Στην ανατολική μεριά του μεγάλου Κόλπου του Καρτερού υπάρχει το μικρό ύψωμα της Παλαιόχωρας στο οποίο υπήρχε ο μινωικός οικισμός της Αμνισού. Tο όνομα αναφέρεται ως a-mi-mi-so στις πινακίδες Γραμμικής Γραφής Β΄. Στην Αμνισό βρέθηκε ένα Μινωικό λιμάνι, πολλά κτίσματα και ένα υπαίθριο αρχαϊκό ιερό, στο οποίο λατρευόταν ο Δίας. Η κατοίκηση στην Αμνισό αρχίζει από τον 19ο αιώνα π.X.
Στην περιοχή της Αμνισού, σύμφωνα με τη μυθολογία, έπεσε ο ομφαλός του Δία όταν ο νεογέννητος θεός μεταφέρονταν σε σπήλαιο για να κρυφτεί από τον Κρόνο, κι έτσι η περιοχή ονομάζονταν Ομφάλιο Πεδίο.
Στην ανατολική μεριά του λόφου και δίπλα στο χώρο στάθμευσης για την παραλία έχει εντοπιστεί μια μινωική έπαυλη του 1600πΧ με περίφημες τοιχογραφίες που αναπαριστούν φυτικά κοσμήματα και ανθισμένους κρίνους. Εκεί φαίνεται ότι έμενε κάποιος αξιωματούχος του μινωικού στόλου, ίσως να παραθέριζε κι ο ίδιος ο Μίνωας. Η βίλα αυτή διαθέτει αίθουσα με πολύθυρα, λουτρό, ιερό, μαγειρείο, σκάλες και στεγασμένους πλακόστρωτους χώρους.
Οι τοιχογραφίες με τα κρίνα πιθανώς αναπαριστούν έναν ιερό κήπο και αποτελούν τη βασική ένδειξη ότι στη μινωική Κρήτη υπήρχαν τεχνητοί κήποι. Αυτό προκύπτει από την απεικόνιση συστάδων κρίνων μέσα σε οδοντωτά πλαίσια, που πιθανότατα είναι τεχνητές λίμνες. Τέτοιες λίμνες έχουν απεικονιστεί σε πολλές αιγυπτιακές παραστάσεις πολυτελών κήπων.
Η έπαυλη καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 15ο αιώνα π.Χ., αλλά εγκαταλείφτηκε τον 12ο αιώνα π.Χ.. Tο κτήριο ανασκάφηκε το 1932 από τον καθηγητή Σπύρο Mαρινάτο, αλλά δυστυχώς υπέστη φθορές από Γερμανούς στρατιώτες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
ΠΗΓΗ - CRETANBEACHES
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ