Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

Μπλάκ άουτ στο πλοίο Πρέβελης το οδήγησε έξω απο το λιμάνι της Σητείας

$
0
0

Πρόβλημα εμφάνισε πρίν απο λίγο το πλοίο Πρέβελης της ΑΝΕΚ LINES μπαίνοντας στο λιμάνι της Σητείας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το πλοίο έπαθε μπλάκ άουτ και
 (οδηγήθηκε )πρός την περιοχή του Πετρά έξω απο το λιμάνι ακριβώς απέναντι απο το ξενοδοχείο sitia beach .
Χαρακτηριστικά φαίνεται η πλώρη του πλοίου να είναι πιο ψηλά ανασηκωμένη δεδομένου ότι άραξε στην παραλία.
Μετά απο μία ώρα προσπαθειών το πλοίο έδεσε.


Το λιμεναρχείο Σητείας προς το παρόν εξετάζει το συμβάν και αναμένεται εντός ολίγου να έχει περισσότερες πληροφορίες.
Αναμένεται η επιθεώρηση για πιθανές ζημιές αξιολογώντας εάν πληρεί τις προϋποθέσεις για απόπλου.



Εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Μοχό του δήμου Χερσονήσου

$
0
0

Εορτάστηκε σήμερα Κυριακή, 5 Μαρτίου, Α’ Κυριακή των Νηστειών, η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό αυτής Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζουμε την ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 – 843 μ.Χ.).
Αναφερόμαστε στη μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία μας για περισσότερα από εκατό χρόνια.


Σας παρουσιάζουμε 6 παράλιες πόλεις της Ελλάδας

$
0
0

Πόλεις «διαμάντια» με ιστορία και πανέμορφα αξιοθέατα. Yποκύπτει σε γαστρονομικούς πειρασμούς, αράζει στα τσιπουράδικα του Βόλου και σας δίνει πλήρη αναφορά, για να οργανώσετε τις αποδράσεις σας.



Άγιος Νικόλαος
Η πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου της Κρήτης διατηρεί την αυθεντικότητα της με τη γαλήνια, φιλόξενη ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Τη δεκαετία του ’60,  ανακάλυψαν τον Άγιο Νικόλαο διάσημοι κινηματογραφιστές όπως ο Ζυλ Ντασέν και ο Γουώλτ Ντίσνεϋ. Έτσι έγινε hot spot και άρχισε να συγκεντρώνει μεγάλους αστέρες του κινηματογράφου.
Σήμερα η πόλη έχει διεθνώς τη φήμη κοσμοπολίτικου θέρετρου και φιλοξενεί όλο το χρόνο χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Kάντε τις βουτιές σας στις υπέροχες παραλίες της και υποκύψτε στον πειρασμό της Κρητικής κουζίνας.

Αλεξανδρούπολη
Η πρωτεύουσα πόλη της θρακικής γης είναι ιδανική αφετηρία για να γνωρίσει κανείς την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Βρίσκεται στο κέντρο ενός χαρισματικού φυσικού τοπίου. Φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες του Αϊ-Γιώργη και της Αγίας Παρασκευής στη Μάκρη και τις πιο απομακρυσμένες στα Δίκελα και στη Μεσημβρία.
Αξίζει να επισκεφθείτε το Δέλτα του Έβρου και σε απόσταση μισής ώρας δείτε το Εθνικό πάρκο της Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, που είναι ένας από τους πιο σπάνιους βιότοπους αρπακτικών πουλιών στον κόσμο.

Βόλος
Η πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας στη Θεσσαλία, φημίζεται για την ομορφιά της και τα θρυλικά τσιπουράδικα, που βρίσκονται πάνω στη παραλία. Είναι μια ιστορία γεύσεων που έχει τις ρίζες της στις αρχές του 20ου αιώνα και είναι μέρος της ζωντανής παράδοσης της πόλης.
Το όνομα Βόλος εμφανίστηκε γύρω στον 14ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε πρώτα για το χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες του Πηλίου και που σήμερα λέγεται Άνω Βόλος. Σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη της πόλης ήταν ο σεισμός του 1955, όπου και καταστράφηκε όλη η πόλη με αποτέλεσμα να χτιστεί από την αρχή.
Κέρκυρα
Το νησί των Φαιάκων με τα περίφημα καντούνια, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης, τα ενετικά αρχοντικά είναι ένας προορισμός για ταξιδιώτες με απαιτήσεις.
Στα ανατολικά της Παλιάς Πόλης υψώνεται το πρώτο φρούριο της Κέρκυρας, το Παλιό ή Φορτέτσα, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της οχυρωματικής τέχνης τόσο της βυζαντινής εποχής όσο και της βενετσιάνικης. Αξίζει ακόμη να δείτε από κοντά το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας, που αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης και του νησιού.

Πάργα
Περιπλανηθείτε  στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, δείτε από κοντά το νησάκι της Παναγιάς, που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της μαγευτικής Πάργας, με το εκκλησάκι και το γραφικό καμπαναριό. Eπισκεφθείτε το Φραγκοπήδημα και την καταπληκτική παραλία Σαρακίνικο. Στη νότια πλευρά του νησιού θα συναντήσετε τη μεγάλη βοτσαλωτή αμμουδιά του Λύχνου με τις μικρές σπηλιές. Αξίζει να θαυμάσετε από κοντά τον κλειστό κόλπο του Αϊ Γιαννάκη με την πηγή του γλυκού νερού που αναβλύζει στο κέντρο του.
Πύλος
Νησιώτικο χρώμα, ασπρισμένα σπίτια και ανεμελιά. Η Πύλος βρίσκεται στο νομό Μεσσηνίας. Χτίστηκε το 1828 με σχέδια του Γάλλου στρατηγού Μαιζόν αμφιθεατρικά πάνω σε δύο λόφους.
Ο όρμος του Ναυαρίνου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου όπου διαδραματίστηκε και η περίφημη ναυμαχία, απλώνεται μπροστά στην πόλη, μαγεύοντας τον επισκέπτη. Περπατήστε στη πλατεία των τριών ναυάρχων, Κόδριγκτον, Δεριγνύ και Χέυδεν που νίκησαν τον τούρκο-αιγυπτιακό στόλο, επισφραγίζοντας την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Δήμητρα Μποφυλάτου

dmpof@naftemporiki.gr

www.clickatlife.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

$
0
0

Μία άγνωστη σε πολλούς μικρή παλιά εκκλησιά στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, λαξευμένη τμηματικά σε φυσικό βράχο, είναι αφιερωμένη σε πέντε παρθένες και εορτάζει την Τρίτη του Πάσχα προσελκύοντας εκατοντάδες προσκυνητές από τις γύρω περιοχές. 



 Οπως λέει η τοπική παράδοση, στο μακρινό παρελθόν πέντε κοπέλες από την Αργυρούπολη ή κάποια γειτονική περιοχή βρήκαν καταφύγιο ηρεμίας στους λαξευμένους τάφους ενός αρχαίου νεκροταφείου για να ζήσουν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους με προσευχή. 


Στο μέρος αυτό, που αφιέρωσαν την ζωή τους, έγινε και η ταφή τους. Οσο, όμως, ζούσαν είχαν αποκτήσει μεγάλη φήμη, αιτία που έκανε πολλούς προσκυνητές να προσέρχονται σε αυτά τα σπήλαια να πάρουν ευλογία. 


Ο χώρος παρέμεινε ιερός και μετά τον θάνατό τους, ενώ από τους τάφους αναβλύζει αγίασμα. Την ημέρα της εορτής ευλογούνται και τα πρόβατα, ενώ στους προσκυνητές προσφέρεται μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία γάλα

 

ΜΕΧΜΕΤ ΣΤΑΦΙΔΑΚΗΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΛΓΑΡΙ

$
0
0
Ξακουστός γλεντζές, τραγουδιστής, χορευτής και δεξιοτέχνης στο μπουλγάρι ήταν ο Τουρκοκρητικός Μεχμέτ Μπέης Σταφιδάκης. Γεννήθηκε στα Χανιά το 1878. Ήταν μοναχογιός και κληρονόμος του γαιοκτήμονα Μουσταφά Μπέη Σταφιδάκη. Το παρανόμι «Σταφιδάκης» το πήρε εξαιτίας του ότι στο νομό Χανίων ήταν σχεδόν ο μόνος γαιοκτήμονας που είχε μεγάλη έ­κταση σταφιδαμπέλου.


Ο Μεχμέτ Μπέης ζούσε μια πλούσια, ξέγνοιαστη και χαρούμενη ζωή, με συνεχή γλέντια, που ο ίδιος δημιουργούσε και χρηματοδοτούσε. Φίλους πολλούς είχε, όχι μόνο Τούρκους, μα και Έλληνες. Ήταν παντρεμένος με μια πλούσια και όμορφη Τουρκοκρητικιά, τη Φατμέ, από την εξέχουσα Τουρκοκρητική οικογένεια των Βεργέρηδων (απόγονων ευγενών Ενετών φεουδαρχών).
Ο Μεχμέτ Μπέης αγαπούσε με πάθος τη γυναίκα του. Το ερωτικό του αυτό αίσθημα τον έκαμε ικανό να δημιουργήσει και να επιβάλει έναν καινούριο σκοπό, όλο πάθος και μεράκι. Ο σκοπός αυτός πήρε τ'όνομα του δημιουργού του. Είναι ο Σταφιδιανός σκοπός, που αγαπήθηκε από Τούρκους και Έλληνες και γι’ αυτόν τον λόγο τραγουδιέται και σήμερα.
Ο Μεχμέτ Μπέης άρχιζε το γλέντι τραγουδώντας, με το σκοπό που ο ίδιος δημιούργησε, με μαντινάδες που τις περισσότερες αυτοσχεδίαζε την ίδια εκείνη στιγμή. Είχε το χάρισμα του στιχοπλόκου που είχαν και έχουν και σήμερα πολλοί Κρητικοί λυράρηδες και γλεντζέδες.
Η πρώτη μαντινάδα που τραγουδούσε ήταν πάντα αφιερωμένη στην πολυαγαπημένη του Φατμέ:
"Ο σεμπτάς σου μ'άναψε γιαγκίνι στην καρδιά μου.
Μα να σβήσει δεν μπορεί, γκιούλ μπαξέ κυρά μου". 
Μα η ευτυχία του Μεχμέτ Μπέη δεν κράτησε πολύ. Μοχθηροί τον πληροφόρησαν πως η αγαπημένη του σύζυγος τον απατούσε με τον Νουρεδδίν Νουρή Εφέντη, έναν άνδρα όμορφο και λεβέντη. Ήταν δάσκαλος στο τούρκικο σχολειό και από τα σημαντικότερα στελέχη της τουρκοκρατίας κοινωνίας της πόλης Χανίων.
Την πληροφορία αυτή δεν μπόρεσε να επαληθέψει, μα ούτε και να διαψεύσει, ο Μεχμέτ Μπέης. Στην ψυχή του φώλιασε το φοβερό σαράκι της ζήλιας, της αμφιβολίας. Κλείστηκε στο σπίτι του, αφού προηγουμένως έδιωξε την αγαπημένη σύζυγό του, Φατμέ. Ο χαρούμενος αυτός άνθρωπος έγινε μέσα σε λίγες μέρες ένα ανθρώπινο ερείπιο. Αρρώστησε από καλπάζουσα φυματίωση.
Στο χαροπάλεμά του, κάλεσε τη σύζυγο του να τη δει για τελευταία φορά. Η Φατμέ πήγε με τους γονείς της στο σπίτι του άνδρα της. Όταν ο Μεχμέτ Μπέης την αντίκρισε, την κοίταξε στα μάτια και της είπε το εξής τετράστιχο, που αυτοσχεδίασε κείνη τη στιγμή:
"Εγώ παθαίνω καί ξεγνοιώ και συ που ζεις γλιτώνεις.
Κι'αν έχω δίκιο απάνω σου στον Άδη το πλερώνεις".
Ύστερα μάζεψε όλες του τις δυνάμεις, ανασηκώθηκε στο κρεβάτι και, μεγαλόφωνα, με τον Σταφιδιανό Σκοπό, αποχαιρέτησε τον κόσμο με το εξής τετράστιχο:
"Εσύ μωρέ Καπέ ντουνιά σε μένα μη καυχάσαι.
Μα 'γώ 'μαι που σε γλέντησα και τώρα μ'άπαρνασαι".
Το θάνατό του θρήνησαν μουσουλμάνοι και χριστιανοί κάτοικοι Χανίων. Την κηδεία του παρακολούθησε, χωρίς υ­περβολές, ολόκληρος ο πληθυσμός. Πέθανε τον Μάη του 1908.






 ΠΗΓΗ: http://kritikiparadosi.gr/

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

$
0
0
Αυτή τη φορά θα αναλύσουμε τις πιο συνηθισμένες τροφές που τρώμε στη νηστεία και τι πρέπει να προσέξουμε για να μη βάλουμε κιλά!

1) Σουσάμι (χαλβάς – ταχίνι) : Πλούσιο σε βιταμίνη Ε (250 φορές περισσότερη βιταμίνη Ε από το ελαιόλαδο!) Βελτιώνει την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία.
100 γραμ. χαλβά ή ταχίνι δίνουν περίπου 500 θερμίδες.
2) Καλαμάρι : Πλούσιο σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Περιέχει Ω3 λιπαρά. Καλή πηγή πρωτείνης.
100 γραμ. ψητό καλαμάρι περιέχει περίπου 90 θερμίδες.
3) Χταπόδι : Θαλασσινό με τη λιγότερη χοληστερόλη. Πλούσιο σε βιταμίνες Β, Ω3 λιπαρά, χαλκό και σίδηρο.
100 γραμ. βρασμένο χταπόδι δίνουν περίπου 200 θερμίδες.
4) Σουπιές : Πλούσιες σε ψευδάργυρο, βιταμίνες Β, Α, C και φυλλικό. Πολύ καλή πηγή σιδήρου.
100 γραμ. σουπιές περιέχουν περίπου 140 θερμίδες.
5) Γαρίδες : Ιδανική τροφή για άτομα με αναιμία! (περιέχουν Ω3 και Ω6 λιπαρά. Πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και σιδήρου. Καλή πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D και ψευδαργύρου, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα).
100 γραμ. βρασμένες γαρίδες δίνουν περίπου 140 θερμίδες.
6) Ταραμάς : Πλούσιος σε αλάτι!!! Περιέχει φώσφορο και κάλιο!
100 γραμ. ταραμάς περιέχει περίπου 400 θερμίδες.
7) Όσπρια όπως φασόλια : Καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Ιδανικός συνδυασμός με ρύζι.
100 γραμ. φασόλια περιέχουν περίπου 130 θερμίδες.
8) Τουρσί : Προσοχή για όσους έχουν υπέρταση ή για γυναίκες που έχουν κατακράτηση στο σώμα τους!
100 γραμ. τουρσί περιέχουν περίπου 120 θερμίδες.
9) Ελιές : Πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά και φαινόλες (ευεγερτικές για την καρδιά) !
6 ελιές δίνουν περίπου 48 θερμίδες. (όσο περίπου 1 κουταλάκι ελαιόλαδο)
10) Γάλα σόγιας : περιέχει πρωτεΐνες και ασβέστιο. Ιδανικό για τις γυναίκες γιατί περιέχει φυτοοιστρογόνα!
1 ποτήρι γάλα σόγιας περιέχει περίπου 160 θερμίδες.
Συνηθισμένο φαινόμενο να μπαίνουν κιλά στη νηστεία. Σας δίνω 4 απλά tips για να μη ξεφύγετε στα κιλά:
1) Προσπαθήστε να εντάξετε ένα είδος πρωτείνης όπως τα θαλασσινα π.χ. γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδι, σουπιές, καβούρι συνδυασμένα με καστανό ρύζι, φαγόπυρο, πλιγούρι ή κινόα.
2) Μη ξεχνάτε τις φυτικές πρωτείνες όπως μανιτάρια ή το συνδυασμό οσπρίων με δημητριακά όπως φακόρυζο και αρακά με ρύζι.
3) Ευκαιρία να προσθέσετε στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά!
4) Η περίοδος της νηστείας πρέπει να έχει και…τα γλυκά της! Επιλέξτε νηστίσιμα γλυκά όπως λουκουμάκι, ζελέ χωρίς ζάχαρη ή γλυκό του κουταλιού.
Καλή σαρακοστή!

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΧΟΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ

$
0
0

Ο Χόνδρος είναι χωριό του Νομού Ηρακλείου στο Δήμο Βιάννου και ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα στη φερώνυμη επαρχία. Με βάση την απογραφή του 2001 έχει 163 κατοίκους. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι γύρω στα 64 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκομία και με την καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών στην παράλια ζώνη. Κεντρικός ναός είναι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στο Χόνδρο υπάρχει Δημοτικό Σχολείο.


Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Χόνδρου είναι το μεγάλο μήκος των ακτών του, που ξεκινούν από τον παραλιακό οικισμό του, το Καστρί και καταλήγουν στην παραλία Δέρματος όπου βρίσκεται και ο μικρός βιότοπος του Αναποδάρη ποταμού.
Σε όλη την έκταση του χωριού υπάρχουν γραφικά εκκλησάκια του 14ου αιώνα, όπως του Αγίου Θεοδώρου (μεταξύ Χόνδρου και Αποστολιανού) με βυζαντινές τοιχογραφίες, όπου βρίσκεται σήμερα και το κοιμητήριο. Επίσης, συναντούμε τις εκκλησίες του Αγίου Φανουρίου, του Αγίου Αντωνίου, η οποία ξανακτίστηκε πρόσφατα λόγω του ότι είχε ερειπωθεί, του πρόσφατα ανακαινισμένου Αγίου Νικολάου καθώς επίσης και του Αγίου Ιωάννου στην ανατολική όχθη των εκβολών του Αναποδάρη, από το οποίο διασώζονται ερείπια. Σε έναν καταπράσινο τόπο, ο Χόνδρος αποτέλεσε από την Εποχή του Χαλκού σημείο έλξης για τους εκάστοτε πληθυσμούς που πέρασαν από αυτόν.







Το Δημοτικό διαμέρισμα του Χόνδρου έχει συνολικά 527 κατοίκους και αποτελείται από 5 οικισμούς, συμπεριλαμβανομένης της έδρας.
Οι οικισμοί, συνοδευόμενοι από τον πληθυσμό τους το 2001, είναι:
Ο Χόνδρος [ 163 ], έδρα
Ο Άγιος Ιωάννης [ 38 ]
Η Δέρματος [ 18 ]


Η πιο έγκυρη άποψη είναι ότι το όνομα του χωριού οφείλεται στο χοντροαλεσμένο σιτάρι από το οποίο παρασκευάζεται ο περίφημος ξινόχοντρος ή χόντρος ή τραχανάς, το οποίο και σήμερα αποτελεί ένα συστατικό της καλής και παραδοσιακής κρητικής κουζίνας.
Για την ονομασία του χωριού, μία ακόμη εκδοχή κάνει λόγο για έναν αγά που ζούσε εκεί (παραφθορά της λέξης Άρχοντας) και ο οποίος διένειμε στα τέσσερα παιδιά του την περιουσία που είχε στην ευρύτερη έκταση του σημερινού οικισμού. Από τα ονόματα των παιδιών του, πήραν και τα ονόματά τους οι σημερινές συνοικίες του χωριού.



Σε ύψωμα κοντά στο χωριό βρέθηκαν τάφοι με πρωτομινωικά αγγεία και στη θέση Ξυναχλάδα βρέθηκε οίκημα των Υστερομινωικών χρόνων. Διασώζεται η είσοδος του περιβόλου και βρέθηκαν πολλά είδη κεραμικής τέχνης. Ο οικισμός καταστράφηκε κατά τη δεύτερη Υστερομινωική Περίοδο για άγνωστο λόγο. Στη θέση Ρουσές ανασκάφηκε μικρό αγροτικό ιερό και διαπιστώθηκε η ύπαρξη εκτεταμένου συνοικισμού. Το 1960 αποκαλύφθηκε στη θέση Κεφάλι Λαζανά μεγάλη αγρέπαυλη του 1600 π.Χ., η οποία πιθανότατα καταστράφηκε από σεισμό. Στα νοτιοδυτικά του Χόνδρου και συγκεκριμένα στη θέση Τούρκισσα βρισκόταν προφανώς ο κύριος μινωικός συνοικισμός κατά τους νεοανακτορικούς χρόνους.
Στη απογραφή του Καστροφύλακα (Κ96) το χωριό αναφέρεται με το όνομα Condro και με 278 κατοίκους. Επί Τουρκοκρατίας, ο Χόνδρος μετατράπηκε σε τουρκοχώρι (το χωριό της περιοχής με το μεγαλύτερο τουρκικό πληθυσμό). Στο σημείο αυτό εγκαταστάθηκαν αγάδες, εξαιτίας του ιδιαίτερα γόνιμου εδάφους.
Το χωριό δέχτηκε την πρόκληση πολλών επιδρομέων και οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο σε σπηλιές, όπως στην περιοχή του Βορνό ή Λατσίδα, στο σπήλαιο του Ληστή, της Πανόγλας στη θέση Βουκολά, του Κάστελου, της Παπαδιάς στη θέση Ανεμόμαχα, της Σπηλιάρας και του Βαρδή.
Την περίοδο της Κατοχής από τους Ναζί (1941-44) ο Χόνδρος θρήνησε 9 θύματα





Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

$
0
0


Ζωο που δακρυ εσταξε ανθρωπο πλησιαζει...

ξανοιξε θε μου ανθρωπια που χασε αυτη η πλαση.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Η ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΙΛΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

$
0
0

 Η ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΙΛΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

6 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ bullying

$
0
0
Η σημερινή ημέρα, 6 Μαρτίου έχει οριστεί πανελλαδικώς ως η ημέρα κατά του σχολικού bullying και γενικότερα της ενδοσχολικής βίας.
Σήμερα, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς καλούνται να ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες, να ενημερωθούν ή και να προτείνουν τρόπους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας καλούνται οι σχολικοί σύμβουλοι, οι διευθυντές εκπαίδευσης και οι διευθυντές των σχολείων να συμβάλουν ενεργά στην αποτελεσματική προετοιμασία και υλοποίηση δραστηριοτήτων με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού. 
Συγκεκριμένα καλούνται όλες οι σχολικές μονάδες να αφιερώσουν χρόνο (δύο ή περισσότερες διδακτικές ώρες με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων) σε σχετικές δράσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις (π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά εργαστήρια, διαδραστικές ομιλίες, βιωματικά σεμινάρια κ.ά.).

4o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου απο 16 έως 18 Μαρτίου

$
0
0
Μαθητές-παραγωγοί ραδιοφωνικών εκπομπών με τους εκπαιδευτικούς τους, θα ταξιδέψουν από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο προς το Ρέθυμνο, για να συμμετάσχουν σε μια ετήσια συνάντηση, γιορτής, γνωριμίας και ανατροφοδότησης!
Το φετινό Φεστιβάλ  που είναι το 4ο κατά σειρά, στόχο έχει  την ελεύθερη έκφραση, την ανάδειξη της δημιουργικότητας, καθώς και  το γραμματισμό στα Μέσα και την Πληροφορία.
Το 4o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου συνδιοργανώνουν μαζί με την Επιστημονική Εταιρεία ‘Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας’ – ‘European School Radio. - Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο’ και το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης, το τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΑΤΕΙ Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Πέμπτη 16 Μαρτίου: Η πρώτη συνάντηση των ραδιοφωνικών ομάδων θα γίνει με δείπνο γνωριμίας που θα περιλαμβάνει εκτός από τα παραδοσιακά εδέσματα, μαθητικά μουσικά σχήματα, χορό, τραγούδι, τη guest εμφάνιση του μεγάλου ‘φαβορί’ του φετινού ‘The Voice of Greece’, Πασχάλη Μπούσδρου και πολλές εκπλήξεις, στο κέντρο ‘Φάρος’, στο Ατσιπόπουλο  Ρεθύμνου.
Παρασκευή 17 Μαρτίου: Η μέρα των κύριων δράσεων του Φεστιβάλ! Το πρωί από τις 8:30 μέχρι τις 15:00 όλες οι ραδιοφωνικές ομάδες θα συναντηθούν στο χώρο του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Κρήτης και του τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής -ΑΤΕΙ Κρήτης, (Περιβόλια Ρεθύμνου)  για να στήσουν τα δικά τους περίπτερα, να παρουσιάσουν τις δράσεις της ομάδας τους, να παίξουν βιωματικά παιχνίδια γνωριμίας, να παρακολουθήσουν εργαστήρια δημιουργίας ηχητικών εκπομπών, να ξεναγηθούν στα εργαστήρια και το στούντιο των ΑΤΕΙ και να συμμετάσχουν στη ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή που θα είναι σε εξέλιξη όλη τη διάρκεια της μέρας!
Το απόγευμα 18:00-20:30 στο ‘Σπίτι του Πολιτισμού’ στο κέντρο της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, στην επίσημη Τελετή Βράβευσης, θα γίνει η απονομή των βραβείων των ραδιοφωνικών ομάδων που θα διακριθούν στο Διαγωνισμό  ‘Κάντο Ν’ Ακουστεί’ που φέτος έχει θέμα την ‘Τέχνη της Επικοινωνίας’.
Σάββατο 18 Μαρτίου: Το πρωί του Σαββάτου, 18 Μαρτίου από τις 9:00 μέχρι τις 11:00, όλοι οι μαθητές, ραδιοφωνικοί παραγωγοί του European School Radio που θα συμμετάσχουν στις δράσεις του Φεστιβάλ, θα εμπλακούν σε μια συζήτηση ‘στρογγυλής τράπεζας’ στο Αμφιθέατρο των ΑΤΕΙ Κρήτης, με θέμα τη τέχνη της επικοινωνίας και πώς αυτή εκφράζεται μέσα από τη δράσης τους στο Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο.  Τη συζήτηση θα πλαισιώσουν ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μάριος Πουρκός, με την επιστημονική ανακοίνωση με θέμα «Το ραδιόφωνο στην υπηρεσία της έρευνας, μάθησης και ανάπτυξης του ανθρώπου: Δημιουργώντας κύματα επικοινωνίας, συλλογικότητας και γνώσης» και ο Διευθυντής της ΕΡΑ Ηρακλείου κ. Κώστας Βασιλάκης με μια σύντομη εισήγηση με θέμα τη «Δημοσιογραφική Δεοντολογία».
Μετά το τέλος της συζήτησης οι μαθητικές ομάδες με τους συνοδούς τους θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας, θα ξεναγηθούν στο Μουσείο και θα γευματίσουν σε παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού.
Πληροφορίες στον ιστότοπο: http://europeanschoolradio.eu/...

4o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου απο 16 έως 18 Μαρτίου

Συνεχίζεται έως τις 12 Μαρτίου η Eκθεση εικαστικής δημιουργίας της “Ίριδας” με θέμα: “Γυναικών Ιριδίσματα 2017” στα Χανιά

$
0
0
Eκθεση εικαστικής δημιουργίας της “Ίριδας” με θέμα: “Γυναικών Ιριδίσματα 2017” καθώς  και παράλληλες εκδηλώσεις του Συλλόγου, με αφορμή τον Παγκόσμιο Εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας διοργανώνουν ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιτεχνών Χανίων “ΙΡΙΣ” και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων.



Στις 8 Μαρτίου στις 5.30 μ.μ. τσάϊ αγάπης του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Χανίων με τη συνεργασία και στήριξη του Συλλόγου, με σκοπό τη διάδοση της ιδέας δωρεάς ομφαλικών βλαστοκυττάρων. Στις 12 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. λήξη της Έκθεσης, πλαισιωμένης μουσικά, με τη φιλική συμμετοχή του κ. Χρήστου Κοτσαύτη (κιθάρα – τραγούδι) και της κ. Ζαχαρένιας Σημανδηράκη (τραγούδι). Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου UNESCO, θα είναι ανοιχτή από το πρωί του Σαββάτου 4 Μαρτίου. Ωρες επισκέψεων: Καθημερινά. Είσοδος ελεύθερη.
χανιωτικα νεα

Συνεχίζεται έως τις 12 Μαρτίου η Eκθεση εικαστικής δημιουργίας της “Ίριδας” με θέμα: “Γυναικών Ιριδίσματα 2017” στα Χανιά


Γιατί ποτέ δεν θα μάθουμε να συνυπάρχουμε σ`αυτή τη ζωή.

$
0
0

Ένα πολύ διδακτικό κείμενο από την πρεσβυτέρα RoxanneLouh για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στην ζωή μας.

Γράφει λοιπόν η πρεσβυτέρα, η οποία, αξίζει να σημειωθεί, είναι και κλινική ψυχολόγος: «Όταν ακούω ανθρώπους να μοιράζονται κάτι που δεν πάει καλά στη ζωή τους, παρατηρώ ότι στην αρχή εστιάζουν βαθιά μέσα τους για να περιγράψουν το πρόβλημα. Ωστόσο, στη συνέχεια και πολύ γρήγορα μετατοπίζουν τις αιτίες και τις ευθύνες σε κάποιον ή κάτι άλλο. Πιστεύουν ότι ο άλλος πρέπει να ενεργήσει διαφορετικά, να αλλάξει συμπεριφορά, να αρχίζει να σκέφτεται διαφορετικά, ώστε να αισθανθούν οι ίδιοι καλύτερα. Ψάξαμε, όμως, μέσα μας πού είναι το λάθος στη στάση μας αυτή; Καταφέραμε να βρούμε πώς μπορεί να διορθωθεί;

Τι είναι αυτό που κάνει τόσο μάταιες τις προσπάθειες για την αλλαγή και την ευτυχία που χρειάζεται τόσο συχνά για να έρθει από μέσα μας; Απλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους – δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθούμε. Αναζητώντας όμως πρωταρχικά τη δική μας ευτυχία, αυτό οδηγεί συχνά σε καλύτερες σχέσεις.
Τις προάλλες μου είπε κάποια κυρία: «Χρειάζομαι τον χώρο μου. Ο σύζυγος μού προκαλεί ασφυξία. Θα πρέπει να κάνει αυτό και εκείνο και το άλλο και να σταματήσει να κάνει αυτά και εκείνα». Ήταν μάλιστα τόσο πεπεισμένη πως, αν ο σύζυγός της μπορούσε να δράσει αλλιώς σε όλα αυτά, η ζωή της θα άρχιζε να βελτιώνεται.

Δεν υπάρχει τίποτα στην στάση της αυτή που θα τη βοηθούσε να αισθανθεί καλύτερα∙ καμιά αναφορά στο να μάθουμε να συνυπάρχουμε σωστά με τους άλλους ή να εξασκηθεί στα πράγματα που ξέρει ότι είναι καλά γι’ αυτή και θα την κάνουν ευτυχισμένη. Δεν συνειδητοποιεί τι βήματα θα μπορούσε να κάνει για να φέρει την ειρήνη, την ολοκλήρωση και τη χαρά ή να τη φέρουν πιο κοντά στο να επιτύχει. Η λύση βρισκόταν εντελώς έξω από τον εαυτό της!
Πόσες φορές όλοι μας έχουμε την αίσθηση ότι αν ο/η σύζυγος θα μπορούσε απλά να ενεργήσει διαφορετικά, τότε θα μπορούσαμε επιτέλους να είμαστε ευτυχισμένοι. Σ’ ένα κόσμο όπου θα είχαμε τα τηλεχειριστήρια για τις ζωές των άλλων ανθρώπων, όλα θα ήταν καλά! Αλλά σε τι βαρετό κόσμο θα ζούσαμε…
Τείνω να πιστέψω ότι πολλά που μας χρειάζονται για να είμαστε ευτυχισμένοι βρίσκονται μέσα μας. Η διαδικασία να αισθανόμαστε καλύτερα πρέπει να ξεκινήσει. Αν αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε βρίσκεται μέσα μας, λίγες φορές θα χρειαστεί να ζητήσουμε από τον/τη σύζυγο κάποια αλλαγή. Η μεταξύ μας σχέση δεν είναι μια λίστα από αιτήματα να είναι διαφορετικός/ή ή να είναι όπως εσείς! Αν ο  ήθελε οι δυο σας να είστε όπως εσύ, πιθανό να έπλαθε δύο πανομοιότυπα δίδυμα.
Την επόμενη φορά που θα εστιάσεις μέσα σου, κάνε ένα βήμα παραπέρα και αναρωτήσου: «Με ποιον θέλω σήμερα να μοιάσω;», «Πώς μπορώ να προσεγγίσω τον εαυτό μου και να τον βοηθήσω;», «Πώς μπορώ να βρω την ευτυχία με τη συνύπαρξη αυτού του προσώπου;», «Υπάρχει κάτι που χρειάζεται να κάνω για τον εαυτό μου που δεν το έκανα μέχρι τώρα;», « Συχνά εστιάζω έξω από μένα για να τακτοποιήσω τα συναισθήματα μέσα μου;», «Φταίει κάποιος άλλος που νιώθω έτσι;» Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας θέλουμε την ευτυχία αλλά οι περισσότεροι προσπαθούμε να αλλάξουμε τους άλλους ή τις περιστάσεις στις οποίες εμπλεκόμαστε. Θέλω να πιστεύω ότι η ευτυχία είναι κάτι που μπορεί να βρεθεί.
«Ζητείτε πρώτον την βασιλεία του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα προστεθήσεταιυμίν» (Μτθ.6,33)».


Υπάρχει ένα μέρος κρυφό στην καρδιά μου
που μπαίνω όταν λείπει το χρώμα απ`τη μέρα.
Αυτό σε φοβίζει να έρθεις κοντά μου, 
η ακλόνητη δύναμη μίας άγνωστης σφαίρας.

Πες μου, πες μου, γιατί όλοι αγαπούν
κι όλοι έπειτα ξεχνούν, 
πώς είναι να πονάς και να αναζητάς
να μάθεις το γιατί αφού έφταιξες κι εσύ.

Πες μου γιατί.
Γιατί ποτέ δε θα μάθουμε
να συνυπάρχουμε σ`αυτή τη ζωή.
πες μου γιατί αφού με αγάπησες κι εσύ.

Ποτέ δε θ`αφήσω ετούτη τη θλίψη
να γίνει ο τοίχος σε μια προσδοκία.
Τα ανείπωτα λόγια που μου έχουν λείψει
στο βάθος γνωρίζω δεν έχουν αξία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ - ΣΤΙΧΟΙ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Ανακοίνωση απο τον πολιτιστικό σύλλογο Καταλαγαρίου

$
0
0
Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου, 2ου 3ου και 4ου Παγκρήτιου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, τα οποία πραγματοποιήθηκαν και διοργανώθηκαν από την οικογένεια Καλαθάκη και την Kappa Studies, συνεχίζεται η παράδοση με τη διοργάνωση του 5ου Παγκρήτιου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας με τη συμμετοχή των χωριών του Δήμου Αρχανών Αστερουσείων. 


Θέτοντας ως στόχο την ανάδειξη της κρητικής κουζίνας, και την καταγραφή των κρητικών συνταγών στην πορεία του χρόνου - από γενιά σε γενιά - την αναβίωση των ξεχασμένων διατροφικών μας προτύπων, προσκαλούμε όλους τους συχωριανούς να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της κρητικής κουζίνας. 

Το Φεστιβάλ θα γίνει στο Εκθεσιακό Κέντρο Γουρνών στις 3 Απριλίου 2017 
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 15 Μαρτίου 2017. 
Στο τηλέφωνο 6983506357 Κουκουράκης Μιχάλης. 
ΤΟ Δ.Σ


Ανακοίνωση απο τον πολιτιστικό σύλλογο Καταλαγρίου

6 Δεκεμβρίου 2012 ταξίδι απο Πειραιά πρός Ρόδο με το πλοίο Πρέβελης

$
0
0
Πειραιάς-Μήλος-Σαντορίνη-Ηράκλειο Κρήτης-Σητεία-Κάρπαθος-Κάσος-Χάλκη-Ρόδος. 

Ένα απαιτητικό δρομολόγιο με πολλούς κινδύνους και με πολλές δυσκολίες. Τις περισσότερες φορές, οι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές αυτές  σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα των λιμανιών, φέρνουν πληρώματα και μηχανές στα όρια τους. Η άγονη γραμμή του Νοτιανατολικού Αιγαίου απαιτεί εμπειρία, κότσια και καλή ψυχολογία για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της. Την γραμμή αυτή καλείται τα τελευταία χρόνια να εξυπηρετήσει το ΠΡΕΒΕΛΗΣ, ένα γιαπωνέζικο πλοίο με αρκετές ιδιαιτερότητες στην πλεύση του και στην καθοδήγηση του, αλλά πάντα με ικανότατους αξιωματικούς στο τιμόνι του. Το δρομολόγιο αυτό αποφάσισε να ακολουθήσει και να το ταξιδέψει καθόλη την πορεία του, η παρέα του 
www.ellinikiaktoploia.netπαρουσιάζοντας στο πιστό κοινό της, έναν ακόμη αξιόλογο μαχητή των ελληνικών θαλασσών μας.

Το ημερολόγιο αναγράφει 6 Δεκεμβρίου 2013 και είναι η ημέρα της εορτής του προστάτη των Ναυτικών μας, Αγίου Νικολάου. Την ημέρα αυτή επιλέγουμε να ταξιδέψουμε με το ΠΡΕΒΕΛΗΣ στην γραμμή της Κασοκαρπαθίας, για να δούμε από κοντά τους αγώνες που δίνουν οι ναυτικοί μας για να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους  της άγονης γραμμής. Λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα βρισκόμαστε στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, στην προβλήτα του Αγίου Διονυσίου. Εκεί μας περιμένει το ΠΡΕΒΕΛΗΣ, για να ταξιδέψουμε μαζί του σε ένα ταξίδι από τον Πειραιά μέχρι την Ρόδο και να επιστρεψουμε, πραγματοποιώντας το ίδιο δρομολόγιο, αντίστροφα. 



Η φόρτωση βρίσκεται σε εξέλιξη κι εμείς με γοργά βήματα πλησιάζουμε στον καταπέλτη του πλοίου. Εκεί μας υποδέχεται ο Ύπαρχος του πλοίου, cpt Χάρης Αποστολάτος, ο οποίος μας καλωσορίζει στο πλοίο και μας κατευθύνει προς το εσωτερικό του. Χρησιμοποιώντας τον καταπέλτη των επιβατών και το κλιμακοστάσιο, οδηγούμαστε στα κοινόχρηστα καταστρώματα. Στην Reception, μας υποδέχεται ο Προιστ. Αρχιθαλαμηπόλος  κ. Αρτέμιος Δαμίγος, τον οποίο είχαμε την τιμή και την χαρά να τον έχουμε συναντήσει και γνωρίσει και στο αφιέρωμα μας στην ΑΡΙΑΔΝΗ. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τις καμπίνες μας, οδηγούμαστε στο πρυμνιό κατάστρωμα για να δούμε από εκεί την εξέλιξη της φόρτωσης. Λίγα λεπτά πριν από τον απόπλου μας, ο οποίος έχει οριστεί για τις 18:00 το απόγευμα, οδηγούμαστε στην Γέφυρα του πλοίου για να παρακολουθήσουμε από εκεί την αναχώρηση μας. 



Να σημειώσουμε εδώ ότι, πριν από έναν χρόνο περίπου τον Σεπτέμβριο του 2012, μας δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουμε στην δύσκολη γραμμή της Ικαροσαμίας με το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ.  και να παρουσιάσουμε έναν ακόμη δύσκολο άθλο που πραγματοποιούσε το πλοίο αυτό. Όπως τότε έτσι και τώρα, στο τιμόνι του πλοίου που θα μας ταξιδέψει βρίσκεται ο cpt Νίκος Κορρές, κι όπως αποδεικνύεται περίτρανα, είναι ο άνθρωπος για όλες τις δύσκολες αποστολές. Στις 2 ημέρες που είχαμε ταξιδέψει μαζί του, συμπεράναμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικό ναυτικό, γεμάτο εμπειρίες και αναμφισβήτητες ικανότητες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι στην γραμμή εκείνη δεν είχε χαθεί υπό την πλοιαρχία του κανένα λιμάνι. Έτσι κατά την είσοδο μας στην Γέφυρα, είμαστε ιδιαίτεροι χαρούμενοι που θα ταξιδέψουμε ξανά μαζί του. 



Πριν συνεχίσουμε, να επισημάνουμε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του δρομολογίου, το ΠΡΕΒΕΛΗΣ  έχει δύο Πλοιάρχους οι οποίοι μοιράζονται τις ατέλειωτες ώρες του ταξιδίου και τις προσεγγίσεις στα λιμάνια μας και είναι ο cpt Νίκος Κορρές και ο cpt Βαγγέλης Στουραίτης. Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο cpt Βαγγέλης βρίσκεται στο πλοίο και στην συγκεκριμένη γραμμή ξεκινώντας  ως Ύπαρχος, έχοντας προσφέρει πάρα πολλά έως τώρα. Στις 18:00 ακριβώς και μετά από την επικοινωνία μας για την λήψη απόπλου από το PIRAEUS TRAFFIC, παίρνουμε καταπέλτη και άγκυρες για να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας. Ένα-ένα, τα μεγαθήρια των κρητικών γραμμών μας προκαλούν δέος περνώντας από δίπλα τους, ωστόσο εμείς επικεντρωνόμαστε στην έξοδο μας από την λεκάνη του Αγίου Διονυσίου. Αναπτύσσοντας σιγά-σιγά ταχύτητα, περνάμε τα φανάρια του Πειραιά και χαράσσουμε πορεία προς το πρώτο λιμάνι μας, που είναι η Μήλος. Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την άφιξη μας στην Μήλο, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και τους υπόλοιπους Αξιωματικούς της Γέφυρας που την στελεχώνουν και είναι οι Υποπλοίαρχοι, cpt Απόστολος Χατζηνικολάου και ο cpt Ιωάννης Αναγνώστης, ο Ανθυποπλοίαρχος cpt Στυλιανός Παρίσης καθώς και οι Δόκιμοι Πλοίαρχοι, cpt Πέτρος Αεράκης και η cpt Μαργαρίτα Καραγιώργη. Μία εξαιρετική ομάδα Αξιωματικών, που προσφέρει πρόθυμα τον καλύτερο της εαυτό για την πραγματοποίηση του δρομολογίου.


 Αφού έχουν περάσει 5 ώρες από τον απόπλου μας από το λιμάνι του Πειραιά, φτάνουμε στην Μήλο και δένουμε στο λιμάνι του Αδάμαντα. Η εκφόρτωση επιβατών και οχημάτων ξεκινάει αμέσως και εμείς στον ντόκο παρακολουθούμε από κοντά την διαδικασία αυτή. Είναι 10 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και είμαστε έτοιμοι για τον απόπλου μας. Ο λοστρόμος κ. Βασίλης Κορδαλής, δίνει το ok ότι όλα στο γκαράζ έχουν ολοκληρωθεί κι έτσι εμείς παίρνουμε καταπέλτη. Επόμενος σταθμός μας είναι το λιμάνι του Αθηνιού, στην Σαντορίνη. Η πορεία μας είναι νοτιοανατολική, για να φτάσουμε στο ηφαιστιογενές νησί γύρω στις 03:30 το πρωί. 

Γνωρίζουμε από την φόρτωση στο λιμάνι του Πειραιά ότι το αποψινό δρομολόγιο έχει πολλά φορτηγά για την Σαντορίνη, οπότε οπλιζόμαστε με υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η φορτοεκφόρτωση. Τοπολύβουο λιμάνι του Αθηνιού που τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή, τους χειμερινούς μήνες δείχνει άδειο και έρημο. Οι μόνοι που κυκλοφορούν είμαστε εμείς και οι επιβάτες του ΠΡΕΒΕΛΗΣ. Γύρω στις 4:45 το πρωί είμαστε έτοιμοι για τον επόμενο προορισμό μας, το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης. Με το που ανοιγόμαστε στο πέλαγος ο καιρός φρεσκάρει και νοιώθουμε τα πρώτα μας <<παιχνίδια>>  με τα κύματα της θάλασσας. Στην σύντομη μας περιπλάνηση στα εξωτερικά καταστρώματα, δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία σε αυτά, εκτός από κάποια συμπαθητικά τετράποδα που βρίσκονται στον ειδικό χώρο που έχει οριστεί για αυτά. Η ένταση του ανέμου συνεχώς δυναμώνει κι εμείς οδηγούμαστε για λίγες ώρες ξεκούρασης στις καμπίνες μας.


Έχει πια ξημερώσει και με πορεία νότια, ευθυγραμμιζόμαστε με το λιμάνι του Χάνδακα. Στις 8:50 μπαίνουμε στο λιμάνι  και με μια δεξιά μανούβρα, δένουμε στον ντόκο που βρίσκεται  ανάμεσα στα 2 μεγαθήρια που εξυπηρετούν την γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο. Η μανούβρα με το ΠΡΕΒΕΛΗΣ μέσα σε ένα τέτοιο λιμάνι δεν είναι εύκολη και μαζί με τους 2 Πλοιάρχους συζητάμε τα σημεία που προσέχουν και τις κινήσεις που κάνουν, ώστε να δέσουμε με ασφάλεια. Είναι πρωινό Σαββάτου και το λιμάνι του Ηρακλείου όπως και οι περιφερειακοί δρόμοι γύρω από αυτό, σφύζουν από ζωή. Το δρομολόγιο αυτό εξυπηρετεί πολλούς φοιτητές που μένουν στα Δωδεκάνησα, γι΄αυτό και βλέπουμε πολλούς από αυτούς να πηγαινοέρχονται με πράγματα που θέλουν να στείλουν στους δικούς τους. Στις 9:40, είμαστε καθόλα έτοιμοι. Με την άδεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, αποπλέουμε και αφήνουμε πίσω μας την πρωτεύουσα της Κρήτης για να την συναντήσουμε ξανά, μία μέρα αργότερα κατά την επιστροφή του ταξιδιού μας. 







Με πορεία ανατολική και παράλληλη ως προς τις ακτές τις Μεγαλονήσου, χαράσσουμε ρότα προς το λιμάνι της Σητείας. Ένα λιμάνι που δεν το έχουμε ξαναεπισκεφτεί και θέλουμε πολύ να το αντικρύσουμε από κοντά. Τρεις ώρες αργότερα, φτάνουμε στην Σητεία μέσα σε ένα ελαφρώς χειμωνιάτικο σκηνικό. Τα φορτηγά των παραγωγών του Νομού Λασιθίου γρήγορα αφήνουν το γκαράζ του πλοίου κι εμείς δράττοντας την ευκαιρία, πραγματοποιούμε μία σύντομη βόλτα στον προβλήτα. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις φαίνονται σχετικά καινούργιες και είναι αρκετά καλοσυντηρημένες. 



Μετά από 20 λεπτά παραμονής, παίρνουμε άγκυρες και συνεχίζουμε για το δυσκολότερο κομμάτι του ταξιδιού μας. Οι θάλασσες της Καρπάθου και της Ρόδου συνήθως <<βράζουν>>  από τους ιδιαίτερα δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Τα λιμάνια όπου έχουμε να δέσουμε είναι δύσκολα και πολλές φορές ευάλωτα, στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Παρόλα αυτά, το ΠΡΕΒΕΛΗΣ με το ικανότατο και άξιο πλήρωμα του κατορθώνει και τα βγάζει εις πέρας, χωρίς να έχει χάσει λιμάνι και προορισμό τον τελευταίο καιρό. 



 Στις 15:30 το μεσημέρι φτάνουμε στο λιμάνι της Κάσου, το ΦΡΥ, όπως είναι η ονομασία του. Με δεξιά στροφή και με γρήγορες κινήσεις δένουμε στον ντόκο. Ο σύγχρονος κατά τα άλλα λιμενοβραχίονας δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και ό,τι πιο ασφαλές υπάρχει, αφού ένας δυνατός σορόκος θα <<χτίσει>> το πλοίο πάνω στα μπλόκια. Ένα καινούργιο λιμάνι, όπου δυστυχώς δεν ελήφθησαν υπόψη σοβαρές παράμετροι για την ασφάλεια του. Ο μουντός ουρανός, μας προετοιμάζει για την δύσκολη συνέχεια του ταξιδιού μας. 



Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που περιμένουμε τις επόμενες ώρες στην περιοχή, οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. που έχουν ως προορισμό την Κρήτη ή, τον Πειραιά, θα φορτώσουν τα οχήματα τους και θα επιβιβαστούν, από σήμερα στο πλοίο! Οι ίδιοι αναφέρουν, πως είναι προτιμότερο να ταξιδέψουν μέχρι και την Ρόδο και  να επιστρέψουν για τον τελικό τους προορισμό, παρά να υπάρξει το ενδεχόμενο στην επιστροφή-λόγω καιρού-να μην μπορέσει να δέσει το πλοίο και να μην επιβιβαστούν σε αυτό, τελικά. Το επόμενο δρομολόγιο θα είναι λίγες ημέρες αργότερα και οι όποιες δουλειές και υποχρεώσεις, δεν μπορούν να <<περιμένουν>>. Λίγα λεπτά πριν τις 16:00 αφήνουμε την Κάσο και με πορεία βορειοανατολική, οδηγούμαστε προς το στενό Κάσου-Καρπάθου.
 
Ο ήλιος οδεύει προς την δύση του, παίζοντας κρυφτό ανάμεσα στα σύννεφα που έχουν σκεπάσει τον ουρανό. Οι ακτές της Καρπάθου στα αριστερά μας, φαντάζουν <<άγριες>> κι απόκρημνες ενώ εμείς απολαμβάνουμε το τοπίο. Ο επόμενος προορισμός μας είναι τα Πηγάδια της Καρπάθου, τα οποία και προσεγγίζουμε γύρω στις 17:30 το απόγευμα. Τα πρώτα φώτα στους δρόμους της πρωτεύουσας του νησιού έχουν ανάψει, δίνοντας μία όμορφη εικόνα στον επισκέπτη ακόμα και τον χειμώνα. Η φορτοεκφόρτωση δεν θα κρατήσει πολύ κι έτσι στις 18:00 αφήνουμε τα Πηγάδια και την Κάρπαθο για τον προτελευταίο μας προορισμό, την πανέμορφη Χάλκη. 

Λίγα λεπτά πριν τις 21:00 το βράδυ, φτάνουμε προσεγγίζοντας  την ομολογουμένως γραφική Χάλκη. Με την χρήση του προβολέα του πλοίου, εντοπίζουμε την είσοδο του λιμανιού και με κινήσεις ακριβείας, μανουβράρουμε μέσα σε αυτό. Οι πόρτες των σπιτιών κατά την διάρκεια των χειρισμών πρόσδεσης, απέχουν ελάχιστα μέτρα από το κοράκι της πλώρης κι εμείς θαυμάζουμε την όλη αυτή διαδικασία. Μας λυπεί το γεγονός ότι  είναι νύχτα και δεν έχουμε την χαρά να δούμε υπό το φως της ημέρας, το γραφικό αυτό λιμάνι. Παρόλα αυτά οι εικόνες των όμορφων σπιτιών να περνούν μπροστά από την πλώρη μας, θα μείνουν ανεξίτηλες στο μυαλό μας από αυτό το ταξίδι.

Περίπου 20 λεπτά αργότερα, αφήνουμε την Χάλκη και με πορεία παράλληλη ως προς τις ακτές του νησιού των Ιπποτών, οδηγούμαστε προς τον τελικό προορισμό μας το λιμάνι της Ακαντιάς στην Ρόδο. Τα πρώτα νέα που φτάνουν για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο λιμάνι, δεν είναι ενθαρρυντικά. Επικρατεί μεγάλος κυματισμός ο οποίος ξεπερνάει σε ύψος, το ύψος του ντόκου. Γύρω στις 23:10 φτάνουμε στην Ακαντιά, η οποία αφρίζει από τα κύματα. Η πρόσδεση μας έχει οριστεί να γίνει στον προβλήτα ΑΙΓΑΙΟ. Με αργές κινήσεις αρχίζουμε να γυρίζουμε μέσα στο λιμάνι με την αδρεναλίνη να έχει φτάσει στα ύψη. 

Σε κάποια στιγμή το πλοίο δυσκολεύεται και αρνείται να συνεχίσει την διαδικασία πρόσδεσης, αφού οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στο λιμάνι το δυσκολεύουν πάρα πολύ, κατά την διάρκεια των χειρισμών πρόσδεσης. Η εμπειρία όμως των Πλοιάρχων μας βρίσκει την λύση κι έτσι λίγα λεπτά αργότερα, δένουμε ασφαλώς σε ένα λιμάνι με ανύπαρκτο φωτισμό, επικίνδυνο για τα πλοία μας και για τους επιβάτες (έλλειψη υποδομών-χώρων παραμονής) αλλά κατά τα άλλα, σύγχρονο και πρόσφατα κατασκευασμένο. Τα κύματα δίπλα μας υπερπηδούν τον ντόκο – επιβάτες και οχήματα προσπαθούν να αποβιβασθούν- με την θάλασσα να έχει γίνει ένα με την στεριά.
Το πρώτο σκέλος του ταξιδιού μας έχει ολοκληρωθεί κι εμείς πρέπει άμεσα να ετοιμαστούμε μέχρι τις 2:30 το πρωί της Κυριακής, οπότε θα αναχωρήσουμε επιστρέφοντας στον Πειραιά. Οι καιρικές συνθήκες δεν θα μας επιτρέψουν την αποβίβαση μας  στο λιμάνι, οπότε βρίσκουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε την περιήγηση μας στους  εσωτερικούς χώρους και τα καταστρώματα του πλοίου. Ξεκινώντας την περιήγηση μας στο πλοίο, κρίνουμε απαραίτητο να αναφέρουμε πρώτα δύο λόγια για την ιστορία του και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Το ΠΡΕΒΕΛΗΣ έχει ναυπηγηθεί το έτος 1980 στα Ναυπηγεία IMABARI SHIPBUILDING GROUP της Ιαπωνίας. Το αρχικό του όνομα ήταν το FERRY ORANGE 2, με το οποίο ξεκίνησε πραγματοποιώντας  δρομολόγια ανάμεσα στα λιμάνια του Τόκυο και της Οsaka της Ιαπωνίας. Το 1994 αγοράζεται από την ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΗ Α.Ε. κι έρχεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Πέραμα με το όνομα ΠΡΕΒΕΛΗ, για την απαραίτητη μετασκευή. Την μετασκευή του αναλαμβάνει ο Ιταλός Αρχιτέκτονας Arminio Lozzi , ευρύτερα γνωστός για τις διαμορφώσεις των εσωτερικών χώρων πολλών πλοίων που μετασκευάστηκαν στην Ελλάδα την εποχή εκείνη. Μετά από αρκετό χρόνο παραμονής στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, ξεκινά δρομολόγια από τον Πειραιά για το Ρέθυμνο, διπλώνοντας το ΑΡΚΑΔΙ στην ίδια γραμμή. Το έτος 2000 περνά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ANEK LINES με το όνομα ΠΡΕΒΕΛΗΣ, πραγματοποιώντας δρομολόγια από τότε σε διάφορα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της νησιωτικής Ελλάδας.



 Το συνολικό του μήκος φτάνει τα 142,5 μέτρα, ενώ το πλάτος του τα 23,50 μέτρα. Έχει βύθισμα 5,52 μέτρα και ΙΜΟ 8020927. Διαθέτει 2 μηχανές Ishikawajima-Pielstick 12PC2 – 5V και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 19 κόμβων. Το πρωτόκολλο των επιβατών αγγίζει τα 1000 άτομα. Το ΠΡΕΒΕΛΗΣ για την επιβίβαση και την αποβίβαση επιβατών και οχημάτων, διαθέτει 2 καταπέλτες. Ο κεντρικός προορίζεται για τα αυτοκίνητα Ι.Χ.  και φορτηγά οχήματα, ενώ ο μικρότερος σε πλάτος που βρίσκεται στο αριστερό μέρος της πρύμης, προορίζεται για τους επιβάτες. Το γκαράζ του χωρίζεται σε 2 επίπεδα, το Deck 3 και το Deck 4, μεταφέροντας συνολικά 310 Ι.Χ. Το κυρίως γκαράζ καταλαμβάνει το Deck 3, ενώ η πρόσβαση στο επάνω γκαράζ γίνεται με ράμπα που βρίσκεται στην μέση του κυρίως καταστρώματος.


Η είσοδος του επιβάτη στο πλοίο γίνεται από τον καταπέλτη των επιβατών που όπως ήδη αναφέραμε, βρίσκεται στο αριστερό μέρος της πρύμης. Πριν το κλιμακοστάσιο, συναντάμε έναν μικρό χώρο που προορίζεται για τον έλεγχο εισιτηρίων των επιβατών και των αποσκευών. Καθώς ανεβαίνουμε προς τα κοινόχρηστα καταστρώματα, κάνουμε μία σύντομη στάση στο Deck 4, όπου ένα μέρος του καταλαμβάνεται από τα αεροπορικά καθίσματα του πλοίου. Οι κυλιόμενες και σταθερές κλίμακες, μας οδηγούν στο Deck 5. Το πρώτο μέρος που συναντά ο επιβάτης όταν φτάνει σε αυτό το κατάστρωμα, είναι το κατάστημα του πλοίου και η Reception που χρησιμοποιείται κυρίως τους θερινούς μήνες. Το υπόλοιπο μέρος του καταστρώματος, καταλαμβάνεται από τις καμπίνες των επιβατών, τις καμπίνες για τα Α.Μ.Ε.Α., από την κυρίως Reception, από το Λογιστήριο και από το Νοσοκομείο του πλοίου.
 Ανεβαίνοντας ένα κατάστρωμα επάνω, φτάνουμε στο Deck 6. Ξεκινώντας την περιήγηση μας από την πρύμη προς την πλώρη συναντάμε κατά σειρά, το πρυμνιό σαλόνι, στην συνέχεια το Self Service και το Restaurant του πλοίου, το Internet Corner, ενώ στην πλώρη βρίσκουμε το πλωριό σαλόνι . Να τονίσουμε εδώ, ότι για τις ανάγκες της γραμμής το πρυμνιό σαλόνι  καθώς και το Restaurant, δεν χρησιμοποιούνται. Επίσης, στο αριστερό μέρος του καταστρώματος υπάρχει διάδρομος που συνδέει όλα τα διαμερίσματα που αναφέραμε προηγουμένως, μεταξύ τους. Τέλος, το Deck 6 στο πίσω μέρος της πρύμης διαθέτει εξωτερικούς χώρους για τους επιβάτες που θέλουν να καπνίσουν και όχι μόνον.

ΠΗΓΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ


Η Ραπουνζέλ στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο

$
0
0

Η Παιδική Σκηνή Ροντίδη παρουσιάζει, το αγαπημένο παραμύθι των παιδιών, ¨Ραπουνζέλ¨ σε θεατρική διασκευή. Tην Τετάρτη 8  Μαρτίου ώρες 17:30 & 19:00  στο Σπίτι Του Πολιτισμού. Γενική είσοδος 7€.  Κρατήσεις 6944062928.
Μια φορά κι έναν καιρό, σε έναν πανύψηλο πύργο στο δάσος, ζει  η  Ραπουνζέλ, ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα, με τεράστιες, μακριές χρυσαφένιες πλεξούδες που έχουν την μαγική δύναμη να χαρίζουν νιάτα και ομορφιά σε όποιον τις αγγίξει. Η ¨ψευτομητέρα¨ της, που προσπαθεί απεγνωσμένα να παραμείνει νέα και όμορφη, την έκλεψε από τους πραγματικούς της γονείς, μόλις γεννήθηκε και την εγκλώβισε στον πύργο της, με σκοπό να εκμεταλλευτεί την δύναμη των μαλλιών της. Ώσπου μια μέρα όλα αλλάζουν…..



Μέσα από μαγικά εφέ, και live τραγούδια, ο μικρός θεατής διασκεδάζει με τους ήρωες του παραμυθιού, συμμετέχοντας μαζί τους, στη δράση της παράστασης επί σκηνής.
Η διασκευή – σκηνοθεσία είναι του Κώστα Μελίδη, η μουσική του Χάρη Γκατζόφλια, οι στίχοι της Άννας Μπαλάσκα, η σκηνογραφία της Μάντυς Λάσχου, τα κοστούμια & το make up artist της Ελένης Δημοπούλου, η κινησιολογία & οι χορογραφίες, της Ελένης Χρυσομάλλη.
Τους ρόλους ερμηνεύουν: Δέσποινα Τσαχουρίδου, Χριστίνα Ντούκα,  Άσπα Μπατατόλη, Λαμπρινός Καμπούρης, Σάββας Τραπεζάνογλου, Στέργιος Μαδέρης.



Η Ραπουνζέλ στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο ρτίου

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου παρουσιάζει την ταινία ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ - IL VANGELO SECONDO MATTEO

$
0
0



ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ - IL VANGELO SECONDO MATTEO (1964, 140')
 20:00 και 22:30

Σκην.: Π.Π.Παζολίνι

Πρωτ.: Ενρίκουε Ιραζόκουι, Μαργκερίτα Καρούζο, Νινέτο Νταβόλι


Πιστή και ταυτόχρονα άκρως λυρική μεταφορά στην οθόνη του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου. Ο Παζολίνι βρίσκει την Παλαιστίνη του ευαγγελιστή Ματθαίου στα χωριά τη� � φτωχικής νότιας Ιταλίας. Παρουσιάζει έναν Χριστό απλό σαν άνθρωπο, αλλά με θεϊκή δύναμη στα λόγια του και επενδύει μουσικά τις εικόνες του με επιλογές από Μπαχ, Προκόφιεφ, Μίσα Λούμπα, ρωσικά λαϊκά τραγούδια κ.ά., που προσδίδουν διαχρονική διάσταση στο Θείο Δράμα.


Αλλάζει το σκηνικό του καιρού απο αύριο Τρίτη σε περιοχές της Κρήτης

$
0
0
Δείτε τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα για κάποιες περιοχές, ενδεικτικά, της Κρήτης όπου διαφαίνεται μία τάση για μεγάλα ύψη βροχής, λόγω της κίνησης του Βαρομετρικού χαμηλού που θα αρχίσει να επηρεάζει τον τόπο μας απο αύριο Τρίτη με σταδιακή ένταση των φαινομένων πιθανά μετά τα μεσάνυχτα προς ξημερώματα Τετάρτης. 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Αυτά τα ύψη βροχής, αν και προς το παρόν εκδηλώνουν μία τάση, η οποία θα επιβεβαιώνεται (ενισχυόμενη ή μειούμενη) με τα νεότερα δεδομένα (η ανανέωση των δεδομένων πραγματοποιείται δύο φορές ημερησίως) δεν θα πρέπει να τα αγνοήσουμε. Είναι προφανές οτι ανάλογα τις περιοχές που θα εκδηλωθούν και με τις δυνατότητες απορροής θα εξαρτηθεί και το μέγεθος των προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Η Παλαιόχωρα μέχρι και εχθές Κυριακή κρατούσε τα σκήπτρα των υψηλότερων βροχομετρικών με διψήφια νούμερα (για την Τετάρτη), με τα σημερινά δεδομένα αποδίδονται μικρότερα αλλά εξίσου σημαντικά ύψη βροχής. Απο σήμερα τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ύψη βροχής μετατοπίστηκαν λίγο ανατολικότερα, σε περιοχές νότια Ρεθύμνου -Ηρακλείου  εως και νότια Ν.Λασιθίου, όπως εμφανίζονται απο τα 3 ωρα δεδομένα κάποιων περιοχών της νότιας Κρήτης. Ένταση φαινομένων, έστω και πρόσκαιρη, εμφανίζουν και περιοχές στα βόρεια της Κρήτης, ενδεικτικά παρατίθεται η πόλη του Ηρακλείου, όπου εμφανίζει ένα σημαντικό ύψος βροχής, το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και με τα νεότερα δεδομένα.






Με εκτίμηση
Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος

Σήμερα η Δαρβινική Δευτέρα µε θέµα την εξέλιξη της γλώσσας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

$
0
0
Η εξελικτική πορεία στην οποία το είδος µας οφείλει την ικανότητα της γλώσσας –σε βαθµό που να αποτελεί µοναδικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου- είναι αντικείµενο της εξελικτικής βιολογίας, της ανθρωπολογίας, της βιογλωσσολογίας και των επιστηµών του νου. Η γλώσσα, δηλαδή η φωνητική ή νοηµατική εκφορά των σηµασιών πάνω στην οποία στηρίζεται η γλωσσική επικοινωνία, αποτελεί η ίδια µια µεταβαλλόµενη οντότητα, µάλιστα σε ρυθµό που πιθανότατα ξεπερνά, αλλά και τροφοδοτεί, άλλα πολιτισµικά στοιχεία. 


Αυτή «η ιστορική µεταβολή των γλωσσών» αποτελεί ένα από τα αντικείµενα της γλωσσολογίας, η οποία µελετά τα αίτια και τους µηχανισµούς µε τους οποίους οι γλώσσες µεταβάλλονται στο χρόνο, αλλάζουν οι ήχοι, οι καταλήξεις, οι µορφές και οι σηµασίες των λέξεων και των προτάσεων. Αυτές οι δυο διαδικασίες, η εξέλιξη της ικανότητας για γλώσσα και η ιστορική µεταβολή των γλωσσών, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στην εισήγησή της µε τον τίτλο «Γλωσσική εξέλιξη και γλωσσική µεταβολή» η Έλενα Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια γλωσσολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης, θα αναφερθεί στις θεωρίες για την καταγωγή της γλώσσας και για τη γλωσσική µεταβολή και θα αναδείξει ότι γλώσσες που µιλήθηκαν στο παρελθόν, γλώσσες διαφορετικών πολιτισµών και γλώσσες που γεννήθηκαν πρόσφατα, έχουν τις ίδιες βασικές ιδιότητες. Θα αναφερθεί επίσης στη γενετική θεωρία του Noam Chomsky σύµφωνα µε την οποία τα κοινά χαρακτηριστικά και οι διαφοροποιήσεις των γλωσσών ακολουθούν ένα σύστηµα αρχών και παραµέτρων που εδράζεται σε βιολογικές καταβολές. Οι καταβολές αυτές οδηγούν στην ανάδυση της γλώσσας στην παιδική ηλικία χρησιµοποιώντας τις γενικές αρχές που καθορίζουν τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των γλωσσών και ρυθµίζοντας τις παραµέτρους της µητρικής γλώσσας.

 Δεύτερα 6 Μαρτίου 2017, 7.00 µµ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Είσοδος ελεύθερη.


Σταδιακή αλλαγή του καιρού απο την Τρίτη 7 Μαρτίου

$
0
0

Επιτέλους επανέρχονται σταδιακά,  από την Τρίτη 7 Μαρτίου,  οι βροχές στην Κρήτη. Ο Φεβρουάριος αποχώρησε και μαζί του και ο χειμώνας με απογοητευτικά στοιχεία όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα για τις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Κρήτης. Σημειώθηκε μόνο ένα σημαντικό κύμα κακοκαιρίας από 10 έως 14 Φεβρουαρίου το οποίο αν και παρουσίασε πρόσκαιρη ακρότητα καιρικών φαινομένων στο Ν. Χανίων δεν απέδωσε όμως μεγάλα ύψη  βροχής στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Η παρατεταμένη λοιπόν αυτή περίοδος ανομβρίας άρχισε ήδη να προκαλεί ανησυχία, ιδιαίτερα στους αγρότες, αφού σε πολλές περιπτώσεις άρχισαν να χρησιμοποιούν ήδη νερό από τις γεωτρήσεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν εναγωνίως και πάλι μία αξιόλογη βροχομετρική περίοδο για να ολοκληρώσουν τις λιπάνσεις σε φυτοκαλλιέργειες.


Ευτυχώς, τα νεότερα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων επιβεβαιώνουν διαρκώς μια αναμενόμενη αλλαγή στον καιρό ολόκληρης της χώρας, και φυσικά και της Κρήτης, με τον καλύτερο μάλιστα και αποδοτικότερο σε βροχομετρικά, τρόπο. Η αλλαγή του καιρού στην Κρήτη αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από την Τρίτη 7 Μαρτίου με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές οι οποίες  φαίνεται ότι θα επηρεάσουν ολόκληρο το νησί , κατά τόπους μάλιστα αναμένεται να σημειωθεί πρόσκαιρη ένταση με πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις,  πιθανά και εκδήλωση τοπικών καταιγίδων  (κυρίως για την Τετάρτη).  Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι τα καιρικά φαινόμενα, έστω και με περιοδικότητα εμφάνισης κατά τόπους, θα διατηρηθούν έως και το Σάββατο 11 Μαρτίου.


Οι άνεμοι έως και την Πέμπτη θα πνέουν  γενικά από Νότιες διευθύνσεις (πρόσκαιρα την Τετάρτη θα στραφούν σε ΝΑ έως και Ανατολικές διευθύνσεις) με την ένταση τους να κυμαίνεται από 2 έως και  4 Μποφώρ (τοπικά και μόνο σε βόρειες περιοχές του νησιού θα φθάσουν πρόσκαιρα την Τετάρτη  έως και τα 5 Μποφώρ).  Η στροφή των ανέμων σε Βόρειες διευθύνσεις από την Παρασκευή, αρχικά από τη δυτική Κρήτη, σηματοδοτεί και πάλι την συνέχιση της περιόδου των βροχοπτώσεων, αυτή τη φορά όμως με περισσότερο ευνοημένες τις βόρειες περιοχές του νησιού. Οι βροχές του βορείου ρεύματος αναμένεται να διατηρηθούν και για το Σάββατο 11 Μαρτίου.
Η θερμοκρασία μέχρι και την Παρασκευή θα κυμαίνεται σε πολύ καλά για την εποχή επίπεδα, λόγω και των νοτιάδων,  με την ελάχιστη να κυμαίνεται γύρω από τους 10 C,  ενώ η μέγιστη θα φθάνει έως και τους 18 C  (κατά τόπους στα βόρεια του νησιού θα φθάνει έως και τους 20 C ).  Από το Σάββατο, λόγω του βορείου ρεύματος,  αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση της θερμοκρασίας,  κυρίως στα βόρεια της Κρήτης. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας είναι περίπου στους 16 C περιμετρικά της Κρήτης, με εξαίρεση τη θαλάσσια περιοχή απο τον Τσούτσουρα έως τον Ξερόκαμπο όπου η θερμοκρασία της θάλασσας είναι ελαφρώς χαμηλότερη, στους 14 - 15 C.


Και επειδή οι νότιοι άνεμοι προκαλούν πάντα μία ανησυχία για μεταφορά σκόνης από τις ακτές της Αφρικής, θα ήθελα να επισημάνω ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν φαίνεται να ισχύει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αν και οι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν θα πρέπει να είναι ανακοινώσιμες, παρόλα αυτά επειδή φαίνεται να εξελίσσεται ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο σενάριο,  και με αρκετές πιθανότητες επαλήθευσης (και η πίστη μας πολλές  φορές  βοηθάει),  από την Κυριακή 12 Μαρτίου αναδιοργανώνεται ένα νέο Βαρομετρικό χαμηλό στην  Αδριατική,  το οποίο ευελπιστούμε με την κίνηση του προς τα  Α – ΝΑ της χώρας μας, να προκαλέσει και πάλι , έστω και μια σύντομη περίοδο βροχοπτώσεων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και στην Κρήτη.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος

Viewing all 43316 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>