Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας ο Γιάννης Πλακιωτάκης

$
0
0
Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου, κ. Γιάννης Πλακιωτάκηςάσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, λίγο μετά τις 08.00 στη Γενέτειρά του στη Σητεία και συγκεκριμένα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Σήμερα ξεκινά η αρχή του τέλους για τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του ψέματος, στην πατρίδα μας. Δίνουμε τη θετική μας ψήφο στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η πολιτική αλλαγή στην πατρίδα μας και να αποκτήσει η Ελλάδα, ισχυρή φωνή στην Ευρώπη.
Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους. »

Το εκλογικό του δικαίωμα, στη γειτονιά του στα Καμίνια, άσκησε ο Γιάννης Κουράκης.

$
0
0

Το εκλογικό του δικαίωμα, στη γειτονιά του στα Καμίνια, άσκησε ο Γιάννης Κουράκης.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5» μετέβη στο Εκλογικό Τμήμα όπου έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από τους πολίτες με τους οποίους και συνομίλησε, ενώ ενημερώθηκε για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας.


Ο Γιάννης Κουράκης δήλωσε:
«Σήμερα είναι η ώρα των δημοτών. Σήμερα είναι μία γιορτή για τη Δημοκρατία. Ψηφίζουμε για το Ηράκλειο για την πορεία και την προοπτική του δήμου μας. Ψηφίζουμε αυτούς που έχουν όραμα και σχέδιο, για την ενότητα και το καλό της πόλης».


Η Αμμουδάρα πανέτοιμη για το 4ο Φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο – 1η Ιουνίου η έναρξή του

$
0
0

1 με 25 Ιουνίου η διάρκειά του – Όλα τα φώτα στην Αμμουδάρα και το καλοκαίρι του 2019, σε ένα φεστιβάλ με διεθνή απήχηση και ισχυρά μηνύματα προστασίας του περιβάλλοντος – Κώστας Μαμουλάκης: Ελάτε στην Αμμουδάρα και θαυμάστε τον τρόπο δουλειάς των εξαιρετικών καλλιτεχνών


Ανθρώπινες φιγούρες, αστερίες, ψάρια αλλά και κάστρα, αναμένεται να «αναδυθούν» σε λίγες ημέρες από την άμμο στην παραλία της Αμμουδάρας, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Επαγγελματικής Γλυπτικής στην άμμο, που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Μαλεβιζίου και έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ θα ξεκινήσει στη 1 και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ο εγκιβωτισμός της άμμου σε τέσσερα σημεία της Αμμουδάρας και οι καλλιτέχνες θα ανέβουν στις σκαλωσιές την 1η Ιουνίου. Οι μορφές των έργων θα αρχίσουν να εμφανίζονται από τις 5 του μηνός. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο Μονής Μαλεβιζίου, με συντονιστή τον γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση. Επίσης, θα πάρουν μέρος οι καλλιτέχνες Λήδα Παυλή, Αμαλία Φλώρου, Αντώνης Πετράκης και Στρατής Καβαρνός.
Για μια ακόμα χρονιά, το φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος από τη ρύπανση με κεντρικό μήνυμα «Δεν το βάζω κάτω! Καθαρές θάλασσες! Καθαρές παραλίες!». Ένα μήνυμα το οποίο από πέρυσι έχει υιοθετήσει ο Δήμος Μαλεβιζίου και το προβάλλει μάλιστα μέσα από τα αυτοκίνητα της υπηρεσίας Καθαριότητας. Οι καλλιτέχνες με τα γλυπτά τους στο φεστιβάλ θα στείλουν έντονο φιλοπεριβαλλοντικό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα αλλά και διεθνώς, καθώς αναμένεται να γίνουν και φέτος εκτενή αφιερώματα από τα τοπικά, τα αθηναϊκά αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα εφήμερα έργα τέχνης από άμμο αναμένεται, εκτός απροόπτου, να παραμείνουν στην παραλία της Αμμουδάρας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αποτελώντας μοναδικά αξιοθέατα, ενώ οι εικόνες τους θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο από τις αναρτήσεις κατοίκων και επισκεπτών του δήμου Μαλεβιζίου και κυρίως της Αμμουδάρας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Από την Αμμουδάρα, στέλνουμε για 4η συνεχόμενη χρονιά ισχυρά μηνύματα προστασίας του περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο μέσα από την δουλειά του εξαιρετικού Μανώλη Χαρκούτη και των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Προσκαλώ όλον τον κόσμο να έρθει στην Αμμουδάρα, να θαυμάσει τον τρόπο δουλειάς των εξαιρετικών καλλιτεχνών και – γιατί όχι – να προσπαθήσει να φτιάξει ο καθένας το δικό του γλυπτό στην άμμο, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο σε μια γιορτή για το περιβάλλον. Θα ήθελα επίσης για μια ακόμα φορά, να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, οι οποίοι υποστηρίζουν αποτελεσματικά αυτόν τον θεσμό που προβάλει το Μαλεβίζι και την Κρήτη ολόκληρη σε όλο τον κόσμο».

«Με ιμάντα την τέχνη της Γλυπτικής, η Κρήτη στέλνει μήνυμα σε όλο τον κόσμο για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος» επισημαίνει από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης που εύχεται καλή επιτυχία στους καλλιτέχνες και όλους τους συντελεστές του φεστιβάλ.


Ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει και φέτος την προθυμία τους να υποστηρίξουν τον μοναδικό στην Ελλάδα, πρωτότυπο θεσμό:

- Μέγας χορηγός:  ΦΗΜΗ ΒΖηδιανάκης

- Χρυσοί χορηγοί: TUI Magic Life Candia Maris, Apollonia Beach City Resort & Spa, ΑΝΕΚ – Blue Star Ferries

- Αργυροί χορηγοί: Cretan Holidays, Φροντιστηριακός Όμιλος ΕΝΑ, Let's Wash, ξενοδοχεία Santa Marina Beach, Μαριλένα και Γοργόνα,  ΜεταξαράκηΔιαφημιστική, ERGO ΚαλουδάκηςΓερανοί Μαλλιαράκης και  ΠΛΕΚΤΑΜ.

- Απλοί χορηγοί: Envirol καύσιμα ΚρήτηςΑστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου,  Κρεοπωλείο ΑπλαδάςΤΑΧΙ Knossos – Ραδιοταξί, Cretan Mill Αλμπαντάκης,  EMM. KOYVIDIS, Αρτοζαχαροπλαστεία Σαβοϊδάκης, Tool masters Αντώνης  Ταταράκης, 626 All Day Lounge and City Garden, The grill project Oregano, εστιατόριο – beach bar Heaven, εστιατόριο Πετούσηςτα ξενοδοχεία Agapi Beach, Atlantica Akti Zeus, Sitia Beach City Resort and Spa, CRM Ariadni, Supermarket Apostolakis A.Papandreou 58, NN Gift Shop & Accessories 1st Vagias 18, 2nd A.Papandreou 217, ενοικιαζόμενα δωμάτια –  beach bar Frank, The Mimmy΄s Fusion Cucina, Ταβέρνες «Λίγο κρασίλίγο θάλασσα», «Μούσες», «Τα Καλύτερα», Εστιατόριο «Μεράστρι» και Χονδροζουμάκης Wines.

 

Επισυνάπτονται φωτογραφίες και video από το φεστιβάλ του 2018




Στον Αγ. Ιωάννη ψήφισε ο Τάσος Βάμβουκας

$
0
0
Στο στο 291ο εκλογικό τμήμα στον Αγ. Ιωάννη ψήφισε ο εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Χανίων και επικεφαλής του συνδυασμού “Δήμος Ενεργών Πολιτών” Τάσος Βάμβουκας.

Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Βάμβουκας ανέφερε τα εξής: ” Είμαι πολύ αισιόδοξος για την εκλογική επιτυχία του συνδυασμού μας ‘Δήμος Ενεργών Πολιτών”.Είμαι βέβαιος οτι οι Χανιώτες και οι Χανιώτισσες θα εκτιμήσουν το σημαντικό έργο της πρώτης θητείας μας, την εξαιρετική προοπτική ανάπτυξης που έχουμε δημιουργήσει για τα Χανιά μας την επόμενη δημοτική περίοδο, το ήθος και το ύφος της δημοτικής μας αρχής. Για αυτούς τους λόγους θα μας ψηφισουν ξανά, γιατί η νίκη μας σημαίνει ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου, σημαίνει συνέχιση της ανοδικής πορείας των Χανίων. Γιατί η νίκη μας σημαίνει νίκη για τα Χανιά”.

Μια γιορτή της Δημοκρατίας

$
0
0

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έλεγε ότι «οι άνθρωποι δεν πρέπει μόνο να βλέπουν, πρέπει ν’ αρχίσουν και να ακούν».
Ο κύβος ερρίφθη. Αύριο το πρωί, ανοίγουν οι αυτοδιοικητικές κάλπες και οι Χανιώτες (το όλον των Χανίων) αναμετράται με το μέλλον του.
Τα πισωγυρίσματα δεν ταιριάζουν σε μια πόλη σαν τα Χανιά, ούτε οι “μισοτελειωμένες” δουλειές με διάττοντες, απολιτικούς αστέρες.
Η απόφασή μας πρέπει να είναι (οφείλει να είναι) επί των τύπων των ήλων.
Ποιον πραγματικά χρειαζόμαστε για δήμαρχο, με ποια ομάδα ικανών στελεχών, με ποια προοπτική συνεργασιών ώστε η πόλη να αντεπεξέλθει στο νέο της αναπτυξιακό μοντέλο;


Κάθε πόλη νοιάζεται μόνο για την ανάπτυξή της, τις υποδομές της, την καθημερινότητά.
Η μπουρδολογία παρείσφρησε και αυτή την φορά, στο προεκλογικό παιχνίδι.
Η πολιτική, όμως, είναι απλή, λιτή, δωρική.
Εχεις λύσεις, δίνεις λύσεις.
Και οι λύσεις δεν προκύπτουν από τις ονειροφαντασίες, αλλά από την ασφαλή ανάγνωση της πραγματικότητας.
Αν δεν την ξέρεις την πόλη, πώς θα την φτιάξεις; Το ασκηταριό, κατά πού πέφτει;
Θέλω να πω ότι η πόλη είναι υπερσύνολο. Δεν είναι η Τζανακάκη και το κινητό μας. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε έμπειρους ανθρώπους.
Καλό βόλι στην κάλπη.

ΠΗΓΗ - ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εργασίες βελτίωσης της καθημερινότητας σε Γάζι και Αμμουδάρα

$
0
0

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα έργων βελτίωσης της καθημερινότητας σε οδούς της Αμμουδάρας και του Γαζίου – Πεζοδρόμια και οδόστρωμα στο στόχαστρο  Κώστας Μαμουλάκης: Καμία μέρα χαμένη από τον αγώνα βελτίωσης της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών



Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα έργα βελτίωσης της καθημερινότητας σε Γάζι και Αμμουδάρα, που περιλαμβάνουν επιδιορθώσεις πεζοδρομίων, αποκαταστάσεις φθορών, βαψίματα ρείθρων και οδικών σημάνσεων, κ.α. Τις σχετικές εργασίες επιθεώρησε για μια ακόμα φορά και ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Άρη Σαλούστρο, δίνοντας παράλληλα και τεχνικές οδηγίες ως πολιτικό μηχανικός, για τον άρτιο τρόπο εκτέλεσης.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης τόνισε: «Συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση το πρόγραμμα βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του τόπου μας. Τόσο στην Αμμουδάρα, όσο και στην πρωτεύουσα του δήμου μας το Γάζι, τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς έτσι ώστε στο συντομότερο δυνατό χρόνο να υπάρξει το ιδανικό αποτέλεσμα. Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται, να παρακαλέσω τους οδηγούς να παρακολουθούν τις σημάνσεις που τοποθετούνται έτσι ώστε να διευκολυνθεί το έργο των τεχνικών συνεργείων»

Στο δημοτικό σχολείο του Νέου Χωριού ψήφισε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης

$
0
0
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Η Κρήτη Μπροστά!», Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο δημοτικό σχολείο του Νέου Χωριού στον Δ. Αποκορώνου.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης αποχωρώντας από το εκλογικό κέντρο έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι εκλογές είναι η μέγιστη έκφραση της Δημοκρατίας, της λαϊκής βούλησης. Έχουμε όλοι χρέος να έρθουμε και να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα αποφασίζοντας για το μέλλον το δικό μας αλλά και των παιδιών μας. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι σήμερα ψηφίζουμε τον Περιφερειάρχη που θα οδηγήσει τη Κρήτη στη νέα δεκαετία, στη δεκαετία της ανάπτυξης, της αισιοδοξίας και της προόδου. Σήμερα η Κρήτη αποφασίζει να πάει μπροστά!»

Οι ελληνικές ευρωεκλογές από το 1981 έως το 2014

$
0
0
Κάθε πέντε χρόνια, οι πολίτες της ΕΕ επιλέγουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το θεσμικό όργανο που εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία και εκφράζει τα συμφέροντά τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την 9η, κατά σειρά, εκλογική αναμέτρηση και εκατοντάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα γίνουν 705 μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit). Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 ευρωβουλευτές. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς στο Ευρωκοινοβούλιο και την επόμενη σύνθεση της Επιτροπής, εξελίξεις που θα επηρεάσουν με τη σειρά τους όλη την πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος τα επόμενα 5 χρόνια.

Τις περισσότερες φορές όμως, από τις πρώτες ελληνικές ευρωεκλογές και εντεύθεν, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα εξουσίας έδωσαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, με συνέπεια τα ευρωπαϊκά ζητήματα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, τις οποίες μονοπώλησε η εσωτερική κατάσταση στη χώρα.
Από το 1981, έτος κατά το οποίο έγιναν στην Ελλάδα για πρώτη φορά ευρωεκλογές, και μέχρι και το 2014, η μεγαλύτερη διαφορά, ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, ήταν το 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε με 9% μπροστά από το ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη ανατροπή έγινε το 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, από πέμπτο κόμμα που ήταν στις ευρωεκλογές του 2009, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με διαφορά 3,85% από το δεύτερο κόμμα της ΝΔ.
Ποιες ήταν οι διαφορές των δύο πρώτων κομμάτων στις ελληνικές ευρωεκλογές; Το 1981, η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, που ήταν πρώτο κόμμα, και τη ΝΔ που ήταν δεύτερο κόμμα, έφτασε το 8,78%. Το 1984, το ΠΑΣΟΚ προηγήθηκε της ΝΔ με διαφορά 3,55%. Το 1989, η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με διαφορά 4,5% από το ΠΑΣΟΚ. Το 1994, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε μπροστά από τη ΝΔ με διαφορά 4,97%. Το 1999, η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές με διαφορά 3,35% από το ΠΑΣΟΚ. Το 2004, η ΝΔ αναδεικνύεται και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη στις ευρωεκλογές με διαφορά 9,02% από το ΠΑΣΟΚ. Το 2009, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές με διαφορά 4,35%. Το 2014, πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 3,85% από τη ΝΔ που ήρθε δεύτερο κόμμα.
Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, μετά τις ευρωεκλογές του 2014, έδειξε ότι την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων επηρέασε, σε ποσοστό 73%, η ανεργία. Οι ευρωπαϊκές αξίες και η ευρωπαϊκή ταυτότητα ήταν ζήτημα που επηρέασε την επιλογή τους σε ποσοστό μόλις 11%.  
Οι ελληνικές ευρωεκλογές από το 1981 έως το 2014 
Στις 28 Μαΐου 1979, στη ροτόντα του Ζαππείου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει τη Συνθήκη Προσχωρήσεως της Ελλάδας στην Κοινότητα. Η Συνθήκη υπογράφεται παρουσία πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών των μελών της ΕΟΚ. Ένα μήνα αργότερα, η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει τη Συνθήκη η οποία τίθεται σε ισχύ στις 2 Ιανουαρίου 1981. Η Ελλάδα γίνεται το δέκατο μέλος της ΕΟΚ. Η Βουλή ορίζει τους 24 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο ευρωκοινοβούλιο μέχρι τη διεξαγωγή των πρώτων ευρωεκλογών, για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες θα γίνουν  τον Οκτώβριο του 1981.
Οι διπλές εκλογές του 1981
Από το 1979, οι βουλευτές του ΕΚ εκλέγονται με άμεσες εκλογές σε ολόκληρη την ΕΕ. Εκλογές διεξάγονται πάντοτε στα νέα κράτη μέλη που εντάσσονται στην ΕΕ, ώστε τα κράτη αυτά να μπορέσουν να εκλέξουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και εν μέσω κοινοβουλευτικής περιόδου. Αυτό συνέβη στην Ελλάδα το 1981.
Με διπλές εκλογές, στις 18 Οκτωβρίου 1981, οι Έλληνες ψηφοφόροι εκλέγουν τους 300 βουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή των Ελλήνων και 24 ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο. Οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται για πρώτη φορά, να τοποθετηθούν για τον επαναπροσδιορισμό των εθνικών στόχων σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή διαδικασία.
Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις διεξάγονται με διαφορετικό εκλογικό σύστημα. Οι βουλευτικές εκλογές με ενισχυμένη αναλογική αλλά οι ευρωεκλογές με απλή αναλογική. Οι ευρωβουλευτές δεν εξελέγησαν με σταυρό προτίμησης αλλά με λίστα. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές ήταν 208, στις ευρωεκλογές ψήφισαν 5.752.344 πολίτες και η αποχή ανήλθε στο 18,51%, ενώ στο ίδιο ποσοστό κινήθηκε η αποχή και στις βουλευτικές εκλογές.
Πώς όμως αντιμετώπισαν οι Έλληνες τις πρώτες ευρωεκλογές στην Ελλάδα;
Οι ευρωεκλογές επισκιάστηκαν από τις εθνικές εκλογές, κατά την προεκλογική περίοδο, και η ψήφος του 1981 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε μια «δεύτερη ψήφος» χωρίς άμεσες επιπτώσεις στη συγκρότηση της πολιτικής εξουσίας.
Τα κόμματα που κατέλαβαν τις 24 έδρες στις ευρωεκλογές του Οκτωβρίου του 1981 ήταν:
1 Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) 40,12%- 10 έδρες
2 Νέα Δημοκρατία (ΝΔ): 31,34%- 8 έδρες
3 Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) 12,84%- 3 έδρες
4 ΚΚΕ Εσωτερικού (ΚΚΕεσ.): 5,29%- 1 έδρα
5 ΚΟΔΗΣΟ/ΚΑΕ: 4,25% - 1 έδρα
6 Κόμμα Προοδευτικών (ΚΠ): 1,95%- 1 έδρα
Οι πρώτοι εκλεγμένοι Έλληνες ευρωβουλευτές που εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ ήταν οι εξής δέκα (10): Σπύρος Πλασκοβίτης, Ασημάκης Φωτήλας, Νίκος Βγενόπουλος, Αντώνιος Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Νικολάου, Χρήστος Μαρκόπουλος, Δημήτρης Κουλουριάνος, Γιάννος Παπαντωνίου, Λεωνίδας Λαγάκος, Τιτίνα Πανταζή.
Με τη ΝΔ εξελέγησαν 8 ευρωβουλευτές: Λεωνίδας Μπουρνιάς, Κωνσταντίνος Καλλίας, Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος, Κωνσταντίνος Γόντικας, Ευστράτιος Παπαευστρατίου, Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκης, Φιλώτας Καζάζης, Κωνσταντίνος Καλογιάννης.
Με το ΚΚΕ εξελέγησαν 3 ευρωβουλευτές: Βασίλειος Ευφραιμίδης, Δημήτρης Αδάμος, Αλέκος Αλαβάνος.
Με το ΚΚΕ εσωτερικού εξελέγη ο Λεωνίδας Κύρκος.
Με το ΚΟΔΗΣΟ-ΚΑΕ εξελέγη ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου.
Με το Κόμμα Προοδευτικών εξελέγη ο Απόστολος Παπαγεωργίου.
Οι παραπάνω ήταν οι πρώτοι εκλεγμένοι Έλληνες ευρωβουλευτές στις «Ελληνικές ευρωεκλογές». Δεν ήταν όμως οι πρώτοι ευρωβουλευτές.  
Από τον Ιανουάριο του 1981 έως τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν οριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό συνέβη επειδή στα υπόλοιπα εννέα κράτη μέλη της τότε ΕΟΚ οι πρώτες Ευρωεκλογές είχαν διεξαχθεί το 1979, όμως η Ελλάδα προσχώρησε σε αυτήν τον Ιανουάριο του 1981. Για τον λόγο αυτό η θητεία των 24 Ελλήνων Ευρωβουλευτών διήρκεσε 2,5 χρόνια και όχι 5 χρόνια, έως τις Ευρωεκλογές του 1984.
Οι «ορισμένοι» ευρωβουλευτές - από τον Ιανουάριο του 1981 μέχρι τις ευρωεκλογές του Οκτωβρίου του 1981, με βάση την κατανομή των εδρών- από τη Νέα Δημοκρατία ήταν  οι (14 ευρωβουλευτές): Λεωνίδας Μπουρνιάς, Μιχαήλ Βαρδάκας, Δημήτριος Βλαχόπουλος, Γεώργιος Βογιατζής, Θεμιστοκλής Βύζας, Κωνσταντίνος Γόντικας, Γιώργος Δαλακούρας, Γιάννης Δημόπουλος, Νίκος Ζαρντινίδης, Γιάννης Κατσαφάδος, Σπύρος Μαρκοζάνης, Στράτος Παπαευστρατίου, Βαγγέλης Σουσουρογιάννης, Δημήτρης Φράγκος. Από το ΠΑΣΟΚ οι διορισμένοι ευρωβουλευτές (7 ευρωβουλευτές) ήταν: Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Αντώνιος Γεωργιάδης, Γιάννης Κουτσοχέρας, Κώστας Νικολάου, Αναστάσιος Πεπονής, Σπύρος Πλασκοβίτης, Ασημάκης Φωτήλας. Επίσης από την ΕΔΗΚ ο Ιωάννης Ζίγδης. Από το ΚΚΕ ο Κώστας Λουλές που αντικαταστάθηκε τον Φεβρουάριο του 1981 από τον Κώστα Κάππο. Από το ΚΟΔΗΣΟ ήταν ευρωβουλευτής ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου.
Ευρωεκλογές 17ης Ιουνίου 1984
Οι δεύτερες ευρωεκλογές γίνονται τον Ιούνιο του 1984. Από τον Οκτώβριο του 1981 έως την 17η Ιουνίου 1984 έχουν μεσολαβήσει το «Σχέδιο Συνθήκης για την Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γνωστό και ως «Σχέδιο Spinelli» αλλά και η πρόοδος των συζητήσεων για κρίσιμα κοινοτικά ζητήματα, όπως η διεύρυνση της Κοινότητας προς τον Ευρωπαϊκό Νότο, η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνητικό κόμμα, έχει μετακινηθεί από την καθολική αμφισβήτηση, ως προς τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΟΚ. Το 1982 υποβάλει αίτηση «ειδικού καθεστώτος» ως προς τα κρατικά μονοπώλια και τις σχέσεις κράτους-κοινωνίας. Η ΕΟΚ απορρίπτει το αίτημα αλλά συμφωνεί σε ένα σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο, τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), το οποίο υιοθετήθηκε από το 1985.
Η αναμέτρηση των ευρωεκλογών του 1984 ήταν μια πολωτική αναμέτρηση με χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών που εκφράστηκε με τα συνθήματα: «Αλλαγή» και «Απαλλαγή». Η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Αβέρωφ, ακολουθεί γραμμή μετωπικής σύγκρουσης, που φθάνει ως το σημείο της αποχώρησης της κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης,  ασκεί οξύτατη αντιπολίτευση και αποφασίζει να δώσει στις ευρωεκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα, δηλώνοντας ότι «εφόσον τον Ιούνιο, διαπιστωθεί δυσαρμονία, μεταξύ Βουλής και λαϊκής θέλησης, θα πρέπει να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές».
Το ΠΑΣΟΚ δεν αρνείται την πρόκληση και δηλώνει έτοιμο για αναμέτρηση «εφ΄όλης της ύλης». Οι ευρωεκλογές του 1984 εγκλωβίζονται σε κλίμα οξύτητας και πόλωσης και τα καφενεία, σε πολλές περιοχές της χώρας, χωρίζονται σε μπλε και πράσινα.
Ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, η Βουλή των Ελλήνων τροποποιεί τον εκλογικό νόμο του 1981, καταργώντας το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή και του ευρωβουλευτή, για τις δύο πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου. Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ επικεφαλής τοποθετήθηκε ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ και στη δεύτερη θέση ο Ιωάννης Μπούτος, που ήταν αντίπαλος του κατά τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος τον Δεκέμβριο του 1981. Στις δύο πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ τοποθετούνται ο Γεώργιος Μαύρος και ο Μανώλης Γλέζος. Το ΚΚΕ θέτει επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τον Γρηγόρη Φαράκο.
Στην αναμέτρηση του 1984 είναι συντριπτική η επικράτηση του δικομματισμού.
Στις ευρωεκλογές του 1984 καθιερώθηκαν ειδικές διευκολύνσεις προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν Έλληνες πολίτες που την ημέρα των εκλογών, βρίσκονται σε κάποια άλλη χώρα της ΕΟΚ. Για πρώτη φορά εκπροσωπείται στο ευρωκοινοβούλιο η ΕΠΕΝ που ζητάει αποφυλάκιση των πραξικοπηματιών.
Τον Ιούνιο του 1984 στο ευρωκοινοβούλιο εκπροσωπούνται:
1 Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 41,59% και 10 έδρες.
2 Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) με ποσοστό 38,04% και 9 έδρες
3 Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) με ποσοστό 11,64% και 3 έδρες.
4 ΚΚΕ Εσωτερικού (ΚΚΕεσ.) με 3,41% και 1 έδρα
5 ΕΠΕΝ με 2,29% και 1 έδρα.
Στις ευρωεκλογές της 17ης Ιουνίου του 1984, το ΠΑΣΟΚ εκλέγει ευρωβουλευτές τους Γεώργιο Μαύρο, Μανώλη Γλέζο, Παρασκευά Αυγερινό, Σπύρο Πλασκοβίτη, Γρηγόρη Βάρφη, Νικόλαο Βγενόπουλο, Χρήστο Παπουτσή, Νικόλαο Γαζή, Γεώργιο Ρωμαίο, Κωνσταντίνα Πανταζή. Η ΝΔ εκλέγει ευρωβουλευτές τους Ευάγγελο Τοσίτσα-Αβέρωφ, Ιωάννη Μπούτο, Ιωάννη Τζούνη, Δημήτριο Ευρυγένη, Ευθύμιο Χριστοδούλου, Παναγιώτη Λαμπρία, Γιώργο Αναστασόπουλο, Μαριέττα Γιαννάκου, Κυριάκο Γεροντόπουλο. Το ΚΚΕ εκλέγει τους Γρηγόρη Φαράκο, Βασίλειο Ευφραιμίδη, Δημήτριο Αδάμο. Το ΚΚΕ εσ. εκλέγει τον Λεωνίδα Κύρκο. Η ΕΠΕΝ τον Χρύσανθο Δημητριάδη.
Ευρωεκλογές 18 Ιουνίου 1989
Οι ευρωεκλογές του 1989 έχουν ενσωματώσει σημαντικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το 1987 έχει τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης (ΕΕΠ). Είναι η Συνθήκη που συνεισέφερε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Ένωσης, καθώς θέσπισε το κανονιστικό πλαίσιο για την εγκαθίδρυση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς (single internal market), της διαρθρωτικής πολιτικής συνοχής και σειράς άλλων συνοδευτικών πολιτικών. Είναι επίσης η Συνθήκη που έφερε την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνεργασία, τον μηχανισμό δηλαδή, για το συντονισμό των εξωτερικών πολιτικών των κρατών - μελών. Η Ελλάδα, μετά από διαπραγματεύσεις με τους αξιωματούχους της ΕΟΚ,  έχει συμφωνήσει στη δημιουργία των «Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων» (ΜΟΠ). Αυτά τα πακέτα χρησιμοποίησαν πόρους από συγκεκριμένα διαρθρωτικά ταμεία για την χρηματοδότηση Μεσογειακών χωρών οι οποίες ανήκαν στην ΕΟΚ. Ήταν η πρώτη οργανωμένη σχεδιασμένη προσπάθεια της ΕΟΚ για να στηρίξει την αναπτυξιακή πορεία των μελών της. Το 1988 ακολούθησε το πακέτο Ντελόρ (1988-1993). Σύμφωνα με τις τάσεις του Ευρωβαρόμετρου της εποχής, στην πλειονότητα των Ελλήνων, η Ευρώπη καθίσταται πλέον αποδεκτή και συνδέεται με την προσδοκία ότι η Ελλάδα έχει να αποκομίσει όφελος από τη συμμετοχή της στην ΕΟΚ. Οι Έλληνες προσέβλεπαν και σε πλεονεκτήματα από την επικείμενη Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά. Εντούτοις η Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά δεν απετέλεσε το διακύβευμα των ευρωεκλογών του 1989.
Στην Ελλάδα, η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώνεται στις παράλληλες βουλευτικές εκλογές και έτσι οι ευρωεκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989 μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Έχει προηγηθεί το αυστηρό σταθεροποιητικό πρόγραμμα του Κώστα Σημίτη για να αποτραπεί η συναλλαγματική κατάρρευση της οικονομίας, θύελλα αντιδράσεων πολιτικών και κοινωνικών, η διαγραφή 70 συνδικαλιστών από μέλη του κόμματος, η διάσπαση της ΓΣΕΕ, η παραίτηση Σημίτη από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήγγειλε άλλη εισοδηματική πολιτική από εκείνη που είχε ανακοινώσει ο υπουργός του. Οι ευρωεκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989 γίνονται ενώ κυριαρχούν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Κοσκωτά και την Τράπεζα Κρήτης. Ήδη από το φθινόπωρο του 1988, εφημερίδες που μέχρι τότε υποστήριζαν το ΠΑΣΟΚ, ασκούσαν οξύτατη κριτική στον Ανδρέα Παπανδρέου και σε όσους υπουργούς θεωρούσαν ότι συνεργάστηκαν με τον Κοσκωτά. Οι βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, έφεραν στην πρώτη θέση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αποτέλεσμα που οδήγησε στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Η Ελλάδα οδηγήθηκε σε νέες βουλευτικές εκλογές και στην Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Με τις ευρωεκλογές της 18ης Ιουνίου 1989, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκπροσωπούνται:  
1 Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) με ποσοστό 40,44% και 10
2 Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) με 35,94% και 9 έδρες.
3 Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (ΣΥΝ) με ποσοστό 14,30% και 4 έδρες
4 Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) με 1,36% και 1 έδρα
Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ είναι ο Ι. Πεσματζόγλου και ακολουθεί η Μαριέττα Γιαννάκου. Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ επικεφαλής είναι ο Γιώργος Ρωμαίος και ακολουθεί ο Χρήστος Παπουτσής. Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ήταν ο Β. Ευφραιμίδης. Η ΔΗΑΝΑ εξέλεξε τον Δ. Νιάνια.
Ειδικότερα στις ευρωεκλογές του 1989, με τη ΝΔ ευρωβουλευτές εκλέγονται: Ιωάννης Πεσματζόγλου, Μαριέττα Γιαννάκου, Παύλος Σαρλής, Παναγιώτης Λαμπρίας, Γιώργος Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Σταύρου, Γιώργος Σαρειδάκης, Ευθύμιος Χριστοδούλου, Ευστάθιος Λαγάκος, Φίλιππος Πιέρρος. Με το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτές εκλέγονται: Γιώργος Ρωμαίος, Χρήστος Παπουτσής, Παρασκευάς Αυγερινός, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Διονύσιος Λιβανός, Δημήτρης Παγορόπουλος, Κωνσταντίνος Τσίμας, Ιωάννης Σταμούλης, Σωτήρης Κωστόπουλος. Με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ εκλέγονται: Βασίλειος Ευφραιμίδης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Αλέκος Αλαβάνος, Δημήτρης Δεσύλλας. Με τη ΔΗΑΝΑ ο Δημήτρης Νιάνιας.
Ευρωεκλογές 12 Ιουνίου 1994
Από τις τρίτες ευρωεκλογές του 1989 μέχρι την 12η Ιουνίου του 1994, οπότε διεξάγονται οι τέταρτες, κατά σειρά, ευρωεκλογές, έχουν μεσολαβήσει γεγονότα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Το 1992 υπογράφεται και το 1993 τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Συνθήκη Μάαστριχτ. Πρόκειται για τη Συνθήκη που αντικαθιστά την Ευρωπαϊκή Κοινότητα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τρεις πυλώνες: το θεσμικό πλαίσιο για την εγκαθίδρυση της ΟΝΕ που έδωσε έμφαση στο νομισματικό σκέλος και έθεσε τα κριτήρια για την ένταξη κάθε κράτους-μέλους στην ΟΝΕ, τη θέσπιση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), τη θέσπιση των ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση θεμάτων εσωτερικής ασφάλειας. Από την 1η Νοεμβρίου του 1993, η «Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τίθεται σε ισχύ και από εκείνη την ημέρα, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα μετονομάζεται σε «Ευρωπαϊκή Ένωση». Ένα χρόνο πριν τις ευρωεκλογές του 1994 διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου. Την ίδια περίοδο όμως των προσδοκιών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, οι δείκτες της ανεργίας στην Ευρώπη βαίνουν συνεχώς αυξανόμενοι. Μαζί με τους δείκτες ανεργίας, καταγράφεται και πτώση της θετικής στάσης των ευρωπαίων πολιτών που δείχνουν απογοητευμένοι από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και νιώθουν ότι οι χώρες τους δεν ωφελούνται.
Στην Ελλάδα, έχουν μεσολαβήσει οι πρόωρες εθνικές εκλογές το 1993 που προκλήθηκαν από την πτώση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην εξουσία. Προηγουμένως, τον Απρίλιο του 1993, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει αποδεχθεί την ένταξη της γείτονος με την ονομασία πΓΔΜ. Τον Φεβρουάριο του 1994, λίγους δηλαδή μήνες, πριν τις ευρωεκλογές, η ελληνική κυβέρνηση επιβάλει εμπορικό εμπάργκο στη γειτονική χώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της Ελλάδας και την παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εξάλλου το 1992 είχαν εξαγγελθεί, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέτρα λιτότητας και εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των προβληματικών επιχειρήσεων. Παρά τις εξελίξεις αυτές, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, δείχνει πως οι Έλληνες ερωτηθέντες επιμένουν να υποστηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλλά οι ευρωεκλογές του 1994 ήταν μάλλον υποτονικές. Στις 29 Ιουλίου 1992, η Ελληνική Βουλή κυρώνει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ με ευρύτατη πλειοψηφία. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε.
Η προεκλογική εκστρατεία δεν στηρίχθηκε σε μαζικές συγκεντρώσεις, το έντυπο προεκλογικό υλικό περιορίστηκε και η «μάχη» δίνεται κυρίως από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, που αποτελούν μια νέα πραγματικότητα από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Στον Τύπο παραμονές των ευρωεκλογών του 1994 κυριαρχούν το «Σκοπιανό», οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η οικονομία, όχι τα ευρωπαϊκά θέματα. Καθώς οι ευρωεκλογές του 1994 ήταν λίγο μετά την κυβερνητική αλλαγή, διεξήχθησαν σε χαμηλούς τόνους.
Το εκλογικό σύστημα ήταν παρόμοιο με το σύστημα των προηγούμενων ευρωεκλογών, η απλή αναλογική. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών αυξήθηκε από 24 σε 25 και, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή αναμέτρηση, τίθεται το όριο του 3%. Θύμα του 3% γίνεται η ΔΗΑΝΑ η οποία αν και αύξησε το ποσοστό της, έμεινε εκτός ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, γιατί συγκέντρωσε 2,8%. Στις ευρωεκλογές του 1994 υπήρξε ρύθμιση για τους ετεροδημότες. Η αποχή έφτασε το 22,14%.
Με τις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994 στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκπροσωπούνται:
1 Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 37,60% και δέκα 10 έδρες.
2 Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) με 32,63% και 9 έδρες
3 Πολιτική Άνοιξη (ΠΟΛΑΝ) με 8,67% και 2 έδρες
4 Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) με 6,29% και 2 έδρες
5 Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (ΣΥΝ) με 6,26% και 2 έδρες.
Με το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτές εκλέγονται οι Δημήτρης Τσάτσος, Χρήστος Παπουτσής, Παρασκευάς Αυγερινός, Κώστας Κληρονόμος, Γιάννης Ρουμπάτης, Αγγέλα Κοκκόλα, Στέλιος Παναγόπουλος, Γιώργος Κατηφόρης, Νίκος Παπακυριαζής, Ειρήνη Λαμπράκη.
Με τη ΝΔ ευρωβουλευτές εκλέγονται Τίμος Χριστοδούλου, Αντώνης Τρακατέλλης, Νάνα Μούσχουρη, Στέλιος Αργυρός, Γ. Δημητρακόπουλος, Παύλος Σαρλής, Παναγιώτης Λαμπρίας, Γεώργιος Αναστασόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης.
Με την ΠΟΛΑΝ εκλέγονται Κατερίνα Δασκαλάκη, Νικήτας Κακλαμάνης. Με το ΚΚΕ ευρωβουλευτές εκλέγονται Βασίλης Ευφραιμίδης, Γιάννης Θεωνάς. Με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ εκλέγονται  Αλέκος Αλαβάνος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης.
Ευρωεκλογές 13 Ιουνίου 1999
Οι Ευρωεκλογές 1999 διεξήχθησαν την Κυριακή 13 Ιουνίου. Η περίοδος 1994 - 1995 έχει ενσωματώσει σημαντικά γεγονότα. Το 1996 φεύγει από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Κώστας Σημίτης γίνεται πρωθυπουργός, η Ελλάδα ζει τη υπόθεση των Ιμίων. Το 1997 ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Κώστας Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της ΝΔ. Το 1998 φεύγει από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η Ελλάδα γίνεται μέλος της ΟΝΕ. Το 1999 το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκεται σε ξέφρενη πορεία. Οι Έλληνες δίνουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους, τρέχουν στις τράπεζες και συνάπτουν δάνεια για να πάρουν μέρος στον απίστευτο χρηματιστηριακό τζόγο, ανυποψίαστοι για το κακό που θα...πέσει στα κεφάλια τους, λίγο καιρό μετά.  Τον ίδιο χρόνο, το 1999, τίθεται σε εφαρμογή η Συνθήκη του Άμστερνταμ η οποία καλύπτει κάποια κενά της συνθήκης του Μάαστριχτ και θεσπίζει τη θέση του ύπατου εκπροσώπου για τη διαχείριση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής. Στη Συνθήκη του Άμστερνταμ, η Ελλάδα καταφέρνει να περάσει ρύθμιση για την προστασία των συνόρων και την ακεραιότητα των κρατών μελών. Τον Μάρτιο του 1999 ξεκινούν οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Στην Ελλάδα, τα δύο μεγάλα κόμματα προσδίδουν στις ευρωεκλογές του 1999 δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ έθεσε στο επίκεντρο την πορεία στην ΟΝΕ, την εθνική οικονομία ακόμη και το Χρηματιστήριο. Είναι χαρακτηριστική η αφίσα με το σύνθημα «1.000.000 επενδυτές ξέρουν ότι οι μετοχές έχουν αξία». Στις πολιτικές αφίσες του ΠΑΣΟΚ, τα βασικά μηνύματα για τις ευρωεκλογές είναι «Πρώτα η Ελλάδα» και «Ισχυρή Οικονομία-Ισχυρή Ελλάδα». Βασικό σύνθημα στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ είναι το «Νέο Ξεκίνημα». Το βασικό σύνθημα του ΚΚΕ είναι «ΟΧΙ στην ΟΝΕ. Ψήφο στο ΚΚΕ» ενώ στις αφίσες κυριαρχεί το «κέρδη στο κεφάλαιο, δεινά στο λαό». Βασικό μήνυμα της εκλογικής διακήρυξης του ΣΥΝ είναι το «Να σταματήσουμε τον πόλεμο-να αλλάξουμε την Ευρώπη-να αλλάξουμε την Ελλάδα».
Στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 1999, το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικές απώλειες και χάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Η αποχή φτάνει 29,75%. Η Πολιτική Άνοιξη δεν καταφέρνει να πιάσει το 3% και μένει εκτός ευρωβουλής.
Με τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 1999 στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκπροσωπούνται
1 Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 35,98%  και 9 έδρες
2 ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 32,92% και 9 έδρες
3 ΚΚΕ με ποσοστό 8,67% και 3 έδρες
4 ΔΗΚΚΙ με ποσοστό 6,85% και 2 έδρες
5 Συνασπισμός με ποσοστό 5,17% και 2 έδρες
Με τη ΝΔ εκλέγονται ευρωβουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου, Χρήστος Ζαχαράκης, Αντώνης Τρακατέλλης, Γιάννης Μαρίνος, Γ. Δημητρακόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Φώλιας, Ρόδη Κράτσα, Γιάννης Αβέρωφ.
Με το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτές εκλέγονται Δημήτρης Τσάτσος, Γιάννης Σουλαδάκης, Γιώργος Κατηφόρης, Γιάννης Κουκιάδης, Πέτρος Ευθυμίου, Άννα Καραμάνου, Αλέξανδρος Μπαλτάς, Μένη Μαλλιώρη, Μανώλης Μαστοράκης.
Με το ΚΚΕ ευρωβουλευτές εκλέγονται Στρατής Κόρακας, Γιάννης Θεωνάς, Κώστας Αλυσανδράκης
Με το ΔΗΚΚΙ εκλέγονται οι Δημήτρης Κουλουριάνος, Μανώλης Μπακόπουλος.
Με τον Συνασπισμό Αλέκος Αλαβάνος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης.
Ευρωεκλογές 13 Ιουνίου 2004
Οι Ευρωπαίοι πολίτες προσέρχονται στην κάλπη στις 13 Ιουνίου 2004. Έχει ήδη τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Νίκαιας (2003) που προετοίμασε τη μεγάλη διεύρυνση της ΕΕ και προώθησε την αμυντική ενοποίηση. Οι διαφορές για το Ευρωσύνταγμα αποδεικνύονται αγεφύρωτες. Το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους δίδυμους πύργους στη Ν. Υόρκη, έχει διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Τον Μάρτιο του 2003 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες εισβάλουν στο Ιράκ και η Ευρώπη αδυνατεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις πολεμικές εξελίξεις.
Στην Ελλάδα λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, οι πολίτες έχουν προσέλθει μια ακόμη φορά στις κάλπες, για τις βουλευτικές εκλογές, που τις κέρδισε η ΝΔ με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου. Με αυτά τα δεδομένα, η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών του 2004 κινείται σε χαμηλούς τόνους και έχει αλλάξει ύφος. Το «Δίπλα στον πολίτη- Δυνατά στην Ευρώπη », είναι βασικό μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ. Το «Δύναμη για την Ελλάδα στην Ευρώπη», υπήρξε βασικό μήνυμα της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ. Το «ΟΧΙ στον ευρωμονόδρομο. Αντίσταση, Ανυπακοή, Απειθαρχία, Αποδέσμευση από την ΕΕ», ήταν το μήνυμα του ΚΚΕ. Το «υπάρχει και άλλος δρόμος. Παρ΄ το Αριστερά», ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα του Συνασπισμού. Στις 8 Ιουνίου 2004 οι τηλεθεατές παρακολουθούν το debate (τηλεμαχία) των πολιτικών αρχηγών ενόψει των ευρωεκλογών. Από τις 40 ερωτήσεις που τέθηκαν στους πολιτικούς αρχηγούς, μόνο 4 ερωτήσεις αφορούσαν τα ευρωπαϊκά διακυβεύματα. Τα θέματα που κυριαρχούν λοιπόν την προεκλογική περίοδο είναι η οικονομία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 2004 η Ελλάδα εκλέγει 24 βουλευτές, βάσει της Συνθήκης της Νίκαιας.
Στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 2004, η αποχή έφτασε το 36,82%. Τα κόμματα εκπροσωπήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο ως εξής:
1 Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 43,03% και 11 έδρες
2 ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 34,01% και 8 έδρες
3 ΚΚΕ με ποσοστό 9,48%  και 3 έδρες
4 Συνασπισμός με ποσοστό 4,16% και 1 έδρα
5 ΛΑΟΣ με ποσοστό 4,12% και 1 έδρα.
Με τη ΝΔ εξελέγησαν ευρωβουλευτές Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Αντώνης Σαμαράς, Αντώνης Τρακατέλλης, Γ. Δημητρακόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Ρόδη Κράτσα, Γιάννης Γκλαβάκης, Μαρία Κασσιώτου, Γεώργιος Παπαστάμκος, Νίκος Βακάλης, Μανώλης Μαυρομμάτης.
Με το ΠΑΣΟΚ εξελέγησαν ευρωβουλευτές Μαίρη Ματσούκα, Σταύρος Λαμπρινίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σταύρος Αρναουτάκης, Αικατερίνη Μπατζελή, Πάνος Μπεγλίτης, Ευαγγελία Τζαμπάζη, Νίκος Σηφουνάκης.
Με το ΚΚΕ εξελέγησαν ευρωβουλευτές Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Τούσσας, Διαμάντω Μανωλάκου.
Με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ εξελέγη ευρωβουλευτής ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Με το ΛΑΟΣ εξελέγη ευρωβουλευτής ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ευρωεκλογές 7 Ιουνίου 2009
Στην Ελλάδα, στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009, πραγματικός νικητής αναδείχθηκε η αποχή που έφτασε το 47,37%. Η ΝΔ που είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας εξασφαλίζοντας μια καθαρή νίκη στην εκλογική αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών του 2004, είδε τα πρώτα σύννεφα τρία χρόνια αργότερα, στην αναμέτρηση των εθνικών εκλογών 2007, στην οποία ο δικομματισμός υπέστη το πρώτο ισχυρό πλήγμα.
Το εκλογικό σύστημα στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν η απλή αναλογική, οι ευρωβουλευτές εξελέγησαν με τη διαδικασία της λίστας και ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι έδρες της Ελλάδας μειώθηκαν κατά δύο (22 από 24). Πρώτο κόμμα βγήκε το ΠΑΣΟΚ και δεύτερη η Νέα Δημοκρατία και έτσι στις ευρωεκλογές του 2009 ο εκλογικός χάρτης ξανάγινε.. πράσινος.
Πρόεδρος του ΣΥΝ είναι από το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εκλέγεται, για πρώτη φορά βουλευτής, λίγους μήνες μετά τις ευρωεκλογές, δηλαδή στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.
Η περίοδος από τις ευρωεκλογές του 2004 μέχρι τις ευρωεκλογές του 2009, ενσωματώνει σοβαρές εξελίξεις στο σκέλος της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης έχει προχωρήσει σε οικονομική απογραφή η οποία αποκαλύπτει αποκρύψεις δαπανών της προηγούμενης κυβέρνησης με αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν τα ελλείμματα των προηγούμενων ετών προς τα πάνω. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μείωση της αξιοπιστίας της χώρας και σε τριετή επιτήρηση από την ΕΕ. Η Ευρωστατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση παλαιότερων ελλειμμάτων της Ελλάδας, από τα οποία προέκυπτε ότι η Ελλάδα δεν ικανοποιούσε ποτέ τα κριτήρια σύγκλισης του Μάαστριχτ, αφού ακόμα και την κρίσιμη χρονιά του 1999 εξακολουθούσε να έχει έλλειμμα πάνω από 3%.
Την τριετία 2004-2007 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει αυξηθεί και από το φθινόπωρο του 2008 τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Λίγους μήνες μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009, και με διαμορφωμένο ένα δυσάρεστο κλίμα στο εξωτερικό για την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής  εξαγγέλλει πρόωρες εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου 2009.
Με τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου του 2009, εκπροσωπούνται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο:
1 ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 36,64% και 8 έδρες
2 Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 32,29% και 8 έδρες
3 ΚΚΕ με ποσοστό 8,35% και 2 έδρες
4 ΛΑΟΣ με ποσοστό 7,15% και 2 έδρες
5 ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό  4,70% και 1 έδρα
6 ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ με ποσοστό 3,49% και 1 έδρα.
Με το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται ευρωβουλευτές Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Συλβάνα Ράπτη, Σταύρος Λαμπρινίδης, Χρυσούλα Σαατσόγλου, Γιώργος Σταυρακάκης, Μαριλένα Κόππα, Άννυ Ποδηματά, Κρίτων Αρσένης.
Με τη ΝΔ εκλέγονται ευρωβουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου, Ρόδη Κράτσα, Γιώργος Παπαστάμκος, Κωνσταντίνος Πουπάκης,    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Παπανικολάου, Γιάννης Τσουκαλάς.
Με το ΚΚΕ ευρωβουλευτές εκλέγονται Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Τούσσας.
Με το ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα, Θάνος Πλεύρης
Με τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωβουλευτής εκλέγεται ο Νίκος Χουντής
Με τους Οικολόγους Πράσινους ευρωβουλευτής εκλέγεται ο Μιχάλης Τρεμόπουλος
Ευρωεκλογές 25 Μαΐου 2014
Οι ευρωεκλογές του 2014 διεξήχθησαν στην Ελλάδα στις 25 Μαΐου. Το εκλογικό σύστημα ήταν η απλή αναλογική και για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής βουλευτών με σταυρό, αντί για λίστα.
Η Ελλάδα είχε το δικαίωμα εκλογής 21 ευρωβουλευτών, έναν λιγότερο από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, λόγω της εισόδου της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της ανακατανομής των εδρών.
Νικητής των ευρωεκλογών αναδείχθηκε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεύτερη δύναμη η Νέα Δημοκρατία. Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε η Χρυσή Αυγή
Η αποχή άγγιξε το 40,03%.
Το αποτέλεσμα ήταν απόρροια μεγάλων πολιτικών ανατροπών αφού τα μνημόνια και η τρόικα ήταν στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές του 2012 που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα με το ΠΑΣΟΚ να βλέπει σημαντική πτώση της εκλογικής του δύναμης.
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014:
ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 26,57% και 6 έδρες
η Ν.Δ. έλαβε ποσοστό 22,72% και 5 έδρες
η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έλαβε ποσοστό 9,39% και 3 έδρες
η  ΕΛΙΑ έλαβε ποσοστό 8,02% και 2 έδρες
το ΠΟΤΑΜΙ έλαβε ποσοστό 6,60% και 2 έδρες
το Κ.Κ.Ε. έλαβε ποσοστό 6,11% και 2 έδρες
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έλαβαν ποσοστό 3,46% και 1 έδρα
Με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2014 εκλέγονται ευρωβουλευτές οι Μανώλης Γλέζος, Σοφία Σακοράφα, Δημήτρης Παπαδημούλης Γιώργος Κατρούγκαλος, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος
Στις ευρωεκλογές του 2014, με τη ΝΔ ευρωβουλευτές εκλέγονται Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελισάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Γιώργος Κύρτσος, Θεόδωρος Ζαγοράκης
Με τη Χρυσή Αυγή Ελευθέριος Συναδινός, Λάμπρος Φουντούλης, Γεώργιος Επιτήδειος
Με την ΕΛΙΑ (ΔΗΣΥ) Εύα - Ευδοξία Καϊλή, Νικόλαος Ανδρουλάκης
Με το ΠΟΤΑΜΙ Γεώργιος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος
Με το ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήριος Ζαριανόπουλος
Με τους ΑΝΕΛ Επαμεινώνδας Μαριάς (ανεξαρτητοποιήθηκε αμέσως)
(Ο  Μανώλης Γλέζος αντικαταστάθηκε από τον Ν. Χουντή,  που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Σοφία Σακοράφα και αργότερα ο Κ. Χρυσόγονος.)
Κατερίνα Βλαχοδήμου
Ενδεικτική βιβλιογραφία-αρθρογραφία
-Αρχείο Εκλογών Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων
-ιστότοπος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
-Ευρωβαρόμετρο
-Ηλίας Νικολακόπουλος: Σύγκρουση «Αλλαγής» και «Απαλλαγής» (εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ)
-Μ. Σπουρδαλάκης (1998): «Από το Κίνημα Διαμαρτυρίας στο νέο ΠΑΣΟΚ»
-Π.Κ. Ιωακειμίδης: «1957-2017: Από τη Ρώμη στη Λισαβόνα» (Το Βήμα της Κυριακής 26.03.2017)
-Π.Κ. Ιωακειμίδης: «Ελλάδα - Ευρωπαϊκή Ένωση-Τρία λάθη πέντε μύθοι»
-Τεπέρογλου Ευτυχία: «Οι άλλες 'εθνικές'εκλογές. Αναλύοντας τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα 1981-2014» (Παπαζήσης)
-Νίκος Νικολάου: «Η σταθεροποίηση της οικονομίας από τον Κώστα Σημίτη» (Καθημερινή 2008)
-Ντ. Νταϊλιάνα: «Η σημασία του νέου χάρτη της Ευρωβουλής» (Ελευθεροτυπία, 30 Μαΐου 1994)
-Δ. Δασενάκη: «Η ευρωδιαφήμιση των κομμάτων» (Τα Νέα, 23 Μαΐου 1994)
-Γιώργος Λακόπουλος: «Το μυθιστόρημα του ΠΑΣΟΚ» (Καστανιώτης)

Ο «Αντάρτης της ειρήνης»

$
0
0
Το μνημείο τελείωσε το 1990 και κόστισε 15.000 μάρκα.
Όλα τα έξοδα πληρώθηκαν από το Υπουργείο Τουρισμού της Γερμανίας. Η Καρίνα είχε πει, « ότι ούτε δραχμή δεν θα διαθέσει Έλληνας για το έργο αυτό, γιατί κάθε μάρκο από συμπατριώτες της θα είναι και μια πέτρα λήθης και συγγνώμης που θα επιτρέψει το μεγαλείο της συναδέλφωσης και της ειρήνης».
Από τότε και μέχρι σήμερα ο «Αντάρτης της ειρήνης» έχει παραδοθεί στο χάδι του ήλιου του κοσμογυρευτή και του ουρανού το κλάμα και θυμίζει σε όλους μας: ποτέ πια πόλεμος.

Ο Αντάρτης της Ειρήνης"που έχει κατασκευάσει στο "Οροπέδιο της Νίδας"η Γερμανίδα γλύπτρια Καρίνα Ρεκ θέλοντας να ζητήσει συγνώμη για τις θηριωδίες των συμπατριωτων της Ναζί την περίοδο της κατοχής,τιμώντας παράλληλα τον Αγώνα αντίστασης του Κρητικού λαού!!!



Exit Poll: ΝΔ 32-36%, ΣΥΡΙΖΑ 25-29%, ΚΙΝΑΛ 7-9%

$
0
0
Επτά μονάδες διαφορά, με την ΝΔ να προηγείται, δίνει το Exit Poll το οποίο ανακοινώθηκε στις 7 ακριβώς, στο κλείσιμο της κάλπης.


ΝΔ 32-36% ,
ΣΥΡΙΖΑ 25-29%,
ΚΙΝΑΛ 7-9%
ΚΚΕ 5-7%,
ΧΑ 5-7%,
Ελληνική Λύση (Βελόπουλος) 2,5-4%,
Βαρουφάκης 2,5-4%
Ποτάμι 1-2%
Ενωση Κεντρώων 1-2%
ΑΝΕΛ 1-2%
Αυτά είναι τα ποσοστά των κομμάτων, όπως τα έδωσε το exit poll που διενήργησαν από κοινού οι MRB, Metron Analysis, Marc και Pulse. Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά του exit poll είναι στο 80% των συνεντεύξεων.

Η διαφορά των 3 ως 11 μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που δίνει το exit poll, εφόσον επιβεβαιωθεί από τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, δίνει και πρόγευση για τις πολιτικές εξελίξεις.

Exit poll της Κapa Recearch (ΕΡΤ)
Η εκτίμηση της Καπα Research που μετέδωσε η ΕΡΤ, για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δίνει προβάδισμα 5 μονάδων στη ΝΔ, κατά μέσο όρο:

NΔ: 30,5%-33,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 25,5%-28,5%
ΚΙΝΑΛ: 6-8%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 6-8%
ΚΚΕ: 5-7%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 2,5%-3,5%
ΜΕΡΑ25: 2,5%-3,5%
ΠΟΤΑΜΙ: 1,5%-2,5%
ΑΝΕΛ: 1,5%-2,5%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ:1,5%-2,5%
OΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 1-2%
ΛΑΕ: 1-2%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 1-2%
ΑΛΛΟ: 6-10%
Σύγκριση των exit-poll
Αριστερά είναι της Kapa Research, δεξιά των ιδιωτικών καναλιών.


ΝΔ: Συντελείται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή
Το πρώτο σχόλιο της ΝΔ μετά τη δημοσιοποίηση του Exit Polls στις Εκλογές 2019 ήρθε λίγα λεπτά μετά τις 7 το απόγευμα, με την Πειραιώς να αναφέρει πως μετά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Exit Poll και τη δείχνουν να προηγείται με 7 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, στη χώρα συντελείται πλέον μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. 
Η κάρτα του Exit Poll


Μουντό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Εντωμεταξύ, ήδη πριν την ανακοίνωση του exit poll στην Κουμουνδούρου επικρατούσε «παγωμάρα». Οι πληροφορίες από τα γραφεία της Κουμουνδούρου ανέφεραν πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέμνεναν τα αποτελέσματα τα οποία έδειχνα ότι δεν είναι αυτά που περίμεναν.

Η εικόνα στο στρατηγείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θυμίζει σε τίποτε αυτές των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων και ο προβληματισμός είναιδ ιάχυτος.
Πριν από λίγο αποχώρησαν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν λίγο μετά τις 8 με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σενάρια πρόωρων εκλογών
Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας πολύ δύσκολα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, που αναμφίβολα θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η διαφορά αγγίζει τα ιστορικά υψηλά που έχουν ποτέ καταγραφεί στις ευρωεκλογές και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον πρωθυπουργό να αποφύγει την πρόκληση. Η κυβέρνηση από απόψε το βράδυ, εφόσον τα ευρήματα του exit poll επιβεβαιωθούν και από τα επίσημα αποτελέσματα, και οριστικοποιηθεί η διαφορά, θα είναι μια απονομιμοποιημένη κυβέρνηση και θα δέχεται την κριτική ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην βούληση του εκλογικού σώματος και την κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν τον Πρωθυπουργό, που φυσικά γνώριζε από πολύ νωρίτερα το αποτέλεσμα, να σκέφτεται πλέον τις πρόωρες εκλογές, είτε για τις 23 είτε για τις 30 Ιουνίου, ως την μοναδική λύση που του προσφέρεται. Θα είναι και μια λύση ανάγκης ώστε να αποφύγει την «στρατηγικού χαρακτήρα» ήττα στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Πηγή: iefimerida.gr 

Μικρή αναστάτωση προκλήθηκε λίγα λεπτά πρίν κλείσουν οι κάλπες στο 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου

$
0
0

Μικρή αναστάτωση προκλήθηκε λίγα λεπτά πρίν τις 7 το απόγευμα στο 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου στην περιοχή της Κηπούπολης, όταν ψηφοφόρος ο οποίος έφτασε 5 λεπτά πρίν κλείσουν οι κάλπες δέχτηκε την άρνηση του δικαστικού αντιπροσώπου στο να προσέλθει για να ψηφίσει, με την αιτιολογία ότι άργησε.
Ο συγκεκριμένος κύριος ζητώντας τον λόγο και αναφέροντας ότι βρίσκεται εντός του χρονικού ορίου πρίν κλείσουν οι κάλπες, προκάλεσε φραστικό επεισόδιο, στο οποίο ανάγκασε τον δικαστικό επιμελητή να καλέσει την αστυνομία.
Τελικά μετά απο διαβουλεύσεις μεταξύ των αστυνομικών, του ψηφοφόρου και του επιμελητή οι άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ αποχώρησαν και ο πολίτης άσκησε κανονικά τα εκλογικά του δικαιώματα.







Πρώτο αποτέλεσμα στο 431ο εκλογικό τμήμα Καμαριώτη της Δημοτικής Ενότητας Τυλίσου

$
0
0
Από το 431ο εκλογικό τμήμα Καμαριώτη της Δημοτικής Ενότητας Τυλίσου έρχεται το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα για τις δημοτικές εκλογές.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με ποσοστό 61,9 % πρώτος σε ψήφους είναι ο Κώστας Μαμουλάκης ακολουθεί ο Σπύρος Καλλέργης με 23,8, ο Μενέλαος Μποκέας με 14,3%.

Ο άρτυκας ή νάρθηκας

$
0
0

Ο άρτυκας ή νάρθηκας είναι ένα ψηλό καλαμώδες φυτό που φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα και τα φύλλα του μοιάζουν πολύ με τον μάραθο.
Αυτό το φυτό συνδέθηκε με μία από τις σημαντικότερες στιγμές του ανθρώπινου είδους.
Mέσα σε ένα κομμάτι του μετέφερε ο Προμηθέας τη φωτιά και την παρέδωσε στους ανθρώπους, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η ψίχα του μπορεί να σιγοκαίει, αλλά στο εξωτερικό του να μη φαίνεται ούτε ίχνος φωτιάς.


Ραβδί άρτυκα που είχε στην άκρη του κουκουνάρι πεύκου έφεραν και οι ακόλουθοι του Διονύσου.
Παλιότερα οι Κρητικοί κατασκεύαζαν έπιπλα και κατσούνες από άρτυκα γιατί το ξύλο του είναι ελαφρύ και ανθεκτικό. Κατσούνες εξακολουθεί να φτιάχνει ο Μάρκος Κατάκης από το Μιξόρρουμα.


Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

$
0
0

ΚΑΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙΣ ΣΕ ΨΥΧΕΣ.. ΧΑΡΕΣ ΠΟΥ ΕΣΥ ΧΑΡΙΖΕΙΣ...
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ ΝΑ ΜΑΣΤΕ... ΜΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΟΡΙΖΕΙΣ !!!


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΡΝΑΓΙΟ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΝΙΩΝ


ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΚΟΥΚΙΑ

$
0
0

Υλικά:
12 μέτριες αγκινάρες
1 κιλό κουκιά
1 νεροπότηρο λάδι
2 κουταλιές σούπας άνηθο
χυμό 2 μέτριων λεμονιών
1 κουταλιά σούπας αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
αλάτι 
πιπέρι
(6 μερίδες) 

Πώς το κάνουμε:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στα τέσσερα ή τις αφήνουμε ολόκληρες και τις βάζουμε σε ένα μπόλ με νερό και λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Καθαρίζουμε τα κουκιά και κρατάμε και τα εξωφυλλα τους αν είναι τρυφερά.
Τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι μαζί τον ψιλοκομμένο άνηθο για 5-7 λεπτά. Αμέσως μετά τις αγκινάρες, και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 20’-25’ σε μέτρια φωτιά.
Σ’ ένα μεγάλο φλιτζάνι, βάζουμε το χυμό των λεμονιών λίγη σάλτσα από την κατσαρόλα και το αλεύρι ανακατεύοντάς πολύ καλά ώστε να διαλυθεί εντελώς και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, τρία λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας προσεκτικά.


ΠΗΓΗ: http://www.rethymnoguide.gr/

Μέχρι 31 Μαΐου οι δηλώσεις συμμετοχής των σχολείων του Ηρακλείου στο πρόγραμμα «Η Σεισμολογία στο Σχολείο»

$
0
0
Διημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Η Σεισμολογία στο Σχολείο: Πιλοτική εφαρμογή σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ηρακλείου» διοργάνωσε την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου η Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας, σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης και της συμμετοχής της πόλης του Ηρακλείου στο Παγκόσμιο Δίκτυο της Unesco για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν».
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε 25 σχολικές μονάδες του Δήμου Ηρακλείου με στόχο, μεταξύ άλλων, την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας στο φαινόμενο του σεισμού, την εκλαΐκευση σεισμολογικών εννοιών αλλά και την εξειδίκευση των σχεδίων προστασίας έναντι του σεισμού στις σχολικές μονάδες.


Στο πλαίσιο ενημέρωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηρακλείου, για το φαινόμενο του σεισμού αλλά και για τις ιδιαίτερες πτυχές του προγράμματος, έγιναν σχετικές παρουσιάσεις από τον Δρ. Ιωάννη Καλογερά, Σεισμολόγο – Διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση όσο και παρουσίαση
εποπτικών μέσων, τα οποία μετέφερε στο Ηράκλειο για την καλύτερη κατανόηση του προγράμματος από τους εκπαιδευτικούς.


 Το υλικό αυτό είναι προϊόν πολυετούς δράσης του κ. Καλογερά σχετικό με την σεισμολογία στην εκπαίδευση.
Όσοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικών μονάδων του Δήμου Ηρακλείου επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και για τον οποιονδήποτε λόγο δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στην διημερίδα, μπορούν να προσέλθουν στα γραφεία του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου στην διεύθυνση οδ. Ανδρόγεω 2, 3ος και να παραλάβουν το σχετικό ερωτηματολόγιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μέχρι την Παρασκευή 31η Μαΐου 2019 και τις ώρες 08:30 έως 14:30.

 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο 210-3490172 ή στο i.kalog@noa.gr

Μέχρι 31 Μαΐου οι δηλώσεις συμμετοχής των σχολείων του Ηρακλείου στο πρόγραμμα «Η Σεισμολογία στο Σχολείο»

Έρχεται και φέτος το 5ο Φεστιβάλ πλατείας στην Νεάπολη Λασιθίου

$
0
0
Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια να στήσουμε το Φεστιβάλ Πλατείας, ξέραμε ότι δύο πράγματα μπορούν να συμβούν : ή θα πετύχουμε και το φεστιβάλ θα καθιερωθεί αποτελώντας ορόσημο στην ετήσια πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας ή θα αποτύχουμε και θα καταρρεύσει εξαιτίας της μη στήριξης του από την τοπική κοινωνία. Το θέμα δεν ήταν απλό. Δεν θέλαμε να προτείνουμε κάτι πιασάρικο, εύκολο, δημοφιλές. Αντιθέτως, η πρότασή μας ήταν δύσκολη, απαιτητική και απόλυτη ως προς τις επιδιώξεις της. Θα δείξουμε –είπαμε- στους ανθρώπους του τόπου μας, πώς παίζεται η μουσική όταν οι απαιτήσεις ανεβαίνουν. Όταν το ταλέντο και η καλαισθησία ξεχειλίζουν. Θα τους προσφέρουμε μουσικές ακριβές και σπάνιες. Μουσικές της Κρήτης –φυσικά- αλλά και όλης της Ελλάδας, παιγμένες όμως έτσι που αξίζουν να παιχτούν.

Πέντε χρόνια μετά, είναι περιττό και να αναρωτιόμαστε ακόμα εάν πετύχαμε ή όχι. Για την ακρίβεια είναι και προσβλητικό προς όλους εσάς, το υπέροχο κοινό μας, που κατακλύζετε κάθε Αύγουστο για τρεις μέρες τις όμορφες πλατείες της πόλης μας. Η παρουσία σας, δίνει την απάντηση. Εσείς είστε το Φεστιβάλ Πλατείας και από εσάς εξαρτάται η συνέχεια και –ίσως- η περαιτέρω ανάπτυξή του.
Η Οργανωτική Επιτροπή και ο Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν, οφείλουμε –για άλλη μια φορά- να σας ευχαριστήσουμε.
Το φετινό Φεστιβάλ Πλατείας αποτελεί απτό παράδειγμα των επιδιώξεων και των φιλοδοξιών μας. Είναι αφιερωμένο στο λαούτο. Ένα όργανο που συντροφεύει τους Κρητικούς πολλές δεκαετίες και το γνωρίζουμε όλοι μας καλά, ίσως όχι και τόσο καλά όσο νομίζουμε πάντως. Στην Κρήτη το λαούτο ,είν’η αλήθεια ότι έχει βρει τον «τόπο του». Ταίριαξε απόλυτα με τη λύρα, και οι δυο τους (Λύρα και λαούτο) αντικατέστησαν -στις περισσότερες περιοχές του νησιού- την μέχρι τότε καθιερωμένη ζυγιά οργάνων (Βιολί και κιθάρα και σε κάποια μέρη ασκομαντούρα ή απλώς θιαμπόλι και νταούλι). Σπουδαίοι λαουτιέρηδες του 20ου αιώνα όπως ο Γιώργης Κουτσουρέλης, ο Γιάννης Μπερνιδάκης (Μπαξεβάνης) ,ο Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης, ο Γιάννης Ξυλούρης και πολλοί άλλοι, διαμόρφωσαν μια ιδιόμορφη σολιστική τεχνική και παράδοση, που δεν την συναντάμε (σε τέτοια έκταση) στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σ’αυτό βοήθησε και η παρουσία και δεύτερου λαούτου στην παραδοσιακή ζυγιά βεβαίως ,το οποίο κράτησε το ρυθμικό κομμάτι του τραγουδιού . Οι φετινοί μας προσκεκλημένοι είναι με βεβαιότητα οι αξιότεροι (ή έστω απ’τους αξιότερους) συνεχιστές των ιερών τεράτων που προαναφέραμε και είναι τιμή για εμάς η συγκέντρωσή τους για τρεις μέρες στα σοκάκια και τις πλατείες της Νεάπολης. Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω, είναι η παγκόσμια (χωρίς καμιά υπερβολή) αναγνώρισή της αξίας τους και ο σεβασμός των συναδέλφων τους.
Επειδή όμως το λαούτο δεν παίζεται μόνο στην Κρήτη, προσκαλέσαμε και έχουμε την μεγάλη τιμή να δεχτούν την πρότασή μας 3 σπουδαίοι λαουτιέρηδες από την υπόλοιπη (εκτός Κρήτης) Ελλάδα , ο ένας εκ των οποίων είναι πλέον θρύλος του οργάνου και αναγνωρισμένος αναμορφωτής του.
Είναι ο σπουδαίος δάσκαλος Χρήστος Ζώτος και του οφείλουμε ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ που στα 82 του χρόνια θα κάνει το αρκετά μεγάλο ταξίδι για να μας προσφέρει την μαγεία της τέχνης του.
Σας καλωσορίζουμε στο Φεστιβάλ Πλατείας 2019 που είναι αφιερωμένο στο λαούτο και σας ευχόμαστε να φύγετε χαμογελώντας απ’την αγαπημένη μας Νεάπολη.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Πλατείας
Χάρης Αλεξάκης – Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Αγίου Νικολάου
Ελπινίκη Γιατζάκη – Πρόεδρος του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 2019
2-3 & 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΒΡΥΣΑΛΑΚΙ
Χρήστος Ζώτος – Λαούτο
Βασίλης Σμάνης – Λαούτο
Κυριάκος Γκουβέντας – Βιολί
Βabel Trio
Γιώργης Σταυρακάκης – Λαούτο
Γιώργης Βάρδας – Λαούτο
Δαμιανός Μαυράκης – Λαούτο
Σήφης Αποστολάκης – Κρουστά
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΒΕΡΝΤΕΝ
Γιώργης Μανωλάκης –Λαούτο
Χαραλάμπης Παρασκάκης – Λαούτο
Στέφανος Κουρουπάκης – Κόντρα Μπάσο
Χάρης Λαουρέινσεν – Λαούτο
Γιάννης Σφακιανός – Λαούτο
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΒΕΡΝΤΕΝ
Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) – Λαούτο
Αχιλλέας Περσίδης – Λαούτο
Ζαχαρίας Σπυριδάκης – Λύρα
Δημήτρης Κολιακουδάκης – Κιθάρα
Αλέκος Φανουράκης – Λαούτο
Κωστής Μακάκης – Λαούτο/Λυράκι
Έρχεται και φέτος το 5ο Φεστιβάλ πλατείας στην Νεάπολη Λασιθίου

Παραμένει στη Νίκη Σητείας ο Πέτρος Μαρινάκης

$
0
0
Ανακοίνωση με επαίνους για την προσωπικότητα του παλαίμαχου άσου και νυν προπονητή, από την ομάδα της Σητείας
Την επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών, ανακοίνωσε η ομάδα της Νίκης Σητείας η οποία εμφανίζεται απόλυτα ευχαριστημένη από τον προπονητή Πέτρο Μαρινάκη.

Η ανακοίνωση
''Η Διοίκηση του ΑΟ ΝΙΚΗ ΣΗΤΕΙΑΣ ανακοινώνει την συνέχιση της συνεργασίας με τον προπονητή ΠΕΤΡΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗ.

Όταν έχεις να κάνεις με άτομο που έχει την ποιότητα και την προσωπικότητα του Πέτρου, τότε επιβάλλεται να συνεχίσεις την συνεργασία μαζί του. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν μια πράξη ανεύθυνη.
Οι ιδέες και τα σχέδια του για το ποδόσφαιρο μας ενθουσιάζουν και πιστεύουμε ότι η παραμονή του θα ωφελήσει την ομάδα. Είναι ένα προπονητικό ταλέντο και οι ικανότητες του είναι καθοριστικές ώστε να επιτύχει η ομάδα τους στόχους της .''

Ο Πύργος καλό χωριού στον δήμο Αγίου Νικολάου

$
0
0

Ο Πύργος (Τοπική Κοινότητα Καλού Χωρίου – Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου) ανήκει στον Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Πύργος”. Έδρα του δήμου είναι ο Άγιος Νικόλαος και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτης.






Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Πύργος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Βραχασίου, της πρώην Κοινότητας Βραχασίου του Νομού Λασιθίου.

ΚΕΙΜΕΝΑ - http://www.520greeks.com/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ






Viewing all 43316 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>