Quantcast
Channel: Κρήτη πόλεις και χωριά
Viewing all 43316 articles
Browse latest View live

ΝΑ ΣΟΓΕΡΑΣΕΤΕ Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΓΑΜΗΛΙΑ ΕΥΧΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ - ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΨΙΛΑΚΗ

$
0
0




Είναι φορές που αρκεί μια και μόνη λέξη για να μας ταξιδέψει σ'έναν κόσμο γεμάτο νοήματα. Μια τέτοια λέξη με οδήγησε πρόσφατα σε μια μικρή έρευνα. Είχα καιρό να ακούσω τη γαμήλια ευχή των Κρητικών του παλιού καιρού. Πόσα νοήματα πόσοι συμβολισμοί αναδύονται διαρκώς μέσα από τον φαινομενικά απλοϊκό λόγο των ανθρώπων!
Το σχετικό κείμενο δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό ΥΠΕΡ Χ. Το αναρτώ μαζί με δυο ένθετα: Ένα ποίημα του Κωστή Φραγκούλη κι ένα απόσπασμα από το "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται"του Νίκου Καζαντζάκη. Και οι δυο αείμνηστοι λογοτέχνες αναφέρονται στην εκπληκτική γαμήλια ευχή: 



ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: 
Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες γαμήλιες ευχές που ακούγονταν παλιότερα στην Κρήτη:
- Να σογεράσετε! 
Όποιος δεν έζησε στο Νησί κι όποιος δεν γνωρίζει τις συνήθειες και τις νοοτροπίες των ανθρώπων, ίσως να μην μπορέσει να την καταλάβει, ίσως και να της αποδώσει άλλο νόημα, να προσδώσει επίταση στο ρήμα γερνώ: Ν'απογεράσετε, να γίνετε ακόμη πιο γέροι (απ’ όσο είστε!) Όποιος όμως γνωρίζει τις λεπτές αποχρώσεις της γλώσσας καταλαβαίνει πως τούτη η ευχή είναι ό,τι καλύτερο μπορεί ν’ ακούσει ένα καινούργιο ζευγάρι, δυο άνθρωποι που αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές και τις τύχες τους. 
Σύμφωνα με τον παλιό, καλό λεξικογράφο (και πολυμαθή λόγιο)’ τον Μανώλη Πιτυκάκη, η λέξη σογερνώ έχει διπλό νόημα:
Σογερνώ: Γηράσκω εντελώς, φτάνω εις έσχατο γήρας. Κι όπως κάνει πολύ συχνά στα λήμματά του, παραθέτει μια σχετική φράση σαν παράδειγμα για την καλύτερη κατανόηση της ερμηνείας: «Μέσα σε δυο χρόνους απού ’χω να τονέ δω εσογέρασεν ο κακομοίρης» (έκφρ.). 
Θα ήταν, όμως, τουλάχιστον απρεπές να εύχεται κανείς σ’ ένα νιόπαντρο ζευγάρι να... απολέσει γρήγορα τα νιάτα του και να γεράσει εντελώς. 
Η δεύτερη (και πιο συνηθισμένη) ερμηνεία αποδίδει την ευγένεια της λαϊκής ψυχής, αλλά και τους εσώτατους πόθους του ανθρώπου. Τη μεταφέρω και πάλι από τον Πιτυκάκη: 
Γηράσκω ταυτόχρονα με κάποιον άλλον. 
Για να αποδώσει καλύτερα το νόημα παραθέτει μια παλιά μαντινάδα:
«Και σα μου πάρουν το πουλί, άλλη φωλιά δα σάσω
και με καλύτερο πουλί μέσα δα σογεράσω...»
Ο ίδιος (Πιτυκάκης), την ετυμολογεί από τις λέξεις ίσιος και γερνώ. Δηλαδή ισογερνώ με κάποιον. 

Λέξεις - θησαυροί!

- Να σογεράσετε!
Δεν ξέρω κι εγώ με πόσες άλλες λέξεις θα μπορούσε ν’ αποδοθεί αυτή η μονολεκτική (και σχεδόν στερεοτυπική) ευχή, η πιο συνηθισμένη παλιότερα σε αρραβώνες και γάμους: Να γεράσετε μαζί. Που πα να πει: Να ζήσετε μαζί πολλά - πολλά χρόνια κι όταν έρθει η ώρα των γηρατειών να συνεχίσετε να έχετε ο ένας τον άλλον, να μην προκάμει ο Χάρος να σας ξεχωρίσει! 
Δεν ξέρω αν υπάρχει καλύτερη ευχή, δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη λέξη που ν’ αποδίδει τόσο καθαρά προσδοκίες και πόθους, επιδιώξεις κι ελπίδες που γεννούνται σε κάθε καινούργιο ξεκίνημα. 
Όσο σκύβει κανείς στη γάργαρη πηγή της λαϊκής μας παράδοσης, τόσο ανακαλύπτει κρυμμένους θησαυρούς. Για τους παλιότερους Κρητικούς η ευχή «να σογεράσετε» ήταν αυτονόητη, όπως και η σύνθετη λέξη, το ρήμα «σογερνώ». Ανασκαλεύοντας τη μνήμη σταματούμε σε μερικές παρόμοιες λέξεις - διαμάντια: 
Σόχρονος και σογκαιρίτης (συνομήλικος)
Σοπατίζω (ύστερ’ από ανηφοριά φθάνω σ’ ένα ίσιο μέρος - Πιτυκάκης). Υπάρχει και το σόπατο και ο σοπατερός τόπος. 
Σοθέτω (ρήμα) και σοθετά (επίρρημα): «Κατά καλό, ίσιο τρόπο τακτοποιημένος: Να στοιβιάσεις τα ξύλα σοθετά για να χωρέσουνε στην αποθήκη» (Πιτυκάκης). Σομπετάρω (κάθομαι ίσια με κάποιον άλλον, μπέτη με μπέτη). Χαρακτηριστική είναι η μαντινάδα που παραθέτει ο Μαρίνος Ιδομενέως στο Λεξικό του: 
Άνθρωπο δεν φοβήθηκα ποτέ να σομπετάρω 
κι ετσά λοής δα ποδεχτώ ακόμη και το Χάρο. 
Τι κρίμα που τόσο εκφραστικές λέξεις ξεχνιούνται στις μέρες μας!

Ξεφυλλίζω πάλι το συναξάρι της κρητικής ψυχής, το υπέροχο ποιητικό έργο του Κωστή Φραγκούλη, τα Δίφορά του, και σταματώ στη Μικρανυφαντού (σελ. 76-77). Το θέμα του είναι πολύ συνηθισμένο στη λογοτεχνία: ο παράταιρος έρωτας κάποιου ηλικιωμένου με γυναίκα κατά πολύ νεότερη του. Ο Φραγκούλης, όμως, πλουμίζει με τρόπο μοναδικό το έργο του. Προσφέρει στον αναγνώστη εικόνες, ιχνηλατεί την κρητική ψυχή. Κι απ’ αυτήν την ιχνηλασία δε θα μπορούσε να λείψει η λέξη - ευχή: Σογερνώ: 

Κοπελοπούλα διάζεται τση προύκας τα χιράμια. 
Βάνει στιμόνι πράσινο και φάδι ριζαρένιο 
και κίτρινο βελεσερό βάφει τα κούμαρά ντως.
Τη νύχτα το περαματεί, τη μέρα το ξυφαίνει 
και πρίχου ο γκάρδιος κρεμαστεί, καινούργιο βάνει απάνω. 
Η μάνα τζη λιγοψυχά, βάζει τη να 'ποφάνει
να τήνε δώσει του άρχοντα που τη συχνογυρεύγει.
Μ’ άρχοντας είναι γεροντής και παρακαιρισμένος
κι η κόρη αλλού ’χει την καρδιά και τη φιλιά δοσμένη• 
και βρίσκει χίλιες αφορμές τση μάνας τση, και λέει,
όι, στσι πήχες ήσφαλε, στο μέτρημα γελάστη,
τ’ όργο δεν ήτονε σωστό και λείφτηκε ντουράδες,
δε μασουρίζει ο άρδαχτος και το θρομύλι εράη,
ο κλέφτης δεν περαματεί, τ’ αντί κακογυρίζει,
κι οι νιοι συχνοδιαβαίνουνε κι αλικοντίζουνέ ντη.
-Κι ίντα κοντό μου ζήλεψε ο άρχος και με θέλει,
που ’μαι άπραγη κι ακάτεχη και τάξη δε νογούμαι
κι άγγουρη σαν το πωρικό, σαν το στιφό κυδώνι;
Να πάρει μιαν αρχόντισσσα στο σόι να του μοιάζει,
στα έχη να ’ναι ταιργιαχτοί, στα χρόνια σογκαιρίτες,
να σογεράσουνε κι οι δυο, στερνά καλά να δούνε.
Πάλι κι αν είν’ του ριζικού γυναίκα να με πάρει
και να με κάμει αρχόντισσα, δαμάκι ας ανημένει
πρώτα να φάνω τα προυκιά, να τα μορφοπλουμίσω,
ντουζίνες τα πετσετικά, τσι μπόλιες με την πήχυ
τσι πατητές ασήκωτες, κασέλες τα χιράμια
και τα παπλοσκεπάσματα στίβα τσι δωδεκάδες.
Να βάλω και την υστεργιά του πάστου τα σεντόνια
με μαντινάδες να διαστώ, με λύρες να τα φάνω,
και με τσ’ αγάπης το σκοπό να τα γοργοκεντήσω.
Να κάμω ξόμπλι πέρδικα που τη βαστά γεράκι
να γράψω κι αποκατωθιό κόκκινο τ’ όνομά μου,
να μοιάζουν τα ψηφία ντου με τση καρδιάς το αίμα.
Να ποπεράσει κι ο καιρός να πιάσω τα δεκάξε,
να μεγαλώσουν τα κουρλιά κι ο κόρφος να γεμίσει
να κάμω λυγερό κορμί, να σύρω μπόι ακόμη
για να ταιργιάζω τ’ άρχοντα, γιατί κοντή του πέφτω.



Η ΕΥΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ:

«...Να σογεράσετε, να κάμετε παιδιά, 
να πιάσετε αγγόνια· να πληθύνει το σόι του ανθρώπου...»
Ψάχνοντας για τη χρήση της γαμήλιας ευχής των Κρητικών στη λογοτεχνία, σταματάμε στον πιο γνωστό και πιο χαρακτηριστικό εκπρόσωπο των κρητικών γραμμάτων στα νεότερα χρόνια. Στον Καζαντζάκη. Στο έργο του Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται περιγράφει τον γάμο του Λενιού, της παραδουλεύτρας του Πατριαρχέα. Κι ανάμεσα στις ευχές που διάλεξε ο συγγραφέας για το καινούργιο ζευγάρι, ήταν και τούτη: Να σογεράσετε! 
Μεταφέρομε ένα εκτενέστερο απόσπασμα. Ο Καζαντζάκης ξέρει να χτίζει στέρεα τις λέξεις στον λόγο του. Και παράλληλα να μεταφέρει εικόνες και συναισθήματα: 

Άστραφταν νύφη και γαμπρός, καλοπλυμένοι, λαμπροστολισμένοι, αλαφριά ιδρωμένοι και μύριζαν σαν άλογα που βγαίνουν από τη θάλασσα. Ένιωθες τούτα τα δυο κορμιά να 'μεναν μονάχα στον κόσμο, θα ξεναγέμιζε ο κόσμος ανθρώπους. Ο γέρο άρχοντας πήγε και στάθηκε πλάι τους· αυτός θα'μαπινε κουμπάρος, θ'άλλαζε τα στέφανα. Ο παπά Γρηγόρης είχε αρχίσει κιόλα να ψέλνει, ο καντηλανάφτης κουνούσε ρυθμικά το ασημένιο θυμιατήρι, οι καλεσμένοι στέκουνταν γύρα και καμαρώναν, δυο κοπελούδες περίμεναν με δυο δίσκους γεμάτους κουφέτα. 
Βιάζουνταν ο παπα-Γρηγόρης, δεν είχε κέφι, ο λογισμός του ήταν στην κόρη του, που την είδαν σήμερα το πρωί οι γιατροί και κούνησαν το κεφάλι τους. Έψελνε γρήγορα, έτρωε τα μισά γράμματα, βιάζουνταν, βιάζουνταν κι η νύφη κι ο γαμπρός ν'απομείνουν μόνοι, δεν καταλάβαιναν τι χρειάζουνται όλα αυτά στη δουλειά τους• βιάζουνταν κι ο γερο-Πατριαρχέας, γιατί ένιωθε τα γόνατα του να λυγίζουν, μα έσφιγγε τα δόντια, στέκουνταν ντούρος, γιατί ντρέπουνταν.
- Παιδιά, είπε, άμα τέλειωσε το μυστήριο, έχουν τις χαρές τους απόψε το Λενιό κι ο Νικολιός. καλώς ορίσατε στο αρχοντικό μου! Φάτε και πιέτε, γλεντήστε, έχουμε σφάξει μπόλικα αρνιά, δόξα σοι ο Θεός, έχουμε μπόλικο κρασί, άρχισε κιόλα ο τρύγος, θα ξαναγεμίσουν τίγκα τα βαρέλια, πίνετε όσο χωράει η κοιλιά σας!
Στράφηκε στο καινούριο ζευγάρι.
- Να ζήσετε, μωρέ παιδιά μου, τους φώναξε, να σογεράσετε, να κάμετε παιδιά, να πιάσετε αγγόνια· να πληθύνει το σόι του ανθρώπου, να μη σβήσει το τζάκι! Να μη μας πάρει τον αέρα ο χάρος· θερίζει αυτός, σπέρνουμε εμείς, να δούμε ποιανού θα περάσει. Ακούς, μωρέ Νικολιό; Τα μάτια σου τέσσερα· σπέρνε όσο μπορείς!
»Εγώ, παιδιά, να με συμπαθάτε, θ'ανέβω να ξαπλώσω· δεν είμαι καλά. Μα εσείς, τη δουλειά σας! Τρώτε και πίνετε, γάμο τον είπανε, γλεντήστε όσο να ξημερώσει:
»Και σε σας, απήδηχτες κοπέλες, και σε σας, αμούστακα παλικαράκια, γρήγορα και στις χαρές τις δικές σας, και να ’μαι στο γάμο σας κι εγώ, και να ’χω, λέει, γίνει κι εγώ αμούστακο παλικαράκι και να σας κουβαλώ το κρασί με το μπουγαδοκόφινο!
ΝΙΚΟΣ ΨΙΛΑΚΗΣ

ΣΤΗΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΤΟ 37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ ΑΠΟ 7 ΕΩΣ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

$
0
0

Η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης και η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης θα φιλοξενήσουν το 37ο Συνέδριο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας από τις 07 έως και τις 12 Ιανουαρίου στη Μελβούρνη.
Στο Συνέδριο θα παραβρεθούν εκπρόσωποι των Κρητικών Σωματείων από όλη την Ωκεανία. Αναλυτικά από την : Κρητική Αδελφότητα Καμπέρας & Περιχώρων, η Κρητική Ένωση Ντάργουιν, η Κρητική Ένωση Νέας Ζηλανδίας, η Κρητική Αδελφότητα Κουισλάνδης, ο Σύνδεσμος Κρητών Νοτίου Αυστραλίας, η Κρητική Ένωση Σύδνεϋ και Νέας Νότιας Ουαλίας, η Κρητική Ένωση Τασμανίας και η Κρητική Αδελφότητα Δυτικής Αυστραλίας οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μοναδικό πρόγραμμα με πολλές διασκεδαστικές επιλογές που έχουν επιμεληθεί τα Κρητικά Σωματεία της Μελβούρνης.


Την Έναρξη του Συνεδρίου θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη κα. Χριστίνα Σημαντηράκη, η Ομοσπονδιακή Βουλευτής κα Μαρία Βαμβακινού, ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών από την Αμερική κ. Μανώλης Βεληβασάκης και οι Προέδροι των Ελληνικών Σωματείων της Μελβούρνης.
Το πλούσιο πρόγραμμα στα πλαίσια του Συνεδρίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: εκδρομές στο Yarra Valley με επίσκεψη στα καλύτερα Οινοποιεία της Βικτώριας, Εκδρομή στο Sorrento Park με άφθονους μεζέδες και τσικουδιά και επίσης εκδρομή στο Phillip Island όπου οι παραβρισκόμενοι θα έχουν την καταπληκτική ευκαιρία να απολαύσουν τους πιγκουίνους. Ακόμα θα γίνουν εκδρομές στη Πόλη της Μελβούρνης με επίσκεψη σε αξιοθέατα όπως το Eureka Tower και το Star Observation Wheel καθώς και επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο αλλά και στο Shrine of Remembrance, στο Ελληνικό Πολιτιστικό κέντρο και σε άλλα πολλά που αξίζουν να επισκεφτεί κανείς. Οι σύνεδροι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δειπνήσουν σε Κρητικές παραδοσιακές ταβέρνες όπου θα μείνουν εντυπωσιασμένοι από τις γεύσεις και τη φιλοξενία.
Ακόμα θα τελεστεί δοξολογία για τους Συνέδρους στην Ιερά Μονή Αγίου Ευσταθίου, τη δοξολογία θα διαδεχθεί τελετή Κατάθεσης Στεφάνων στο Αυστραλό – Ελληνικό Μνημείο και στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε στον Αγιασμό των Υδάτων στα πλαίσια του Εορτασμού των Θεοφανείων όπου πλήθος πιστών της Ελληνικής Παροικίας δίνει το παρόν κάθε χρόνο.
Αξιοσημείωτες είναι και οι δραστηριότητες της Νεολαίας κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου όπως είναι η μέρα αθλητισμού συμπεριλαμβανομένων των αθλημάτων Τένις και Ποδοσφαίρου.
Το 5ήμερο Συνέδριο θα καλύψουν μουσικά οι Καλλιτέχνες από τη Κρήτη Γιώργος Στρατάκης (Λύρα – Τραγούδι), Νίκος Στρατάκης (Λαούτο – Τραγούδι) και Δημήτρης Ζωγραφάκης (Κιθάρα) οι οποίοι θα αναλάβουν το Μουσικό κομμάτι του Συνεδρίου με πολλές εμφανίσεις και με αποκορύφωμα την μεγάλη χοροεσπερίδα στο Κρητικό Χωριό.
Το Συνέδριο θα λαμπρύνουν με τη συμμετοχή τους τα παιδικά και μεγάλα χορευτικά συγκροτήματα της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης, της Αδελφότητας Κρητών Κουισλάνδης καθώς και της Κρητικής Αδελφότητας Νέας Νότιας Ουαλίας.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα λάβει χώρα η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας όπως επίσης και η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας οι οποίες θα απασχολήσουν τους Κρήτες με αρκετά σοβαρά θέματα στην Ημερησία Διάταξη.



ΦΩΤΑΚΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

$
0
0

Νυχτερινή βόλτα στην πόλη του Ηρακλείου που ήδη εδώ και ημέρες έχει φορέσει τα γιορτινά της, με στολισμένα τα καταστήματα και γενικότερα τους δρόμους που είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς. Εντυπωσιακοί στολισμοί και αμέτρητα φώτα, σχηματίζουν ένα μαγευτικό θέαμα.




























ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

$
0
0

ΜΙΚΡΕΣ ΣΤΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ







ΓΙΑΤΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΤΗΝ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

$
0
0


Αναζητούμε τους λόγους που καθιερώθηκε το νέο έτος να αρχίζει την 1η Ιανουαρίου. Κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο, από τη Βαβυλώνα μέχρι τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ', ανακαλύπτουμε, τελικά, ότι η Πρωτοχρονιά δεν γιορτάζεται από όλους την ίδια μέρα.
Η Πρωτοχρονιά, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, είναι δημόσια αργία και γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου. Σηματοδοτεί, όπως λέει και το όνομά της, την πρώτη μέρα κάθε χρόνου. Χορός, μουσική, πυροτεχνήματα και πολύ ποτό συνθέτουν την εικόνα των περισσότερων εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για να καλωσορίσουμε το νέο έτος.
Ο εορτασμός της πρώτης μέρας του χρόνου, όμως, δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων κοινωνιών. Η ανάγκη να γιορτάζεται η έλευση του νέου έτους, σαν μία καινούρια αρχή, έχει της ρίζες της στους πρώτους ανθρώπινους πολιτισμούς. Στο πέρασμα των αιώνων, αυτός ο εορτασμός άλλαξε μορφές, αλλά πάνω από όλα, άλλαξε ημερομηνίες.
Η Βαβυλώνα και το ανοιξιάτικο φεστιβάλ Ακίτου
Η γιορτή της Πρωτοχρονιάς είναι, λοιπόν, ίσως η αρχαιότερη από όλες τις άλλες. Και η ιστορία της, μας πάει πίσω τέσσερις χιλιετίες. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Βαβυλώνα. Συγκεκριμένα, γύρω στο 2000 π.Χ., όταν οι Βαβυλώνιοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά κατά την πρώτη Νέα Σελήνη μετά την εαρινή ισημερία, η οποία συμβαίνει περίπου στις 21 Μαρτίου.
Οι γιορτές των Βαβυλώνιων για την έλευση του νέου έτους ήταν γνωστές με το όνομα Ακίτου, αφιερωμένες στη νίκη του νέου θεού Μαρντούκ εναντίον της παλιάς θεάς Τιαμάτ και διαρκούσαν δέκα ή έντεκα ημέρες. Είναι, μάλλον, ασφαλές να πούμε ότι ο δικός μας τρόπος καλωσορίσματος του χρόνου, με χαρτάκι στο σπίτι ή στρίμωγμα σε πλατείες, ωχριά μπροστά στην αρχαία γιορτή.
Κι αν ο ερχομός της άνοιξης φαντάζει μια λογική εκκίνηση για το νέο έτος – είναι η εποχή της αναγέννησης, της άνθησης των λουλουδιών και της φύτευσης των νέων σοδειών – η 1η Ιανουαρίου φαντάζει εντελώς αυθαίρετη ημερομηνία. Με μια πρώτη ματιά, δεν φαίνεται να έχει καμία γεωργική, αστρολογική ή άλλη σημασία. Πώς καθιερώθηκε, λοιπόν;
Οι νουμηνίες στην αρχαία Ελλάδα
Πριν ξεκινήσουμε την αναζήτηση των λόγων που η 1η Ιανουαρίου θεωρείται η πρώτη μέρα του έτους, πρέπει να πούμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά, αφού για εκείνους ήταν πιο σημαντική η αρχή κάθε μήνα, η οποία ονομαζόταν νουμηνία και γιορτάζονταν ανάλογα.

Όταν ο ελλαδικός χώρος πέρασε στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι Έλληνες υιοθέτησαν, μάλλον αναγκαστικά, την πρακτική εορτασμού της Πρωτοχρονιάς των Ρωμαίων, που θα δούμε παρακάτω.

Οι Ρωμαίοι αυξάνουν τους μήνες από δέκα σε δώδεκα
Το ρωμαϊκό ημερολόγιο, σε τοιχογραφία που βρέθηκε στην έπαυλη του Νέρωνα
Το ρωμαϊκό ημερολόγιο, σε τοιχογραφία που βρέθηκε στην έπαυλη του Νέρωνα

Στα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αρχή του νέου έτους θεωρούνταν, όπως και κατά τη χρυσή εποχή της Βαβυλώνας, ο Μάρτιος. Συγκεκριμένα, το ρωμαϊκό ημερολόγιο, που είχε σαν βάση τον σεληνιακό κύκλο, ξεκινούσε από τον Μάρτιο και τελείωνε στον Δεκέμβριο.
Μάλιστα, τα ονόματα των σύγχρονων μηνών Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος φανερώνουν, μέχρι σήμερα, τη θέση τους σε εκείνο το ημερολόγιο. Αυτό γιατί, στα λατινικά, septem σημαίνει επτά, octo σημαίνει οχτώ, novem σημαίνει εννιά και decem σημαίνει δέκα.
Αργότερα, προστέθηκαν δύο ακόμα μήνες στο ημερολόγιο των Ρωμαίων, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και το 153 π.Χ., η ρωμαϊκή σύγκλητος αποφάσισε το ρωμαϊκό πολιτικό έτος να αρχίζει την 1η Ιανουαρίου, όταν και ορκίζονταν οι ετήσιοι ύπατοι και οι πραίτορες.
Το ημερολόγιο του Ιουλίου Καίσαρα και ο ρόλος του θεού Ιανού
Ο θεός Ιανός των Ρωμαίων
Ο θεός Ιανός των Ρωμαίων

Παρόλα αυτά, δεν ήταν παρά μόνο μέχρι το 46 π.Χ., όταν ο Ιούλιος Καίσαρας δημιούργησε το Ιουλιανό Ημερολόγιο, που η 1η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Πρωτοχρονιά. Μάλιστα, ο Καίσαρας, για να καταφέρει να συγχρονίσει το νέο ημερολόγιο με τον ήλιο αντί με τη σελήνη, αναγκάστηκε να παρατείνει τη διάρκεια του προηγούμενου έτους στις 445 ημέρες.
Ο Ιανουάριος είχε πάρει το όνομά του από τον Ιανό, τον ρωμαϊκό θεό των ενάρξεων και των μεταβάσεων και ο Καίσαρας θεώρησε ότι η πρώτη μέρα του μήνα αφιερωμένου σε αυτόν ήταν η ιδανική για να σηματοδοτεί την έναρξη του νέου έτους. Είναι ενδιαφέρον, επίσης, ότι ο Ιανός απεικονίζονταν με δύο πρόσωπα: το ένα κοιτούσε εμπρός (μέλλον) και το άλλο πίσω (παρελθόν).
Οι Ρωμαίοι δεν σταμάτησαν να γιορτάζουν την έλευση της νέας χρονιάς, ούτε μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, αν και η Εκκλησία καταδίκασε τις εορταστικές εκδηλώσεις ως παγανιστικές. Η αλήθεια είναι ότι οι Ρωμαίοι δεν γιόρταζαν με τον πιο σεμνό τρόπο την Πρωτοχρονιά. Επιδίδονταν σε όργια και μεθύσι, ξορκίζοντας, έτσι, το χάος που ήλπιζαν να μην τους ακολουθήσει στο νέο έτος.
Αλλαγές από την επικράτηση του Χριστιανισμού έως τον Μεσαίωνα
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η επικράτηση του Χριστιανισμού έφερε αλλαγές στη γιορτή της Πρωτοχρονιάς
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η επικράτηση του Χριστιανισμού έφερε αλλαγές στη γιορτή της Πρωτοχρονιάς

Στους αιώνες που ακολούθησαν, οι παγανιστικές γιορτές καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν με τις νέες χριστιανικές που καθιερώθηκαν και η Πρωτοχρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η Εκκλησία παρέμενε αντίθετη με τους έντονους εορτασμούς για την έλευση του νέου χρόνου, για πολλούς αιώνες, μετατρέποντας την Πρωτοχρονιά σε ημέρα προσευχής και νηστείας. 
Μάλιστα, μέχρι τον Μεσαίωνα, είχε μεταφέρει και πάλι την Πρωτοχρονιά, ορίζοντάς την ως την 25η Μαρτίου, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Το γεγονός αυτό είχε αρκετά τραγελαφικά αποτελέσματα, αφού η ημερολογιακή αρχή της χρονιάς κατέληξε να διαφέρει ακόμη και ανάμεσα στις ίδιες εθνοτικές ομάδες. 
Κλασικό παράδειγμα του παραπάνω παραλογισμού υπήρξε η ιταλική χερσόνησος, όπου η χρονιά άρχιζε αλλού την 1η Ιανουαρίου, αλλού την 25η Μαρτίου και αλλού την 1η Μαρτίου. Αν το σκεφτούμε λίγο, θα δούμε ότι ένας ταξιδιώτης στην Ιταλία του Μεσαίωνα, κατά μία έννοια, μπορούσε να ταξιδέψει πίσω ή μπροστά στον χρόνο!
Οι ανακρίβειες επιβάλλουν νέες αλλαγές
Το άγαλμα του Πάπα Γρηγορίου ΙΓ΄, στον Βασιλικό του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό
Το άγαλμα του Πάπα Γρηγορίου ΙΓ΄, στον Βασιλικό του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό
Η 1η Ιανουαρίου επανήλθε ως επίσημη Πρωτοχρονιά, μόλις πριν από, περίπου, μισό αιώνα, όταν ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ'αποφάσισε να εγκαταλείψει εντελώς το Ιουλιανό Ημερολόγιο, αναζητώντας ένα πιο ακριβές σύστημα χρονολόγησης και επιχειρώντας να δώσει ένα τέλος στα προβλήματα που γεννούσε η ύπαρξη διαφορετικών ημερολογιακών εκκινήσεων.
Με βάση το σύστημα μέτρησης του Ιουλιανού Ημερολογίου, το ηλιακό έτος αποτελούνταν από 365 μέρες και ένα τέταρτο της ημέρας. Κάθε τέσσερα χρόνια, μία εμβόλιμη μέρα προστίθετο στον χρόνο, ώστε να διατηρείται η αντιστοίχηση του ημερολογίου με τις εποχές. Ωστόσο, αν και αρκετά ακριβές, το Ιουλιανό Ημερολόγιο δεν ήταν τέλειο.
Στην πραγματικότητα, ένα ηλιακό έτος διαρκεί 365 μέρες, 5 ώρες, 48 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, δηλαδή 365,2422 μέρες. Η απόκλιση από τις 365,25 μέρες του ημερολογίου του Ιουλίου Καίσαρα δεν φαντάζει μεγάλη, αλλά, ακόμα και έτσι, είχε ως αποτέλεσμα το Ιουλιανό Ημερολόγιο να μένει πίσω από τις εποχές, κατά μία μέρα κάθε αιώνα.
Καθιερώνεται το Γρηγοριανό Ημερολόγιο
Το Γρηγοριανό Ημερολόγιο καθιερώθηκε το 1582 και ισχύει στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μέχρι σήμερα
Το Γρηγοριανό Ημερολόγιο καθιερώθηκε το 1582 και ισχύει στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μέχρι σήμερα

Έτσι, ο Γρηγόριος πήρε την απόφαση να καθιερώσει ένα νέο ημερολογιακό σύστημα, το γνωστό και ισχύον μέχρι σήμερα στον δυτικό κόσμο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, με στόχο τη μεγαλύτερη ακρίβεια. Η τελευταία ημέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου ήταν η 4η Οκτωβρίου 1582 και η πρώτη του Γρηγοριανού ήταν η αμέσως επόμενη, αλλά όχι ως 5η αλλά ως 15η Οκτωβρίου 1582.
Παράλληλα με την καθιέρωση του νέου ημερολογίου, ο Πάπας κάλεσε τους Χριστιανούς, να θεωρούν ως πρώτη μέρα κάθε χρονιάς την 1η Ιανουαρίου. Το νέο ημερολόγιο υιοθετήθηκε άμεσα από τους Καθολικούς και στη συνέχεια και από τους Προτεστάντες. Σιγά και σταθερά, η 1η Ιανουαρίου αναγνωρίστηκε και γιορτάζεται από ολόκληρο τον κόσμο ως η Πρωτοχρονιά.
Λαοί με διαφορετικές Πρωτοχρονιές 
Σκηνή από τους εορτασμούς της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς
Σκηνή από τους εορτασμούς της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς

Ωστόσο, υπάρχουν μέχρι και σήμερα πολιτισμοί και θρησκευτικές ομάδες που γιορτάζουν άλλες Πρωτοχρονιές. Πιο γνωστό σε εμάς είναι το παράδειγμα των Παλαιοημερολογιτών Χριστιανών, που ακολουθούν ακόμα το Ιουλιανό Ημερολόγιο, με αποτέλεσμα να φτάνουν στη δική τους 1η Ιανουαρίου, όταν το δικό μας ημερολόγιο δείχνει, ήδη, τις 14 Ιανουαρίου.
Άλλα παραδείγματα είναι η Κινέζικη και η Βιετναμέζικη Πρωτοχρονιά, που γιορτάζονται τη μέρα της δεύτερης Νέας Σελήνης, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Πρόκειται για κινητή γιορτή, η οποία μπορεί να πέσει οποιαδήποτε μέρα, από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 21 Φεβρουαρίου, με βάση το δικό μας ημερολόγιο. Παρομοίως, γιορτάζεται και η Μογγολική Πρωτοχρονιά.
Η Θιβετιανή Πρωτοχρονιά, επίσης, δεν συμβαδίζει με τη δική μας. Ονομάζεται Λόσαρ, γιορτάζεται για δεκαπέντε μέρες (τις τρεις πρώτες πιο έντονα) και είναι κινητή, με βάση το θιβετιανό σεληνιακό ημερολόγιο, σύμφωνα με το οποίο φέτος είναι το έτος 2141. Η Πρωτοχρονιά του 2141 (το δικό μας 2014) ήταν στις 31 Ιανουαρίου του δικού μας ημερολογίου.
Ξεχωριστή Πρωτοχρονιά έχουν και οι Εβραίοι (Ρος Χασάνα), η οποία γιορτάζεται τις δύο πρώτες μέρες του Τισρέι, του πρώτου μήνα του πολιτικού έτους και έβδομου μήνα του εκκλησιαστικού έτους με βάση το εβραϊκό ημερολόγιο.
Καλό νέο ξεκίνημα
Το βέβαιο είναι ότι, ανέκαθεν, οι άνθρωποι αναζητούμε ένα κοινό σημείο αναφοράς, μία νέα αφετηρία, κατά την οποία μπορούμε να αφήσουμε, συμβολικά, πίσω μας όλα τα δεινά του προηγούμενου διαστήματος και να πορευθούμε στο μέλλον, κρατώντας τα θετικά. Η Πρωτοχρονιά έχει αυτόν, ακριβώς, τον ρόλο.
Αυτό το συμβολικό γύρισμα της σελίδας μάς γεμίζει αισιοδοξία. Αποτελεί μία βάση για να πατήσουμε πάνω και να αναζητήσουμε ένα πιο θετικό αύριο. Κατά κάποιο τρόπο, μοιάζουμε με τον Ιανό. Κοιτάμε πίσω, για να ξέρουμε από που ερχόμαστε, αλλά περισσότερο μπροστά, ελπίζοντας ότι προς τα εκεί που θα προχωρήσουμε, θα είναι καλύτερα. Καλό νέο έτος, λοιπόν και καλό νέο ξεκίνημα!

http://www.pathfinder.gr/

Ο ΓΙΑΛΑΦΤΗΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ

$
0
0

Παραμονή πρωτοχρονιάς, ο Αριστείδης Χαιρέτης - Γιαλάφτης δέχεται ένα τηλεφώνημα..
Μία τυφλή τηλεφωνεί στον Άρη και του λέει. Είμαι τυφλή και είμαι η μεγαλύτερη θαυμάστρια σας, αρχίζει η τυφλή να λέει στον Αριστείδη μαντινάδες του... Κλείνουν το τηλέφωνο και ένα τέταρτο μετά την αλλαγή του χρόνου ο Γιαλάφτης της τηλεφωνεί και της λέει κλαίγοντας....

Ποιά μαντινάδα να σου πω
στο περιστατικό σου,
να μουν ο θιος να σου δινα,
πρωτοχρονιά το φως σου...

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΘΕ ΜΟΥ ΖΗΜΙΕΣ ΤΣΙ ΦΕΡΝΕΙ
ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟΝΕ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ

ΟΛΟΙ ΤΟΝΕ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΟΝΤΕ ΜΠΑΙΝΕΙ
ΜΑ ΓΩ ΠΕΝΘΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΑΓΕΡΝΕΙ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΕΧΩ ΧΑΡΑ ΜΑ ΔΕ ΤΟ ΦΑΝΕΡΩΝΩ
ΜΗ ΤΣΑΚΩΣΤΟΥΝΕ ΤΣΑ ΒΡΑΔΙΑ Η ΜΟΙΡΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΙ Η ΜΟΙΡΑ ΜΟΥ ΑΜΕΡΙΜΝΗ ΚΟΙΜΑΤΑΙ
ΠΩΣ ΕΝΑΙ ΜΕΡΑ ΤΣΗ ΧΑΡΑΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕ ΘΥΜΑΤΑΙ

ΕΜΠΗΚΕ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΑ ΠΟ ΑΛΛΟΥΣ
ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΟ ΕΧΩ ΚΑΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ


Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΚΙ ΟΤΙ Τ’ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙ
ΑΥΤΟΣ Θ’ΑΝΘΙΣΕΙ ΤΟ ΚΛΑΔΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΤΟ ΞΕΡΑΝΕΙ

ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥΝΕ ΧΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ
ΝΑ ΚΑΜΩ ΤΟ ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΤΥΧΗΔΕΣ ΜΟΝΟ

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΕ ΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕΝΑ
ΟΤΙ ΝΗΜΕΝΩ ΜΙΑ ΖΩΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΜΑΖΩΜΕΝΑ…….

ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΑΤΕΧΑ ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝΕ
ΑΝΕ ΠΟΘΕΝΟΥΝΕ ΚΙ ΑΥΤΟΙ Η ΠΑΝ΄ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΖΟΥΝΕ

ΠΗΓΗ - http://www.anogi.gr

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ ΣΤΟ ΜΕΙΝΤΑΝΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

$
0
0

Η τοποθέτηση της ΒΑΡΕΛΑΣ και ρύθμιση της κίνησης από Τροχονόμο Αστυνομικό, που έχει σκοπό την αναβίωση του παραδοσιακού τύπου ρύθμισης της κυκλοφορίας, στο κέντρο του Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, 31/12/2015, το πρωί και από ώρα 09:00’ έως 13:00’, στη διασταύρωση των οδών Λ. Δικαιοσύνης – 1821 και 25ης Αυγούστου (Πλ. Ν. Φωκά ή Μεϊντάνι).





Ο τροχονόμος μέσα στο βαρέλι, ρύθμιζε  την κυκλοφορία των οχημάτων στο “Μεϊντάνι” θυμίζοντας σε όλους μας το παλιό Ηράκλειο, τότε που δεν υπήρχαν φανάρια και τόσα πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους.

Το έθιμο της βαρέλας, αναβιώνει κάθε χρόνο, παραμονή Πρωτοχρονιάς και δίνει μια ευκαιρία ανταλλαγής ευχών των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών με τους επικεφαλής της τοπικής Αστυνομίας.






Πολλοί ήταν αυτοί που σταματούσαν για να χαζέψουν τις κινήσεις που θύμιζαν χορογραφία και να ευχηθούν στους τροχονόμους, οι οποίοι –σύμφωνα με την παράδοση – προσφέρουν δώρα στους τροχονόμους. 






Με την αναβίωση της ρύθμισης της κυκλοφορίας με τη βαρέλα, δίνεται η δυνατότητα στους μεγαλύτερους σε ηλικία Hρακλειώτες να θυμηθούν τους παλιούς καιρούς και στους νεότερους να γνωρίσουν το Hράκλειο μιας άλλης εποχής. 

H παρουσία των τροχονόμων στη «βαρέλα» την τελευταία μέρα του χρόνου, θυμίζει στους Hρακλειώτες κάτι από την παλιά φυσιογνωμία της πόλης, όταν τα αυτοκίνητα ήταν λίγα, δεν υπήρχαν φανάρια και η κυκλοφορία στους δρόμους ήταν πιο εύκολη για οδηγούς και πεζούς. 



Eκείνη την εποχή, παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι καταστηματάρχες και οι οδηγοί άφηναν μπροστά στο βαρέλι κάθε λογής δώρα για τους τροχονόμους. Aυτό το έθιμο τηρείται μέχρι σήμερα. Tα δώρα που συνήθως προσφέρονται είναι ποτά και γλυκά.



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Η ΚΑΛΗ ΧΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ

$
0
0

Ενα έθιμο που το περμέναμε όλοι μας σαν παιδιά ήταν και η καλή χέρα που δινόταν την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι γονείς μας πήγαιναν στα μαγαζιά, μας έπαιρναν παιχνίδι, οι δικοί μου έμαθαν κάποια στιγμή και μου έπαιρναν πάντα κάποιο βιβλίο. 






Όμως οι θείοι και παππούδες δεν έτρεχαν στα μαγαζιά, αλλά θυμάμαι που έλεγαν έλα εδώ να σου κάνω την καλή χέρα  μα να τα φυλάξεις στον κουμπαρά σου, άλλοτε πάλι όταν τύχεναι να είναι μπροστά οι γονείς και αντιδούσαν λέγοντας δεν είναι ανάγκη, ο παππούς και η γιαγιά απαντούσαν Έ..... για το καλό το χρόνου να πάρετε κάτι του κοπελιού, λίγα είναι μα με πολύ αγάπη.
Υπήρξαν πολλές φορές που φυλάγαμε τα χρήματα που μας έδιναν και συγκεντρώνοντας και σε διάφορες άλλες εορτές και άλλα λεφτά πηγαίναμε μια μέρα και αγοράζαμε το δώρο που είχαμε βάλι στο ( μάτι )
Δεν ήταν βέββαια και λίγοι αυτοί που έλεγαν στους γονείς τους, εγώ θέλω να μου πάρεις αυτό το παιχνίδι λαμβάνοντας την απάντηση είναι πολύ ακριβό, μέχρι τόσα.... χρήματα μπορούμε να δώσουμε, για να λάβουν την απάντηση απο το παιδί εγώ έχω μαζέψει δικά μου λεφτά και με τα δικά σας ( χρήματα ) θα συμπληρώσω και θα το πάρω !!!





1.500 ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

$
0
0


Η ιστορία της βασιλόπιτας, είναι μια ιστορία που συνέβηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια, πριν από 1500 χρόνια περίπου, στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν δεσπότης της Καισαρείας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του, με αγάπη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια.
Κάποια μέρα όμως, ένας αχόρταγος στρατηγός - τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να την λεηλατήσει.
Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο στρατηγός αποφασισμένος με το στρατό του περικύκλωσε αμέσως την Καισαρεία.



Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη, ο οποίος βρισκόταν στο ναό και προσευχόταν. Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος στρατηγός απαίτησε το χρυσάφι της πόλης καθώς και ότι άλλο πολύτιμο υπήρχε στην πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχια, δεν είχαν να δώσουν τίποτε αξιόλογο στον άρπαγα στρατηγό.
Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί τον Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από την πατρίδα του ή κι ακόμη μπορεί να τον σκοτώσει. Οι χριστιανοί της Καισαρείας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ότι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν , ώστε δίνοντάς τα στο σκληρό στρατηγό να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος στρατηγός κόντευε να σκάσει από το κακό του. Διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.




Ο Δεσπότης, ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο στρατηγό ότι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνω στα χρυσαφικά έγινε το θαύμα! Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά έναν λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στον σκληρό στρατηγό και τους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι.
Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας. Τότε ο Μέγας Βασίλειος βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. 




Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας.Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της.Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι , η βασιλόπιτα που έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.
Έτσι, συνηθίζουνε και λένε



«Του Χριστού χριστόψωμα,
τα Φώτα τηγανίδες
και τη Λαμπρή τυρόπιτες
τ'Άγιου Πετριού κουλούρες»



Η βασιλόπιτα έχει έχει πάντα την πρώτη θέση στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι,
πλάι στους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τις δίπλες και τα άλλα γλυκά.



ΠΗΓΗ - http://www.rizaonline.gr

ΤΑ ΓΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

$
0
0

Το αμίλητο νερό Σύμφωνα με το έθιμο - το οποίο ισχύει ακόμα σε μερικά μέρη -το πρωί της Πρωτοχρονιάς οι κοπέλες πήγαιναν στην βρύση του χωριού να πάρουν το «αμίλητο νερό» για να το πάνε σπίτι. Φθάνοντας στη βρύση, έριχναν μέσα σιτάρι ή τυρί και έλεγαν: «Όπως τρέχει το νερό, να τρέχει το μπερκέτι στο σπίτι μας». Μετά γύριζαν στο σπίτι με το νερό, και χωρίς να βγάλουν τσιμουδιά έλεγαν ''Χρόνια πολλά'' στους δικούς τους. Το ‘‘αμίλητο νερό’’ το έχυναν στις τέσσερις γωνιές του σπιτιού, για να τρέχουν όλη τη χρονιά τα καλούδια σαν το νερό.

Το σπάσιμο του ροδιού Το σπάσιμο του ροδιού το όποιο σήμερα πολλές νοικοκυρές το αποφεύγουν για να μην λερώσει τα χαλιά με τα κόκκινα ζουμιά του, στον παραδοσιακό μας πολιτισμό το έσπαγαν στην είσοδο του σπιτιού για να φέρει γονιμότητα στο σπίτι και φώναζαν και τις κότες να φάνε τα σπόρια που έπεσαν κάτω για να είναι γόνιμες όλο το χρόνο.

Η μαλλιαρή πέτρα Η μαλλιαρή πέτρα ήταν μια πέτρα που είχε επάνω της μούσκλια (μούσκλι η δύναμη της αναβλάστησης) την οποίαν έπαιρναν από το ποτάμι ή από τη βρύση του χωριού, την άφηναν δίπλα στο κατώφλι και την πατούσαν πριν μπουν στο σπίτι. Ένα άλλο έθιμο ήταν το πάτημα του σίδερου ή του ηνίου που το βγάζανε από το αλέτρι ή των κλειδιών που τα πάταγαν μπαίνοντας με το δεξί πόδι όταν γύριζαν από την εκκλησία.

Η φροντίδα των ζώων Σε πολλές περιοχές πίστευαν ότι όταν θα περάσει ο Άη Βασίλης θα ρωτήσει πρώτα τα ζώα αν είναι καλοταϊσμένα κι αν δεν ήταν δεν θα ευλογούσε το σπίτι. Γι αυτό πήγαιναν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τα φρόντιζαν - τα ξύστριζαν, τα πότιζαν και τα καλοτάιζαν, για να μην πούνε τα παράπονα τους στον Άη Βασίλη.
Άη Βασίλης Μετά τη δεκαετία του 40 -50 στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Δεν ζούμε πια στον αγροκτηνοτροφικό πολιτισμό, αλλά σε αστικούς πολιτισμούς και έχουμε πολλά έθιμα που έχουν έρθει από άλλες χώρες. Αυτό είναι κάτι φυσικό στον κόσμο που ζούμε.
Πολλοί λένε ότι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ξενόφερτο. Το δέντρο όμως ήταν ξενόφερτο το 19ο αιώνα που ήρθε. Σήμερα έχει γίνει Ελληνικό αφού όλοι στολίζουμε δέντρα στα σπίτια μας και έχουμε δέντρα στους δημόσιους χώρους. Επίσης το δέντρο ήρθε να ταιριάξει με ένα Ελληνικό έθιμο όπου χρησιμοποιούσαν κλαδιά στη φυτομορφική διακόσμηση και στους φυτομορφικούς στολισμούς που έκαναν στα σπίτια τους, Μπορεί να μην ήταν δέντρο αλλά ήταν κλαδιά. Και ας μην ξεχνάμε και ότι οι Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις όπλων μας σχετίζονται με ένα δέντρο. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι και ο Άη Βασίλης, αυτή η μορφή του ροδομάγουλου, με τα άσπρα γένια, κοκκινοντυμένου, χοντρουλού παππού ο οποίος εμφανίζεται στις πλατείες και πάνε τα παιδιά και βγάζουν φωτογραφίες μαζί του, και απεικονίζεται στις κάρτες μας, και ο οποίος προέρχεται από μια διαφήμιση της Coca Cola.
Οι ξένοι στην θέση του Άη Βασίλη σαν προστάτη της νεότητας και ως μεταφορέα δώρων έχουν τον Άη Νικόλαο. Στο Βέλγιο το τριήμερο που γιορτάζουν τον Άη Νικόλαο κλείνουν τα πάντα και πετάνε αλεύρι ο ένας στον άλλο. Η γιορτή είναι του Saint Nicolaus, και από το Nicolaus έχουμε κατά συγκοπή το Santa Claus. Για μας ο Άγιος Βασίλειος είναι αυτός που έχουμε στα εικονίσματα, τον τιμούμε την 1η Ιανουαρίου και είναι ένας ασκητικός άγιος ο οποίος πέθανε γύρω στα 40 του από τη στέρηση. Είχε μακριά γενειάδα, ήταν ελαφρώς καραφλός , με τα μάγουλα βουλιαγμένα μέσα από τη νηστεία και δεν έχει καμιά ομοιότητα με το ροδομάγουλο παππού.

Είναι όμως και αυτός φορέας δώρων. Στα παραδοσιακά μας κάλαντα έφερνε κι αυτός δώρα, αλλά έφερνε χαρτί και καλαμάρι και όχι κούκλες και τραινάκια. Βλέπετε τα επιθυμητά δώρα κάθε κοινωνίας είναι αυτά που σχετίζονται με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Και στον Ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και μετά η μόρφωση ήταν το μεγάλο δώρο που μπορούσε να ξεχωρίσει έναν άνθρωπο από τους υπόλοιπους. Τη μόρφωση αυτή έφερνε ο Άγιος Βασίλειος. Μπορεί με τη φιγούρα του κοκκινομάγουλου Άη Βασίλη να στολίζουμε τα σπίτια μας και όλοι να τον αναγνωρίζουμε σαν Άη Βασίλη, εν τούτοις δεν τον βάζουμε στο εικονοστάσι, ούτε του ανάβουμε καντήλι, γιατί στη συνείδηση μας δεν είναι άγιος αλλά κάτι διαφορετικό.

Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ χαρακτηριστικό για το πώς έρχονται οι ξένες επιδράσεις, με ποια διαδικασία ενσωματώνονται στον Ελληνικό πολιτισμό, πως διαφοροποιούνται και πως συσχετίζονται με πράγματα που έχουμε εμείς εδώ και πως όλα μαζί συγκροτούν την εθνική μας ταυτότητα. Και όλο αυτό γίνεται χωρίς καμιά οδηγία από άνωθεν και χωρίς καμιά συνταγή αυθεντικότητας.
Ακολουθεί η Τρίτη γιορτή του δωδεκαημέρου, τα Φώτα και τα έθιμα τους.
Απόσπασμα από ομιλία του Εμμανουήλ Βαρβούνη, καθηγητή Πανεπιστήμιου με θέμα «Τα έθιμα του δωδεκαημέρου»

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ

$
0
0


Με τα τούτα και με τα άλλα, που συμβαίνουν στην καθημερινότητα μας ο κοσμάκης έχει γονατίσει και σε λίγο θα αρχίσει να ξαναζεί όπως τα χρόνια της δεκαετίας του 50, τότε που για να ζεσταθούμε τα χειμωνιάτικα βράδια καθόμαστε οικογενειακώς γύρω από το μαγκάλι και όταν χορταίναμε ζεστασιά, ορμάγαμε κάτω από τις μάλλινες φλοκάτες για να μη χάσει το κορμί μας ό,τι απόκτησε γύρω από τα αναμμένα κάρβουνα.


Θυμάμαι και τις ονομαστικές μας γιορτές, τότε που δεν κάναμε τις βεγγέρες με τα αμέτρητα ορντέβρ και τα γκουρμέ κοψίδια, αλλά με τους απλούς λαϊκούς κουραμπιέδες, που τους τρατάραμε πασπαλισμένους με μπόλικη ζάχαρη άχνη με τη συνοδεία ενός λιαστού μπουκαλίσιου «τσέρυ».
Οι γονείς, μας τραβολογούσαν από σπίτι σε σπίτι για να πούμε τα χρόνια πολλά σε συγγενείς και φίλους και «να βγάλουμε την υποχρέωση», όπως μας έλεγαν. Γυρίζαμε από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ και όταν φτάναμε στο σπίτι, η τσάντα της μάνας ήταν γεμάτη από τυλιγμένα κεράσματα, που δεν μας άφηνε να τα φάμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, επειδή φοβόταν μην ανέβει το ζάχαρο του πατέρα.


Όμορφες στιγμές, με αρκετή φτώχεια αλλά γεμάτες ανθρωπιά. Τέτοιες θα ξαναζήσουμε σε λίγο καιρό, γιατί έτσι τα κατάφεραν αυτοί που τους εμπιστευτήκαμε. Μόνο που τώρα θα λείπει η ανθρωπιά αφού θα την έχει αντικαταστήσει η αγωνία για επιβίωση.



Στην αρχή θα μας κακοφανεί, στη συνέχεια όμως και σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να συνηθίζουμε τη νέα μας ζωή και θα μας αρέσει. Η νέα τάξη πραγμάτων θα φέρει τους Έλληνες πιο κοντά τον έναν με τον άλλον. Θα μας ξαναμαζέψει γύρω από την ξυλόσομπα και το μαγκάλι, θα μας κάνει να ξαναπάμε στον τσαγκάρη για να μας αλλάξει τις σόλες και να μας ράψει ψίδια και θα μας ξαναστείλει στον φούρνο της γειτονιάς με ένα ταψί γεμάτο λαχταριστούς κουραμπιέδες και χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα. Και ακόμα, θα μας αναγκάσει να κατεβάσουμε από το πατάρι την παλιά ραπτομηχανή SINGER της γιαγιάς για να κάνουν οι μανάδες τις επιδιορθώσεις των παλιών μας ρούχων.


Οι γεροντότεροι θα μείνουν στις πόλεις και τα χωριά τους και θα μετράνε καρτερικά το υπόλοιπο της ζωής τους, ενώ οι νεότεροι, όπως κάποτε έκανε και η δική μου γενιά, θα φύγουν μακριά, όσο πιο μακριά μπορούν και θα ανοίξουν τα φτερά τους για να φτιάξουν το μέλλον τους. Το μέλλον που, εμείς εδώ στην Ελλάδα, επιτρέψαμε σε φαύλους πολιτικούς να το υποθηκεύσουν στους αντιπροσώπους της τρόϊκας και στα πάσης φύσεως διεθνή τρωκτικά.



ΑΡΘΡΟ - Του ΓΙΩΡΓΟΥ Θ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤ ΑΡΧΕΙΟ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

$
0
0

ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

$
0
0

ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ Η ΟΡΑΣΗ ΞΕΧΝΑ ΚΑΙ ΔΕ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ
ΤΑ ΚΑΛΥΜΕΝΤΑ ΤΟΥ ΣΕΒΝΤΑ ΣΤΑ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΕΠΕΙ

ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ... ΑΡΧΙΜΙΝΙΑ ΚΙ ΑΡΧΙΧΡΟΝΙΑ

$
0
0

ΟΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Έχετε προσέξει ότι τα σημερινά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι λίγο... ασυνάρτητα;; Όσο και αν προσπαθήσετε δεν βγαίνει νόημα μεταξύ των στίχων- για να θυμηθούμε τα Κάλαντα:



Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά
Ψηλή μου δεντρολιβανιά (*)
Κι αρχή καλός μας χρόνος
Εκκλησιά με τ'άγιο θόλος (*)
Άγιος Βασίλης έρχεται
Και δε μας καταδέχεται (*)
Από την Καισαρεία
Συ είσ'αρχόντισσα κυρία (*)
Βαστάει πένα και χαρτί
Ζαχαροκάντυο ζυμωτή (*)
Χαρτί χαρτί και καλαμάρι
Δες και με το παλικάρι (*)



Ας δούμε λοιπόν πώς εξηγείται η ασυναρτησία... Η ιστορία μας διαδραματίζεται στο Βυζάντιο. Σε εκείνα τα χρόνια οι φτωχοί και χαμηλών στρωμάτων άνθρωποι δεν είχαν το δικαίωμα να μιλούν στους αριστοκράτες παρά μόνο σε γιορτές όπου μπορούσαν να τους απευθύνουν ευχές.


Κάποιος νεαρός λοιπόν, ταπεινής καταγωγής, ήταν ερωτευμένος με μια αρχοντοπούλα. Επειδή δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό να την πλησιάσει παρά μόνο σε περίοδο εορτών για να της απευθύνει ευχές, αποφάσισε ανάμεσα στα κάλαντα του Μεγάλου Βασιλείου να εντάξει και ένα ερωτικό ποίημα που είχε συνθέσει! Αρχίζει λοιπόν και βάζει ενδιάμεσους στίχους (αυτούς με τα αστεράκια).



Με αυτόν τον τρόπο και τα κάλαντα θα έλεγε ακολουθώντας τους κοινωνικούς κανόνες αλλά ταυτόχρονα θα παίνευε την καλή του..!

Την αποκαλεί ψηλή, σαν δεντρολιβανιά. Επειδή φορούσε ένα από τα ψηλά τα κωνικά καπέλα με το τούλι στην κορυφη, την παρομοιάζει με Εκκλησιά με το Αγιο θόλος (θόλος εκκλησίας). Της λέει ότι δεν τον καταδέχεται (ο Άη Βασίλης δεν εχει να κανει!) γιατί είναι αρχόντισσα κυρία.



Τέλος κλείνει με τις γαλυφιές! Την λέει ζαχαροκάντυο ζυμωτή, δηλαδή φτιαγμένη από ζάχαρη (γλυκειά μου) και την παρακαλεί να του ρίξει μια ματιά. Έτσι λοιπόν αυτά τα παράδοξα Κάλαντα πέρασαν από γενιά σε γενιά και έγιναν τα πιο διαδεδομένα σε όλο τον ελληνικό χώρο.


« Να τα πούμε;»
Τα κάλαντα είναι η αποζήτηση μιας επικοινωνίας με τον άλλο. Έχουμε να του πούμε κάτι, αλλά δεν παραβιάζουμε τ’ αυτιά του και την ελευθερία του. Είναι σαν να του λέμε: « αδελφέ, εμείς πιστεύουμε σε κάτι, που το θεωρούμε σπουδαίο και που νοιώθουμε πως δίνει σε μας νόημα σε κάθε στιγμή μας. Σκεφτόμαστε να σου το πούμε, κι’ εσύ διαλέγεις και παίρνεις.
Το έχετε προσέξει; Δεν υπάρχουν ξεχωριστά κάλαντα για άρχοντες και χωριστά για το λαό. Όλοι αποκαλούνται άρχοντες και το σπίτι τους αποκαλείται  «αρχοντικό». Τα κάλαντα κομίζουν ένα όραμα, μια κοινωνία αρχοντάδων δίχως υποτελείς, δούλους και εξαθλιωμένους. Είναι ένα όραμα με εμπνευσμένο από το μεδούλι της Εκκλησίας, από ένα Θεό που προσφέρει τον ίδιο τον εαυτό Του σε όλους χωρίς να μονιμοποιεί την ταξική αδικία. Αυτή την προσφορά Του εμείς τη λέμε Θ. Ευχαριστία. Και όταν τραγουδάμε:
Τα κάλαντα αποτυπώνοντας την πίστη της Εκκλησίας, ότι η σάρκωση του Χριστού μπολιάζει με ζωή το σύμπαν. Κοιτάξτε τη Βυζαντινή εικόνα της Γέννησης: Τα βράχια είναι ζωγραφισμένα που να στρέφονται προς τον Χριστό, τα δένδρα χαμηλώνουν κ.λ.π. Τα πάντα συμμετέχουν. Τα κάλαντα μαρτυρούν ότι το περιβάλλον είναι αφάνταστα περισσότερο από αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης.
Όταν θα κτυπήσουν την πόρτα μας τα παιδιά των καλάντων, ας μην τα αποπάρουμε. Είναι θελητά ή αθέλητα τους, αληθινοί αντάρτες των πόλεων σήμερα. Μπορεί κίνητρο τους να είναι η παραξενιά κι η χαρά του εθίμου, μπορεί και το χαρτζιλίκι που αποκομίζουν. Το θέμα είναι ότι στα χέρια τους κρατιέται μια υπόθεση που μακάρι να βιωθεί κάποτε σε όλες της τις διαστάσεις. Διότι όσο ακόμη παίρνει τους δρόμους η αλήθεια των καλάντων κι’ όσο αντηχεί το κάλεσμα τους σε ένα αλλιώτικο αγαπητικό τρόπο ζωής, οι άχαρες πόλεις μας δεν έχουν πάρει ακόμη διαζύγιο από την ελπίδα. Δεν έχουν θαφτεί ακόμα στο ανέραστο αμπαλάζ του καταναλωτισμού, των βιτρινών, των ρεβεγιόν δίχως προσδοκία του αύριο, των Χριστουγέννων χωρίς Χριστό.
Πηγή: Θανάση Παναθανασίου, Ο Θεός μου ο αλλοδαπός


Σας τα ‘παν άλλοι;

του Θεόδωρου Παντούλα
-«Nα τα πούμε»;
-«Nα τα πείτε», μας αποκρίνονταν.
Tα λέγαμε ακέρια. Oλόκληρα. Aπό την αρχή ίσα με το τέλος. Iστορούσαμε το γεγονός και λέγαμε και παινέματα στους νοικοκυραίους. «Σ’ αυτό το σπίτι πού ’ρθαμε πέτρα να μην ραγίσει». Ξυπνάγαμε αξημέρωτα. Nτυμένοι βαριά με σκούφους και κασκόλ, που θα μας φύλαγαν από το πρωινό κρύο. Γυρνάγαμε στα χωριά των γονιών μας κι ανακαλύπταμε συγγενείς και φίλους. Άλλα κάλαντα στην Ήπειρο, άλλα στην Πελοπόννησο. Mαθαίναμε γρήγορα κι όταν μπερδευόμαστε είχαμε την συμπάθεια των ακροατών μας. 
«Πώς μεγαλώσατε έτσι;». Kαι μας μπούκωναν γλυκά κι ευχές. Mας χαρτζιλίκωναν κι από το υστέρημά τους. Δεν είχαν έρθει ακόμη οι επιδοτήσεις κι ο κόσμος τότε στα χωριά ζούσε από την δουλειά του κι όχι από την επιδότηση της αεργίας του. Δεν μας ένοιαζαν όμως τα λεφτά. Mας έφταναν τα χάδια στις κουρεμένες κεφαλές μας. Γυρνάγαμε όλο το χωριό κι όταν τελειώναμε κάναμε ταμείο για ν’ αγοράσουμε δώρα για τους δικούς μας -όχι δικά μας. Στο σχολείο και στο σπίτι μας μάς μάθαιναν ότι υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τις γιορτές όσα εμείς, κι έπρεπε να τα νοιαστούμε. Kαι τα νοιαζόμαστε. Kαι δίναμε και σε παιδιά λιγότερο τυχερά από εμάς. Στα φτωχά χωριά μας πάντως δεν υπήρχαν επαίτες -ίσως να μην υπήρχαν και άνθρωποι μόνοι τους. Για όσους θα μας έδιωχναν ξέραμε δίστιχα που ποτέ όμως δεν χρειάστηκε να πούμε.
«Nα τα πούμε»; Mας κοιτάζαν από το «ματάκι» της πόρτας. «Nα τα πείτε». Tα λέγαμε κολοβά. Mας έβαζαν και κάποια κέρματα στο χέρι κι όξω από την πόρτα. Oύτε χάδια, ούτε γλυκά, ούτε κουβέντες, ούτε ευχές. Δεν κακοκαρδιζόμαστε όμως. Ήταν Xριστούγεννα. «Aυτές οι μέρες το ’χουνε κι αυτές οι εβδομάδες/ να τραγουδάνε τα παιδιά, να χαίροντ’ οι μανάδες».
Kάθε χρόνο λιγοστεύουν τα κάλαντα, λιγοστεύουν και οι καλαντιστές. Kι αυτοί που τα λένε, τα λένε δίχως μετοχή. Tα λένε μόνο για τους φιλοδωρήσεις. Mε κοιτούν απορημένοι που δεν τους διακόπτω. Σταματούν. Δεν ξέρουν παρακάτω. «Yπάρχει κι άλλο», με ρωτούν.
Παλιά υπήρχε. Tώρα δεν υπάρχει.
Παλιά υπήρχαν ενορίες, δηλαδή κοινότητες. Tώρα δεν υπάρχουν. Παλιά υπήρχαν γιορτές. Tώρα δεν υπάρχουν. Tώρα υπάρχουν happenig. Kαι σε αυτά τα happening δεν χρειάζονται παιδιά που να τα λένε, γιατί τα παίζουν τα cd.
Σταμάτησα να τα λέω στα δεκατρία μου. Eίχα μεγαλώσει. Zήλευα όμως τους μικρούς που συνέχιζαν. Tώρα γίναν τα δικά μου παιδιά καλαντιστές. Tα λένε στην πολυκατοικία και συνοδεία ενηλίκου στην γειτονιά και στους συγγενείς. Aλλάξαν οι εποχές και πού να τα αφήσεις να γυρνούν μέσα στην πόλη μόνα τους.
«Nα τα πούμε», ρωτάνε.
«Mας τα παν άλλοι», τους αποκρίνονται. Στεναχωριούνται για λίγο αλλά συνεχίζουν. Nα πάμε και λίγο πιο κάτω, παρακαλούν.
Πιο κάτω είναι τα στολισμένα καταστήματα, η αγοραία χαρά, η υποχρεωτική κατανάλωση μιας παράδοσης που εκφυλίζεται σε καταναλωτική υστερία. Πιο κάτω είναι τα πάμφωτα, δίχως Xριστό, Xριστούγεννα.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΜΕ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

$
0
0
Ώρα, 11:00  ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  
Ώρα, 19:00 ‐20:00  Ώρα, 20:00‐21:00  Ώρα, 21:00‐23.30  Ώρα, 23:30‐23:59  Ώρα,  23:59  Ώρα,  00:01  Είσοδος  ελεύθερη  ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα από την  ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  στους κεντρικούς δρόμους και στο «Σταυρό» της πόλης  


1. Συναυλία με το Μουσικό Σχήμα «ΕΡΑΝ» Παραδοσιακά ‐ Έντεχνα και  δικές τους συνθέσεις.Συμμετέχουν: Νεκτάριος Παχιαδάκης,  λύρες – τραγούδι Κυβέλη    Σεργίου, τραγούδι ‐ κρουστά  Αντώνης Μανουσάκης,  λαούτο,    μπουλγαρί, θιαμπόλι, μαντολίνο   & τραγούδι, Μηνάς   Παιγνιωτάκης,  κρουστά.
 2. Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο: ‘’ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ  ΠΑΤΕΙ’’  από τις Σχολές «ΜΑΥΡΟΚΩΣΤΑ»  
3. Έντεχνα Ελληνικά και Λαϊκά τραγούδια από την ορχήστρα του           Γιάννη Λυδάκη και της Εμμανουέλλας Μανιδάκη  


4. Εορταστικό Μουσικό Πρόγραμμα με την  ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  5. Αντίστροφη μέτρηση σε γιγαντοοθόνη για το ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ  ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016  6. Πλούσιο πρόγραμμα ΡΙΨΗΣ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ  


ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ή ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

$
0
0
Μέρες αγάπης, με οικογενειακό κλίμα, αφορμή να συναντηθούν οι άνθρωποι, να αφήσουν πίσω τους τις διαφορές τους, να κοιτάξουν περισσότερο αυτά που τους ενώνουν και να τα ζήσουν.

Άλλοι θα γιορτάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε σπίτια με χαρτάκι καλό φαγητό, κρασάκι, και διάθεση, άλλοι σε νυχτερινά κέντρα με φαντασμαγορικές πίστες, με τραγουδιστές που θα ανεβάσουν το κέφι.



Σίγουρα θα υπάρξουν πολλοί που θα τους βρεί η αλλαγή του χρόνου εν πλώ ή στον αέρα να ταξιδεύουν προς τα αγαπημένα τους πρόσωπα.  Πολλοί όμως είναι εκείνοι που θα πέρασουν την αλλαγή του χρόνου στους χώρους εργασίας τους. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και διασώστες του ΕΚΑΒ, ταξιτζήδες, πιστοί στο καθήκον γιόρτασαν στην δουλειά, έτοιμοι να ..... βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους, υπάλληλοι νυχτερινών κέντρων , μπουγατζατζήδες, και βέβαια τόσα επαγγέλματα που πιθανόν ξεχνάμε !!!
Πολλοί θα είναι και αυτοί που σε αυτήν την ιδιαίτερη βραδιά θα εισαχθούν ή θα μεταφέρουν εναν δικό τους Άνθρωπο σε ένα Νοσοκομείο και μακάρι να μην είναι κανείς.
Για πολλούς ίσως το τέλος του χρόνου να σημαδευτεί με την απώλεια ενός αγαπημένου τους προσώπου !!! ( κάνοντας χρήση επι προσωπικού μου θέματος ) ένας απο αυτούς ειμαι και εγώ όπου πριν απο  χρόνια 31 Δεκεμβρίου 2006 έχασα τον πατέρα μου, συνδιάζοντας την 31 Δεκεμβρίου με εκέινη την νύχτα !!! ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.





Ολοι όσοι διαβάσατε αυτό το κείμενο και τον έχετε ( ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΑΣ ) κάπου εκεί κοντά σας τρέξτε και δώστε του μια αγκαλιά και ένα φιλί !!! .... αν δεν καταλάβει γιατί θα ξέρετε εσείς !!!




Για όλους αυτούς  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΙΡΗΝΗ ......................................................................................................................................................................
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ !!!




Καλή δύναμη με μία καλύτερη χρονιά 



ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ( ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ )

$
0
0
Το φωτεινό άστρο των Χριστουγέννων, οδήγησε τους 3 μάγους στον Χριστό. Ας οδηγήσει και εσάς σε μια ζωή ευτυχισμένη με πολύ αγάπη, ζεστασιά, υγεία και επαγγελματική επιτυχία.
Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία, Όνειρα, Χαμόγελα, Δημιουργικότητα, Επιτυχίες… είναι μερικές μόνο από τις ευχές μας για τα φετινά Χριστούγεννα και τη νέα Χρονιά που πλησιάζει. Καλά Χριστούγεννα!
Υγεία, ειρήνη, αγάπη, ευτυχία. Ας γίνουν οι ευχές σας…πραγματικότητα.
Φέτος τα Χριστούγεννα, μια ευχή – δώρο θα ήταν για μένα να σε είχα δίπλα μου.
Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, υγεία και ευτυχία για κάθε μέρα του χρόνου.



Αυτά τα Χριστούγεννα ας αναστήσουν το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων, ας ζεστάνουν τις παγωμένες καρδιές τους και ας χαρίσουν σ’ αυτούς που αγωνίζονται την ζωή που τους αξίζει.


Αν ήταν κάθε αστέρι, μια ευχή απ΄την καρδιά μας το σύμπαν θα ΄ταν λαμπερό σαν την ψυχή μας.
Ας γίνει φέτος η ψυχή μας η φάτνη που θα γεννηθεί η αγάπη και η ειρήνη.


Ας είναι κάθε αστέρι μια ευχή μας για να ‘ναι ο ουρανός πιο λαμπερός και μόνο φως να υπάρχει στη ζωή μας.
Ας ευχηθούμε ότι το νέο έτος θα κάνει τα όνειρα όλου του κόσμου πραγματικότητα και θα σκορπίσει ευτυχία και υγεία.


Ας κάνουμε πραγματικότητα την ελπίδα που γεννήθηκε μαζί του.
Ελπίζω οι άνθρωποι να προσπαθήσουμε αυτές τις γιορτές να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μέσα μας και να αλλάξουμε πορεία, οδεύοντας προς μια καλύτερη προοπτική του εαυτού μας !


Εύχομαι η αγάπη και η χαρά να φωλιάσει στις καρδιές των ανθρώπων και να τις ζεστάνει, προσθέτοντας μια νότα ευτυχίας στη δύσκολη καθημερινότητα αυτής της εποχής.


Εύχομαι η μαγεία των Χριστουγέννων να μας αγγίξει και να μας δώσει αυτό το κάτι που χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι.



Οι άγιες μέρες που έρχονται ας φέρουν την ευτυχία στο σπίτι σας και ο καινούργιος χρόνος ας είναι γεμάτος όμορφες στιγμές και πολλά χαμόγελα. Ας υπάρχει υγεία και ας επανέλθει το χαμένο χαμόγελο στα χείλη όλων…


Η Γέννησή Του ας σημάνει την αρχή για μια καλύτερη ζωή γεμάτη αλήθεια και φως.
Η γέννηση του Χριστού ας είναι το προμήνυμα για μια χρονιά διαφορετική, όμορφη, με λιγότερα προβλήματα και περισσότερες φωτεινές εικόνες.
Ίσως να έχεις κουραστεί να δέχεσαι ευχές που ποτέ δεν πραγματοποιούνται όπως λες. Μην τις απορρίπτεις όμως γιατί η αξία τους είναι ανεκτίμητη και η ύπαρξή τους στόχος που αργά ή γρήγορα θα κατακτηθεί αρκεί να έχεις υγεία και να το θες. Καλά Χριστούγεννα…


Κάθε αστέρι που πέφτει είναι και μία παιδική ευχή. Φέτος ας γίνουν όλες πραγματικότητα…
Καλά Χριστούγεννα και ένα ευτυχισμένο, χαρούμενο νέο έτος, με κουράγιο και συμπόνια.


Καλά Χριστούγεννα, με υγεία, αγάπη και χαρά για όλον τον κόσμο!
Καλά Χριστούγεννα. Όμορφα & ιδιαίτερα ευελπιστώ και χιονισμένα.
Λαμπερά Χριστούγεννα με υγεία και μια μεγάλη αγκαλιά για να υποδεχτείτε το νέο μέλος στην οικογένειά σας που θα στολίσει το σπίτι σας κάνοντας την κάθε μέρα σας γιορτή!
Μακάρι το Πνεύμα των Χριστουγέννων να μας δώσει ως δώρο χαρά και όμορφες αναμνήσεις από αυτές τις γιορτές.


Οι μέρες των Χριστουγέννων ας μεταφέρουν την μαγεία τους στο σπίτι σας και ο … Άγιος Βασίλης ας εκπληρώσει τις ευχές όλων σας.
Όπως οι τρεις μάγοι ας βρούμε και΄μεις το Άστρο που θα μας οδηγήσει στο δρόμο της αγάπης.
Όταν γεννιέται ο Χριστός γεννιέται μαζί Του και η ελπίδα για ένα κόσμο χωρίς βία, γεμάτο αγάπη και ειρήνη.


Σαν το Άστρο στον ουρανό, ας λάμψει η ελπίδα μας για ένα καλύτερο κόσμο.
Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος.
Σας ευχόμαστε ολόψυχα καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος.
Σου εύχομαι τα φετινά Χριστούγεννα να σημάνουν την γέννηση μιας ονειρεμένης για εσένα ζωής και ένα άστρο να φωτίζει το πρόσωπό σου για πάντα.
Τα πιο όμορφα Χριστούγεννα σήμερα να περάσεις κοντά σε αυτούς που αγαπάς κι ότι ποθήσεις να χεις.



ΑΡΧΙΜΙΝΙΑ ΚΙ ΑΡΧΙΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΓΚΡΥΑ ΚΑΙ ΠΑΓΩΝΙΑ

$
0
0
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά με σύγκρυα και παγωνιά.



Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μην εξετάζεις. (Ή και ήλιο μην εξετάζεις.)

Κάλλιο κρύο το Γενάρη παρά ήλιος που δε ζεσταίνει.

Κότα, πίτα το Γενάρη και κολιό (ή παπί) τον Αλωνάρη.




Με τα Φώτα του ο Γενάρης, όλης της χρονιάς μπροστάρης.

Ο Γενάρης κι αν γεννάται, του καλοκαιριού θυμάται.



Ο Γενάρης κι ο Φλεβάρης είναι ο ξεπροβιδάρης.



Ο Γενάρης τα γεννά, ο Φλεβάρης τα ψοφά κι ο παντέρμος ο Μαρτάκης, τ’ αποσώνει στον ταμπάκη.



Ο καλός ο νοικοκύρης, το Γενάρη χαίρεται.

Όποιος σπέρνει το Γενάρη, τρώει την ανεμοζάλη.



Πάπια, χήνα το Γενάρη, πετεινό τον Αλωνάρη.



Τις δεκαεφτά του Γεναριού είναι κυρά τ’ Άγι’ Αντωνιού.



Το Γενάρη κι αν δε βρέξει, δε ξινίζουν τα τυριά.

Το Γενάρη οι χοχλιοί και το Μάρτη οι κριγοί.

Το Δεκέμβρη και Γενάρη φύτευε καταβολάδες.



Του Γενάρη το σκοτάδι παρά λίγο ξεκουμπίζει.

Του Γενάρη το φεγγάρι, ήλιος της ημέρας μοιάζει ή λάμπει σαν μαργαριτάρι ή παρά λίγο μέρα μοιάζει.



Του Γενάρη το φεγγάρι, παρά ώρα, μέρα μοιάζει.



Χαρά στα Γέννα τα στεγνά, 
τα Φώτα χιονισμένα  και τη Λαμπρή βρεχούμενα 
τ’ αμπάρια γεμισμένα.

Χιόνι πέφτει το Γενάρη, χαρές Θάν’ τον Αλωνάρη.



Χιόνι πέφτει το Γενάρη, χρυσάφι τ’ Αλωνάρη.

Χιόνισ’, έβρεξε ο Γενάρης, όλοι οι μύλοι μας θ’ αλέθουν.



Ως τ’ Άγι’ Αντωνιού, Παγώνα, είναι η τρούλα του χειμώνα.



  • Αδελφέ Μιχάλη, τώρα τον Γενάρη, οι δύο ένας γίνονται και ο μοναχός κουβάρι.
  • Αρχιμηνιά, καλή χρονιά, με σύγκρυα και παγωνιά.
  • Άσπρος Γενάρης, νηστικός ο μεροκαματιάρης.
  • Βαρύ το καλοκαίρι βαρύς και ο Γεναροχειμώνας.
  • Βροχερός Γενάρης, Αύγουστος νοικοκύρης.
  • Γενάρη γέννα το παιδί, Φλεβάρη, φλέβισέ το.
  • Γενάρη διαβολόμηνα ποτέ σου μην ξανάρθεις.
  • Γενάρη και Φλεβάρη καταβολάδα και ξινάρι.
  • Γενάρη καλαντάρη τα κορίτσια σου που τα ‘χεις στα θολόστακτα κρυμμένα.
  • Γενάρη μήνα κλάδευε και λίσγο μη γυρεύεις.
  • Γενάρη μήνα κλάδευε και το φεγγάρι χέστο.
  • Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μην κοιτάζεις.
  • Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μην ξετάζει.
  • Γενάρη πίνουν το κρασί, το Θεριστή το ξύδι.
  • Γενάρη, μήνα του Χριστού κι αρχιμηνιά του κόσμου.
  • Γενάρης με τα κρούσταλα, Φλεβάρης με τα χιόνια.
  • Γενάρης μήνας του Χριστού κι αρχιμηνιά του κόσμου.
  • Γενάρης στεγνός κι ο κόπος σου διπλός.
  • Γενάρης στεγνός, νοικοκύρης πλούσιος.
  • Γενάρης χωρίς χιόνι, κακό μαντάτο.
  • Γεναριάτικο πουλί Αυγουστιάτικο αυγό.
  • Γεναριάτικο φεγγάρι με τ'Άη Γιαννιού τη χάρη.
  • Γεναριάτικο φεγγάρι, ήλιος ημέρας μοιάζει.
  • Δέκα μέρες του Γεναράκη, ίσον μικρό καλοκαιράκι.
  • Εγέλασεν ο Γενάρης
  • Έκαμε κι ο Γενάρης ήλιο.
  • Κάλλιο να 'δω σκυλί λυσσασμένο παρά ζεστό ήλιο τον Γενάρη.
  • Κλάδεμα του Γενάρη κάθε μάτι και βλαστάρι.
  • Κότα πίτα το Γενάρη, κόκορα τον Αλωνάρη.
  • Κότα τον Γενάρη, κέφαλο τον Αλωνάρη.
  • Κότα, χήνα το Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη.
  • Κόψε ξύλα τον Γενάρη μην κάψεις τα παλούκια.
  • Κόψε ξύλο τον Γενάρη και μην καρτερείς φεγγάρι.
  • Μα 'μουν γάτος τον Γενάρη κι ας μην είχα άλλη χάρη.
  • Μωρή πουτάνα αμυγδαλιά π'ανοίγεις τον Γενάρη δεν καρτερείς την Άνοιξη ν'ανοίξουμ'όλοι αντάμα.
  • Ο Γενάρης δε γεννά μήτε αβγά μήτε πουλιά, μόνο κρύο και νερά.
  • Ο Γενάρης κι αν γεννά, του Καλοκαιριού μηνά.
  • Ο Γενάρης κι αν γεννάται του καλοκαιριού θυμάται. (Αλκυονίδες ημέρες)
  • Ο λαγός και το περδίκι κι ο κακός ο νοικοκύρης το Γενάρη χαίρονται.
  • Οι γεναριότικες νύχτες, για να περάσουν θέλουν συντροφιά και κουβέντα.
  • Όποιος θε να βαμπακώσει, τον Γενάρη θε ν'οργώσει.
  • Όποιος θέλει να βαμβακώσει, τον Γενάρη ας οργώσει.
  • Όποιος σπέρνει το Γενάρη, παίρνει την ανεμοζάλη.
  • Όρνιθα το Γενάρη, κέφαλος τον Αλωνάρη.
  • Σ'όσους μήνες έχουν «ρο», μπάνιο με ζεστό νερό.
  • Τ'Αλωναριού τα μεσημέρια , και του Γεναριού οι νύχτες.
  • Τ'Αυγούστου και του Γεναριού, τα δυο χρυσά φεγγάρια.
  • Το Γενάρη κόβε ξύλα και φεγγάρι μην κοιτάζεις.
  • Το Γενάρη το ζευγάρι διάβολος θε να το πάρει.
  • Το Γεναριάτικο φεγγάρι είναι για κλάδο.
  • Το χιόνι του Γενάρη κοπριά, του Μάρτη φωτιά.
  • Τον Γενάρη κλάδευε και τον Φλεβάρη απόσκαφτε.
  • Τον κακό Γενάρη το κασόνι έχει τη χάρη.
  • Του Αυγούστου και του Γεναριού το φεγγάρι φωτάει σαν ημέρα.
  • Του Γενάρη οι ξαστεριές του Αυγούστου οι συννεφιές το ίδιο πράμα είναι.
  • Του Γενάρη το ζευγάρι διάβολος θε να το πάρει.
  • Του Γενάρη το φεγγάρι ήλιος της ημέρας μοιάζει.
  • Του Γενάρη το φεγγάρι λάμπει σαν μαργαριτάρι.
  • Του Γενάρη το φεγγάρι παρά λίγο μέρας μοιάζει.
  • Του Γενάρη το φεγγάρι παρά ώρα να 'ναι μέρα.
  • Του Γενάρη το φεγγάρι την ημέρα σιγοντάρει.
  • Του Γενάρη το φεγγάρι, πάρα λίγο να 'ναι μέρα.
  • Του Γεναριού η καλοκαιριά όλα τα δέντρα τα γελά.
  • Του Γεναριού το φεγγάρι είναι σαν του Αλωνάρη.
  • Τυρί μαλλί τον Αύγουστο κι αγγούρια τον Γενάρη.
  • Τώρα το μεσοχείμωνο ζητάει κι η γριά ξυλάγγουρα.
  • Φάε βετούλι τον Γενάρη και γίδα τον Αλωνάρη.
  • Χαρά στα Φώτα τα στεγνά και τη Λαμπρή βρεμένη.
  • Χιόνι πέφτει το Γενάρη, χαρές θα 'ν'τον Αλωνάρη.
  • Χιόνια του Γενάρη, χαρές του Αλωνάρη.
  • Χιονίζει ο Γενάρης, ξεψυχάει ο γαϊδουριάρης.
  • Χιόνισ'έβρεξ'ο Γενάρης, όλοι οι μύλοι μας θ'αλέθουν.
  • Χιόνισε έβρεξε ο Γενάρης, ούλοι οι μύλοι αλέθουν.
  • Χορεύει σαν Γεναριάτικος διάβολος και σαν Αυγουστιάτικος τρίβολος.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1922

$
0
0


Δειλά - δειλά κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες διαφημίσεις για το πατροπαράδοτο ηρακλειώτικο έθιμο της πρωτοχρονιάτικης μπουγάτσας. Ως γνωστόν, τα πιο φημισμένα μπουγατσατζίδικα της πόλης μας είναι συγκεντρωμένα στην πλατεία των Λιονταριών και όλα αναφέρουν ως έτος ίδρυσής τους το 1922, παραπέμποντας ευθέως στην έλευση των Μικρασιατών προσφύγων. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι γνωστές στο πανελλήνιο και κανείς δεν αμφισβητεί την πολυετή προσφορά τους στην γαστρονομική παράδοση του Ηρακλείου. Ωστόσο, η χρονολογική αυτή αναφορά ίσως δημιουργήσει στους αδαείς την εσφαλμένη εντύπωση ότι η μπουγάτσα και τα σχετικά με αυτήν έθιμα, πρωτοεμφανίστηκαν στην Κρήτη μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Μαρτυρίες περί του αντιθέτου συναντάμε σε πολλά κείμενα Καστρινών της παλαιάς εποχής.



Το θέμα αξιοποίησε λογοτεχνικά ο Ηρακλειώτης ηθογράφος Γ. Μαράντης (Γιώργος Καφετζάκης). Συγκεκριμένα στις πρώτες σελίδες της νουβέλας “Το Κάστρο μου” που τοποθετείται στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας, βρίσκουμε τον νεαρό πρωταγωνιστή να κάθεται με την παρέα του στο καφενείο του Σαλή αγά:“Τις βραδιές αυτές του ραμαζανιού, σύχναζαν περισσότεροι χριστιανοί από άλλα βράδια για να παρακολουθήσουν την τόμπολα, το παιχνίδι που άρεσε ιδιαίτερα και παρακολουθούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι Τούρκοι και οι Χριστιανοί για τα έξυπνα καλαμπούρια που έκαναν οι εκφωνητές στα νούμερα, μα και γιατί τα κέρδη ήσαν ελκυστικά - ταψιά κανταϊφια και γαλακτομπούρεκα ή μπουγάτσες, συνοδευόμενα και σεβαστά ποσά”.

Και αν για τους μουσουλμάνους της πόλης η μπουγάτσα είχε την τιμητική της κατά το Μπαϊράμι, για τους χριστιανούς συνδεόταν με την αλλαγή του χρόνου και την εορτή των Θεοφανίων. 





Σε μαρτυρία του για την τελετή καταδύσεως του Σταυρού γύρω στο 1900, ο Θρασύβουλος Μαρκίδης σημειώνει:


“Η ονομαστή μπογάτσα του Ηρακλείου ήτο το καθιερωμένον και απαραίτητον σερβίρισμα εις τα καταστήματα και τας οικίας από τας οποίας παρηκολουθείτο η τελετή προσφερομένη εις το μεταξύ της καθόδου και της ανόδου της πομπής χρονικόν διάστημα”.Την πληρέστερη αναφορά στο θέμα κάνει ο αυτοδίδαχτος λογοτέχνης, μουσικός και “αγράμματος ψαράς” Γιάννης Δελιβασίλης, που διαχωρίζει τα έθιμα των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων και τοπθετεί το πιο γνωστό μπογατσατζίδικο της εποχής πολύ κοντά στη γνώριμη σε όλους θέση:
Ένας από τους καλυτερους και φημισμένους Μπογατσατζήδες της εποχής εκείνης ήταν ο Ξεϊν Εφέντης Μεμιχιάκης. Το μπουγατσατζίδικό του ήταν στ’ Αχτάρικα και δίπλα στο καπνοπωλείο των Αδελφών Βολιωτάκη (όπου σήμερα η είσοδος του Δημοτικού Μεγάρου Ηρακλείου και Βικελαίας Βιβλιοθήκης). Όλο το μήνα του Ραμαζανιού ως τη γιορτή του Μπαϊραμιού, το μπογατσατζίδικο του Μεμιχιάκη διανυκτέρευε και οι καλοφαγάδες και λιχούδηδες Καστρινοί, περίμεναν την ευκαιρία για ν’ απολαύσουν τους θαυμάσιους και με Ντερνιώτικο βούτυρο κουραμπιέδες του, τον Πολίτικο μπακλαβά, το Ατζέμικό του κανταϊφι, τον Γιαγλίδικο χαλβά τα Κετενχελβασύ κ.ά.



Ήταν αναμφισβήτητο, ότι τη φινέτσα της φημισμένης Τουρκικής ζαχαροπλαστικής την έδιναν η μαεστρία και τα πιτήσια χέρια του Μεμιχιάκη.Μαχιαλλά, μαχιαλλά...!
Βέβαια ξενυχτούσε και σε πολλές γιορτές δικές μας και μάλιστα από τις παραμονές των Χριστουγέννων ως το Νέο Έτος και πολλές φορές ως το Πάσχα.
Τότε όμως δεν έκανε άλλα γλυκά παρά μόνο μπουγάτσα για τους ξενύχτηδες και πεινασμένους κουμαρτζήδες και που όλοι χαμένοι ή κερδισμένοι έπρεπε να κρατούν στα σπίτια τους, σαν γυρνούσαν, μπογάτσα για το καλό του καινούργιου χρόνου. Ήταν σαν έθιμο, αυτοί που έχαναν όλα τους τα λεφτά στο τζόγο, να περιμένουν ώσπου να τελέψη το παιχνίδι, για να διπλαρώσουν σε κανένα συμπαίκτη τους κερδισμένο (γνωστό ή άγνωστο) για να σελεμίσουν τη μπογάτσα, όχι μόνο εκείνη που θάτρωγαν, αλλά και εκείνη που θάπαιρναν για το σπίτι τους.




Το σελέμισμα αυτό της μπογάτσας, όπως είπαμε, κανένα δεν δυσαρεστούσε. Ήταν άγραφος νόμος των κουμαρτζήδων. Πολλές φορές μάλιστα, στο παιχνίδι τύχαιναν ξένοι, κι ήταν φυσικό να μην ξέρουν το έθιμο και τους τραβούσαν να τους τρατάρουν μπορεί να πει κανείς και με το ζόρι, γιατί ντρέπονταν. Πόσες όμως φιλίες δεν δένονταν με τη ζεστή και νόστιμη μπογάτσα του Μεμιχιάκη τις Άγιες αυτές μέρες στο Κάστρο μας.Στο Ηράκλειο λοιπόν, όποιος χάνει στα χαρτιά κερδίζει στην... μπογάτσα. Καλές γιορτές και καλά κέρδη σε όλους, προπάντων στους ζαχαροπλάστες που θα ξενυχτήσουν και πάλι φέτος για να τηρήσουμε εμείς το έθιμο!


Ο Ανωμερίτης

Πηγές:

Ι.Κ. Δελιβασίλης “Ο Φτηνάκης - ο Χασάν - αγάς - η μπουγάτσα”, περ. Κνωσός 13 (Μάρτιος - Απρίλιος 1955), 27-28.

Γ. Μαράντης. Στο “Κάστρο”. Κρητικό ηθογράφημα. Αθήνα: Ιδιωτική έκδοση, 1946.

Θ. Κ. Μαρκίδης. “Η τελετή καταδύσεως του σταυρού”, περ. Κνωσός 11 (Αύγουστος 1954), 16-17. 

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΑΣ

$
0
0

Η τελευταία ημέρα του 2015 μας αφήνει με κρύο, βροχές και χιόνια σε κάποιες περιοχές της Κρήτης,
Αυτή την ώρα 8 το πρωί στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας του δήμου Γόρτυνας αλλά και στο χωριό Μούλια το χιόνι κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση του κάτι που εφιστά την προσοχή των οδηγών που κινούνται πρός την περιοχή.


Viewing all 43316 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>