Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

Είμεθα πόλη παραθαλάσσια αλλά δεν βλέπουμε θάλασσα - Δήμαρχος Ηρακλείου Μηνάς Γεωργιάδης

$
0
0

Αναφερόμενος στην αστεοδομία και τη ρυμοτομία της πόλης, λίγους μήνες, μετά την ορκωμοσία του ο Γεωργιάδης θα την περιγράψει με μια φράση, που μέχρι προ τινός, είχε καταντήσει κάτι σαν κλισέ, σαν απόφθεγμα στα χείλη επισκεπτών και δημοτών της και κυρίως αυτών που μόνιμα μεμψιμοιρούν και διαρκώς παραπονούνται για την πόλη που τους φιλοξενεί, μόνιμα ή περιστασιακά: …
Την καλύτερη εικόνα, γράφει ο Γεωργιάδης, της καταστάσεως της πόλεως μας από ρυμοτομικής απόψεως δίδει το πρωτοφανές φαινόμενον ότι ενώ είμεθα πόλις παραθαλασσία δεν βλέπομε θάλασσα αν δεν πάμε εις την Τρυπητήν… Και συνεχίζει… Γι’αυτό θέλομεν δρόμους κινήσεως και δρόμους αερισμού, γιατί όχι μόνο δεν έχουμε δρόμους καλούς, δεν έχουμε καν δρόμους, ούτε στο κέντρο ούτε στα συνοικιακά προάστεια. Αλλά δια να γίνουν ρυθμοτομίαι χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα σχέδιον πόλεως και σχέδιον δεν έχομεν…Χωρίς σχέδιον πόλεως δεν είναι δυνατόν να έχωμεν ούτε οδικόν δίκτυον, ούτε υπονόμους. Και επί τούτων δέον να αρχίσωμεν σήμερον….


Και πράγματι στη διάρκεια της θητείας του και με τη επιμονή που τον διέκρινε, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εκπόνησης του σχεδίου πόλης και εγκρίθηκε οριστικά με νομοθετικό διάταγμα. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε μεταξύ των άλλων την ανέγερση Δημοτικής Αγοράς, Δημοτικών λουτρών κλπ. 

Παράλληλα, σημαντικές ρυμοτομικές παρεμβάσεις, διανοίξεις, ασφαλτοστρώσεις και πλακοστρώσεις δρόμων γίνονται στο ιστορικό κέντρο και στα προάστεια: Έβανς, Δαιδάλου, Επιμενίδου, Κορωναίου, Πύλης Δερματά, αλλά και Πόρος, Ατσαλένιο, Άγιος Ιωάννης, Φορτέτσας, Νέας Σμύρνης, Νέου Ηρακλείου κ.ά. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της δημόσιας υγιεινής, αλλά και για την βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης γίνονται σημαντικότατες παρεμβάσεις, τόσο στον κατασκευαστικό τομέα, όσο και σε διοικητικό πλαίσιο (ίδρυση λόγου χάρη αυτόνομης δημοτικής υπηρεσίας Ηλεκτροφωτισμού), στα τέσσερα βασικά αστικά δίκτυα: ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και συγκέντρωσης απορριμμάτων. Δηλ. με την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων τμημάτων των υπαρχόντων δικτύων και ταυτόχρονα με την επέκτασής τους σε νέες περιοχές και οικισμούς, ιδιαίτερα σε αυτούς που φιλοξένησαν τους νέους δημότες της πόλης, τους πρόσφυγες.

• 10.000 νέα μέτρα σωληνώσεων ύδρευσης, τοποθέτηση υδρομέτρων, 

• πλήρες δίκτυο αποχέτευσης από Ακ-Τάμπια- Βίγλα-περιοχή Νέων Βρυούλων, 

• 950 νέα μέτρα μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσεως, 

• επέκταση δικτύου διανομής από την Πύλη Χανίων έως Τάλως και από Χρυσοπηγή έως Μπεντεβή-Πατέλες και Κατσαμπά, 

• παροχή φθηνού ρεύματος κίνησης στη βιομηχανία. 


• Αγορά για πρώτη φορά αυτοκινήτων για την μεταφορά απορριμμάτων και τοποθέτηση κάδων περισυλλογής.

Σάν σήμερα 11 Δεκεμβρίου 1946 δημιουργήθηκε η UNISEF

$
0
0
Σαν σήμερα πριν από 68 χρόνια, στις 11 Δεκεμβρίου του 1946, αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η UNICEF για να προσφέρει τροφή, ρούχα, περίθαλψη στα παιδιά της Ευρώπης που ήταν αντιμέτωπα με την πείνα και τις ασθένειες. Η UNICEF παρείχε απευθείας βοήθεια και στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ελλάδα για 22 χρόνια, από το 1947 έως το 1969 με προγράμματα εκπαίδευσης μαιών και νοσοκόμων, παστερίωσης του γάλακτος, υποστήριξη νοσοκομείων, συσσίτια και άλλα.


  • Το 1948 η UNICEF βοηθάει να κτιστούν νέες εγκαταστάσεις γάλακτος στην Πολωνία, παρέχοντας σε πάνω από 600.000 παιδιά το καθημερινό τους γάλα.
  • Το 1949 βγαίνει η πρώτη κάρτα της UNICEF βασισμένη σε μια ζωγραφιά που έστειλε ένα κοριτσάκι από την Τσεχοσλοβακία για να την ευχαριστήσει για τη βοήθειά της.
  • Το 1953 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επέκτεινε την αποστολή της οργάνωσης για την κάλυψη των μακροπρόθεσμων αναγκών των φτωχών παιδιών των αναπτυσσόμενων χωρών.
  • Το 1954 ο DannyKaye γίνεται ο Πρώτος Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF.
  • Το 1955 η UNICEF εμβολιάζει 1 εκατομμύριο παιδιά στην Ινδονησία ενάντια στην παραμορφωτική νόσο των τροπικών.
  • Το 1965 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
  • Το 1977, ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF με σκοπό να στηρίξει πλέον και η χώρα μας το έργο της οργάνωσης, ένα έργο φέρνει σε πέρας με επιτυχία επί 37 χρόνια με τη στήριξη των  χιλιάδων δωρητών και εθελοντών της. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή αποτελεί επίσης έναν σταθερό συνήγορο των δικαιωμάτων των παιδιών στη χώρα μας.
  • Το 1979 ορίζεται ως Διεθνές Έτος για το Παιδί καλλιεργώντας την ιδέα ότι τα παιδιά πρέπει να προστατευθούν διεθνώς. Για πρώτη φορά κατατέθηκε στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών ένα προσχέδιο για τα Δικαιώματα των Παιδιών.
  • Το 1981 η UNICEF συμβάλλει στην έγκριση του Κώδικα Μητρικού Θηλασμού.
  • Το 1982 η UNICEF προωθεί τέσσερις χαμηλού κόστους τεχνικές για την ανάπτυξη: παρακολούθηση ανάπτυξης, ενυδάτωση από το στόμα,μητρικό θηλασμό και εμβολιασμό των παιδιών.
  • Το 1989 υιοθετείται η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τα περισσότερα κράτη (Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2/12/92). Ο Αντώνης Σαμαράκης, ανακηρύσσεται Πρώτος Έλληνας Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF.
  • Το 1990 πραγματοποιείται στην έδρα του Ο.Η.Ε. η Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά.
  • Το 1991 η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ανακηρύσσεται Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF.
  • Το 1993 η Νάνα Μούσχουρη ανακηρύσσεται Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF.

  • Το 1996 η έκθεση της Graca Marchel για τις συνέπειες των ενόπλων συρράξεων στα παιδιά, δέχεται παγκόσμια αναγνώριση. Περισσότερα από 125 εκατομμύρια παιδιά εμβολιάζονται κατά της πολιομυελίτιδας στην Ινδία.
  • Το 2001 η UNICEF πρωταγωνιστεί στη διοργάνωση της Ειδικής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά για να εξασφαλίσει πως τα παιδιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.
Σήμερα η UNICEF εργάζεται σε 190 χώρες για να βοηθήσει τα παιδιά, ιδιαίτερα τα πλέον ευάλωτα και περιθωριοποιημένα, οπουδήποτε και να βρίσκονται.
Η UNICEF συνέβαλε σημαντικά, ιδιαίτερα τα τελευταία 25 χρόνια, σε σημαντικές βελτιώσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής των παιδιών:
  • Παιδική Επιβίωση - Μείωση στο μισό του αριθμού των παιδιών κάτω των 5 ετών που πεθαίνουν κάθε χρόνο, από σχεδόν 12 σε 6 εκατομμύρια.
  • Φτώχεια - Μείωση σε πάνω από το μισό του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, από 47% σε 18%.
  • Εκπαίδευση - Αύξηση της εγγραφής στην προσχολική εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο κατά περισσότερο από 30%.
  • Παιδική Εργασία - Μείωση του αριθμού των παιδιών ηλικίας 5-17 ετών που εμπλέκονται στην παιδική εργασία σχεδόν κατά ένα τρίτο.
  • Υγιεινή - Σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής, μια αύξηση περίπου 2 δις ανθρώπων από το 1990.
Σας ενημερώνουμε ότι και φέτος, όπως και κάθε χρόνο η UNICEF διαθέτει μία αξιόλογη σειρά ποιοτικών σχολικών ειδών, που δίνουν στους μαθητές/τριες τη χαρά της προσφοράς στα λιγότερο προνομιούχα παιδιά του πλανήτη. Η πώληση των ειδών UNICEF αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς τρόπους εξεύρεσης πόρων για την εξασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση για ακόμα περισσότερα παιδιά.

Είμαστε σίγουροι ότι η φετινή συλλογή θα χαροποιήσει τους μαθητές και θα καλύψει τις ανάγκες των εκπαιδευτικών. Αναλυτικότερα, τα σχολικά είδη που διατίθενται είναι: τα πολύ γνωστά τετράδια UNICEF σε σετ των τεσσάρων τεμαχίων, καθώς και μεμονωμένα τετράδια και σπιράλ, γραφική ύλη, σακίδια και κασετίνες.
Επιπλέον, σας επισυνάπτουμε το έντυπο παραγγελίας προς διευκόλυνση της διαδικασίας. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε για ηλεκτρονική αποστολή του εντύπου παραγγελίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη UNICEF στο τηλ.: 210-7246266, ώστε να το λάβετε ηλεκτρονικά και έγχρωμο. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να ενημερωθούν τόσο για την ανθρωπιστική δράση της UNICEF στον κόσμο, όσο και για την πλήρη συλλογή της και από την ιστοσελίδα της www.unicef.gr.       

Η Ιερά Μονή Καλλέργη

$
0
0
Με την ίδρυση της ενάτης Μητροπόλεως -στις 20/1/2001- της Εκκλησίας της Κρήτης, (υπ'αριθμό 1047/2000 Πατριαρχικό και Συνοδικό τόμο), η Ιερά Μονή Καλλέργη ανήκει διοικητικά στη Νέα Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάνου. 
Η Μονή Καλέργη είναι αφιερωμένη στον  Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Βρίσκεται νοτιοανατολικά του χωριού Σμαρίου και νοτίως της κορυφής των Βουκολιών, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Καστέλλι.

Κτίστηκε πριν από μια εκατονταετία. Όπως αναφέρει ο Μενέλαος Παρλαμάς το 1949 το μέρος ήταν κατάλληλο για την ίδρυση μονής. Στην κορυφή των Βουκολιών όπου βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, σώζονται ερείπια παλαιών κελιών, που προδίδουν την ύπαρξη μονής, όπου διέμενε ο «μέγας διδάσκαλος Ιωσήφ Βρυένιος» όταν ήλθε στην Κρήτη τα τέλη του 14ου αιώνα. 
Το μοναστήρι ανήκε στην ιερά μονή Βιδιανής, του Οροπεδίου Λασιθίου και αγοράστηκε από τον Ηγούμενο Μεθόδιο Περάκη το 1879.  Η μονή ανακαινίστηκε το 1912, από τον αρχιμανδρίτη Νικηφόρο Βεληβασάκη και τη μοναχή Ευλαμπία Δολαψάκη, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στο Κωδωνοστάσιο, διατηρώντας αρχιτεκτονικά στοιχεία παλαιότερων εποχών. Πάντως κατά την προφορική παράδοση υπήρχαν και παλαιότερα μοναχοί στο μοναστήρι, το οποίο κατά τον Ι. Μ. Καραβαλάκη χτίστηκε στα ερείπια παλαιότερης μονής. 


Μετά τον θάνατο των ανακαινιστών της, το 1938, η μονή εγκαταλείφθηκε για 50 περίπου χρόνια. Ξαναλειτούργησε το 1988 με την έλευση του Αρχιμανδρίτου Ιεροθέου Αλεξάκη. Σήμερα η μονή ανακαινίζεται με τη βοήθεια του Συλλόγου «Φίλοι της Μονής Καλλέργη». Το κεντρικό κτήριο έχει επισκευαστεί.Το θολωτό τμήμα της ΝΔ πλευράς έχει μετατραπεί σε τράπεζα.

Υπάρχει και ένα παρεκκλήσι, που είναι αφιερωμένο στους Κρήτες Νεομάρτυρες (οι οποίοι μαρτύρησαν επί Τουρκοκρατίας) και εξυπηρετεί στις νυχτερινές ακολουθίες. Η νεότερη εκκλησία είναι κτισμένη έξω από τον περίβολο της μονής και είναι αφιερωμένη στον Αγ. Γεώργιο και στον Αγ. Σπυρίδωνα.

Φωταγωγήθηκαν τα χριστουγεννιάτικα δένδρα και το καραβάκι σε περιοχές του δήμου Πλατανιά

$
0
0
Σε εορταστικό κλίμα την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου και με μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων , ο Δήμος Πλατανιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Πλατανιά, Ταυρωνίτη και Σπηλιάς , φωταγώγησαν τα χριστουγεννιάτικα δένδρα και το καραβάκι ,στις αντίστοιχες πλατείες των Τοπικών & Δημοτικών Κοινοτήτων.


Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου «στην Τοπική Κοινότητα Ταυρωνίτη, τα παιδιά της Μουσικής Χορωδίας του Δήμου Πλατανιά με την καθοδήγηση της Δ/ντριας τους κας.Μπονάτου , γέμισαν με χαρά μικρούς και μεγάλους με τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες τους, στην Τοπική Κοινότητα Σπηλιάς συντρόφεψε το Χριστουγεννιάτικο κλίμα η παρουσία της χορωδίας των Μικρασιατών Χανίων , που επισκέφθηκαν με το σύλλογο τους την Τ.Κ. Σπηλιάς.
Τέλος στο κλίμα των ημερών και η Δημοτική Κοινότητα Πλατανιά, καθώς πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου που διοργάνωσε ο Δήμος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανιά, το Τοπικό Συμβούλιο του Δήμου Πλατανιά και ο Σύλλογος Επιχειρηματιών «Ιάρδανος».
Στην εκδήλωση σημαντική ήταν η παρουσία του παζαριού Αγάπης του συλλόγου «Ορίζοντας»
Σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις έδωσε την παρουσία του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκη, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γεώργιος Καλαϊτζάκης, κ.Ιωάννης Μαλακωνάκης,ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Νικόλαος Δασκαλάκης , Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και οι Πρόεδροι των Τοπικών & Πολ/κων Συλλόγων αντίστοιχα».

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ ΒΥΖΑΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ

$
0
0


Χωριό και Δημοτικό Διαμέρισμα του πρώην Δήμου Κουρητών και σημερινού δήμου Αμαρίου. Σε ωραία τοποθεσία, στη μέση της κατάφυτης κοιλάδας του Ασωμαθιανού Κάμπου. Κυριότερα προϊόντα έχει το λάδι και τα κτηνοτροφικά.



Αναφέρεται στην επαρχία Αμαρίου το 1577 από το Fr.Barozzi (Fo 27v) Visari, από τον Καστροφύλακα (Κ 184) με 183 οφειλόμενες αγγαρείες και (Κ 173) Visari με 130 κάτ. το 1583, και από το Βασιλικάτα (Μνημεία Κρητ. Ιστ. V, σ. 129) Visari, το 1630. Στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834 Visari (Ρash1ey, Τraνe1s in Crete, II, 315) με 20 χριστιαν. οικογένειες. Το 1881 αναφέρεται στο δήμο Μοναστηράκι Βιζάρι με 192 Χριστιαν. κάτ., το 1900 στο δήμο Πανακραίων με 236 κάτ. Το 1920 έδρα ομώνυμου αγροτ. δήμου, κάτ. 237, το 1928 έδρα κοινότ. κάτ. 221, το 1940 κάτ. 233, το 1951 κάτ., 221, το 1961 κάτ. 202 και το 1971 κάτ. 132. Βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Νικολάου, ιστορημένη, αλλά διατηρούνται ελάχιστες τοιχογραφίες. (Βλ.Gerola, -Λασιθιωτάκη, Κατάλογος τοιχογραφημένων εκκλησιών κ.λπ. σ. 67).
Σε λοφίσκο στο νότιο μέρος του χωριού ο Ρendlebury (Αrchaeology οf Crete, σ. 37) παρατήρησε το 1935 όστρακα και αγνύθες ρωμαϊκών χρόνων, που σημαίνει, ότι εκεί υπήρξε ρωμαϊκός οικισμός.




Στη Θέση Eλληνικά, δύο χλμ. δυτικά του χωριού, ο Κ. Καλοκύρης ανέσκαψε το 1956 σπουδαία παλαιοχριστιανική βασιλική 34,20 Χ 17,30 μ., μεγάλο κέντρο λατρείας. Η παράδοση λέει πως ήταν καθιερωμένη στην Παναγία, στον Άγιο Βλάσιο και στον Άγιο Θεόδωρο, και φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε ως καθεδρικός ναός της επισκοπής Συβρίτου, όταν άρχισε τον 7 - 9 αιώνα να παρακμάζει η Σύβριτος, όπου ήταν αρχικά η έδρα της επισκοπής. Αλλά και ο νέος ναός της επισκοπής στο Βιζάρι καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς το 828. Η βασιλική ήταν ξυλόστεγος με υψωμένο το κεντρικό κλίτος, λέει ο Καλοκύρης. Αντίθετα ο Gerola (Monumenti Veneti ecc. νοl. II, σ.182) πιστεύει πως δεν είχε ποτέ στεγαστεί. Τα πλούσια ευρήματα, αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, κεραμική και άλλα βρίσκονται στο Μουσείο Ρεθύμνου. Τη δεύτερη Βυζαντινή περίοδο το Βιζάρι ήταν φέoυδο των Βλαστών. Είχε ωραία οικοδομήματα. όπως φαίνεται από τα υπολείμματα του palazzo dei Saonazzi, το ηλιακό ωρολόγιο στην πόρτα του μεγάρoυ, όπου σημειώνονταν οι ώρες με λατινικούς αριθμούς. Το Βιζάρι γέννησε ένα γενναίο παλικάρι. 





Τον Ανυφαντή το Βιζαργιανό, όπως αναφέρεται στην ιστορία.. Ύστερα από πολλές περιπλανήσεις πήγε στη Γαλλία και ακολούθησε το Ναπολέοντα στην εκστρατεία της Αιγύπτου. Έπειτα γύρισε στο Βιζάρι και σχημάτισε αρματολικό σώμα, που ήταν ο τρόμος των Αμπαδιωτών Τούρκων. Ένα Πάσχα αποφάσισε να εορτάσει σαν Χριστιανός και κατέβηκε στο χωριό. Στη μέση της λειτουργίας ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ο Ανυφαντής κατάλαβε πως ερχόταν οι Αμπαδιώτες. Έδιωξε τoν παπά και τους εκκλησιαζομένους και πoλεμoύσε μέχρι τo πρωί. Όταν τέλειωσαν τα πυρομαχικά τoυ έκαμε έξoδo όπως o Ξεπατέρας. Αλλά μόλις βγήκε έξω τον σκότωσαν και πριν να ξεψυχήσει έσχισαν τα στήθη τoυ και πήραν την καρδιά του που σπαρταρooύσε ακόμη με τo ζεστό αίμα.
Β1ΒΛΙΟΓΡΑΦ1Α: Εκτός από τα παραπάνω βλ. και Κωνστ. Καλοκύρη, Η Βασιλική της βυζαντινής Συβρίτoυ, "Κρητικά Χρoνικά"ΙΓ, σελ. 7 , G. Gerola. Monumenti Veneti ecc.vol.II, 182, IV, 374.


Το ηλιακό ρολόι στο Βυζάρι Αμαρίου, ίσως το μοναδικό μνημείο στο είδος του στην Κρήτη, από τότε που έφυγε ο παππούς Χαράλαμπος Βιδάκης, έπαψε να λειτουργεί, αφέθηκε στο έλεος του χρόνου και σήμερα, ευτυχώς, υπάρχουν μόνο τα απομεινάρια του, θυμίζοντας τις ιστορικές περιόδους επί Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας.Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, αγκυλωμένες σε άρρωστες και χρονοβόρες αντιλήψεις, αφήνουν απροστάτευτους θησαυρούς και οι τοπικές Αρχές επιδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα παρέμβασης.





Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

$
0
0

ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ Η ΟΡΑΣΗ ΞΕΧΝΑ ΚΑΙ ΔΕ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ
ΤΑ ΚΑΛΥΜΕΝΤΑ ΤΟΥ ΣΕΒΝΤΑ ΣΤΑ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΕΠΕΙ

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΗΣ ΣΤΑΛΙΔΑΣ

$
0
0

Βρίσκεται στον Νομό Ηρακλείου στο μεταξύ της Χερσονήσου και Χταλίδας. 
H σήραγγα ξεκινά μετά από ένα μικρό τμήμα δρόμου που ενώνει το υπάρχον δίκτυο της Xερσονήσου. Tο τούνελ μετά από 417 μέτρα δίνει τη θέση του σε μία μεγάλη κοιλαδογέφυρα 280 μέτρων και στη συνέχεια ακολουθεί ένα ακόμη τμήμα δρόμου συνολικού μήκους 1 χιλιομέτρου που οδηγεί λίγο μετά τη διασταύρωση του σημερινού δρόμου Σταλίδας-Mοχού.

H σήραγγα που κατασκευάστηκε είναι φυσικά η μεγαλύτερη στην Κρήτη και σύμφωνα με τους κατασκευαστές είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών 

Η Αγία σανίδα, ο Άγιος Σπυρίδων η συντεχνία των πλακουντοποιών στο Μεγάλο Κάστρο

$
0
0
Την περίοδο της Ενετοκρατίας προστάτης της συντεχνίας των «ΠΛΑΚΟΥΝΤΟΠΟΙΩΝ» δηλαδή των Φουρνάρηδων , των ανθρώπων που έφτιαχναν Κουλούρια και παξιμάδια ήταν ο Άγιος Σπυρίδωνας.


Στο Μεγάλο Κάστρο γύρω στα 1870 στην περιοχή που βρίσκεται ο Άγιος Τίτος, υπήρχε ένας φούρνος και ο φούρναρης λεγόταν Φουντουλάκης.
Αυτός λοιπόν έψηνε τα ψωμιά των Χριστιανών αλλά και των Τούρκων.
Τα πήγαιναν στο φούρνο πάνω σε μια σανίδα , μια  Τάβλα.
Ο Φουντουλάκης είχε πελάτη και ένα Τούρκο Αγά που η συμπεριφορά του ήταν κάπως περίεργη.
Πήγαινε το ψωμί ο ίδιος στο φούρνο για ψήσιμο, τοποθετημένο πάνω σε μια μικρή, πολύ παλιά και χοντρή σανίδα. Περίμενε να φουρνιστεί και έπαιρνε τη σανίδα του πίσω αφού την τύλιγε σε μια καθαρή άσπρη πετσέτα.  Επέστρεφε αργότερα και έπαιρνε το ψημένο ψωμί, το οποίο ξεχώριζε από ένα σημάδι που έκανε πάνω στη ζύμη.
Αυτή η εμμονή του Αγά να φέρνει ο ίδιος το ψωμί για ψήσιμο και η προστασία της σανίδας έβαλε σε υποψίες τον φούρναρη.
Ο Φουντουλάκης έμαθε πως το ψωμί του Αγά φούσκωνε χωρίς προζύμι , τοποθετώντας το μόνο πάνω στην τάβλα.
Μια μέρα  το ψωμί το πήγε η Αραποπούλα υπηρέτρια του Αγά στο φούρνο.
Ο Φουντουλάκης την ξεγέλασε και την έπεισε να αφήσει τη σανίδα εκεί και να έρθει να την πάρει αργότερα με το ψημένο ψωμί.
Όταν έμεινε μόνος με τη σανίδα, πρόσεξε ότι πάνω της υπήρχε ζωγραφισμένη  η μορφή κάποιου Αγίου αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει τίνος. Στη συνέχεια αυτός έκρυψε καλά τη σανίδα.
Όταν επέστρεψε η μικρή Αραποπούλα, της είπε πως οι σανίδες μπερδεύτηκαν και την πήρε άλλος πελάτης.
Όταν το έμαθε ο Αγάς πήγε έξαλλος στο Φουντουλάκη , λογομάχησαν , τον απείλησε , στο τέλος τον μαχαίρωσε  στο αυτί.
Αν και επενέβει ο ίδιος ο Πασάς Μπίλμπασης, και ο Αγάς ομολόγησε τη θαυματουργή δράση της εικόνας, ο Φουντουλάκης δεν απεκάλυψε που έκρυψε την «Αγία» Σανίδα.


Για να γλυτώσει τα χειρότερα , έφυγε για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου έμεινε  
αρκετά χρόνια εργαζόμενος ως κουλουράς.
Όταν επέστρεψε ο Φουντουλάκης στο Μεγάλο Κάστρο, οι Τούρκοι είχαν σχεδόν φύγει.

Πήρε την « Αγία» Τάβλα από εκεί που την είχε αφήσει τόσα χρόνια και την έδειξε σε ένα έμπειρο Αγιογράφο, τον Χατζή Αλέξανδρο. Αυτός αναγνώρισε στην ξεθωριασμένη όψη τη μορφή του Αγίου Σπυρίδωνα. Προστάτη των Πλακουντοποιών του Μεγάλου Κάστρου!!! Προστάτη και του ίδιου του Φουντουλάκη!!
Ήταν ο Άγιος Σπυρίδωνας η « μυστική» δύναμη που τα ψωμιά ανέβαιναν χωρίς προζύμι?


Ο Φουντουλάκης μετά την αποκάλυψη της μορφής του Αγίου , πλήρωσε 10 γρόσια τον Αγιογράφο για να επιζωγραφίσει την ξεθωριασμένη εικόνα , να φανεί η μορφή του Αγίου.
Στη συνέχεια τη δώρισε στο σωματείο των Πλακουντοποιών και έγινε η επίσημη 
εικόνα του σωματείου.
Στη συνέχεια, επειδή η εικόνα ήταν μικρή, προσθέσανε γύρω γύρω ξύλο ώστε να μεγαλώσει και ζωγραφίστηκαν δύο Άγγελοι στην πάνω πλευρά.
Μέχρι το 1910, η εικόνα αυτή μεταφερόταν στην πομπή τη μέρα της γιορτής του Αγίου στις 12 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια το εορτάζον μέλος του Σωματίου  τη «φιλοξενούσε» στο σπίτι του μέχρι την επόμενη χρονιά.
Το 1910, με έξοδα του σωματείου κατασκευάστηκε περίτεχνο ξυλόγλυπτο εικονοστάσι , όπου τοποθετήθηκε η ιερή εικόνα και βρίσκεται έως τις μέρες μας στην εκκλησία του αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.




Πηγές:  Φυλλάδιο « Ιστορία της ιεράς εικόνος του Αγίου Σπυρίδωνα »,Μητρ.Ναός Αγίου Μηνά, εκδ. Γ΄2013
Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη. Νίκος Ψυλλάκης

 Zhtunteanagnostes.blogspot.gr

Σ ένα κρητικό στιβανάδικο - του Νίκου Ψιλάκη

$
0
0
Ο μάστορας παίρνει το χαρτί, στρατσόχαρτο, κασαπόχαρτο
ή άλλο - ακόμη και κοινό χαρτί γραφής, και ζωγραφίζει. «Ξεσηκώνει»
με μολύβι το περίγραμμα, το «αξαμάρι του πόδα». Αυτό είναι το πρώτο βήμα
για να κάνεις ένα πετυχημένο ζευγάρι στιβάνια.
Κρητικά στιβάνια Κασταμονίτσα στιβανάς υποδήματα στιβανάδικο
Στο στιβανάδικο του Πάτρου βρεθήκαμε γύρω στο 1998. Φημισμένα τα στιβάνια του, ο παλιός στιβανάς δεν είχε καμιά σχέση με τη σύγχρονη τεχνολογία. Ούτε μηχανές ραπτικής είχε, ούτε άλλες «ευκολίες» απ’ αυτές που ανακουφίζουν ακόμη και τους παραδοσιακούς τεχνίτες. Ο «Πάτρος» (Πάτροκλος το
βαφτιστικό του) δεν χρησιμοποιούσε ούτε καν σιδερένια καρφιά. Μόνο ξύλινα. Όπως είχε μάθει από τους παλιότερους μαστόρους. Και οργιά, δίκλωνη και τρίκλωνη. Και βιδέλα. Και στρατσόχαρτα. Παρακολουθώντας έναν παλιό στιβανά να δουλεύει νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε μιαν άλλην εποχή.
Τα «νούμερα» δεν έχουν θέση στο λεξιλόγιο του. Ούτε 42, ούτε 44. Το κάθε πόδι είναι ιδιαίτερο, έχει το σχήμα και το μέγεθός του. Κάπως έτσι αρχίζει η διαδικασία κατασκευής ενός ζευγαριού στιβανιών. Ο πελάτης βγάζει τα παπούτσια ή τα παλιά στιβάνια του, πατά σε ένα καθαρό στρατσόχαρτο, και ο στιβανάς παίρνει το «χνάρι» του, δηλαδή το περίγραμμα της πατούσας. Το λέγανε και «αξαμάρι» οι στιβανάδες. Πάνω σ’ αυτό το μοναδικό «χνάρι» θα χτίσει το καινούργιο στιβάνι ο μάστορας. Αυτό κάνει και ο Ευτύχης (Τζιρτζιλάκης), από την Κίσαμο, με σφακιανές ρίζες που βρεθήκαμε μαζί στο στιβανάδικο της Κασταμονίτσας.
Μαζί μας κι ο Γιώργος ο Πατρός, βέρος Σφακιανός. Τον αποτυπώνομε σε φιλμ (διαφάνεια). Κατά κακή σύμπτωση η ολοήμερη οδοιπορία σε τόπους της μνήμης εκεί στην ανατολική Πεδιάδα (ήταν αργά το απόγευμα πια), καθώς και η απληστία… του φακού είχαν συντελέσει στο να έχουν απομείνει μόνο δυο «στάσεις» στην τελευταία διαφάνεια (slide).
Έτσι γινόταν την προ-ψηφιακή εποχή…
Ο στιβανάς παίρνει προσεκτικά τα μέτρα. Πάνω στο στρατσόχαρτο ζωγραφίζει με επιμέλεια τα «χνάρια» μας. Κατόπιν μετρά την περίμετρο της γάμπας. «Δεν είναι όλες οι γάμπες ίδιες», λέει. «Άλλοι έχουν χοντρό πόδι, άλλοι πιο λεπτό. Το στιβάνι πρέπει να εφαρμόζει ακριβώς στη γάμπα. Αν είναι φαρδύ, θα πλέει μέσα του το πόδι. Αν είναι στενό, δεν θα το χωρεί».


Κάποτε φορούσαν όλοι στιβάνια... Κάρτ ποστάλ (αρχές 20ου αιώνα).
Σήμερα, εποχή της βιομηχανοποίησης και της μαζικής παραγωγής, όλα τούτα μοιάζουνμε φανταστικές αφηγήσεις κάποιας προβιομηχανικής (ίσως και… προϊστορικής εποχής).
Τα υποδήματα κατασκευάζονται σε μεγάλες φάμπρικες, συνήθως σε χώρες με φτηνέςπρώτες ύλες και (κυρίως) φτηνά εργατικά χέρια. Τα παπούτσια, όπως και όλα τα είδη αμφίεσης, είναι βιομηχανικά προϊόντα, μαζικοποιημένα, προσαρμοσμένα στις τάσεις της μόδας, σχεδόν απρόσωπα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο τα παπούτσια είναι έτοιμα.  Και όχι ένα ζευγάρι μόνο… Για να φτιάξει ένα ζευγάρι στιβάνια ο μάστορας πρέπει να αρχίσει από την αρχή, από το μέτρημα της πατούσας, από τους αστραγάλους,το «πάχος» του ποδιού. Πιο παλιά τα πράγματα άρχιζαν από το μηδέν: από την κατεργασία του δέρματος. Έπαιρναν τις προβιές, τις επεξεργάζονταν και κατασκεύαζαν την πρώτη ύλη. Τις αλάτιζαν, τις άπλωναν στον ήλιο για να στεγνώσουν και να ξεραθούν, τις έβρεχαν πάλι για να μαλακώσουν, τις άφηναν σε ασβέστη για να φύγουν οι τρίχες του ζώου, τις έστιβαν με βελανίδι… Άλλο μεγάλο κεφάλαιο της παραδοσιακής ζωής και τούτο. Εξελίχθηκε σε βιοτεχνία, μαζικοποιήθηκε και δημιουργηθήκαν τα περίφημα δερματάδικα, τα γνωστά μας βυρσοδεψεία, μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες στην Κρήτη του 19ου και του 20ού αιώνα. Δυο μέρες δουλειά κατά μέσον όρο χρειάζεται ο τσαγκάρης για να φτιάξει ένα ζευγάρι στιβάνια. Μ’ αυτόν τον τρόπο συντηρούνταν η παραδοσιακή βιοτεχνική παρασκευή και η απασχόληση σε τέχνες και τεχνικές.
Τα μεγάλα στιβανάδικα είχαν παραγιούς μαθητευόμενους (μαστοράκια) και ειδικευμένους τεχνίτες που εργάζονταν υπό την εποπτεία του μάστορα.
Αλλά ας μείνομε στους μαστόρους, παλιούς και νέους, άλλωστε στην Κρήτη παρατηρείται ένα ενδιαφέρον φαινόμενο. Η παραδοσιακή φορεσιά, οι βράκες και τα μεϊντανογέλεκα έχουν εξαφανιστεί και τα βλέπομε μόνο σε εκδηλώσεις φολκλόρ.
Τα στιβάνια, όμως, κρατούν ακόμη. Κάμποσοι στιβανάδες εργάζονται ακόμη στο νησί, στις μεγάλες πόλεις, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, αλλά και σε κεφαλοχώρια,
όπου καταφεύγουν οι τελευταίοι ρέκτες – εραστές της παραδοσιακής
υποδηματοποιίας.

Κρητικά στιβάνια Κασταμονίτσα στιβανάς υποδήματα στιβανάδικο

Έτσι παίρνουν το χνάρι... Ο Ευτύχης.
Η αλήθεια είναι ότι στο πέρασμα του χρόνου ξεχάστηκαν όλα σχεδόν τα είδη υπόδησης που κατασκευάζονταν στο νησί, όπως τα περίφημα τσαρδίνια του παλιού καιρού.
Έμεινε μόνο το στιβάνι όχι μόνο ως τρόπος προβολής μιας ιδιαίτερης ταυτότητας,
αλλά και ως είδος χρηστικό. Πολλοί από τους κατοίκους των ορεινών οικισμών επιμένουν να χρησιμοποιούν τα στιβάνια ξέροντας ότι αντέχουν στις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, στο άγριο τοπίο των βουνών, αλλά και ότι τους βολεύουν στο περπάτημα. Μια και μιλήσαμε για τα τσαρδίνια, ας πούμε δυο λόγια γι’ αυτά τα επίσημα υποδήματα.
Τα έλεγαν και σαρδίνια και ήταν συνήθως λευκά ή κόκκινα στιβάνια με σχισμή κατάμήκος της κνήμης. Τα έδεναν με κορδόνια. Στα μέσα του 19ου αιώνα τα προτιμούσανκυρίως οι αστοί, αν και δεν ήταν άγνωστα στα κεφαλοχώρια. Συμπλήρωναν όχι μόνο την παραδοσιακή κρητική φορεσιά αλλά και την ενδυμασία των «ψαλιδόκωλων»
(αυτών που φορούσαν ευρωπαϊκά πανταλόνια). Σύμφωνα με τον Μ. Πιτυκάκη,
ήταν «ανδρικά υποδήματα, υψηλά, όπως οι μπότες, με τη διαφορά πως τα καλάμια
που εκάλυπταν την κνήμη εδένονταν με κορδόνι. Ήταν ραφτά, χωρίς κανένα καρφί
και έφερναν διάφορα ποικίλματα από δερμάτινο λεπτό κόκκινο κορδόνι στους αστραγάλους.
Άλλο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι οι μύτες σηκώνονταν ψηλότερα, όπως περίπου τα τσαρούχια των τσολιάδων…»
 Οι περιηγητές που έφτασαν στην Κρήτη κατά τα χρόνια της τουρκικής κυριαρχίας
εντυπωσιάζονταν από τα ιδιαίτερα υποδήματα των Κρητικών.
Πολλές φορές προσπαθούσαν να εξηγήσουν γιατί χρησιμοποιείται σε όλο το νησί αυτή η βαριά υπόδηση, άλλοτε την απέδιδαν σε τοπικές συνήθειες και άλλοτε στο φυσικό περιβάλλον, στην ποώδη βλάστηση που θα ταλαιπωρούσε τις κνήμες των οδοιπόρων. Ίσως γι’ αυτό να υπήρχαν και οι διαφορετικοί τύποι υποδημάτων, άλλα στην ύπαιθρο, άλλα στις πόλεις.
Ωστόσο, οι πιο ευκατάστατοι είχαν τη δυνατότητα να διατηρούν κάμποσα ζευγάρια
διαφορετικών χρωματισμών. Συνήθως μαύρα για τις καθημερινές και κόκκινα
ή λευκά για τις σκόλες. Ο Άγγλος Πλοίαρχος T.A.B. Spratt, που ήρθε στην Κρήτη γύρω στο 1850, περιγράφει
την αμφίεση των Κρητικών, μάλλον με θαυμασμό:
«Οι Κρητικοί και των δύο δογμάτων ντύνονται τόσο όμοια ώστε συχνά οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι Έλληνες των γειτονικών νησιών να μην τους ξεχωρίζουν. Ψηλές δερμάτινες μπότες [στιβάνια], καφέ ή κόκκινες, και συχνά καλοραμμένες και με κορδόνια είναι το χαρακτηριστικό εξάρτημα της ενδυμασίας του Κρητικού. Χρησιμεύουν και ως παπούτσια και ως εφαρμοστό
πανταλόνι, ενώ οι κάλτσες είναι άχρηστο εξάρτημα για τον Κρητικό χωρικό.
Η μορφή ενός καλοντυμένου Κρητικού είναι εντυπωσιακή, με τη γιορτινή ενδυμασία,
με τις εφαρμοστές ψηλές του μπότες σε ζωηρό κόκκινο χρώμα και με το καλοκεντημένο γιλέκο του».
Και ο γιατρός και σπουδαίος αρχαιολόγος Ιωσήφ Χατζιδάκης, που εξέδωσε την «Περιήγησή» του στην Κρήτη το 1881, έγραψε:

«Προς τούτοις δε μόνον εν Ηρακλείω κατασκευάζουσι τα κομψότατα και πολυτελή
κρητικά υποδήματα τα καλούμενα Τσαρδήνια. Το είδος τούτο των υποδημάτων
είναι αρχαιότατον και ανέκαθεν ιδιάζον εν Κρήτη, αφού και ο Ιπποκράτης λέγει τους Κρήτας
καλώς υποδεδημένους ο δε Γαληνός, σχολιάζων το χωρίον τούτο του Ιπποκράτους,
βεβαιοί ότι τα υποδήματα των Κρητών ανέβαινον μέχρι του ημίσεως του σκέλους
και ήσαν εις πολλά μέρη διάτρητα, ίνα διαπερώσιν ιμάντας προς ακριβή εφαρμογήν…
Στο στιβανάδικο του Πάτρου ξεναγηθήκαμε κάμποσες φορές, όπως και σε άλλα τέτοια μαγαζιά της Κρήτης. Όλα τους είναι μικρά, λίγα τετραγωνικά μέτρα. Στη μέση υπάρχεισυνήθως ένα παλιό ξύλινο τραπέζι με θήκες για τα ζαγάρια και τα ξυλόκαρφα.
Μπροστά ο χώρος εργασίας. Με τριτσέτα, σφυριά, κατσαμπρόκους, σουβλιά, φαλτσέτες, τανάλιες. Δίπλα τα σκουπιά και τα καλαπόδια, ξύλινα καλούπια που ευκολύνουν την εργασία του μάστορα, αυτά που «φορμάρουν» το δέρμα. Οι περισσότεροι επιμένουν: το καλό στιβάνι χρειάζεται «πρόβα»… Μερικές ημέρες μετά την παραγγελία περνά ο πελάτης, φορά τα στιβάνια, τα δοκιμάζει.
«Μεγάλη προσοχή χρειάζεται η φτέρνα. Αν δεν είναι σκληρή θα κάτσει, θα χαλάσει
γρήγορα το στιβάνι, θα το στραβοπατήσει αυτός που το φορεί. Αυτό είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του στιβανιού. Θέλει, όμως, προσοχή και το ράψιμο. Να κρατιέται ο πάτος, να μην ξεκαυκαλώνει, να είναι γερό το πετσί. Αλλά, δεν είναι ίδια όλα τα στιβάνια.
Άλλος τα θέλει σκληρά, άλλος μαλακά. Δε φτάνει ένα πετσί, θέλει διπλό,
το μέσα και το έξω. Το μέσα πρέπει να είναι μαλακό, καλά επεξεργασμένο,
για να μην πληγώνει τα πόδια. Απ’ έξω μπορούμε να κάνομε σχέδια, διακόσμηση,
αλλά τα τελευταία χρόνια δεν τα προτιμούν… Πιο παλιά μας έφερναν τα καταλυμέναστιβάνια και αλλάζαμε τους πάτους ή τα καλάμια. Σήμερα όχι», λέει ο στιβανάς.
Παρακολουθώντας έναν παλιό τεχνίτη να δουλεύει καταλαβαίνεις τι σημαίνει εμπειρία.
Και πώς μεταδίδεται η γνώση από γενιά σε γενιά, από μάστορα σε μάστορα.
Είναι εξειδικευμένες τεχνικές που κουβαλούν βαρύ το φορτίο του χρόνου.
Το ίδιο ενδιαφέρουσα είναι και η ορολογία: Πετσί, καπροπέτσι, χοιρόπετσο,
βιδέλο, βακέτα, μουζάκι, αιγόπετσο, προβιά, προβίδι, φόρθια, φτερνίτες,
σουβλιά και σουβλόριζες, σουβλόξυλα και σουβλομάνικα, τανάλιες, κατσαμπρόκοι,
καμάρα του πόδα, μήλα, γαμπάτσα… Το ίδιο σημαντικές για την εξέλιξη και των
τεχνικών και της γλώσσας είναι και οι τοπικές διαφοροποιήσεις από περιοχή
σε περιοχή. Και οι συνήθειες των ανθρώπων, αυτές που διαμορφώνουν τις τοπικές μόδες. Το είπε με τον καλύτερο τρόπο ο Πάτρος:
«Σήμερα έρχονται δικηγόροι και γιατροί και παραγγέλνουν στιβάνια,
τα φορούν μια – δυο φορές μόνο κι ύστερα τα ξεχνούνε ή τα αφήνουν στα σπίτια τους σαν ενθύμια. Οι μορφωμένοι προτιμούν τα μαλακά καλάμια, αυτά που λυγίζουν πιο εύκολα. Όταν είχα ξεκινήσει οι πιο παλιοί παράγγελναν σκληρά. Αυτά ήταν πιο γερά, αθάνατα…»
 ΣΗΜ. Ο Πάτρος (Παπαδοκωστάκης το επώνυμό του) δεν είναι πια στη ζωή.
Τον αναζητήσαμε λίγα χρόνια μετά γιατί κάποιοι φίλοι ήθελαν να γίνουν πελάτες του.
Τα στιβάνια που έφτιαξε στην παρέα των τριών οδοιπόρων διατηρούνται ακόμη γερά,
λες και τα μαστόρεψε χθες. Και, φυσικά, είχε δίκιο ο μάστορας. Φορέθηκαν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις… 




ΚΕΙΜΕΝΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ -ΝΙΚΟΣ ΨΙΛΑΚΗΣ
ΠΗΓΗ - ΚΑΡΜΑΝΩΡ

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Τμήματος ΚΟΙ.Φ./Α.Π.Η. Νέας Αλικαρνασσού σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου

$
0
0
Με Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και άλλες δράσεις, το Κέντρο Κοινοτικής Φροντίδας – Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων Νέας Αλικαρνασσού ανοίγει την εορταστική περίοδο.
Σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 10:00 π.μ. τα μέλη του Κέντρου θα επισκεφτούν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού, για μια βιωματική συνάντηση γεμάτη αναμνήσεις και μαγεία Χριστουγέννων.


Μαζί με τα παιδιά της Δ’ τάξης, τα μέλη, σύμφωνα με την υπεύθυνη της δομής κ. Αναστασία Καρυπίδου, θα φτιάξουν χριστουγεννιάτικα στολίδια, θα μιλήσουν για τα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων και τα τοπικά έθιμα της Αλικαρνασσού.
Μέλη της χορωδίας θα πουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και θα αφηγηθούν στα παιδιά ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο παραμύθι.
Στις 15 Δεκεμβρίου το πρωί θα στολιστεί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του ΚΟΙ.Φ./Α.Π.Η. Με τη συμμετοχή των φοιτητών Κοινωνικής Εργασίας και Νοσηλευτικής, τα μέλη του θα στολίσουν το Τμήμα με χριστουγεννιάτικες κατασκευές και κάρτες με ευχές για τις γιορτές.

Δείτε τα χωριά των Χριστουγέννων των προηγούμενων χρόνων στην Ελλάδα

$
0
0
Τα Χριστούγεννα αυξάνονται τα «χωριά» ανά την Ελλάδα. Βέβαια δεν πρόκειται για τα χωριά που όλοι γνωρίζουμε άλλα για «χωριά» Χριστουγέννων με διάρκεια ζωής 20-30 μέρες.

Τα ονόματά τους παραπέμπουν σε φανταστικούς κόσμουςΠαραμυθούπολη, Παραμυθοχώρα, Πολιτεία των Ευχών, Ονειρούπολη κ.α Πάντως διαπιστώνουμε ότι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι δήμοι που στήνουν θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που έχουν ως στόχο να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών και να προσφέρουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Σίγουρα οι περισσότεροι γνωρίζουν την «Ονειρούπολη» της Δράμας ή τον«Μύλο των Ξωτικών» στα Τρίκαλα, που άνοιξε πριν λίγες μέρες τις πόρτες τους στο κοινό όμως υπάρχουν και άλλες περιοχές στην Ελλάδα που έχουν μπει στο χορό προσδοκώντας να αυξήσουν τους επισκέπτες τους και αποβλέποντας και στην τόνωση των τοπικών αγορών.

Ανακαλύψτε τα «χριστουγεννιάτικα χωριά» της Ελλάδας πατώντας στον πίνακα, που θα σας μεταφέρει αυτόματα στον επιλεγμένο προορισμό.


1. Βέροια: «Το δάσος των Χριστουγέννων» 

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

2. Βόλος: «Χωριό του Αϊ Βασίλη» 

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

3. Γιαννιτσά: «Παραμυθούπολη της Αγάπης» 

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

4. Δράμα: «Ονειρούπολη» 

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

5. Έδεσσα: «Χριστουγεννιάτικη Παραμυθοχώρα» 

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

6. Ηράκλειο: «Μαγικό Χριστουγεννιάτικο Χωριό» 

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

7. Καρδίτσα: «Ζαχαρωτό χωριό»

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

8. Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης: «Αγγέλων Πόλις»

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

9. Λαμία: «Μαγεμένη Ελατοχώρα» 

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

10. Λάρισα: «Μύλος των Χριστουγέννων» 

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

11. Λάρισα: «Χωριό της Αγάπης» Εμπορικό πάρκο Λάρισας 

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

12. Πρέβεζα: «Χριστουγεννιάτικο χωριό» 

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

13. Ρόδος: «Παραμυθούπολη»

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

14. Σέρρες: «Πολιτεία των Ευχών» 

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

15. Σκύδρα: «Το χωριό του Αϊ Βασίλη» 

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

16. Στρατώνι Χαλκιδικής: «Παραμυθοχώρα» 

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

17. Τύρναβος: «Αρχοντικό του Αϊ Βασίλη» 

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

18. Τρίκαλα: «Ο Μύλος των Ξωτικών»

Τα χωριά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε (pics)

6 ιστορίες για τα Χριστούγεννα

$
0
0
Υπάρχουν πολλών ειδών Χριστούγεννα. Των πιστών και των αγοραστών. Τα κοσμικά και τα οικογενειακά. Τα φωτεινά και τα μελαγχολικά.
Υπάρχουν διάφορα τοπία για Χριστούγεννα. Τα βόρεια - με πάγο και χιόνι - και τα νότια - με φοινικιές και αστέρια. Υπάρχει ξεχωριστό ύφος Χριστουγέννων. Του Dickens ή του Παπαδιαμάντη. Των παραμυθιών ή των Ευαγγελιστών.
Ο κάθε άνθρωπος, κάθε χρόνο, έχει τα δικά του Χριστούγεννα. Που, από πέρυσι σε φέτος, μπορεί να απέχουν αιώνες! Για μένα, πάντως, από τότε που έπαψα να είμαι παιδί, τα Χριστούγεννα είναι πάντα μνήμη. Μία γιορτή όπου επιστρέφω. Τα Χριστούγεννα, θυμάμαι - και την Πρωτοχρονιά, ελπίζω.
Κι όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο περισσότερο θυμάμαι - και τόσο λιγότερο ελπίζω.
Αυτή τη χρονιά θέλω να θυμηθώ μαζί σας. Όχι πως οι αναμνήσεις μου είναι ιδιαίτερα σημαντικές - όλοι έχουμε ανάλογες. Αλλά, στην αγορά της καρδιάς, τι άλλο έχει ένας άνθρωπος από τις εμπειρίες του; Τις χαρίζει, τις ανταλλάσσει - καμιά φορά τις εμπορεύεται. Ανοίγω λοιπόν το σεντούκι των Χριστουγέννων και ξετυλίγω επτά ιστορίες. Αρχίζοντας - που αλλού - από τα παιδικά μου χρόνια.



Ιστορία πρώτη
Αθήνα, Δεκέμβρης 1944. 

Τα Χριστουγεννιάτικα αυγά.
Είμαι εννέα χρόνων, δεν ξέρω τίποτα από Χριστούγεννα, δεν έχω δει ποτέ έλατο, μήτε στολίδια. Έχουμε πολύ πεινάσει στην Κατοχή, έχουμε πουλήσει παλιά προγονικά κειμήλια γενεών, έχουμε ανταλλάξει το πιάνο της μάνας μου με ένα ντενεκέ λάδι. Μα αυτές εδώ οι γιορτές του '44 είναι οι πιο παράξενες, συνοδευμένες από εκπυρσοκροτήσεις όπλων, εκρήξεις βομβών, κροτάλισμα μυδραλιοβόλων, το γλουγλούκισμα των όλμων που περνάνε πάνω από το σπίτι.
Εμείς τα παιδιά έχουμε χάσει και την αλήτικη κατοχική ελευθερία μας. (Τι κάναμε! Παίζαμε με σφαίρες και καψούλια, με κάλυκες και μακαρόνια δυναμίτη! Πατούσαμε απότομα με τα πέταλα του τακουνιού μας την άκρη του μακαρονιού - κι έφευγε σφυρίζοντας σαν πυροτέχνημα.
Ποια πέταλα; Μα όλοι φορούσαμε σιδερένια πέταλα στα χιλιομπαλωμένα παπούτσια μας για να μη λιώνουν. Και περπατώντας αντηχούσαμε σαν αυτούς που χορεύουν κλακέτες!)
Τώρα όμως μας έχουν μαντρώσει μέσα στο σπίτι «μη σας πάρει καμία αδέσποτη». Κι αυτό δεν ήταν άδεια κουβέντα. Λίγες ημέρες πριν, η ξαδελφούλα μου η Νίκη, με ξανθό ίσιο μαλλί ως τη μέση, δέχθηκε μία σφαίρα στον κατάλευκο κρόταφο.
Κλεισμένοι μέσα, χωρίς φως - είχαμε συνεχείς διακοπές ρεύματος - καίγαμε μαγκάλι για ζέστη. Ο πατέρας βρισκόταν στην Σκομπία - έτσι λέγαμε τότε το κέντρο της Αθήνας που ελεγχόταν από τους Εγγλέζους του Σκόμπυ. Εμείς, είχαμε δίπλα μας την πολιτοφυλακή του ΕΛΑΣ. Η μητέρα φοβόταν τους Ελασίτες αλλά μία φορά που ήρθαν στο σπίτι, με τις γενειάδες και τα φυσεκλίκια τους, μας φέρθηκαν πολύ ευγενικά.
Ο πατέρας εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών - και (έτσι θυμάμαι) τον είχε καλέσει ο υπουργός για μία έκτακτη δουλειά αλλά δεν μπόρεσε να επιστρέψει. Γεγονός πάντως πως μας έλειπε - και πως, παραμονή Χριστουγέννων, δεν υπήρχε ούτε φως, ούτε ζέστη, ούτε πατέρας. Μόνον όλμοι και βόμβες.
Καθόμασταν λοιπόν γύρω από την λάμπα του πετρελαίου (ακόμα νιώθω την μυρωδιά της) όταν ξαφνικά ακούμε ένα κορνάρισμα έξω από το σπίτι. Παρά την απαγόρευση πετάγομαι στο μπαλκόνι - και τι να δω! Ένα νοσοκομειακό του Ερυθρού Σταυρού στην πόρτα μας - κι ένας εξάδελφος μου, μεγαλύτερος, που μου γνέφει να κατέβω.
Κατρακυλάω τα σκαλιά. Τα νοσοκομειακά ήταν τότε τα μόνα οχήματα που ελευθεροκοινωνούσαν ανάμεσα στις δύο ζώνες. Ο εξάδελφος έφερνε μήνυμα από τον πατέρα. Ήταν καλά και μας έστελνε για δώρο μία σοκολάτα και δύο αυγά.
Τώρα εσείς νομίζετε πως χάρηκα για τη σοκολάτα. Όχι πολύ - είχα ξαναφάει μία, Αγγλική, στην απελευθέρωση. Το θαύμα ήταν τα αυγά. Παιδί της κατοχικής πόλης, είχα ξεχάσει πως είναι ένα αυγό. Τα χάζευα, τα χάιδευα (τι τέλειο σχήμα που έχουν!) κι όταν τα βράσαμε και τα κόψαμε, έμεινα εκστατικός μπροστά στο χρώμα και τη γεωμετρική συμμετρία του κροκού μέσα στο ασπράδι.
Έτσι λοιπόν έγινε που, αντί για πασχαλινό, εγώ χάρηκα τότε αυγό Χριστουγεννιάτικο.




Ιστορία δεύτερη
Δεκέμβρης 1951. 

Ο αρχάγγελος
Στο σχολείο, γιορτή για τα Χριστούγεννα. Ετοιμάζουμε μία μικρή τελετή. Εγώ θα διαβάσω το "Ποιμένες αγραυλούντες..."και μια ομάδα μαθητές και καθηγητές θα παίξει ένα μουσικό κομμάτι. Πρώτη φορά ακούω αυτή τη μελωδία και είναι τόσο αγνή, τόσο αγγελική, που πάντα ξεχνάω να μπω στην ώρα μου με το κείμενο.
Ρωτάω τον καθηγητή που οργανώνει την γιορτή, τον μεγάλο μουσικολόγο (εμείς τον παιδεύαμε σαν δάσκαλο της Ωδικής!) Μίνω Δούνια. Είναι, μου απαντάει, το Κοντσέρτο των Χριστουγέννων του Corelli.
Από τότε, κάθε φορά που ακούω αυτή την μελωδία, θυμάμαι τον Δούνια που αργότερα με έμαθε να αγαπώ και να καταλαβαίνω την μουσική. Και θαυμάζω γιατί το μικρό όνομα του Corelli ήταν Archangelo. Αρχάγγελος, που ήρθε στη γη.




Ιστορία τρίτη
Μόναχο, Δεκέμβρης 1959. 

Το κρύο και η ζέστη .
Για όλους - εκτός από τα παιδιά - γιορτή σημαίνει ανάμνηση. Τα παιδιά, βέβαια, παρελθόν δεν έχουν - έχουν το ζωντανό παρόν. ('Όσο για το μέλλον, το έχουν κι αυτό, άλλά δεν το ξέρουν. Και ίσως, καλύτερα).
Εμείς, όμως, παρελθόν. Κάθε χρόνο και πιο φορτωμένο. («Θυμάσαι τα Χριστούγεννα του '73;» - «Θυμάσαι την Πρωτοχρονιά του '65;»).
Αυτές τις μέρες θυμήθηκα τα Χριστούγεννα του '59. Είχε χιονίσει πολύ αυτό το χρόνο στο Μόναχο - λευκές παραμονές, κατά πώς πρέπει. Ξαφνικά ζωντάνεψαν πάλι όλες οι γλυκερές κάρτ-ποστάλ - παιδάκια με κόκκινες μύτες και μάλλινες σκούφιες, έλκηθρα, χιονισμένα έλατα στις πλατείες, χωριουδάκια θαμμένα στο χιόνι με φωτισμένα παράθυρα και δραστήριες καμινάδες…
Για μένα όμως ήταν κακή χρονιά: πένθη, πικροί χωρισμοί, ατυχίες - έτσι όπως καμιά φορά έρχονται όλα μαζί τα δυσάρεστα. Μπήκε ο Δεκέμβρης, έκανα πώς δεν έβλεπα, πώς δεν άκουγα και, κυρίως, πως δεν θυμόμουν. Κυριακή άναψαν οι Γερμανοί κι άλλο κεράκι στο στεφάνι της Αdvent. Στο τέταρτο κερί, πανικός. Αχ! αυτές οι μέρες της υποχρεωτικής, της αναγκαστικής χαράς - πόσο σκληρές είναι γι'αυτούς πού δεν καταφέρνουν να πιάσουν την εθνική (κατά κεφαλήν) νόρμα ευτυχίας...
Ήμουν λοιπόν μόνος. Όχι μονάχα από τις περιστάσεις. Ήμουν θεληματικά, πεισματικά μόνος. Προτάσεις φίλων, προσκλήσεις, εκδρομές - τίποτα. Εξαφανίστηκα. Κι έμεινα παραμονή Χριστουγέννων στη σοφίτα μου (έκτος όροφος, σε μεταπολεμική φτηνοπολυκατοικία χωρίς ασανσέρ) να κοιτάω τον κεκλιμένο τοίχο.
Βράδυ παραμονής Χριστουγέννων, στη Γερμανία... 'Όλοι στα σπίτια γύρω από το δέντρο, ψυχή στους δρόμους. Τραγουδάνε τα παραδοσιακά τους τραγούδια και ανοίγουν τα δώρα. Τα τραγούδια είναι όμορφα - παλιά αναγεννησιακά ή μπαρόκ - και ή ατμόσφαιρα ζεστή από τα κεριά. Υπάρχουν πολλά καλούδια: Plätzchen σαν κουλουράκια, Christstollen σαν τσουρέκι, ξηροί καρποί και κονιάκ. 'Όταν χτυπήσει έντεκα, ντύνονται όλοι ζεστά - ζεστά και πάνε στην εκκλησία ν'ακούσουν τη λειτουργία του Μπάχ, του Μότσαρτ, του Σούμπερτ - με χορωδίες, ορχήστρες και αρμόνια. Τα παιδιά κοιμούνται πολύ αργά (μεγάλη εξαίρεση) αγκαλιά με τα δώρα τους. Την άλλη μέρα θα έχει χήνα γεμιστή με πολλά ωραία συνοδευτικά και γλυκά.



Κι εγώ, στη σοφίτα μισούσα τον εαυτό μου κι όλο τον κόσμο. Είχα μία μπουκάλα κακό κονιάκ - μου χαλούσε το στομάχι άλλά γι'αυτό το έπινα. Έβαλα ραδιόφωνο: όλο τραγούδια χριστουγεννιάτικα. Ό άλλος σταθμός είχε εορταστική συναυλία. Είχα ένα δανεικό μαγνητόφωνο και είπα να την ηχογραφήσω. Πρωτόγονοι τρόποι: δεν είχε «έξοδο» το ραδιόφωνο - ηχογραφούσα με μικρόφωνο. Κάποια στιγμή (είχα ξεχάσει πώς ηχογραφούσα) ακούγοντας ένα κομμάτι, με πήραν τα κλάματα. Έχω ακόμα αυτή τη μαγνητοταινία - πάνω από τον Μότσαρτ ακούγονται λυγμοί.
Τελείωσε το μπουκάλι, ζαλίστηκα, με πήρε ο ύπνος ξημερώματα στον καναπέ. Ξύπνησα από έντονο κουδούνισμα. Ήταν έντεκα και μισή το πρωί. Ήμουν πιασμένος, παγωμένος, με ναυτία και πονοκέφαλο. Τα ρούχα είχαν κολλήσει επάνω μου. Το κουδούνισμα συνεχιζόταν επίμονο - ποιος διάβολος! Είδα κι απόειδα, άνοιξα. Στην πόρτα ένας σοβαρός καλοντυμένος κύριος, Γερμανός, άγνωστος. Μου συστήθηκε ευγενικά. Είπε πως είναι μακρινός συγγενής κάποιων γνωστών μου. «Μήπως θα είχα κέφι» - ρώτησε ο άγνωστος - «να τους τιμήσω με την παρουσία μου στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι;»
Μουρμούρισα μερικές δικαιολογίες - ήμουν άρρωστος, άπλυτος, αξύριστος. Ό άγνωστος επέμενε: «Έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε; Εγώ θα σας περιμένω να ετοιμαστείτε». Ενδόμυχα μου έκανε καλό αυτή ή πρόσκληση. Ιδιαίτερα πού ήταν άνθρωποι άγνωστοι και θα ξέφευγα από τον παγιδευμένο χώρο μου. Ευχαρίστησα, ντύθηκα, φύγαμε.
Είχαν ένα πολύ ωραίο μικρό σπίτι με κήπο στα περίχωρα του Μονάχου. Στην είσοδο με υποδέχτηκε ένας πανέξυπνος χιονάνθρωπος. Μετά γνώρισα τους χιονογλύπτες: ένα κοριτσάκι εννέα, ένα αγοράκι επτά χρόνων - ξανθόμορφα σαν αγγελούδια του Βαυαρικού μπαρόκ. Και ή μητέρα συμπαθέστατη. 'Όσο για τη χήνα, απαράμιλλη σε γεύση και γλύκα. Έλιωνε στο στόμα. Και υπήρχαν τα πάντα: κόκκινο κρασί και κόκκινο λάχανο, πατάτες φούρνου και γλυκιά σάλτσα με βατόμουρα, δύο γλυκά, κονιάκ (καλό!), καφές. Τα παιδιά ανέβηκαν στα γόνατα μου και τους είπα ελληνικά παραμύθια. Τραγουδήσαμε μετά όλα τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια: Από τον Ουρανό Ψηλά, Ξεφύτρωσε ένα Ρόδο, Ελάτε Ποιμένες - μέχρι το Έλατο και την Άγια Νύχτα.
Και το πιο όμορφο - το πιο συγκινητικό: Μου είχαν και δώρο! Ανοίξαμε τα πακέτα και, κάτω από το έλατο, υπήρχε και για μένα καρτούλα με το όνομά μου. Μέσα στο κουτί ένα κομψό πορτοφόλι από μαύρο δέρμα. (Απένταρε φοιτητή - τι θα έβαζες μέσα;)
Αργότερα, ανάψαμε το τζάκι, ψήσαμε κάστανα, ήπιαμε καφέ με κουλούρια και μπισκότα, είπαμε ανέκδοτα και αστεία. Ξαφνικά ένιωθα σπίτι μου. Τους ήξερα χρόνια - πιο δικοί από τους δικούς μου.
Κάποια στιγμή - από ευγένεια - είπα να φύγω. Μα, καθίστε - όχι, όχι! Τελικά ο πατέρας προσφέρθηκε να με πάει με το αυτοκίνητο. «Θα μου κάνει καλό», είπε «μία βόλτα στο κρύο». Τα παιδιά με φίλησαν σχεδόν με πάθος. Όταν φτάσαμε έξω από την πόρτα μου, δεν ήξερα πώς να τον ευχαριστήσω. Σκεπτόμουν το κρύο ακατάστατο δωμάτιο από το οποίο με είχε αποσπάσει και τρόμαζα. Πόσο γρήγορα πηγαίνεις από το κρύο στη ζέστη!
Άρχισα λοιπόν να του λεω πόσο σημαντική ήταν για μένα αυτή η μέρα, πόσο ευγνώμων είμαι - όταν με διέκοψε: «Δεν χρειάζεται», είπε, «να μ'ευχαριστήσετε. Εμείς αυτό το κάνουμε κάθε χρόνο. Έχουμε αναλάβει υποχρέωση να καλούμε έναν μοναχικό ή δυστυχισμένο. Φέτος μας έδωσαν το όνομά σας».
Πόσο γρήγορα πηγαίνεις από τη ζέστη στο κρύο. Το πορτοφολάκι βυθίστηκε μέσα στο χιόνι όπου το πέταξα. Κι άλλο κονιάκ δεν είχα στο δωμάτιο.



Ιστορία Τέταρτη
1963 - Οι Πατέρες .
Μία παρέα φίλοι, σκεπτόμαστε να κάνουμε Χριστούγεννα σε μοναστήρι. Κάποιος μας μιλάει για την Μονή Ιερουσαλήμ ψηλά στον Παρνασσό, πάνω από την Δαύλεια. Ωραία ιδέα λέμε και ξεκινάμε προπαραμονή. Ο ένας διαθέτει Ι.Χ. στριμωγνόμαστε και δρόμο.
Η αλήθεια είναι πως φύγαμε κομμάτι αργά. Ο ήλιος κόντευε να δύσει όταν φτάσαμε στην Δαύλεια - και όταν με το καλό σκαρφαλώσαμε τον απαίσιο λασπόδρομο ως την μονή είχε πέσει το σούρουπο. Μεγάλη ταλαιπωρία η λάσπη, πέντε φορές αναγκαστήκαμε να κατέβουμε και να σπρώξουμε το αυτοκίνητο που είχε κολλήσει.
 Όταν όμως είδαμε την μονή με τα καντήλια της να τρεμοσβύνουν στο σύθαμπο, αναγαλλιάσαμε. Ζέστη, φαγητό και κατάνυξη - να τι ζητούσαν τα παγωμένα σώματα και οι άπληστες ψυχές μας.
Αλίμονο! Η μεγάλη κεντρική πύλη, ίδια καστρόπορτα σε τείχος, ήταν θεόκλειστη. Κορνάρουμε. Μόνον η ηχώ απαντάει. Ξανακορνάρουμε. Τίποτα. Χτυπάμε την πόρτα. Καμία απόκριση. Φωνάζουμε. Σιωπή. Σηκώνουμε ολόκληρα αγκωνάρια και τα πετάμε στην μεταλλική πόρτα. Αντιβουίζει το βουνό, αλλά αντίδραση καμία.
Εν τω μεταξύ έχει νυχτώσει για τα καλά, κάνει άγριο κρύο και ο οδηγός μας αρνιέται να κατέβει νύχτα τον λασπόδρομο. 'Εχει δίκιο, δεν αστειεύονται οι γκρεμοί γύρω-γύρω. Κάτω έχει ψιλό παγωμένο χιόνι, πώς θα βγάλουμε την νύχτα; Δύο στο αυτοκίνητο, δύο ξάπλα στη γη αγκαλιασμένοι μέσα σε μία παλιοκουβέρτα, που βρέθηκε στο πορτμπαγκάζ κι ένας να φυλάει τσίλιες μη μας ορμήξουν τίποτα λύκοι. Αλλαγή βάρδιας κάθε τόσο. Δεν κοιμήθηκε βέβαια κανένας.
Χαράματα, στις έξη ξαγρυπνισμένοι και παγωμένοι βλέπουμε να ανοίγει η βαριά σιδερόπορτα. Βγαίνει ένας καλόγερος καβάλα σε μουλάρι. Αγανακτισμένοι τον περικυκλώνουμε - τόση φασαρία κάναμε, είναι δυνατόν να μην μας ακούσατε;
"Κάτι ακούσαμε", λεει ατάραχος ο καλόγερος, "αλλά δεν ξέραμε τι ήτανε. Κι εσείς ευλογημένοι, δεν φωνάζατε: 'Πατέρες! Πατέρες!'να καταλάβουμε πως ήσασταν καλοί Χριστιανοί, να σας ανοίξουμε;"
Πέρασαν χρόνια, η παρέα σκόρπισε. Αλλά όποτε συντυχαίνουμε ο ένας τον άλλον η προσφώνηση είναι δεδομένη: "Πατέρες! Πατέρες!"



Ιστορία Πέμπτη
1972 - Το δώρο της Πίπση.
Πρέπει τώρα να σας πω την ιστορία μιας γάτας. Δεν ήταν όμορφη, ούτε χαδιάρα. Ήταν ίσως η πιο άσκημη και άκομψη γάτα που έχω γνωρίσει. Μονοκόμματη και τραχιά σαν μπουλντόγκ. Δεν ήταν καν δική μου. Όμως μου έκανε ένα θαυμάσιο Χριστουγεννιάτικο δώρο.
Ζούσα τότε σε προάστιο της Αθήνας. Το σπίτι, μονοκατοικία παλιά και άβολη, ήταν απομονωμένο σε ένα ύψωμα. Πίσω του το δάσος. (Τώρα έχει γίνει πολυκατοικίες!) Το παλιό κτίσμα είχε μείνει καιρό ακατοίκητο. Ανήκε σε ένα γέροντα γιατρό, που ζούσε εκεί ολομόναχος. Είχε πεθάνει πάνω από ένα χρόνο. Πέρασε και άλλος καιρός μέχρι να συμφωνήσω με τους κληρονόμους για την ενοικίαση και να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές.
Για αρκετούς μήνες, αφού μετακόμισα, έβλεπα μιά γριά και άσκημη γάτα που τριγύριζε συστηματικά το σπίτι. Βέβαια γάτες εκεί υπήρχαν πολλές - και οι δικές μου και οι τακτικές επισκέπτριες και οι περαστικές. 'Ομως αυτή ήταν αλλιώτικη. Ούτε πλησίαζε πολύ ούτε απομακρυνόταν. Βρισκόταν πάντα σε ίδια απόσταση από το σπίτι, σαν να ήταν δεμένη με ένα αόρατο σκοινί. Στηνόταν απέναντι και κοιτούσε συνεχώς τα παράθυρα, με μάτια κουρασμένα, κοκκινισμένα ενώ έβγαζε ένα χαμηλόφωνο μακρόσυρτο ήχο - κάτι ανάμεσα ουρλιαχτό και παράπονο.
Φερόταν σαν άγρια γάτα - αλλά δεν έμοιαζε άγρια. 'Οταν στηνότανε απέναντι στο παράθυρο, της άνοιγα να μπεί αλλά αυτή στεκόταν εκεί στην ίδια πάντα απόσταση. Αν πλησίαζα, οπισθοχωρούσε, χωρίς να τρομάζει και να εξαφανίζεται. 'Ετρωγε το φαγητό που της έδινα, με τον όρο ότι πάντα θα σεβόμουνα την προκαθορισμένη απόσταση. Αν στεκόμουν κοντά στο πιάτο, προτιμούσε να μείνει νηστική.
Το αίνιγμα λύθηκε όταν μίλησα με την κόρη του παλιού ιδιοκτήτη. 'Ηταν η γάτα του! Η μοναδική του συντροφιά! Την έλεγαν Πίπση κι ο γέροντας την υπεραγαπούσε. Μόνο που την είχε τόσα χρόνια, που κανείς δεν φανταζόταν ότι ζούσε ακόμα. Πρέπει να ήταν πάνω από δεκαπέντε χρόνων - υπέργρια. 'Οταν πέθανε ο γιατρός, δεν την βρήκαν στο σπίτι. Το κλείδωσαν - κι ούτε που την σκέφτηκαν. Κι εκείνη, πήρε τα βουνά και έγινε άγρια.
Δηλαδή, το σπίτι που έμενα, ήταν το δικό της! 'Εκανα ότι μπορούσα να την πείσω να επιστρέψει - μάταια. Δεν εμπιστευόταν κανένα. Η χαϊδεμένη και καλομαθημένη, που γριά βρέθηκε στο δρόμο, επέζησε - αλλά δεν πίστευε πιά σε τίποτα.
Μέχρι που ήρθαν Χριστούγεννα, παραμονές και ξαφνικά ακούω ένα άλλο νιάου και βλέπω την Πίπση με την μύτη κολλημένη στο τζάμι. Ανοίγω το παράθυρο και - δεν πιστεύω τα μάτια μου - μπαίνει στο σπίτι. Πρώτη φορά μπαίνει στο σπίτι, μυρίζει δεξιά-αριστερά με μεγάλη προσοχή, ψάχνει - και τελικά έρχεται εκεί που καθόμουνα, νιαουρίζει παρακλητικά και πηδάει στην αγκαλιά μου. Η Πίπση - που τηρούσε πάντα την απόσταση ασφαλείας, τα τρία μέτρα!
Είχε έρθει για να γεννήσει. Μέσα στην αγκαλιά μου πάλευε τρεις ώρες και έκανε τέσσερα μικρά γούνινα. Κάθισε δύο μήνες στο σπίτι, τα μεγάλωσε, τα ανάθρεψε - και μία μέρα τα πήρε και εξαφανίστηκαν. Δεν την ξαναείδαμε ποτέ. Ούτε αυτά.
Δεν τα πήρε όλα όμως. Έμεινε ένα, το γλυκύτερο, που αργότερα έγινε η γάτα της ζωής μου. Το καλλίτερο Χριστουγεννιάτικο Δώρο.



Ιστορία έκτη
1973 - Λιγότερα!
Νοέμβριος μετά το Πολυτεχνείο. Ο πιο μουντός και άχαρος των τελευταίων χρόνων. Τόσο σκοτάδι που σχεδόν δεν ξημερώνει. Η σκιά της ηρωικής αλλά μάταιης (έτσι φαινόταν τότε) εξέγερσης, η σκιά μίας νέας πιο στυγνής δικτατορίας, η σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πέφτουν επάλληλες και πνίγουν κάθε φως.
Ετοιμάζω την χριστουγεννιάτικη κάρτα της εταιρίας - και ξαφνικά έχω μία διαφορετική ιδέα. Αντί για εορταστική κάρτα (τι να γιορτάσει κανείς!) γράφω ένα απλό κείμενο - και το τυπώνουμε μαύρο σε άσπρο φόντο - χωρίς χρώματα και έλατα. Η κάρτα εκτυπώνεται σε τρεις χιλιάδες αντίτυπα, ταχυδρομείται και εκεί γίνεται το απροσδόκητο. Κατακλυζόμαστε από γράμματα, από τηλεφωνήματα, από επισκέψεις. Θέλουν κι άλλες κάρτες. Μέσα σε ένα μήνα  ανατυπώνουμε τρεις φορές.




http://www.ndimou.gr

Η αιχμηρή δήλωση του Μηνά Μελισσείδη ( Υπόγειες διαδρομές και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι )

$
0
0
"Θέλω να πω συγχαρητήρια κι ένα "μπράβο"για τη συμφωνία που κατέληξαν οι κύριοι Αλιφιεράκης, Σφυρής, και Φασουλάκης. Δεν μπορώ βέβαια να μην στηλιτεύσω το γεγονός ότι αφήνουν απέξω από τη διοίκηση του Επιμελητήριου το 42% των μελών που ήρθαν και ψήφισαν."αναφέρει σε ανακοίνωση του για το σχηματισμό διοίκησης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο Μηνάς Μελισσείδης επικεφαλής της παράταξης "Επιμελητηριακή Σύμπραξη". 
Ο ίδιος αφήνοντας σαφείς αιχμές με φόντο τη σύμπραξη Αλιφιεράκη - Σφυρή - Φασουλάκη έκανε λόγο για υπόγειες διαδρομές και προσωπικά συμφέροντα ενώ σημείωσε ότι το Επιμελητήριο παραμένει κλειστό "κλαμπ".

Ο ίδιος σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων : 
Από την αρχή προτείναμε δημόσια, σε συνέντευξη τύπου να καθίσουμε όλες οι εκλεγμένες παρατάξεις σε ένα τραπέζι και να σχεδιάσουμε με πνεύμα ομαδικότητας και συλλογικότητας. 
Αυτό δεν έγινε ποτέ και το γεγονός αυτό δεν είναι δικής μας υπαιτιότητας. 
Τόσο εμείς όσο και ολόκληρος ο επιχειρηματικός κόσμος αξίωσε τις προηγούμενες μέρες να σεβαστούμε όλοι το αποτέλεσμα των εκλογών και τις πραγματικές αναλογίες που οι ίδιοι οι ψηφοφόροι επέβαλλαν και να προχωρήσουμε σε μια συλλογική διοίκηση συνεργασίας. Πολλά γράφτηκαν και πολλές προτάσεις ακούστηκαν από όλα τα μέσα πάνω σε αυτή την κατεύθυνση.  Προτείναμε σε όλους τους επικεφαλής μια τέτοια διαδικασία. Από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να συνεργαστούμε με όλους.
Αλλά, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ο φόβος μας για υπόγειες διαδρομές και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. 
Όπως αποδεικνύεται, ο κος Αλιφιεράκης, προφανώς σκεπτόμενος την προσωπική του πολιτική ανέλιξη, αποφάσιζε διαφορετικά και δεν επεδίωξε ποτέ μια τέτοια συλλογιστική.  Φτάνει να πω, ότι ο κος Σφυρής ήρθε στο τραπέζι με πρόταση να είναι αυτός Πρόεδρος για το σύνολο της θητείας. Δηλαδή το ποσοστό 5,80% να εκλέξει πρόεδρο. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ μπορούν να καταλάβουν το περιεχόμενο και τους σκοπούς που εξυπηρετούσε μια τέτοια πρόταση. Όπως επίσης μπορούν να καταλάβουν το προϊόν της συμφωνίας τους.
Για το προσωπικό και όχι το συλλογικό συμφέρον, έξαφνα οι αναξιόπιστοι έγιναν αξιόπιστοι και κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Από τη βούληση και τη «δημοκρατικότητα» του κου Αλιφιεράκη το Επιμελητήριο δυστυχώς, παραμένει ένα κλειστό «κλαμπ», μέσα σε μια στενή λογική. Το επιμελητήριο των πολλών που ευαγγελίζεται ο κος Αλιφιεράκης αφήνει απέξω με δικές του ενέργειες και συμφωνίες μια παράταξη την οποία ψήφισαν 2.544 μέλη του Επιμελητηρίου μας! 

Άλλη μία απόδειξη, ότι η εξουσία ενώνει εντελώς ετερόκλητες τάσεις, με έναν και μοναδικό σκοπό: Την Καρέκλα.
Λυπάμαι, διότι αποδεικνύεται, ότι την ξεκάθαρη πολιτική στάση, πολλοί μίσησαν, την καρέκλα ουδείς.  

Θέλουμε να δώσουμε μια υπόσχεση σε αυτά τα χιλιάδες μέλη, ότι η ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ, η παράταξη μας, θα συνεχίσει να εργάζεται για το συμφέρον του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Ακόμα πιο σκληρά, με ακόμη περισσότερο πάθος κι επιμονή.
Από δω κι εμπρός ο κος Αλιφιεράκης θα έχει απέναντί του μια ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή.

Η οργανωτική επιτροπή του ΤEΧΝΗ ΚΑΘ’ΟΔΟΝ 2018 καλεί σε μια πρώτη συνάντηση τους εικαστικούς καλλιτέχνες την Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου

$
0
0

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Φεστιβάλ «Τέχνη καθ’ οδόν» 2018, η οργανωτική επιτροπή καλεί σε μια πρώτη συνάντηση τους εικαστικούς καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, την Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου και ώρα 16,00, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 2), με στόχο την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων για την κατά το δυνατόν αρτιότερη οργάνωση και προετοιμασία του φεστιβάλ στον τομέα αυτό. Ανάλογες προσκλήσεις θα ακολουθήσουν και για τους λοιπούς καλλιτέχνες (μουσικής, θεάτρου, κινηματογράφου, κ.λπ.).


Yπενθυμίζουμε ότι οι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής στο φεστιβάλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://culture.heraklion.gr/registration-form/ ή στο γραφείο του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δήμου κ. Γιώργου Αντωνάκη (Ανδρόγεω 2).


ΤEΧΝΗ ΚΑΘ’ΟΔΟΝ 2018: Ανοιχτή πρόσκληση προς τους εικαστικούς καλλιτέχνες

Η οργανωτική επιτροπή του ΤEΧΝΗ ΚΑΘ’ΟΔΟΝ 2018 καλεί σε μια πρώτη συνάντηση τους εικαστικούς καλλιτέχνες την Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου

Το Κάστρο και οι Μύθοι του με οδηγό την Αρχαιολόγο κ. Λιάνα Σταρίδα την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου

$
0
0
Η 8η Ξενάγηση της σειράς ξεναγήσεων το Κάστρο και οι Μύθοι του με οδηγό την κ. Λιάνα Σταρίδα (Αρχαιολόγο), θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17-12-2017 στις 11:00πμ με σημείο εκκίνησης την Πλατεία Κορνάρου.



Σε αυτή την ξενάγηση θα περιπλανηθούμε στις συνοικίες Βαλιδέ, Σειτάν Ογλού και Αγκεμπούτ του Μεγάλου Κάστρου. Κατα την διάρκεια της Ξενάγησης θα απολαύσουμε την Χορωδία του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου υπό την διεύθυνση της κ. Κικής Καγιαβά (Μαέστρου) που θα τραγουδήσει για όλους εμάς Χριστουγεννιάτικα κάλαντα απο διάφορες γειτονιές της πατρίδας μας, δίνοντας εναν ευχάριστο και εορταστικό χαρακτήρα στην συγκεκριμένη ξενάγηση. Λόγω των Εορτών που έρχονται και έχοντας επίγνωση των αναγκών που υπάρχουν σε αυτή την ξενάγηση συλλέγουμε και πάλι τρόφιμα μακράς διάρκειας για το κοινωνικό παντοπωλείο του ιδρύματος Καλοκαιρινού.
Την χορωδία του 12ου Γυμνασίου συνοδεύουν οι: -Κική Καγιαβά - Μαέστρος , υπεύθυνη Χορωδίας 12ου Γυμνασίου Καθηγήτρια Μουσικής -Παναγιωτης Σεβδαλής- Κιθαρα  -Ρανια Σεβδαλη - κιθάρα -Δήμητρα Μανικα - βιολί -Ιωαννα Λιανά - κανονακι -Μανώλης Ασσαργιωτακης -Λαούτο.
Διοργάνωση : Ομάδες Κυνηγιού Κρυμμένου θησαυρού Ηρακλείου Κρήτης.

Το Κάστρο και οι Μύθοι του με οδηγό την Αρχαιολόγο κ. Λιάνα Σταρίδα την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου


Χριστουγεννιάτικο BAZAAR απο το Χαμόγελο του παιδιού απο την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στο Ρέθυμνο

$
0
0

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», και φέτος τα Χριστούγεννα, προσκαλεί τους φίλους του, να επισκεφτούν το χριστουγεννιάτικο bazaar με γιορτινές πρωτότυπες κατασκευές, χριστουγεννιάτικα είδη και στολίδια, δώρα για μικρούς και μεγάλους.
Έξω από το Δημαρχείο 15-18/12, ώρες 10:00-18:00.


Χριστουγεννιάτικο BAZAAR απο το Χαμόγελο του παιδιού την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στο Ρέθυμνο

Σαν σήμερα 12 Δεκεμβρίου 1916 το κατά Βενιζέλου Ανάθεμα

$
0
0
Στα τέλη του 1916 ο Εθνικός Διχασμός ανάμεσα σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος φρονούσε ότι η Ελλάδα ως χώρα θαλασσινή επιβάλλεται να εξέλθει στον πόλεμο (Α'Παγκόσμιος) με τις δυνάμεις της Αντάντ, ενώ ο βασιλιάς Κωνσταντίνος θεωρητικά υπερασπιζόταν την ουδετερότητα της χώρας.


Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραμένει στη Θεσσαλονίκη, επικεφαλής της κυβέρνησης της «Εθνικής Άμυνας», ενώ στην πρωτεύουσα κυριαρχούν οι βασιλικοί με τον βασιλιά Κωνσταντίνο να ηγείται του «Κράτους των Αθηνών» . Και οι δύο προχωρούν σε διώξεις των αντιπάλων τους. H Ελλάδα έχει κοπεί στα δύο.
H επέμβαση των γαλλικών δυνάμεων το Νοέμβριο του 1916 και ο βομβαρδισμός περιοχών της Αθήνας γύρω από το Στάδιο και κοντά στα Ανάκτορα, εξαγρίωσε τους αντιβενιζελικούς, που κατηγόρησαν τους αντιπάλους τους ως προδότες. «Ο φονεύων βενιζελικόν δεν φονεύει άνθρωπον», διακήρυτταν. Κύμα τρομοκρατίας κατά των βενιζελικών ξεσπά στην Αθήνα. 


Η επιτροπή που ανέλαβε αργότερα να ερευνήσει τις καταγγελίες των θυμάτων της βίας, επιβεβαίωσε 35 φόνους, 922 παράνομες φυλακίσεις, 503 περιπτώσεις λεηλασίας και 31 αναστολές κυκλοφορίας εφημερίδων.
Από τον Εθνικό Διχασμό δεν ξέφυγε και η Εκκλησία της Ελλάδος. Οι μητροπολίτες της λεγόμενης Παλαιάς Ελλάδας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Θεόκλητο (οι περιοχές που είχαν ελευθερωθεί πριν από το 1912), συντάσσονται με τον Κωνσταντίνο, ενώ οι μητροπολίτες των «Νέων Χωρών» με τον Βενιζέλο.
Μέσα στο κλίμα αυτό, διοργανώνεται ογκώδης αντιβενιζελική πορεία στις 12 Δεκεμβρίου 1916. Με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο, οι διαδηλωτές κατευθύνονται στο Πεδίο του Άρεως για να αναθεματίσουν τον «σατανά» της πολιτικής ζωής του τόπου Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι πέτρες του Αναθέματος έφθασαν στην Αθήνα και ρίχτηκαν στο Πεδίον του Άρεως.



Εκεί, όπου σήμερα βρίσκεται το άγαλμα της Αθηνάς, ο κάθε διαδηλωτής ρίχνει μία πέτρα και επαναλαμβάνει την κατάρα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Θεόκλητου: «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν, ανάθεμα έστω». Μια καθαρά συμβολική πράξη, δηλωτική όμως της έντασης των παθών που επικρατούσε εκείνη την εποχή στη χώρα μας.
Επί ένα χρόνο η Ελλάδα ζει σε καθεστώς εμφύλιας σύρραξης, που δεν αφήνει αδιάφορους τους συμμάχους, οι οποίοι αναγκάζουν σε παραίτηση τον Κωνσταντίνο. Ο Βενιζέλος επιστρέφει νικητής στην Αθήνα και σχηματίζει κυβέρνηση στις 13 Ιουνίου 1917.
Αμέσως προχωρεί στην πολεμική κινητοποίηση ολόκληρης της χώρας στο πλευρό της Αντάντ, ενώ προβαίνει σε εκκαθαρίσεις στην εκκλησία, τη διοίκηση και τον στρατό, για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τους βασιλικούς και το «Κράτος των Αθηνών».
Με νόμο ήρε την ισοβιότητα των δικαστών και την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να κηρυχθούν έκπτωτοι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος και οι μητροπολίτες που είχαν πρωτοστατήσει στο «Ανάθεμα», να απολυθούν 570 δικαστικοί όλων των βαθμίδων και 6.500 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ αποστρατεύθηκε το 40% του συνόλου των μόνιμων αξιωματικών του στρατού.

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Στο-ν Κρούστα ξαναρίξε με» με ποιήματα του Γιάννη Βάρδα - Λυραρογιάννη το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στον Άγιο Νικόλαο

$
0
0
Το Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Στο-ν Κρούστα ξαναρίξε με» που θα γίνει στο Κιν/θέατρο ΡΕΞ το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7.00 μ.μ. Το βιβλίο εκδόθηκε από το Λύκειον των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου και περιλαμβάνει κείμενα και ποιήματα του Γιάννη Βάρδα - Λυραρογιάννη Για το βιβλίο θα μιλήσουν : Ο Δ/Της του Μουσείου ’’ ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ’’ κ. Γιάννης Μαρκάκης Ο φιλόλογος κ. Νίκος Τζώρτζης 

Συντονίζει: Ο δημοσιογράφος κ. Μιχάλης Ατσαλάκης 
Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα 
Θα παίξουν: Δημήτρης Σγουρός- Λύρα Μανώλης Πάγκαλος- Λαούτο Δημήτρης Σιδερής- Λαούτο Και ο Λυραρογιάννης.
 Θα χορέψουν: Οι Χορευτές του Κρούστα και Μέλη της Xορευτικής Ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων Αγ.Νικολάου 
Με τιμή για το Διοικητικό Συμβούλιο Η Πρόεδρος Παρούλα Κουτσάκη.

Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Στο-ν Κρούστα ξαναρίξε με» με ποιήματα του Γιάννη Βάρδα - Λυραρογιάννη το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στον Άγιο Νικόλαο


Τα αναπτυξιακά θέματα των Ανωγείων στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με τον Δήμαρχο Μανόλη Καλλέργη

$
0
0

Τα έργα υποδομής στο δήμο Ανωγείων, τις παρεμβάσεις από το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) όπως επίσης την πρόταση του «ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε ΟΤΑ» για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο συζήτησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον Δήμαρχο Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη.




Στη συνάντηση στη Περιφέρεια ο Σταύρος Αρναουτάκης και ο Μανόλης Καλλέργης εξέτασαν διεξοδικά την εξέλιξη των έργων στο Δήμο Ανωγείων αλλά και τις παρεμβάσεις-έργα που προγραμματίζονται να γίνουν το επόμενο διάστημα από την Περιφέρεια Κρήτης.

Και φέτος «SITIA GEOPARK ROAD RACE».την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου

$
0
0
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 - ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Η Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ Κρήτης, ο Δήμος Σητείας, η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (Δ.Ο.Κ.Α.Σ.), η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, ο Σητειάκος Α.Ο. και ο Γ.Σ. Βιτσέντζος Κορνάρος, προκηρύσσουν τις ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΣΗΤΕΙΑ 2017» οι οποίες περιλαμβάνουν:

► Αγώνες δρόμου σε δημόσια οδό με την ονομασία: «SITIA GEOPARK ROAD RACE».
► ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ (ΕΠΙΔΕΙΞΗ)
► KIDS’ ATHLETICS.



► ΑΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΔΟ
«SITIA GEOPARK ROAD RACE»

► ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ (ΕΠΙΔΕΙΞΗ)

► KIDS’ ATHLETICS

1. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

2. ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΣΗΤΕΙΑ

Χώρος συγκέντρωσης αθλητών και αίθουσα κλήσης: ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ «ΗΡΩΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ».

3. ΑΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΔΟ «SITIA GEOPARK ROAD RACE»:

1) ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ ● ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ Σ.Ε.Γ.Α.Σ. & ● ΜΕ ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΧΩΡΙΣ ΔΕΛΤΙΟ Σ.Ε.Γ.Α.Σ.) 10.000 μ. 1999 και μεγαλύτεροι-ρες
2) ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ
● ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ Σ.Ε.Γ.Α.Σ. &
● ΜΕ ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΧΩΡΙΣ ΔΕΛΤΙΟ Σ.Ε.Γ.Α.Σ.) 5.000 μ. 2002 και μεγαλύτερο-ρες
3) ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ–ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ & ΜΑΘΗΤΩΝ - ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
● ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ Σ.Ε.Γ.Α.Σ. &
● ΜΑΘΗΤΩΝ – ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ 2.500 μ. 2003 – 2004 - 2005
4) ΜΙΝΙ ΠΠ – ΠΚ & ΜΑΘΗΤΩΝ – ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
● ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ Σ.Ε.Γ.Α.Σ. &
● ΜΑΘΗΤΩΝ – ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
1.000 μ. 2006 – 2007 – - 2008 - 2009

► Θα υπάρχει ΑΤΟΜΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ (με τσιπ χρονομέτρησης)
στα 2.500, 5.000 και 10.000 μ.


- Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται και ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα www.runningcrete.gr

- Η συμμετοχή των αθλητών – αθλητριών, μαθητών – μαθητριών και αθλούμενων είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.


Κατηγορίες δρομικών αγωνισμάτων

Α) 10.000 μ ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στον πρώτο και πρώτη νικήτρια, ξεχωριστά για κάθε κατηγορία ηλικίας:
α) 1999 – 1982
β) 1981 - 1967
γ) 1966 και μεγαλύτεροι – μεγαλύτερες.

Β) 5.000 μ ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στον πρώτο και πρώτη νικήτρια, ξεχωριστά για κάθε κατηγορία ηλικίας:
α) 2002 - 2000
β) 1999 – 1977
γ) 1976 και μεγαλύτεροι – μεγαλύτερες.

Σφαιροβολία επίδειξης


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ – ΒΑΡΗ ΟΡΓΑΝΩΝ:
- ΜΙΝΙ ΠΠ – ΠΚ (2006 – 2007): 2 κιλά (3 προσπάθειες
- ΠΠ – ΠΚ Β΄ (2004 – 2005): 3 κιλά (3 προσπάθειες)
- ΠΠ – ΠΚ Α΄ (2002 – 2003): 4 - 3 κιλά
- Π – Κ (2000 – 2001): 5 - 3 κιλά
- Ε - Ν (1998 - 1999): 6 - 4 κιλά



Γ) Στους πρώτους και πρώτες «ΔΗΜΟΤΕΣ και ΔΗΜΟΤΙΣΣΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ», στα αγωνίσματα 10.000μ. και 5.000μ. Ανδρών και Γυναικών με ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (που δεν έχουν δελτίο στο Σ.Ε.Γ.Α.Σ.)


11.00 Τ Ε Λ Ε Τ Η Ε Ν Α Ρ Ξ Η Σ ΑΓΩΝΩΝ
ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
11.15 KIDS’ ATHLETICS ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑΣ
11.30 2.500 μ. ( 2 στροφές) ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
(2003 – 2004 – 2005)
11.35 2.500 μ. ( 2 στροφές) ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ (2003 – 2004 – 2005)
12.00 10.000 μ. ( 8 στροφές) ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ (1999 ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ – ΡΕΣ)
12.05 5.000 μ. ( 4 στροφές) ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ (2002 & ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ – ΡΕΣ)
13.00 1.000 μ. ( 1 στροφή) ΜΙΝΙ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ «2006 – 2007 – 2008 – 2009»
13.15 1.000 μ. ( 1 στροφή) ΜΙΝΙ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ «2006 – 2007 – 2008 – 2009»

Και φέτος «SITIA GEOPARK ROAD RACE».την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>