Αττικό Πάρκο, μαζί με τους μαθητές της 6ης τάξης του σχολείου.

Το 3ο Δημοτικό σχολείο Σητείας στο πρόγραμμα Erasmus

ETΟΣ 1926 ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΙΝΩΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

$
0
0




Τα ξενοδοχεία εκείνης της εποχής, προπολεμικά και μεταπολεμικά, δεν προσέφεραν φαγητό όπως σήμερα, αλλά ήταν ξενοδοχεία ύπνου. 
Ποιά ήταν τα ξενοδοχεία προπολεμικά, αλλά και μεταπολεμικά, στο Ηράκλειο; Σε ποιά σημεία της πόλης μας; Αρκετά απ’ ό,τι φαίνεται και αυτό αιτιολογείται λόγω της έλλειψης των τροχοφόρων. Όσοι άνθρωποι είχαν δουλειές και έπρεπε να διανυκτερεύσουν, διέμειναν σ’ αυτά.


 Στα 1926 αρχίζει να λειτουργεί το ξενοδοχείο “Μίνως” το οποίο φημιζόταν για την πολυτέλειά του. Ιδιοκτήτης του ήταν ο Γιάννης Συλιγάρδος. 



Ημέρα μαγείας φυτών απο ΤΕΙ Κρήτης την Κυριακή 21 Μαίου

$
0
0
Για 3η συνεχόμενη χρονιά η Γεωπονική Σχολή του ΤΕΙ Κρήτης δια του Τμήματος Γεωπόνων και η Διεύθυνση Αγροκτήματος του ΤΕΙ Κρήτης, όπως κάθε Μάϊο, διοργανώνουν την Κυριακή 21/05/2017 από 10.30 έως 14.30, εκδήλωση αφιερωμένη στον κόσμο των φυτών με τίτλο:«Ημέρα Μαγείας των Φυτών» 

Χώρος εκδήλωσης: Αγρόκτημα ΤΕΙ Κρήτης (Περιοχή Εσταυρωμένου, Ηράκλειο) 



Η Ημέρα Μαγείας των Φυτών έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται παγκόσμια κάθε δύο χρόνια την 18η Μαΐου (ή την πλησιέστερη διαθέσιμη ημέρα που θα ορίσει ο κάθε φορέας-οργανωτής μεταξύ των ημερών 3-31 Μαΐου). 

Ο σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι να φέρει κοντά στο κοινό και ιδιαίτερα στα παιδιά και τους νέους, το μαγευτικό κόσμο και την ομορφιά των φυτών και να προβάλει μέσα από βιωματικές και επιστημονικές δράσεις την σημασία των φυτών στη διατροφή και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. 

Στόχος επίσης είναι να γίνει κατανοητή η σημαντικότητα της επιστήμης των φυτών (ΑγροΔιατροφικός Τομέας) για το κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό τοπίο της χώρας.

Φέτος στην εκδήλωσή θα συμμετέχουν με χωριστές δράσεις:
το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης,
το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου
το Δ2 Τμήμα του 52ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου και
το 75ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ημέρα μαγείας φυτών απο ΤΕΙ Κρήτης την Κυριακή 21 Μαίου

Ρεθεμνιώτισσες που έγραψαν τη δική τους ιστορία σε δέλτους τιμής

$
0
0

Η Γιορτή της Μητέρας μπορεί να συνδυάζεται με λουλούδια και δώρα αλλά θα πρέπει να αφυπνίζει και την ιστορική μνήμη. Γιατί δεν ήταν λίγες και οι τραγικές μητέρες, όπως αναρίθμητες ήταν και οι ηρωίδες της ζωής και του αγώνα.
 
Κάποιες όπως η Χαρίκλεια Δασκαλάκη ήπιαν μέχρι ρανίδος το πικρό ποτήρι δίνοντας τρεις γιους στην πατρίδα.
 
Ο Κωνσταντής έπεσε μετά το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, ο Γεώργιος που της είχε παραδώσει και τη σημαία προς φύλαξη, τραυματίστηκε σοβαρά σε μάχη και πέθανε λίγο καιρό αργότερα από μόλυνση εξαιτίας του τραύματος που είχε και ο Αντώνης συνελήφθη μετά από μάχη στα Μισίρια και αφού τον αποκεφάλισαν πήραν το κεφάλι του και το έστησαν στο δέντρο για σκοποβολή.
 
Τραγική μητέρα και η Μαρία Καντζοπούλα, που έχασε και τα πέντε της παιδιά στο Αρκάδι από το μαχαίρι των Τούρκων.


 
Στη φρίκη του Β'Παγκοσμίου Πολέμου
 
 
Κι ερχόμαστε στις θηριωδίες του Β'Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Ήταν 3 Ιουνίου 1941. Η Κρήτη είχε σκεπαστεί από τη σβάστικα και οι Ούννοι του βορρά είχαν επιδοθεί σε εκτελέσεις για αντίποινα. Η Μάχη της Κρήτης τους εξευτέλισε καθώς τους αντιστάθηκαν με τόση γενναιότητα άοπλος πληθυσμός από γυναικόπαιδα και γέρους. Έπρεπε να εκδικηθούν.
 
Στο Αστέρι μια δυναμική γυναίκα η Ευαγγελία Πολιουδάκη ετοίμαζε θρηνώντας το κόλλυβο του παιδιού της, που πριν δυο μέρες είχε εκτελεστεί με άλλους πατριώτες.
 
Εκεί που ήταν απορροφημένη στις σκέψεις της την ξάφνιασαν οι άγριες φωνές ομάδας ναζί, που μπήκαν με θόρυβο στην αυλή -για τι άλλο;- να λεηλατήσουν. Κάποιος Γερμανός πλησίασε με θράσος και με μια κλωτσιά πέταξε το κόλλυβο κατάχαμα. Έξαλλη η Ευαγγελία άρπαξε ένα ξύλο και όρμησε να χτυπήσει τον στρατιώτη. Πρόλαβαν όμως οι ριπές του όπλου που κρατούσε να την ξαπλώσουν άψυχη στο χώμα.

 
Τι να πρωτοδιηγηθείς;
 
 
Ήταν πολλά τα ανεκδιήγητα έκτροπα που έγιναν στη μαρτυρική περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.
 
Η ιερότητα της γυναίκας που πρόκειται να φέρει παιδί στον κόσμο άφηνε αδιάφορους τους Σουμπερίτες. Εκείνα τα ανθρωπόμορφα τέρατα που έριχναν αθώα πλάσματα στη φωτιά. Οι «Σουμπερίτες» στην Κρήτη ήταν από τους πρώτους που έκαιγαν τα θύματά τους. Η αρχή έγινε στις 6 Οκτωβρίου 1943, στο χωριό Καλή Συκιά Ρεθύμνου. Τα αποκαλούμενα «ελληνικά SS», αφού πρώτα λεηλάτησαν τα σπίτια, τους έβαλαν φωτιά και φώναξαν τις γυναίκες που έμεναν σε αυτά να τη σβήσουν. Όταν εκείνες έπιασαν τους κουβάδες, τις πέταξαν μέσα και τις έκαψαν ζωντανές. Η 28χρονη Ευαγγελία Γρυντάκη ήταν μία από τις 12 γυναίκες που κάηκαν ζωντανές. Πρώτα της πήραν από την αγκαλιά τον γιο της, που ήταν μόλις είκοσι μηνών, και τον πέταξαν στο χώμα. Έτσι το μωρό γλίτωσε, αλλά η μάνα, που ήταν οχτώ μηνών έγκυος, κάηκε ζωντανή...
 
Μαρτυρική μάνα και εκείνη του Σήφη Αλεβυζάκη γιου του ηρωικού ιερέα Ιωάννη Αλεβυζάκη από τις Αλώνες. Και να πως έγιναν τα γεγονότα:
 
Οι Γερμανοί, μέσω πρακτόρων τους, δεν άργησαν να παρατηρήσουν την αυξημένη κίνηση στις Αλώνες και στις 3 Ιανουαρίου 1943, πριν ξημερώσει, περικύκλωσαν το χωριό και εξέτασαν προσωπικώς τον κάθε Αλωνιώτη, με απειλή θανάτου, να μαρτυρήσει ποιοι είναι οι συνεργάτες και αρχηγοί της αντίστασης.
 
Κανείς δεν μαρτυρούσε και ο καθένας τους έλεγε δεν ξέρω. Στον κήπο του Παπα-Γιάννη, βρήκαν οι Γερμανοί μια μπαταρία κρυμμένη που εχρησιμοποιείτο για τη λειτουργία του ασυρμάτου. Επίσης στην τσέπη του αείμνηστου αδελφού μου Σήφη, βρήκαν ένα σημείωμα, στα ελληνικά, απευθυνόμενο στον πατέρα μου, με ύποπτο περιεχόμενο, και υπογεγραμμένο από τον Μιχάλη (Πατρικ Λη Φερμορ).
 
Μπορεί να φανταστεί καθένας τι ένοιωθε η πρεσβυτέρα ακούγοντας τα βογγητά του παιδιού της, το οποίο εκτέλεσαν αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου 1943, αφού ως τότε δεν είχαν καταφέρει να του πάρουν λέξη παρά τα φρικτά βασανιστήρια.

 
«Δεν ξεγιβεντίζομαι»
 
 
Μια ακόμα τραγική μητέρα η Αθηνά Μαρνιέρου. Ο Γιώργης της ήταν μόλις 16 χρόνων όταν κύκλωσαν οι Γερμανοί το Γερακάρι, ξημερώματα της 22ας Αυγούστου 1944.
 
Μόλις αντιλήφθηκε τον κίνδυνο η δύστυχη μάνα εκλιπαρούσε το γιο της να ντυθεί με τα ρούχα της γιαγιάς για να ξεφύγει.
«Εγώ μάνα δεν ξεγιβεντίζομαι» απάντησε το 16χρονο αγόρι και με αξιοπρέπεια αφέθηκε στη μοίρα του.

 
Στα χρόνια της Αντίστασης
 
 
Πολλές οι αγωνίες που πέρασαν οι μάνες και στην περίοδο της Αντίστασης. Ανάμεσά τους και η Χρυσή Αγγελιδάκη. Βρέθηκε μάλιστα και στα μπουντρούμια της Γκεστάπο προκειμένου να υποχρεώσουν το γιο της γνωστό αγωνιστή Γιώργη Αγγελιδάκη να παρουσιαστεί.
 
Εκείνη όμως δείχνοντας απαράμιλλο θάρρος θα μπορούσε να υποστεί τα πάνδεινα για να βοηθήσει τον γιο της να απομακρυνθεί.
Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να ταλαιπωρηθεί περισσότερο.
 
Ώρες φρικτής αγωνίας πέρασε και η Λέλα Κούνουπα, ο επίγειος άγγελος ξέροντας ότι τα παιδιά της Ανδρέας και Μανόλης κινδυνεύουν.
 
Πότε ο ένας και πότε ο άλλος την κρατούσαν σε ένα διαρκές χτυποκάρδι. Ησύχασε κάπως όταν κατάφερε να τους φυγαδεύσει στην Αθήνα. Μόνο τότε ανάσανε.
 
Η Σοφία Πραματευτάκη δεν στάθηκε το ίδιο τυχερή. Όταν της έφεραν το Μανούσο της σκοτωμένο από βόλι αδελφικό έζησε τον ίδιο εφιάλτη που ζουν οι μάνες του πόνου.
 
Κι ήταν τόσο νέο το αγόρι της. Μόλις 17 χρόνων! Πλήρωσε όμως με τη ζωή του την αφοσίωσή του στην ιδεολογία του.

 
Οι μάνες του μόχθου
 
 
Ευνόητοι λόγοι δεν μας επιτρέπουν την ονομαστική αναφορά σε μητέρες που με τον ιδρώτα τους, με σφουγγαρόπανο και σκάφη κατάφεραν να δώσουν επιστήμονες στην κοινωνία μας.
 
Αξέχαστη μάνα και η Αναστασία Κοκονά. Είχε ένα λεβέντη που καμάρωνε όλο το Ρέθυμνο. Μερακλής και πρωτοχορευτής. Σκοτώθηκε σε ένα φρικτό τροχαίο με άλλους φίλους του. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν στην κηδεία έκαναν και τις πέτρες να ραγίσουν. Το ίδιο και στην κηδεία των 21 μαθητριών που πνίγηκαν στην Γεωργιούπολη. Με τι οδύνη οι άμοιρες μάνες φιλούσαν νυφούλες στο φέρετρο τις μοσχαναθρεμμένες θυγατέρες τους.
 
Στα πέτρινα χρόνια οι μάνες προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους έκαναν τη νύχτα μέρα και έπαψαν να μετρούν τις αποστάσεις με το νου για να μη δειλιάσουν προκειμένου να έχουν τα «δασκαλάκια» τους φαγητό.
 
Για την ηρωική του μάνα Μαρία γράφει ο κ. Σταύρος Φωτάκης:
 
«Στο διάστημα της φοίτησης στο Γυμνάσιο κάποτε η μητέρα μου ήθελε να μας στείλει τρόφιμα στο Ρέθυμνο, αλλά το λεωφορείο έφτανε μέχρι το Βυζάρι. Ξεκίνησε λοιπόν μεσάνυκτα με το γαϊδουράκι να φτάσει μέχρι το Βυζάρι να μας στείλει το βουργιάλι, αλλά δυστυχώς μετά από δίωρη πεζοπορία μεσ'τη νύχτα του χειμώνα για λίγα λεπτά δεν πρόλαβε το λεωφορείο και έτσι περίλυπη με δάκρυα να τρέχουν σαν ποτάμι, πήρε το δρόμο της επιστροφής, με βροχές και καταιγίδες».
 
Είναι και οι μαρτυρικές μάνες που έζησαν την εξορία και τα βάσανα των παιδιών τους. Το μαξιλάρι τους ήταν πάντα νοτισμένο από τα δάκρια όσο περνούσε από τη σκέψη τους τις νύχτες ιδιαίτερα όσα μπορεί να περνούσε το παιδί τους για να μην προδώσει την ιδεολογία του.
 
Από τις βασανισμένες μάνες και η Ελένη Μαθιουδάκη.
 
Μόλις ήρθε το θλιβερό μαντάτο για το χαμό του ήρωα συζύγου της Γιάννη Μαθιουδάκη καθηγητή, ένιωσε τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια της. Σκέφτηκε όμως το ορφανό της και στάθηκε με πείσμα στα πόδια της. Κι όμως όσο κι αν προσπαθούσε σπάνια έφτανε το φαγητό και για κείνη.
 
Μας λέει χαρακτηριστικά ο γιος της Μανόλης Μαθιουδάκης πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ:
 
«Κείνα τα δύσκολα χρόνια δεν έφτανε ποτέ το φαγητό και για το βράδυ. Τότε η μητέρα μου εύρισκε διάφορες προφάσεις για να πάρω εγώ τη μερίδα της. Πότε ήταν αδιάθετη, πότε πονούσε το στομάχι της. Με φρόντιζε όσο έτρωγα κι έβλεπα στα μάτια της μια ικανοποίηση, που μόνο πολύ αργότερα καταλάβαινα τι μπορεί να σημαίνει».
 
Αλλά παρά την τρυφεράδα που έδειχναν οι πράξεις της ποτέ δεν έχασε την αυστηρότητά της, προσπαθώντας να είναι και μάνα και πατέρας για το παιδί της. Καμάρωνε βλέποντας πόσο άξιο γινόταν το παιδί της μεγαλώνοντας. Και φρόντιζε να κάνει ακόμα αυστηρότερη τη διαπαιδαγώγησή του.
 
«Από μικρό παιδί, μας λέει ο κ. Μανόλης Μαθιουδάκης, εκλεκτός συνάδελφος και φίλος, με είχε μάθει να μην επιβαρύνω τους άλλους. Το κρεβάτι μου έπρεπε να στρωθεί από τα δικά μου χέρια. Τα πράγματά μου έπρεπε να είναι νοικοκυρεμένα στη θέση τους. Μου έλεγε συχνά η μάνα μου «Δεν ζεις σε ξενοδοχείο. Να μάθεις να μην τα περιμένεις όλα από τους άλλους. Θα θυμάσαι πως οι άλλοι δεν είναι δικοί σου υπηρέτες. Ούτε κι εσύ βέβαια θα υπηρετείς εκείνους που δεν έχουν ανάγκη. Να έχεις έγνοια μόνο για 'κείνους που είναι ανήμποροι και σε χρειάζονται. Να υπηρετείς το δίκιο και τις ανθρώπινες αξίες».
 
Δεν ήταν δυνατόν να αναφέρουμε όλες τις περιπτώσεις μανάδων που τίμησαν στο έπακρο τον υψηλό τους προορισμό είτε βίωσαν το δικό τους Γολγοθά. Τιμή και δόξα σε όλες που μας άφησαν τη δική τους ιστορία, συναξάρι γραμμένο με δάκρυ, να συγκινεί τους αναγνώστες του στον αιώνα.
ρεθεμνιωτικα νεα

ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΛΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

$
0
0

Ο Μακρυγιαλός ή Μακρύ Γιαλός είναι χωριό της πρώην επαρχίας Σητείας και ομώνυμος πρώην δήμος του νομού Λασιθίου, με 610 κατοίκους με βάση την πληθυσμιακή απογραφή του 2001. Απέχει από την Ιεράπετρα 24 χλμ., από τη Σητεία 35 χλμ, από τον Άγιο Νικόλαο 60 χλμ και από το Ηράκλειο 123 χλμ. Με το πρόγραμμα Καλλικράτης, από 1ης Ιανουαρίου 2011 ο Μακρύ Γιαλός συνενώθηκε με το δήμο Ιεράπετρας.οι Τοπικές Κοινότητες Πεύκων, Χρυσοπηγής, Λιθινών και Περβολακίων αποχώρησαν από το Δ. Ιεράπετρας και εντάχθηκαν στον όμορο Δ. Σητείας.









Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως μια Μινωϊκή έπαυλη καθώς και μια έπαυλη Ρωμαϊκής περιόδου.
Σήμερα έχει γίνει προορισμός διακοπών.







Πριν λίγα χρόνια Μακρύ Γιαλός ονομαζόταν ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός σε φυσικό όρμο (Λιμανάκι) αποτελούμενο από λίγες αποθήκες κτισμένες στη άκρη της θάλασσας. Σε αυτές οι ντόπιοι κάτοικοι (που εκείνη την εποχή κατοικούσαν στα γύρω βουνά) αποθήκευαν προς εξαγωγή διάφορα προϊόντα όπως λάδι, σουλτανίνα, χαρούπια, σιτηρά και οικόσιτα ζώα, ενώ μέχρι σήμερα παράγεται το ξύγαλο Σητείας (ΠΟΠ). Επίσης τις χρησιμοποιούσαν για τα εισαγόμενα αγαθά, όπως λιπάσματα σιτηρά ξυλεία κλπ. Εκείνο τον καιρό ελάχιστες οικογένειες κατοικούσαν στο χωριό και μερικοί άνδρες διανυκτέρευαν όταν πήγαιναν στο ψάρεμα. Δεν υπήρχαν δρόμοι για τις μεταφορές επειδή το έδαφος είναι πετρώδες. Δεν υπήρχαν ως το τέλος του τελευταίου πολέμου, και μεταξύ του 1950 ως το1 970 οπότε το κράτος άρχισε να κατασκευάζει δρόμους. Η περιοχή ήταν πολύ φτωχή και εκείνη την εποχή ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων μετανάστευσε σε μεγάλες πόλεις, όπως το Ηράκλειο και η Αθήνα. Πολλοί επίσης πήγαν στη Γερμανία και την Αυστραλία για ανεύρεση εργασίας.








Σήμερα Μακρύ Γιαλός ονομάζεται όλη η ευρύτερη περιοχή του τέως Δήμου. Η τουριστική περιοχή Μακρύ Γιαλού απαρτίζεται από τους οικισμούς Μακρύ Γιαλού και Ανάληψης. Έχει κτιστεί κατά μήκος του οδικού άξονα Σητείας - Ιεράπετρας. Η περιοχή οικοδομήθηκε πολύ σύντομα μεταξύ 1980 – 1995. Στη περιοχή έχει κτισθεί ένα μεγάλο ξενοδοχείο και πολλά μικρότερα. Πολλά επίσης ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα είναι διαθέσιμα το καλοκαίρι. Ο πληθυσμός αριθμεί περίπου 1200 κατοίκους που προέρχονται κυρίως από τα χωριά Άγιος Στέφανος και Πεύκοι.
Στην άκρη της θάλασσας εκτείνεται μια αβαθής και αμμώδης παραλία, με νερά που είναι πολύ ζεστά ακόμη και στα τέλη Οκτωβρίου. Στην άκρη αυτής της παραλίας βρίσκεται το μικρό λιμάνι. Άλλες μικρότερες παραλίες είναι του Καλαμοκανιά, της Λαγκούφας, το Διασκάρι και της Λαγκάδας.






Η περιοχή έχει μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες, μπαρ, καταστήματα τροφίμων, δώρων, τράπεζα, φαρμακείο, γιατρό, οδοντίατρο κλπ. Κάθε Παρασκευή γίνεται και λαϊκή στη διασταύρωση στο λιμανάκι. Για να έλθει κάποιος εδώ μπορεί να ταξιδέψει με πλοίο στα λιμάνια Σητείας, Αγ. Νικολάου ή Ηρακλείου. Επίσης αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Σητείας και το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Επίσης την περιοχή εξυπηρετούν τακτικά δρομολόγια λεωφορείων. Το καλοκαίρι τα τουριστικά γραφεία οργανώνουν εκδρομές στα αρχαιολογικά και φυσιολατρικά μέρη της Κρήτης (Κνωσός, Μουσεία, Σαμαριά, Βάι κλπ.), καθώς επίσης και σε μικρότερα νησιά (Χρυσή, Σπιναλόγκα)











Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

$
0
0
Στου ουρανου σου τις σπηλιες κρυψε θεε τους πονους... 
να μη πατουνε εις τη γη σ ανθρωπους που χεις μονους. 


Viewing all 43316 articles
Browse latest View live