Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

Η μινωική έπαυλη Μακρύγιαλού

$
0
0


Η θαυμάσια θέση, στην οποία βρίσκεται το χωριό του Μακρύ Γιαλού, τριαντατρία (33) νότια της Σητείας και πάνω στο Λυβικό πέλαγος, δεν ήταν δυνατό να αγνοηθεί από τους Μινωίτες, όπου άφησαν σημαντικά ίχνη κατοίκησης. Πρόκειται για μια μινωική έπαυλη που βρίσκεται στη θέση Πλακάκια του Μακρύ Γιαλού, δυτικά του σημερινού οικισμού, χρονολογείται στην ΥΜ Ιβ περίοδο (1480 - 1425 π.Χ.) και από αρχιτεκτονικής άποψης αποτελεί τη μικρογραφία ενός μινωικού ανακτόρου. 


Η έπαυλη η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα όρμο, όπου πιθανότατα στη μινωική περίοδο υπήρχε λιμάνι, έλεγχε την αγροτική παραγωγή της παράλιας πεδιάδας αλλά και τις ναυτικές επιχειρήσεις της νότιας ακτής. 




Στο μέσο του κτηριακού συγκροτήματος εμφανίζεται η μεγάλη κεντρική αυλή γύρω από την οποία διαμορφώνονται οι υπόλοιποι χώροι με πλακόστρωτα δάπεδα και τοίχους επιστρωμένους με κονίαμα, ενώ υπάρχει και δυτική αυλή. Έχει ισχυρούς εξωτερικούς τοίχους, αυλές, πολλά δωμάτια, κατώφλια, πλακόστρωτα δάπεδα και χώρους που ίσως λατρευόταν το ιερό δένδρο. Στη βόρεια και βορειοανατολική πλευρά της κεντρικής αυλής υπάρχει πεσσοστοιχία από έξι και πέντε πεσσούς αντίστοιχα, από τους οποίους σώζονται μόνο οι βάσεις και ορίζουν τη θέση ενός κτιστού βωμού που εντοπίστηκε στα βόρεια της αυλής. Η κύρια είσοδος της έπαυλης ήταν προς τα βόρεια, υπήρχε όμως άλλη μια προς τα δυτικά. Η οροφή ήταν καλυμμένη με καλάμια και πηλό με τη μέθοδο που ήταν σε χρήση μέχρι πρόσφατα στην κρητική αγροτική αρχιτεκτονική. Η έπαυλη καταστράφηκε από πυρκαγιά. 





Από τα κινητά ευρήματα τα πιο σημαντικά ήταν πήλινα και λίθινα αγγεία, ειδώλια και ένας σφραγιδόλιθος από στεατίτη με παράσταση ιερού πλοίου, μιας ιέρειας και ενός ιερού φοινικόδενδρου στη μέση. Η αρχιτεκτονική, ο μικρός αριθμός οικιακών χώρων και η σπουδαιότητα των ευρημάτων, όπως ο σφραγιδόλιθος που απεικονίζει ένα ιερό πλοίο, μαρτυρούν το θρησκευτικό χαρακτήρα της έπαυλης που δεν αποκλείεται να αποτελούσε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της γύρω περιοχής.





Διάφορα τυχαία ευρήματα ήλθαν κατά καιρούς στην επιφάνεια, αλλά συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1971 από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Κωστή Δαβάρα ο οποίος στη θέση Πλακάκια, στα βορειοδυτικά του συνοικισμού, εντόπισε την ύπαρξη μιας σημαντικής μινωϊκής αγροικίας της Υστερομινωικής Εποχής. Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν το 1977 και απόδειξαν ότι η αγρέπαυλη καταστράφηκε από φωτιά.

Συντάκτης
Χρ. Σοφιανού, αρχαιολόγος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ




Ο Φιλότεχνος Γερμανός Ρούντο Σβαρτς

$
0
0
Βρέθηκε  στη Μεγαλόνησο το 1943 ως στρατιώτης της Βέρμαχτ, στη δίνη ενός ζοφερού πολέμου. Αυτός ο στρατιώτης της Βέρμαχτ φόρεσε τη στολή, τον αετό και το πηλήκιο, αλλά το όπλο του δεν εκπυρσοκρότησε ποτέ. Ο Γερμανός Ρούντο Σβαρτς προτίμησε να αφήσει το πινέλο, το μολύβι και το πενάκι του να «μιλήσουν». Στο διάστημα του περίπου ενάμισι έτους που παρέμεινε στην Κρήτη λειτούργησε μόνο ως καλλιτέχνης.


  Σχεδιάζοντας, φωτογραφίζοντας και ζωγραφίζοντας χωρίς να παίρνει ανάσα, ο Ρούντο Σβαρτς μάς άφησε πολύτιμες μαρτυρίες για έναν τόπο που τον σαγήνευσε και ελάχιστες πληροφορίες για έναν πόλεμο τον οποίο ο ίδιος αποστράφηκε. Υστερα από συνεννόηση με τους γιους του καλλιτέχνη, το φωτογραφικό αρχείο, το κρητικό ημερολόγιο και έργα του Σβαρτς που ανακαλούν την παράδοση των περιηγητών των προηγούμενων αιώνων επέστρεψαν στον τόπο που τα ενέπνευσε. Η έκθεση «Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη 1943. Ενας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ» εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 12 Μαΐου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και θα διαρκέσει ως τις αρχές Νοεμβρίου.


  Ο 37χρονος Ρούντο Σβαρτς έμεινε στη Μεγαλόνησο από τον Ιανουάριο του 1943 


  Την έκθεση επιμελήθηκαν η Κλαίρη Μιτσοτάκη, μέλος του ΔΣ της ΕΚΙΜ, η Εύα Γραμματικάκη, διευθύντρια του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, και ο Κωστής Μαμαλάκης, επιμελητής του Μουσείου. ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Οίκος Α. & Μ. Καλοκαιρινού, Σοφοκλή Βενιζέλου 27 και Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7, Ηράκλειο, Κρήτη, τηλ. 2810 283219, 288708.
  Περισσότερες πληροφορίες στο www.historical-museum.gr.
 «Ζωγραφίζοντας θέλησε να ξεφύγει από τον πόλεμο»
Μεσαρά, Μαλεβίζι, Ηράκλειο, Πεδιάδα, Δυτικό Λασίθι. Οδοιπορώντας την Κρήτη ο Σβαρτς αποτύπωσε και κατέγραψε εικόνες με ενδιαφέρον ερασιτέχνη αρχαιολόγου, λαογράφου και φυσιοδίφη. «Ηταν ένας άνθρωπος που δεν πολέμησε. Δεν ήταν καθεστωτικός,δεν ήταν ναζί» μας λέει ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (και πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, στο οποίο υπάγεται) κ. Αλέξης Καλοκαιρινός. «Βρέθηκε στον ζόφο ενός πολέμου από τον οποίο προσπάθησε να ξεφύγει με αυτόν τον τρόπο. Οι αναφορές του στον πόλεμο που μαίνεται είναι τόσο υπαινικτικές και τόσο λίγες ώστε ο επισκέπτης της έκθεσης να αναρωτηθεί:Πώς βρέθηκε στη δίνη αυτού του πολέμου και δεν κατάλαβε τίποτε;Η απάντηση νομίζω πως είναι ότι επειδή ακριβώς δεν συμμετείχε με τη φυσική του υπόσταση επέλεξε να ξεφύγει με τη ζωγραφική».


πηγη - αναπαραγωγη...http://www.styx.grως τον Ιούνιο του 1944 που επέστρεψε στη Γερμανία. Αργότερα τον συναντάμε αιχμάλωτο πολέμου στην πόλη Ούζιτσε στη Γιουγκοσλαβία, ενώ μετά την αιχμαλωσία επέστρεψε στο Βαϊνχάιμ, όπου εξακολούθησε να εργάζεται ως ζωγράφος. Εκθέσεις παρουσίασε σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Πέθανε το 1982 σε ηλικία 76 ετών.
  Τον Οκτώβριο του 2008 η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών έγινε αποδέκτης μιας γενναιόδωρης παραχώρησης. Οι δύο γιοι του γερμανού ζωγράφου Ρούντο Σβαρτς δώρισαν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ένα τμήμα του αρχείου και των έργων του πατέρα τους.  Το κρητικό Αρχείο Ρούντο Σβαρτς περιλαμβάνει 18 ελαιογραφίες και πορτρέτα με μολύβι ή κάρβουνο, ένα φωτογραφικό άλμπουμ με περίπου 460 φωτογραφίες και ένα ημερολόγιο 388 σελίδων στο οποίο καταγράφεται η περιήγησή του κυρίως στον Νομό Ηρακλείου και στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Λασιθίου με ένθετα λεπτομερή σχέδια.

Κατάστημα υφασμάτων Γίετης απο τα τέλη της δεκαετίας του 1960

$
0
0
Με "παλιό σκονισμένο πολυσέλιδο βιβλίο", που σε προκαλεί να το ανοίξεις και να το διαβάσεις λέξη-λέξη, θα μπορούσε κάποιος να παρομοιάσει την οικογένεια του πασίγνωστου εμπόρου Μηνά Γιέτη. Με έναν μοναδικό τρόπο που τον χαρακτήριζε πάντοτε, ο παλιός πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και για πολλά χρόνια συνταξιούχος έμπορος δέχτηκε χθες και "άνοιξε το βιβλίο της οικογένειάς του", για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, μιλώντας για το παλιό Ηράκλειο.

Την κεντρική αγορά της πόλης σε περασμένες δεκαετίες. Από τις "σελίδες"για τις καλές εποχές, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη συνέχεια, μέχρι και τη σημερινή "νεκρή"κατάσταση, εκφράζοντας τις προσωπικές του ελπίδες για το "αύριο"όχι μόνο του εμπορικού κόσμου, αλλά γενικότερα των Ελλήνων, στους οποίους δεν έπαψε ποτέ να "επενδύει", πιστεύοντας στην ικανότητα που έχουν «να βγαίνουν πάντα νικητές από την κάθε κρίση»!

Οι πιο "λαμπρές"σελίδες του μεταπολεμικού Ηρακλείου, στον τομέα του εμπορίου, γράφτηκαν, όπως μας είπε ο κ. Γιέτης, από τα τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '70. Αλλά και η δεκαετία του '80, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα αυτής, πήγε καλά. Ο κόσμος ψώνιζε, οι έμποροι έκαναν χρυσές δουλειές τόσο στα υφάσματα, όπου πατροπαράδοτα δραστηριοποιούνταν η οικογένεια Γιέτη, όσο και σε όλα τα είδη που κυκλοφορούσαν στην αγορά. Η σταδιακή κατρακύλα αρχίζει μετά τα μέσα της δεκαετίας του '80 και ειδικά από τις αρχές της δεκαετίας του '90, οπότε και φάνηκε πως υπήρχε μια κατάσταση που θα χειροτέρευε διαρκώς...


Στη Μικρασία

Ο Μηνάς Γιέτης αρχίζει την ιστορία "ταξιδεύοντάς"μας πάρα πολύ πίσω... «Εγώ παρέλαβα την επιχείρηση από τον πατέρα μου το 1963. Αλλά δε μιλάμε για το κτήριο που έχουμε τώρα. Ήταν ένα άλλο μαγαζί πολύ μικρότερο, μόλις 12 τετραγωνικών, πάλι στην Καλοκαιρινού και συγκεκριμένα ακριβώς απέναντι από το σημερινό μαγαζί».

Το παλιότερο μαγαζί Γιέτη στο Ηράκλειο είχε φτιαχτεί μετά το 1935, όταν ο πρόσφυγας πατέρας του Μηνά γνώρισε τη μάνα του και την παντρεύτηκε. Μέχρι τότε εργαζόταν σε έναν ξάδελφό του, τον Κωνσταντινίδη, του οποίου το μαγαζί ήταν πάλι στη λεωφόρο Καλοκαιρινού.

«Το υφασματάδικο Κωνσταντινίδη είχε δημιουργηθεί από το 1926. Μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν ο πατέρας μου μαζί με τα ξαδέλφια του ήλθαν στο Ηράκλειο και θυμήθηκαν τη δουλειά που ήξεραν στη Μικρά Ασία. Ήταν υφασματάδες στην Αττάλεια της Μικράς Ασίας, σε ένα μαγαζί που πήγα εγώ το 2000 και το βρήκα. Γκρεμισμένο βέβαια, στην παλιά αγορά μέσα. Οι τοίχοι υπήρχαν. Και η πόρτα υπήρχε, σιδερένια, και είχε απ'έξω και το μονόγραμμα Α.Κ., Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης, που ήταν ο ένας εκ των εξαδέλφων του πατέρα μου, και είχε πάνω και την ημερομηνία 1888. Από το 1888 είχαν φτιάξει αυτό το μαγαζί στην Αττάλεια. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη.

Βρήκα και το σπίτι του πατέρα μου. Και αυτό γκρεμισμένο. Μάλιστα ο πατέρας μου δεν ήθελε ποτέ να ξαναγυρίσει πίσω. Διότι, μου λέει, "εγώ άμα πάω να δω το μαγαζί και το σπίτι γκρεμισμένα, θα με πιάσει η καρδιά μου και θ'απομείνω εκεί. Λοιπόν καλύτερα άσε να θυμάμαι τις καλές μέρες που περάσαμε στον τόπο μας"»!..

Ο πατέρας του Μηνά Γιέτη πρώτα πήγε για λίγα χρόνια στην Αθήνα και στη συνέχεια κατέβηκε από Αθήνα εδώ για να δουλέψει ως υπάλληλος στο μαγαζί του Κωνσταντινίδη. Το 1937, που παντρεύτηκε, δημιούργησε το δικό του υφασματάδικο.


Το 1961-1962 ο Μηνάς απολύεται από το στρατό. «Τότε πήρα την απόφασή μου να συνεχίσω το εμπόριο. Γιατί φαίνεται ήταν στο αίμα μου. Και τότε λέω στον πατέρα μου ότι σε αυτό το μικρό μαγαζάκι δε θα κάτσω. Θέλω να πάω σε ένα πιο μεγάλο, γιατί μου φαίνεται στενάχωρα. Τότε μου λέει ο πατέρας μου "κάτσε εδώ διότι εδώ βγάζουμε καλό μεροκάματο. Και δεν είναι ανάγκη να τρέχουμε στα μεγαλύτερα μαγαζιά, με μεγαλύτερα έξοδα". Αλλά εγώ, ως νέος, δε χαμπάριαζα από τέτοια. Βρήκα το απέναντι μαγαζί περίπου 50 τ.μ. Ήταν το μαγαζί του Μυλωνάκη, που πουλούσε τα καπέλα. Και αυτό νοίκιασα τότε, το οποίο το κράτησα μέχρι το 1968. Μετά το 1968 έφυγα και πήγα εκεί που είναι σήμερα ο γιος μου και έχει τα έτοιμα ανδρικά ρούχα και παπούτσια. Και αυτό το μαγαζί από το '69 μέχρι τώρα τα κρατάμε και το δουλεύουμε από τον πατέρα στο γιο, και είναι η τέταρτη γενιά τώρα ο γιος μου μέσα από την οικογένειά μας. Τώρα η κόρη μου ακολούθησε και αυτή το εμπόριο του υφάσματος, στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης».

Ο κύριος Μηνάς κάποιες ώρες της ημέρας πηγαίνει στον κόρη του και τη βοηθάει. Όπως μας εξηγεί, δεν ξέρει καθόλου από έτοιμα ρούχα και παπούτσια. Έτσι μόνο στο μαγαζί με τα υφάσματα μπορεί να βοηθήσει, όπως έκανε για πάνω από 65 χρόνια, γράφοντας τη δική του ιστορία στο χώρο του υφάσματος, στην αγορά του Ηρακλείου.


"Χρυσές"δεκαετίες

«Οι αγορές στο Ηράκλειο δεν ήταν όπως είναι τώρα, που έχουμε Καλοκαιρινού, Αβέρωφ, Ίδης κ.λπ. και είναι πολλά τα μαγαζιά. Τότε η αγορά ήταν η Καλοκαιρινού, άντε να ήταν μερικά μαγαζιά στην οδό του Αγίου Μηνά. Άντε να ήταν μερικά στην Αβέρωφ και κάποια στην Έβανς. Αλλά η καρδιά της αγοράς του Ηρακλείου ήταν πάντα η Καλοκαιρινού», λέει ο Μηνάς Γιέτης. Και θυμάται πως ειδικά το κομμάτι από το Μεϊντάνι μέχρι την Αγίου Μηνά ήταν το καλύτερο της αγοράς.

Από το ύψος της Αγίου Μηνά και πάνω, δηλαδή στο κομμάτι αυτό την Καλοκαιρινού μέχρι τη Χανιώπορτα, υπήρχαν λιγότερα εμπορικά καταστήματα και περισσότερα μανάβικα.

Για να μας δώσει να καταλάβουμε πόσο "χρυσές"ήταν οι εποχές εκείνες, ο κ. Γιέτης λέει: «Όταν το 1968 μεταφερθήκαμε στο μαγαζί που έχουμε μέχρι σήμερα, το ενοίκιο αυτού του μαγαζιού ήταν το μεγαλύτερο του Ηρακλείου. Τότε έδινα το μήνα 11.000 δραχμές. Ήταν πολλά λεφτά για την εποχή εκείνη. Φανταστείτε ότι για να αγοράσεις ένα διαμέρισμα 60-70 τετραγωνικών έδινες τότε από 180.000 έως 200.000 δραχμές. Όταν δίνεις, συνεπώς, 11.000 δραχμές το μήνα, καταλαβαίνετε ότι με τα ενοίκια αυτά σε δύο χρόνια το διαμέρισμα θα το είχες αγοράσει»!

Στο σημείο αυτό μας λέει ότι «η Καλοκαιρινού ήταν το διαμάντι του Ηρακλείου. Διότι ο κόσμος τότε ψώνιζε. Διότι τότε δεν υπήρχε η πληθώρα των μαγαζιών στην περιφέρεια. Δηλαδή τα χωριά και οι γύρω δήμοι του Ηρακλείου δεν είχαν μαγαζιά. Όλοι κατέβαιναν στο Ηράκλειο».

Αντίστροφη μέτρηση

Ρωτήσαμε τον Μηνά Γιέτη για την αντίστροφη μέτρηση του εμπορίου στο Ηράκλειο. Και όπως λέει «από το 1980 μέχρι και το '86-'87 είχε κίνηση η αγορά. Από το 1987 έως το 1990 είχαμε και μια διαφοροποίηση της αγοράς ως προς το είδος. Τότε άρχισαν να δημιουργούνται πολλές μονάδες με έτοιμο ένδυμα. Και υπήρχε πρόβλημα στα υφασματάδικα σε σχέση με μαγαζιά που έγιναν ετοιματζίδικα. Και κάποιοι από τους συναδέλφους που είχαν υφάσματα το γύρισαν στο έτοιμο».


Ακόμα τότε η αγορά του Ηρακλείου "δούλευε"πολλά ελληνικά υφάσματα, αλλά "δούλευε"και ξένα. «Δε μιλάμε βέβαια για τα ξένα της σημερινής ποιότητας. Τότε τα ξένα ήταν καλά υφάσματα γιατί ήταν από Ιταλία, από Αγγλία, από Γερμανία και παραμένουν καλά υφάσματα. Αλλά είχαμε κι εμείς καλές βιομηχανίες υφασμάτων».

Κι όμως, πράγματι. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80 η Ελλάδα είχε ακόμη πολλές δικές της βιομηχανίες και βιοτεχνίες υφασμάτων και ρούχων. «Ήταν άριστες και στα ανδρικά και στα γυναικεία. Και είχαμε και μεγάλες βιομηχανίες σε σχέση με το μέγεθος της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τα κασμίρια, τα οποία τα εξάγαμε στο εξωτερικό, και από την άλλη μεριά είχαμε και πολλά εργοστάσια υφαντουργίας, που ως γνωστόν έκλεισαν»!

Ο κ. Γιέτης πιστεύει ότι από τότε και μετά ο κόσμος άρχισε να μην ενδιαφέρεται για την ποιότητα, αλλά μόνο για την εμφάνιση ενός ρούχου και την οικονομική του τιμή. Πλέον δεν υπάρχουν ελληνικές βιομηχανίες. Και κάποιες βιοτεχνίες που έχουν απομείνει χρησιμοποιούν υφάσματα από το εξωτερικό, όπως από την Κίνα κυρίως, φτιάχνοντας όμως καλά προϊόντα, που πωλούνται και σε ακριβότερες τιμές, από τα άλλα προϊόντα που μας έρχονται από το εξωτερικό.

Η κρίση

Ο ίδιος ήταν πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου μες στη δεκαετία του '90. «Η αγορά στη δεκαετία αυτή μέχρι και τις επόμενες δεκαετίες γνώρισε τη μεγάλη κρίση. Σαν μπήκε η δεκαετία του '90 φάνηκαν τα πρώτα σημάδια. Ότι κάτι δεν πάει καλά και κάπου τα πράγματα πρέπει να ελεγχθούν. Αυτή τη δεκαετία φάνηκαν οι πραγματικοί έμποροι, ειδικά σε ό,τι αφορά το Ηράκλειο. Μέσα στις δεκαετίες από το '90 μέχρι το 2000 αυτές οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν, που αναπτύχθηκαν, που μπόρεσαν και κρατήθηκαν στην αγορά ήταν οι επιχειρήσεις που από τα παλιά τα χρόνια είχαν γερές βάσεις».


ΧΑΜΟΣ ΚΑΘΕ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Η σταφίδα "έτρεφε"την αγορά

Και να πώς αλλάζουν οι εποχές. «Εγώ θυμάμαι Οκτώβρη μήνα, μετά το μάζεμα της σταφίδας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιέτης, «και γινόταν ο χαμός. Να έχουμε τρεις υπαλλήλους και μαζί με εμένα και τον πατέρα μου να είμαστε πέντε και κάποια εποχή πήραμε και τρίτο υπάλληλο και να μην προλαβαίνουμε. Κλείναμε το μεσημέρι το μαγαζί και αφήναμε τα υφάσματα στα τόπια αδίπλωτα για να πάμε να φάμε κάτι και να γυρίσουμε να τα μαζέψουμε να ανοίξουμε το απόγευμα. Η δουλειά ήταν αρκετά καλή. Και γι'αυτό έγιναν όσα έγιναν στο Ηράκλειο. Και αν θα κρίνω και από συναδέλφους μου στην Καλοκαιρινού, άλλοι επένδυσαν στο εμπόριο, άλλοι επένδυσαν στα ξενοδοχεία, άλλοι επένδυσαν στα σπίτια, άλλοι επένδυσαν πιθανώς σε αγροτικές περιουσίες και πάει λέγοντας. Τα χρήματα έρχονταν. Η αγορά δούλευε. Ο κόσμος δούλευε»...


Ο κ. Γιέτης τονίζει επίσης ότι η σταφίδα ήταν ένα εξαιρετικά χρυσοφόρο προϊόν, κάτι που είχε φανεί έντονα στην αγορά του Ηρακλείου και στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης. «Δεν είναι καθόλου τυχαίο», όπως λέει, «ότι είχαμε 9 σταφιδεργοστάσια. Σε αυτά τα εργοστάσια δούλευε όλος ο εργατικός κόσμος του Ηρακλείου. Και όταν πολύ παλιά καταργήθηκε το δικαίωμα να κρατάμε ανοιχτά τα καταστήματα το απόγευμα του Σαββάτου, η αντίδρασή μας ήταν ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, γιατί όλοι οι εργαζόμενοι έρχονταν το Σάββατο και μας έδιναν λεφτά. Γιατί; Γιατί ψώνιζαν. Οι εργαζόμενοι ψώνιζαν με δόσεις τότε. Θυμάμαι τον πατέρα μου με το τεφτεράκι»...

Στο ερώτημά μας τι είδους πελάτες ήταν οι σταφιδοπαραγωγοί, ο κ. Γιέτης λέει κουνώντας το κεφάλι: «Οι σταφιδοπαραγωγοί πλήρωναν κατευθείαν. Μετρητοίς. Πήγαιναν τις σταφίδες. Τις παρέδιδαν. Έπαιρναν τα λεφτά. Και βγαίνανε στην αγορά. "Κόψε κι εκείνο", "δώσε και τούτο", "κόψε και το άλλο"και πάει λέγοντας. Ωραία πράγματα. Πάνε αυτά».

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, όπως μας λέει χαρακτηριστικά, ότι «ο νομός Ηρακλείου κάποτε έβγαζε 100.000 τόνους σταφίδα. Αυτά ήταν λεφτά. Και μόλις την παρέδιδαν, έπαιρναν και το χρήμα. Αλλά και με το λάδι υπήρχε χρήμα. Οι περιοχές του λαδιού, Μεσαρά και Βιάννος, είχαν και αυτές έντονη παρουσία. Και ήταν περίπου οι ίδιες εποχές που κατέβαινε ο κόσμος στα μαγαζιά του Ηρακλείου».

Βέβαια, όπως εξηγεί ο συνταξιούχους σήμερα έμπορος του Ηρακλείου, «τότε δεν υπήρχαν τα πολλά έτοιμα ρούχα. Και γι'αυτό μόνο στο Ηράκλειο είχαμε γύρω στα 28 υφασματάδικα. Στην Καλοκαιρινού 7, στη 1866 άλλα τρία και είχαμε και στην Αβέρωφ. Βέβαια, δεν ήταν όλα μεγάλα μαγαζιά. Ήταν και μικρά μαγαζιά. Άλλα είχαν λαϊκά είδη, άλλα είχαν πιο καλά. Θυμάμαι χρονιές που ήταν ανεπανάληπτες»...

Σύμφωνα με όσα θυμάται ο Μηνάς Γιέτης, «οι πιο καλές χρονιές ήταν από το 1969 μέχρι και το 1977-1978, που κυκλοφορούσε χρήμα. Θυμάμαι ότι γίνονταν πολλοί χοροί στο Ηράκλειο τις Απόκριες και έρχονταν οι γυναίκες και έπαιρναν υφάσματα για να ράψουν ρούχα να πάνε στο χορό. Και γινόταν τζίρος καλός στα μαγαζιά. Και δούλευαν όλα τα μαγαζιά».


Τα 9 βουνά που αγκαλιάζουν το Οροπέδιο Λασιθίου

$
0
0
Το σχήμα του οροπεδίου Λασιθίου είναι στενόμακρο, από την Ανατολή προς τη Δύση, σε μήκος 10 χιλιομέτρων και πλάτος 4-5 χιλιομέτρων. Στην ανατολική πλευρά υψώνεται ως νησίδα μέσα στην πεδιάδα ένας λόφος, η Κεφάλα, και χωρίζει το οροπέδιο σε δυο μέρη. Το ανατολικό δεν έχει υπόγεια νερά, ενώ το δυτικό, που είναι σε έκταση πολύ μεγαλύτερο, έχει άφθονα υπόγεια νερά σε βάθος 8-16-18 μ., ανάλογα με τη θέση. Έχει μέσο όρο υψομέτρου τα 840 μέτρα. 
Τα όρη που το περιβάλλουν ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ είναι τα εξής.
Νοτιοανατολικά βρίσκεται ο κύριος όγκος της υψηλότερης κορυφής Σπαθί που βρίσκεται στα 2.148 μέτρα
Ανατολικά βρίσκεται η Τζίβη ή Αλόιδα στα 1.664 μέτρα

Από το βορρά έχουμε τη Σελένα στα 1.559 μέτρα

Βορειοδυτικά το Λουλουδάκι που είναι στα 1.163 μέτρα

Δυτικά βρίσκεται η Σκλόκα που είναι στα 1.298 μέτρα 


Δυτικά  και ο Αφέντης στα 1.578


Από το νότο έχουμε το Σαρακηνό που φτάνει στα 1.580 μέτρα, 


Το Βιργιωμένο στα 1.414 .


Και τέλος τη Μαγερεύτρα που έχει υψόμετρο 1.462 μέτρα.

Νέα Κινηματογραφική εβδομάδα στο cine Μινώα στη Σητεία

$
0
0
CINE ΜΙΝΩΑ
Αλ. Παπαναστασίου 18
Πληροφορίες για όλο το πρόγραμμα και τις ώρες προβολών στο 28430 25150
και στο www.victoria-cinema.gr

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 30/5/2019 – 5/6/2019


ΓΚΟΤΖΙΛΑ ΙΙ: Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ - GODZILLA II: KING OF THE MONSTERS  
Κατηγορία : Περιπέτεια Φαντασίας
Σκηνοθεσία : Μάικλ Ντάουερτι
Πρωταγωνιστούν:  Βέρα Φαρμίγκα, Κεν Γουατανάμπι, Σάλι Χόκινς, Κάιλ Τσάντλερ, Μίλι Μπόμπι Μπράουν, Μπράντλεϊ Γουίτφορντ, Τόμας Μίντλντιτς, Τσαρλς Ντανς, Ο’ Σι Τζάκσον Τζούνιορ, Αίσα Χιντς, Ζανγκ Ζιγί
2D: Πέμπτη, Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη στις 21:30 - Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 19:50 & 22:15
Στο ΓΚΟΤΖΙΛΑ ΙΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ παρακολουθούμε τις προσπάθειες της Monarch, μιας κρυφής ζωολογικής ομάδας που παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη και τη δράση μυθικών πλασμάτων που ζουν στο βυθό της θάλασσας. Ανάμεσα σε αυτά, είναι ο Godzilla που θα επιστρατευτεί και πάλι υπέρ της ανθρωπότητας, καθώς θα αντιμετωπίσει τέρατα όπως τους Mothra, Rodan αλλά και την απόλυτη νέμεσή του, τον τρικέφαλο βασιλιά Ghidorah. Οι μάχες του θα παίξουν θεμελιώδη ρόλο στην ισορροπία του πλανήτη και το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης.

AΛΑΝΤΙΝ - ALADDIN  
Κατηγορία : Φαντασίας
Σκηνοθεσία : Γκάι Ρίτσι
Πρωταγωνιστούν: Ναόμι Σκοτ, Γουίλ Σμιθ, Άλαν Τούντικ, Μένα Μασούντ, Νασίμ Πεντράντ,
2D: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 17:30
Η καινούργια εντυπωσιακή live-action μεταφορά από ένα κλασσικό παραμύθι της Disney, είναι αυτή τη φορά ο «ΑΛΑΝΤΙΝ», που ακολουθεί την ιστορία του γοητευτικού αλητάκου του δρόμου Aladdin (Mena Massoud), της θαρραλέας και αποφασιστικής Jasmine (Naomi Scott) και του Genie (Will Smith) που μπορεί να είναι και εκείνο που θα ξεκλειδώσει το μέλλον τους.

STAND UP COMEDY: Εκείνος & εΚΕΙΝΟΣ - Αντώνης Κρόμπας & Λευτέρης Ελευθερίου
O Λευτέρης Ελευθερίου και ο Αντώνης Κρόμπας είναι «Εκείνος κι εΚΕΙΝΟΣ» και έρχονται στην πόλη μας για 2η φορά και στο Cine Μίνωα, μετά την sold out παράστακση τους πριν από δύο μήνες, για μία ακόμη...ΜΟΝΑΔΙΚΗ παράσταση γέλιου!
Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21:30 - Προπώληση εισιτηρίων από τα ταμεία του κινηματογράφου!

Γενική είσοδος: 10 ευρώ, Τηλέφωνο Πληροφοριών: 28430 25150

Δήλωση Κώστα Μαμουλάκη για το αποτέλεσμα των εκλογών

$
0
0
Οι πολίτες του Μαλεβιζίου μίλησαν και το μήνυμα τους είναι ισχυρό: Επιζητούν τη συνεργασία, την ενότητα, την συνέχιση της αναπτυξιακής προοπτικής του Μαλεβιζίου. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και συνεχίζουμε για την επόμενη Κυριακή!


Μήνυμα νίκης σχετικά με την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος στο Μαλεβίζι απηύθυνε ο Μενέλαος Μποκέας

$
0
0
Μήνυμα νίκης σχετικά με την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος στο Μαλεβίζι απηύθυνε ο υποψήφιος Δήμαρχος Μαλεβιζίου και επικεφαλής της  παράταξης «Το Μαλεβίζι μπορεί!»,  Μενέλαος Μποκέας, αναφέροντας:
«Οι εκλογές αποτελούν τη μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συντοπίτες μου Μαλεβιζιώτες για την αμέριστη αγάπη τους και τη συγκινητική τους στήριξη. Μας τιμούν.

Το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο: το Μαλεβίζι θέλει να αλλάξει σελίδα και θέλει να πορευτεί στο μέλλον με νέα Δημοτική Αρχή. Αυτό θα επιβεβαιωθεί την ερχόμενη Κυριακή.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου, υποψηφίους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους για το ήθος, την ακεραιότητα και τον όμορφο αγώνα μας.
 Συνεχίζουμε»!

Οι έδρες στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου σε ποσοστό ενσωμάτωσης 98%

$
0
0
Αν και νωρίς ακόμα καθώς η σταυροδοσία είναι στην αρχή της καταμέτρησης, τα αποτελέσματα δείχνουν μία πρώτη εικόνα για την κατάσταση που διαμορφώνεται για τις πρωτιές.

Στο δημοτικό συμβούλιο, οι έδρες είναι 49 και η κατανομή θα γίνει ως εξής:


Ο Γιάννης Κουράκης εκλέγει 18 συμβούλους,  ο Βασίλης Λαμπρινός 12, ο Ηλίας Λυγερός 6, ο Γιώργος Σισαμάκης 4, από δύο οι συνδυασμοί του Δημήτρη Βρύσαλη, του Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του Πέτρου Ινιωτάκη και της Βαγγελιώς Σχοιναράκη ενώ εκλέγεται και ο Μανώλης Βασιλάκης.
Σε ποσοστό ενσωμάτωσης 978% (ώρα 16.30) ο Γιάννης Κουράκης προηγείται με 36,5% έναντι 24,3% τοιυ Βασίλη Λαμπρινού. 
Ηράκλειο 3.7.5 (ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ)

Σε ποσοστό ενσωμάτωσης 97,72% (ώρα 21.00) ο Γιάννης Κουράκης προηγείται με 36,5% έναντι 24,3% τοιυ Βασίλη Λαμπρινού. 
Ηράκλειο 3.7.5 (ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ)
(εμφάνιση με σειρά κατάταξης)

1. ΣΤΕΙΑΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΒΡΑΧΟΣ) (πατρ. ΖΑΧΑΡΙΑ): 2.004 σταυροί
2. ΨΑΡΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ): 1.200 σταυροί
3. ΓΙΑΛΙΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 1.117 σταυροί
4. ΔΡΟΣΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 1.076 σταυροί
5. ΚΑΛΟΝΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ (ΓΙΑΝΝΑ) (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 1.043 σταυροί
6. ΓΙΑΟΥΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 946 σταυροί
7. ΑΓΑΠΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 935 σταυροί
8. ΣΠΑΝΑΚΗ ΑΘΗΝΑ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 922 σταυροί
9. ΜΑΚΑΡΟΝΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 918 σταυροί
10. ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (πατρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ): 840 σταυροί
11. ΚΟΝΤΑΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 831 σταυροί
12. ΑΓΡΙΜΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 819 σταυροί
13. ΖΑΜΠΕΤΑΚΗΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 818 σταυροί
14. ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΙΩΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 818 σταυροί
15. ΚΟΚΚΟΡΗ ΕΛΕΝΗ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 809 σταυροί
16. ΜΠΛΕΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 791 σταυροί
17. ΞΥΛΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΙΡΗ) (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 781 σταυροί
18. ΧΑΙΡΕΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 773 σταυροί
19. ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΕΛΕΝΗ (πατρ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ): 708 σταυροί
20. ΣΕΝΕΤΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ (ΡΕΓΓΙΝΑ) (πατρ. ΦΙΛΙΠΠΑ): 702 σταυροί

ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ)
(εμφάνιση με σειρά κατάταξης)

1. ΠΑΣΠΑΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (πατρ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ): 1.426 σταυροί
2. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 1.248 σταυροί
3. ΒΑΡΔΑΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (πατρ. ΦΑΙΔΩΝΑ): 945 σταυροί
4. ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 872 σταυροί
5. ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 797 σταυροί
6. ΒΟΥΡΕΞΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 686 σταυροί
7. ΚΑΝΑΒΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 675 σταυροί
8. ΠΑΤΤΑΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 601 σταυροί
9. ΠΛΕΥΡΗ ΑΡΙΣΤΕΑ (πατρ. ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ): 579 σταυροί
10. ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 574 σταυροί
11. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ - ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ (ΣΤΕΛΑ) (πατρ. ΧΡΗΣΤΟΥ): 542 σταυροί
12. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 507 σταυροί
13. ΚΑΝΑΚΑΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 501 σταυροί
14. ΠΑΠΑΔΑΚΗ - ΣΚΑΛΙΔΗ ΕΙΡΗΝΗ (ΡΕΝΑ) (πατρ. ΣΤΑΥΡΟΥ): 492 σταυροί
15. ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΜΑΡΙΟΥ): 492 σταυροί

Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες (ΛΥΓΕΡΟΣ ΗΛΙΑΣ)
(εμφάνιση με σειρά κατάταξης)
 
1. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ (πατρ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ): 495 σταυροί
2. ΤΣΑΤΣΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 488 σταυροί
3. ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 439 σταυροί
4. ΚΑΛΕΜΠΟΥΜΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 370 σταυροί
5. ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 366 σταυροί
6. ΔΟΚΙΑΝΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 336 σταυροί
7. ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΒΑΡΔΗΣ) (πατρ. ΒΑΡΔΗ): 317 σταυροί
8. ΑΣΣΑΡΙΩΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ (πατρ. ΛΑΜΠΡΟΥ): 302 σταυροί
9. ΑΝΔΡΙΚΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΑΛΕΚΟΣ) (πατρ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ): 297 σταυροί
10. ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ (πατρ. ΦΩΤΙΟΥ): 292 σταυροί

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (ΣΙΣΑΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ)
(εμφάνιση με σειρά κατάταξης)

1. ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 498 σταυροί
2. ΓΙΑΛΑΜΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (πατρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ): 382 σταυροί
3. ΚΩΝΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 365 σταυροί
4. ΝΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 314 σταυροί
5. ΚΟΚΚΙΝΗ - ΣΚΟΥΡΕΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 290 σταυροί
6. ΣΥΓΓΕΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 276 σταυροί

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΒΡΥΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ)
(εμφάνιση με σειρά κατάταξης)

1. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 229 σταυροί
2. ΚΑΣΑΠΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (πατρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ): 207 σταυροί
3. ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (πατρ. ΑΝΔΡΕΑ): 174 σταυροί
4. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (πατρ. ΔΑΝΙΗΛ): 159 σταυροί
5. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 151 σταυροί

ΣυνΕργασία ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ΚΟΥΚΙΑΔΑΚΗΣ ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ)
(εμφάνιση με σειρά κατάταξης)

1. ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 233 σταυροί
2. ΒΑΤΣΙΝΑΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 189 σταυροί
3. ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΒΑΡΔΑΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 153 σταυροί
4. ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ ΜΥΡΩΝΙΑ (ΜΙΡΑΝΤΑ) (πατρ. ΗΡΑΚΛΗ): 140 σταυροί
5. ΚΟΜΠΟΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΜΗΝΑ): 130 σταυροί

συν+ΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ)
(εμφάνιση με σειρά κατάταξης)

1. ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ (πατρ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ): 182 σταυροί
2. ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 161 σταυροί
3. ΚΑΣΩΤΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 151 σταυροί
4. ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (πατρ. ΜΗΝΑ): 131 σταυροί
5. ΤΖΩΡΤΖΗ - ΠΕΤΡΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 126 σταυροί

ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει (ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ – ΗΛΙΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ)
(εμφάνιση με σειρά κατάταξης)

1. ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ (πατρ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ): 182 σταυροί
2. ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 161 σταυροί
3. ΚΑΣΩΤΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 151 σταυροί
4. ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (πατρ. ΜΗΝΑ): 131 σταυροί
5. ΤΖΩΡΤΖΗ - ΠΕΤΡΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 126 σταυροί

ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ)
(εμφάνιση με σειρά κατάταξης)

1. ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (πατρ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ): 166 σταυροί
2. ΑΓΡΙΟΓΙΑΝΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ (πατρ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ): 122 σταυροί
3. ΟΡΦΑΝΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 103 σταυροί
4. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 83 σταυροί
5. ΠΑΠΑΧΡΟΝΑΚΗ ΑΝΝΑ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 81 σταυροί

Διασχίζοντας το Οροπέδιο Λιμνάκαρο

$
0
0

Το Οροπέδιο Λιμνάκαρο βρίσκεται στις βόρειες κλιτύες της Δίκτης, δίπλα στο Οροπέδιο Λασιθίου, σε υψ. 1120 και περιβάλλεται από ανατολικά, νοτιανατολικά από το επιβλητικό ύψωμα Λάζαρος της Δίκτης (υψ. 2048) από δυτικά από το ύψωμα Στροβίλι (υψ. 1533) και από Βορρά από το ύψ. Μεγάλη Κορφή (υψ. 1309). Η επιφάνεια του υπολογίζεται γύρω στα 750 στρεμ. και παρουσιάζει έντονη κλίση. 








Το μεγαλύτερο τμήμα του καλύπτεται από χαλίκια που παρασύρουν τα νερά από την Δίκτη και οι ντόπιοι αποκαλούν Πετράδες. Το προς το βορρά τμήμα του γύρω στα 300 στρεμ είναι καλλιεργήσιμο. Στο Λιμνάκαρο ευδοκιμούν τα οπωροφόρα δένδρα μηλιές, αχλαδιές (ειδικότερα η ποικιλία χειμωνικό, που είναι από τα νοστιμότερα αχλάδια) οι καρυδιές, κ.α.. Τα καρύδια του Λιμνακάρου φημίζονται γιατί δεν βγαίνουν "κουφά". Στην θέση Σκαφίδια υπάρχουν κάποιες καρυδιές που μετρούν κάμποσους αιώνες ζωής, δημιουργώντας ένα όμορφο καρυδόδασος.






Παλαιότερα το Λιμνάκαρο καλλιεργούνταν εντατικά. Σήμερα όμως χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος από τους 5-6 κτηνοτρόφους που είναι εγκατεστημένοι εκεί. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια προσπάθεια ανάπτυξης της δενδροκαλλιέργειας, κυρίως καρυδιάς, στην περιοχή.

























Η ΕΞΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ









 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Η Ψαρομούρα από τις μικρότερες παραλίες στο συγκρότημα της Αγίας Πελαγίας

$
0
0

Η Ψαρομούρα είναι μία από τις μικρότερες παραλίες στο συγκρότημα της Αγίας Πελαγίας, αλλά μια από τις μεγαλύτερες σε δημοτικότητα, ιδιαίτερα από τους ντόπιους. Απέχει μόλις 25 λεπτά με τα πόδια από το ξενοδοχείο μας, ή 5 λεπτά με αυτοκίνητο ή μηχανάκι. 



Ο κόλπος περιβάλλεται από βράχια και είναι απομονωμένος από το θόρυβο και το δρόμο. Υπάρχει μόνο ένα μικρό μαγαζί στην παραλία που προσφέρει παγωτά, ποτά και σάντουιτς. Η παραλία προσφέρει ξαπλώστρες και ομπρέλες.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Η κατανομή των θέσεων στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, καθορίζεται ως εξής:

$
0
0
Η κατανομή των θέσεων στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, καθορίζεται ως εξής:
-Η παράταξη Αρναουτάκη καταλαμβάνει 31 έδρες.
-Η παράταξη Μαρκογιαννάκη καταλαμβάνει 14 έδρες.
-Η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” καταλαμβάνει 3 έδρες.
-Η παράταξη Κριτσωτάκη καταλαμβάνει 1 έδρα.
-Η παράταξη Σπυρόπουλου καταλαμβάνει 1 έδρα και
-Η παράταξη Παγκαλάκη καταλαμβάνει 1 έδρα.

ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ

Παράταξη Αρναουτάκη

Στην Π.Ε. Χανίων

1. ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 6.598 σταυροί
2. ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) (πατρ. ΠΕΡΙΚΛΗ): 4.378 σταυροί
3. ΚΩΤΣΟΓΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 4.164 σταυροί
4. ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (πατρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ): 3.381 σταυροί
5. ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗ-ΚΡΑΣΟΥΔΑΚΗ ΣΟΦΙΑ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 3.148 σταυροί
6. ΓΥΠΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 3.091 σταυροί
7. ΜΑΝΙΜΑΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (πατρ. ΑΝΔΡΕΑ): 2.783 σταυροί
8. ΠΑΡΤΣΑΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (πατρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ): 2.624 σταυροί
9. ΛΕΒΑΚΗ ΟΛΓΑ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 2.575 σταυροί
10. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗ-ΜΠΕΛΙΒΑΝΗ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ (πατρ. ΠΑΥΛΟΥ): 2.502 σταυροί
11. ΜΑΚΡΑΚΗ-ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ (ΧΡΥΣΑ) (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 2.489 σταυροί
12. ΛΟΥΦΑΡΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 2.476 σταυροί
13. ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (πατρ. ΙΩΣΗΦ): 2.285 σταυροί
14. ΚΟΥΛΙΕΡΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 2.273 σταυροί
15. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 2.062 σταυροί
16. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ – ΜΑΡΤΣΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (πατρ. ΣΑΒΒΑ): 1.691 σταυροί
17. ΜΑΡΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (πατρ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ): 1.468 σταυροί
18. ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 1.414 σταυροί
19. ΒΟΥΡΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΤΖΙΝΑ) (πατρ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ): 1.380 σταυροί
20. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ): 728 σταυροί

Στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1. ΛΙΟΝΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΧΡΗΣΤΟΥ): 4.984 σταυροί
2. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΗΡΑΚΛΗ): 2.830 σταυροί
3. ΑΛΕΦΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΝΩΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 2.614 σταυροί
4. ΧΝΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 2.498 σταυροί
5. ΣΑΡΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 2.169 σταυροί
6. ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 2.153 σταυροί
7. ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 1.880 σταυροί
8. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ): 1.299 σταυροί
9. ΠΟΛΙΟΥΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 1.210 σταυροί
10. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ (ΛΕΝΑ) (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 499 σταυροί
11. ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ (πατρ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ): 493 σταυροί

Στην Π.Ε. Ηρακλείου

1. ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 7.011 σταυροί
2. ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ (ΕΦΗ) (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 6.920 σταυροί
3. ΣΥΡΙΓΩΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 6.555 σταυροί
4. ΣΚΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 6.390 σταυροί
5. ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 5.649 σταυροί
6. ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 5.574 σταυροί
7. ΜΗΛΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 5.333 σταυροί
8. ΠΙΤΣΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 5.158 σταυροί
9. ΔΟΞΑΣΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 5.145 σταυροί
10. ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΝΙΚΟΛΑΤΣΟΣ) (πατρ. ΑΝΔΡΕΑ): 5.087 σταυροί
11. ΖΑΧΑΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (πατρ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ): 5.086 σταυροί
12. ΜΠΑΡΙΤΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 4.689 σταυροί
13. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 4.656 σταυροί
14. ΤΖΕΔΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 4.641 σταυροί
15. ΧΟΥΔΕΤΣΑΝΑΚΗ-ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 4.129 σταυροί
16. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (ΠΟΠΗ) (πατρ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ): 4.105 σταυροί
17. ΒΟΡΓΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (ΣΤΕΛΙΟΣ) (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 3.921 σταυροί
18. ΣΕΡΜΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 3.916 σταυροί
19. ΑΣΠΕΤΑΚΗ ΕΛΕΝΗ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 3.885 σταυροί
20. ΜΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 3.776 σταυροί
21. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ (πατρ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ): 3.719 σταυροί
22. ΜΑΡΑΚΗ-ΜΠΕΛΑΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ (πατρ. ΠΑΝΤΕΛΗ): 3.663 σταυροί
23. ΒΑΜΙΕΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 3.162 σταυροί
24. ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 2.939 σταυροί
25. ΤΟΥΠΑΚΗΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ (πατρ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ): 2.928 σταυροί
26. ΚΛΑΔΟΣ ΜΙΧΑΗΛ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 2.874 σταυροί
27. ΞΕΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (πατρ. ΚΙΜΩΝΑ): 2.701 σταυροί
28. ΓΙΑΛΥΤΗ ΕΡΜΙΟΝΗ (ΕΜΗ) (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 2.372 σταυροί
29. ΜΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 2.366 σταυροί
30. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 2.236 σταυροί
31. ΤΣΑΤΣΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ) (πατρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ): 2.044 σταυροί
32. ΗΓΟΥΜΕΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗ (ΛΕΝΑ) (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 1.724 σταυροί
33. ΠΡΙΝΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 1.547 σταυροί
34. ΤΡΙΛΥΡΑΚΗ-ΚΑΛΟΜΟΙΡΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 1.442 σταυροί
35. ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 1.226 σταυροί
36. ΓΙΑΝΝΑΡΗ ΙΩΑΝΝΑ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 946 σταυροί
37. ΜΩΥΣΙΔΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ (πατρ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ): 805 σταυροί
38. ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ (πατρ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ): 796 σταυροί

Στην Π.Ε. Λασιθίου
1. ΓΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ): 3.225 σταυροί
2. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ): 3.150 σταυροί
3. ΧΑΝΙΩΤΑΚΗ-ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 3.138 σταυροί
4. ΜΗΛΙΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 2.549 σταυροί
5. ΤΣΙΦΕΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΣΕΡΕΤΗΣ) (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 2.522 σταυροί
6. ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΣΤΑΥΡΟΥ): 2.399 σταυροί
7. ΡΑΠΑΝΗ-ΡΕΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ (πατρ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ): 2.057 σταυροί
8. ΚΑΡΑΤΣΗΣ ΠΑΝΙΚΟΣ (πατρ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ): 1.704 σταυροί
9. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ-ΛΟΥΤΡΙΑΝΑΚΗ ΧΡΥΣΗ (ΧΡΥΣΑ) (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 1.001 σταυροί

Παράταξη Μαρκογιαννάκη


Στην Π.Ε. Χανίων
1. ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 4.697 σταυροί
2. ΚΟΠΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 3.767 σταυροί
3. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 3.242 σταυροί
4. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΒΛΑΝΤΑΣ) (πατρ. ΙΩΣΗΦ): 2.970 σταυροί
5. ΤΣΟΝΤΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (πατρ. ΗΛΙΑ): 2.160 σταυροί
6. ΒΛΗΣΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΝΟΤΑ) (πατρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ): 1.970 σταυροί
7. ΚΟΥΚΛΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 1.967 σταυροί
8. ΑΛΕΞΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ (πατρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ): 1.931 σταυροί
9. ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 1.776 σταυροί
10. ΔΡΑΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ): 1.729 σταυροί
11. ΠΟΘΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 1.496 σταυροί
12. ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ): 1.471 σταυροί
13. ΞΕΝΙΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΗΛΙΑ): 1.455 σταυροί
14. ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 1.337 σταυροί
15. ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ-ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 1.119 σταυροί
16. ΠΑΠΑΔΕΡΟΥ ΚΛΕΑΝΘΗ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 1.090 σταυροί
17. ΛΥΡΑΝΤΩΝΑΚΗ ΟΛΓΑ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 927 σταυροί
18. ΒΑΣΣΑΛΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 654 σταυροί
19. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ (πατρ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ): 507 σταυροί
Στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1. ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 2.315 σταυροί
2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ (ΘΕΜΗΣ) (πατρ. ΦΩΤΙΟΥ): 1.358 σταυροί
3. ΞΥΠΟΛΥΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ): 1.151 σταυροί
4. ΚΑΛΛΙΟΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ): 1.003 σταυροί
5. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ ΕΛΕΝΗ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 812 σταυροί
6. ΒΕΡΙΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 797 σταυροί
7. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΓΡΥΛΛΟΣ (πατρ. ΘΩΜΑ): 594 σταυροί
8. ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (πατρ. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 549 σταυροί
9. ΜΠΡΟΤΖΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 538 σταυροί
10. ΜΑΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (ΕΡΙΕΤΤΑ) (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 450 σταυροί
11. ΚΟΤΖΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 407 σταυροί
Στην Π.Ε. Ηρακλείου
1. ΜΑΤΑΛΛΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 5.263 σταυροί
2. ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 2.345 σταυροί
3. ΧΡΟΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 1.941 σταυροί
4. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΚΑΛΛΕΡΓΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 1.440 σταυροί
5. ΚΑΔΙΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 1.394 σταυροί
6. ΛΥΔΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (πατρ. ΣΟΦΟΚΛΗ): 1.289 σταυροί
7. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ (ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ) (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 1.267 σταυροί
8. ΜΕΡΩΝΙΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 1.057 σταυροί
9. ΣΕΛΗΝΙΩΤΑΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 1.056 σταυροί
10. ΑΝΘΟΥΛΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 1.029 σταυροί
11. ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ (πατρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ): 980 σταυροί
12. ΣΗΜΑΙΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 948 σταυροί
13. ΓΑΡΕΦΑΛΑΚΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 912 σταυροί
14. ΜΠΙΜΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 897 σταυροί
15. ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (πατρ. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 791 σταυροί
16. ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 787 σταυροί
17. ΠΑΤΤΑΚΟΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ (πατρ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ): 771 σταυροί
18. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 762 σταυροί
19. ΑΣΟΥΤΗΣ – ΔΙΔΑΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (πατρ. ΠΕΤΡΟΥ): 760 σταυροί
20. ΛΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 729 σταυροί
21. ΤΣΑΝΤΙΡΑΚΗ ΕΛΕΝΗ (πατρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ): 703 σταυροί
22. ΤΙΜΟΘΕΑΤΟΥ ΕΛΕΝΗ (πατρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ): 682 σταυροί
23. ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (πατρ. ΝΙΚΗΤΑ): 641 σταυροί
24. ΛΟΥΠΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΧΡΗΣΤΟΥ): 591 σταυροί
25. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (πατρ. ΣΥΜΕΩΝ): 585 σταυροί
26. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (ΧΑΡΑ) (πατρ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ): 573 σταυροί
27. ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΣΤΑΥΡΟΥ): 528 σταυροί
28. ΨΑΡΟΛΟΓΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 500 σταυροί
29. ΜΑΚΡΗ ΕΛΕΝΗ (πατρ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ): 497 σταυροί
30. ΛΙΑΝΟΥΔΑΚΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 481 σταυροί
31. ΚΑΡΔΟΥΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ (πατρ. ΠΑΥΛΟΥ): 388 σταυροί
32. ΤΖΙΡΑΚΗ ΕΥΣΕΒΙΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ (ΣΟΦΙΑ) (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 346 σταυροί
33. ΜΠΡΟΦΙΔΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (πατρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ): 327 σταυροί
34. ΝΙΚΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 324 σταυροί
35. ΓΙΑΠΙΤΖΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (πατρ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ): 314 σταυροί
36. ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ): 293 σταυροί
37. ΡΟΔΟΥΣΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 260 σταυροί
38. ΤΑΜΙΩΛΑΚΗ-ΛΑΤΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 242 σταυροί
Στην Π.Ε. Λασιθίου
1. ΞΕΝΙΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (πατρ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ): 2.627 σταυροί
2. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ (πατρ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ): 2.300 σταυροί
3. ΜΕΝΕΓΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 2.287 σταυροί
4. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ΙΩΣΗΦΙΝΑ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 2.064 σταυροί
5. ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ): 1.777 σταυροί
6. ΚΛΩΝΤΖΑ ΕΙΡΗΝΗ (πατρ. ΜΑΡΚΟΥ): 1.003 σταυροί
7. ΚΟΚΟΤΟΣ ΦΩΤΙΟΣ – ΙΩΣΗΦ (πατρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ): 845 σταυροί
8. ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗ-ΔΙΑΛΥΝΑ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΑΧΙΛΛΕΩΣ): 558 σταυροί
9. ΛΑΓΚΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 528 σταυροί

Παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”

Στην Π.Ε. Χανίων
1. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 1.076 σταυροί
2. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΙΩΣΗΦ (πατρ. ΜΑΡΚΟΥ): 720 σταυροί
3. ΝΤΑΓΚΟΥΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 695 σταυροί
4. ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 470 σταυροί
5. ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ ΦΩΤΙΟΣ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 429 σταυροί
6. ΣΓΟΥΡΑΚΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ (πατρ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ): 416 σταυροί
7. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 400 σταυροί
8. ΜΠΟΛΙΩΤΗ ΣΟΦΙΑ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 396 σταυροί
9. ΚΑΝΔΗΛΙΕΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 388 σταυροί
10. ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΑ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 362 σταυροί
11. ΠΑΠΑΔΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΑΧΙΛΛΕΩΣ): 340 σταυροί
12. ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ ΔΟΜΙΝΙΚΗ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 332 σταυροί
13. ΜΟΤΑΚΗ ΚΟΥΜΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ (πατρ. ΙΑΚΩΒΟΥ): 324 σταυροί
14. ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 302 σταυροί
15. ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 278 σταυροί
16. ΚΟΥΤΡΟΥΛΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (πατρ. ΧΡΗΣΤΟΥ): 231 σταυροί
17. ΚΟΥΓΕΝΤΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (πατρ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ): 196 σταυροί
18. ΔΑΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (πατρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ): 176 σταυροί
19. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 164 σταυροί
20. ΠΗΧΑ ΒΑΙΑ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 164 σταυροί
Στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 286 σταυροί
2. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (πατρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ): 220 σταυροί
3. ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 197 σταυροί
4. ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (πατρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ): 120 σταυροί
5. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (πατρ. ΣΤΑΥΡΟΥ): 103 σταυροί
6. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (πατρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ): 98 σταυροί
7. ΓΚΑΤΖΙΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΘΑ (πατρ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ): 79 σταυροί
8. ΝΤΑΣΚΑΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (πατρ. ΘΩΜΑ): 78 σταυροί
9. ΚΛΑΔΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ (ΑΝΤΩΝΗΣ) (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 69 σταυροί
10. ΜΑΝΙΑΒΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (πατρ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ): 67 σταυροί
11. ΚΑΡΓΑΚΗ (ΔΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗ) ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 54 σταυροί
Στην Π.Ε. Ηρακλείου
1. ΠΑΝΤΕΡΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ): 697 σταυροί
2. ΓΩΝΙΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 605 σταυροί
3. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 524 σταυροί
4. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΚΡΥΣΤΑΛΕΝΙΑ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 512 σταυροί
5. ΚΟΥΔΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 477 σταυροί
6. ΚΟΡΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 460 σταυροί
7. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (πατρ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ): 454 σταυροί
8. ΣΟΦΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (πατρ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ): 444 σταυροί
9. ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 430 σταυροί
10. ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΛΟΥΛΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 427 σταυροί
11. ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ (πατρ. ΡΟΔΑΜΑΝΘΟΥ): 410 σταυροί
12. ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ): 350 σταυροί
13. ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 275 σταυροί
14. ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗ ΕΛΕΝΗ (πατρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ): 266 σταυροί
15. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 259 σταυροί
16. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (πατρ. ΑΓΓΕΛΗ): 256 σταυροί
17. ΚΥΠΡΑΙΟΥ ΣΚΕΠΑΡΝΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ): 256 σταυροί
18. ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (πατρ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ): 250 σταυροί
19. ΓΡΑΤΣΙΑΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (πατρ. ΗΛΙΑ): 248 σταυροί
20. ΣΚΥΒΑΛΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 246 σταυροί
21. ΧΡΥΣΟΦΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 230 σταυροί
22. ΚΡΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (πατρ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ): 205 σταυροί
23. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ (πατρ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ): 191 σταυροί
24. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΜΙΧΑΗΛ): 191 σταυροί
25. ΕΡΜΕΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ (πατρ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ): 182 σταυροί
26. ΜΠΙΤΣΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 173 σταυροί
27. ΚΑΜΙΤΣΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 171 σταυροί
28. ΠΕΥΚΙΑΝΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ (πατρ. ΠΑΝΤΕΛΗ): 171 σταυροί
29. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (πατρ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ): 166 σταυροί
30. ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 166 σταυροί
31. ΝΙΚΗΤΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΜΕΝΕΛΑΟΥ): 165 σταυροί
32. ΔΑΛΕΖΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ): 156 σταυροί
33. ΔΟΡΓΙΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (πατρ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ): 152 σταυροί
34. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 152 σταυροί
35. ΒΑΓΙΑΣ ΒΑΓΙΑΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 146 σταυροί
36. ΚΟΚΟΤΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ (πατρ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ): 145 σταυροί
37. ΜΠΑΚΕΛΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (πατρ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ): 145 σταυροί
38. ΤΡΙΓΩΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 131 σταυροί

Στην Π.Ε. Λασιθίου

1. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΣΥΜΕΩΝ (πατρ. ΜΕΝΕΛΑΟΥ): 270 σταυροί
2. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 257 σταυροί
3. ΓΚΑΒΑΝΟΖΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (πατρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ): 192 σταυροί
4. ΚΟΝΤΟΠΟΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 181 σταυροί
5. ΓΡΑΣΣΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (πατρ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ): 176 σταυροί
6. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 175 σταυροί
7. ΚΑΡΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 134 σταυροί
8. ΤΣΟΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 129 σταυροί
9. ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ (πατρ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ): 85 σταυροί

Παράταξη Κριτσωτάκη

Στην Π.Ε Χανίων
1. ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 208 σταυροί
2. ΤΖΙΝΕΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 168 σταυροί
3. ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗ – ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΛΟΥΚΙΑ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 158 σταυροί
4. ΧΑΝΤΑΜΠΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (πατρ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ): 150 σταυροί
5. ΒΑΓΔΑΤΛΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (πατρ. ΓΑΒΡΙΗΛ): 137 σταυροί
6. ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (πατρ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ): 137 σταυροί
7. ΓΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ): 132 σταυροί
8. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΥΡΤΩ (πατρ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΟΣ): 123 σταυροί
9. ΠΑΤΡΕΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΧΡΗΣΤΟΥ): 106 σταυροί
10. ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 94 σταυροί
11. ΠΡΟΕΣΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ): 84 σταυροί
12. ΦΑΖΟΣ – ΦΑΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ): 67 σταυροί
13. ΠΑΤΟΥΛΙΩΤΗΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ (πατρ. ΒΑΙΟΥ): 54 σταυροί
Στην Π.Ε Ρεθύμνου
1. ΚΑΛΟΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (πατρ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ): 136 σταυροί
2. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 120 σταυροί
3. ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 72 σταυροί
4. ΑΚΡΙΒΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (πατρ. ΣΩΚΡΑΤΗ): 46 σταυροί
5. ΚΟΛΤΣΑΚΟΥ ΚΡΙΣΤΙΝΑ (πατρ. ΑΛΜΠΕΡΤ): 39 σταυροί
6. ΜΠΑΛΑΝ ΕΛΕΝΑ – ΚΡΙΣΤΙΝΑ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ): 35 σταυροί
7. ΤΣΙΜΗΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ (ΧΑΡΗΣ) (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 26 σταυροί
Στην Π.Ε Ηρακλείου
1. ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 267 σταυροί
2. ΑΛΕΞΑΚΗ ΕΛΕΝΗ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 246 σταυροί
3. ΜΟΥΔΑΤΣΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 165 σταυροί
4. ΜΑΤΘΑΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 160 σταυροί
5. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (πατρ. ΜΥΡΩΝΑ): 159 σταυροί
6. ΜΕΤΟΧΙΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 150 σταυροί
7. ΟΥΡΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΔΗΜΟΣ) (πατρ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ): 119 σταυροί
8. ΧΙΩΤΕΛΗΣ ΑΡΗΣ (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 119 σταυροί
9. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (πατρ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ): 115 σταυροί
10. ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 114 σταυροί
11. ΚΟΥΚΛΙΝΟΥ ΕΡΑΣΜΙΑ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 113 σταυροί
12. ΒΟΥΡΛΙΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 108 σταυροί
13. ΚΑΤΖΗΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 96 σταυροί
14. ΔΙΑΛΙΑΤΣΗ ΕΛΕΝΗ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 82 σταυροί
15. ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 81 σταυροί
16. ΚΡΙΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 79 σταυροί
17. ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΑΣΗΜΙΝΑ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 79 σταυροί
18. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ ΕΛΕΝΗ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 79 σταυροί
19. ΣΑΒΒΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (πατρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ): 76 σταυροί
20. ΧΡΟΝΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 74 σταυροί
21. ΡΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πατρ. ΡΟΥΣΟΥ): 68 σταυροί
22. ΚΑΟΥΣΑΡΗ ΡΟΥΜΠΙΝΙΑ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 67 σταυροί
23. ΛΙΒΕΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 58 σταυροί
24. ΓΚΙΟΥΖΕΛΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (πατρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ): 49 σταυροί
25. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΓΥΡΩ (ΡΟΥΛΑ) (πατρ. ΧΡΗΣΤΟΥ): 45 σταυροί
26. ΠΙΣΓΟΥΕΚ – ΤΖΕΔΑΚΗ ΛΟΛΥ (πατρ. ΜΠΕΡΝΑΡ): 44 σταυροί
27. ΠΟΛΥΖΟΥ ΕΙΡΗΝΗ – ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗ (πατρ. ΘΩΜΑ): 39 σταυροί
Στην Π.Ε Λασιθίου
1. ΓΑΡΕΦΑΛΑΚΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ (πατρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ): 447 σταυροί
2. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΙΚΥ) (πατρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): 248 σταυροί
3. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (πατρ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ): 200 σταυροί
4. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (ΚΑΛΗ) (πατρ. ΧΡΗΣΤΟΥ): 162 σταυροί
5. ΚΑΡΑΤΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (πατρ. ΔΙΟΓΕΝΗ): 141 σταυροί
6. ΚΑΛΙΜΑΝΤΖΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (πατρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ): 136 σταυροί

Η Λιθόκτιστη γέφυρα στην περιοχή «Κακιά Ράχη»

$
0
0
Η περιοχή της Επισκοπής, κατά τη μινωική περίοδο, υπαγόταν στην επικράτεια της πρωτεύουσας Κνωσού. Η γειτνίαση της περιοχής του Δήμου Επισκοπής με τα δυο μεγάλα μινωικά κέντρα, την Κνωσό και τις Αρχάνες, ίσως είναι ο λόγος που δεν αναπτύχθηκε εδώ ένα μείζον κέντρο. Είναι όμως βέβαιο ότι υπήρχαν τουλάχιστον τρεις μεσαίου μεγέθους μινωικοί αγροτικοί οικισμοί. Ο μεγαλύτερος ίσως ήταν στην Κεφάλα, όπου εντοπίστηκαν και ανασκάφτηκαν μερικώς κάποια τμήματα του οικισμού με πλακόστρωτο δρόμο και τμήματα σπιτιών. Τη βεβαιότητα για την ύπαρξη και άλλων αγροτικών οικισμών, ιδίως τους τελευταίους τρεις αιώνες της μινωικής εποχής, πιστοποιεί περισσότερο ακόμη η ύπαρξη των λαξευτών τάφων της εποχής 


Αρχαιολογικός χώρος στη θέση "Άγ. Γεώργιος". Γουβών ... Λιθόκτιστη γέφυρα στην περιοχή «Κακιά Ράχη» στο  ΠΡΩΗΝ Δήμο Επισκοπής του Ν. Ηρακλείου (Κρήτης


Σητεία: τα 2 συναισθήματα χαράς και λύπης αυτών που φεύγουν και αυτών που έρχονται

$
0
0
Τελείωσαν ( σε πρώτη φάση ) οι Ευρωεκλογές καθώς επίσης οι δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 26 Μαίου στην Ελλάδα.
Μέσα σε πέντε χρόνια, ο πολιτικός χάρτης της Ελλάδας άλλαξε χρώμα, με τους πολίτες να κάνουν στροφή μετά από σχεδόν μία τετραετία διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την κυριαρχία της ΝΔ στις κάλπες σε ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές καταδεικνύει ο χάρτης της επικράτειας.


Οι πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και ψήφισαν στις Ευρωεκλογές 2019 για την ανάδειξη των προσώπων που θα αντιπροσωπεύουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια εκλογική μάχη, στην οποία Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν διλήμματα εθνικών εκλογών. Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 έδρες. 

Δήμοι και καρέκλες άλλαξαν χάθηκαν, πρόσωπα γνωστά στα κοινά αποχαιρέτησαν θώκους, απολογισμοί , συναισθήματα χαράς και λύπης διαδεχόταν τις κρίσιμες ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών σχεδόν όλους τους υποψηφίους.
Μεγάλα ποσοστά αποχής και σε αυτές τις εκλογές, όπου η συμμετοχή κυμάνθηκε σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων κοντά στο 60%.

Οι Έλληνες ψήφισαν, με τον δικό τους τρόπο και επέλεξαν να ανεβάσουν και να κατεβάσουν απο δημαρχιακούς θώκους και δημοτικά συμβούλια πρόσωπα και στρατηγικές.

Άξιον προσοχής είναι ότι σε πολλούς δήμους ανα την Ελλάδα αλλά και ειδικά στην Κρήτη οι εκ νέου υποψήφιου δήμαρχοι ( Βλέπε δήμο Χανίων και δήμο Σητείας ) κατρακύλησαν σε τέταρτες και πέμπτες θέσεις.

Στον δήμο Χανίων ο κόσμος είπε όχι στην πολιτική του δημάρχου Χανίων Αναστάσιου Βάμβακα κατατάσσοντας τον  πέμπτο (με καταμετρημένα 161 από συνολικά 168 εκλογικά κέντρα) με πρώτο τον Άρη Παπαδογιάννη, 26,88%, δεύτερο τον Παναγιώτη Σημανδηράκη με 19,03% και τρίτο τον Ευτύχη Δαμιανάκης με 14,44%. 



Νέα εποχή, ίσως και αλλαγή σελίδας όμως έρχεται και στον δήμο Σητείας.
Οι ψηφοφόροι του δήμου είπαν όχι στον νύν δήμαρχο κύριο Θοδωρή Πατεράκη ο οποίος βρίσκεται επί δεύτερη θητεία στον δημαρχιακό θώκο.
Με 5 υποψηφίους δημάρχους να ζητούν την ψήφο του Σητειακού λαού οι δημοτικές εκλογές του 2019 στην επαρχία Σητείας.

Ο κύριος Γιώργος Ζερβάκης περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου και παλιός γνώριμος στα κοινά της Σητείας με την έως και τώρα ενσωμάτωση αποτελεσμάτων βρίσκεται πρώτος με 38.71 %. έχοντας δεύτερο με ποσοστό 26,61 %.τον επί χρόνια δήμαρχο επίσης παλιό γνώριμο της Σητειακής κοινωνίας κύριο Νίκο Κουρουπάκη.
Τρίτος βρέθηκε ο κύριος Νίκος Καραμανωλάκης με ποσοστό 17,23 %. τέταρτος ο κύριος Θοδωρής Πατεράκης με ποσοστό 15,09 %. και πέμπτος ο κύριος Συμεών Συμεωνίδης με ποσοστό 2,37 %.

Ο κύριος Ζερβάκης θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή με τον κύριο Κουρουπάκη όπου θα ( αναμετρηθούν ) για τον δήμο.
Έχουμε αναφερθεί με σχετικά άρθρα και στο παρελθόν για το νέο εκλογικό σύστημα με το όνομα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ όπου με Βασική αλλαγή που εισάγεται με τον ερχομό του είναι η καθιέρωση στις αυτοδιοικητικές εκλογές της απλής αναλογικής. «Η πιο ουσιαστική δικλείδα ασφαλείας είναι η υιοθέτηση μιας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων τελικά για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων.

Η δομή του Κλεισθένη απαιτεί κοινές συνιστώσες απο αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα.
Αντιδήμαρχοι θα βρεθούν άραγε στο ίδιο τραπέζι με τους μέχρι χθές πολιτικούς και διαδικτυακούς τους αντιπάλους ή θα ανταλλάξουν την ζεστή θέση τους με εξίσου ζεστά χαμόγελα. 

Η γέννηση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, είναι ίσως η σκέψη των δημιουργών του για να μπορέσουν να τρυπώσουν σε δημοτικά συμβούλια έχοντας λόγο αποφάσεων.
Η ανάγκη συνεργασίας σε μία χώρα που δεν συνεργάζεται και το παλιό έχει αγκαλιάσει και καταπιεί το νέο.

Το πρώτο ερώτημα είναι ειδικά στον δήμο Σητείας, Δήμαρχος πρώτου γύρου με έδρες κλειδωμένες, αλλά με αποφάσεις δεύτερου γύρου απο συνεργαζόμενους συνδυασμούς.
Αναγκαία Πλειοψηφία, αναγκαία συνεργασία, αναγκαίος κοινός στόχος, πολυφωνία και ξεχωριστό όραμα για την κοινή δεξαμενή όχι ψηφοφόρων αλλά πολιτών και αναγκών τους.

Το δεύτερο ερώτημα είναι θα κερδίσει η πολυφωνία και η συνεργασία που θα έρθει και θα φανεί στην πράξη, ή θα χάσει την πολυφωνία της η ανάγκη θεσμικής θέσης με τους γνωστούς δρόμους της ανταλλαγής προσώπων και θεσμικών θέσεων.

 Ο Κλεισθένης που περιμέναμε απο καιρό να έρθει να μας μάθει να συνεργαζόμαστε, να σχεδιάζουμε, να συνομιλούμε με πλάτη μόνο τα προβλήματα, πρίν καλά καλά εμφανιστεί σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, φέρνει ανακατατάξεις σε καρέκλες, σε φιλίες σε συνεργασίες και βέβαια σε ιδεολογίες.

Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που απο πολιτικοί αντίπαλοι θα γίνουν συνέταιροι, αλλάζοντας μόνο την φανέλα της εξουσίας και της προσδοκίας για ένα καλύτερο αύριο βαδίζοντας στους δρόμους που μέχρι χθές οι ίδιοι έχτιζαν και σήμερα διαλαλούν στον κόσμο ότι θα τους αλλάξουν.

Σε μια πόλη 13.000 Ανθρώπων η συνεννόηση και η ανάγκη για το μαζί ... βρίσκεται πιο κοντά απο ποτέ. Η ευκαιρία είναι μοναδική να μείνουν στο παρελθόν οι παλαιοκομματικοί σωλήνες και να εγκαταστήσουν άρχοντες και πολίτες νέες πρακτικές άσκησης εξουσίας που μοναδικό γνώμονα θα έχει την ασφάλεια και καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο επί 2 τετραετίες δήμαρχος Σητείας κύριος Θοδωρής Πατεράκης κατρακύλησε στην 4ή θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων και πολιτών της Σητείας, σημάδι που δείχνει την έντονη δυσαρέσκεια του κόσμου στον τρόπο διαχείρισης των ηνίων του δήμου.

Ο Σητειακός λαός ζητούσε το νέο πρόσωπο, παντρεύοντας και τηρώντας τον κλασσικό τρόπο επιλογής ψήφου εδώ και δεκαετίες ( φρέσκα πρόσωπα - νέες ιδέες - ξάδερφος υποψήφιος - υποχρεώσεις - διορισμοί κ.τ.λ )

Το κλίμα στην πόλη της Σητείας μοιράζεται σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ σε δύο συναισθήματα
Η νίκη της πρώτης Κυριακής για αυτούς που φεύγουν
Η Κυριακή κοντή γιορτή για αυτούς που έρχονται.


(λογότυπο - έμβλημα παράταξης)1. ΣΗΤΕΙΑ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (ΖΕΡΒΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ): 38,71% (4.685 ψήφοι)σταυροί υποψηφίων . . .
ΣΗΤΕΙΑ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (ΖΕΡΒΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ) (κλικ για λεπτομέρειες)
(λογότυπο - έμβλημα παράταξης)2. ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο μέλλον (ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ): 26,61% (3.221 ψήφοι)σταυροί υποψηφίων . . .
ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο μέλλον (ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ) (κλικ για λεπτομέρειες)
(λογότυπο - έμβλημα παράταξης)3. ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ (ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ): 17,23% (2.085 ψήφοι)σταυροί υποψηφίων . . .
ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ (ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ) (κλικ για λεπτομέρειες)
(λογότυπο - έμβλημα παράταξης)4. ΣΗΤΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ (Πατεράκης Θεόδωρος): 15,09% (1.826 ψήφοι)σταυροί υποψηφίων . . .
ΣΗΤΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ (Πατεράκης Θεόδωρος) (κλικ για λεπτομέρειες)
(λογότυπο - έμβλημα παράταξης)5. ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΗΤΕΙΑΣ (ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ): 2,37% (287 ψήφοι)

Ο οικισμός Μακρύτοιχος στον δήμο Ηρακλείου

$
0
0

Βρίσκεται 5 χλμ νότια του Ηρακλείου στο δρόμο πρός τις Αρχάνες.


Στη βυζαντινή εποχή η Κνωσός αποτέλεσε έδρα επισκόπου, ενώ διατηρούνται ακόμη τα λείψανα βασιλικής του 6ου αι. μ.Χ. Μετά την αραβική κατάκτηση της Κρήτης, το λιμάνι του Ηρακλείου αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη σπουδαιότητα, ενώ η Κνωσός αρχίζει να ξεχνιέται σιγά-σιγά. 




 Ένας μικρός οικισμός κτίστηκε πάνω στα ρωμαϊκά ερείπια και αναφέρεται σαν ''Μακρύτοιχος'', παίρνοντας το όνομα του από ένα μακρύ τοίχο, λείψανο της ρωμαϊκής Κνωσού.





Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟ


ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

$
0
0
Υλικά

1 κιλό αρνάκι

1 κρεμμύδι

½ σκελίδα σκόρδο

4 κουταλιές λάδι
1 πιπεριά
1 καρότο
2 μέτριες ντομάτες
½ κιλό χυλοπίτες
½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Kόβουμε το κρέας σε κύβους και το σοτάρουμε σε καυτό λάδι. Μόλις ροδίσει προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκορδάκι,την πιπεριά και το καρότο, όλα κομμένα σε μικρά κομμάτια. Μετά από 2 λεπτά βάζουμε 1 φλιτζάνι νερό και μόλις βράσει αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται. Αφήνουμε το κρέας να βράσει περίπου για 1 ώρα. Όταν μισοψηθεί, ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τις χυλοπίτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20 περίπου λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει η κόκκινη σάλτσα, να ψηθούν οι χυλοπίτες και να μαλακώσει το κρέας. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και πασπαλισμένο με το τριμμένο τυρί.



ΠΗΓΗ: http://www.cretan-nutrition.gr/

Το εργαστήριο «Κρητική Διατροφή: Μυστικά της Ευζωίας». το Σάββατο 1 Ιουνίου

$
0
0
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων «Πολιτισμικοί και Παραγωγικοί Κύκλοι» το Κτήμα Δαλαμπέλος στα Αγγελιανά υποδέχεται τον συγγραφέα, chef, και λάτρη της κρητικής διατροφής, καθηγητή Christopher Bakken, όπου παρουσιάζει το 9-ήμερο εργαστήριο «Κρητική Διατροφή: Μυστικά της Ευζωίας».  


Το εργαστήριο υποστηρίζεται από τον ψυχίατρο Αντώνη Λιοδάκη που θα μιλήσει για τη ψυχική υγεία, την Κρητική Διατροφή και τα μυστικά της Ευζωίας και από την καθημερινή παρουσία και συμμετοχή καλλιτεχνών.
Καθημερινές συναυλίες στις 21:30.

Ομαδική έκθεση εικαστικών που εργάζονται με το παιδί και για το παιδί με τίτλο «Παιδιόθεν» την Δευτέρα 3Ιουνίου στο Ρέθυμνο

$
0
0

Επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Μνήμη Αλώσεως πικρά…», στην αίθουσα του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων

$
0
0
ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ
Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Νομού Χανίων και το Ωδείο «Ιωάννης Μανιουδάκης», υπό την αιγίδα του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου Unesco, συνδιοργανώνουν επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Μνήμη Αλώσεως πικρά…», στην αίθουσα του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, ώρα 7:00 μ.μ.


H Ζαχαρένια Σημανδηράκη, ειδική συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους και πρόεδρος της Ενώσεως Πνευματικών Δημιουργών Νομού Χανίων, θα μιλήσει για το χρονικό της συμμετοχής Κρητών στην υπεράσπιση της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ παράλληλα με την ομιλία θα γίνει προβολή σχετικών διαφανειών και η παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα του ωδείου «Ιωάννης Μανιουδάκης», υπό τη διεύθυνση του Ιωάννου Καστρινάκη, θα αποδώσει παραδοσιακά τραγούδια και θρήνους της Αλώσεως από όλη την Ελλάδα.
Η είσοδος είναι δωρεάν.

Επετειακή Εκδήλωση με τίτλο «Μνήμη Αλώσεως πικρά…», την Τετάρτη 29 Μαΐου

$
0
0
Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Νομού Χανίων και το Ωδείο «Ιωάννης Μανιουδάκης», υπό την αιγίδα του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου UNESCO, συνδιοργανώνουν Επετειακή Εκδήλωση με τίτλο «Μνήμη Αλώσεως πικρά…», την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 και ώρα 7:00 μ.μ., στην αίθουσα του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης.

Κατά την εκδήλωση αυτή η κ. Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Ειδική Συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους και Πρόεδρος της Ενώσεως Πνευματικών Δημιουργών Νομού Χανίων, θα ομιλήσει για το χρονικό της συμμετοχής Κρητών στην υπεράσπιση της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ παράλληλα με την ομιλία θα γίνει προβολή σχετικών διαφανειών.
Εμβόλιμα και σύμφωνα με τη ροή της ομιλίας, η Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Ωδείου «Ιωάννης Μανιουδάκης», υπό τη διεύθυνση του κ. Ιωάννου Καστρινάκη, θα αποδώσει παραδοσιακά τραγούδια και θρήνους της Αλώσεως από όλη την Ελλάδα.
Προσκαλούνται οι φιλογενείς άνθρωποι του τόπου μας να προσέλθουν σε αυτήν την εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής στους υπερασπιστές της Βασιλεύουσας Πόλεως. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Επετειακή Εκδήλωση με τίτλο «Μνήμη Αλώσεως πικρά…», την Τετάρτη 29 Μαΐου
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>