Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΦΛΟΥΡΑΝΣ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1866

$
0
0
Στο Παρίσι ο Φλουράνς συνάντησε ξανά τους μπλανκιστές συντρόφους του και δόθηκε ολόψυχα στην επαναστατική προπαγάνδα, συνεργαζόμενος με την εβδομαδιαία αριστερή δημοκρατική εφημερίδα “Μασσαλιώτιδα” του Ανρί Ροσφόρ.
Στις 12 Ιανουαρίου 1870 ήταν ανάμεσα στους άλλους μπλανκιστές1 που προσπάθησαν να εξεγείρουν τους 100.000 διαδηλωτές που συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον δημοσιογράφο Βίκτορα Νουάρ, τον οποίο είχε σκοτώσει ο πρίγκιπας Πιέρ Βοναπάρτης, ενώ στις 7 Φεβρουαρίου προσπάθησε χωρίς επιτυχία με άλλους επαναστάτες να προκαλέσουν, μέσω μιας “νύκτας οδοφραγμάτων”, λαϊκή εξέγερση στην εργατική συνοικία Μπελεβίλ στα βόρεια του Παρισιού.


Ανατρεπτικός αξιωματικός της εθνοφρουράς 
Μετά τη στρατιωτική συντριβή του Ναπολέοντα του Γ’ στο Σεντάν και την παράδοσή του στους Πρώσους στις 2 Σεπτεμβρίου του 1870, ο Γκουστάβ, ενώ κατευθυνόταν προς την Ελλάδα, επέστρεψε στα τέλη του μήνα στο πολιορκημένο από τους Πρώσους Παρίσι και, αμνηστευμένος, τοποθετήθηκε επικεφαλής 500 “τυφεκιοφόρων” της Εθνοφρουράς στο γνώριμό του Μπελεβίλ.
Στις 31 Οκτωβρίου 1870 οι “τυφεκιοφόροι” του Γκουστάβ, οι Ιακωβίνοι δημοκράτες και οι μπλανκιστές εργάτες αποπειράθηκαν να εξεγερθούν, αυτή την φορά κατά της “Προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας”, όταν πληροφορήθηκαν ότι είχε εξουσιοδοτήσει τον Αδόλφο Θιέρσιο να έλθει σε διαπραγματεύσεις με τους Πρώσους. Φωνάζοντας “προδοσία!”, οι εξεγερμένοι κατέλαβαν το δημαρχείο και ανακοίνωσαν την ίδρυση μιας επαναστατικής “Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας”2 με πρόεδρο τον ίδιον τον Μπλανκί.
Αν και αρχικά η κυβέρνηση, φοβισμένη από την εξέγερση, υποσχέθηκε να κάνει την επόμενη μέρα δημοτικές εκλογές, στην συνέχεια πήρε τον λόγο της πίσω και έστειλε τα πιστά σε αυτήν τμήματα της Εθνοφρουράς να επανακαταλάβουν του δημαρχείο και να αποκαταστήσουν την τάξη.
Στις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 1870 ο Γκουστάβ Φλουράνς εκλέχτηκε αντιδήμαρχος του Μπελεβίλ, η εκλογή του ωστόσο ακυρώθηκε με το αιτιολογικό ότι ήταν καταζητούμενος.
Ο “ήρωας του Μπελεβίλ” εντοπίστηκε τελικά στις 7 Δεκεμβρίου, συνελήφθη όμως οι πιστοί σε αυτόν εθνοφύλακές του, τους οποίους συντόνιζε ο Ιταλός αναρχικός Αμιλκάρε Τσιπριάνι, συμπολεμιστής του στην επανάσταση της Κρήτης, τον απελευθέρωσαν μετά από μερικές εβδομάδες, με έφοδο στη φυλακή την νύκτα της 21ης προς 22α Ιανουαρίου 1871 λίγο πριν από την παράδοση του Παρισιού στους Πρώσους.
Στην υπό τους Πρώσους νέα “Εθνοσυνέλευση”, που για να μην καταστεί όμηρος του πλήθους είχε αρχίσει να συνέρχεται στο Μπορντώ, ο λαός του Παρισιού και η Εθνοφρουρά απάντησαν με το να συγκροτήσουν στις 3 Μαρτίου επαναστατικά συμβούλια και με το να εκλέξουν στις 15 τη δική τους ηγεσία, μια Κεντρική Επιτροπή, που σε λίγο, στις 18 Μαρτίου, θα εξελισσόταν στην ένδοξη “Κομμούνα του Παρισιού”.
Στα οδοφράγματα της κομμούνας 
Στις 26 Μαρτίου, ενώ ο Μπλανκί είχε συλληφθεί μετά από κατάδοση, ο Φλουράνς εκλέχτηκε μέλος της “Επαναστατικής Επιτροπής” της “Κομμούνας” και τοποθετήθηκε στρατηγός. Για δύο περίπου βδομάδες πολέμησε σκληρά τους “βερσαλιέζους”, τον στρατό της “Εθνοσυνέλευσης”, η οποία τώρα είχε μεταφέρει ξανά την έδρα της, από το Μπορντώ στις Βερσαλλίες.


Ο ιπποτικός και μεγαλόκαρδος Φλουράνς
-σύμφωνα με τη ρήση του Κ. Μάρξ- του οποίου η γενναιότητα δεν γνώριζε εμπόδια, στα 33 του μόλις χρόνια πέρασε στο πάνθεον των μαρτύρων της ελευθερίας, όταν το πρωί της 3ης Απριλίου 1871, παγιδευμένος σε ένα πανδοχείο του Rueil, κοντά στο Malmaison, «περικυκλώθηκε από ένα πλήθος χωροφυλάκων που έπεσαν επάνω του, χτυπώντας τον με τους υποκόπανους των τουφεκιών τους, και τον αφόπλισαν»3.
«Πεσμένος καταγής, μισοπεθαμένος», διηγείται ο πιο πιστός σύντροφος και συναγωνιστής του στην κρητική επανάσταση Τσιπριάνι4, «είδα τον Φλουράνς να κατεβαίνει ασκεπής, άοπλος, στο μέσον μιας ενωμοτίας χωροφυλάκων.».5
«Στεκόταν όρθιος και σοβαρός, με φυσιογνωμία ήρεμη και γαλήνια, με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος, με το σώμα του τυλιγμένο στη μεγάλη χλαίνη που φορούσε στην πολιορκία, περιφέροντας πάνω στην αγέλη που τον τριγύριζε ένα βλέμμα σίγουρο και σταθερό».6
Μέσα σ’ αυτόν τον σάλο, φάνηκε ένας έφιππος λοχαγός: ο Ντεμαρέ.
«Εσείς είστε ο Φλουράνς, ρώτησε με αυταρχικό τόνο.
-Ναι, απάντησε εκείνος.
-Εσείς είστε που σκοτώνετε τους χωροφύλακές μου;
-Οχι δεν είμαι εγώ.
-Πώς, δεν είστε εσείς, είπε ο Ντεμαρέ, με φωνή που την έπνιγε η λύσσα.
-Οχι, απάντησε με σταθερότητα ο Φλουράνς. -Ψεύτη! ούρλιαξε ο λοχαγός, και με μια γερή σπαθιά του έσχισε το κεφάλι, ξεκολλώντας του τον ώμο. Ο Φλουράνς έπεσε κάτω σφαδάζοντας, μέσα σε φρικτή επιθανάτια αγωνία. Ενας χωροφύλακας ακούμπησε γελώντας την κάννη του τουφεκιού του στο αφτί του. Ο πυροβολισμός του τίναξε τα μυαλά προς όλες τις κατευθύνσεις».


Ο αντίκτυπος του μαρτυρικού του θανάτου 
Η πληροφορία για τον θάνατό του προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στο πολιορκημένο Παρίσι. Ο τάφος του στο κοιμητήρι Περ-Λεσαίζ μετατράπηκε σε τόπο προσκυνήματος, μια συνήθεια που κράτησε για χρόνια8. Η Τζένη Μαρξ έγραψε σε μια επιστολή της στον Λ. Κούγκελμαν στις 12 Μαΐου του 1871, μιλώντας και εκ μέρους του Κ. Μαρξ: «Ο θάνατος του Φλουράνς, του πιο γενναίου των γενναίων, μας γέμισε όλους με βαθύ πόνο, όπως και ο απελπισμένος αγώνας της Κομμούνας, όπου παίρνουν μέρος όλοι οι πιο παλιοί και καλοί μας φίλοι».
Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο “Γουσταύος Φλουράνς” η L’ Indépendance Hellénique αναγγέλλοντας στις 18/30 Απριλίου 1871 στους αναγνώστες της την είδηση του θανάτου του, αναφερόταν και στην ολόθερμη από τον παλαιό ανταποκριτή της συμμετοχή και υποστήριξη του αγώνα για την ελευθερία της Κρήτης:
«Οι αναγνώστες μας είχον πλέον της μιας ευκαιρίας να εκτιμήσωσι την αξίαν και το τάλαντον του κ. Φλουράνς, όστις συνηγόρησεν επί μακρόν υπέρ του ελληνικού αγώνος από τας στήλας ημών και ούτινος τα φιλελληνικά αισθήματα ουδέποτε διεψεύσθηκαν έκτοτε…
Ως άπαντες οι πεπεισμένοι δημοκράται, ούτω και ο δυστυχής φίλος ημών επίστευεν εις το μέλλον της παγκοσμίου Δημοκρατίας, εις την λαϊκήν κυριαρχίαν, εις τα δικαιώματα των λαών να αποτινάξουν τον ζυγόν των τυράννων των. Δι ό και, εκραγείσης της επαναστάσεως εν Κρήτη, προσέτρεξεν να καταταγή εις τας τάξεις των Κρητών, ους η αδιάφορος Ευρώπη άφησεν να συντριβώσιν υπό των Τούρκων μετά τριών ετών πόλεμον και ανενδότους αγώνας.
Εν Κρήτη, συνέταξε τας επιστολάς του Ζυμβρακάκη προς τον Βίκτορα Ουγκώ, τον Ιούλιο Φαβρ, κ.λπ. αίτινες εδημοσιεύθησαν εν τη Indépendance. Επιστρέψας εν Παρισίοις, ένθα τον εκάλει ο πατήρ εν τη νεκρική αυτού κλίνη, εδημοσίευσε φυλλάδιον, εν ω συνηγόρει υπέρ του αγώνος των Κρητών, έκτοτε δε η Ελλάς δεν είχε φίλον πιστότερον και πλέον αφοσιωμένον».
«Δεν θα υπενθυμίσωμεν ενταύθα επεισόδια τινά του βίου του κ. Φλουράνς, άτινα ανέφερεν ο ίδιος εν τη Indépendance και άτινα δεν θα ήτο δυνατόν να οφείλονται παρά μόνον εις άνθρωπον με ανήσυχον χαρακτήρα, κατά την αντίληψιν του οποίου τα γεγονότα δεν βαδίζουν μετ’ αρκούντως ταχέος ρυθμού, καθώς και εις την μεγάλην αγάπην τούτου προς τους Κρήτας, των οποίων είχεν ενθέρμως ενστερνισθή τον αγώνα».9
Στο βιβλίο με τίτλο: “Οι άνθρωποι του καιρού μου”, που εξέδωσε στα 1879 ο Ιταλός συγγραφέας Ντομένικο Γκαλάτι, υπάρχει ένα ενδιαφέρον πορτρέτο του Γάλλου επαναστάτη:
«Είχε ογδόντα χιλιάδες λίβρες εισόδημα και έκανε ζωή αναχωρητή. Σοφός σαν λεξικό, γενναίος σαν σπαθί. Ηταν δημοκράτης και σοσιαλιστής. Η εκστρατεία του στην Κρήτη ήταν απόδειξη της ανδρείας του και της ειλικρίνειας των αρχών του…
Ήταν ωραίος άντρας. Ηταν ντυμένος πάντα, χωρίς εξαίρεση στα μαύρα. Τα μαλλιά του αραίωναν και το μέτωπό του παρουσίαζε αρχή φαλάκρας. Τα γαλάζια μάτια του ήταν ζωηρά, διαπεραστικά και παράξενα ανήσυχα. Ενα ιδιόρρυθμο χαμόγελο, σαν μορφασμός, έδειχνε περιφρόνηση και ειρωνεία… Μισούσε τους αστούς όσο αγαπούσε το λαό…
Το ύφος του ήταν λακωνικό, ο χαρακτήρας του μετρημένος, τα πολιτικά του ήθη αυστηρά. Τι επιτυχία ήταν δυνατόν να ελπίζει; Εκείνο που χαρακτήριζε το πνεύμα του ήταν η τόλμη… Ηταν ο ρήτορας των λαϊκών συγκεντρώσεων… Το μυαλό του ήταν φλόγα, η καρδιά του πάγος».10
«Οι πολιτικές του πεποιθήσεις», θα γράψει ο Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, «δεν προσφέρονται για απλουστευτική κατάταξη στο πολιτικό πανόραμα της εποχής του. Οπαδός της ασυμβίβαστης εθνικής άμυνας στη διάρκεια του γαλλοπρωσικού πολέμου και πιστός στον “περιούσιο” χαρακτήρα του γαλλικού λαού, διαπνεόταν από ανυποχώρητο εθνικισμό, που διέθετε εντούτοις ισχυρά οικουμενικά χαρακτηριστικά, όπως προκύπτει από τη δράση του στην Ελλάδα και την Κρήτη. Η αυστηρότητα των ηθών, η αδιαλλαξία του, ο ρεπουμπλικανισμός του, η αθεΐα του και ο ακραίος πατριωτισμός του μας παραπέμπουν στις αυθεντικότερες παραδόσεις του νεοϊακωβινισμού. Τα τολμηρά πραξικοπηματικά επαναστατικά του εγχειρήματα, η αναζήτηση της άμεσης δράσης και η κλίση του στις συνομωσίες τον φέρνουν κοντά στον μπλανκισμό. Η ειλικρινής δίψα του για κοινωνική δικαιοσύνη, το βαθμιαίο άνοιγμα προς τις σοσιαλιστικές ιδέες και ο κοσμοπολίτικος διεθνισμός του τον προσανατολίζουν, τέλος, στον μαρξισμό».11

Η ανάμνησή του στην Ελλάδα
«Ο ελληνικός Τύπος και η ελληνική μπουρζουαζία είχαν ξεχάσει πια τον ηρωικό αγωνιστή της Κρήτης, που πριν από λίγα χρόνια, δεν έβρισκαν λόγια για τον παινέσουν. Οι κομμουνάροι είταν “σκυλιά”. Είταν “δολοφόνοι”. Είταν “οι καταστροφείς του πολιτισμού”. Ο πιο επίσημος μάλιστα την τοτινή εποχή διανοούμενος της εληνικής πλουτοκρατίας ο Εμ. Ροΐδης σένα του άρθρο 12, βρίσκει την ευκαιρία να χύσει το φαρμάκι του ενάντια στην Παρισινή Κομμούνα. Και η Ελληνική Βουλή, στη συνεδρίαση της 5/17 του Ιούνη κατά πρόταση του πρωθυπουργού Κουμουνδούρου, με μίσος και βρισιές ενάντια στο παρισινό προλεταριάτο, έδειξε την αλληλεγγύη της στους Γάλλους μπουρζουάζες.13 Εκανε το ταξικό της χρέος».
Μα καθώς περνούσαν τα χρόνια και όσοι τον είχαν γνωρίσει στη μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-1869 έφευγαν ο ένας μετά τον άλλον, μαζί τους έσβηνε και η ανάμνηση του Φλουράνς στην Ελλάδα. Εκείνος, ωστόσο, που μοιράστηκε με τον Φλουράνς το σκεπασμένο από τα χιόνια καλύβι του στο οροπέδιο του Ομαλού, ο Λακκιώτης αρχηγός Χατζημιχάλης Γιάνναρης, δεν τον ξέχασε και σ’ ένα επικό ποίημα που δημοσίευσε στα 1894 με τίτλο 

“Η Κρητικοπούλα”, του αφιέρωσε τους παρακάτω στίχους:
 
Ένας Φραντσέζος ο Φλοράνς στη μάχη μιαν ημέρα,
εφώνιαζε αδυνατά, «να μπάρμπαρε μια σφαίρα».
Των Μποτσαρέων συγγενής τρέχει και τον κολόνει
μαυτόν μια σφαίρα εχθρική κτυπά και τον σκοτόνει.
Αυτός ο Γάλλος ήτονε πολλ’ ενθουσιασμένος,
στους Έλληνες στον πόλεμο ολ’ αφοσιωμένος»14
*εκπαιδευτικός Δ.Ε.

 

Μέχρι της χθες εκάλει τον Έλληνα εργάτην εις την Γαλλίαν η ευγνωμοσύνη. […]Σπεύσατε όσοι δύνασθε. Εκεί μάχεται η ανθρωπότης με την αυθαιρεσίαν, μάχεται η πρόοδος με τον Μεσαίωνα. […] Λάβετε έν όπλον και σπεύσατε
-άνευ ουδεμίας εντεύθεν απαιτήσεως- όπως έπραξαν οι προπορευθέντες αδελφοί. […] Σπεύσατε όσον τάχιον διότι εις την Γαλλίαν ο πόλεμος δεν είναι εθνικός· είνε της ανθρωπότητος όλης· είνε ιερός. Σας καλεί το καθήκον.” (εφημερίδα “Αστήρ”, αρ. 25/ 19-10-1870).
Στον αντίποδα της συμμετοχής διεθνών  επαναστατών στις κρητικές εξεγέρσεις του 19ου αιώνα υπάρχει και το ζήτημα της συμμετοχής Ελλήνων εθελοντών στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο και την Παρισινή Κομμούνα, γεγονός που προκαλεί αμηχανία στην Αθήνα του 1871 και μπαίνει στο περιθώριο της επικαιρότητας. Το βιβλίο της Ξένιας Μαρίνου “Αναζητώντας οδοφράγματα. Αστικός Τύπος και ελληνικές συμμετοχές στον γαλλοπρωσικό πόλεμο και την Παρισινή Κομμούνα”, έρχεται για πρώτη φορά να φωτίσει αυτό το άγνωστο στο πλατύ κοινό θέμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Ροσφόρ, Σαρλ Ντελεκλύζ–Charles Delescluze, Ζιλ Βαλέ-Jules Valles.
2. “Comité du Salut Publique”, κατά μίμηση εκείνης των “Ιακωβίνων” την περίοδο 1793-1794.
3. Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, ο.π., σελ. 355.
4. Ο Αμιλκάρε Τσιπριάνι (1844-1918) το 1862, με το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του Όθωνα, βρισκόταν στην Aθήνα, καταδιωκόμενος από την αυστριακή αστυνομία, επειδή συμμετείχε με τα γαριβαλδινά σώματα στις συγκρούσεις με τα αυστριακά στρατεύματα το 1859-1860. Ο Τσιπριάνι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση της Δημοκρατικής Λέσχης στην Αθήνα και συμμετείχε στα γεγονότα του 1862 από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα ήρθε σε επαφή με τον αναρχικό Eμμανουήλ Δαούδογλου, αλλά συνελήφθη και απελάθηκε. Kατέφυγε στην Aλεξάνδρεια όπου συνεργάσθηκε με Iταλούς, Eβραίους και Ελληνες αναρχικούς και σοσιαλιστές. Το 1868 πήγε στην Kρήτη και συμμετείχε στην εξέγερση εναντίον της τουρκικής εξουσίας. Κατά τη διάρκεια του γαλλο-πρωσικού πολέμου του 1870, είχε πολεμήσει για την άμυνα του Παρισιού, ενώ το 1871 ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Παρισινής Kομμούνας. 

Ο Τσιπριάνι συνέχισε την επαναστατική του δράση μέχροι το τέλος της ζωής του, το 1918.
5. Prolès Charles, G. Flourens, Παρίσι 1898, σελ. 89.
6. Prolès Charles, G. Flourens, Παρίσι 1898, σελ. 89.
7. Prolès Charles, G. Flourens, Παρίσι 1898, σελ. 89.
8. Λεωνίδας Φ. Καλλιβρετάκης, ο.π., σελ. 369
9. Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, ο.π., σελ. 355-356.
10. Domenico Galati, Gli Uomini del mio tempo, Μπολόνια 1879.
11. Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, ο.π., σελ. 15.
12. Βλ. το άρθρο του Εμμανουήλ Ροϊδη, “Οι Ρωμαίοι δούλοι και ο Χριστιανισμός”, στο περιοδικό “Παρθενών” (1871) κυρίως στη σελ. 55.
13. Βλ. Εφημερίδα συζητήσεων της Βουλής. Αναφέρεται στο Γιάννης Κορδάτος, Η Παρισινή Κομμούνα – Μνημόσυνα, ο.π.
14. Χατζημιχάλης Γιάνναρης, Η Κρητικοπούλα, Αθήνα 1894, σελ. 112.
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

$
0
0
Από τις κοσμοπολίτικες πλατείες των πόλεων μέχρι τις γειτονιές και τα χωριά μας, υπάρχει ένα στοιχείο της συλλογικής μνήμης που μας καλεί να χαζέψουμε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, να ξεδιψάσουμε με ένα δροσερό νεράκι ή να πάρουμε στα παιδιά καραμέλες και παγωτά. Είναι το περίπτερο, που φέτος διανύει τον πρώτο χρόνο του δεύτερου αιώνα της ζωής του κουβαλώντας σπουδαίες αναμνήσεις και με την ευχή σε 100 χρόνια από σήμερα να γιορτάζει ακόμη έναν αιώνα ζωής.


 Η «γέννηση» του θεσμού, που είναι μοναδικός στον κόσμο, στηρίχθηκε σε δύο άξονες. Από τη μια ήταν η ανάγκη για αποκατάσταση των αναπήρων και των θυμάτων πολέμου και από την άλλη ο έλεγχος του καπνικού εμπορίου που απέφερε στο κράτος πολύ υψηλά έσοδα. Ως σήμερα το περίπτερο μεταλλάσσεται ανακλώντας τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες κάθε εποχής. Δεν παύει όμως να αποτελεί τον ναό του λιανοπωλητή, όπως εξάλλου μαρτυρά και η ονομασία του που προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «περίπτερος», δηλαδή ναός περιβαλλόμενος από σειρά κιόνων.


Τα περίπτερα σήμερα ανέρχονται περίπου στις 10.000 σε όλη την Ελλάδα, Η βαριά φορολογία που έχει επιβληθεί στα καπνικά προϊόντα απομείωσε τα κέρδη του περιπτέρου περίπου στο μισό, 
Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των περιπτερούχων είναι ενοικιαστές κι όχι δικαιούχοι. Η οικονομική δυσπραγία έχει «διώξει» από τα περίπτερα περίπου τους μισούς περιπτεράδες που δραστηριοποιούνταν πριν από το 2010 κι έχει ωθήσει άλλους να δοκιμάσουν την τύχη τους νοικιάζοντας ένα περίπτερο.
«Στη διάρκεια της ιστορίας το περίπτερο έχει δείξει μια μοναδική ικανότητα να προσαρμόζεται στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών. Εχουμε το παράδειγμα του εξωτερικού, όπου πουλάνε ήπια τραπεζικά προϊόντα, χρησιμοποιούν κάρτες πληρωμής, εξοφλούν λογαριασμούς» 


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΦΩΤ ΑΡΧΕΙΟ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΤΟ ΒΗΜΑ

ΑΝΤΩΝΟΥΣΑ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ ΚΕΡΑ ΚΙΣΑΜΟΥ 1844-ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1918

$
0
0
ΑΝΤΩΝΟΥΣΑ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ 
(Κερά 1844 - Πειραιάς 1918)
 Έλαβε µέρος στις επαναστάσεις της Κρήτης από το 1866 έως το 1879. Η Αντωνούσα το 1866, σε ηλικία 22 ετών, σκότωσε τον Τούρκο Μουσά Δερβίση που επιχείρησε να αρπάξει τα ζωντανά του πατρικού της σπιτιού. Πήρε τ΄άρµατά του, εγκατέλειψε το σπίτι της και ανέβηκε στα βουνά µε τους άντρες αγωνιστές της Κισάµου. Αρχικά εντάχθηκε στην οµάδα του οπλαρχηγού Κωνσταντουλάκη και αργότερα στο σώµα του στρατηγού Σκαλίδη. Το 1882 κατέφυγε διωκόµενη στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου δηµιούργησε δικό της σώµα για την απελευθέρωση της Ηπείρου και της Μακεδονίας. 


Ο ΠΟΛΥΓΡΑΦΟΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

$
0
0
Μηχάνημα που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν για την εκτύπωση επιστολών, εγκυκλίων, προκηρύξεων κλπ., σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Αρχικά, το κείμενο γραφόταν σε γραφομηχανή, χωρίς ταινία, πάνω σε μια μεμβράνη από πολύ λεπτό χαρτί, εμποτισμένη με ένα μείγμα γλυκερίνης και ελαίων: κατ’ αυτό τον τρόπο τα πλήκτρα χάραζαν το κέρινο στρώμα. Τα σχέδια χαράσσονταν με ειδική ακίδα χάραξης.


 Η μελάνη, παχύρρευστη και λιπαρή, απλωνόταν από έναν κύλινδρο στην πίσω όψη της μεμβράνης και τη διαπερνούσε στα σημεία όπου το κερί είχε χαραχτεί· έτσι η μελάνη περνούσε από την άλλη πλευρά και τύπωνε το χαρτί που βρισκόταν στο κάτω μέρος, πάνω στο οποίο αναπαραγόταν ό,τι είχε χαραχτεί στη μεμβράνη. Η εκτύπωση γινόταν σε ένα είδος πολύ απορροφητικού χαρτιού που διευκόλυνε τη διαπίδυση της μελάνης μέσω της μεμβράνης. Ο π. εξακολουθούσε να βρίσκεται σε χρήση, συνήθως από οργανώσεις χωρίς οικονομικές δυνατότητες, έως και τις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, κυρίως για την παραγωγή προκηρύξεων και αφισών. Ωστόσο, η εξάπλωση των υπολογιστών οδήγησε στην εξαφάνισή του.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ ΓΟΥΡΝΕΣ ΤΕΜΕΝΟΥΣ

$
0
0

Οι Γούρνες Τεμνένους είναι ένας οικισμός - χωριό που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα απο το Ηράκλειο και είναι χτισμένος σε λόφο.










ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

$
0
0

Θυμησες σκεψεις μοναχες...σα το ντουνια γυρνανε...
σ ανθρωπους που εγνωρισα ξανοιγουν να με πανε.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ

$
0
0

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ
ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΡΔΙΩΤΙΣΣΑ

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιούν οι πολ. σύλλογοι Γούδουρα και Συκιάς στις 7 Μαρτίο

$
0
0
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Γούδουρα και Συκιάς σε συνεργασία πραγματοποιούν
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017
στην πλατεία της Συκιάς 
ώρα 9:30 – 13:30
ΟΙ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΑΜΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ 


Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιούν οι πολ. σύλλογοι  Γούδουρα και Συκιάς  στις 7 Μαρτίου


Τελευταία ημέρα σήμερα Κυριακή της 3η Γιορτή Ανταλλαγής Ιδεών και Σπόρων.στην Κριτσά

$
0
0
Σεμινάριο με θέμα «Το Καλλιεργητικό Ημερολόγιο και η εξήγησή του. Μια εισαγωγή στη Βιοδυναμική Γεωργία» πραγματοποιείται στα πλαίσια της 3ης Γιορτής Ανταλλαγής Ιδεών και Σπόρων.

Το πρόγραμμα:
Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, 11:00 – 11:30 (“Εργοστάσιο Αρχαύλη” στην Κριτσά)
Βιοδυναμικό Ημερολόγιο και Οικολογική Καλλιέργεια.

Δωρεάν ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σήμερα Κυριακή 5 Μαρτίου

$
0
0
Συνεχίζονται οι δράσεις του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Τουρισμού και το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης. Έτσι η επόμενη εξόρμηση είναι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017.



Η ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί και το σημείο συνάντησης είναι στην είσοδο του Μουσείου. Τη δωρεάν ξενάγηση θα πραγματοποιήσει η ξεναγός κ. Μαρία Δετοράκη. Η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι ελεύθερη στο πλαίσιο υπουργικής απόφασης για την ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία που ανήκουν στο Δημόσιο.

Για δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα:
Όλγα Τζαφέρη 6947773228
Κορίνα Πατεράκη 6942295431


Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου στο Ρέθυμνο στις 11 και 12 Μαρτίου

$
0
0
Για τρίτη χρονιά ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου θα διεξαχθεί στις 11-12 Μαρτίου, 2017 στο Ρέθυμνο.


Η επιτυχής διεξαγωγή και η μεγάλη συμμετοχή που είχαμε στον 1ο Παγκρήτιο  Διαγωνισμό, το 2015, καθώς και οι πολλές διακρίσεις από το εξωτερικό, που ακολούθησαν για τα βραβευμένα Κρητικά ελαιόλαδα, αποτέλεσαν κίνητρα αναζήτησης για βελτίωση της ποιότητας  των τυποποιημένων Κρητικών ελαιολάδων, τα οποία μπορούν να αναδειχθούν ακόμα καλύτερα, τόσο στην εγχώρια όσο και στην  παγκόσμια αγορά.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης οργανώνει τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου, καθιερώνοντας τον πλέον ως θεσμό. Καλεί όλους τους παραγωγούς και τυποποιητές του Κρητικού ελαιολάδου να στηρίξουν την ανάδειξη του ποιοτικού μας προϊόντος, ως τον κύριο «πρεσβευτή» του πρωτογενή τομέα του νησιού μας, για την παραγωγή και τις εξαγωγές.


Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου στο Ρέθυμνο στις 11 και 12 Μαρτίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΦΥΓΕ Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ

$
0
0
Σαν σήμερα 5 Μαρτίου 2011 έφυγε απο την ζωή ο Ηρακλειώτης Μανώλης Ρασούλης από έμφραγμα σε ηλικία 65 ετών στην Θεσσαλονίκη, και βρέθηκε νεκρός στις 13 Μαρτίου.αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό και ένα τεράστιο έργο. Ο Μανώλης Ρασούλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 28 Σεπτεμβρίου 1945.  πιο γνωστός για τους στίχους που έχει γράψει για τραγούδια ήταν επίσης συγγραφέας, Τραγουδιστής, συνθέτης, και δημοσιογράφος.
Στίχους του έχουν μελοποιήσει, μεταξύ άλλων, οι  Μάνος Λοίζος, Κουγιουμτής, Ξυδάκης, Βαγιόπουλος, Μάλαμας καιΧρήστος Νικολόπουλος Έχει μία κόρη, τη Ναταλία Ρασούλη (μουσικό και τραγουδίστρια) που συνεργάστηκαν σε συναυλίες και στη δισκογραφία.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 28 Σεπτεμβρίου του 1945, μεγάλωσε στο Ηράκλειο, έψαλε στον Πολιούχο Άγιο Μηνά ο οποίος και τον επηρέασε αισθητικά και ιδεολογικά, βοηθούσε τον πατέρα του στο χρυσοχοείο όπου και από εκεί επηρεάστηκε από τα ρολόγια και τον χρυσό, ήταν σημαιοφόρος στο σχολειό του, από μικρός ανήκε στην νεολαία της αριστεράς - αφού ο πατέρας του ήταν για χρόνια στις ιταλικές φυλακές και ο θείος του στο Μαουτχάουζεν - κέρδισε δυο βραβεία στους μοντέρνους χορούς, ήρθε τέταρτος στα τετρακόσια μέτρα στους σχολικούς αγώνες του νομού και γενικά πέρασε πολύ όμορφα παιδικά χρόνια με τα αδέλφια του και τους φίλους του. Το όνομά του, Εμμανουήλ, είναι εβραϊκό και σημαίνει άνθρωπος του Θεού, το επίθετό του προέρχεται από το ιερό όνομα του κορανίου «ρασούλ» και το τρίτο το σανσκριτικό του το έδωσε ο ‘Οσσο και είναι «ντέβα παρινίτο» και σημαίνει ερωτευμένος με την θεϊκότητα. Καταγόταν από τις Σίσες Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.



1963 - 1974
Τελειώνοντας το γυμνάσιο ένοιωθε ότι τα πάντα τον έσπρωχναν να κολυμπήσει στα βαθιά. Στην Αθήνα σπουδάζει σκηνοθεσία κινηματογράφου, γράφει ποιήματα, σενάρια, τραγουδάει ερασιτεχνικά στις μπουάτ της Πλάκας, δουλεύει στην εφημερίδα της αριστεράς "Δημοκρατική Αλλαγή", παίρνει μέρος στους αγώνες του 114, περπατάει όλες τις πορείες ειρήνης, γνωρίζει όλη την τότε πνευματική πρωτοπορία και δεν σταματάει να ονειρεύεται να γυρίσει ταινία βασισμένη σε ένα βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη συνθέτοντας μέσα του τους δυο αυτούς μεγάλους δημιουργούς, κάτι το οποίο αργότερα πέτυχε. Στις 21 του Απρίλη συλλαμβάνεται από την Δικτατορία και περνάει μερικές ώρες στην «Μπουμπουλίνας». Φεύγει για το Λονδίνο όπου μένει 6 χρόνια. Εκεί διαμορφώνεται ιδεολογικά συμμετέχοντας στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και στο Τροτσκιστικό κίνημα στο οποίο ήταν στέλεχος και η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ με την οποία δυο φορές συνεργάστηκε σε παραστάσεις με αγωνιστικούς στόχους. Στο Λονδίνο γράφει τα πρώτα του βιβλία και γίνεται συνεκδότης της εφημερίδας Σοσιαλιστική Αλλαγή, στην οποία γράφει άρθρα και επιφυλλίδες, παίρνει μαθήματα πολιτικής οικονομίας και φιλοσοφίας και πουλάει για 6 χρόνια την εν λόγω εφημερίδα στους δρόμους, συμμετέχοντας ασταμάτητα στους αγώνες των εργατικών συνδικάτων. 


Τον Μάη του '68 παίρνει μέρος στην μεγάλη εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι και τραυματίζεται από τους SRS. Το Λονδίνο τον αναδιαμορφώνει άνισα αλλά δημιουργικά. Το 74, λίγο μετά από το Πολυτεχνείο με απόφαση της οργάνωσης κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου λόγω συλλήψεων από την Μυστική Αστυνομία, κρύβεται. Μετά τα γεγονότα στην Κύπρο το καλοκαίρι του 74 και την πτώση της Χούντας συνεχίζει τον πολιτικό αγώνα. Δουλεύει στα ναυπηγεία του Ανδρεάδη στο Πέραμα όπου κινδυνεύοντας να σκοτωθεί καθημερινά μπαίνει στην απεργιακή επιτροπή και πρωτοστατεί στο εργατικό κίνημα που ανατρέπει όλο το μέχρι τότε καθεστώς στα μεγάλα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 1973 γεννιέται κατά την βούληση της διαλεκτικής της φύσης ένα κοριτσάκι, η κόρη του, που της έδωσε το όνομα Ναταλία τιμής ένεκεν στη γυναίκα του Τρότσκι.


1974 - 1978
Τον καλεί ο φίλος του Μάνος Λοίζοες και τραγουδά στον δίσκο «Τα νέγρικα» μαζί με την Μαρία Φαραντούρη. Επίσης ο ίδιος συνθέτης τον επιβάλει και τραγουδά το τραγούδι στα κομέρσιαλ ενός σίριαλ που γίνεται επιτυχία. Ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης του προτείνει και τραγουδά σ'ένα δίσκο του σε ποίηση Πρεβελάκη "Ο νέος Ερωτόκριτος". Τυπώνει τα τρία πρώτα του βιβλία: "Η μπαλάντα του Ιασαάκ", ένα σύνθετο ποίημα επηρεασμένο από τον αγώνα της νεολαίας, στο οποίο βιβλίο αναποδογυρίζει τον μύθο της θυσίας του Αβραάμ και έτσι ο Ισαάκ την παραμονή της Θυσίας το σκάει στα βουνά με κάποιους δούλους, αρχίζει πόλεμο ενάντια στον Αβραάμ τον οποίο και σκοτώνει. Έπεται το βιβλίο με διηγήματα "Μεγάλος ήρωας σε μικρή χαρτοσακούλα και ένα ανάμοικτο με διηγήματα και ποιήματα "κβο βαντις στατους κβο".

1978 - 2002
Αρχίζει να προσαρμόζεται στην ελληνική πραγματικότητα και να καταδύεται στην πεμπτουσία της. Το ένστιχτο και η μοίρα τον οδηγούν στον πυρήνα του ελληνικού τραγουδιού. Παραιτείται από το κόμμα μια μέρα που οι σύντροφοι υποστήριζαν τις ερυθρές πυρηνικές βόμβες ενάντια στις αντίπαλες. Βλέποντας έναν παραλογισμό ρίχνεται στη μελέτη των ανατολικών φιλοσοφιών . Ανακαλύπτει ή του αποκαλύπτεται μέσω μιας γνωστής του τον OSHO. Αναστατώνεται θετικά, διαβάζει βιβλία του, γοητεύεται, βαθαίνει, πηγαίνει στην Ινδία και τον συναντά. Συνεχίζοντας τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες τις εμπλουτίζει στο έπακρο με τη νέα του εμπειρία. Συστήνει στους Έλληνες τον OSHO εκδίδοντας το βιβλίο του «κρυμμένη αρμονία – ομιλίες πάνω στον Ηράκλειτο». Οι προτάσεις του συναντούν μια ανταπόκριση των πολιτών που με μπαγκράουντ την κοινωνικοπολιτική μεταστροφή υπάρχει μια φρέσκια και θετική ενέργεια στην ατμόσφαιρα. Μελετά, γράφει, ερωτεύεται ξερωτεύεται, διαλογίζεται, αυτοπαρατηρείται, παλινδρομεί , ορμά, ωριμάζει, ανοίγεται, ρισκάρει, πληρώνει το τίμημα. Αναπόφευκτη η αντιπαράθεση με τα πάσης φύσεως κατεστημένα που βλέπουν σe αυτόν ένα κίνδυνο για την πόζα και την ανεπάρκεια τους. Ο OSHO, μεταβαίνει στο Όρεγκον. Χίλια δυο λαμβάνουν χώρα. Μια έρημος μετατρέπεται σε πόλη για 30000 ανθρώπους. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση μετατρέπεται σε ταύρο σε γυαλοπωλείο. Τον καταδιώκει τον συλλαμβάνει τον φυλακίζει τον δηλητηριάζει, τον εκδιώχνει. Ο Ρασούλης συνεχίζοντας με συνέπεια αυτό που θεωρεί αναγκαίο, συγκρούεται και σιγά σιγά απομονώνεται, καθώς κόμματα, εκκλησία, ιδιωτικά κυκλώματα θεωρούν κίνδυνο τις προτάσεις του. Ακόμη και με το κέντρο του OSHO στο Όρεγκον ήρθε σε ρήξη. Γεμάτος αγωνία και περιεχόμενο κάνει μια επίσκεψη στη Νέα Υόρκη. Τρεισήμισι μήνες πρωτόγνωρη και αξέχαστη εμπειρία, τον αναγκάζει να προσθαφαιρεί στοιχεία προκειμένου να φτάσει στην Ιερή Φόρμουλα Χι τη χρυσή τομή του κόσμου, την κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Πτοείται, πολλάκις απελπίζεται αλλά παραμένει στο ρινγκ χρησιμοποιώντας τακτικές του Ρομπέν του Δασών του Μπρους Λη και του Χριστού. Τον κατηγορούν ότι είναι εγκέφαλος της 17 Ν. Αυτός δηλώνει για πολλοστή φορά ότι από φύση και θέση είναι ενάντια στη βία, ιδίως ενάντια στην ατομική τρομοκρατία. Όμως με τις δηλώσεις του τρομοκρατεί κάποιους και οι οποίοι τον υποδεικνύουν ως ιδεολογικό τρομοκράτη. 


Συνεχίζει να παράγει έργο επειδή επιθυμεί και επειδή είναι μέτρο σύγκρισης για τη συνέπεια των ιδεολογικών και ηθικών πεποιθήσεων. Δηλώνει όμως ότι η οντότητα του είναι πιο ενδιαφέρουσα από το έργο του, τα προϊόντα του. Η κόρη του Ναταλία σπουδάζει μουσική και αποκαλύπτεται ως ακραίο μουσικό φαινόμενο σαν τραγουδίστρια λαϊκών τραγουδιών, χέβι μέταλ και στις άριες των κλασσικών. Γίνεται γνωστή και στο εξωτερικό με το συγκρότημα Septic Flesh, αλλά συμμερίζεται εντός της Ελλάδος την εσκεμμένη απομόνωση του πατέρα της Μανώλη Ρασούλη. Με κεντρικό στόχο μια νέα συνείδηση πλανητική και μια νέα προσέγγιση στο τρίπτυχο ζειν ευζειν γνώθι σεαυτόν, παρεμβάλλεται στο εγχώριο αλλά και όσο μπορεί στο διεθνές γίγνεσθαι. Μέσα στην οδύσσειά του ο ΟSΗΟεκβράζεται και στην Κρήτη. Εκεί βρίσκει τον Ρασούλη να μένει στην ίδια περιοχή. Ήταν σαν ένα μήνυμα ύπαρξης. Ο Ρασούλης σαν Κρητικός κάνει το παν να προστατεύσει τον δάσκαλό του από τις επικείμενες επιθέσεις. Πληγώνεται όταν δεν το κατορθώνει και ο δάσκαλός συλλαμβάνεται και απελαύνεται. Το γεγονός αυτό υπερδιπλασιάζει την εγρήγορση του, την ευθύνη του, την ερευνά του, την αυτοπαρατήρησή του, συνάμα υπερδιπλασιάζεται η προσπάθεια των απαράτ κράτους και παρακράτους για να τον παροπλίσουν και να τον φιμώσουν, με κινήσεις έμμεσες ή άμεσες με κλασσικά ή πρωτότυπα τρικ. Συνεχίζει να παράγει έργο, τραγούδια, βιβλία ραδιοπρογράμματα , άρθρα σε εφημερίδες της πρωτεύουσας και της επαρχίας. Η Μελίνα Μερκούρη τον καλεί να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για την πολιτιστική Αθήνα και να τις δώσει ιδέες αλλά αρνείται γιατί δεν θεωρεί την Αθήνα άξια για να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έκτοτε μπαίνει στη μαύρη λίστα και του υπουργείου πολιτισμού. Προσπαθούν με δικαστικές καταδίκες να τον πτοήσουν και να τον βγάλουν εκτός ρινγκ., ο Ρασούλης κάνει συναυλίες στο Βερολίνο και στην Κωνσταντινούπολη και μιλά στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Βαρκελώνης καθώς είναι φιλοξενούμενος του δήμου για ένα φεστιβάλ μεσογειακής ποίησης καθώς και στη Μαγιόρκα. Τα τραγούδια του γίνονται γνωστά κι αγαπητά στο Ισραήλ, την Τουρκία, Τη Σερβία, στις Χώρες όπου υπάρχουν Έλληνες αλλά και για κάποιο μυστήριο λόγο και στην Ιαπωνία. Τα τελευταία χρόνια στο απώγειο της προσπάθειας του και αφού το κατεστημένο το οποίο έχει ρίξει την Ελλάδα στον άκρατο αμοραλισμό, επικεντρώνεται να μπει τελειωτικά στη διεθνή αρένα έχοντας εκπαιδευτεί, από το εγχώριο στάτους που αποπνέει την πιο ιλουστρασιόν παρακμή σε όλο το γκλόμπαλ βίλατζ. Όμως και με παράπλευρο στόχο να εκφράσει τη βαθύτερη ψυχή της Ελλάδας με την οικουμενική ψυχή και της παγκόσμια δυναμική στην ανακάλυψη του αντίδοτου και την παραγωγή μιας νέας ιδεολογίας, ενός νέου κώδικα αξιών, που αυτή τη στιγμή αναζητά ο κάθε έξυπνος ευαίσθητος και έντιμος πολίτης κάθε χώρας κάθε φυλής, κάθε τάξης, και φύλλου. Τα τελευταία τρία χρόνια γίνεται νονός και κηδεμόνας ενός μικρού αγοριού του Πασχάλη που αγαπά ιδιαίτερα, και του φωτίζει τον ορίζοντα συνειδητοποίησης του νοήματος του κόσμου. Η τελευταία σημαντική εμπειρία του υπήρξε η επίσκεψη στη μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας στης 22-9-2001, επίσκεψη που του τροφοδότησε στα μέγιστα το κουράγιο για τη συνέχιση της έρευνας και του έργου του.


πηγη - βικιπαιδεια

“3οι Παραθαλάσσιοι Αγώνες Δρόμου Χερσονήσου – 3rd Hersonissos Seaside Run στις 12 Μαρτίου

$
0
0
Την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, θα διοργανωθεί για 3η συνεχόμενη χρονιά οι “3οι Παραθαλάσσιοι Αγώνες Δρόμου Χερσονήσου – 3rd Hersonissos Seaside Run” με διοργανωτή τον Δήμο Χερσονήσου. Ο αγώνας για ακόμη μία χρονιά απευθύνεται σε όλους τους φίλους του αθλητισμού και αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Ο φετινός αγώνας θα πραγματοποιηθεί στην Δημοτική Κοινότητα Μαλίων σε μία εξαιρετικά όμορφη διαδρομή όπου θα είναι 100% επίπεδη.



Οι εγγραφές ξεκίνησαν την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 και θα πραγματοποιούνται μόνο online για όλες τις κατηγορίες των αγώνων. Δυνατότητα εγγραφής θα υπάρχει αυστηρά μέχρι την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 στις 15:00. Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι θα υπάρχει όριο συμμετοχών το οποίο μόλις συμπληρωθεί θα κλείσει η πλατφόρμα των εγγραφών.
Πρόγραμμα Αγώνων:
Εκκίνηση Αγώνα 10χλμ: 10:00π.μ. Όριο χρόνου 1 ώρα και 30 λεπτά
*Οι αθλητές θα επαναλάβουν δύο φορές την διαδρομή των 5χλμ.

Εκκίνηση Αγώνα 5χλμ: 11:30π.μ. Όριο χρόνου 1 ώρα και 30 λεπτά
Εκκίνηση Αγώνα 2.χλμ: 11:35π.μ.
Ηλικιακές κατηγορίες συμμετεχόντων
Για τους αγώνες των 5χλμ και 10χλμ θα ισχύσουν οι απονομές για τον κάθε αγώνα ξεχωριστά ως εξής:
Ανδρών ετών 18-29
Ανδρών ετών 30-39
Ανδρών ετών 40-49
Ανδρών ετών 50+
Γυναικών ετών 18-29
Γυναικών ετών 30-39
Γυναικών ετών 40-49
Γυναικών ετών 50+



Η απονομή της κάθε κατηγορίας θα περιλαμβάνει: 1ος αθλητής/τρια Κύπελλο, μετάλλιο και δίπλωμα, 2ος και 3ος αθλητής/τρια μετάλλιο και δίπλωμα.
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο συμβολικό ποσό των 5 ευρώ.
Η πληρωμή του ποσού της συμμετοχής θα γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης:
Δικαιούχος: Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου
Τράπεζα: Παγκρήτια
Aρ. Λογαριασμού: 1120826-6
ΙΒΑΝ: GR39 08700 15000 00000 11208 266

Στην αιτιολογία της κατάθεσης θα πρέπει να αναγράφεται το Ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντα. Η κατάθεση θα πρέπει να γίνει εντός 3 ημερών από την ημέρα που δηλώσατε συμμετοχή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η παραλαβή του φακέλου κάθε αθλητή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στις 18:00 με 21:00 στο Φιλωνίδειο Κλειστό Γυμναστήριο Χερσονήσου και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 από τις 08:00π.μ. στο σημείο εκκίνησης του αγώνα (Οδός Μ.Ζαχαριάδη και Δημοκρατίας – Κέντρο Μαλίων).
Ο φάκελος που θα παραλαμβάνει ο κάθε αθλητής θα περιέχει α) Τον αριθμό συμμετοχής του, β) το chip χρονομέτρησης, γ) παραμάνες για τον αριθμό συμμετοχής.
Επιπλέον παροχές στους αγωνιζόμενους: η ύπαρξη σημείων υδροδοσίας-τροφοδοσίας καθώς και αναμνηστικό μετάλλιο της διοργάνωσης για όλους τους συμμετέχοντες.
Παρατήρηση: Στον αγώνα 2.000 μέτρων για παιδιά δεν θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση.
Εκκίνηση – Τερματισμός
Η εκκίνηση και ο τερματισμός του 3rd Hersonissos Seaside Run θα βρίσκεται στην Οδό Μ.Ζαχαριάδη και Δημοκρατίας – Κέντρο Μαλίων.


“3οι Παραθαλάσσιοι Αγώνες Δρόμου Χερσονήσου – 3rd Hersonissos Seaside Run στις 12 Μαρτίου

«Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑ» η μουσική παράσταση στο Ηράκλειο στις 8 Μαρτίου

$
0
0
Ο Σύλλογος ΕΥ ΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ διοργανώνει μουσική παράσταση στις 8 Μαρτίου και ώρα 8.30μ.μ. στο Κινηματοθέατρο Αστόρια με τίτλο «Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑ» . 



Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

"Το έργο θα παρουσιάσει το καταξιωμένο συγκρότημα ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ, σε έργα του Μάνου Χατζιδάκι.

Η διοργάνωση της παραστάσεως θα λάβει χώρα στα πλαίσια των δράσεων του Συλλόγου , για την οικονομική ενίσχυσή του και την κάλυψη των αναγκών των ογκολογικών ασθενών των δυο μεγάλων νοσοκομείων της πόλης του Ηρακλείου.
Εκπληκτικές φωνές, σε ένα αξέχαστο μουσικό ταξίδι, θα σας χαρίσουν ένα υπέροχο βράδυ.
Η παρουσία όλων, θα μας δώσει χαρά και θα βοηθήσει το έργο του Συλλόγου, που επί σειρά ετών βρίσκεται στο πλευρό των ογκολογικών ασθενών, στηρίζοντάς τους ηθικά,  υλικά και με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο".


«Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑ» η μουσική παράσταση στο Ηράκλειο στις 8 Μαρτίου

Έρχεται ο 2ος κύκλος μαθημάτων TANGO στο Ηράκλειο

$
0
0
Έρχεται ο 2ος κύκλος μαθημάτων TANGO με τον Κώστα Νικολαϊδη στο Ηράκλειο.
Στην Σχολή Boca del Arte στην οδό Ούλωφ Πάλμε 158
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις 8 και 9 Απριλίου.
Για να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6944 770019



Έρχεται ο 2ος κύκλος μαθημάτων TANGO στο Ηράκλειο

Δαρβινική Δευτέρα µε θέµα την εξέλιξη της γλώσσας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αύριο Δευτέρα 6 Μαρτίου

$
0
0
Η εξελικτική πορεία στην οποία το είδος µας οφείλει την ικανότητα της γλώσσας –σε βαθµό που να αποτελεί µοναδικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου- είναι αντικείµενο της εξελικτικής βιολογίας, της ανθρωπολογίας, της βιογλωσσολογίας και των επιστηµών του νου. Η γλώσσα, δηλαδή η φωνητική ή νοηµατική εκφορά των σηµασιών πάνω στην οποία στηρίζεται η γλωσσική επικοινωνία, αποτελεί η ίδια µια µεταβαλλόµενη οντότητα, µάλιστα σε ρυθµό που πιθανότατα ξεπερνά, αλλά και τροφοδοτεί, άλλα πολιτισµικά στοιχεία. 


Αυτή «η ιστορική µεταβολή των γλωσσών» αποτελεί ένα από τα αντικείµενα της γλωσσολογίας, η οποία µελετά τα αίτια και τους µηχανισµούς µε τους οποίους οι γλώσσες µεταβάλλονται στο χρόνο, αλλάζουν οι ήχοι, οι καταλήξεις, οι µορφές και οι σηµασίες των λέξεων και των προτάσεων. Αυτές οι δυο διαδικασίες, η εξέλιξη της ικανότητας για γλώσσα και η ιστορική µεταβολή των γλωσσών, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στην εισήγησή της µε τον τίτλο «Γλωσσική εξέλιξη και γλωσσική µεταβολή» η Έλενα Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια γλωσσολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης, θα αναφερθεί στις θεωρίες για την καταγωγή της γλώσσας και για τη γλωσσική µεταβολή και θα αναδείξει ότι γλώσσες που µιλήθηκαν στο παρελθόν, γλώσσες διαφορετικών πολιτισµών και γλώσσες που γεννήθηκαν πρόσφατα, έχουν τις ίδιες βασικές ιδιότητες. Θα αναφερθεί επίσης στη γενετική θεωρία του Noam Chomsky σύµφωνα µε την οποία τα κοινά χαρακτηριστικά και οι διαφοροποιήσεις των γλωσσών ακολουθούν ένα σύστηµα αρχών και παραµέτρων που εδράζεται σε βιολογικές καταβολές. Οι καταβολές αυτές οδηγούν στην ανάδυση της γλώσσας στην παιδική ηλικία χρησιµοποιώντας τις γενικές αρχές που καθορίζουν τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των γλωσσών και ρυθµίζοντας τις παραµέτρους της µητρικής γλώσσας.

 Δεύτερα 6 Μαρτίου 2017, 7.00 µµ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Είσοδος ελεύθερη.

Δαρβινική Δευτέρα µε θέµα την εξέλιξη της γλώσσας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στις 6 Μαρτίου

Εκδήλωση απο την ΜΚΟ Ιριδα για την ημέρα της γυναίκας στις Γούρνες στις 8 Μαρτίου

$
0
0
Μετά τους μπλε (χαρτί-πλαστικό, αλουμίνιου), τους κίτρινους (γυαλί), τους καφέ (οργανικά απορρίμματα), παρελήφθησαν από τη ΔΕΔΙΣΑ και θα τοποθετηθούν μέχρι τα τέλη του Μαρτίου οι κόκκινοι κάδοι για την ανακύκλωση παλιών και άχρηστων ειδών ρουχισμού!



Xθες το πρωί η ΔΕΔΙΣΑ παρέλαβε τους πρώτους 26 κόκκινους κάδους, εντός 10 ημερών θα παραλάβει άλλους 26 που θα τους αναπτύξει σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στην πόλη των Χανίων και στον Πλατανιά.

Εκδήλωση απο την ΜΚΟ Ιριδα για την ημέρα της γυναίκας στις Γούρνες στις 8 Μαρτίου

O ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΜΟΧΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

$
0
0

Ο ιερός ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου βρίσκεται στο χωριό Μοχός του Δήμου Χερσονήσου στον Νομό Ηρακλείου.
Ο ναός ανακαινισθεί το έτος 2006 απο τον Ιωάννη Καπετανάκη είς μνήμην του πατρό του Δημητρίου .
Απο τον Ηρακλή Μορφουλάκη είς μνήμην του υιού του Εμμανουήλ.
Αντιόπη Διαμαντάκη είς μνήμην του συζύγου της Νικολάου.
Αρχιερατόντος του Πέτρας και Χερσονήσου κ.κ Νεκτάριου και εφημερεύοντος  πρωτοπρεσβυτέρου Εμμανουήλ Βογιατζάκη.


















Ο ΡΟΥΣΣΕΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΡΑΣΟΥΛΗ

$
0
0
Ζωντανός λογάσαι όταν έχεις αναμνήσεις... όταν οι θύμησες σε κρατάνε σε εγρήγορση, και η ανάσα  πιο έντονα ρουφάει στιγμές ζωής.

Πεθαίνει απο την ύλη που κινείται κάποιος όταν δεν τον θυμόμαστε πιά, μπορεί να είναι δίπλα μας, και να τον βλέπουμε μόνο εμείς , να τον ακούμε μόνο εμείς, αλλά το σώμα του δεν είναι εδώ για το αγγίξουμε.



Δεν αγαπάμε τον φίλο μας για το σώμα του αλλά γιατί γιατρεύει την ψυχή μας .
Οταν όλα σε θυμίζουν απλά κι αγαπημένα τότε είσαι ζωντανός... έτσι απλά κι αγαπημένα.

Στις 5 Μαρτίου του 2011 έφυγε για ένα καινούργιο κόσμο ο Μανόλης Ρασούλης, ο Μανόλης που γνώρισε πολλούς πολιτισμούς, μίλησε σε όλους με την ίδια γλώσσα... της μουσικής και της καρδιάς, και ξύπνησε έντονα πάθη στους ανθρώπους, με στίχους, και μουσικές.

Ο Μανόλης Ρασούλης έζησε στον δικό του κόσμο ανάμεσα στον κόσμο μας που ακόμα προσπαθούμε να φτιάξουμε και να προσδιορίσουμε.


28 Σεπτεμβρίου  του 1945 γεννήθηκε στο Ηράκλειο , και άν μπορούσε να φυσήξει με το στόμα... θα έσβηνε κεράκια και θα έτρωγε τούρτα.

Ο Ρουσσέτος Παναγιωτάκης ο φίλος του, ο παιδικός του καρδιακός φίλος, μίλησε μαζί μου και μου θήμησε μια προπέρσινη καλοκαιρινή ιστορία που μου είχε πρωτοκάνει στο σπίτι του στην Κερά.
 Μια ιστορία που γεύτηκε και έζησε μαζί με άλλους φίλους του Μανόλη Ρασούλη.

Ημέρα γενεθλίων του Μανόλη και μια παρέα φίλων σμίγει όλος τυχαία στις Αρχάνες στην ταβέρνα του Φιλόσοφου για να γιορτάσουν τον Μανόκλη Ρασούλη.


 Φάγανε, και τέλειωσαν το φαγητό τους με την πέινα να εξακολουθεί να τρυγιρνάει στο τραπέζι, γλυκό μύρισε, που ήταν αγαπημένο του έδεσμα μετά το φαγητό, του Μανόλη Ρασούλ αλλά στο μαγαζί δεν υπήρχε.

Ενας φίλος ζαχαροπλάστης ο Μηνάς απο τον Πόρο ξάφνου εμφανίζεται στο μαγαζί και τον ρωτούν άν έχει κάτι γλυκό στο αυτοκίνητο να τους φέρει.

Εχω λέει μια τούρτα αλλά τηνπάω παραγγελιά σε κάποιον στο σπίτι του εδώ στις Αρχάνες,... και ο Μηνάς στο κόλπο της πλάκας που θέλανε να στήσουν στον εορτάζονταα Μανόλη Ρασούλη.


...Φέρτην εδώ και δεν πειράζει του λένε όλοι με μια φωνή

... Μα δεν είναι σωστό τους απαντάει

.... Δεν πειράζει εμείς εδώ την θ'έλουμε πιο πολύ.


Τελικά τάχα μου... πείθουν τον Μηνά τον Ζαχαροπλάστη και πάει στο αυτοκίνητο όπου φέρνει μια μεγάλη τούρτα 70, 80 πόντους διάμετρο που για να την κρατήσεις ήθελε τρόπο.
Μα ο σκηνοθετημένος τρόπος με χορευτικές φιγούρες έφερε την τούρτα στο έδαφος και τον κόσμο της ταβέρνας να βλέπει με απορία το γεγονός.


...Κρίμαααααααα την τούρτα φώναξε ο Ρασούλης  και τώρα τι κάνουμε.

.... Εχω άλλη μια μικρή στο αυτοκίνητο θαρρώ αποκρίνεται ο Μηνάς 

.... Τρέχα να την φέρεις του λένε με δόσεις ενθουσιασμού και γλυκιάς ελπίδας.


Μπα'ινοντας ξανά στο μαγαζί ο Μηνάς προσπαθεί να παρουσιάσει την τούρτα με χορευτικές δόσεις , αλλά σταματούν πρίν κάν αρχίσουν απο τον κόσμο της ταβέρνας που με μιά φωνή φωνάζει

Οχιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι...................

Η τούρτα έγραφε επάνω 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΝΟΛΗ ΡΑΣΟΥΛΗ

Αχχχχ ρε Ρουσσέτο μου τη φέρατε πάλι είπε ο Μανόλης Ρασούλης.

Μικρές ιστορίες φίλων, που αγαπάνε και δεν θέλουν μεγάλα πράγματα.






ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΑΒΒΑΘΙΑΝΩΝ

$
0
0
 Ονομαστό μοναστήρι που βρίσκεται σε μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς, με πελώρια δέντρα και αγρία βλάστηση, με ωραία θέα και πολλές μνήμες από παλαιότερες εποχές. Η απόσταση του από το Ηράκλειο είναι 20 χιλιόμετρα, αλλά μετά το χωριό Ρογδια ο δρόμος που οδηγεί ως εκεί είναι αγροτικός. Είναι ένα από τα πολλά μοναστήρια που λειτουργούσαν το 17 αιώνα γύρω από την πρωτεύουσα της Βενετοκρατούμενης Κρήτης, το Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο ). Επί ενετοκρατίας ονομαζόταν ‘‘Μονή  του κυρ Σαββατίου’’ και έτσι αναφέρεται σε  έγγραφα της εποχής.
 Για την παλιότερη ιστορία της Μονής δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία. Η παράδοση μιλά για πειρατικές επιδρομές , λόγω των οποίων οι μονάχοι από τα παραθαλάσσια μοναστήρια αποφάσισαν να εγκατασταθούν σε πιο ασφαλή περιοχή και ίδρυσαν τη Μονή Σαββαθιανών. 
Επί Ενετοκρατίας ήταν ονομαστό μοναστήρι. Και φαίνεται να κυριαρχούσε ανάμεσα σε πολλά μικρότερα μοναστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής. Πολλά απ΄ αυτά βρίσκονταν στην παράλια με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Μονής Αγίας Πελαγίας που βρισκόταν στον ομώνυμο σημερινό παραλιακό οικισμό. Η Αγια Πελαγία παρέμεινε για πολλούς αιώνες φημισμένο προσκύνημα και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας γινόταν εκεί ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Κρήτης. Ως Κέντρο της ορθόδοξης λατρείας και κοιτίδα της μοναστικής παράδοσης στην περιοχή θα πρέπει να θεωρείται ο σπηλαιώδης Ναός του  Άγιου Αντωνίου που βρίσκεται πολύ κοντά στο μοναστήρι. 



Πιθανότατα να λειτουργούσαν στον ίδιο χώρο όχι ένα αλλά δυο μοναστήρια, το ένα με καθολικό το Ναό του Άγιου Αντωνίου και το άλλο με καθολικό το Ναό της Θεοτόκου. Ο Ναός της Θεοτόκου είναι καθολικό και του σημερινού μοναστηριού. Ένα σύντομο μονοπάτι μήκους διακοσίων περίπου μέτρων χωρίζει τους δυο Ναούς. Παρεμβάλλεται ένας μικρός χείμαρρος, στις όχθες του οποίου υπάρχουν καρυδιές και αλλά δέντρα. Για να γίνει ευκολότερη η διάβαση και η επικοινωνία ανάμεσα στα δυο λατρευτικά κέντρα οι παλιοί μονάχοι κατασκεύασαν μια πέτρινη γέφυρα η οποία διασώζεται ακόμη μαζί με μια επιγραφή που αναφέρει τη χρονολογία 1596.
     Ανάμεσα στους Ηγούμενους της Μονής Σαββαθιανων ήταν και ο ονομαστός λόγιος της Ενετοκρατίας Μάξιμος Μαρνούνιος. Την εποχή εκείνη το μοναστήρι βρισκόταν σε ακμή, αλλά η τουρκική κατάκτηση (που ολοκληρώθηκε το1669) δημιούργησε ποικίλα προβλήματα. Η Μονή καταστράφηκε και ερημώθηκε, όπως ερημώθηκαν και όλα τα κοντινά μοναστήρια στα 22 χρόνια της πιο σκληρής πολιορκίας της ανθρώπινης ιστορίας, της πολιορκίας  του σημερινού Ηρακλείου (1647-1669).Οι καλόγεροι των Σαββαθιανων πολέμησαν τον εισβολέα  και συνελήφθησαν αιχμάλωτη για να αποσταλούν στην Αμερική ως δούλοι. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να απελευθερωθούν ύστερα από ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επέστρεψαν στο μοναστήρι τους αλλά το βρήκαν έρημο και η παρουσία του είχε διαρπαγεί από τους κατακτητές, όπως συνηθιζόταν. Κατέφυγαν στην τούρκικη δικαιοσύνη αλλά δεν δικαιώθηκαν. Ανοικοδόμησαν τα ερείπια και περιήλθαν στην κατοχή τους τα ερείπια των κοντινών μικρών μοναστηριών. Ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να δει ερείπια τέτοιων μοναστηριών μέσα στο γραφικό  φαράγγι του Αλμυρού, που βρίσκεται κοντά στην πηγή του Αλμυρού , πριν ξεκινήσει να ανηφορίζει για τη Ρογδια και τη Μονή Σαββαθιανων.

Η τραγική αυτή συγκυρία συντέλεσε στο να αντιμετωπίσει η Μονή για πολλούς αιώνες την έλλειψη χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Αυτό, όμως, δεν πτόησε τους μοναχούς. Με σκληρή προσπάθεια κατάφεραν να ανασυγκροτήσουν το παλιό ιστορικό μοναστήρι. Τα οικονομικά προβλήματα συνεχίστηκαν και καθ’ όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στις επαναστάσεις του 1821 και του 1866 πήραν μέρος και οι μοναχοί των Σαββαθιανών. Ένας από τους πιο γενναίους ανταγωνιστές του 1866, μάλιστα ήταν διάκος στη Μονή, ο Ευμένιος Βουρεξάκης που σκοτώθηκε στη μάχη του Αλμυρού. Ο τάφος του βρίσκεται δίπλα στο Ναό της Θεοτόκου στα Σαββαθιανά μαζί με τον τάφο ενός άλλου σπουδαίου αγωνιστή, του Ηρακλή Κοκκινίδη.
Στη Μονή Σαββαθιανών ζωγραφίστηκε πριν από το 1770 μια εικόνα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Η εικόνα ‘‘Μέγας ει Κύριε’’ που πανομοιότυπο της υπάρχει στη Μονή Τοπλού. Είναι έργα του ίδιου του ζωγράφου. Του Ιωάννη Κορνάρου. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν γνωστή μόνο η εικόνα του Τοπλού. Για την εικόνα των Σαββαθιανων υπήρχε η πληροφορία από παλιό χειρόγραφο, αλλά όλοι πίστευαν ότι έχει χαθεί. Το 1991 οι καλογριές παρέδωσαν στην αρχαιολογική υπηρεσία μιαν εικόνα κατάμαυρη και ξεφτισμένη από το χρόνο. Ο προσεκτικός καθαρισμός της αποκάλυψε τμήματα της πολυπρόσωπης ωραίας εικόνας του Ιωάννη Κορνάρου!
Μετά το 19 αιώνα ο αριθμός των μονάχων άρχισε να μειώνεται και μετά το 1945 εγκαταστάθηκαν εκεί καλογριές από γυναικεία Μονή της Πελοποννήσου. Οι καλογριές αντικατέστησαν τους γέροντες μοναχούς. Σήμερα η Μονή είναι Κοινοβιακή και έχει 25 μονάχες. Θαυμάσια έργα τους είναι τα ωραία ιερατικά άμφια, τα οποία κατασκευάζουν στους κρητικούς αργαλειούς όπως επίσης και αλλά κρητικά κεντήματα.
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>