Στον χώρο που κατά πολλούς λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, στο Λουσούδι Καπετανιανών και συγκεκριμένα στην Μονή των Τριών Ιεραρχών, οι καμπάνες θα χτυπήσουν για μία ακόμη φορά μετά από μισή και παραπάνω χιλιετία στα θυρανοίξια που γίνονται ΣΗΜΕΡΑ Τετάρτη του Πάσχα.
Πρόκειται για ένα άκρως γραφικό μοναστήρι με καταπληκτική ιστορία που ξεκινάει στα 1400μ.Χ. τότε που κυνηγημένος από το φανατικό Καθολικό Λατινικό Ιερατείο του Χάνδακα, ο Ιωσήφ Φιλάγρης, ορθόδοξος μοναχός, καταφεύγει στα Αστερούσια και ιδρύει τη συγκεκριμένη μονή στο Λουσούδι Καπετανιανών. Εδώ διδάσκει Αριστοτέλη – Πλάτωνα και τους λοιπούς Έλληνες φιλοσόφους μαζί με τα κείμενα των Πατέρων της εκκλησίας και αντιγράφει τα έργα όλων των μεγάλων της ελληνικής φιλοσοφίας.
Σήμερα, τα συγγράμματα αυτά βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες του κόσμου, δηλαδή, πολύ απλά, εδώ λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό πανεπιστήμιο.
Από τότε πέρασαν 600 χρόνια, το μοναστήρι ρήμαξε, έγινε μάντρα. Τα τελευταία χρόνια έγιναν αρχαιολογικές ανασκαφές από τον μακαρίτη καθηγητή Αθανάσιο Παλιούρα και έφεραν στο φώς το μοναστήρι. Πέρυσι και φέτος αναστηλώθηκε ο Ναός των Τριών Ιεραρχών. Όλα αυτά έγιναν με δαπάνες της Ιεράς Μονής Κουδουμά, προεξέχοντος του Ηγουμένου Μακαρίου Σπυριδάκη. Η επίβλεψη έγινε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τον Αρχιτέκτονα Ηρακλή Πυργιανάκη. Όλη η οικοπεδική έκταση που βρίσκεται το μοναστήρι δωρήθηκε στη Μονή Κουδουμά από τον μοναχό Ιλαρίωνα Σταματάκη.
Τα παραπάνω αναφέρει ο Ηρακλής Πυργιανάκης, αρχιτέκτονάς μηχανικός και ένας από τους επιβλέποντες του έργου καλώντας πιστούς να παραβρεθούν αύριο εκ νέου στον ναό στο Λουσούδι που βρίσκεται 2,5χλμ. από τα Καπετανιάνα . Σημειώνεται, ότι για πρώτη φορά μετά από 600 χρόνια έγινε Θεία Λειτουργία στο συγκεκριμένο μοναστήρι ανήμερα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών τον Ιανουάριο, ενώ αύριο πραγματοποιούνται τα θυρανοίξια.
Γιατί τίποτα δεν πρέπει να πεθαίνει και να χάνεται τελικά, ιδιαίτερα στον χώρο των γραμμάτων, του πολιτισμού και της θρησκείας. Αυτά είναι η ιστορία μας
ΦΩΤ - Πολυτίμη Παπαδάκη