Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

Με μειωμένο ωράριο τα ΚΕΠ, λόγω απολύμανσης, την Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

$
0
0
Ο Δήμος Γόρτυνας ενημερώνει τους δημότες ότι την Δευτέρα 17 Αυγούστου, για καθαρά προληπτικούς λόγους και με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, θα πραγματοποιηθούν απολυμάνσεις στο Δημαρχείο Γόρτυνας (Αγ.Δέκα) και στα Δημοτικά Καταστήματα Αγίας Βαρβάρας, Ασημίου, Γέργερης.

Μειωμένο ωράριο στα ΚΕΠ του Δήμου Γόρτυνας - Flashnews.gr


Ως εκ τούτου, τα ΚΕΠ θα λειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο, ως εξής:

ΚΕΠ Δ.Ε. Γόρτυνας, Αγ. Δέκα – μέχρι τις 17:00
ΚΕΠ Δ.Ε. Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Βαρβάρα – μέχρι τις 14:00
ΚΕΠ Δ.Ε. Κόφινα, Ασήμι – μέχρι τις 13:30
ΚΕΠ Δ.Ε. Ρούβα, Γέργερη – μέχρι τις 15:00

Λήγει σήμερα η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας Αθλητικών Χώρων

$
0
0
Με αφορμή τη λήξη σήμερα, Παρασκευή 14 Αυγούστου και ώρα 24.00, της δεύτερης φάσης της Δημόσιας Διαβούλευσης του Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας Κλειστών και Ανοιχτών Αθλητικών Χώρων – Γυμναστηρίων που έχουν παραχωρηθεί από το Δήμο Χερσονήσου στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου (Κ.Ε.Δ.Χ.), ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Γιάννης Μηλάκης δήλωσε:


«Το προτεινόμενο σχέδιο Κανονισμού συντάσσεται στη λογική δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα ρυθμίζει τη διαχείριση και τη λειτουργία των δημοτικών χώρων άθλησης του Δήμου Χερσονήσου. Πρωταρχικός μας στόχος είναι ο Κανονισμός να αποτελέσει το προϊόν διαλόγου μιας συναινετικής διαδικασίας με τους δημότες, ώστε να προκαθοριστούν με απόλυτη σαφήνεια οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους. Για τη διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Χερσονήσου, μας απασχολεί η αξιοποίηση και η αναβάθμισή τους και, κυρίως, η ασφάλεια και η καθαριότητά τους.

Ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου να παρέχονται οι αθλητικές υπηρεσίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το χαμηλότερο κόστος τόσο για το χρήστη όσο και τον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης, που επιβαρύνεται με πληθώρα λειτουργικών εξόδων, όπως είναι οι δαπάνες ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και θέρμανσης των κτιρίων, τα έξοδα συντήρησής των κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και η ανανέωση του εξοπλισμού τους. 

Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού ή σε ανάθεση έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες για την καθαριότητα και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων. Επίσης, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το τέλος χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων επιτρέπει τον έλεγχο χρήσης και δίκαιης μεταχείρισης των αθλητικών συλλόγων και σωματείων, ενώ μας επιτρέπει την αξιοποίησή του για τη διοργάνωση μεγαλύτερων αθλητικών (και όχι μόνο) διοργανώσεων.

Πεποίθησή μας είναι ότι με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων για τη χρήση των αθλητικών χώρων σε όλη τη διοικητική περιφέρεια του Δήμου, το σχέδιο
Κανονισμού προασπίζει τη διαφάνεια και την ισότιμη αντιμετώπιση που οφείλει να επιδεικνύει κάθε δημόσια αρχή.


Βασικές αρχές που λάβαμε υπόψη μας είναι ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα, άρα υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίζουμε ίσες ευκαιρίες άθλησης σε όλους τους πολίτες, δίνοντας μάλιστα έμφαση στην υποστήριξη και προαγωγή του μαζικού αθλητισμού όλων των ηλικιών.

Η διαχείριση των αθλητικών υποδομών, που αποτελούν δημόσια περιουσία, δε μπορεί παρά να γίνεται σε συνθήκες διαφάνειας και λογοδοσίας.
Αυτονόητο είναι ότι το προτεινόμενο σχέδιο Κανονισμού έχει συνταχθεί βάσει των διατάξεων που ρυθμίζουν τα θέματα που αφορούν στους όρους παραχώρησης και χρήσης των δημόσιων αθλητικών χώρων.»

Το μήνυμα του επικεφαλής της παράταξης «Μεγάλη Γόρτυνα», Μιχάλη Κοκολάκη, για τον Δεκαπενταύγουστο

$
0
0
«Η μεγάλη γιορτή της Παναγίας, της Ορθοδοξίας και της Ελλάδας, βρίσκει την πατρίδα μας να δοκιμάζεται, τόσο εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, όσο και λόγω των σημαντικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών στα εθνικά μας θέματα. 


Σε αυτή την κρίσιμη για το έθνος μας συγκυρία, ας αντλήσουμε δύναμη από την πίστη μας και από τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας και ας κοιτάξουμε μπροστά με περισσότερο θάρρος, αποφασιστικότητα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, με πρόοδο και ευημερία για τον τόπο μας και για όλη την χώρα. Η Χάρη της Παναγίας να μας δίνει υγεία και φώτιση. Χρόνια πολλά σε όλους».

Τίμησαν τη μνήμη των 35 Εθνομαρτύρων στο Σάρχο - Τελετή μνήμης από το Δήμο Μαλεβιζίου

$
0
0

Τη μνήμη των 35 Εθνομαρτύρων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Αύγουστο του 1944 στο Σάρχο τίμησαν σήμερα ο Δήμος Μαλεβιζίου και η Τοπική Κοινότητα Σάρχου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σάρχου, στο πλαίσιο ειδικής τελετής. Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας ανέφερε:


 «Αύγουστος του 1944. Τριανταπέντε άνδρες η εξοντωτική ποινή εκτέλεσης που επέβαλαν οι Ναζί στο μικρό χωριό του Σάρχου.
Ήταν το τίμημα της γενναιότητάς των κατοίκων. Το τίμημα της συνεισφοράς τους στην αντίσταση της Κρήτης.
Ο Δήμος Μαλεβιζίου και η Τοπική Κοινότητα Σάρχου τίμησαν σήμερα τη θυσία των ηρώων μας. Η μνήμη τους αιώνια»!

Εγκαινιάστηκε η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Υδάτινος Χώρος» - Στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

$
0
0
Θερμή ήταν η αναταπόκριση του κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Υδάτινος Χώρος» που πραγματοποιήθηκαν στον αίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στην Τύλισσο. Η Πινακοθήκη προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες στο πλαίσιο της πανδημίας του COVID 19, άνοιξε με ασφάλεια τις πύλες της, τηρώντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας. 


Με αισιοδοξία, δίνοντας έμφαση στην διαφύλαξη της δημόσιας υγεία υγείας, η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου υποδέχτηκε στον περιβάλλοντα χώρο της τους φιλότεχνους με μουσικά ταξίδια από το καλλιτεχνικό σχήμα των ΕΡΑΝ. Στη διάρκεια της βραδιάς οι παριστάμενοι εισέρχονταν ανά ολιγομελή τμήματα στις αίθουσες των εκθεμάτων.

Την έκθεση προλόγισε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου Σπύρος Καλλέργης.






Με θέμα το υδάτινο στοιχείο οι καλλιτέχνες παρουσίασαν έργα σύγχρονης τεχνοτροπίας,-κλασικής, συμβολικής-αφαιρετικής- , μεικτής τεχνικής, έργα γλυπτικής, καθώς και έργα καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

Η Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Υδάτινος Χώρος», σε επιμέλεια Χρύσας Βαθιανάκη, πρόκειται να διανθιστεί με παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις, όπως:


«Καταγράφοντας την ροή». Ζωγραφική υπαίθριου χώρου στις πηγές του Αλμυρού ποταμού από την εικαστικό, Βασιλική Σοφρά.
«Νυμφαίων» Πρότζεκτ του εικαστικού Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη στην Δημοτική Πινακοθήκη Τυλίσου, 28 Αυγούστου με 1 Σεπτεμβρίου 2020.
Καλλιτεχνική δράση σε ακούσματα τραγουδιών από την Μεσόγειο του φωνητικού συνόλου "ΘΥΡΑΘΕΝ", με μαέστρο την κ. Εύα Κουτσογιαννάκη – Πιτσικάκη, στο χώρο των εκθέσεων.
«Ωδές Αιγαίου» της χαράκτριας κ. Μαίρης Σχοινά. Εγκατάσταση στο χώρο της πινακοθήκης ήδη σε λειτουργία.




Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, προβάλλει έργα σύγχρονης τεχνοτροπίας, με συμβολικές και αφαιρετικές αποδόσεις , έργα γλυπτικής, καθώς και έργα καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιούνται παράλληλες καλλιτεχνικές - πολιτιστικές δράσεις. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση του «1ου Μεσογειακού Επιστημονικού Συνεδρίου Υδάτινων Πόρων» που πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης στην Τύλισο, σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου, την Περιφέρεια Κρήτης τον Δήμο Μαλεβιζίου τo ITE, το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο καθώς και άλλους σχετικούς φορείς.


Στην Ομαδική Έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Αριστόδημος Παπαδάκης, Αποστολάκης Μανόλης, Βογιατζή Μαγδαληνή, Γιγουρτάκη- Weijers Έλενα, Δατσέρη Σοφία, Καψάλης Γιώργος, Κύρκου Ευδοκία, Λιοδάκη Τζάνετ, Μαραγκουδάκη Μαρία, Μαρίνος Νεκτάριος, Μαματζάκης Παναγιώτης, Ματαλιωτάκη Ρένα, Μονογυιός Ιωάννης, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Νικολακάκη Ευαγγελία, Παναγιωτακοπούλου Αριστέα, Παναγιωτοπούλου Εύη, Παχιαδάκης Νεκτάριος, Πολιτάκης Μανόλης, Πλατάκης Γιώργος, Σκυλουράκη Μιράντα, Τσιμπλάκη Μαριτάσα, Φθενάκη Ουρανία, Χαμιδιελή Φωτεινή

Ο Δήμος Μαλεβιζίου ευχαριστεί θερμά για την ευγενική τους συνδρομή τους: Περιφέρεια Κρήτης, AGAPI BEACH RESORT, Τυπογραφείο Π. Κανταρτζής, ANEK LINES, Πολιτιστικό Σύλλογο Τυλίσου, ΜΙΚΡΟ ΟΙΝΟΠΟΙΙΟ Παρασκευά, Τυροκομείο Ξυλούρης, Φωτογράφο Αντώνη Κατσούνα, Μουσικό σχήμα ΕΡΑΝ

 

Ωράριο λειτουργίας Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου:

Σάββατο –Κυριακή 10:00-14:00

Δευτέρα απόγευμα 18:00-21:00

 Τετάρτη-Πέμπτη 09:30-13:00 και 18:00-21:00

Παρασκευή 09:30-13:00.

Κλειστά, Δευτέρα πρωί και Τρίτη όλη την ημέρα.



Διεύθυνση: Τύλισος Μαλεβιζίου

Τηλέφωνο: 2810-831117

E-mail: mgm@malevizi.gr

Εκδήλωση στο Δήμο Πλατανιά από την Αθλητική Ένωση Καμισιανών-Ραπανιανών «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

$
0
0
Η Αθλητική Ένωση Καμισιανών-Ραπανιανών «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ»  σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και την στήριξη του Δήμου Πλατανιά, οργανώνει την  Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020 και ώρα 21.00 μουσική εκδήλωση – προβολή ταινίας από τον παλαιό ελληνικό κινηματογράφο, στην κεντρική πλατεία του χωριού  «Καμισιανά».
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.
Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλη την διάρκεια της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται για κοινωνικό – φιλανθρωπικό σκοπό. Επίσης θα υπάρχει χώρος συλλογής τροφίμων για τους ευπαθείς κοινωνικά πολίτες της περιοχής.
Εκδήλωση στο Δήμο Πλατανιά από την Αθλητική Ένωση Καμισιανών-Ραπανιανών «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Τα Παλιά Χρόνια Στο Μοχό Πεδιάδας Την Ημέρα Της Παναγίας - Της Βαγγελιώς Καρακατσάνη

$
0
0
PAPAS0089

Στη  Χάρη Της Παναγίας
Παλιά οι άνθρωποι τέτοιες μέρες νηστεύανε ακόμα και το λάδι. Στα φτωχόσπιτα βέβαια δεν καλοκαταλάβαιναν τη διαφορά του φαγητού αλλά να, γάμοι δε γινότανε και τα παιδιά στερούνταν το γάλα απ’ τις κατσίκες και τ’ αυγά από τις όρνιθες και κυρίως, το χοιρινό – συνήθως - κρέας της Κυριακής. 

Έτσι παρακάλαγαν μέσα τους - φωναχτά δεν τολμούσαν να το πουν καθώς φοβόντουσαν την κατακραυγή της θρήσκας μάνας - να κυλίσουν οι μέρες και να ’ρθει η μέρα της Παναγίας που για το Μοχό, ήτανε πιο λαμπρή κι από την ίδια της Λαμπρής! 

Ανήμερα της Παναγίας πηγαίνανε σειρά τα κοπέλια στην εκκλησία να μεταλάβουνε κι ύστερα μπορούσανε θεωρητικά να φάνε, αλλά ουσιαστικά προσμένανε το βράδυ που θα ’τρωγαν – επιτέλους! – το πανηγυριώτικο κρέας.

2011-08-14_936

Την παραμονή της Παναγίας στο πανηγύρι πήγαιναν μονάχα οι «άπιστοι» της Λαγκάδας, που δε ήτανε να κοινωνήσουν την άλλη μέρα. Εμείς πέφταμε νωρίς – νωρίς στα κρεβάτια μας, αλλά οι φωνές των γλεντοκόπων, τα γέλια και τα «χαχαρίσματα», οι μουσικές και κυρίως το άκουσμα της λύρας δε μας άνοιγαν τις αγκάλες του Μορφέα… 

Φανταζόμασταν, ξαπλωμένοι καθώς ήμασταν, τους «άπιστους» να χορεύουνε, να τρώνε, να πίνουνε και να τραγουδούνε και η ανυπομονησία μας μεγάλωνε πιότερο κι απ’ την πείνα μέχρι να μας πάρει ο ύπνος.

Save0017

Δεκαπενταύγουστος…χορευτικό συγκρότημα….διακρίνονται από αριστερά..Χρήστος Αρχοντάκης…Λευτερία του Πρίτσιπα…Πρίτσιπας…Μαούνας…Μανώλης τσ’ Αγάπης…Γιάννης Ταβερνιάρης…Μιχάλης του Ρούσο…Λούκας…Ειρήνη του Μενέλαου…το Λενιώ του Μηνά…η Σμαραγδούλα…Λευτερία του Λούκα…Βαγγελιώ του Γιωργούλα…η κόρη του Λουκά…και η Κατίνα του Πρίτσιπα…εν έτη  1963…
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ως γνωστό, η αναμονή μεγαλώνει την επιθυμία κι αυτή την ανυπομονησιά, μα κι οι δυο μαζί «μακραίνουν» την απόλαυση που έρχουνταν ... κουτσαίνοντας! Έτσι σηκωνόμασταν με το πρώτο φως – άλλες μέρες ξεσπούσε πόλεμος μέχρι να μας σηκώσουνε! –  το πρωί της Παναγίας, βάζαμε τα φρεσκοσιδερωμένα σκολιανά μας ρούχα και κατηφορίζαμε προς τη γιορτάζουσα εκκλησιά.

2011-08-15_961

Παρακολουθούσαμε τη λειτουργιά, έλεγε ο παπάς τα δικά του, μαζεύαμε εμείς τα σάλια μας απ’ τη νηστεία, έψελναν οι ψαλτάδες, ακούγαμε εμείς τη χθεσινοβράδινή λύρα κι ονειρευόμαστε το βραδινό γλέντι και την ευωχία, κι έπειτα μεταλαβαίναμε, τρώγαμε το αντίδωρο κι αρχινούσε το... «κυνήγι»  της πείνας με τον καθιερωμένο άρτο που ’φερναν οι πιστοί στη Χάρη Της και που πρώτος – πρώτος θρονιαζόντανε στα στομαχάκια μας.

Ύστερα τρέχαμε στο σπίτι να «βγάλουμε τα καλά μας» μη λερωθούν κι «έχουμε άλλα», μέρα πού’ναι! - αλλά η επιθυμία μας μεγάλωνε ολοένα καθώς οι μυρουδιές του ψητού απ’ τον ξυλόφουρνο κατηφόριζαν στα σοκάκια και πλαντούσαν τις γειτονιές του χωριού! Κι εμείς – παιδιά ανυπόμονα! – «φερμάραμε» σαν τα σκυλάκια στις μυρουδιές και τρέχαμε να τσιμπολογήσουμε στο «ξεφούρνι» – occazione data –, όταν ο φούρναρης έβγαζε από τα καυτά σωθικά του φούρνου, ροδοκοκκινισμένη τη λαχτάρα μας, τα ψητά, που ήτανε για μας πιο θαυματουργά και από τη θεία τη μετάληψη!!!

%25CE%2593%25CE%259B%25CE%2595%25CE%259D%25CE%25A4%25CE%2599%2B%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%2593%25CE%2599%25CE%2591%25CE%25A3%2B%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%259D%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A7%25CE%259F%2B%25286%2529

Έτσι αργόσυρτα περνούσανε οι ώρες ίσαμε που βράδιαζε και ξαναφορούσαμε τα «καλά μας» για να κατέβουμε στην πλατεία του χωριού, μπροστά από τη Χάρη Της, να ξεκινήσει το γλέντι. 

Καθόμασταν στο τραπέζι που μας είχε κρατήσει ο καφετζής, παραγγέλναμε καμιά λεμονάδα για να δικαιολογήσουμε την κατάληψη κι έπειτα έφερνε η μάνα το τεψί με το ψητό που μοσχοβολούσε τόσο που χόρταινες μόνο από τη μυρωδιά του. 

Στην πραγματικότητα είχε κολλήσει τ’ άντερό μας από τη νηστεία και με δυο τρεις μπουκιές χορταίναμε, αλλά ωστόσο, ξεκινούσε ο χορός, καίγαμε ότι είχαμε φάει και όταν καθόμασταν στο τραπέζι ξανατρώγαμε. Αυτό γίνονταν όλο το βράδυ ίσαμε που τέλειωνε το ψητό μα όχι και το γλεντοκόπι, που πολλές φορές το καλημέριζε ο ήλιος!

Το χορό άνοιγαν οι βρακοφόροι και οι κοπελιές του πολιτιστικού συλλόγου που μας παρουσίαζαν με περίσσια χάρη τη παραδοσιακή λεβεντιά στο μεγαλείο της. Ύστερα μας καλούσαν κι εμάς να σηκωθούμε κι έδενε το γλέντι για τα καλά. Όλη η πλατεία του χωριού γιόμιζε χορευτές, άντρες, γυναίκες, νέους και κοπέλες και στην «κουντούρα» τα «μιτσιά κοπέλια» που προσπαθούσαν να συνταιριάξουν το ζάλο τους με το χορό και την παράδοση!

%25CE%2593%25CE%259B%25CE%2595%25CE%259D%25CE%25A4%25CE%2599%2B%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%2593%25CE%2599%25CE%2591%25CE%25A3%2B%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%259D%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A7%25CE%259F%2B%25287%2529

Εμένα μου έκαναν εντύπωση, όχι οι νέοι που χτυπούσαν ρυθμικά μα νευρικά και κάπως επιδειχτικά τα πόδια, όταν έκαναν φιγούρες, αλλά οι παλιοί. Εκείνοι, όταν έπιαναν στη «μπρός μερά» του έδιναν και καταλάβαινε. Τα βήματά τους μικρά, κομψά, αεράτα, σεμνά και μερακλίδικα, και τα πατήματά τους στις μύτες των ποδιών – στ’ ακράνυχο! Έπιαναν στην «ομπρός μπάντα», κάνανε δυό τρεις φιγούρες, πραγματικά ξόμπλια και έπειτα καλούσαν άλλονε να συνεχίσει. Καμιά φορά ο πολύ μερακλής σαν έπιανε μπροστά ζητούσε και μια κοπελιά όμορφη – πάντα με την άδεια του γονιού ή του συνοδού! – και λυγερή και τη χόρευε στην «ομπρός μερά», ίσαμε να βγάλει τα εσώψυχά του. Έπειτα παραχωρούσε τη θέση του ευγενικά σε κάποιον άλλο ίσαμε που τελείωνε ο χορός.
Κι είναι οι αναμνήσεις που ξυπνούν και καίνε περισσότερο κι από αυτό που ζήσαμε.

Άντε και του χρόνου να ’μάστε καλά.

Τελετή μνήμης στον Καμαριώτη Μαλεβιζίου

$
0
0
Τη μνήμη των εκτελεσθέντων κατοίκων του Καμαριώτη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τιμούν ο Δήμος Μαλεβιζίου και η Τοπική Κοινότητα Καμαριώτη στο πλαίσιο ειδικής τελετής. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 15 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ώρα 10:30π.μ. στο χώρο του Ηρώου στον Καμαριώτη. Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.


Η τελετή θα πραγματοποιηθεί με πλήρη τήρηση των ενδεδειγμένων μέτρων και υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ 32 χλμ. νοτιοανατολικά της Ζάκρου

$
0
0
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 


H δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και επίκεντρο στα 32 χλμ. νοτιοανατολικά της Ζάκρου

H Ιερά Μονή Αγκαράθου Αφιερωμένη Στην Κοίμηση Της Θεοτόκου

$
0
0
529136_477206049019150_1457744327_n

H Μονή Αγκαράθου είναι μονή καθιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Σαμπά Ηρακλείου. Η θέση της είναι στην επαρχία Πεδιάδος στα νοτιοδυτικά του υψώματος Σωρός Παντελή , σε υψόμετρο 538 μ. Σήμερα είναι ενοριακή και η απόστασή της από το Ηράκλειο είναι 22,8 χλμ. Διαθέτει ξενώνα. Ο ναός είναι δίκλιτος και το άλλο κλίτος είναι καθιερωμένο στον Άγιο Μηνά. Το 2001 απεγράφησαν 19 άτομα.
923038_477206195685802_878655852_n
21101_477205669019188_1602535049_n

21137_477205759019179_1915456522_n

27913_477205882352500_1879614207_n

375814_477205765685845_1046708460_n

Ο ναός ανεγέρθηκε εκ βάθρων στη θέση παλαιότερου ναού και εγκαινιάστηκε το 1894. Το Μάρτιο του 1893 γκρεμίστηκε από καταιγίδα το καμπαναριό του ναού και ανοικοδομήθηκε ξανά.

 935136_477205775685844_1862710091_n

379828_477205915685830_955868022_n

532013_477205865685835_2122197523_n

Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε η Μονή. Είναι από τις αρχαιότερες στην Κρήτη. Αναφέρεται σε χειρόγραφο του 1532 στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας Επίσης, αναφέρεται και σε συμβόλαιο του 1538 και από τον Cornelius. Στη βόρεια πύλη της μονής υπάρχει η χρονολογία 1585 και στη νότια το 1583. Κοντά στη σημερινή είσοδο αναγράφεται σε σαρκοφάγο το έτος 1554 και η επιγραφή ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΟΥΜΠΑ. Στα δεξιά της εισόδου βρίσκεται θολωτή αποθήκη με επιγραφή που γράφει ότι το παρόν είναι έργο του Μαξίμου Λουκάρεως (αδερφού του Κύριλλου Λούκαρη) και τη χρονολογία 1628.
933908_477205695685852_1084861135_n

379837_477205745685847_1528328691_n

379909_477206082352480_1124049408_n

391116_477205809019174_1031106906_n

Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας το μοναστήρι αποτέλεσε φυτώριο παιδείας. Ηγούμενοι στη μονή διετέλεσαν πολλοί, που αργότερα κατέλαβαν πατριαρχικούς θρόνους, όπως ο Μελέτιος Πηγάς, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο Κύριλλος Λούκαρης. Τα κειμήλια , μεταξύ των οποίων και η αρχαιότατη εικόνα της Παναγίας της Ορφανής, και τα έγγραφα της Μονής μεταφέρθηκαν στα Κύθηρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναστήρι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και κατά τον πόλεμο εναντίον των Τούρκων. Το 1646 καταρτίστηκε σώμα Κρητικών από τον τότε ηγούμενο Αθανάσιο Χριστόφορο και πολέμησε κατά των Τούρκων. Κατά την Τουρκοκρατία ο πρώτος Μητροπολίτης Κρήτης, Νεόφυτος Πατελάρος, έδρευε στην Αγκάραθο και κατόρθωσε να ανασταλεί η διαταγή για την καταστροφή του μοναστηριού, χάρη στις φιλικές σχέσεις με τον Πασά Αχμέτ Κιοπρουλί.
417788_477205595685862_1658343136_n

420715_477205632352525_1470902370_n

431869_477205849019170_431043671_n

528190_477205965685825_1956789064_n

531941_477205629019192_522896938_n

551271_477206125685809_1397755010_n

603814_477205712352517_19692576_n

68557_477205992352489_1773700984_n


933908_477205695685852_1084861135_n


376101_477206182352470_1431829321_n

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Ο Ναός Της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Στον Δρόμο Για Οροπέδιο Λασιθίου

$
0
0
%25CE%259D%25CE%2591%25CE%259F%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%259F%25CE%2599%25CE%259C%25CE%2597%25CE%25A3%25CE%2595%25CE%25A9%25CE%25A3%2B%25CE%25A4%25CE%2597%25CE%25A3%2B%25CE%2598%25CE%2595%25CE%259F%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%259A%25CE%259F%25CE%25A5%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A7%25CE%259F%25CE%25A3%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%25281%2529

Ο ναός της κοιμήσεως της θεοτόκου βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω απο το χωριό Μοχός του δήμου Χερσονήσου, χτισμένος πάνω στον δρόμο  που οδηγεί στο οροπέδιο Λασιθίου.
Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου με το Νέο Ημερολόγιο 

%25CE%259D%25CE%2591%25CE%259F%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%259F%25CE%2599%25CE%259C%25CE%2597%25CE%25A3%25CE%2595%25CE%25A9%25CE%25A3%2B%25CE%25A4%25CE%2597%25CE%25A3%2B%25CE%2598%25CE%2595%25CE%259F%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%259A%25CE%259F%25CE%25A5%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A7%25CE%259F%25CE%25A3%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%25284%2529

%25CE%259D%25CE%2591%25CE%259F%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%259F%25CE%2599%25CE%259C%25CE%2597%25CE%25A3%25CE%2595%25CE%25A9%25CE%25A3%2B%25CE%25A4%25CE%2597%25CE%25A3%2B%25CE%2598%25CE%2595%25CE%259F%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%259A%25CE%259F%25CE%25A5%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A7%25CE%259F%25CE%25A3%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%25282%2529

Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται δε και «Πάσχα του Καλοκαιριού». Σε πολλά νησιά του Αιγαίου (Τήνος, Πάρος, Πάτμος) στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας. Σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι. Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για τον λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν». Εξάλλου, τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζουν ο Παναγιώτης, η Μαρία και η Δέσποινα.

%25CE%259D%25CE%2591%25CE%259F%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%259F%25CE%2599%25CE%259C%25CE%2597%25CE%25A3%25CE%2595%25CE%25A9%25CE%25A3%2B%25CE%25A4%25CE%2597%25CE%25A3%2B%25CE%2598%25CE%2595%25CE%259F%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%259A%25CE%259F%25CE%25A5%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A7%25CE%259F%25CE%25A3%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%25283%2529

%25CE%259D%25CE%2591%25CE%259F%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%259F%25CE%2599%25CE%259C%25CE%2597%25CE%25A3%25CE%2595%25CE%25A9%25CE%25A3%2B%25CE%25A4%25CE%2597%25CE%25A3%2B%25CE%2598%25CE%2595%25CE%259F%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%259A%25CE%259F%25CE%25A5%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A7%25CE%259F%25CE%25A3%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%25285%2529

%25CE%259D%25CE%2591%25CE%259F%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%259F%25CE%2599%25CE%259C%25CE%2597%25CE%25A3%25CE%2595%25CE%25A9%25CE%25A3%2B%25CE%25A4%25CE%2597%25CE%25A3%2B%25CE%2598%25CE%2595%25CE%259F%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%259A%25CE%259F%25CE%25A5%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A7%25CE%259F%25CE%25A3%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%25286%2529

%25CE%259D%25CE%2591%25CE%259F%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%259F%25CE%2599%25CE%259C%25CE%2597%25CE%25A3%25CE%2595%25CE%25A9%25CE%25A3%2B%25CE%25A4%25CE%2597%25CE%25A3%2B%25CE%2598%25CE%2595%25CE%259F%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%259A%25CE%259F%25CE%25A5%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A7%25CE%259F%25CE%25A3%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%25288%2529

%25CE%259D%25CE%2591%25CE%259F%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%259F%25CE%2599%25CE%259C%25CE%2597%25CE%25A3%25CE%2595%25CE%25A9%25CE%25A3%2B%25CE%25A4%25CE%2597%25CE%25A3%2B%25CE%2598%25CE%2595%25CE%259F%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%259A%25CE%259F%25CE%25A5%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A7%25CE%259F%25CE%25A3%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%25287%2529

John van den Heuvel - 28 χρόνια επισκέπτεται τον δήμο Χερσονήσου

$
0
0
Η πρώτη για φέτος τελετή βράβευσης επαναλαμβανόμενου επισκέπτη πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του Δημάρχου Χερσονήσου, Γιάννη Σέγκου στις Γούρνες.


«Η διαχρονική αγάπη του John van den Heuvel από την Ολλανδία για το Δήμο μας, επιβεβαιώθηκε φέτος και στα δύσκολα, εν μέσω πανδημίας. Η παρουσία του ειδικά φέτος στο νησί μας τιμά ιδιαίτερα και τον ευχαριστούμε γι΄ αυτό. Πιστός φίλος της περιοχής, επισκέπτεται το Δήμο μας ανελλιπώς τα τελευταία 28 χρόνια. 

Είμαστε βέβαιοι ότι θα μας επισκέπτεται για πολλά χρόνια ακόμα μια που όπως μας είπε, εδώ νιώθει ότι βρίσκεται στο δεύτερο σπίτι του,» ανέφερε ο Δήμαρχος. «Οι φυσικές ομορφιές του τόπου, οι φιλόξενοι άνθρωποι, το εξαιρετικό φαγητό αποτελούν τα βασικά συστατικά μιας εμπειρίας που κάθε χρόνο ανανεώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αλλά και την εμπιστοσύνη τους,»

Η βράβευση έγινε παρουσία του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου σε θέματα Τουρισμού, Γιάννη Ζαχαριουδάκ

Ο Ιερός Ναός Παναγίτσας Μασταμπά Στην Πόλη Του Ηρακλείου

$
0
0
%25CE%25911

Ακόμα και το πιο μικρό χωριό στην Ελλάδα έχει την Παναγία του. Το ίδιο και στην Κρήτη. Ο μικρός ή ο μεγάλος ναός της Παναγίας γίνεται κάθε χρόνο ο ιερός χώρος προσευχής και απόδοσης τιμής αλλά και συνάμα, χώρος συνάντησης των συγχωριανών που επιστρέφουν έστω και λίγες μέρες στον τόπο καταγωγής για να γευτούν το καλοκαίρι και να πάρουν μαζί τους τις μυρωδιές του.

Ξεχωριστός είναι ο εορτασμός και στην Παναγία του Μασταμπά, την “Παναγίτσα” όπως συνήθιζαν να την ονομάζουν οι Μικρασιάτες που την έχτισαν, αλλά και όλοι οι άλλοι πιστοί.

%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%2593%25CE%2599%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2591%2B%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%2B%25CE%25A5%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%2595%25CE%259F%25CE%25A1%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%2595%25CE%259A%25CE%2594%25CE%2597%25CE%259B%25CE%25A9%25CE%25A3%25CE%2597%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%25281%2529

%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591

Εδώ και δεκαετίες πιστοί από κάθε σημείο του νομού Ηρακλείου κατακλύζουν το ναό της Παναγίας στο Μασταμπά την παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Οι πιστοί τιμούν τη μητέρα όλων και σπεύδουν ν’ ανάψουν ένα κερί, να προσκυνήσουν την εικόνα της και να προσευχηθούν.

 CACHE_620X620_1_1012827




851

Ο ναός που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται «Παναγίτσα» χτίστηκε από πρόσφυγες που ήρθαν στο Ηράκλειο από τη Μικρά Ασία το 1922. Παρά τα βάσανα, την ταλαιπωρία και τη φτώχεια τους, οι άνθρωποι αυτοί έχτισαν την εκκλησία θέλοντας να τιμήσουν την Παναγία, στην εικόνα της οποίας έβλεπαν μια μάνα και η τρυφερότητά τους ήταν τέτοια που την έλεγαν Παναγίτσα, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται μέχρι και σήμερα ο ναός.

panagitsa-mastaba


IMG_6180

IMG_6179

IMG_2860


IMG_2862

%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%2593%25CE%2599%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2591%2B%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%2B%25CE%2597%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%259A%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%259F%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%25282%2529


%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%2593%25CE%2599%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2591%2B%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%2B%25CE%2597%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%259A%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%259F%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%252811%2529


%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%2593%25CE%2599%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2591%2B%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%2B%25CE%2597%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%259A%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%259F%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%25289%2529


%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%2593%25CE%2599%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2591%2B%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%2B%25CE%2597%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%259A%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%259F%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%252810%2529


%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%2593%25CE%2599%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2591%2B%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%2B%25CE%2597%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%259A%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%259F%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%25287%2529


%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%2593%25CE%2599%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2591%2B%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%2B%25CE%2597%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%259A%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%259F%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%252813%2529


%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%2593%25CE%2599%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2591%2B%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%2B%25CE%25A5%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%2595%25CE%259F%25CE%25A1%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%2595%25CE%259A%25CE%2594%25CE%2597%25CE%259B%25CE%25A9%25CE%25A3%25CE%2597%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%25283%2529


%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%2593%25CE%2599%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2591%2B%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%2B%25CE%25A5%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%2595%25CE%259F%25CE%25A1%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%2595%25CE%259A%25CE%2594%25CE%2597%25CE%259B%25CE%25A9%25CE%25A3%25CE%2597%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%252820%2529

%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%2593%25CE%2599%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2591%2B%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%2B%25CE%25A5%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%2595%25CE%259F%25CE%25A1%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%2595%25CE%259A%25CE%2594%25CE%2597%25CE%259B%25CE%25A9%25CE%25A3%25CE%2597%2B%2B%2B%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%25A7%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%2591%2B%252818%2529

ΣΟΦΙΑ ΤΣΕΝΤΕΛΙΕΡΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Αναστέλλονται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Αρχανών Αστερουσίων

$
0
0
Το Δημοτικό Συμβούλιο του  Δήμου Αρχανών Αστερουσίων  έχοντας συναίσθηση της κατάστασης  που βιώνει η χώρα μας λόγω της επανεμφάνισης πολλών κρουσμάτων του Covid-19, αλλά και σε εφαρμογή όσων επιβάλλουν οι συστάσεις του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας για την αποφυγή του συνωστισμού στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, λαμβάνει την  απόφαση  της αναστολής όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Υποχρεωνόμαστε να ζήσουμε ένα  καλοκαίρι «φτωχό» πολιτιστικά αλλά η υγεία των πολιτών προέχει και θα πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε τις συστάσεις των ειδικών δρώντας υπεύθυνα, ώστε την επόμενη χρονιά να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε δυναμικά τις δράσεις μας.

Επίσκεψη Στο Χωριό Αρκάδι Του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

$
0
0
%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2594%25CE%2599%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%259D%25CE%259F%25CE%25A6%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2599%25CE%259F%25CE%25A5%2B%25283%2529

Το Αρκάδι είναι οικισμός στην Επαρχία Μονοφατσίου και Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ν. Καζαντζάκη του Νομού Ηρακλείου. Βρίσκεται ανάμεσα στο οικισμό Δούλι και Δαμάνια σε υψόμετρο 520 μέτρα στην πλευρά του υψώματος Μονοδένδρι και σε απόσταση 30,8 χλμ απο το Ηράκλειο.
%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2594%25CE%2599%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%259D%25CE%259F%25CE%25A6%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2599%25CE%259F%25CE%25A5%2B%25284%2529

%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2594%25CE%2599%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%259D%25CE%259F%25CE%25A6%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2599%25CE%259F%25CE%25A5%2B%25285%2529

%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2594%25CE%2599%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%259D%25CE%259F%25CE%25A6%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2599%25CE%259F%25CE%25A5%2B%25286%2529

%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2594%25CE%2599%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%259D%25CE%259F%25CE%25A6%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2599%25CE%259F%25CE%25A5%2B%25287%2529

%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2594%25CE%2599%2B%25CE%259C%25CE%259F%25CE%259D%25CE%259F%25CE%25A6%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2599%25CE%259F%25CE%25A5%2B%25288%2529

10

2

Το 1834 εμφανίζονταιι 6 οικογένειες Οθωμανών ενώ το 1881 αναφέρονταιι 57 και με την απογραφή του 2001 αριθμούν στους 57 κατοίκους. Οι κάτοικοι κατάγονται απο τα Ανώγεια Ρεθύμνης και εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την απελευθέρωση της Κρήτης. Διατηρούν την ιδιαίτερη προφορά των Ανωγειανών, όπως επίσης τα ήθη και τα έθιμα τους. Ασχολούνται κατα κύριο λόγο με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Παράγεται λάδι και κρασί. 

IMG_1082

IMG_5266

IMG_5278

%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2594%25CE%2599%2B%25285%2529

11

3

1

4

Στην πλατεία του χωριού υπάρχει το Ηρώο της οικογένειας των Σκουλάδων όπου κάθε χρόνο γίνεται μνημόσυνο για τους πεσόντες με μεγάλη απίχυση.
Κάθε καλοκαίρι γίνονται εκδηλώσεις απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού με ιδιαίτερη επιτυχία.
Πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου, στην εορτή του Μιχαήλ Αρχαγγέλου.
 

5

6

IMG_1071
7

8

9

Σε πολύ κοντινή απόσταση απο το χωρίο βρίσκεται η Μονή Επανωσήφη, η οποία είναι μια απο τις πλουσιότερες μονές στον Νομό Ηρακλείου και στην Κρήτη γενικότερα, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Υπάγεται στο χωρίο Μεταξοχώρι. Η αποστασή της απο το Ηράκλειο ειναι 31,7 χλμ. Η πρόσβαση στο μοναστήρι μπορεί να γίνει απο διακλάδωση, δεξιά απο το28.6 χλμ της κεντρικής αρτηρίας Ηρακλείου - Πύργου Μονοφατσίου. Πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου και στις 3 Νοεμβρίου. 

Το 2001 απεγράφησαν 24 μοναχοί. 

IMG_4645

IMG_4684

IMG_4715



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

$
0
0
H ομορφιά σου προκαλεί τσι συνομήλικές σου
ζήλια και σ'αποφεύγουνε όλες οι χωριανές σου!

99999990000000000

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑ - ΕΝΑ ΛΑΓΟΥΤΟ ΜΙΑ ΛΥΡΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

$
0
0
1476663_578466058893148_828018396_n

ΜΙΑ ΛΥΡΑ... ΕΝΑ ΛΑΓΟΥΤΟ... ΟΙ ΨΑΘΙΝΕΣ ΔΕΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΞΥΛΟ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΜΕ...

15 Αυγούστου 1945 Η Μάχη Στο Τραχήλι

$
0
0
Ηταν μια σημαντική και πολύνεκρη μαχη και για τους Γερμανούς και για τους αντάρτες. Οι Γερμανοί ήθελαν με μια εκτεταμένη επιχείρηση και καλά οργανωμένη να βάλουν τέλος στο αντάρτικο της περιοχής Ψηλορείτη. Οντας άριστα πληροφορημένοι από την αντικατασκοπία τους και δυστυχώς από τους Εφιάλτες (γερμανόδουλους τους λέει ο Πετρακογιώργης στα απομνημονεύματά του) καταστρώνουν με ακρίβεια το σχέδιό τους.

Ο Πετρακογιώργης και τα παλικάρια του βρίσκονται στη θέση Πριγιός (προς τη Νίδα). Οι κινήσεις των ζωοκλεφτών, των δοσιλογων και των Γερμανών τους κρατούν σε κινητικότητα και επαγρύπνηση.
Παρασκευή 13 Αυγούστου. Η ομάδα θέλει να βρει πλεονεκτικό μετερίζι. Ομως εκτός από Ελληνες ήταν και χριστιανοί. 

Η μεγάλη σκόλη της Παναγιας πλησίαζε. Ηθελαν να επικοινωνήσουν με το Θεό είχαν δώσει λοιπόν στον ηγούμενο του βροντησιου τόπο συνάντησης για να λειτουργηθούν και να κοινωνήσουν. 

TRAX

Το μυστήριο έγινε και η ομάδα γύρισε προσεκτικά στο μετερίζι.
Σάββατο 14 Αυγούστου. Ο Πετρακογιώργης και 20 παλικάρια ετοιμάζονται για τη γιορτή της επόμενης μέρας. Οι υπόλοιποι το είχαν κατέβει με προφύλαξη στα χωρια΄τους για να δουν τις οικογένειες τους. Στο λημέρι υπάρχει ετοιμασία κινητικότητα. 

Αλλοι φρουρούσαν, άλλοι κατάστρωναν σχέδια κι άλλοι ετοίμαζαν το δείπνο της γιορτής. Νήστευαν και είχαν κρατήσει για λαμπρή λαγούς και ένα τράγο, αγορασμενο από του Γενάρη.
Το Σάββατο το βράδυ τελείται ο Μυστικός Δείπνος.
 Η αίσθηση του κινδύνου και τα χορατά δένονται με μια λεβεντιά. Μόλις άρχισε να χαράζει ο οιωνοσκόπος και ανήσυχος Ψαρόκωστας αντιλαμβάνεται τους Γερμανους.
Συναγερμός στην ομάδα. 

Ο αρχηγός διατάσσει πορεία προς τα δυτικά, όμως οι φρουροί Χατζομανώλης και Μπίλιος αναφέρουν ότι α πό το Δρακόλακα μέχρι τον Πόρο του Σταυρού ανεβαίνουν πολυάριθμοι Γερμανοί.

Στα Βορίζια ο εχθρός έχει μαζέψει τους χωριανούς στο Καύκαλο. Την είδηση αυτή έρχεται λαχανιασμένος να την επιβεβαιώσει ο τσελεκοδιονύσης, το δοξασμένο παλικαρι του Ψηλορείτη, όπως τον χαρακτηρίζει ο Πετρακογιώργης. Ψάχνοντας για ασφαλέστερο μ ετερίζι αποδέχονται τη γνώμη του Διονύση, του Μανουσομανώλη, του Μπαλάσκα και του Ψαρογιώργη, που ήξεραν καλύτερα τον τόπο, να περάσουν προς του Ρούβα.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι πρώτοι, Μπαλάσκας, Ψαρογιώργης, Διονύσης και Μανουσομανώλης πατουν τον Πόρο του Τραχηλιού που είναι ζωσμένο καλά από πάνοπλους Γερμανους και πολυβόλα.
Οι Γερμανοί αξιωματικοί διατάσσουν επίθεση και ο Πετρακογιωργης λέει τότε στα παλικαρια του: "Παιδια, βαράτε στο ψαχνό γιατί έχουμε λίγα πολεμοφοδια. Το τελευταίο βολι δικό σας".

Πρώτος νεκρός πέφτει ένας γερμανός, αξιωματικός. Οι Γερμανοί σοκάρονται, όμως, η μαχη ξαναρχίζει. Σκοτώνεται ο Ν. Σαρτζετάκης απ'την Κρύα Βρύση. Ο αρχηγός εμψυχώνει. Σε λίγο το Τραχήλι γίνεται κόλαση. Ταχυβόλα όλμοι, χειροβομβίδες.
Ο Σκουρομανώλης σώζεται από μια ροπή ως εκ θαύματος. Ο Ψαρογιώργης πλήττεται με πέντε τραύματα. Τραυματίζεται επίσης, ο Μανουσομανώλης και ο Μπαχρής. Ο αείμνηστος Διονύσης τραυματίζεται θανάσιμα και σε λίγο ξεψυχά πάνω στο βράχο.

Σκοτώνεται ο Κων/νος Αποστολάκης από τη Μιαμού. Σε λίγο έπεσε ο Κρυοβρυσανάκης Γεωργ. από τη Λοχριά. Ο Λιανουδάκης ο Πολύδωρος τραυματίζεται βαρια΄και αργότερα υποκύπτει. Στη συνέχεια σκοτώνεται ο Χαραλ. Κατσουγκρης απότ η Λοχρια΄και ο Αλέξης Ανυφαντάκης από τον Πλάτανο Αμαρίου.

Η μαχη ήταν σκληρή σαν το τοπίο, ο ήλιος καυτός σα Καμίνι κι ο εχθρός πάνοπλος με το πλεονέκτημα του κλοιού και του Πυροβολικού. Οι αντάρτες εκεί, κατάσαρκα στον ήλιο και το θάνατο μέσα στην κόλαση τις κάψες και του μπαρουτιού.

Κορμιά ξαπλώνονταν νεκρά πάνω στις φασκομιλιές και τις πέτρες. Ματώθηκε η πέτρα, ματώθηκε το όπλο, ματώθηκε και τ'ανεμοδαρμένο κατσοπρίνι από το χέρι του σκοτωμένου. Δεν υπάρχει ώρα για ν α δέσουν τις πληγές με μια λουρίδα πουκαμισο και λίγο δίχταμο. Ο ιδρώτας μουσκεύει τα ρούχα.

Το αίμα ξεραίνεται γρήγορα στην κάψα. Ο συντεκνος, νεκρός, ο χωριανός λαβωμένος, δίπλα στα πέντε μέτρα, σφίγγει την πληγή να βαστάξει, να αντέξει, όμως δεν αντέχει να δει την πατρίδα ελεύθερη.
Η μαχη κράτησε ως αργά, ο ήλιος έγειρε. Νεκροί αντάρτες εφτα. Αυτοί που μένουν προσπαθούν τώρα να δέσουν τα τραύματα. Είναι οι περισσότεροι βαριά λαβωμένοι.

Ο αρχηγός σημειώνει στο ημερολόγιο του: "Οι Γερμανοί τρομαγμενοι παίρνουν τους αμέτρητους τραυματίες του και
συμπτύσσονται, εγκαταλείποντας 33 νεκρούς στο πεδίο της μάχης".
Το Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής έστειλε ειδικούς γ ια να μελετήσουν από κοινού με τους αντάρτες, τις συνθήκες και την εξέλιξη του γεγονότος της μαχης. Και διαβίβασε συγχαρήτηρια για τη νίκη και τη συμπάθειά τους στους συγγενείς των θυμάτων. Ηβρετανική έκθεση και οι πίνακές της που αφορούν τον τομέα Κρήτη 41-45 αναφέρουν τη μαχη στο Τραχήλι σε ιδιαίτερο κεφάλαιο.

Τα Βορίζα πυρπολήθηκαν και αργότερα αλλα χωριά της περιοχής, Μαγαρικάρι, Καμάρες, Λοχριά, Γερακάρι, Βρύσες, Καρδάκι, Ανω Μέρος.
Και μετά οι φυλακίσεις, οι όμηροι, οι εκτελέσεις. Από τη Γέργερη, τον Σοκαρά μέχρι το Αρκάδι τον Αι βασίλη, απ'όπου κι αν περάσει κανείς, θα δει ηρωα με πανύψηλες στήλες με ονόματα εκτελεσθέντων. Οι άνθρωποι εκεί δεν έχουν βγάλει ακόμα τα μαύρα ρούχα.

Ο κρητικός με το μαύρο πουκάμισο, η κρητικιά με το μαύρο τσεμπέρι.Στην περιοχή αυτή, όπως και σε άλλες, Κάντανος, Βιάννος, Καλάβρυτα, Καισαριανή κ.λπ. Οι Ναζί ήταν όχι μόνο σκληροί αλλα΄και παράφρονες, όπως και η ιδεολογία τους.
Η Κρήτη πλήρωσε ακριβά αυτή τη φασιστική ψύχωση. Στην ηρωική γενιά του 40 ελαχε ο κλήρος να αντιμετωπίσει αυτόν τον εφιάλτη, αυτή την παραφροσύνη και να γράψει όπως το '21 το έπος του Β'Παγκοσμίου Πολέμου.






ΠΗΓΗ: http://www.kairatos.com.gr/

Ο Οδυσσέας Ελύτης Γράφει Για Τον Δεκαπενταύγουστο Και Τον Άνεμο Της Παναγίας

$
0
0
Ο. Ελύτης, «Άνεμος της Παναγίας»
Σε μια παλάμη θάλασσας γεύτηκες τα πικρά χαλίκια
Δύο η ώρα το πρωί περιδιαβάζοντας τον έρημο Αύγουστο
Είδες το φως του φεγγαριού να περπατεί μαζί σου
Βήμα χαμένο. Ή αν δεν ήτανε η καρδιά στη θέση της
Ήταν η θύμηση της γης με την ωραία γυναίκα
Η ευχή που λαχτάρησε μεσ’ απ’ τους κόρφους του βασιλικού
Να τη φυσήξει ο άνεμος της Παναγίας!
o_elytis

Ώρα της νύχτας! Κι ο βοριάς πλημμυρισμένος δάκρυα
Μόλις ερίγησε η καρδιά στο σφίξιμο της γης
Γυμνή κάτω από τους αστερισμούς των σιωπηλών της δέντρων
Γεύτηκες τα πικρά χαλίκια στους βυθούς του ονείρου
Την ώρα που τα σύννεφα λύσανε τα πανιά
Και δίχως ήμαρτον κανέν’ από την αμαρτία χαράχτηκε
Στα πρώτα σπλάχνα του ο καιρός. Μπορείς να δεις ακόμη
Πριν από την αρχική φωτιά την ομορφιά της άμμου
Όπου έπαιζες τον όρκο σου κι όπου είχες την ευχή
Εκατόφυλλη ανοιχτή στον άνεμο της Παναγίας!
(Ο. Ελύτης, Προσανατολισμοί)

Τα 500 Ονόματα Της Παναγίας

$
0
0
images
Αμέτρητα είναι τα ονόματα, ή «Θεοτοκωνύμια» όπως λέγονται, που έχει δώσει ο λαός στην Παναγία. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 500. Άλλα βγαλμένα από ύμνους, άλλα από τον τόπο που βρίσκεται κάποιος Ναός ή Μοναστήρι κι άλλα εξαιτίας του τρόπου που έχει αγιογραφηθεί

images%2B(3)
«Η ονοματοδοσία γίνεται συνήθως ανάλογα με τον τόπο ή τον τρόπο που έχει γίνει η εικονογράφηση», λέει ο διδάκτωρ Θεολογίας Α. Καριώτογλου.
Μητέρα, προστάτιδα, τιμώμενη, ιερό πρόσωπο. Η Παναγία κατέχει πρωταρχική θέση στην τιμή και στον σεβασμό των χριστιανών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και ταπεινά ξωκλήσια. Την αποκαλούν Θεοτόκο, αλλά της έχουν δώσει και πολυάριθμα προσωνύμια, όπως διαβάσαμε στο dogma.gr.
Panagia_h_Ierosolumitissa_01
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είτε νησιωτική είτε ηπειρωτική, απαντώνται εφευρετικά και παράξενα ονόματα της Παναγίας.
Ο διδάκτωρ Θεολογίας κ. Αλέξανδρος Καριώτογλου, ο οποίος διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, δίνει την επιστημονική διάσταση για την πληθώρα των ονομάτων.
«Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους εκφράζονται τα ονόματα της Παναγίας. Ανάλογα με τον τόπο ή ανάλογα με τον τρόπο που έχει γίνει η εικονογράφηση». Οπως συμπληρώνει ο κ. Καριώτογλου, «μπορεί να υπάρχει και ένας τρίτος τρόπος ονοματοδοσίας, ανάλογα με τη σχέση του Χριστού με την Παναγία».
%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%2B%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82%2B(1)
Ο κ. Καριώτογλου επισημαίνει συγκεκριμένα: «Εκτός από την Παναγία τη Γλυκοφιλούσα, που ο Χριστός αγγίζει το μάγουλο της μητέρας του, σε όλες τις άλλες παραστάσεις υπάρχει μια σχετική απόσταση, η οποία συμβολίζει την ισορροπημένη σχέση που πρέπει να έχει η μητέρα με το παιδί».
Μπορεί, βέβαια, η Θεομήτωρ να έχει εκατοντάδες χαρακτηρισμούς, όμως σε κάθε ναό, μέσα στο ιερό, υπάρχει πάντα η Παναγία η Πλατυτέρα των Ουρανών, όπου «απεικονίζεται με τα χέρια ανοιχτά και στη μέση της βρίσκεται η μορφή του Χριστού», σημειώνει ο κ. Καριώτογλου.
Από τις πιο γνωστές Παναγίες, που πήραν το όνομά τους ανάλογα με τη γεωγραφική θέση ή την τοποθεσία που βρίσκονται οι αντίστοιχες εκκλησίες, είναι οι εξής: η Παναγία η Κανάλα στην Κύθνο, η Παναγία Σουμελά, η Παναγία η Λιμνιά στη Λίμνη Ευβοίας, η Παναγία Κύκκου στην Κύπρο, η Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα, η Παναγία η Αγιασώτισσα στην Αγιάσο και η Παναγία η Φοδελιώτισσα στο Φόδελε του Ηρακλείου Κρήτης.
Panagia_rodo_to_amaranto_31344
Υπάρχουν, όμως, και άλλοι χαρακτηρισμοί που προσδιορίζουν το σημείο όπου βρίσκεται χτισμένος ο ναός, όπως: Παναγία Σπηλιανή, που βρίσκεται στο Πυθαγόρειο Σάμου αλλά και στη Νίσυρο, Παναγία Γκρεμιώτισσα που βρίσκεται στην Ιο, Παναγία Σαραντασκαλιώτισσα στον Μαραθόκαμπο Σάμου, Παναγία Θαλασσινή στην Ανδρο, που είναι χτισμένη σε βράχο μέσα στη θάλασσα, Παναγία η Κρεμαστή στην Ηλεία όπου η Μονή κρέμεται από έναν βράχο.
%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%2B%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82
Τα προσωνύμια της Παναγίας, όμως, της αποδίδονται και ανάλογα με τον τρόπο που είναι ζωγραφισμένη η εικόνα της.
Οπως υπενθυμίζει ο κ. Καριώτογλου, η Παναγία αποκαλείται και Γλυκοφιλούσα, Ελεούσα, Βρεφοκρατούσα, Μεγαλομάτα, Θρηνούσα, Δεξιά ακόμα και Τριχερούσα. Η εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας βρίσκεται στη Μονή Χιλανδαρίου στο Αγιον Ορος.
Η απεικόνιση της Παναγίας με τρία χέρια αποδίδεται στην εξής ιστορία: «Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός κρατώντας το κομμένο δεξί του χέρι, το οποίο του κόπηκε από τους εικονομάχους, παρακάλεσε την Παναγία να μη μείνει ανάπηρος. Χάρη σε θαύμα της Παναγίας συγκολλήθηκε το άκρο και εκείνος της αφιέρωσε ασημένιο ανάθημα σε σχήμα χεριού. Η θέση του στη συγκεκριμένη εικόνα το κάνει να φαίνεται σαν ένα τρίτο χέρι της Παναγίας».
Ακόμη μία εκδοχή για την απόδοση ενός προσωνυμίου στη Θεοτόκο είναι ο συσχετισμός της με γεγονότα ή φυσικά φαινόμενα.
Μια πολύ γνωστή Παναγία είναι η Φιδούσα (ή κατ'άλλους Φιδιώτισσα) στην Κεφαλονιά. Κάθε χρόνο, κοντά στον Δεκαπενταύγουστο, στο χωριό Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς εμφανίζονται και κυκλοφορούν στις εικόνες των ναών του χωριού μικρά και ακίνδυνα φίδια.
Επίσης, στη Σάμο υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας της Βροντιανής, που ονομάστηκε έτσι γιατί στο υψόμετρο που βρίσκεται φυσάει δυνατός άνεμος ο οποίος βροντάει.
Panagia_Axion_Esti_h_Eleousa_01
Η Θαλασσομαχούσα
Ακόμη, στη Ζάκυνθο, στη Μονή Στροφάδων, βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της Θαλασσομαχούσας. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα, που κάποτε εκλάπη, πάλεψε με τα κύματα και έφτασε στο Μοναστήρι χωρίς να καταστραφεί στη θάλασσα.
Σε άλλες περιπτώσεις η Παναγία ονομάζεται ανάλογα με την ημερομηνία που γιορτάζει. Ετσι, στη Σαντορίνη απαντάται η Παναγία η Τριτιανή που γιορτάζει την τρίτη ημέρα του Πάσχα και στη Σίφνο η Παναγία η Δεκαπεντούσα, που γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο.
«Η ύπαρξη αυτής της πλούσιας ονοματολογίας δεν σημαίνει απλώς μια συναισθηματική σχέση του λαού με την Παναγία, αλλά κυρίως το γεγονός ότι μέσα από αυτόν τον πλούτο των ονομάτων επισημαινόταν η σημασία του προσώπου για τη Σωτηρία του κόσμου: η Μαρία έγινε το σκεύος εκλογής για να γίνει ο Θεός άνθρωπος και να διασωθεί το ανθρώπινο γένος και ο κόσμος από τη φθορά του θανάτου.
Αλλωστε, και η γιορτή της Κοίμησης αυτό ακριβώς συμβολίζει, την καταπάτηση του Θανάτου. Γι αυτό και τιμάται ως το Πάσχα του καλοκαιριού», καταλήγει ο κ. Καριώτογλου.
Πριν από μερικά χρόνια οι μαθητές του 3ου Γυμνάσιου Κερατσινίου, με επιβλέπουσα την καθηγήτρια τους κα Γαρεφαλάκη Μαρία προσπάθησαν να συγκεντρώσουν όσα το δυνατόν περισσότερα από τα ονόματα που έχει χαρίσει στην Παναγία η λαϊκή πίστη και παράδοση.
absjslgtck515ff737e3cdb
Το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό.
1 Αγγελόκτιστος
2 Αγία Σκέπη
3 Αγιάσσου
4 Αγιοδεκτινή
5 Αγιοηλιώτισσα
6 Αγιολούσαινα
7 Αγίου όρους
8 Αγνή
9 Αγριδιώτισσα
10 Αγριλιώτισσα
11 Αειμακάριστος
12 Αειμεσιτεύουσα
13 Αθηνιώτισσα
14 Αιγύπτια
15 Αιματούσα
16 Αιμίαλου
17 Αιρκώτισσα
18 Ακαθή
19 Ακατάβλητος
20 Ακατάφλεκτη
21 Ακήραση
22 Ακρωτηριανή
23 Αλανιώτισσα
24 Αλεξανδριανή
25 Αλεξίου Κομνηνού
26 Αλεπινή
27 Αληθινή
28 Αλλοιώτισσα
29 Αλόχη
30 Αματίτση
31 Αμεμπτος
32 Αμετάθετος
33 Αμολιανή
34 Αμόλυντος
35 Αμπελακίων
36 Αμπελοκήπισσα
37 Αμωμη
38 Ανασσα
39 Αναφωνήτρια
40 Αντινίτισσα
41 Αντιφωνήτρια
42 Ανωμερίτισσα
43 Αξιον Εστί
44 Απείρανδρος
45 Απειρόγαμος
46 Απρόσιτος
47 Αρακιώτισσα
48 Αράπισσα
49 Αρβανίτισσα
50 Αρειας
51 Αρμενοκρατούσα
52 Αρσανά
53 Αρτάκης
54 Αρχαγγελιώτισσα
55 Αρχισπορίτισσα
56 Ασπραγγέλου
57 Ασπροβουνιώτισσα
58 Ασπροπαναγιά
59 Ασύγκριτη
60 Αυγουστιανή
61 Αφέντρικα
62 Αφθορος
63 Αφροδίτισσα
64 Αχειροποίητος
65 Αχραντος
66 Αψιδιώτισσα
67 Βαλουκλιώτισσα
68 Βανιώτισσα
69 Βαραγγιώτισσα
70 Βαρδιανιώτισσα
71 Βαρκού
72 Βασίλισσα
73 Βασιληγενέτειρα
74 Βατοπεδινή
75 Βατούσαινα
76 Βελανιδιά
77 Βελεστίνου
78 Βελλά
79 Βεργουπουλιανή
panagia-eleoussa-i-m-panagias-amirous
80 Βηματάρισσα
81 Βιγλιώτισσα
82 Βιδιανή
83 Βιργιωμένη
84 Βλασαρού
85 Βλαχέρνα
86 Βλέπουσα .
87 Βλυχιόρικα
88 Βοήθεια
89 Βορεινή
90 Βούλιστα
91 Βουναρκώτισσα
92 Βουνογιάτρισσα
93 Βουνού
94 Βουρνιώτισσα
95 Βράχου
96 Βρεσθενίτισσα
97 Βρεφοκομούσα
98 Βρεφοκρατούσα
99 Βρεφουργήσασα
100 Βρεχούσα
101 Βροντιανή
102 Βρόντου
103 Βροχής
104 Βρυσιανή
105 Γαλακτίνης
106 Γαλακτοτροφούσα
107 Γαλανή
108 Γαλανούσα
109 Γαλατιανή
110 Γαλατούσα
111 Γαλαχτοτροφία
112 Γαλαχτοφορούσα
113 Γαλουχιότισσα
Leykada
114 Γενεσίου Θεοτόκου Σαβαθιανών
115 Γέννας
116 Γερόντισσα
117 Γεσθημανίτισσα
118 Γηνατού
119 Γηρομεριού
120 Γιαλούσα
121 Γιάτρισσα
122 Γκαβή
123 Γκιζιλκιζιώτισσα
124 Γκουβερνιώτισσα
125 Γλυκιώτισσα
126 Γλυκοκυματούσα
127 Γλυκοφιλούσα
128 Γλωσσά .
129 Γοιρδελάκη
130 Γοργόνα
131 Γοργοεπήκοος
132 Γουμένισσα
133 Γουμερά
134 Γουνιώτισσα
135 Γούντα
136 Γουρλομάτα
137 Γραφιώτισσα
138 Γρηγορίτσα
139 Γρηγορούσα
140 Γύψενη
141 Γωνιά
142 Δαδιού
143 Δαδιώτισσα
144 Δακρυρροούσα
145 Δαμάστα
146 Δέηση
147 Δεκαπεντούσα
148 Δένδρου
149 Δεξιοκρατούσα
150 Δεόμενη
151 Δερμάτα
152 Δέσποινα
153 Δημοκράνια
154 Διακονούσα
155 Διασώζουσα
156 Δικαιόκριτος
157 Δικαιότατη
158 Διότισσα
159 Δόβρα
160 Δομνιανίτισσας
161 Δοξάρισσα
162 Δουβέργαινα
163 Δακρύβρεχτος
164 Εγγυήτρια
165 Εκατονταπυλιανή
166 Εκκλησιάρχουσα
167 Εικονίστρια
168 Ελεημονήτρια
images%2B(2)
169 Ελαία
170 Ελαιοβρύτισσα
171 Ελειμονήτρια
172 Ελεοβρύτης
173 Ελέους
174 Ελεούσα
175 Ελευθερώτρια
176 Ελπιδοφόρα
177 Ελπϊς Πιστών
178 Ελωνα
179 Ενθρονη
180 Εξακουστή
181 Εξοχική
182 Επακούουσα
183 Επανωχωριανή
184 Επισκοπιανή
185 Επουράνιος
186 Επουράνιος Πύλη
187 Επταβηματούσα
188 Ερυπιανή
189 Εσφαγμένη
190 Ευαγγελίστρα
191 Ευρετή
192 Εύσπλαχνος
193 Ζαλακιώτισσα
194 Ζεραχιώτισσα
195 Ζεριχιώτισσα
196 Ζερμπτίτσης
197 Ζυλή
198 Ζωάρκεια
199 Ζωήρρυτος
200 Ζωηφόρος
201 Ζωοδότειρα
202 Ζωοδότρα
203 Ζωοδόχος
204 Ζωοπηγή
205 Ζωοπόρος
206 Ζωοτόκος
207 Ηγήτρια
208 Ηγουμένη
209 Ηδύπνους
210 Ηλιόκαλη
211 Ηλιοτόκος
212 θαλασσινή
213 Θαλασσίτρα
214 Θαλασσομάχισσα
215 θαλασσομαχούσα
216 Θαρεινή
217 Θεάλεχτη
218 Θεοδίδαχτη
219 Θεοδόξαστη
220 Θεόκλητη
221 Θεοκνήτωρ
222 Θεοκόσμητη
223 Θεόληπτος
224 Θεομάνα
225 Θεομητροπρεπεστέρα
226 Θεοσκέπαστη
227 Θεοτίμητη
228 Θεοτόκος
229 Θεουργία
230 Θεόφραστος
231 Θεόφρων
232 Θερμιανή
233 Θευαγέστατη
234 Θρηνούσα
235 Θρηνωδούσα
236 Θωμιανή
237 Ίαμα
238 Ίαση
239 Ιερόβλαστος
240 Ιερομύτης
241 Ιεροσολυμιτική
242 Ιεροσολυμίτισσα
243 Ιλαρώτατη
244 Ιμερόεσσα
245 Ισηγορία
246 Καγιά
images%2B(1)
247 Καθαριώτισσα
248 Καθαρών
249 Καθρέπτης
250 Κακαβιώτισσα
251 Καλαθή
252 Καλαμιώτισσα
253 Καλάμου
254 Καλιγού
255 Καλλίτοκος
256 Καλού Νερού
257 Καλυβιανή
258 Καμακάρι
259 Καματερός
260 Καμένη
261 Καμπιώτισσα
262 Κάμπου
263 Κανάλα
264 Κανδήξη
265 Κανταριώτισσα
266 Καπνικαραία
267 Καρδιοβαστάζουσα
268 Καρδιώτισσα
269 Καρποφορούσα
270 Καρύπη
271 Καστριανή
272 Κάστρου
273 Καστρουλέρου
274 Κατάκαρπος
275 Καταλωνική
276 Κατάπαυση
277 Καταπολιανή
278 Καταφυγή
279 Καψοδερματούσα
280 Κερά
281 Κέρνιτσα
282 Κεχαριτωμένη
283 Κεχρινιώτισσα
284 Κηπουραίων
285 Κισσιώτισσα
286 Κιτιού
287 Κλειδί του Παραδείσου
288 Κλεισούρας
289 Κλεφτοπαναγιά
290 Κοιμητηρίων
291 Κόκκινη
292 Κολοκυθιώτισσα
293 Κολυβιανή
294 Κορκοδειλιά
295 Κορυφή
296 Κορφιάτισσα
297 Κοσμοπόθητος
298 Κοσμοσωτείρα
299 Κοσυφοίνισσα
300 Κότσικα
301 Κουκουζέλισσα
302 Κουμπελίδικη
303 Κουνοπιώτισσα
304 Κουρίου
305 Κουροτρόφος
306 Κουτσουρώ
307 Κουφή
308 Κουφή Πέτρας
309 Κοφινή
310 Κρεμαστή
311 Κρομμυδιώτισσα
312 Κτιστή
313 Κτιτόρισσα
314 Κυκκώτισσα
315 Κυπαιότισσα
316 Κυρά Ξένη και κυρία των Αγγέλων
317 Κώμη
318 Λαγουδιανή
319 Λαμπρότατη
320 Λαμπροφορία
321 Λαοδηγήτρια
322 Λαού
323 Λαρνιώτισσα
324 Λαυριώτισσα
325 Λάχνη
326 Λεσινιώτισσα
327 Λεφένα
328 Λεχούσα
329 Λιβαδιώτισσα
330 Λιόσα
331 Λιόσα
332 Λογκοβάρδα
333 Λοιμιώτισσα
334 Λουβαρά
335 Λυκοδήμου
336 Λυκούρεσι
337 Μαγαζιώτισσα
338 Μαγδαληνή
339 Μαδύτου
340 Μακελάρια
341 Μαλεβή
342 Μανδαλάκη
343 Μανεδή
344 Μαντιλούσα
345 Μαραθούντα
346 Μαρία
347 Μαστών
348 Μαύρη
349 Μαυριώτισσα
350 Μαυρομμάτα
351 Μαχαιρωμένη
352 Με τους κρίνους
353 Μεγαλομάρτυρος
354 Μεγαλόχαρη
355 Μεσοσπορίτισσα
356 Μητέρα
357 Μητέρα Θεού επί τον θρόνο
358 Μικρά
359 Μογρονήσι
360 Μολυβδοσκέβαστη
361 Μοναρκά
362 Μυροβλύτισσα
363 Μυρτενή
364 Μυρτιδιώτισσα
365 Μυφελαιώτισσα
366 Νάπα
367 Νάσσα
368 Νέα
369 Νέγρων
370 Νεοφάνεισσα
371 Νεροφορούσα
372 Νικητάτου
373 Νικοποιός
374 Νταλλιανή
375 Νυμφοτόκος
376 Ξενοβλήτης
377 Ξένων
378 Ξεσκλαβώτρα
379 Ξεσπορίτισσα
380 Ξηροκαμπίτισσα
381 Ξηρορείτισσα
382 Ξυνήγορος
383 Οδηγήτρια
384 Οικειώτατη
385 Οικονόμισσα
386 Ολβιόδωρος
387 Ολυμπιώτισσα
388 Ομόθεος
389 Ομονοούσα
390 Ορθοκωστά
391 Οσιώτατη
392 Ουρανού και Γης
393 Παγγαιότισσα
394 Πάθους
395 Παιδεύσασα
396 Παλαιοκαστρίτισσα
397 Παλαιολογίνα
398 Παλατιανή
399 Παλίνου
400 Παμμακάριστος
401 Παναγιόχορτο
402 Πανάχραντος
403 Πανάχραντος
404 Παντάνασσα
405 Παντευλόγητη
406 Πάντιμος
407 Παντόχαρα
408 Πάντων χαρά
409 Παραμυθία
410 Παρηγορήτρα
411 Παρθένα
412 Παμμακάριστος
413 Παυσολύπη
414 Πειραιώτισσα
415 Πελαγονίτισσα
416 Πεπελινίτσης
417 Περίβλεπττος
418 Περλιγού
419 Πετραϊδα
420 Πλαγιά
421 Πλατανιώτισσα
422 Πλατυτέρα
423 Πολίτισσα
424 Πολυσπορίτισσα
425 Πονολύτρια
426 Πόνου
427 Πορταϊτισσα
428 Πορτιανή
429 Πουλάτη
430 Πρέσβειρα
431 Προαναγγελλομένη
432 Προπύλη
433 Προσηγορία
434 Προσίστισσα
435 Προστάτρια
436 Προσφυγιά
437 Προυσιώτισσα
438 Πυριότισσα
439 Πυροβολήθεισα
440 Ραγίου
441 Ραχοπήδη
442 Ρόδο το Αμάραντο
443 Ρόμβη
444 Ρουμελιώτισσα
445 Σαμακιώτισσα
446 Σεπτεμβριανή
447 Σημάου
448 Σκάλα του Ουρανού
449 Σκαλωτή
450 Σκιαδενή
451 Σκοπιότισσα
452 Σοίριζα
453 Σοτομβριανή
454 Σουμελά
455 Σπηλιώτισσα
456 Στεφάνα
457 Σώματα
458 Σωτήρα
459 Ταξιδιάρα
460 Ταταρνώτισσα
461 Τήνου
462 Tης Βάτου
463 Τίμια Σκέπη
464 Τιμιωτέρα
465 Τοπλoύ
466 Του Χάρου
467 Τουρλιανή
468 Τριχερούσα
469 Τροβάτου
470 Τρουλή
471 Τρυπητή
472 Τρυφερούσα
473 Τσαμπίκα
474 Τσυκκώτισσα
475 Υπέρμαχος
476 Υψηλή
477 Φανερουλιώτισσα
478 Φανερωμένη
479 Φαρμακολύτρα
480 Φιδιότισσα
481 Φιδοττοταμιανή
482 Φιδούσα
483 Φίδωσα
484 Φλεβαριανή
485 Φοβερά Προστασία
486 Χαιρετισμών
487 Χαλκοπρατειών
488 Χελιδονού
489 Χιλιονοματούσα
490 Χοζοβιώτισσα
491 Χρυσαφίτισσα
492 Χρυσοβαλάντη
493 Χρυσογαλούσα
494 Χρυσοδαφνιώτισσα
495 Χρυσοκαστριώτισσα
496 Χρυσοκελλαριά
497 Χρυσοπηγή
498 Χρυσοσκαλίτισσα
499 Χρυσοσπιλιώτισσα
500 Ψυχοσώστα
501 Ψυχοσώτρια
apelef
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>