Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

$
0
0
Ο Αύγουστος για τον Ελληνισμό, είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, είναι το «Πάσχα του καλοκαιριού».  Η γιορτή της Παναγίας, θεωρείται από τις κορυφαίες της Χριστιανοσύνης, ενώ η προετοιμασία των πιστών, που αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία, διαρκεί 15 ολόκληρες ημέρες, μέχρι τον ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο. 

Σε ολόκληρη την Ελλάδα όπως και στις χώρες της διασποράς, όπου διαμένουν οι απόδημοι Έλληνες, τιμάται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η μνήμη της Θεομήτορος και η μετάστασή της από την γη στον ουρανό.
Κατά τον συναξαριστή, τη μετάσταση της Παναγίας ανήγγειλε στην ίδια ο Άγγελος τρεις μέρες πριν την πραγμάτωσή της.  Εκείνη με χαρά δέχτηκε το άγγελμα αφού θα συναντούσε τον πολυαγαπημένο και μονάκριβο γιο της στην Άνω Ιερουσαλήμ, στη βραβεύουσα Εκκλησία Του.  «Κάλεσε στο σπίτι της συγγενείς και γείτονες, τους ανακοίνωσε το επίκεντρο μεγάλο ταξίδι «σαροϊ την οικίαν, ετοιμάζει την κλίνη και πάντα τα προς ταφήν επιτήδεια». 
       
Οι γυναίκες καθώς άκουσαν για την αναχώρηση από την παρούσα ζωή της Θεομήτορος, «μετ’οιμωγής ωλοφύροντο».  Η Παναγία τις διαβεβαίωσε πως δεν θα παύσει να φροντίζει για όλον τον κόσμο και μετά την μετάσταση.  Θα γίνει η μεσίτρια στον Υιό της για τη σωτηρία του κόσμου.  Υπόσχεση που τηρεί μέχρι σήμερα και θα τηρεί ως τη συντέλεια του κόσμου.  Εμείς οι Έλληνες και ως έθνος έχουμε πολλές φορές βεβαιωθεί για την τήρηση της μεγάλης αυτής υπόσχεσης. Η Παναγία είναι η Μάνα η δική μας και του έθνους μας. 

Ο Αύγουστος είναι όπως είπαμε ο μήνας της Παναγίας, της Μάνας που αγκαλιάζει όλο τον κόσμο και μεσιτεύει στον υιό της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.  Έτσι, περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο, ο λαός μας τιμά και σέβεται την Παναγία, την οποία επικαλείται σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής του.
Εκκλησίες της βρίσκονται πολυάριθμες σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο, ιδιαίτερα το νησιωτικό, ορισμένες δε, όπου υπάρχουν θαυματουργικές εικόνες της, απ
οτελούν πανελλήνια θρησκευτικά προσκυνήματα, όπως η Παναγία της Τήνου. 
Αμέτρητες φαίνεται να είναι οι προσωνυμίες που αποδίδονται στο πρόσωπό της και προέρχονται από διάφορες αιτίες:

1) από τον εικονογραφικό τύπο παραστάσεως της Παναγίας: Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, Γαλατούσα, Μεγαλομάτα, Θρηνούσα κ.α.
2) από ιδιότητες της Παναγίας: Ελεούσα, Κυρία, Μεγαλόχαρη, Σωτήρα, Βοήθεια, Οδηγήτρια, Φανερωμένη κ.α.
3) από την παλαιότητα της εικόνας της: Μαυριώτισσα, Μαχαιρωμένη, Γερόντισσα κ.α.
4) από τον τρόπο εύρεσης της εικόνας της ή από θαύμα της: Θεοσκέπαστη, Σπηλαιώτισσα, Τρυπητή, Πλατανιώτισσα, Πορταϊτισσα, Μυρτιδιώτισσα, Φιδού κ.α. 
5) από τον τόπο προέλευσης της εικόνας της: Σουμελά, Αθηνιώτισσα, Πολίτισσα, Χρυσοκαστριώτισσα κ.α. 
6) από ιδιάζοντα χαρίσματά της: Αμπελακιώτισσα, Δαμάσια, Παλατιανή, Ολυμπιώτισσα, Υψηλή κ.α.
7) από τον κτήτορα του ναού της: Λυκοδήμου, Καλιγού, Περλιγού, Στεφάνα κ.α.
8) από το χρόνο του εορτασμού της ή από την εποχή των αγροτικών εργασιών με τις οποίες συμπίπτει η εορτή της: Φλεβαριανή, Μεσπορίτισσα, Πολυσπορίτισσα, Ακαθή (εκ του Ακάθιστου Ύμνου) κ.α.

           Ανήμερα στη γιορτή της, καθώς και στα εννιάμερά της στις 23 Αυγούστου, γίνονται γιορτές και πανηγύρια παντού.  Στην εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής που βρίσκεται στην Παροικιά της Πάρου, κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, εορτάζεται η γιορτή της Παναγίας με μεγάλη κατάνυξη και θρησκευτικότητα.  Άλλες γνωστές γιορτές είναι της Παναγίας Σουμελά (στο όρος Μελά) και της Παναγίας φιδούσας στη Κεφαλλονιά, όπου το διάστημα από 6-16 Αυγούστου, εμφανίζονται και κυκλοφορούν στις εικόνες των ναών των δυο χωριών, μικρά ακίνδυνα φίδια που φέρουν σταυρό στα κεφάλια τους.  Φεύγοντας η 15η Αυγούστου, αναχωρούν και τα φίδια.  Γερμανοί φυσιοδίφες τα εξέτασαν, αλλά δεν μπόρεσαν να τα κατατάξουν σε κανένα από τα γνωστά είδη.  Είναι γκρίζα, λεπτά, και δεν περνούν το μέτρο.   Όταν τα χαϊδεύεις, νιώθεις το δέρμα τους βελούδινο και βλέπεις δυο ματάκια σπινθηροβόλα.  Στο πλατύ τους κεφάλι σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός, καθώς επίσης και στην άκρη της λεπτής γλώσσας τους.  Αν κάποια χρονιά τα φίδια δεν παρουσιασθούν, είναι κακό σημάδι.  Αυτό συνέβη το 1940, καθώς και το 1953, οπότε δοκιμάσθηκε το νησί από τους σεισμούς.

πηγή:in4u.gr 

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η 28η ΓΙΟΡΤΗ ΚΙΤΡΟΥ ΣΤΟ ΓΑΡΑΖΟ

$
0
0
Η γιορτή για ακόμα μία χρονιά, πραγματοποιείται με στόχο την διάσωση της καλλιέργειας του κίτρου καθώς χρόνο με το χρόνο φθίνει και εγκαταλείπεται παρά την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για τα προϊόντα κίτρου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το τριήμερο 15-16 και 17 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί φέτος η 28η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου.
Το παλαιότερο πολιτιστικό φεστιβάλ του Νομού Ρεθύμνου οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαράζου στην πλατεία του χωριού και στηρίζεται από την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, τον Δήμο Μυλοποτάμου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου.
Στις φετινές εκδηλώσεις συμμετέχει επίσης το Ινστιτούτο Κρητικής Διατροφής, το Ιδιωτικό ινστιτούτο επαγγελματικής εκπαίδευσης GRAND καθώς και ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Τα’ αόρι».

Η γιορτή για ακόμα μία χρονιά, πραγματοποιείται με στόχο την διάσωση της καλλιέργειας του κίτρου καθώς χρόνο με το χρόνο φθίνει και εγκαταλείπεται παρά την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για τα προϊόντα κίτρου σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κάνει πρεμιέρα η νέα παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου, που με εμψυχώτρια την Καλλιόπη Τσιμπισκάκη ανεβάζει το έργο «Τι θα κάνουμε με τον Αντώνη;» , μια σύγχρονη κωμωδία της συγγραφέως Κωσταντίνας Γιαχαλή, η οποία έχει γίνει ευρέως γνωστή ως σεναριογράφος της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Μην αρχίζεις την μουρμούρα». Τις χορογραφίες «υπογράφει» ο παγκοσμίως βραβευμένος χορευτής Γιάννης Τσιμπίδης ενώ τα σκηνικά δημιούργησε ένας από τους καλύτερους σύγχρονους εικαστικούς της Κρήτης, ο Νίκος Ρουσσάκης. 
Συνταγές με κίτρο θα παρουσιάσουν οι σεφ των σχολών GRAND ενώ οι σεφ του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής ετοιμάζουν το μεγάλο χάπενιγκ της γιορτής, μια τούρτα – γίγας περίπου 300 κιλών με κίτρο! 
Τέλος, με ένα μοναδικό σόου με Κρητικούς και Ελληνικούς χορούς θα κλείσει τη γιορτή ο σύλλογος «Τ’ Αόρι» και οι χορευτές του χοροδιδασκάλου Στέλιου Πατελαρου. 



Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως ακολούθως: 

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016
Θεατρική Παράσταση: 
Κ. Γιαχάλη «Τί θα κάνουμε με τον Αντώνη;»
Από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου
Ώρα 21:30 – Είσοδος Ελεύθερη

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016
Ώρα 20:00
Παρασκευή συνταγών με βάση το κίτρο.
Από τους Σεφ των Σχολών GRAND

Ώρα 21:30
Θεατρική Παράσταση: 
Κ. Γιαχάλη «Τί θα κάνουμε με τον Αντώνη;»
Από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου
Είσοδος Ελεύθερη

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Ώρα 20:00
Επί τόπου Παρασκευή τούρτας κίτρου μήκους 4 μέτρων, ύψους 80 εκατοστών και βάρους περίπου 300 κιλών. Από τους Σεφ του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής!

22:30
Μουσικοχορευτικό θέαμα με Κρητικό & Λαϊκό Πρόγραμμα 
Μουσικοί: 
λύρα - τραγούδι Σκουτέλης Μανώλης, λαούτο Σκουραδάκης Σπύρος, Μπουζούκι Μαυρομάτης Γιάννης, κιθάρα Λέανδρος Τούμπας, Πλήκτρα Μπλόνης Αντώνης, Τραγούδι Σκουλή Κατερίνα 
Χορεύουν τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου «Τ’ Αόρι»
Είσοδος Ελεύθερη

ΕΚΘΕΣΕΙΣ 
• Κέρινη Φύση - Χειροποίητη Τέχνη του Νίκου Παπαδογιάννη 
• «Ελιοφυλλο» - Παραδοσιακές χειροποίητες κηραλοιφές και σαπούνια ελαιολάδου της Κατερίνας Λιναρδακη 
• Χειροποίητες, Βυζαντινές εικόνες (αυγοτέμπερα σε ξύλο) της Κωσταντίνας Μαρινάκη
• Χειροποίητα κεραμικά κοσμήματα του Μάρκου Μαρινάκη
• Estaciones Fine Art Χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ Δήμητρα Μανουσογιωργάκη 
• Deep green Χειροποίητα σαπούνια και καλλυντικά Δανάη Γιοβάνη
• Γλυπτική σε πέτρα της Μάγδας Κιαγιά – Δράγαση
• Εικόνες και μικρές εικόνες για μπομπονιέρες με χειροποίητη τεχνική της Κωσταντίνας Μουντάκη
Ώρες Λειτουργίες Εκθέσεων
Καθημερινά 18:00 - 21:30 μ.μ.

Είσοδος Ελεύθερη

28η ΓΙΟΡΤΗ ΚΙΤΡΟΥ ΣΤΟ ΓΑΡΑΖΟ ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΑΡΙΩΤΗ

$
0
0

Εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τους εκτελεσχθέντες του Καμαριώτη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής θα πραγματοποιηθεί την την Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 στις 10:30 πμ. στο χωριό Καμαριώτης  (χώρος Ηρώου) 






ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η 4η ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΜΑΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ

$
0
0

4η έκθεση - Παλαιών εργαλείων, αντικειμένων και τεκμηρίων
– Κοσμήματος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σμαρίου, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πραγματοποιεί τετραήμερη έκθεση παλαιών εργαλείων, αντικειμένων και τεκμηρίων, καθώς και κοσμήματος, η οποία ξεκίνησε την από την Παρασκευή 12 Αυγούστου θα διαρκέσει μέχρι και σήμερα  Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο Σμαρίου.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά κατά τις ώρες: 10:00-14:00 και 18:00-23:00.

Παράλληλα με την έκθεση, κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016
10:00-14:00 Ξενάγηση στο εργαστήρι κεραμικής και ζωγραφικής του Ηλία Βιτσαξάκη
12:00-14:30 Παρασκευή σαπουνιού από τη Μαρία Μουδάτσου στην πλατεία του χωριού
18:00-23:00 Ξενάγηση στο εργαστήρι κεραμικής και ζωγραφικής του Ηλία Βιτσαξάκη
20:00-23:00 Παρασκευάζουμε και σερβίρουμε ζυμερά μακαρόνια στην πλατεία του χωριού









ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΠΟΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

$
0
0



Στην περιοχή υπάρχει η Παναγία της Ρίζας η Γαλακτοκτισμένη, που πήρε το όνομα της από τον τρόπο κτισίματος, αφού οι πιστοί χρησιμοποίησαν αντί για νερό που δεν υπήρχε στην περιοχή, γάλα από τα ζώα για να κάνουν την λάσπη και έτσι η εκκλησία ονομάστηκε Γαλακτοκτισμένη. 



Από παλιά, κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο συρρέουν πιστοί από τα γύρω χωριά και όλη την επαρχία Σητείας για να προσκυνήσουν. Στο παρελθόν μετά το τέλος της λειτουργίας στις 15 Αυγούστου, οι πιστοί πήγαιναν σε μια πολύ κοντινή τοποθεσία που είχε καρυδιές (στις καρές) και έστηναν γλέντι. Οργανοπαίκτες από τα γύρω χωριά και πλήθος πιστών που κρατούσαν διάφορα μεζεδάκια γλεντούσαν μέχρι που «έπεφτε» ο ήλιος. Σήμερα το γλέντι έχει «μεταφερθεί» στο Παρασπόρι στην τοποθεσία «Κάτω Βρύση», όπου μετά την λειτουργία ανήμερα της Παναγίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος αναβιώνει το παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.

Μαζί με τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΝΤΡΟΝΙΚΟΛΑ, οι ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΕΤΖΑΚΗΣ (λύρα), ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗΣ (βιολί), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗΣ (λύρα), ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (βιολί), ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (βιολί) και άλλοι ντόπιοι μουσικοί και το ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ




Δεκαπενταύγουστος. Το Πάσχα του καλοκαιριού.... Η 15η Αυγούστου, ημέρα της κοίμησης της Θεοτόκου, είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Όπου και αν βρεθείτε την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε έστω και μια εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία και τη γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα και χριστιανική κατάνυξη, καθώς και με το γνήσιο ελληνικό γλέντι που περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια, άφθονο κρασί και εκλεκτούς μεζέδες.




Οι ημέρες που προηγούνται, από την πρώτη του Αυγούστου, είναι ημέρες νηστείας και περισυλλογής, καθώς οι πιστοί προετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή. Στον ημερολογιακό κύκλο των μεγάλων εορτών του Χριστιανισμού, ο κύκλος της βλάστησης κλείνει στις 15 Αυγούστου, την ημέρα της Kοίμησης της Θεοτόκου και τότε καταναλώνονται όσες τροφές έχουν παραχθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας.


Η μέρα που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μέρα πένθους για μια αγαπημένη γυναίκα που «έφυγε» αλλά γιορτή χαράς και αγαλλίασης για το σμίξιμο της μητέρας με τον αγαπημένο της γιο, την άνθηση της φύσης, την πλημμύρα των συναισθημάτων, την επιστροφή των ανθρώπων στη γενέθλια γη τους.



Στον Ελληνικό λαό η επίκληση της Παναγίας είναι η περισσότερο καθιερωμένη. Η Παναγία διεκδικεί τα περισσότερα προσωνύμια που προέρχονται από τον τρόπο αγιογραφίας της Εικόνας Της (π.χ.Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα), από τη θεολογική ιδιότητα (π.χ. Ελεούσα, Κυρά, Μεγαλόχαρη), από την παλαιότητα του εικονίσματός Της (π.χ. Μαυριώτισσα, Γερόντισσα), τον τρόπο εύρεσης της εικόνας Της (π.χ. Θεοσκέπαστης, Σπηλαιώτισσας, Πλατανιώτισσας, Πορταΐτισσας Μυρτιδιώτισσας, Φανερωμένης), τον τόπο προέλευσης της εικόνας (π.χ. Αθηνιώτισσα, Αργοκοιλιώτισσα, Βατοπεδινή, Πολίτισσα), τον αριθμό των πυλών(πχ. Εκατονταπυλιανή), αλλά και ανάλογα της εποχής και των εργασιών που συμπίπτει η εορτή της (π.χ. Φλεβαριανή, Μεσοσπορίτισσα, Ακαθή - εκ του Ακάθιστου ύμνου). Φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα προσωνύμια κατά τόπους.









ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΨΑΡΟΓΙΩΡΓΗ Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

$
0
0
Φέτος στην αυγουστιάτικη πανσέληνο στις 18 Αυγούστου 2016 στις 21:00 «Ταξιδεύουμε με τα φτερά της Μουσικής» στον Αρχαιολογικό Χώρο Απτέρας μέσα από μια μουσική διαδρομή στη Μεσόγειο, με αφετηρία την Κρήτη.
Μουσική σύμπραξη με τους:
Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη), λαούτο-τραγούδι
Γιάννη Πολυχρονάκη, κοντραμπάσο
Γιάννη Παπατζανή, κρουστά
Την βραδιά ανοίγουν οι Dos Almas.
Και μια ακόμα ειδική εμφάνιση. Στα χνάρια του Ψαρογιώργη, τα παιδιά του Αντώνης και Νίκος Ξυλούρης, σε μια εμφάνιση αποκλειστικά για όλους εμάς που θα βρεθούμε στην Απτέρα.


 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Συν-διοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης  
ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΨΑΡΟΓΙΩΡΓΗ Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΚΑΡΑΘΟΥ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

$
0
0

Πλήθος πιστών έσπευσαν να ανάψουν ένα κεράκι στην χάρη της Παναγίας στην ιερά μονή Αγκαράθου που υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Σαμπά Ηρακλείου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος χαιρέτησε παρευρέθηκε στην ιερά μονή όπου ευλόγησε και χαιρέτησε τους πιστούς.
Οπως κάθε χρόνο στον προαύλειο χώρο της μονής υπήρξε το καθιερωμένο παζάρι.














H Μονή Αγκαράθου είναι μονή καθιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Σαμπά Ηρακλείου. Η θέση της είναι στην επαρχία Πεδιάδος στα νοτιοδυτικά του υψώματος Σωρός Παντελή , σε υψόμετρο 538 μ. Σήμερα είναι ενοριακή και η απόστασή της από το Ηράκλειο είναι 22,8 χλμ. Διαθέτει ξενώνα. Ο ναός είναι δίκλιτος και το άλλο κλίτος είναι καθιερωμένο στον Άγιο Μηνά. Το 2001 απεγράφησαν 19 άτομα.




Ο ναός ανεγέρθηκε εκ βάθρων στη θέση παλαιότερου ναού και εγκαινιάστηκε το 1894. Το Μάρτιο του 1893 γκρεμίστηκε από καταιγίδα το καμπαναριό του ναού και ανοικοδομήθηκε ξανά.



Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε η Μονή. Είναι από τις αρχαιότερες στην Κρήτη. Αναφέρεται σε χειρόγραφο του 1532 στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας Επίσης, αναφέρεται και σε συμβόλαιο του 1538 και από τον Cornelius. Στη βόρεια πύλη της μονής υπάρχει η χρονολογία 1585 και στη νότια το 1583. Κοντά στη σημερινή είσοδο αναγράφεται σε σαρκοφάγο το έτος 1554 και η επιγραφή ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΟΥΜΠΑ. Στα δεξιά της εισόδου βρίσκεται θολωτή αποθήκη με επιγραφή που γράφει ότι το παρόν είναι έργο του Μαξίμου Λουκάρεως (αδερφού του Κύριλλου Λούκαρη) και τη χρονολογία 1628.





Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας το μοναστήρι αποτέλεσε φυτώριο παιδείας. Ηγούμενοι στη μονή διετέλεσαν πολλοί, που αργότερα κατέλαβαν πατριαρχικούς θρόνους, όπως ο Μελέτιος Πηγάς, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο Κύριλλος Λούκαρης. Τα κειμήλια , μεταξύ των οποίων και η αρχαιότατη εικόνα της Παναγίας της Ορφανής, και τα έγγραφα της Μονής μεταφέρθηκαν στα Κύθηρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναστήρι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και κατά τον πόλεμο εναντίον των Τούρκων. Το 1646 καταρτίστηκε σώμα Κρητικών από τον τότε ηγούμενο Αθανάσιο Χριστόφορο και πολέμησε κατά των Τούρκων. Κατά την Τουρκοκρατία ο πρώτος Μητροπολίτης Κρήτης, Νεόφυτος Πατελάρος, έδρευε στην Αγκάραθο και κατόρθωσε να ανασταλεί η διαταγή για την καταστροφή του μοναστηριού, χάρη στις φιλικές σχέσεις με τον Πασά Αχμέτ Κιοπρουλί.









ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

ΤΑ 500 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

$
0
0
Αμέτρητα είναι τα ονόματα, ή «Θεοτοκωνύμια» όπως λέγονται, που έχει δώσει ο λαός στην Παναγία. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 500. Άλλα βγαλμένα από ύμνους, άλλα από τον τόπο που βρίσκεται κάποιος Ναός ή Μοναστήρι κι άλλα εξαιτίας του τρόπου που έχει αγιογραφηθεί

«Η ονοματοδοσία γίνεται συνήθως ανάλογα με τον τόπο ή τον τρόπο που έχει γίνει η εικονογράφηση», λέει ο διδάκτωρ Θεολογίας Α. Καριώτογλου.
Μητέρα, προστάτιδα, τιμώμενη, ιερό πρόσωπο. Η Παναγία κατέχει πρωταρχική θέση στην τιμή και στον σεβασμό των χριστιανών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και ταπεινά ξωκλήσια. Την αποκαλούν Θεοτόκο, αλλά της έχουν δώσει και πολυάριθμα προσωνύμια, όπως διαβάσαμε στο dogma.gr.
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είτε νησιωτική είτε ηπειρωτική, απαντώνται εφευρετικά και παράξενα ονόματα της Παναγίας.
Ο διδάκτωρ Θεολογίας κ. Αλέξανδρος Καριώτογλου, ο οποίος διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, δίνει την επιστημονική διάσταση για την πληθώρα των ονομάτων.
«Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους εκφράζονται τα ονόματα της Παναγίας. Ανάλογα με τον τόπο ή ανάλογα με τον τρόπο που έχει γίνει η εικονογράφηση». Οπως συμπληρώνει ο κ. Καριώτογλου, «μπορεί να υπάρχει και ένας τρίτος τρόπος ονοματοδοσίας, ανάλογα με τη σχέση του Χριστού με την Παναγία».
Ο κ. Καριώτογλου επισημαίνει συγκεκριμένα: «Εκτός από την Παναγία τη Γλυκοφιλούσα, που ο Χριστός αγγίζει το μάγουλο της μητέρας του, σε όλες τις άλλες παραστάσεις υπάρχει μια σχετική απόσταση, η οποία συμβολίζει την ισορροπημένη σχέση που πρέπει να έχει η μητέρα με το παιδί».
Μπορεί, βέβαια, η Θεομήτωρ να έχει εκατοντάδες χαρακτηρισμούς, όμως σε κάθε ναό, μέσα στο ιερό, υπάρχει πάντα η Παναγία η Πλατυτέρα των Ουρανών, όπου «απεικονίζεται με τα χέρια ανοιχτά και στη μέση της βρίσκεται η μορφή του Χριστού», σημειώνει ο κ. Καριώτογλου.
Από τις πιο γνωστές Παναγίες, που πήραν το όνομά τους ανάλογα με τη γεωγραφική θέση ή την τοποθεσία που βρίσκονται οι αντίστοιχες εκκλησίες, είναι οι εξής: η Παναγία η Κανάλα στην Κύθνο, η Παναγία Σουμελά, η Παναγία η Λιμνιά στη Λίμνη Ευβοίας, η Παναγία Κύκκου στην Κύπρο, η Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα, η Παναγία η Αγιασώτισσα στην Αγιάσο και η Παναγία η Φοδελιώτισσα στο Φόδελε του Ηρακλείου Κρήτης.
Υπάρχουν, όμως, και άλλοι χαρακτηρισμοί που προσδιορίζουν το σημείο όπου βρίσκεται χτισμένος ο ναός, όπως: Παναγία Σπηλιανή, που βρίσκεται στο Πυθαγόρειο Σάμου αλλά και στη Νίσυρο, Παναγία Γκρεμιώτισσα που βρίσκεται στην Ιο, Παναγία Σαραντασκαλιώτισσα στον Μαραθόκαμπο Σάμου, Παναγία Θαλασσινή στην Ανδρο, που είναι χτισμένη σε βράχο μέσα στη θάλασσα, Παναγία η Κρεμαστή στην Ηλεία όπου η Μονή κρέμεται από έναν βράχο.
Τα προσωνύμια της Παναγίας, όμως, της αποδίδονται και ανάλογα με τον τρόπο που είναι ζωγραφισμένη η εικόνα της.
Οπως υπενθυμίζει ο κ. Καριώτογλου, η Παναγία αποκαλείται και Γλυκοφιλούσα, Ελεούσα, Βρεφοκρατούσα, Μεγαλομάτα, Θρηνούσα, Δεξιά ακόμα και Τριχερούσα. Η εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας βρίσκεται στη Μονή Χιλανδαρίου στο Αγιον Ορος.
Η απεικόνιση της Παναγίας με τρία χέρια αποδίδεται στην εξής ιστορία: «Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός κρατώντας το κομμένο δεξί του χέρι, το οποίο του κόπηκε από τους εικονομάχους, παρακάλεσε την Παναγία να μη μείνει ανάπηρος. Χάρη σε θαύμα της Παναγίας συγκολλήθηκε το άκρο και εκείνος της αφιέρωσε ασημένιο ανάθημα σε σχήμα χεριού. Η θέση του στη συγκεκριμένη εικόνα το κάνει να φαίνεται σαν ένα τρίτο χέρι της Παναγίας».
Ακόμη μία εκδοχή για την απόδοση ενός προσωνυμίου στη Θεοτόκο είναι ο συσχετισμός της με γεγονότα ή φυσικά φαινόμενα.
Μια πολύ γνωστή Παναγία είναι η Φιδούσα (ή κατ'άλλους Φιδιώτισσα) στην Κεφαλονιά. Κάθε χρόνο, κοντά στον Δεκαπενταύγουστο, στο χωριό Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς εμφανίζονται και κυκλοφορούν στις εικόνες των ναών του χωριού μικρά και ακίνδυνα φίδια.
Επίσης, στη Σάμο υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας της Βροντιανής, που ονομάστηκε έτσι γιατί στο υψόμετρο που βρίσκεται φυσάει δυνατός άνεμος ο οποίος βροντάει.
Η Θαλασσομαχούσα
Ακόμη, στη Ζάκυνθο, στη Μονή Στροφάδων, βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της Θαλασσομαχούσας. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα, που κάποτε εκλάπη, πάλεψε με τα κύματα και έφτασε στο Μοναστήρι χωρίς να καταστραφεί στη θάλασσα.
Σε άλλες περιπτώσεις η Παναγία ονομάζεται ανάλογα με την ημερομηνία που γιορτάζει. Ετσι, στη Σαντορίνη απαντάται η Παναγία η Τριτιανή που γιορτάζει την τρίτη ημέρα του Πάσχα και στη Σίφνο η Παναγία η Δεκαπεντούσα, που γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο.
«Η ύπαρξη αυτής της πλούσιας ονοματολογίας δεν σημαίνει απλώς μια συναισθηματική σχέση του λαού με την Παναγία, αλλά κυρίως το γεγονός ότι μέσα από αυτόν τον πλούτο των ονομάτων επισημαινόταν η σημασία του προσώπου για τη Σωτηρία του κόσμου: η Μαρία έγινε το σκεύος εκλογής για να γίνει ο Θεός άνθρωπος και να διασωθεί το ανθρώπινο γένος και ο κόσμος από τη φθορά του θανάτου.
Αλλωστε, και η γιορτή της Κοίμησης αυτό ακριβώς συμβολίζει, την καταπάτηση του Θανάτου. Γι αυτό και τιμάται ως το Πάσχα του καλοκαιριού», καταλήγει ο κ. Καριώτογλου.
Πριν από μερικά χρόνια οι μαθητές του 3ου Γυμνάσιου Κερατσινίου, με επιβλέπουσα την καθηγήτρια τους κα Γαρεφαλάκη Μαρία προσπάθησαν να συγκεντρώσουν όσα το δυνατόν περισσότερα από τα ονόματα που έχει χαρίσει στην Παναγία η λαϊκή πίστη και παράδοση.
Το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό.
1 Αγγελόκτιστος
2 Αγία Σκέπη
3 Αγιάσσου
4 Αγιοδεκτινή
5 Αγιοηλιώτισσα
6 Αγιολούσαινα
7 Αγίου όρους
8 Αγνή
9 Αγριδιώτισσα
10 Αγριλιώτισσα
11 Αειμακάριστος
12 Αειμεσιτεύουσα
13 Αθηνιώτισσα
14 Αιγύπτια
15 Αιματούσα
16 Αιμίαλου
17 Αιρκώτισσα
18 Ακαθή
19 Ακατάβλητος
20 Ακατάφλεκτη
21 Ακήραση
22 Ακρωτηριανή
23 Αλανιώτισσα
24 Αλεξανδριανή
25 Αλεξίου Κομνηνού
26 Αλεπινή
27 Αληθινή
28 Αλλοιώτισσα
29 Αλόχη
30 Αματίτση
31 Αμεμπτος
32 Αμετάθετος
33 Αμολιανή
34 Αμόλυντος
35 Αμπελακίων
36 Αμπελοκήπισσα
37 Αμωμη
38 Ανασσα
39 Αναφωνήτρια
40 Αντινίτισσα
41 Αντιφωνήτρια
42 Ανωμερίτισσα
43 Αξιον Εστί
44 Απείρανδρος
45 Απειρόγαμος
46 Απρόσιτος
47 Αρακιώτισσα
48 Αράπισσα
49 Αρβανίτισσα
50 Αρειας
51 Αρμενοκρατούσα
52 Αρσανά
53 Αρτάκης
54 Αρχαγγελιώτισσα
55 Αρχισπορίτισσα
56 Ασπραγγέλου
57 Ασπροβουνιώτισσα
58 Ασπροπαναγιά
59 Ασύγκριτη
60 Αυγουστιανή
61 Αφέντρικα
62 Αφθορος
63 Αφροδίτισσα
64 Αχειροποίητος
65 Αχραντος
66 Αψιδιώτισσα
67 Βαλουκλιώτισσα
68 Βανιώτισσα
69 Βαραγγιώτισσα
70 Βαρδιανιώτισσα
71 Βαρκού
72 Βασίλισσα
73 Βασιληγενέτειρα
74 Βατοπεδινή
75 Βατούσαινα
76 Βελανιδιά
77 Βελεστίνου
78 Βελλά
79 Βεργουπουλιανή
80 Βηματάρισσα
81 Βιγλιώτισσα
82 Βιδιανή
83 Βιργιωμένη
84 Βλασαρού
85 Βλαχέρνα
86 Βλέπουσα .
87 Βλυχιόρικα
88 Βοήθεια
89 Βορεινή
90 Βούλιστα
91 Βουναρκώτισσα
92 Βουνογιάτρισσα
93 Βουνού
94 Βουρνιώτισσα
95 Βράχου
96 Βρεσθενίτισσα
97 Βρεφοκομούσα
98 Βρεφοκρατούσα
99 Βρεφουργήσασα
100 Βρεχούσα
101 Βροντιανή
102 Βρόντου
103 Βροχής
104 Βρυσιανή
105 Γαλακτίνης
106 Γαλακτοτροφούσα
107 Γαλανή
108 Γαλανούσα
109 Γαλατιανή
110 Γαλατούσα
111 Γαλαχτοτροφία
112 Γαλαχτοφορούσα
113 Γαλουχιότισσα
114 Γενεσίου Θεοτόκου Σαβαθιανών
115 Γέννας
116 Γερόντισσα
117 Γεσθημανίτισσα
118 Γηνατού
119 Γηρομεριού
120 Γιαλούσα
121 Γιάτρισσα
122 Γκαβή
123 Γκιζιλκιζιώτισσα
124 Γκουβερνιώτισσα
125 Γλυκιώτισσα
126 Γλυκοκυματούσα
127 Γλυκοφιλούσα
128 Γλωσσά .
129 Γοιρδελάκη
130 Γοργόνα
131 Γοργοεπήκοος
132 Γουμένισσα
133 Γουμερά
134 Γουνιώτισσα
135 Γούντα
136 Γουρλομάτα
137 Γραφιώτισσα
138 Γρηγορίτσα
139 Γρηγορούσα
140 Γύψενη
141 Γωνιά
142 Δαδιού
143 Δαδιώτισσα
144 Δακρυρροούσα
145 Δαμάστα
146 Δέηση
147 Δεκαπεντούσα
148 Δένδρου
149 Δεξιοκρατούσα
150 Δεόμενη
151 Δερμάτα
152 Δέσποινα
153 Δημοκράνια
154 Διακονούσα
155 Διασώζουσα
156 Δικαιόκριτος
157 Δικαιότατη
158 Διότισσα
159 Δόβρα
160 Δομνιανίτισσας
161 Δοξάρισσα
162 Δουβέργαινα
163 Δακρύβρεχτος
164 Εγγυήτρια
165 Εκατονταπυλιανή
166 Εκκλησιάρχουσα
167 Εικονίστρια
168 Ελεημονήτρια
169 Ελαία
170 Ελαιοβρύτισσα
171 Ελειμονήτρια
172 Ελεοβρύτης
173 Ελέους
174 Ελεούσα
175 Ελευθερώτρια
176 Ελπιδοφόρα
177 Ελπϊς Πιστών
178 Ελωνα
179 Ενθρονη
180 Εξακουστή
181 Εξοχική
182 Επακούουσα
183 Επανωχωριανή
184 Επισκοπιανή
185 Επουράνιος
186 Επουράνιος Πύλη
187 Επταβηματούσα
188 Ερυπιανή
189 Εσφαγμένη
190 Ευαγγελίστρα
191 Ευρετή
192 Εύσπλαχνος
193 Ζαλακιώτισσα
194 Ζεραχιώτισσα
195 Ζεριχιώτισσα
196 Ζερμπτίτσης
197 Ζυλή
198 Ζωάρκεια
199 Ζωήρρυτος
200 Ζωηφόρος
201 Ζωοδότειρα
202 Ζωοδότρα
203 Ζωοδόχος
204 Ζωοπηγή
205 Ζωοπόρος
206 Ζωοτόκος
207 Ηγήτρια
208 Ηγουμένη
209 Ηδύπνους
210 Ηλιόκαλη
211 Ηλιοτόκος
212 θαλασσινή
213 Θαλασσίτρα
214 Θαλασσομάχισσα
215 θαλασσομαχούσα
216 Θαρεινή
217 Θεάλεχτη
218 Θεοδίδαχτη
219 Θεοδόξαστη
220 Θεόκλητη
221 Θεοκνήτωρ
222 Θεοκόσμητη
223 Θεόληπτος
224 Θεομάνα
225 Θεομητροπρεπεστέρα
226 Θεοσκέπαστη
227 Θεοτίμητη
228 Θεοτόκος
229 Θεουργία
230 Θεόφραστος
231 Θεόφρων
232 Θερμιανή
233 Θευαγέστατη
234 Θρηνούσα
235 Θρηνωδούσα
236 Θωμιανή
237 Ίαμα
238 Ίαση
239 Ιερόβλαστος
240 Ιερομύτης
241 Ιεροσολυμιτική
242 Ιεροσολυμίτισσα
243 Ιλαρώτατη
244 Ιμερόεσσα
245 Ισηγορία
246 Καγιά
247 Καθαριώτισσα
248 Καθαρών
249 Καθρέπτης
250 Κακαβιώτισσα
251 Καλαθή
252 Καλαμιώτισσα
253 Καλάμου
254 Καλιγού
255 Καλλίτοκος
256 Καλού Νερού
257 Καλυβιανή
258 Καμακάρι
259 Καματερός
260 Καμένη
261 Καμπιώτισσα
262 Κάμπου
263 Κανάλα
264 Κανδήξη
265 Κανταριώτισσα
266 Καπνικαραία
267 Καρδιοβαστάζουσα
268 Καρδιώτισσα
269 Καρποφορούσα
270 Καρύπη
271 Καστριανή
272 Κάστρου
273 Καστρουλέρου
274 Κατάκαρπος
275 Καταλωνική
276 Κατάπαυση
277 Καταπολιανή
278 Καταφυγή
279 Καψοδερματούσα
280 Κερά
281 Κέρνιτσα
282 Κεχαριτωμένη
283 Κεχρινιώτισσα
284 Κηπουραίων
285 Κισσιώτισσα
286 Κιτιού
287 Κλειδί του Παραδείσου
288 Κλεισούρας
289 Κλεφτοπαναγιά
290 Κοιμητηρίων
291 Κόκκινη
292 Κολοκυθιώτισσα
293 Κολυβιανή
294 Κορκοδειλιά
295 Κορυφή
296 Κορφιάτισσα
297 Κοσμοπόθητος
298 Κοσμοσωτείρα
299 Κοσυφοίνισσα
300 Κότσικα
301 Κουκουζέλισσα
302 Κουμπελίδικη
303 Κουνοπιώτισσα
304 Κουρίου
305 Κουροτρόφος
306 Κουτσουρώ
307 Κουφή
308 Κουφή Πέτρας
309 Κοφινή
310 Κρεμαστή
311 Κρομμυδιώτισσα
312 Κτιστή
313 Κτιτόρισσα
314 Κυκκώτισσα
315 Κυπαιότισσα
316 Κυρά Ξένη και κυρία των Αγγέλων
317 Κώμη
318 Λαγουδιανή
319 Λαμπρότατη
320 Λαμπροφορία
321 Λαοδηγήτρια
322 Λαού
323 Λαρνιώτισσα
324 Λαυριώτισσα
325 Λάχνη
326 Λεσινιώτισσα
327 Λεφένα
328 Λεχούσα
329 Λιβαδιώτισσα
330 Λιόσα
331 Λιόσα
332 Λογκοβάρδα
333 Λοιμιώτισσα
334 Λουβαρά
335 Λυκοδήμου
336 Λυκούρεσι
337 Μαγαζιώτισσα
338 Μαγδαληνή
339 Μαδύτου
340 Μακελάρια
341 Μαλεβή
342 Μανδαλάκη
343 Μανεδή
344 Μαντιλούσα
345 Μαραθούντα
346 Μαρία
347 Μαστών
348 Μαύρη
349 Μαυριώτισσα
350 Μαυρομμάτα
351 Μαχαιρωμένη
352 Με τους κρίνους
353 Μεγαλομάρτυρος
354 Μεγαλόχαρη
355 Μεσοσπορίτισσα
356 Μητέρα
357 Μητέρα Θεού επί τον θρόνο
358 Μικρά
359 Μογρονήσι
360 Μολυβδοσκέβαστη
361 Μοναρκά
362 Μυροβλύτισσα
363 Μυρτενή
364 Μυρτιδιώτισσα
365 Μυφελαιώτισσα
366 Νάπα
367 Νάσσα
368 Νέα
369 Νέγρων
370 Νεοφάνεισσα
371 Νεροφορούσα
372 Νικητάτου
373 Νικοποιός
374 Νταλλιανή
375 Νυμφοτόκος
376 Ξενοβλήτης
377 Ξένων
378 Ξεσκλαβώτρα
379 Ξεσπορίτισσα
380 Ξηροκαμπίτισσα
381 Ξηρορείτισσα
382 Ξυνήγορος
383 Οδηγήτρια
384 Οικειώτατη
385 Οικονόμισσα
386 Ολβιόδωρος
387 Ολυμπιώτισσα
388 Ομόθεος
389 Ομονοούσα
390 Ορθοκωστά
391 Οσιώτατη
392 Ουρανού και Γης
393 Παγγαιότισσα
394 Πάθους
395 Παιδεύσασα
396 Παλαιοκαστρίτισσα
397 Παλαιολογίνα
398 Παλατιανή
399 Παλίνου
400 Παμμακάριστος
401 Παναγιόχορτο
402 Πανάχραντος
403 Πανάχραντος
404 Παντάνασσα
405 Παντευλόγητη
406 Πάντιμος
407 Παντόχαρα
408 Πάντων χαρά
409 Παραμυθία
410 Παρηγορήτρα
411 Παρθένα
412 Παμμακάριστος
413 Παυσολύπη
414 Πειραιώτισσα
415 Πελαγονίτισσα
416 Πεπελινίτσης
417 Περίβλεπττος
418 Περλιγού
419 Πετραϊδα
420 Πλαγιά
421 Πλατανιώτισσα
422 Πλατυτέρα
423 Πολίτισσα
424 Πολυσπορίτισσα
425 Πονολύτρια
426 Πόνου
427 Πορταϊτισσα
428 Πορτιανή
429 Πουλάτη
430 Πρέσβειρα
431 Προαναγγελλομένη
432 Προπύλη
433 Προσηγορία
434 Προσίστισσα
435 Προστάτρια
436 Προσφυγιά
437 Προυσιώτισσα
438 Πυριότισσα
439 Πυροβολήθεισα
440 Ραγίου
441 Ραχοπήδη
442 Ρόδο το Αμάραντο
443 Ρόμβη
444 Ρουμελιώτισσα
445 Σαμακιώτισσα
446 Σεπτεμβριανή
447 Σημάου
448 Σκάλα του Ουρανού
449 Σκαλωτή
450 Σκιαδενή
451 Σκοπιότισσα
452 Σοίριζα
453 Σοτομβριανή
454 Σουμελά
455 Σπηλιώτισσα
456 Στεφάνα
457 Σώματα
458 Σωτήρα
459 Ταξιδιάρα
460 Ταταρνώτισσα
461 Τήνου
462 Tης Βάτου
463 Τίμια Σκέπη
464 Τιμιωτέρα
465 Τοπλoύ
466 Του Χάρου
467 Τουρλιανή
468 Τριχερούσα
469 Τροβάτου
470 Τρουλή
471 Τρυπητή
472 Τρυφερούσα
473 Τσαμπίκα
474 Τσυκκώτισσα
475 Υπέρμαχος
476 Υψηλή
477 Φανερουλιώτισσα
478 Φανερωμένη
479 Φαρμακολύτρα
480 Φιδιότισσα
481 Φιδοττοταμιανή
482 Φιδούσα
483 Φίδωσα
484 Φλεβαριανή
485 Φοβερά Προστασία
486 Χαιρετισμών
487 Χαλκοπρατειών
488 Χελιδονού
489 Χιλιονοματούσα
490 Χοζοβιώτισσα
491 Χρυσαφίτισσα
492 Χρυσοβαλάντη
493 Χρυσογαλούσα
494 Χρυσοδαφνιώτισσα
495 Χρυσοκαστριώτισσα
496 Χρυσοκελλαριά
497 Χρυσοπηγή
498 Χρυσοσκαλίτισσα
499 Χρυσοσπιλιώτισσα
500 Ψυχοσώστα
501 Ψυχοσώτρια

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΕΝΙΑΣ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΙΚΟΥ

$
0
0
Η Μονή Κρουσταλλένιας είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ατεκμηρίωτες πληροφορίες θέλουν τη μονή τόπο συγκέντρωσης επαναστατών κατά των Βενετών το 1272. Αν όντως υπήρχε μοναστήρι, θα ερημώθηκε όπως και όλο το Οροπέδιο μετά το 1293. Συνεχής είναι η ιστορία της μονής από το 1543, όταν εγκαταστάθηκε εδώ η μοναχή Παλλαντία από την Πελοπόννησο. Τα χρόνια της Οθωμανικής Κυριαρχίας αποτέλεσε κέντρο επαναστατικής δράσης και υπέστη καταστροφές τα έτη 1823 και 1866. Από τα μέσα μάλλον του 19ου αιώνα και μέχρι το 1925 λειτούργησε στο μοναστήρι σχολείο για τα παιδιά των γύρω χωριών. Τα χρόνια της γερμανικής κατοχής το μοναστήρι αποτέλεσε στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων (Ψιλάκης 1994 Β, 621-628).



Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από οικοδομήματα κυρίως του 20ου αιώνα, ενώ διατηρούνται ορισμένα παλαιότερα κτίσματα και τμήμα λιθόστρωτου αύλειου χώρου. Το καθολικό της μονής είναι μονόχωρο θολοσκεπές και φέρει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο.




Λίγα χρόνια πριν το 1550 μετά από περισσότερα από 200 χρόνια ερήμωσης της περιοχής οι Βενετοί αποφασίζουν να κατοικηθεί η περιοχή και πάλι και φέρνουν πρόσφυγες από την Πελοπόννησο. Ανάμεσα στους πρόσφυγες ήταν και οι αδελφές Παλλαντία και Θεόκλητη Ντανασή, ηγουμένισσες των Μονών Παναγίας του Σπηλαίου και Αγίας Μαρίνας της Πελοποννήσου που ξαναέκτισαν το μοναστήρι στα ερείπια του παλιού.









ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΧΟΥΔΕΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ

$
0
0
Την Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 σας περιμένουμε στην πλατεία του χωριού μας για να διασκεδάσουμε με τους : 

Σταυρακάκη Βασίλη
Πατεράκη Ιάκωβο 
Μανώλακη Γιώργη
Ρομπγιαννάκη Γιαννη
Σταυρακάκη Αντώνη



Είσοδος ελεύθερη



15 ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ - ΤΗΣ ΕΥΑ ΚΑΠΕΛΛΑΚΗ - ΚΟΝΤΟΥ

$
0
0

Δεκαπέντε ημέρες περισυλλογής και θρησκευτικής κατάνυξης εν τω μέσω του Καλοκαιριού. Δύο εβδομάδες μακριά από τη λαίλαπα των προβλημάτων που ταλανίζουν βάναυσα όλους εμάς…
Γραφει η Ευα Καπελλάκη - Κοντού*



Είναι ο χρόνος αφιερωμένος στην Παναγιά, στην Μητέρα όλων μας που ακούραστα μεσολαβεί στο Μονογενή της για τη σωτηρία μας!

Η Μήτηρ του Θεανθρώπου, η Πλατυτέρα των Ουρανών, η Πρέσβειρα των ανθρώπων στον Ουράνιο Πατέρα. Η αρωγός στις δύσκολες στιγμές, η Παρηγορήτρια στη θλίψη μας, η Θεία – Πάναγνη και Αμόλυντη Μητέρα μας, το Ρόδον το Αμάραντον, το Μαργαριτάρι της γης και τ’ ουρανού, η Πάναγνη Κόρη, η κυήσασα τον Σωτήρα του κόσμου, η φέρουσα το ένδυμα των παθών όλων ημών και του δικού της πάθους, η βλέπουσα τον Μονογενή της ως πρόβατο επί σφαγή να κάνει την υπέρτατη θυσία ενδεδυμένος με τη φύση του Ανθρώπου επί του Σταυρού, για να σωθούμε από το προπατορικό αμάρτημα!


Πάναγνη Μητέρα πρέσβευε υπέρ ημών!

Σας παραθέτω τα ταπεινά λόγια του ιερομονάχου πατρός Αρσενίου Προκοπάκη όταν πολλοί πιστοί θέλησαν να μάθουν και να κατανοήσουν την αγνότητα της Υπεραγίας Θεοτόκου:

«Προς το απρόσιτο ύψος της Θεοτόκου....

Λαμπρή Θεομητορική εορτή επιτελεί κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου η Εκκλησία μας. Παντού, σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας ,

σε πόλεις και χωριά, σε ναούς μεγαλοπρεπείς και ταπεινά και μυροβόλα εξωκκλήσια παντού σπεύδουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, παιδιά, νέοι και γέροντες για να τιμήσουν την Παναγία Μητέρα και έμπρακτα να επιβεβαιώσουν το λόγο του υμνωδού<Αι γενεαί  πάσαι μακαρίζομεν σε την μόνην Θεοτόκον>. Και μέσα στην ευφροσύνη και πνευματική αγαλλίαση της εορτής οι Πατέρες της Εκκλησίας μας με τα Ιερά αναγνώσματα οδηγούν την σκέψη μας στους ανθώνες του Πνεύματος, με τα αμάραντα άνθη των ηθικών διδαγμάτων της πίστεως μας. Το τέλος του ευαγγελικού αναγνώσματος πασίγνωστο, αφού διαβάζεται σε όλες σχεδόν τις Θεομητορικές εορτές καθώς και στην ακολουθία της Μεγάλης Παρακλήσεως, σχετίζεται με την τιμώμενη Θεοτόκο. Εκεί εξιστορείται ένα απλό γεγονός, μια λεπτομέρεια από τον

καιρό της επίγειας δράσης του Κυρίου μας, λεπτομέρεια με βαρύνουσα όμως
σημασία για το θέμα της τιμής της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Και αυτό, γιατί έχουμε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις, που ο Κύριος προκαλείται 
να μιλήσει για την Παναγία Μητέρα Του. Μετά την Ανάσταση του Κυρίου και την 
οργάνωση της πρώτης Εκκλησιαστικής κοινότητας η τιμή της Παναγίας άρχισε να 
εδραιώνεται στη συνείδηση των πιστών. Ο Θεός δέχεται λατρεία και προσκύνηση, η 
 δε Παναγία τιμή και σεβασμό, ως Μητέρα του Θεού. Όποιος δεν τιμά την Παναγία, 
δεν τιμά τον Θεό. Όποιος δεν την σέβεται ως Θεοτόκο δεν θεωρείται Ορθόδοξος.


Μέσα στο Ναό η Παρθένος Μαρία έφθασε στην καθαρή προσευχή, αφού υπερέβη 
τις αισθήσεις, τη φαντασία, τους λογισμούς και τις αντιλήψεις που δημιουργούνται από 
αυτές τις δυνάμεις του ανθρώπου. Με καθαρό, απόλυτο νου ενώθηκε με το Θεό και 
έγινε το κατάλληλο όργανο για την σάρκωση Του.


Η ζωή της Θεοτόκου μέσα στο Ναό προβάλλεται ως πρότυπο ησυχαστικής ζωής.

Αυτή η ζωή περιγράφεται με συμβολική γλώσσα και από τον άγιο Μάξιμο, ο οποίος 
συνδέει τα μέρη του Χριστιανικού Ναού με τον άνθρωπο και την Πνευματική του 
Πορεία.


Η Πνευματική απόδειξη και το μυστικό νόημα της αειπαρθενίας της Θεοτόκου, η
οποία μαρτυρήθηκε ως δόγμα της Εκκλησίας από την πέμπτη Οικουμενική Σύνοδο 
το 553 και επαναλαμβάνεται ασταμάτητα στην λειτουργική λατρεία της Εκκλησίας, 
είναι ακαταμάχητη στο νου και στις καρδιές των πιστών. Και είναι απλά αδιανόητο 
στους αγίους ότι η γυναίκα που γέννησε δια του Αγίου Πνεύματος τον Υιό του Θεού, 
τον Λόγο και την Σοφία Του, την ακριβή εικόνα και το απαύγασμα της δόξης Του, θα 
 έπρεπε έπειτα να προχωρήσει ομαλά και να γίνει Μητέρα περισσότερων Παιδιών με 
το γνωστό τρόπο. Δεν υπάρχει καμιά υποτίμηση της γεννήσεως των παιδιών με το 
 γνωστό τρόπο και σίγουρα καμιά απέχθεια για την σεξουαλική ένωση. Υπάρχει 
μάλλον η σαφής κατανόηση της μοναδικότητας της Παρθένου της <ευλογημένης 
 έν γυναιξίν> την οποία<πάσαι αι γενεαί μακαρίζουσιν>και που δόθηκε στην 
 Εκκλησία ως η ζωντανή εικόνα όλων εκείνων που σώζονται γιατί ακούουν 
<Τον λόγον του Θεού και φυλάσσουν αυτόν>[Λούκ.1'42].


Σύμφωνα με τον άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό ,η Εκκλησία είναι εικόνα του ανθρώπου 
και ο άνθρωπος εικόνα της Εκκλησίας.


Η εξελικτική πορεία του ανθρώπου μέσα στην Εκκλησία αποκαλύπτει εμμέσως

 και την ζωή της Θεοτόκου μέσα στα Άγια την Αγίων, όπως αργότερα την

περιέγραψε ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Η Θεοτόκος βρισκόταν διαρκώς

στο ανώτατο άκρο της πνευματικής εξέλιξης του ανθρώπου. Ο νους της ως

 θυσιαστήριο ήταν ενωμένος με το Θεό.


Η Πνευματική μας πορεία λοιπόν, με αρχή την πρακτική αρετή του σώματος,

πρέπει να είναι προσανατολισμένη προς το απρόσιτο ύψος της Θεοτόκου,

προκειμένου και στα δικά μας πρόσωπα να βρει η κτίση τον Προορισμό της.».


 Εναποθέτοντας την πέννα μου κλείνω το γόνυ ευλαβικά, εκλιπαρώντας την σκέπη και την προστασία της Πλατυτέρας των Ουρανών!


*Εύα Καπελλάκη – Κοντού [ Καθηγήτρια ιταλικών Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”]





ΠΗΓΗ: http://www.creteplus.gr/

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΓΙΟΡΤΗ ΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΚΕΤΟ

$
0
0
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται στον χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Μαρμακέτου η "Γιορτή Ρακής". 



Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα γιορτάσουμε στις 15 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα. 


Ενώ φέτος κοντά μας θα βρίσκεται ο Νίκος Καλομοίρης με το συγκρότημα του.

Τιμή εισόδου: 10€ (στην τιμή περιλαμβάνεται φαγητό, σαλάτα, μεζέδες και άφθονη ρακή)



Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

$
0
0


Τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου στις περισσότερες εκκλησίες, ιδιαίτερα σε αυτές που γιορτάζουν συναντάμε περιποιημένους , καταπράσινους και μυρωδάτους βασιλικούς. Το θαυμάσιο αυτό έθιμο θέλει τις γυναίκες να φυτεύουν , να περιποιούνται και να πηγαίνουν τους Βασιλικούς στη γλάστρα, στη Χάρη της Παναγίας τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Έθιμο, ανταγωνισμός μεταξύ των γυναικών για τον πιο όμορφο και περιποιημένο Βασιλικό ή απλή αίσθηση προσφοράς ? Λίγη σημασία έχει. 




Οι μυρωδιές του θα συντροφεύουν την Παναγία -Μάνα στο μεγάλο της ταξίδι. Θα γεμίσουν τις αυλές των εκκλησιών αρώματα και τις στιγμές μας με χρώματα... 
Κείμενο: Παπουτσάκη Βασιλική

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

$
0
0

Το Μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται σε απόσταση 72 χιλιομέτρων από τα Χανιά προς το Ν.Δ. άκρο της Κρήτης. Είναι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου & Σελίνου. Η εκκλησία της μονής είναι αφιερωμένη στην Παναγία και στην Αγία Τριάδα και γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο.
Χτίστηκε επί Ενετοκρατίας στη θέση της μονής του Αγίου Νικολάου , πάνω σε βράχια με θέα το Λυβικό πέλαγος. Κατά την παράδοση, το όνομά του το πήρε από ένα χρυσό σκαλοπάτι, το τελευταίο από τα ενενήντα οχτώ που είχε όταν χτίστηκε.
















Όμως, τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο Πατριάρχης αναγκάστηκε να πουλήσει τα χωράφια της μονής καθώς και το χρυσό σκαλοπάτι, για να πληρώσει τους βαρύτατους φόρους που είχε βάλει ο σουλτάνος, με συνέπια την ερήμωση του μοναστηρίου. Δεν έχουμε μαρτυρίες για την αρχή του ιερού προσκυνήματος της Χρυσοσκαλίτισσας. Η παράδοση αναφέρει ότι η ιερότητα του χώρου αρχίζει με την εύρεση μιας εικόνας που απεικονίζει την κοίμηση της Θεοτόκου σε μια εσοχή του βράχου.




















Πριν χτισθεί η μονή της  Χρυσοσκαλίτισσας, υπήρχε άλλος ναός, της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ήταν προσκολλημένος σε σπηλαιώδη βράχο, ενώ στη σκέπη  του βράχου υπήρχε και άλλος συνεχόμενος ναός, της Αγίας Τριάδος. Πρώτος που κατοίκησε μετά την ερήμωση του μοναστηριού ήταν ένας μοναχός, ο Ιωαννίκιος από τα Κύθηρα, αλλά μετά το θάνατο του ακολούθησε νέα ερήμωση. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν και άλλοι μοναχοί που προσπάθησαν να ανακαινίσουν την μονή με συνδρομές, χρησιμοποιώντας τα ερείπια για να χτίσουν τα ερείπια για να χτίσουν νέα κτίρια. Η Εκκλησία που βλέπουμε σήμερα άρχισε να χτίζεται με προθυμία και ζήλο, την 9η Μαίου 1894 και περατώθηκε την 10η Αυγούστου του ίδιου έτους. 




Το 1900, η Μονή διαλύθηκε μαζί με άλλες μονές της Κρήτης. Επανιδρύθηκε σαν γυναικεία το 1940. Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς, φιλοξενήθηκαν στη μονή αρκετοί στρατιώτες, αγωνιστές και ‘αλλοι που άνηκαν στην αγγλική κατασκοπεία. Το 1943 εγκαταστάθηκαν οι Γερμανοί κατακτητές στη Μονή, αφού έδιωξαν τους μοναχούς. Τότε πυροβολήθηκαν από αγγλικό αεροπλάνο. Σημάδια του πολυβολισμού φαίνονται σε χαμηλή εικόνα του τέμπλου. Η ζωή ξαναγύρισε μετά την 27η  Ιανουαρίου 1944, ημέρα που έφυγαν οι Γερμανοί. Αυτή η ζωή συνεχίζεται αδιάκοπα από τους φιλόξενους και δραστήριους μοναχούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και κρατούν ζωντανό το ιερό αυτό προσκύνημα. 





Όπως κάθε γνωστό μοναστήρι στην Κρήτη, η Χρυσοσκαλίτισσα έχει επιβιώσει μέσα από ολόκληρη την πολυτάραχη ιστορία της Κρήτης, συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων πολέμων και κατακτήσεων. Όμως αυτό το όμορφο κτίσμα που χτίστηκε αιώνες πριν, δεσπόζει υπερήφανα πάνω από τη θάλασσα. Θα το διακρίνετε εύκολα από το δρόμο.
Η περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας κατοικείται από τα Μινωϊκά χρόνια. Εκείνη την εποχή, στην τοποθεσία υπήρχε ένας οικισμός ψαράδων. Σήμερα, ανάμεσα στο μοναστήρι και το Ελαφονήσι, υπάρχουν μερικά σπίτια. Επίσης υπάρχουν τουριστικά καταλύματα και μια ταβέρνα.












Κοντά στη βάση της μεγάλης σκάλας που οδηγεί στο μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας, θα βρείτε ένα κατάστημα που πουλάει εκκλησιαστικά χειροτεχνήματα, όπως μικρούς σταυρούς και εικόνες, τα οποία αποτελούν όμορφα αναμνηστικά ή δώρα.
Η μονή Χρυσοσκαλίτισσας αποτελεί ένα από τα σημαντικά μνημεία της Νοτιοδυτικής Κρήτης. Είναι ένα απλό, αλλά εντυπωσιακό κτίσμα, που έχει διατηρήσει ζωντανό το πνεύμα των περασμένων αιώνων. Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την υπέροχη παραλία στο κοντινό Ελαφονήσι, μην ξεχάσετε να κάνετε μια στάση στο γραφικόμοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσα.





ΠΗΓΗ. ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΓΗ - lyk-chanion.chan.sch.gr
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ


Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ

$
0
0
Πρόκειται για τον νεκροταφειακό ναό του οικισμού. Έχει ασυνήθιστη αρχιτεκτονική, καθώς έχει δύο μικρότερα κλίτη κάθετα στον άξονα του κεντρικού κλίτους

Ο ναός της Παναγίας συνδέεται και με έναν τοπικό θρύλο που έχει να κάνει και με το όνομα του οικισμού. Σύμφωνα με αυτό τον θρύλο, μια βυζαντινή πριγκίπισσα που ταξίδευε στους Αγίους Τόπους έπεσε σε τρικυμία και έκανε τάμα στην Παναγία ζητώντας την βοήθεια της για να βγει ζωντανή. Το πλοίο τελικά άραξε σώο στο απάνεμο λιμάνι του χωριού και η πριγκίπισσα εκπλήρωσε το θαύμα της χτίζοντας τον ναό της Παναγίας, τον οποίο ονόμασε Παναγία Γαλήνη, που αργότερα παραφράστηκε σε Αγία Γαλήνη, χαρίζοντας το όνομα αυτό και στον οικισμό.





ΕΝΑ ΣΥΝΝΕΦΑΚΙ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ - ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

$
0
0

Ο Αύγουστος ήταν για μένα, όταν ήμουν παιδί, κι είναι ακόμα, ο πιο αγαπημένος μήνας. Αυτός φέρνει μαθές τα σταφύλια και τα σύκα, τα πεπόνια, τα καρπούζια.
Τον ονομάτισα Άγιον Αύγουστο, αυτός ο προστάτης μου, έλεγα, σ’ αυτόν θα κάνω την προσευχή μου. Όταν θέλω τίποτα, απ’ αυτόν θα το ζητώ. Κι αυτός θα το ζητήσει απ’ τον Θεό, κι ο Θεός θα μου το δώσει. Και μια φορά πήρα νερομπογιές και τον ζωγράφισα…Από τη στιγμή που τον ζωγράφισα και στερέωσα το πρόσωπό του, στερεώθηκε και μέσα μου η εμπιστοσύνη μου σ’ αυτό, και κάθε χρόνο τον περίμενα να ‘ρθει, να τρυγήσει τα αμπέλια της Κρήτης, να πατήσει τα σταφύλια και να κάμει το θάμα του, να βγάλει απ’ τα σταφύλια κρασί…

Τον Αύγουστο ξάπλωναν σε διπλανά χωράφια απ’ τα αμπέλια τα σταφύλια, να τα ξεράνει ο ήλιος να γίνουν σταφίδα. Μια χρονιά είχαμε πάει στο αμπέλι μας και μέναμε στο εξοχικό μας σπιτάκι. Ο αγέρας μύριζε, η γης καίγονταν, τα τζιτζίκια καίγονταν κι αυτά, σαν να κάθονταν απάνω σε κάρβουνα αναμμένα.
Τη μέρα κείνη, της Κοίμησης της Παναγίας, 15 Αυγούστου, οι εργάτες δε δούλευαν κι ο πατέρας μου κάθονταν στη ρίζα μιας ελιάς και κάπνιζε. Είχαν έρθει γύρα οι γειτόνοι, που είχαν απλώσει κι αυτοί τη σταφίδα τους, κάπνιζαν πλάι στον πατέρα μου, αμίλητοι. Φαίνονταν στενοχωρημένοι. Όλοι είχαν καρφώσει τα μάτια σ’ ένα συννεφάκι που ‘χε προβάλει στον ουρανό, κατασκότεινο, βουβό, και προχωρούσε. Είχα καθίσει κι εγώ κοντά στον πατέρα μου και κοίταζα το σύννεφο. Μου άρεσε, σκούρο, μολυβί, χνουδάτο, κι ολοένα μεγάλωνε, άλλαζε πρόσωπο και κορμί, πότε σα γεμάτο ασκί, πότε σα μαυροφτέρουγο όρνιο και πότε σαν τον ελέφαντα που είχα δει σε ζωγραφιά, κουνούσε την προβοσκίδα του κι έψαχνε ν’ αγγίξει κάτω τη γης. Αεράκι χλιαρό φύσηξε, τα φύλλα της ελιάς ανατρίχιασαν. Ένας γείτονας πετάχτηκε όρθιος, άπλωσε το χέρι κατά το σύννεφο που προχωρούσε.
– Ανάθεμά το, μουρμούρισε, ο Θεός να με βγάλει ψεύτη, φέρνει τον κατακλυσμό!
– Δάγκασε τη γλώσσα σου, του ‘καμε ένας γέρος θεοφοβούμενος, δε θα το αφήσει η Παναγία, σήμερα είναι η χάρη της.
Ο πατέρας μου έγρουξε, μα δεν έβγαλε άχνα, πίστευε στην Παναγιά, μα δεν πίστευε πως η Παναγιά μπορεί να κουμαντάρει τα σύννεφα.
Εκεί που μιλούσαν, ο ουρανός σκεπάστηκε, οι πρώτες στάλες, χοντρές, ζεστές, άρχισαν να πέφτουν. Τα σύννεφα χαμήλωσαν, κίτρινες βουβές αστραπές καταξέσκιζαν τον ουρανό.
– Παναγιά μου, φώναξαν οι γειτόνοι, βοήθεια!
Όλοι πετάχτηκαν απάνω, κατασκόρπισαν, καθένας έτρεχε κατά το αμπέλι του, όπου είχε απλώσει τη σταφίδα της χρονιάς. Κι ως έτρεχαν, ολοένα και σκοτείνιαζε ο αγέρας, κρεμάστηκαν μαύρες πλεξούδες από τα σύννεφα, ξέσπασε η μπόρα. Γέμισαν τα αυλάκια, πήραν να τρέχουν οι δρόμοι σαν ποταμοί, φωνές ακούστηκαν γοερές από το κάθε αμπέλι.
Ξέφυγα από το σπιτάκι, έτρεξα μέσα στη νεροποντή, παράξενη χαρά με είχε συνεπάρει, σα μεθύσι.
Είχα φτάσει ως το δρόμο, δεν μπόρεσα να τον περάσω, ήταν ποταμός, και στάθηκα και κοίταζα: μαζί με τα νερά κυλούσαν αγκαλιές αγκαλιές τα μισοξεραμένα σταφύλια, ο μόχτος της χρονιάς, έτρεχαν κατά τη θάλασσα και χάνουνταν. Ο θρήνος δυνάμωνε, μερικές γυναίκες είχαν χωθεί ως τα γόνατα μέσα στο νερό και μάχονταν να περισώσουν λίγη σταφίδα, άλλες όρθιες στην άκρη του δρόμου, είχαν βγάλει τις μπολίδες τους και συρομαδιούνταν.
Είχα γίνει μουσκίδι ως το κόκαλο, πήρα δρόμο κατά το σπιτάκι και μάχουμουν να κρύψω τη χαρά μου, βιαζόμουν να δω τι θα ‘κανε ο πατέρας μου, θα ‘κλαιγε, θα βλαστημούσε, θα φώναζε; Περνώντας από τον οψιγιά είδα πως όλη μας η σταφίδα είχε φύγει.
Τον είδα να στέκεται στο κατώφλι, ακίνητος, και δάγκανε τα μουστάκια του. Πίσω του, όρθια, η μητέρα μου έκλαιγε.
– Πατέρα, φώναξα, πάει η σταφίδα μας!
– Εμείς δεν πάμε, μου αποκρίθηκε, σώπα!
Ποτέ δεν ξέχασα τη στιγμή ετούτη, θαρρώ μου στάθηκε στις δύσκολες στιγμές της ζωής μου μεγάλο μάθημα. Αναθυμόμουν τον πατέρα μου ήσυχο, ασάλευτο, να στέκεται στο κατώφλι, μήτε βλαστημούσε μήτε παρακαλούσε μήτε έκλαιγε. Ασάλευτος κοίταζε τον όλεθρο κι έσωζε, μόνος αυτός, ανάμεσα σ’ όλους τους γειτόνους, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
(απόσπασμα από το Αναφορά στο Γκρέκο)

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΚΡΗΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

$
0
0

Πλήθος πιστών προσκύνησαν στον ιερό ναό ευαγγελιστρίας της Θεοτόκου στον Μοχό ζητώντας την χάρη της Παναγίας. το βράδυ της Κυριακής 14 Αυγούστου παραμονή της εορτής.
Οπως κάθε χρόνο μετά το πέρας της λειτουργίας στην πανέμορφη πλατεία του χωριού Μοχός του δήμου Χερσονήσου πραγματοποιήθηκε κρητικό γλέντι με τους Γιώργο Φασουλά και Κώστα Καλλέργη το οποίο κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία όπου σε συνδιασμό με καλή με παραδοσιακά εδέσματα και καλό κρασί επισκέπτες και χωριανοί πέρασαν καλά και ξεχάστηκαν για λίγο απο τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Το παρόν με καλή διάθεση σε οικογενειακό κλίμα έδωσαν ο πρώην δήμαρχος Μαλίων Κωστής Λαγουδάκης και ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου Μανόλης Πλευράκης.











ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΑΝΑΨΑΝ ΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΜΑΡΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟ

$
0
0


Πλήθος πιστών και φέτος άναψε ένα κεράκι και ζήτησε την χάρη της Παναγίας σε κάθε εκκλησία της Ελλάδας μικρή ή μεγάλη.
Στην πόλη του Ηρακλείου στην Παναγία Καμαριαννή στη Νέα Αλικαρνασσό απο την παραμονή της εορτής αρκετοί Ηρακλειώτες προσκύνησαν και αγιάστηκαν γιορτάζοντας το Πάσχα του καλοκαιριού.
πλήθος κόσμου εξακολουθούσε και ανήμερα της εορτής να προσέρχεται στον ναό.
Η μητέρα του Χριστού, η Παναγία, στην οποία όλοι προστρέχουμε όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο ή ανάγκη, γιορτάζει. Και το βλέμμα όλων μας είναι και πάλι στραμμένο σε αυτήν. Τη Μεγαλόχαρη, στην οποία έχουν αποδοθεί τόσα ονόματα όσο για κανένα άλλο ιερό πρόσωπο στην ιστορία.




ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Η ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

$
0
0
Καλοκαίρι, “Ο κόσμος λάμπει σαν ένα αστέρι” για τον Κωστή Παλαμά. Κάποια άλλη χρονιά, στο τέλος αυτής της εποχής, ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε πως τις στιγμές της θερινής ραστώνης,“Όλα τα πήρε το καλοκαίρι”. Από τότε μέχρι σήμερα, οι εικόνες που συνδέονται με ακρογιαλιές και ξενοιασιά έχουν γίνει η αφορμή για αμέτρητες ποιητικές συνθέσεις.



Το καλοκαίρι θεωρείται “η εποχή που στήνονται τα όνειρα”. Κατακτώντας τον τίτλο της πιο δημιουργικής εποχής ανανεώνει, προκαλεί, επιστρατεύει όλες τις αισθήσεις, στέκεται πηγή έμπνευσης για τις συνθέσεις σπουδαίων ποιητών. Ποιήματα μελοποιημένα, που λατρεύτηκαν από την πρώτη στιγμή έχουν γραφεί ανεξίτηλα στη μνήμη πολλών από εμάς, δημιουργώντας την ανάγκη να βρεθούμε γρήγορα, μία ανάσα πριν το καλοκαίρι.

Οι αναφορές στους στίχους των ποιητών είναι ατέλειωτες. Όλα κινούνται γύρω από την αλμύρα της θάλασσας, τις χρυσές αμμουδιές, τα αστέρια, το σεληνόφως, και φυσικά σε πλήρη αρμονία με εκείνο το “ολόγιομο”, αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ας ταξιδέψουμε σε ονειρικά καλοκαίρια μέσα από την ελληνική ποίηση γιατί πολλές φορές, οι σκέψεις μας για κάθε καλοκαίρι που περνάει, εκφράζονται με απόλυτο τρόπο μέσα από έναν μόνο στίχο.


Σε μια στιγμή έμπνευσης, ο Οδυσσέας Ελύτης συμπληρώνει στην “Μαρίνα των Βράχων”, έχοντας προφανώς στο μυαλό του κάποια έντονη εικόνα: “Έχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη κι ένα φόρεμα κόκκινο σαν το αίμα. Βαθιά μες στο χρυσάφι του καλοκαιριού και τα'άρωμα των γυακίνθων- Μα πού γύριζες”. Στην δική του “Ιθάκη”, ο Κωνσταντίνος Καβάφης γράφει, “Να εύχεσαι να'ναι μακρύς ο δρόμος. Πολλά τα καλοκαιρινά πρωινά να είναι που με τι ευχαρίστηση, με τι χαρά θα μπαίνουν σε λιμένες πρωτοειδωμένους”, ενώ το καλοκαίρι για τον Κωστή Παλαμά είναι κάπως έτσι...

“Φωνούλες, γέλια φέρνει τ'αγέρι μέσα απ'τ'αμπέλια τα καρπερά. Παιδιά αγγελούδια ψέλνουν τραγούδια στο καλοκαίρι. Θεού χαρά”. Είναι που “Ο κόσμος λάμπει σαν ένα αστέρι” για τον Παλαμά. Αλλά και ο Μάνος Ελευθερίου είχε γράψει τις “Παραμονές Δεκαπενταύγουστου”,  ο Γιάννης Ρίτσος πέρα από την έμπνευση για την “Σονάτα του Σεληνόφωτος”, στηρίζεται στο “γαλανό τ'ουρανού και της θάλασσας” για να ολοκληρώσει το “ποίημα- Ποζιτάνο” και η Κική Δημουλά στο ποίημα “Ζούγκλα” αναφέρεται κυρίως, στον Αύγουστο.


Η αναφορά στα ποιήματα, που είναι αφιερωμένα στο ελληνικό καλοκαίρι και τον ήλιο, θα μπορούσε να μην σταματήσει ποτέ. Τα “Παιχνίδια τ'ουρανού και του νερού” του Γιάννη Ρίτσου περιγράφουν ιδανικά το ελληνικό καλοκαίρι. Τα “μύρια ποτήρια του νερού φρεσκοπλυμένα και σκουπισμένα στο περιγιάλι αστράφτουνε. Απ'όλα πίνω το γαλάζιο κι ακόμη να μεθύσω”. 
Εσείς νιώθετε ότι και αυτό το καλοκαίρι θα σας βρει “μεθυσμένους” από έρωτα, από ενθουσιασμό, από την ανάγκη να μην τελειώσει ποτέ ή εύχεστε να μην υπάρχει άλλος χώρος για “ακόμη λίγη θάλασσα, ακόμη λίγο αλάτι”;

Ας απολαύσουμε από την Ελευθερία Αρβανιτάκη το "Όλα τα πήρε το καλοκαίρι"του Οδυσσέα Ελύτη. Ακριβώς, πάνω που μπαίνει καλοκαίρι.





ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

$
0
0
Εκοιμήθη σήμερα 15 Αυγούστου εορτή της κοιμήσεως της Παναγίας ο πρωτοπρεσβύτερος του μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά Αντώνιος Παπαδημητρίου σε ηλικία 80 ετών.

Ο Αντώνιος Παπαδημητρίου με καταγωγή από την Αγία Βαρβάρα, έπασχε χρόνια από άνοια και νοσηλευόταν στο Γηροκομείο, ήταν απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το πρωί της Τρίτης 16 Αυγούστου θα τελεστεί στον Άγιο Μηνά Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εξόδιος Ακολουθία. Η σορός θα τεθεί σε προσκύνημα από τις 8 το πρωί της Τρίτης. Θα ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αγία Βαρβάρα.
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>